Snapdragon - caracteristici de plantare, îngrijire și creștere

În acest articol veți găsi informații detaliate despre floarea snapdragon. Plantarea, îngrijirea, creșterea răsadurilor, plantarea în teren deschis, soiuri populare.

Snapdragon, Antirrhinum (Antirrhinum) - o plantă din familia plantanelor.

Aceasta este o plantă perenă, o cultivăm în principal ca anual. Distribuit în America de Nord.

În Rusia, este cultivat în grădini și paturi de flori..

Snapdragon - plantare și îngrijire

Descrierea plantei

Avantajele includ forma neobișnuită a florii, nepretenția în îngrijire, o mare varietate de culori și înflorire plină de culoare, vara.

Înălțimea variază între 15 și 130 cm. Snapdragonul formează o tufă ramificată piramidală.

Tulpinile ramificate verzi cu frunze în formă ovală au o culoare de la verde deschis la verde închis.

Flori mari colectate în inflorescențe, dimensiuni de 2-4 cm.

Forma florii reprezintă, așa cum s-a spus, două buze, dacă stoarceți fundul florii, obțineți ceva ca gura unui leu. De aici numele snapdragon.

Culoarea florilor este diversă: galben, roz, visiniu, roșu, alb cu diverse nuanțe ale acestor flori.

Există soiuri în care două culori sunt combinate pe o singură floare deodată.

Fructul este o cutie mică cu multe semințe mici.

Snapdragon - soiuri populare

În natură, există mai mult de 45 de specii ale acestei plante și până la 1000 de soiuri.

În snapdragon, soiurile se disting în funcție de înălțimea plantei.

 1. Gigantic. Înălțimea plantelor de la 90 la 130 cm. Lovitura centrală a acestor plante crește până la 130 cm înălțime și se caracterizează prin absența lăstarilor inferiori. Florile acestui soi sunt cele mai mari..
 2. Înalt. Înălțimea plantelor între 60 și 90 cm. Lăstari laterali înălțime sub central. Se cultivă în principal pentru tăiere. Cele mai aromate soiuri de plante galbene, tăiate, pot rezista mai mult de o săptămână. Creșteți cel mai bine într-un loc însorit.
 3. Srednerosly. Înălțimea de la 40 până la 60 cm. Acest grup include specii universale care sunt cultivate în paturi de flori și, de asemenea, sunt destinate tăierii. Există mai puține flori în inflorescență decât în ​​alte grupuri. Dimensiunea florilor este medie. Grupul se caracterizează printr-o ramificare puternică a lăstarilor.
 4. Subdimensionat. Înălțimea este de la 25 până la 40 cm. Lovitura principală este mai mică decