Mure - descriere, plantare, îngrijire, soiuri

Datorită gustului său excelent, proprietăților utile și ușurinței de cultivare, murele sunt considerate o adevărată descoperire pentru grădinari. Cu toate acestea, din păcate, această boabă nu a primit încă aprecieri adecvate și distribuție largă. Dar în zadar...

Arbust de mure - foarte productiv. 10-12 kg fructe delicioase și sănătoase fructe dintr-un tufiș este un rezultat foarte real. Grădina de mure este de asemenea potrivită pentru cultivarea industrială. În comparație cu zmeura, această boabă neagră este și mai profitabilă și ideală pentru cultivarea spre vânzare. Nu putem decât să sperăm că grădinarii vor aprecia în curând și va deveni același arbust de boabe familiar din grădinile noastre.

Blackberry Descriere

Murele din grădină aparține familiei Rosaceae, genul Rubus. În aparență, este un arbust sau viță de arbust. În condiții naturale, murele cresc în latitudinile nordice și temperate ale continentului eurasiatic - în păduri și în zonele inundate ale râurilor, precum și în America de Nord. Din păcate, în Europa, murele nu au primit statutul de boabe „industriale”, în timp ce în America sunt crescute în suprafețe mari.

După natura creșterii lăstarilor, murele de grădină sunt de obicei împărțite în erecte și târâtoare, sau înfiorătoare.

Partea subterană a plantei este perenă, iar partea de deasupra este bienală. În multe feluri, această boabă este similară cu zmeura..

Boabele de mure, precum zmeura, sunt drupe complexe. Frunze - cu trei, cinci sau șapte frunze. Lăstarii anuali sunt de culoare verde, cu o nuanță roșiatică sau maronie. Există vârfuri. Recent, au fost crescute soiuri de mure de grădină fără spini, ceea ce simplifică foarte mult întreținerea. Crescătorii creează tot mai multe soiuri cu date de maturare diferite a fructelor de pădure.

Inflorescențele sunt o perie lungă sau scurtă. În procesul de maturare, murele devin mai întâi verzi, apoi roșii-brune. În stare coaptă, fructele de padure au o culoare neagră sau negru-violet..

Murele înfiorător are fructe mai suculente și mai mari decât erectul.

Murele colectate în pădure au dimensiuni inferioare și de calitate gustativă față de cea din grădină, deși este utilă. Recoltare - o dată pe an. Este demn de remarcat faptul că recolta se poate întinde timp de 2-3 săptămâni, așa că este obișnuit să spunem că recolta de mure dă treptat. Randamentul maxim poate fi obținut pentru 4-5 ani de fructificare.

Boabele sunt bune, nu numai proaspete. Face gemuri excelente, conserve, deserturi, înghețată, marmeladă. Se pricepe și la coacere. Torturi cu tort și mure - un adevărat decor pentru masa festivă.

Creșterea murei

Grădina de mure are capacitatea de a se reproduce foarte repede. Această fructe de pădure câștigă rapid spațiu, așa că site-ul pentru aceasta trebuie pregătit cu atenție. Mure propagate prin descendență și stratificare.

Frații - lăstari tineri de la rădăcină - trebuie săpați cu o parte a sistemului radicular matern și plantați într-un loc nou. Plantele mature puternice, cu vârsta de cel puțin trei ani, care au dezvoltat deja sistemul de rădăcini, sunt potrivite pentru acest tip de reproducere. Creșterea cu urmași este cea mai preferată primăvara.

Reproducerea prin stratificare. Esența metodei este înrădăcinarea lăstarilor anuali. Pentru a face acest lucru, la începutul lunii august, tragerea este săpată până la o adâncime mică, lăsând chiar vârful. De la planta mamă, lăstarul nu este tăiat. Un tufiș săpat în acest fel ar trebui udat regulat. După aproximativ 2 luni, planta trebuie să prindă rădăcină. În octombrie, acest tufiș trebuie să fie dezgropat cu grijă și asigurându-se că au apărut rădăcini tinere, tăiate din planta mamă și transplantate într-un nou loc permanent. Astfel de răsaduri sunt un material excelent pentru plantare primăvara..

Pentru ca planta să se rădăcineze mai repede, puteți tăia ușor coaja în locul care va fi în pământ înainte de a săpa.

Plantarea unei mure

Datorită faptului că murele crește în păduri dense impenetrabile, cel mai bine este să o așezați în grădină de-a lungul gardului pe un spalier puternic. Lăstarii de mure cresc foarte puternici și lungi - 4-6 m.

Blackberry Garden este o plantă termofilă. Site-ul pentru ea este mai bine să aleagă un aspect neted, bine luminat și protejat de vânturile puternice. Murele dă fructe de padure mai ales dulci și mari. Murele crește cel mai bine pe soluri fertile, uneori nisipoase și umede. Deoarece sistemul rădăcină nu este adânc, murele este foarte sensibil la umiditate. Prin urmare, mai ales în primii ani, acest arbust de fructe de pădure ar trebui udat regulat. Cu toate acestea, murele nu tolerează apariția apei. Mulcirea solului cu turbă, rumeguș și compost va ajuta la menținerea unui nivel optim de umiditate..

Plantarea preferată cu un rând sau dublu rând, cu o distanță între tufișuri 0,7-1,5 m pentru murele erecte și 2,5 m pentru târâre. Distanța dintre rânduri este de 1,5-3,0 m, de asemenea, în funcție de soi.

Solul înainte de plantare trebuie fertilizat în prealabil cu orice îngrășământ organic (gunoi de grajd, humus, compost), la o rată de 8-10 kg la 1 mp, curățat anterior de buruieni și paraziți.

În timpul plantării de primăvară, în gropile de plantare pot fi introduse ammofoane sau nitrofoane ele stimulează creșterea masei verzi. Îngrășămintele trebuie aplicate în proporție de 30 g la 1 mp. Dacă veți planta mure primăvara, plantarea trebuie făcută înainte de deschiderea mugurilor. Răsadurile trebuie să aibă cel puțin 2 tulpini și un mugure format pe rădăcini.

Plantarea de toamnă trebuie efectuată înainte de apariția înghețului constant. Tăierile plantate iarna trebuie tăiate la 25 cm.

Dacă aveți o plantă cu un sistem rădăcină închisă (o plantă într-un ghiveci), atunci o astfel de plantă poate fi plantată oricând.

Procesul de plantare a murelor

Chiar dacă aveți un răsad mic de mure, groapa de plantare trebuie pregătită cu atenție. După 2-3 ani, tufișul de mure va deveni înalt și puternic. O groapă pentru plantare trebuie săpată cu dimensiunea de 50x50 cm. Adâncimea groapei este de aproximativ o lopată cu baionetă sau ceva mai mult. Stratul superior al pământului săpat din groapă ar trebui amânat - va veni la îndemână mai târziu.

În partea de jos a gropii trebuie să puneți orice îngrășământ organic, apoi stratul superior de pământ pe care l-ați săpat. Puteți adăuga sapropel. Tot acest amestec de sol direct în groapă trebuie amestecat bine. Apoi săpați o mică gaură pentru răsadul dvs..

Rădăcinile uscate trebuie îndepărtate și tăieturile ar trebui făcute pe celelalte. Dacă plantați o răsaduri dintr-un ghiveci cu un sistem rădăcină bun, atunci acest lucru nu este necesar.

Răsadul trebuie așezat într-o gaură, astfel încât rinichiul să fie la aproximativ 2-4 cm sub pământ.

Rădăcinile ar trebui să fie răspândite pe părți, fără a le îndoi. Sistemul de rădăcini ar trebui să se încadreze în groapă liber.

Când umpleți gaura cu un amestec de sol liber, este necesar să agitați periodic răsadul pentru o mai bună tamponare. Pentru o strâmtoare mai bună, puteți face o brazdă circulară și o puteți umple cu apă. În apa pentru udarea răsadului, puteți adăuga puțin îngrășământ potasiu. Aceasta va contribui la o mai bună creștere a masei rădăcinilor..

Blackberry Care

Grija principală pentru mure constă în buruieni, desfacerea solului, îmbrăcămintea superioară și udarea regulată. Lipsa de apă, în special în primii ani de viață a unei plante, poate afecta calitatea și cantitatea culturii. Udarea nu trebuie efectuată cu apă rece. O plantă puternică pentru adulți poate fi udată mai rar, dar totuși, nu permite uscarea puternică a solului.

Grădina de mure adoră solul fertil. Prin urmare, ar trebui fertilizat anual. Sub fiecare tufiș toamna, trebuie să faceți mai multe găleți de îngrășământ organic.

Pansamentul cu mure ar trebui să fie, de asemenea, efectuat pe tot parcursul sezonului. Această plantă puternică dezvoltă o masă vegetativă mare peste vară, preluând din sol multe substanțe utile. Desigur, acest dezavantaj trebuie reînnoit periodic. Imediat ce apar inflorescențe și fructe de pădure, planta are nevoie de pansament de top cu potasiu. Puteți utiliza îngrășăminte complexe toamna pentru a consolida sistemul de rădăcini al plantei.

Tot în acest moment, puteți hrăni planta cu preparate care conțin diverse bacterii benefice. Aceste medicamente s-au dovedit bine. Principiul acțiunii lor se bazează pe faptul că bacteriile necesare se instalează pe sistemul de rădăcini și ajută literalmente planta să mănânce (să absoarbă substanțele necesare din sol). Experții recomandă 2 astfel de pansamente de top pe sezon..

Murele preferă solurile ușor acidulate. Prin urmare, este mai bine să mulgeți pământul sub tufișuri cu ace de turbă sau pin.

Murele de grădină au nevoie de adăpost anual. Și acest fapt, cel mai mult, pare să sperie mulți grădinari. De fapt, acest proces nu este atât de complicat. Dacă zmeura crește pe site-ul dvs., cunoașteți principiul îngrijirii. În toamnă, răsadurile trebuie îndepărtate. Lăstarii anuali pe care trebuie să așteptați recolta anul viitor ar trebui să fie acoperiți iarna. Peste vară, aceste lăstari vor crește foarte mult. Pentru a le face să se aplece cu ușurință pe pământ toamna, fără a se rupe, la începutul verii, iar pe măsură ce cresc, ar trebui să fie îndoite treptat. Acest lucru se poate face folosind crengi, cârlige sau alte instrumente la îndemână..

Toamna, în timpul tăierii, nu numai că se prăjesc, ci și lăstari slabi subdezvoltați. Este mai bine să lăsați 5-7 lăstari puternici pe tufiș. Partea superioară a lăstarilor anuali trebuie tăiată la 1,5-2 m și apăsată la sol cu ​​paranteze sau cârlige. Apoi, murea trebuie acoperită cu material nețesut. Acesta trece bine aerul și se protejează de frig..

Următorul sfat vă va economisi mult timp și energie. Puteți pune pungi de compost pe partea superioară a țesăturilor nețesute. Ambalarea compostului puternic în saci nu merită. Ar trebui să fie un fel de rogojini. Ar trebui să fie puse deasupra unei mure. Nu puteți să vă așezați pe întreaga suprafață a paturilor, ci doar pe lăstari, care se pot simți ușor. Geantele nu trebuie dezlegate. Ei vor face față rolului lor de izolație pe timp de iarnă, dar în primăvară vă va facilita foarte mult sarcina. Imediat ce va veni timpul, puteți îndepărta cu ușurință materialul de acoperire și puteți turna conținutul pungilor în paturi. Lăstarii de mure vor rămâne curati.

Primăvara, se efectuează tăierea „sanitară”, timp în care se elimină lăstarii uscați și înghețați peste iarnă. Aceasta este tăierea obișnuită de primăvară de care au nevoie toate plantele vegetale..

Tricou de mure

Utilizarea spalierului în cultivarea murelor are ca scop facilitarea travaliului la plecare și la recoltare. Murele este o plantă cu o creștere rapidă. Dacă nu-i legați lăstarii, foarte curând patul cu mure se va transforma în cioburi impenetrabile. Prin urmare, este necesar să se construiască cel puțin cel mai simplu spalier. Este format din două rânduri de sârmă întinse între stâlpi. Designul trebuie să fie durabil.

Soiuri de mure

În ultimii ani, au fost crescute multe soiuri de mure nedezlipite, ceea ce facilitează foarte mult îngrijirea acestei culturi de boabe..

Blackberry Thornfree. Poate cea mai răspândită varietate de mure de grădină fără primăvară. Primele fructe de pădure apar de la începutul lunii august până la îngheț. Boabele sunt mari și dulci. Una dintre cele mai delicioase soiuri de mure de grădină. Greutatea boabei ajunge la 10 g.

Blackberry Loch Tay. Se compară favorabil cu Thornfrey cu maturarea mai timpurie a fructelor de pădure (cu 3 săptămâni mai devreme). De asemenea, un gust mai dulce. Boabele sale sunt dulci încă la maturitate medie, spre deosebire de Thornfrey. De asemenea, fructele de pădure ale acestui soi sunt foarte transportabile. Este un grad industrial bun.

Blackberry Black Diamond Grad industrial productiv timpuriu. Cu 1,5 săptămâni înaintea lui Thornfrey. Boabele sunt dulci, dense și mari. Are o prezentare bună.

Black Black Satin (Satin negru). Și-a primit numele datorită moliciunii și mătăsoșii sale speciale. Boabe de dimensiuni medii, aproximativ 5 g. Atinge dulceața cea mai mare în formă de coapte. Boabele coapte sunt foarte aromate, dar nu sunt transportabile. În primii ani de viață, acest soi produce fructe foarte mari și suculente. De-a lungul anilor, dimensiunea boabelor scade, iar densitatea crește..

Boli și dăunători de mure

Deoarece murele aparțin aceluiași gen ca zmeura, acestea au boli comune.

De exemplu, mușchiul de fructe al Drosophila este considerat un dăunător al unei mure. Se instalează în anii maturi și depune ouă. Larvele eclozionate mănâncă fructe de pădure din interior. Sunt cunoscute și afidele de zmeură și gândacul de zmeură..

Când este infectată cu ciuperca antracnoză, murele încetează să se mai dezvolte sau să se dezvolte neuniform. Lichidul Bordeaux este foarte potrivit ca tratament.

Controlul în timp util al buruienilor ajută la prevenirea bolilor și dăunătorilor..

Proprietăți utile ale murelor

Având în vedere toate aspectele legate de mure în creștere, vreau să mă bazez pe proprietățile benefice ale acestei fructe de pădure. În medicina populară, murele au fost considerate întotdeauna sursa aproape a tuturor substanțelor utile. Astăzi beneficiile sale au fost dovedite și putem spune cu siguranță că conține glucoză, fructoză, zaharoză, pectină, fibre, acizi ascorbici, malici, citrici și salicilici, precum și vitamine din grupele P, B, E, C, caroten, săruri de potasiu, mangan, cupru, potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, fier. De asemenea, conține polifenoli și bioflavonoide, care au proprietăți antioxidante și întârzie îmbătrânirea organismului..

Murele, ca și zmeura, au proprietăți antipiretice și antiinflamatorii. Ceaiul din frunze de mure este folosit pentru dureri în gât și pentru stomatită..

Acest miracol - fructul de pădure întărește pereții vaselor de sânge și îmbunătățește compoziția sângelui.

Se observă că consumul regulat de boabe de mure inhibă dezvoltarea tumorilor..

Pe vremuri, fructele coapte erau folosite pentru constipație, iar fructele imature pentru diaree, ca agent de fixare. Vindecătorii tradiționali au recomandat consumul de ceai de mure pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a crește iritabilitatea.

Murele este indispensabil femeilor în timpul menopauzei, deoarece este capabil să normalizeze fondul hormonal al organismului. Utilizarea sistematică a murelor sub orice formă îmbunătățește metabolismul în organism, distruge bacteriile patogene și chiar înlătură niște paraziți intestinali.

Datorită efectelor sale diuretice, este util să luați mure pentru afecțiuni ale rinichilor și vezicii urinare. Este util și pentru hipertrofia prostatei..

Pe vremuri, frunzele de mure zdrobite erau aplicate pe răni și vânătăi, tratând și eczeme și alte boli ale pielii..

Un decoct de rădăcini de mure a fost, de asemenea, considerat vindecător. A fost folosit în picături ca diuretic..

Sucul din mure proaspete este util pentru anemie, amigdalită, bronșită și diverse boli ginecologice.

Frunzele și fructele de mure fac parte din multe remedii pe bază de plante pentru diabet.

Frunzele și florile sunt recoltate în iulie-august. Fructe - începând din iulie. Recoltarea rădăcinilor cel mai bine în toamna târzie.

Pentru uscarea fructelor de padure sunt selectate cele mai bune fructe. Boabele preparate sunt uscate pe o sită în cuptoare la 40-50 grade. La sfârșit, temperatura este ridicată la 60 de grade. Timpurile de uscare tipice sunt de la 2 la 4 ore. În acest timp, este necesar să se respecte procesul, evitând arderea și lipirea fructelor de pădure.

Murele este contraindicat în caz de intoleranță individuală. La primele semne ale unei reacții alergice, trebuie întreruptă aportul de boabe. De asemenea, utilizarea murelor ar trebui limitată la persoanele cu aciditate ridicată a stomacului și la unele boli ale rinichilor..

Blackberry toamna - tăierea și îngrijirea murelor din grădină

Un arbust din familia Rozov din clanul Rubus este cunoscut de mult timp pentru grădinari, care sunt cultivate activ în căsuțele de vară și parcele gospodărești. Tufii se disting prin soiurile de mure și prin prezența și absența spinii, care complică foarte mult tăierea acestei culturi înțepătoare. De curând, soiurile de mure hibride, fără vârfuri înțepate, de obicei cu fructe dulci mari, sunt distribuite pe scară largă. Aceste soiuri facilitează foarte mult toate măsurile de îngrijire a acestora: de la plantare la pregătirea pentru depozitarea iernii prin adăpost.

În plus, distincția este răspândirea și ridicarea tulpinilor, deși ambele au nevoie de sprijin (miză sau spalier). Grija pentru orice fel de mure este simplă, însă lista măsurilor primare include tăierea corectă a toamnei și corectarea acesteia primăvara.

Nimeni nu taie doar murele sălbatice, dar sub această formă crește în perdele impasibile. Astfel de fructe de pădure, dacă sunt adăpostite într-un loc luminat, au dimensiuni mai mici, dar nu inferioare grădinii cu gust și aromă. Doar colectarea acesteia din cauza densității ghimpate este o vânătoare mare!

Îngrijirea unei mure, precum zmeura, are atât măsuri generale, cât și pur mure, iar aceasta este cultura principală în această materie - sănătatea și calitatea plantelor cu cantitatea de producție, cu dimensiunea și saturația culorii ardeilor de mure depind direct de aceasta..

În plus, cu o potă corespunzătoare de toamnă, rădăcina este consolidată și întreaga tufă este consolidată în ansamblu. Tunderea de toamnă a tufișurilor precedente utile pentru toate tipurile de mure - iarnă rezistente și non-rezistente. În ambele cazuri, aceasta este calea către o plantă sănătoasă și o recoltă bogată, mai ales că nu este nimic complicat și imposibil cu un astfel de adăpost - ai nevoie doar de dorință, conștientizarea importanței materiei și a timpului.

De ce taie murele toamna

Având în vedere că această tăiere are loc toamna înainte de iarnă, pregătește și planta și o ajută să ierneze cu succes și, de asemenea, să înceapă să se dezvolte corect primăvara, va da lăstari puternici și sănătoși. În plus, murele sunt un arbust cu un ciclu de doi ani de dezvoltare a tulpinii: în prima vară, lăstarii tineri cresc în bici, se coacă, se lignifică.

În a doua vară, aceste bici matte sunt acoperite cu inflorescențe albe mari, formează un ovar de fructe și își dau delicioasele drupe negre din iulie până în august. Recoltat - nu mai este nevoie de bici de prindere în vârstă de doi ani. Trebuie să fie întotdeauna tăiate la rădăcină. În caz contrar, îngroșarea tufișurilor va merge, slăbirea lor atât de mult încât lăstarii tineri s-ar putea să nu aibă timp să se formeze și chiar fructele umbrite vor fi mai puțin dulci.

Prezența excesivă a lemnului vechi datorită congestiei tulpinilor medii reduce rezistența la îngheț a plantei. Astfel de tufișuri sunt greu de format pentru adăpostul de iarnă. În plus, tăierea genelor tinere stimulează înflorirea lor în noul sezon, iar tăierea în sine duce la normalizarea culturii. Ceea ce la rândul său contribuie la maturizarea completă și la timp a acesteia și sporește din nou puterea tufei în ansamblu.

Soiuri de mure

Grădinarii cu experiență și chiar începători au o idee despre soiurile de mure pe care le-au ales sau intenționează să le cumpere pentru noi plantații. Problema pare a fi că, în cazul nostru, acestea ar trebui luate în considerare tocmai din punctul de vedere al tăierii lor pentru iarnă.

Peste 300 de soiuri cunoscute de mure de grădină sunt hibrizi interspecifici complexi și se împart în grupuri:

 • Cumanica sau Blackberry în creștere dreaptă este o rudă biologică a zmeurii. Lăstarii săi puternic vârfosi ating o înălțime de 3-4 metri, care se termină adesea în vârfurile în formă de arc. Soiul este propagat de urmașii rădăcinilor și se caracterizează prin duritate de iarnă. Boabele se coacă în medie de 2,5-4 grame.
 • Blackberry târârea sau Rosyanika - crește prin târâre lăstari lungi, dens echipate cu vârfuri, care împiedică toată grija de ea, care este compensat de o recoltă bogată de fructe mari: cântărind 6-12 grame. Propagat de vârfuri - nu dă procese root.
 • Mure semi-răspândită - se dezvoltă cu tulpini târâtoare lungi, lipsite de spini. Puteți propaga și înrădăcina puii mici și vârfurile lăstarilor de substituție. Fructele sunt mari, cântărind până la 6 grame.

În cultură există și hibrizi de zmeură-mure - rezultatul traversării plantelor aferente. Acești hibrizi sunt arbuști înfiorători cu tulpini cu vârfuri, dar există, de asemenea, clone fără stud. Cultivarea lor este aceeași cu Rosyanika. Rosyanika, hibrizii de mure și zmeură cu jumătate de răspândire sunt soiuri de duritate scăzută de iarnă și au nevoie de adăpost adecvat în regiunile cu ierni lungi înghețate.

Când se taie o mure în toamnă

Tăierea murelor toamna este cel mai important pas în pregătirea tufișurilor sale pentru adăpostul de iarnă. Este mai bine să faceți tăierea toamnei în a doua jumătate a lunii septembrie, când cultura este înlăturată complet. Lăstarii care dau roade în sezonul trecut, se taie lăstarii nesiguri și ramuri suplimentare.

Lăstarii lăsați pentru fructificare pentru sezonul următor sunt tăiați ușor pentru a stimula viitoarele lăstari laterali. Tăiați lemnul la rădăcină, fără a lăsa cioturi, ceea ce poate deveni o sursă de flora putrefactivă și un loc de iernare pentru insecte dăunătoare.

Crescem tulpinile soiurilor târâtoare de Rosyaniki până la o lungime maximă de cel puțin 2 metri, dacă devine necesar să le scurtăm la fel.

Tăierea de mure în toamnă

Grădinarii cu experiență este puțin probabil să aibă nevoie de instrucțiunile noastre, și sperăm că va fi destul de util pentru cultivatorii de mure începători. Luați în considerare măsurile adecvate și în timp util pentru tăierea murelor pentru iarnă.

 • începem prin tăierea tuturor tulpinilor care s-au proliferat până la rădăcina, fără cânepă;
 • Tulpini tinere, subțiri și scurte, cu semne evidente de subdezvoltare sunt, de asemenea, tăiate;
 • asigurați-vă că îndepărtați ramurile deteriorate de dăunători (afide sau acarieni) care nu pot supraviețui iernării;
 • tulpinile tinere formate pentru fructificare în sezonul următor trebuie reduse cu un sfert, ceea ce va afecta pozitiv formarea abundentă a viitoarelor muguri de flori;
 • având în vedere capacitatea sistemului de rădăcini de tufe de mure, pentru o plantă medie lăsăm 8-10 tulpini fructifere cu o marjă mică;
 • tăiați capetele părților superioare ale tulpinilor anuale deasupra rinichiului.

Nu trebuie să vă fie frică să tăiați lăstarii în exces pe o mure - tufișurile sale au o mare putere vegetativă. Pentru el, îngroșarea este mult mai nocivă datorită genelor fructuoase de anul trecut.

Este foarte important să se realizeze formarea corectă a tufișurilor cumanică și a căpșunilor de primăvară, astfel încât tăierea toamnei pentru iarnă să devină productivă și nu atât de voluminoasă, primăvara este necesară formarea corectă atât a soiurilor erecte, cât și a înrădăcinării, dar fiecare în felul său.

Cum să prune murele

O mure verticală ar trebui să se formeze imediat pe un evantai în primăvară, într-un mod asemănător fanilor: lăstarii cu încovoiere dură încrucișați sunt ridicați și legați vertical, așezați la mijloc, iar lăstarii tineri trebuie să fie legați pe ambele părți pe sârma inferioară, astfel încât să crească orizontal.

În toamnă, rămâne doar să tăiați tulpinile mijlocii ale tulpinii, iar tulpinile laterale nu pot fi acoperite decât de frigul în stare îndoită cu care sunt obișnuite vara, lăsând 8-10 dintre ele cele mai puternice. Îndepărtați restul de sub rădăcină fără cânepă. Scurtați tulpinile rămase pentru iarnă, încercați, după cum le permite flexibilitatea, fixați-le în pământ cât mai jos și acoperiți-le într-un mod sigur pentru plante și convenabil pentru dvs..

În primăvară, îndepărtați adăpostul, așteptați temperatura la care tulpinile se încălzesc și devin suficient de flexibile pentru a fi ridicate și fixate în centrul bucșei în poziție verticală, și lăstari tineri pe ambele părți ale sârmei inferioare a spalierului. Așadar, este necesar să alternați primăvara și toamna pentru a menține poziția ventilatorului tufișului, convenabil în toate privințele pentru grădinar.

Ciupercile de tip Blackberry Garden sunt mai puțin rezistente și sunt tăiate diferit. Deși în comparație cu murele erecte, lăstarii târâți sunt mai flexibili, dar este destul de dificil să îndepărtezi și să distribuiți tulpinile care se înțepenesc cu spini.

Pe o astfel de mure, va fi corect să lăsați 8-10 tulpini tinere pentru fructificarea viitoare în primăvară, fără a aștepta tulpina lor de mai mulți metri. Acest lucru economisește rezistența tufișului pentru fructificare, lemn și alte ramuri, deși în timpul verii este necesar să se taie periodic lăstarii nedoriti care se formează.

Primăvara, murele înfiorător este montat și pe suportul de spalier într-o manieră ventilator, dar în conformitate cu un principiu diferit. Acest ventilator va fi format după cum urmează: pe o parte, se fixează tulpini suprasolicitate respinse de la prăpăd în timpul iernii. Regim și fixăm lăstarii tineri în partea opusă. Dacă în timpul verii nu au fost îndepărtate lăstarii, atunci este timpul să faceți acest lucru în timpul tăierii de toamnă. Tulpinile principale sunt îndepărtate din spalier înainte de tundere și răspândite pe sol, astfel încât să nu fie răsucite. Alegeți dintre ele 8-10 dintre cele mai impecabile. Tăiați cele rămase după ce s-au tăiat fără cânepă. Tulpinile tăiate corespunzător puse cu grijă într-un șanț pentru adăpost de iarnă până la primăvară.

Tăiați partea opusă a „ventilatorului” care a pornit complet în acest sezon fără butucuri, iar tulpinile tăiate trebuie să fie arse astfel încât să nu stocheze dăunătorii de mure până în primăvară.

Cel mai simplu este să tăiați murea de grădină pentru a repara murele pentru iarnă, pentru că singurul lucru este să tăiați tot lemnul care a crescut peste vară, iar tot ce rămâne pentru iarnă este să-și acopere sistemul de rădăcini. Primăvara se vor ridica lăstarii tineri capabili să dea roade. De asemenea, este mai puțin dificil să tăiați soiurile neîngroșate de mure înfiorătoare în conformitate cu toate regulile descrise mai sus, atât pentru tăiere, cât și pentru adăpost pentru iarnă.

O bună practică horticolă confirmă faptul că formarea de fani de orice fel de mure, în special pentru cele cu vârfuri, este forma optimă de îngrijire pentru ea în toate etapele și, cu atât mai mult, atunci când se taie iarna. Respectarea acestor reguli simple, generale și mari, ne va oferi o recoltă bună de mure sănătoase gustoase.

Mure: îngrijire și cultivare, reproducere și tăiere

Aproape fiecare compatriot al nostru a avut șansa de a încerca mure. Și multe fructe de pădure (și uneori cultivate) sunt surprinse plăcut de gustul său magnific. Dar puțini decid să-l crească în grădina sau cabana lor. Cert este că grija și cultivarea murelor, reproducerea și tăierea necesită destul de mult timp și efort. Trebuie să știți exact ce și cum să faceți pentru a putea recolta o recoltă bogată..

Descriere

Pentru început, murele este un arbust înfundat, mai des este o viță de arbuș cu rădăcină perenă și tulpină flexibilă. Acesta din urmă este împânzit cu vârfuri mici ascuțite. Deși astăzi, crescătorii grație mulți ani de muncă au reușit să creeze soiuri lipsite de spini și, în același timp, rezistente la multe boli și dăunători, asigurând un randament stabil. Dacă există un suport adecvat, atunci tulpinile se pot ridica la o înălțime considerabilă, până la câțiva metri.

Cultura este o plantă de miere. Florile lor sunt albe, mari, până la aproximativ trei centimetri. Înflorirea se observă din iunie până în septembrie. Fructele sunt suculente, negre sau au o înflorire albăstruie, coapte din iulie până în august.

Alegeți ora pentru aterizare

Dacă sunteți interesat de cum să crești o mure în țară, atunci în primul rând trebuie să alegeți momentul potrivit.

Spre deosebire de multe culturi de fructe de pădure care tolerează bine plantarea toamnei, murele trebuie să fie plantate doar primăvara, altfel probabil că nu va prinde rădăcină.

Timpul optim de aterizare este sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. Totuși, acest lucru depinde în mare măsură de regiune și de vremea într-un an anume. Este necesar ca pământul să fie complet încălzit, altfel planta nu se va rădăcina, nu va dobândi un sistem rădăcină dezvoltat și pur și simplu se va usca.

Unde mai bine să plantezi

Pentru a afla mai multe despre mure, cum să crești și să ai grijă de cultură, trebuie să alegi și un loc potrivit, altfel nu ar trebui să te bazezi pe o recoltă bogată.

Arbustii trebuie să fie plantați în zonele însorite, deoarece cultura are nevoie de mult soare. În același timp, trebuie să aveți grijă ca site-ul să fie protejat de toate părțile de vânt. Experții recomandă cultivarea murelor nu pe un teren plat, ci pe versanții sudici sau vestici. În acest caz, tufele vor primi mult soare, deoarece aceste versanți sunt aprinși aproape toată ziua sau cel puțin jumătate din orele de zi, ceea ce contribuie la o recoltă bogată. În același timp, panta în sine va proteja în mod fiabil tufișurile de vânturile reci de est și nord. Acest lucru este important atât vara, cât și iarna. Vântul rece de nord poate îngheța tufișurile și chiar rădăcinile dacă primele înghețuri vin înainte ca zăpada să acopere pământul cu un strat gros.

De asemenea, dacă doriți să aflați mai multe despre mure, îngrijire și cultivare, reproducere și tăiere, trebuie să vă ocupați mai întâi de solul adecvat, de asemenea este foarte important. Crește cel mai bine pe ușor, bogat în urme minerale. Solul sau grâul nisipos va fi o alegere excelentă. Dar, atunci când plantarea pe soluri carbonatate, este puțin probabil ca cultura să dea roade bine, lipsa de magneziu și fier va afecta. Aciditate optimă a solului - pH 6, adică neutru.

Pregătirea pentru aterizare

Înainte de a începe să crești mure, trebuie să te pregătești corespunzător pentru această muncă dificilă. Mai mult decât atât, este indicat să începeți pregătirea toamna. Doar în acest caz putem obține un rezultat mai bun, asigurând un randament maxim al culturii.

Este necesar să eliminați complet buruienile, dacă există. În plus, nu va fi bine să ne gândim la îngrășăminte. Dacă pe acest site nu s-a cultivat nimic timp de câțiva ani, atunci această etapă poate fi omisă, deoarece un exces de nutrienți duce adesea la faptul că tufișurile își măresc activ masa verde (tulpini și frunze), dar în același timp aduc foarte puține fructe de pădure.

Dar dacă pământul este epuizat, adică, o cultură a fost cultivată activ de mulți ani pe ea, atunci îngrășământul este obligatoriu. Atât îngrășămintele organice, cât și cele minerale sunt potrivite. În primul caz, pentru fiecare kilogram de teren trebuie să luați 10 kilograme de humus, gunoi de grajd sau compost. În al doilea - 15 grame de superfosfat și 25 de grame de sulfat de potasiu. Îngrășămintele sunt distribuite uniform pe sit, după care este săpat până la adâncimea lopatei de baionetă. În cele 7-9 luni care au rămas înainte de plantare, îngrășămintele au timp să se dizolve complet în pământ, crescându-i fertilitatea.

Plantăm în pământ deschis

Acum să vorbim în special despre mure în creștere.

Totul începe cu selectarea răsadurilor potrivite. Dacă materialul de plantare este de calitate slabă, atunci nu puteți conta pe o productivitate bună. Este recomandabil să achiziționați plante în pepiniere bune, dovedite. Studiați cu atenție caracteristicile rasei cumpărate, schema de plantare și îngrijirea în general depind de acest lucru.

Cel mai bine este să alegeți răsaduri anuale cu un sistem rădăcină dezvoltat și două tulpini cu o grosime de cel puțin 5 milimetri. Acordați atenție prezenței unui mugure format pe rădăcini, fără ca aceasta, planta să nu reușească cu succes să se rădăcinească.

Rețineți că vițele de mure se răspândesc activ în direcții diferite. Prin urmare, site-ul ar trebui să fie destul de spațios, să nu sperăm să colectăm o mulțime de fructe de pădure de la cinci metri pătrați. În plus, distanța minimă de la găuri până la clădiri și alte plante de grădină ar trebui să fie de 100 de centimetri, și mai bine încă.

Trebuie să fiți foarte serios cu privire la alegerea modelului potrivit de aterizare. De exemplu, dacă preferați o metodă de plantare a tufelor, atunci de la două până la trei răsaduri sunt plantate imediat într-o gaură. Această metodă este potrivită pentru soiurile care au un nivel scăzut de formare de lăstari. Distanța dintre găuri este de 180x180 centimetri. Dar dacă ați ales o varietate cu formare îmbunătățită de lăstari, atunci schema de plantare ar trebui să fie complet diferită. Stă într-o gaură la fiecare tragere. Toate sunt amplasate într-o singură brazdă cu o distanță de aproximativ 100 de centimetri. Distanța dintre brazde este de aproximativ 200-250 centimetri.

Aterizarea în sine ar trebui să fie foarte serioasă. O plantă este plasată în gaura pregătită, după care trebuie să răspândiți cu atenție rădăcinile, direcționând în direcții diferite. Datorită acestui fapt, sistemul de rădăcină se va dezvolta cel mai activ, va putea furniza rapid plantei cantitatea potrivită de umiditate și nutrienți. După aceasta, este recomandabil să umpleți gaura nu cu pământ, ci cu amestecuri nutritive de sol. Un sol negru bun, turbă, compost va face. Asigurați-vă că monitorizați locația rinichilor, situată în apropierea bazei. Ar trebui să fie îngropat cu aproximativ doi-trei centimetri.

Locuitorii cu experiență de vară nu umplu complet gaura, lăsând o mică scobă. Datorită acestui fapt, apa de ploaie se va acumula aici, ceea ce reduce numărul de irigații. În plus, cu irigarea artificială, apa nu va ieși din adâncime și toate vor fi folosite pentru a uda solul în apropierea rădăcinilor murei.

De asemenea, dacă doriți să aflați mai multe despre îngrijirea și cultivarea murelor în pământ deschis, trebuie să vă amintiți că imediat după plantare, răsadurile trebuie scurtate. Trebuie să fie tăiate, lăsând lăstarii la aproximativ 20 de centimetri înălțime deasupra solului. Ramurile de fructe sunt tăiate complet. Acest lucru este necesar pentru a reduce pierderea de umiditate și aportul de nutrienți. Dacă acest lucru nu se face, atunci planta se va usca pur și simplu. După tăiere, sistemul rădăcină poate prelua și extinde treptat. Când devine suficient de puternică, planta va crește, vor apărea ramuri noi, împrăștiate cu frunze. Deci, într-un sezon, masa verde va fi complet restaurată.

Lucrări de primăvară

Dacă doriți să obțineți o recoltă bogată de fructe de pădure toamna, atunci trebuie să oferiți condiții adecvate pentru mure. Cultivarea, tăierea și îngrijirea sunt foarte specifice.

De exemplu, trebuie să oferiți lianelor un suport adecvat. Fără aceasta, pur și simplu se vor strecura pe sol, ocupând un spațiu imens și complicând semnificativ colectarea fructelor de pădure.

Cea mai ușoară modalitate de a lăsa murea este să stabilești suporturi puternice (este cel mai ușor să folosești stâlpii potriviți). Înălțimea lor ar trebui să fie de aproximativ doi metri. Săpați în stâlpii de la începutul și sfârșitul fiecărui rând. Dacă lungimea șanțului de aterizare este foarte mare, atunci și stâlpii trebuie să fie instalați la fiecare zece metri. Între ele, trebuie să întindeți sârma zincată în trei straturi. Înălțimea optimă pentru primul este de 50-70 de centimetri. Al doilea se află deja la o altitudine de 125 de centimetri. Și al treilea este cel mai bine plasat la cel puțin 170-180 de centimetri.

Tulpinile celui de-al doilea an sunt legate de al treilea fir, ele vor fi cele care vor da roade în sezonul curent. Lăstarii mai tineri nu au nevoie de grâu. Este suficient să le direcționați, apoi vor apuca cu ușurință rândul de jos de sârmă, apoi vor merge cu ușurință și mai departe. Principalul lucru este să trimiteți lăstarii în mod regulat, în caz contrar, acestea vor crește la întâmplare, ceea ce va duce la neplăceri inutile în timpul recoltării, și va lua doar un loc util suplimentar.

Când se crește o creștere dreaptă (este un tufiș, nu o viță de vie), murele în creștere, formarea și îngrijirea sunt semnificativ diferite. Nu are nevoie de suporturi la care să poată ajunge. Însă merită să aveți în vedere faptul că aici unele probleme sunt inevitabile.

Pentru început, în primul an după plantare, nu ne putem aștepta la o recoltă. Pentru a obține recolta anul viitor, va trebui să pensați corect. Pentru aceasta, lăstarii tineri, având o înălțime de aproximativ 100-120 de centimetri, sunt scurtați perfect. Topurile sunt tăiate cu aproximativ 10 centimetri. După aceea, acestea vor fi acoperite cu ramuri laterale, trebuie, de asemenea, să fie scurtate atunci când lungimea lor ajunge la 50 de centimetri. Datorită acestei formații, tufele de mure arată foarte îngrijite și compacte, iar randamentul nu scade deloc. Aceasta completează tăierea murei de grădină. Îngrijirea abia începe, există încă multă muncă înainte.

Nu va fi de prisos să stropiți un strat proaspăt de mulci în primăvară, anul trecut probabil deja decadit de ordin și a servit ca un pansament bun pentru plante. La mulcire, puteți utiliza diferite materiale: rumeguș, ace, iarbă uscată, gunoi de grajd uscat. Datorită acestui fapt, umiditatea este reținută pe sol mult mai bine. Un vânt cald va usca stratul superior de mulci, lăsând suficientă fluidă în adâncimi

Ce să faci vara

Dacă studiați sfaturile grădinarilor experimentați despre mure și îngrijire în creștere, puteți vedea că vara cultura nu provoacă probleme speciale.

Principalul lucru este să-l udăm în primele luni și jumătate de la plantare, bineînțeles, dacă cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână nu există suficiente ploi abundente care să udeze pământul la o adâncime decentă. După aceasta, murea trebuie udată doar în cele mai calde zile, însoțită de secetă prelungită. Este deosebit de important să oferiți plantelor o cantitate suficientă de umiditate în timpul creșterii și maturarii fructelor de pădure. Lipsa de umiditate va duce la faptul că vor fi mici, inconștiente și poate chiar presărate cu tufișuri.

Nu trebuie să uităm despre alegerea apei potrivite. De exemplu, nu puteți uda o mure cu apă rece dintr-un puț, deoarece o scădere accentuată a temperaturii o va dăuna grav. Prin urmare, este necesar să se ia apă de ploaie, apă de la robinet sau puț, așezat timp de o zi sau două la soare și încălzit la o temperatură de cel puțin + 12... + 15 grade Celsius.

Vorbind despre cum să crești mure acasă, nu trebuie să uiți de îngrijirea solului. Locuitorii cu experiență de vară încearcă să planteze culturi pe rând între rândurile de mure, din fericire, există mult spațiu. Datorită acestui fapt, puteți salva perfect zona utilizabilă, care este de obicei foarte limitată în căsuțele de vară. Dar ele pot fi cultivate doar în primii doi ani. Atunci este indicat să acordați un an de odihnă, timp în care terenul va fi restaurat. Pentru a grăbi procesul, puteți planta terenul cu culturi de gunoi de grajd verde, de exemplu, mazăre, fasole. Satura perfect solul cu azot - unul dintre cele mai importante elemente necesare pentru creșterea cu succes a oricărei plante..

De asemenea, este necesar să efectuați dezlegarea timp de un an de aproximativ 5-6 ori mai mult decât este necesar. Adâncimea optimă de cultivare este de aproximativ 10-12 centimetri. Când folosiți mulci, numărul de dezlegări poate fi redus, ceea ce va fi o surpriză plăcută pentru orice rezident de vară, să efectueze lucrări inutile, în plus, destul de voluminoase și grele, nimeni nu vrea.

Pansament cu mure

Vorbind despre îngrijirea și cultivarea murelor de grădină, nu ne putem abține să spunem despre pansament. În general, aceleași principii rămân relevante aici ca în cazul îngrășămintelor celor mai multe tufe de fructe de pădure.

La începutul sezonului, este necesară furnizarea plantei cu o cantitate mare de azot, datorită acesteia se crește intens masa verde, în care fotosinteza este necesară pentru formarea fructelor mari, gustoase și frumoase.

Deci, la începutul sezonului trebuie să fertilizați cu îngrășăminte care conțin azot - minerale sau organice. Nitratul de amoniu sau urea de la un consum de 20 de grame la 5 litri de apă este potrivit. Acest lucru este suficient pentru a fertiliza o tufă de mure. Dacă preferați să lucrați cu îngrășăminte organice, atunci cheltuiți 5 kilograme de compost sau turbă pe metru pătrat.

Cu puțin timp înainte de începerea înfloririi, este mai bine să acordați preferință îngrășămintelor de potasiu, acestea sunt necesare pentru formarea unui număr mare de muguri și, în consecință, un randament bun. Principalul lucru este să nu folosiți îngrășăminte minerale, care includ clor. De asemenea, este absorbit de plante și este adesea depus în fructe de pădure, transformându-le în otravă reală. Cea mai bună alegere este sulfatul de potasiu, 40 de grame de îngrășământ se consumă pe metru pătrat. Puteți utiliza capsule (cu un efect mai durabil) sau dizolvați-l în apă și apă-l cu plante (efect mai rapid).

La începutul toamnei, nu va fi bine să alimentați sistemul de rădăcină, ceea ce crește probabilitatea ca murele să îndure cu succes înghețurile de iarnă. Pentru a face acest lucru, îmbogățiți pământul cu fosfor. Cu toate acestea, dacă mulgeți pământul cu gunoi de grajd sau compost, atunci puteți face fără acest pas, pe măsură ce mulciul se rotește, îmbogățește pământul cu fosfor. Fără utilizarea de mulch, trebuie să compensați singur lipsa unui oligoelement important. Este adecvat orice fosfat - 50 de grame pe metru pătrat. Nu este necesar să se hrănească în fiecare an, o dată la trei ani este suficient.

Reproducere corectă

Vorbind despre mure, îngrijire și cultivare, nu putem să nu menționăm reproducerea - un punct foarte important pe care ar trebui să-l ia în considerare fiecare rezident de vară, care a decis să încerce să crească această cultură pe site-ul său. Pot exista mai multe opțiuni, vom vorbi pe scurt despre fiecare dintre ele..

Cea mai ușoară, cea mai rapidă și mai sigură cale - propagarea prin straturi apicale. Cel mai bun moment este sfârșitul primăverii, când pământul s-a încălzit, iar frunzele și mugurii cresc activ pe plante.

Alegeți o tulpină potrivită (lungă, puternică, cu un număr mare de muguri mari), aplecați-o ușor la pământ, îngropați vârful cu mai mulți muguri. După câteva săptămâni, veți observa că lăstarii tineri au venit dintr-un loc ascuns. Aceasta înseamnă că mugurii din pământ au dat naștere nu numai primelor ramuri, ci și rădăcinilor. După câteva săptămâni, puteți tăia tulpina în siguranță tulpina de la planta principală cu ajutorul unei secante ascuțite, astfel încât să obțineți un tufiș independent.

Un alt mod bun, potrivit pentru primăvara, este stratificarea orizontală. Pentru aceasta, o viță de vie lungă și puternică trebuie să fie presată pe pământ și îngropată pe toată lungimea până la o adâncime de aproximativ 3-5 centimetri. După câteva săptămâni, veți observa că varzații tineri apar deasupra locurilor liana. După încă una până la două săptămâni, puteți tăia vița de vie din planta principală, precum și împărți-o în zone între varză. Acum fiecare varză poate fi transplantată într-un loc potrivit, obținându-se imediat 3-5 tufișuri tari, puternice și uneori mai mult.

Cei mai periculoși dăunători

Nu puteți spune în detaliu cum să cultivați un mure, fără să menționați dăunătorii periculoși pentru această cultură.

Foarte des, căpușele apar pe tufișurile de mure (păroase și arahnoide), molia de rinichi, zmeura-zmeură-căpșuni, nucul, gândacul de zmeură. Uneori, problemele grave sunt cauzate de moarte, afide și omizi de cutii de sticlă de zmeură și incendii. Din păcate, vor trebui să lupte cu implicarea unor mijloace foarte radicale - Actellika, Karbofos, Fitoverm, Akarin și alte otrăvuri. Da, este foarte neplăcut, în special pentru persoanele care doresc să recolteze o cultură ecologică. Dar altfel poți rămâne fără fructe de pădure.

Pentru a reduce riscul de intoxicații cu fructe, ar trebui să pulverizați tufișurile la prima suspiciune de dăunători înainte de deschiderea mugurilor sau cel puțin înainte de înflorire. În plus, dacă vara aveți probleme cu insectele de mai sus, atunci toamna, imediat după recoltare, este indicat să tratați tufișurile cu aceleași medicamente pentru a distruge dăunătorii și ouăle lor.

Concluzie

Astfel se încheie articolul nostru. Acum știți tot ce aveți nevoie în legătură cu murele, reproducerea, îngrijirea, cultivarea, plantarea și combaterea dăunătorilor nu vor fi prea mari probleme. Deci, nimic nu te va împiedica să aduni o recoltă bogată de fructe.

Blackberry Growing - Plantare și îngrijire în aer liber

Blackberry Berry - Descriere

Toată lumea știe despre boaba sălbatică de mure, dar astăzi există hibrizi și soiuri de mure care sunt cultivate în parcele personale. Creșterea unei mure poate deveni o afacere profitabilă de acasă. Murele este o tufă spinoasă, cu boabe asemănătoare cu zmeură, doar de culoare neagră. Plantarea unei grădini de mure seamănă cu zmeura în creștere. Această cultură este împărțită în astfel de specii: în creștere dreaptă (cumanica) și târâtoare (mucegai). Murele sunt mai tolerante la răcelile de iarnă, ceea ce nu se poate spune despre soiurile târâtoare. Există, de asemenea, o mure pe jumătate răspândită.

Murele înflorește cu flori mici albe, boabele din verde devin roșii, apoi negru saturat. Boabele plantei sunt mari, greutatea lor poate fi de 7-12 grame.

Mure în creștere în grădină

Condiții de creștere a murei

Dacă vă interesează cum să plantați o mure, atunci vom încerca să vă spunem într-un mod accesibil. În primul rând, trebuie să vă familiarizați cu caracteristica soiului plantat de mure. De exemplu, Cumanica este cultivată aproape ca zmeura, este rezistentă și poate fi propagată de urmașii rădăcini. Coacăzul este considerat mai productiv, dar cultivarea acestui tip de mure este complicată prin îngrijirea ei, deoarece lăstarii cedrului sunt acoperiți cu spini, iar duritatea de iarnă este redusă. Murele pe jumătate în creștere nu are spini, productivitatea sa este mai mică în comparație cu alte specii, iar duritatea sa de iarnă este similară cu cea a mucegaiului.

Creșterea murelor ca afacere la domiciliu poate fi profitabilă dacă obțineți rezultate bune la creștere. Pentru ca cultura de mure să fie semnificativă, este necesar să plantați și să îngrijiți în mod corespunzător. Blackberry nu este solicitant în îngrijire și poate crește până la 15 ani într-un singur loc. Adoră un loc însorit, protejat de vânturi, soluri potrivite pentru orice plantă, dar bogate în humus.

Plantarea de mure în pământ deschis

Când să plantezi o mure în pământ

Cel mai bine este să plantezi o mure la începutul primăverii. Peste vară, plantele vor crește mai puternic și vor tolera ușor răcelile de iarnă. Este convenabil să plantezi tufișuri de mure într-un rând de-a lungul marginii parcelei, cu plecare de la gard 0,7-1 m. Solul trebuie pregătit în avans (în 3 săptămâni), gunoiul de grajd sau compostul, cenușă de lemn și sulfat de potasiu sunt introduse în gropile de plantare (dimensiunea 40 cm), totul este amestecat cu sol, udat și lăsat până la plantare.

Plantarea de mure în pământ deschis

Cum să plantezi o mure în grădină

Între răsadurile de mure la rând, distanța depinde de capacitatea soiului de a forma lăstari și de metoda de plantare (bandă sau tufă). Între rândurile de distanțe în timpul plantării cu bandă ar trebui să fie de 2-2,5 metri, iar în rândul dintre răsaduri - de la 1,5 m. Metoda de plantare a tufișului implică o schemă de plantare de 1,8x1,8 m. Răsadurile de mure sunt acoperite cu sol fertil.

Atenție: gâtul rădăcinii trebuie situat la doi-trei centimetri sub nivelul solului. Tufele de mure plantate sunt udate și mulate cu turbă, compost sau rumeguș putred. Rămâne doar să tăiați răsadurile, astfel încât o tulpină de 20-30 cm să rămână deasupra solului.

Blackberry Care

Pansament cu mure

Acest proces constă în fertilizarea tufișurilor de mure. Cum să fertilizăm o mure? Dacă în timpul plantării au fost introduse toate îngrășămintele enumerate mai sus, atunci pentru următorii trei ani plantele vor avea nevoie doar de îngrășăminte cu azot. Trei ani mai târziu, primăvara, se introduce azotatul de amoniu, apoi solul este dezlegat și mulat cu un strat de cinci centimetri. În toamnă, se plantează superfosfat și sulfat de potasiu. Îngrășămintele sunt înglobate în pământ prin săparea cu furculițe. Orice îngrășământ se aplică după udarea tufișurilor..

În anul plantării murei, trebuie udată în mod regulat, slăbit periodic, buruieni și mulcire.

Blackberry Bushes Garter

Murele din aproape toate soiurile au nevoie de piele. Există mai multe tipuri de plasamente de plante pe un spalier. Formarea în formă de evantai presupune legarea lăstarilor tineri într-o direcție. Anul viitor boabele se vor coaja pe acești lăstari, iar lăstarii proaspăt crescuți se vor tunde în direcția opusă..

Formarea tirului de mure

Tăierea de mure

Metoda de țesut presupune împletirea tulpinilor de fructificare pe cele două rânduri superioare de sârmă, lăstarii tineri sunt atașați de sârma inferioară. Lăstarii se fixează cu sârmă sau cu fir moale.

Mure formând tăiere

Formarea tufișurilor de mure se realizează primăvara. Lăstarii rupți, înghețați și bolnavi sunt îndepărtați. Prea mult timp pentru a fi scurtat. Creșterea randamentului de mure se realizează prin scurtarea tuturor vârfurilor lăstarilor tineri. Primăvara (în mai) lăstarii se scurtează cu 10-12 cm, următoarea ciupire se face la sfârșitul lunii iulie, se efectuează pe lăstari tineri.

Vârfurile tăiate de lăstari pot fi utilizate ca butași pentru înmulțire. În plus față de ciupire, se realizează subțierea, 3-4 dintre cele mai puternice lăstari de substituție ar trebui să rămână pentru soiul cu creștere dreaptă, iar pentru înghesuire - 4-6. Numărul optim de lăstari în tufiș este considerat 6-8. Mai multe lăstari duc la umbrire și randament mai mic.

După recoltare, lăstarii care au fost fertilizați trebuie tăiați fără a lăsa cioturi.

Îngrijirea corectă a unei mure vă va aduce o recoltă bună de fructe de pădure gustoase și sănătoase de la 20 de kilograme și mai multe pe tufă pe sezon.

Recoltare de mure

Maturarea murelor are loc în același timp. Colectarea lor se realizează în mai multe etape - în funcție de rata de maturare.

Cultivarea murelor este o afacere profitabilă

Murele sunt din ce în ce mai solicitate pe piață pentru cumpărători. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece murele conțin substanțe nutritive și medicamente: glucoză, zaharoză, vitamina C, vitamine B, micro și macro elemente, minerale.

Recolta de grădină de mure

Nu este dificil să creezi o afacere în creștere de mure, pentru cei care au un sat spațios, bine iluminat în sat. Murele sunt mai rezistente la căldură și mai productive decât zmeura. Practic nu se îmbolnăvește, nu este deteriorat de dăunători, murele sunt de mare palatabilitate, sunt transportabile. Singurul dezavantaj al plantei este rezistența sa redusă pe timp de iarnă, care necesită adăpost pe vreme rece. Dar soiurile selectate corect vor ajuta la dezvoltarea unei afaceri pentru cultivarea murelor, să o facă profitabilă și promițătoare..

Pentru a vă proteja și a obține o cultură stabilă, trebuie să plantați mai multe soiuri de mure pe site. Dintre soiurile de mure recomandate - Loch Tay, Thornfrey, Satin negru, Butte negru, Smootstem, Triple Crown, Chester.

Mure: plantare și îngrijire, cultivare

Autor: Natalya Categorie: Plante de fructe și fructe de pădure Publicat: 28 februarie 2019 Actualizat: 24 februarie 2020

Murele este un subgen al genului Rubus din familia Pink. În climatul nostru, murele cele mai frecvent cultivate sunt murele (Rubus caesius) - în ucraineană, „arde” și murea stufoasă (Rubus fruticosus), care se numește de obicei kumanika. În ciuda faptului că murele sunt o rudă apropiată a zmeurii medicinale, această boabă nu este cultivată comercial în Europa, dar în America, murele sunt una dintre cele mai populare culturi de boabe. Mexicul, liderul mondial în mure în creștere, exportă aproape toate fructele sale de fructe în Statele Unite și Europa. În țara noastră, murele cresc doar în sălbăticie și în puține grădini private, cu toate acestea, popularitatea fructelor care depășesc zmeura în proprietățile și gustul lor vindecător crește treptat și constant..

Conţinut

Ascultați articolul

Plantarea și îngrijirea unei mure

 • Aterizare: la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, când solul se încălzește.
 • Iluminare: soare luminos.
 • Sol: drenuri, respirabile și solide, cu o reacție ușor acidă.
 • Udare: în timpul înfloririi și maturizării fructelor de pădure - moderat, dar suficient. Restul timpului - după cum este necesar: murele este rezistentă la secetă.
 • Tăierea: primăvara, vara și toamna.
 • Top dressing: la începutul sezonului de creștere - cu îngrășăminte cu azot, toamna - cu fosfor de potasiu fără clor. Atunci când mulciți un complot cu gunoi de grajd, nu este necesar să se aplice îngrășăminte cu fosfor.
 • Reproducere: pe semințe și vegetativ: târâre - prin straturi orizontale și apicale, tufă - prin împărțirea tufelor, butașilor și urmașilor bazali. Propagarea vegetativă poate fi efectuată pe tot parcursul sezonului.
 • Dăunători: acarieni araboizi și păroși de zmeură, molii de rinichi, gândaci de zmeură, zăpadă de zmeură, cultivatori de nuci, afide, tălpi de fiert și omizi de ognevite și case de sticlă.
 • Boli: rugină și rugină coloană, antracnoză, mucegai pudră, botrită, spotting violet, didimelă, septoria.

Blackberry Garden - Descriere

Murele de grădină este un arbust sau arbust arbust cu rizom peren și lăstari tulpini flexibili, plantat cu vârfuri ascuțite, deși în prezent, grație muncii crescătorilor, a apărut o mure fără vârf, care se remarcă prin randamentul stabil și rezistența la dăunători și boli. Cu sprijin, lăstarii de mure se pot ridica la o înălțime de doi metri. Frunze de mure - triplate sau de cinci până la șapte, prăjite, de culoare verde-deschis, pubescente pe ambele părți.

Mure înflorită - plantă de miere. Flori albe de mure cu un diametru de aproximativ trei centimetri se deschid în funcție de varietate și condițiile climatice din iunie până în august. Fructele de mure suculente, negre cu o înflorire albăstruie, se coacă în august.

Plantarea unei mure

Când să plantezi o mure

Cultivarea unei mure este o chestiune neobișnuită și dificilă, dar beneficiul unei mure pentru corpul uman este un argument convingător pentru grădinarii amatori de a stăpâni tehnologia agricolă a acestei fructe rare pentru grădinile noastre. Spre deosebire de alte culturi rozacee, murele sunt plantate cel mai adesea primăvara și nu toamna - la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, când pământul se încălzește. Găsiți un loc bine luminat de soare și protejat de vânt, deoarece vântul poate răni frunzele și fructele de mure și să interfereze cu polenizarea florilor.

Cel mai bine este să plantezi o mure nu pe locuri plane, ci pe versanții sudici sau vestici, astfel încât tufele de mure să nu sufere de vântul de est sau de nord. Murele crește bine pe solurile nutritive drenate, respirabile și se simte destul de bine pe solurile nisipoase. Pe solurile carbonatate, murele vor lipsi magneziu și fier. PH optim pentru mure pH 6.

Înainte de plantarea unei mure, este necesar să se aducă solul pe șantier în conformitate cu cerințele agrotehnice ale culturii. Pentru a face acest lucru, se recomandă eliberarea site-ului de buruieni, dăunători și agenți patogeni din toamnă. Dacă fertilizați în mod regulat solul din grădină, nu trebuie să fertilizați special pentru mure, altfel acesta va crește rapid în verde, în detrimentul fructificării. Dar, dacă solul este epuizat de culturi care au precedat murele, atunci când săpați găuri sau brazde sub mure, amestecați îngrășăminte organice și minerale la viteza de 10 kg de materie organică (gunoi de grajd, compost sau humus), 15 g de superfosfat, 25 g de sulfat de potasiu pe un metru pătrat de pământ și acoperă rădăcinile răsadurilor de mure cu acest sol.

Plantarea murelor primăvara

Dacă nu știi cum să crești o mure și cum să îngrijești o mure, atunci ai ajuns la adresă. Vom încerca să acoperim în detaliu acest subiect, înțelegând cât de dificilă este întrebarea - îngrijirea și cultivarea murelor și cât de important este pentru grădinar să aibă claritate în el.

Pentru a reduce la minimum riscul de eșec, este indicat să achiziționați material de plantare în pepinierele cunoscute și cel mai bine este să cumpărați răsaduri de mure anuale cu un sistem de rădăcini bine dezvoltat, cu două tulpini cu diametrul mai mare de 0,5 cm și (acest lucru este important!) Cu un mugure format deja pe rădăcini. Adâncimea și lățimea gropii pentru un răsad este determinată de calitatea și vechimea răsadului, dar distanța parcelei de mure de plantările altor culturi sau clădiri ar trebui să fie de cel puțin un metru și, de preferință, mai mult.

Mărimea decalajului dintre tufișuri depinde de capacitatea soiului de a trage și de metoda de cultivare a murelor și există două dintre ele - banda și tufișul. În metoda tufișului, două sau trei răsaduri de mure cu un nivel scăzut de formare de lăstari sunt plantate într-o singură groapă și gropile sunt așezate conform modelului de 1,8 x 1,8 m. Metoda de bandă este mai potrivită pentru soiurile cu formare îmbunătățită de tragere: răsadurile sunt plantate într-o brazdă într-un lanț continuu, cu distanță între copii. aproximativ un metru, iar între rânduri se observă un decalaj de 2-2,5 m.

Răsadul este coborât într-o groapă sau brazdă, răspândind rădăcinile în direcții diferite și este acoperit cu pământ fertilizat, astfel încât rinichiul situat la baza tulpinii este la doi sau trei centimetri sub pământ. Cu toate acestea, solul nu este umplut până la nivelul suprafeței, dar astfel încât un gol sau o adâncime rămâne câțiva centimetri sub nivelul sitului. Acest lucru se face pentru a economisi apă în timpul irigării și pentru a acumula zăpadă, ploaie sau topi apa în adâncime. Apoi, solul din jurul răsadului este compactat și fiecare dintre ele este udat cu trei până la șase litri de apă, iar când apa este absorbită, godeurile sunt mulate cu compost de turbă sau pur și simplu bălegar. După plantare, lăstarii de răsad se taie la o înălțime de 20 cm deasupra suprafeței, iar crengutele de fructe sunt îndepărtate complet.

Blackberry Care

Mure în creștere în grădină

Îngrijirea murelor de grădină constă în udare regulată, slăbirea solului, desfacerea buruienilor (dacă, din anumite motive, nu ați mulțit parcelă), îmbrăcarea de vârf și, de asemenea, luarea de măsuri preventive sau, dacă este necesar, terapeutice pentru combaterea bolilor și dăunătorilor și toate cele de mai sus, în tăierea și formarea tufelor. După cum vedeți, plantarea și îngrijirea unei mure necesită mult timp și necesită cunoștințe speciale, așa că luați-ne în serios sfaturile.

Blackberry Spring Care

În primul rând, necesită instalarea de spaliere, la care mai târziu veți lega lăstarii fructiferi ai plantei cu sfoară. Stâlpii puternici până la doi metri înălțime sunt săpați la începutul și la sfârșitul rândului pe ambele părți ale tufișurilor, și, de asemenea, între primul și ultimul la fiecare 10 metri, sunt trase trei rânduri de sârmă zincată între stâlpi: primul rând - la o înălțime de 50-75 cm de la sol, al doilea - la o înălțime de 125 cm, a treia - la o înălțime de 180 cm. Tulpinile celui de-al doilea an, care va da roade în acest an, sunt legate de cea mai înaltă sârmă, lăstarii tineri nu trebuie să fie legați de sârmă, trebuie doar să le direcționați și ei înșiși vor apuca sârmă. Este necesar să direcționați lăstarii în mod constant, nu trebuie să crească la întâmplare.

Dacă crești o mure cu creștere dreaptă, să știi că nu va produce o recoltă în primul an, iar pentru a obține recolta anul viitor, trebuie să reglezi principalele lăstari tineri care au atins o înălțime de 100-120 cm - vârfurile lor sunt scurtate cu 10 cm, iar când încep să crească. ramurile laterale, acestea sunt ușor scurtate imediat ce ating 50 cm înălțime. Drept urmare, tufișul de mure arată compact, dar acest lucru nu afectează cultura.

Răsadurile de mure plantate în acest an sunt udate regulat în prima lună și jumătate, precum și în sezonul uscat. Tufii fructiferi au nevoie de udare în perioada de creștere intensă și de maturare a fructelor de pădure. Puțul sau apa rece nu pot fi folosite pentru umezirea solului, cel mai bine este să trageți apa de ploaie sau să atingeți un butoi sau un alt recipient mare și lăsați-l să stea la soare o zi sau două.

Pentru o recoltă bună de mure, starea solului de pe parcelă este foarte importantă. Dacă în primii doi ani puteți cultiva rânduri de gunoi vegetal sau verde (mergând la îngrășăminte) în rândurile de mure, atunci în anii următori, culoarul este păstrat sub abur negru. Pe măsură ce apar buruienile, acestea sunt îndepărtate, iar solul din culoar este dezlănțuit de 5-6 ori pe sezon până la o adâncime de 10-12 cm, în jurul tufișurilor în sine, solul este zdrobit sau slăbit cu o ploaie la o adâncime de 5-8 cm de 2-3 ori în timpul sezonului de creștere.

Dacă mulgeți site-ul cu paie, rumeguș, ace sau frunze de pădure căzute, va trebui să slăbiți solul și să luptați cu buruienile de pe site cu mure mult mai puțin. În plus, mularea zonei cu un strat de cinci centimetri de gunoi de grajd sau compost de turbă nu numai că va proteja împotriva buruienilor și va împiedica formarea crustei pe suprafața solului, dar va deveni și o sursă de nutriție echilibrată pentru mure..

O altă caracteristică a cultivării murelor este nevoia de a umbri zona de la soare în perioada de maturare, deoarece razele soarelui pot „arde” fructele de mure negre, le privesc de prezentare și le reduc calitatea. Pentru a reduce efectul dăunător al luminii solare, trebuie să trageți plasele de umbrire de-a lungul rândurilor.

Pansamente cu mure

Momentul fertilizării pentru mure este același ca pentru zmeură, coacăze și alte tufe de boabe. Îngrășămintele cu azot (azotat de amoniu sau uree în proporție de 20 g pe mp) și substanțe organice cu un conținut ridicat de azot (4 kg pe mp) trebuie aplicate numai la începutul sezonului de creștere. Îngrășămintele cu potasiu, cum ar fi sulfat de potasiu în proporție de 40 g pe mp, sunt necesare pentru mure în fiecare an, dar nu pentru cele care conțin clor.

Dacă utilizați gunoi de grajd ca mulci, nu va trebui să aplicați îngrășăminți fosfat, dar dacă nu utilizați gunoi de grajd sau orice altă materie organică, trebuie să se aplice fosfați pe sol cu ​​o rată de 50 g pe metru pătrat la fiecare trei ani.

Creșterea murei

Murele se propagă vara, iarna și primăvara. Murele târâtoare se propagă prin straturi apicale și orizontale, iar tufișul - prin împărțirea tufișului, urmașilor bazali sau butașilor.

Propagarea prin stratificare apicală este cea mai simplă metodă, ceea ce înseamnă că, în primăvară, orice tragere de alpinism poate fi îndoită spre sol și săpată vârful cu pământ - vârful dă repede rădăcini și apoi lăstari noi din muguri care se găsesc în subteran. După aceea, puteți separa tragerea de planta mamă.

Cu metoda de propagare pe straturi orizontale, nu vârful este cel care se apleacă spre pământ și este acoperit cu sol, ci împușcat pe întreaga lungime. Drept urmare, se formează mai multe tufișuri și, după ce au tăiat trapa săpată între tufișurile nou formate, plantele tinere sunt împărțite și plantate într-un loc permanent. Această metodă oferă cele mai bune rezultate în primăvară..

Murele de tufă sunt cel mai bine propagate de urmașii rădăcini, care apar anual în jurul arbustului. Doar cele care au atins 10 cm înălțime sunt potrivite pentru separare și aterizare pe un loc permanent. Cel mai bine este să plantați urmași în mai sau iunie - vor avea suficient timp pentru a se înrădăcina într-un loc nou până la vremea rece.

Există soiuri de mure care nu dau urmași, iar divizarea tufelor este folosită pentru a propaga aceste soiuri. Principalul lucru în această metodă este de a împărți tufișul săpat, astfel încât fiecare divizare să fie suficient de dezvoltată și să poată rădăcina într-un loc nou. O parte din tufă cu rizomul vechi trebuie eliminată.

Propagarea prin butași este folosită atunci când doresc să obțină urmași din soiuri valoroase de mure. În iunie-iulie, tăieturile de mure constând dintr-un rinichi, frunză și o parte din tulpină sunt tăiate din treimea superioară a lăstarului. Tratați tăierea de jos a butașilor cu un agent de formare a rădăcinii, plantați în căni mici cu un amestec de turbă și perlită (sau vermiculită, sau nisip, sau argilă extinsă zdrobită) și așezați cupele sub film, păstrând un nivel de umiditate de 96% în seră. După aproximativ o lună, rădăcinile se formează pe butași și pot fi plantate într-un loc permanent.

Dacă sunteți interesat de modul de propagare a murei în alte alte moduri, atunci recurgeți la propagarea murei prin semințe, stratificare de aer, butași lignificate și secțiuni de rădăcini mult mai rar, dar toate aceste metode sunt mai dificil de implementat și nu duc întotdeauna la succes..

Mure toamna

Grija pentru o mure în toamnă înseamnă pregătirea tufei pentru iernare. Primul pas este să tăiați murele, dar veți citi o descriere detaliată și detaliată a modului de a face acest lucru într-o secțiune specială (mai jos). După tăiere, mulgeți pământul în jurul rădăcinilor cu rumeguș uscat sau turbă. Efectuați pulverizarea preventivă a tufișurilor de mure și a solului de sub ele de boli cu sulfat de cupru și de dăunători cu actellik.

Dacă în timpul iernii dvs. înghețurile ajung la -10 ºC, va trebui să acoperiți murele. Adevărat, soiurile rezistente la îngheț tolerează normal această temperatură, înghețul sub 20 ºC este periculos pentru ele. Există mai multe moduri de a adăposti o mure. Puteți, de exemplu, după tuns, îndepărtați ramurile din spalier, așezat-o pe pământ, acoperit-o cu frunze de porumb și așezați materialul de acoperire deasupra - o peliculă de plastic. Nu este ușor să așezi lăstari din soiuri de mure erectă și să nu le rupi, prin urmare, recomandăm ca din ultima lună de vară să se asigure o încărcătură care să încline treptat ramurile la sol. Murele nu sunt predispuse să se topească sub acoperire, astfel încât humus, fân, paie sau rumeguș pot fi utilizate ca izolație.

Nu este recomandat să folosești frunzișul căzut din pomii fructiferi ca atare, deoarece poate conține microorganisme periculoase pentru mure. Frunzele de mure care s-au prăbușit toamna sunt, de asemenea, de dorit să fie zgâriate și arse..

Tăierea de mure

Când să recoltați o mure

Tăierea murelor este un exercițiu supărător, dar trebuie să îl faci în mod regulat. Prelucrarea tufișurilor de mure de către secatori se realizează primăvara, iar vara și toamna. Murele este împărțit în creștere dreaptă, care se numește cumanica, și înfiorător - rouă. Lăstarii Cumanica ating o înălțime de trei metri și chiar mai mult, formează multe lăstari de substituție, precum zmeura, mure fructifere pe lăstarii vechi de doi ani. Majoritatea soiurilor de mucegai nu dau lăstari rădăcini, lăstarii săi sunt asemănătoare cu bici cu un număr mare de ramuri de fructe.

Cum să culturi o mure

Primăvara, înainte de trezirea mugurilor, murele își taie tulpinile uscate și rupte după iernare, precum și vârfurile înghețate ale lăstarilor către primul rinichi sănătos. Tufele primului an de creștere sunt tăiate dublu: pentru a stimula creșterea lăstarilor laterali în mai, vârfurile ramurilor sunt scurtate cu 5-7 cm, iar în iulie, vârfurile lăstarilor laterali care au atins o lungime de jumătate de metru sunt, în plus, numai 6-8 sunt cele mai puternice, iar restul trebuie îndepărtate.

În tufișurile mature, pe lângă ramurile înghețate și rupte, primăvara se elimină toate lăstarii slabi, lăsând doar 4-10 ramuri puternice pe tufiș, ramurile laterale sunt scurtate la 20-40 cm, astfel încât 8-12 muguri să rămână pe ele. În timpul sezonului de creștere, îndepărtați lăstarii rădăcini care apar vara, lăsând doar cele care au crescut încă din primăvară - vor da roade anul viitor.

Aceste lăstari de primăvară din toamnă trebuie tăiați la o înălțime de 1,7-2 m. În plus, îndepărtați toate ramurile slabe și, cel mai important, tăiați toate lăstarii celui de-al doilea an sub rădăcină imediat după ce încetează să dea roade - nu vor da fructe de pădure, prin urmare, degeaba planta nu are nevoie să cheltuiască pentru ele mâncare și tărie.

Black Bests and Balls

Boala de mure

Atât murele cât și zmeura au boli comune și dăunători. La fel ca zmeura, murele din grădinile noastre suferă de rugină, mucegai pudră, antracnoză, septoria sau pete, didimelă sau purpură, botrită sau putregai gri, precum și deficiențe sau excese micronutriente în sol și încălcări ale regulilor agricole.

Rugina care afectează murele poate fi din sticlă sau coloană. Primul apare în grădină, dacă sediul crește undeva în apropierea țărmului rezervorului, al doilea este adus de vânt din cedri sau pinii care cresc în apropiere. În ambele cazuri, numai specimenele de plante slăbite se îmbolnăvesc. Boala se manifestă la începutul verii prin formarea de puncte portocalii-brune pe frunzele de mure, care ulterior se transformă în tampoane pe partea inferioară a frunzei. Dacă dezvoltarea bolii nu este oprită, vă poate priva de 60% din cultură.

Ca măsură preventivă, se folosește tratamentul plantelor cu frunze proaspăt înflorite cu un procent de lichid Bordeaux, după recoltare, se efectuează o altă ședință de tratament - vă va ajuta să protejați murea nu numai de rugină, ci și de multe alte boli. Ca remediu pentru rugină, tufele bolnave într-o zi caldă (temperatura nu trebuie să fie mai mică de 16 ºC) sunt tratate cu preparate cu sulf - o soluție de sulf coloidal, de exemplu, care este folosită împotriva altor boli fungice, precum și împotriva afidelor și căpușelor.

Antracnoza poate afecta o mure la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, dacă vremea ploioasă și umedă durează mult timp: apar pete ovale purpurii pe lăstarii tineri nou apărute, care cresc treptat și ajung la țesutul de scoarță, formând ulcere cenușii cu margini purpurii. Pe frunze apar și pete cu margine roșiatică. Iarna, lăstarii afectați mor. Ca măsură preventivă, inspectați cu atenție materialul de plantare la cumpărare. Fertilizați murele cu compost de turbă, îndepărtați buruienile din zonă. Prevenirea și tratarea antracnozei se realizează prin aceleași mijloace ca și lupta împotriva ruginii.

Septoria sau spotting alb este omniprezent. Afectează frunzele și lăstarii murelor și arată ca pete maronii palide, ulterior luminate, cu o margine mai întunecată.

Spotting purpuriu, sau didimella, distruge mugurii de mure, frunzele se usucă și cad, iar tulpina se poate usca și ea. Boala începe cu apariția unor mici pete maro-violet pe părțile inferioare și mijlocii ale plantei. Odată cu evoluția bolii, rinichii devin negri, frunzele devin fragile, formează pete necrotice întunecate, cu margine galbenă.

Botrita, sau putregaiul cenușiu, se dezvoltă mai activ și pe mure pe vreme umedă, afectând putregaiul fructelor de pădure. Pentru a evita înfrângerea cu botrita, încercați să nu crească mure în zone înghesuite - tufișurile ar trebui să fie bine ventilate.

Și, în sfârșit, principalul inamic al zmeurii și murelor este mucegaiul praf sau sferotek, care acoperă fructele, frunzele și lăstarii cu o acoperire albă liberă. Lupta împotriva tuturor acestor boli se desfășoară în aceleași moduri și prin aceleași mijloace ca și lupta împotriva ruginii sau antracnozei. Și cel mai important, încercați să nu încalcați regulile agrotehnice pentru cultivarea murelor, astfel încât o anumită boală să nu fie atașată de plantă slăbită de îngrijirea necorespunzătoare.

Uneori se întâmplă ca mureul să devină galben. Acesta este cel mai probabil un semn al lipsei sau excesului de oligoelemente. Analizați cantitatea și calitatea îngrășămintelor pe care le faceți și aflați care este greșeala dvs..

Black dăunători

Insecte care pot dăuna murelor: acarieni (păianjen și zmeură păroasă), molie de mugure de zmeură, zmeură-căpșune, gândac de zmeură, nuc, precum și afide, tălpi de fiere și omizi de fluturi - ognevok, cutii de sticlă de zmeură. În lupta împotriva acestor dăunători, rezultate bune sunt obținute prin pulverizarea tufișurilor de mure cu un actellic sau karbofos, fitovermul și acarinul le fac față bine.

Dacă faceți o regulă să efectuați tratamentul preventiv al murelor cu aceste medicamente în primăvară, înainte ca mugurii să se deschidă, iar toamna, după recoltare, puteți proteja murea și pe voi înșivă de surprize neplăcute - atacuri de insecte care vă distrug speranțele pentru o recoltă bună.

Soiuri de mure

V-am prezentat deja diferențele dintre o mure verticală și înfiorătoare. Descrierea soiurilor de mure nu ne permite să aderăm la o clasificare strictă, deoarece hibrizii moderni și varietoformele acestei boabe câștigătoare combină uneori ambele semne ale unei specii verticale, denumite în mod convențional kumanika și caracteristici ale unei mure înfiorătoare, denumită o ciupercă reconfortantă. Deci, cele mai bune soiuri de mure:

 • Agaveam este unul dintre cele mai vechi soiuri americane, la jumătatea sezonului și caracterizat prin duritate incredibilă de iarnă: mugurii săi fructiferi sunt deteriorați doar la o temperatură de -27 ºC, iar rădăcinile și tulpinile rezistă la rece până la -40 ºC. Lăstarii de mure din acest soi sunt puternici, fațetați și puternic înțepători, fructele de pădure cântăresc aproximativ trei grame. Iar randamentul ajunge la patru kilograme de tufiș. Agave este rezistent la rugină, cancer de tulpină și antracnoză;
 • Thornfrey este o mure hibridă neplăcută, dezvoltată cu mulți ani în urmă, dar încă populară în rândul rezidenților de vară. Această varietate se maturizează timpuriu, se caracterizează prin productivitate ridicată, nepretenție la condițiile de creștere, este destul de rezistentă la iarnă și combină proprietățile kumaniki și a mucegaiului;
 • Karaka Black este un soi nou, foarte matur, foarte timpuriu, dar în același timp dă roade până la friguri. Boabele din acest soi sunt alungite și cântăresc între 20 și 30 (!) Grame, au un gust excelent, caracterizat prin conținut ridicat de zahăr și suculență. Karaka Black este una dintre cele mai tolerante la secetă de mure, este imună la toate bolile de mure, există foarte puțini spini pe tulpinile sale și se îndoaie bine. Singurul dezavantaj al soiului este rezistența sa scăzută la îngheț;
 • Natchez - fructele de maturare timpurie ale acestui soi sunt cu adevărat uriașe, aroma lor de cireș este uimitoare, nu există spini pe tulpini. Acesta este unul dintre ultimele produse ale crescătorilor americani din Arkansas;
 • Polar este un soi polon-rezistent la iarnă, care nu are nevoie de adăpost de iarnă. Tufele compacte dau o recoltă bună, fructele de pădure sunt mari, gustul este plăcut dulce și acru;
 • Valdo - un produs al crescătorilor englezi - tufișuri compacte în miniatură, compacte, ocupând puțin spațiu și aproape nicio formațiune. Dă un randament ridicat de la mijlocul lunii iulie, iarnă-rezistentă;
 • Loch Tay este, de asemenea, o varietate engleză, fără pretenții în condițiile de creștere. Boabele sunt de talie medie, dar foarte gustoase. De la un tufiș puteți colecta o pereche de găleți de fructe.

Reparațiile soiurilor de mure au fost crescute de crescători nu atât de mult timp, astfel încât nu sunt foarte bine înțelese. Acestea dau roade până la ger, înainte de iarnă, le puteți tăia toate lăstarii, și totuși, vara viitoare vor da în continuare o recoltă: fructele de fructe se vor coaja pe lăstarii care au crescut de la începutul primăverii. Prima recoltă poate fi recoltată în iunie, iar din august fructele din a doua cultură vor începe să se coacă. Uneori, un mure reparator dă fructe aproape fără pauză. Problema soiurilor de reparație este vârfurile ascuțite ale acestora, dar înflorirea permanentă a tufișurilor este extrem de decorativă - uneori florile ating 7-8 cm în diametru. Dintre soiurile de mure remontante, hibrizii americani ai soiului Prime s-au dovedit bine:

 • Prime Arc 45 a fost lansat în 2009. Tufele ating o înălțime de doi metri. Lăstarii puternici direcți sunt tăiați cu spini, fructe alungite, dense, foarte dulci. Primele fructe apar în iunie, a doua oară fructificarea începe în august și durează până la îngheț;
 • Prime Yang - lăstari cu vârfuri ridicate, boabe dulci, alungite, de dimensiuni medii, cu aroma merelor. Cel mai timpuriu dintre soiurile de reparație;
 • Prime Jim - soi crescut în 2004. Tragerile sunt drepte, puternice, înțepătoare. Boabele au gust mare, alungit, cu gust dulce și acru. Arbustul înflorit în flori mari albe și muguri roz moi arată uimitor.

Blackberry Properties - Daune și beneficii

Proprietăți utile ale murelor

Boabele de mure, precum fructele de zmeură, sunt un întreg complex de vitamine - caroten (provitamina A), vitaminele C, E, P și K. Conțin fructe de mure și minerale precum sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, fier, crom, molibden, bariu, vanadiu și nichel. Sunt bogate în fibre, glucoză și fructoză, pectine, precum și acizi organici malici, tartrici, salicilici și citrici..

Boabele de mure îmbunătățesc metabolismul și consolidează imunitatea, au efecte antipiretice și antioxidante și sunt un substitut natural al aspirinei, dar, în contrast cu aceasta, murele nu numai că sunt complet sigure, dar au și un efect vindecător asupra absolut tuturor organelor interne ale unei persoane. Murele are, de asemenea, un efect benefic asupra sistemului digestiv, de aceea este adesea inclus în dieta pacienților care suferă de boli ale tractului gastro-intestinal..

Proprietățile benefice ale murelor au fost utilizate cu succes în tratamentul și prevenirea urolitiazei și diabetului. Sucul din fructe de pădure și frunze tinere de mure este eficient pentru traheită, bronșită, faringită, amigdalită, febră, boli ginecologice, dizenterie și colită. Utilizarea externă a sucului tratează rănile, dermatozele, ulcerele trofice, eczema, boala gingiilor.

Nu numai fructe de pădure, dar și alte părți ale plantei sunt utilizate în scop medical. Proprietățile uimitoare ale frunzelor de mure, bogate în taninuri, vitamina C, aminoacizi și care posedă vindecarea rănilor, efecte astringente, diaforetice, antiinflamatorii, purificatoare de sânge și diuretice. O infuzie de frunze de mure este recomandată pentru boli de inimă și afecțiuni nervoase, un decoct și un ceai din ele este indicat pentru anemie și ca remediu calmant și restaurator pentru menopauză. O decoct de frunze de mure este utilă pentru gastrită, iar frunzele proaspete tratează ulcerele cronice pe picioare și licheni..

Un diuretic se face din rădăcina unei mure cu picături, și se recomandă utilizarea tincturii din ea pentru o digestie slabă și sângerare.

Mure - contraindicații

În ceea ce privește contraindicațiile, murele nu le are ca atare, dar unele persoane pot avea intoleranță la mure provocând o reacție alergică. Simptomele unei astfel de intoleranțe se manifestă prin greață, diaree, vărsături și umflarea mucoasei, uneori după câteva minute și, uneori, câteva zile după luarea unei mure..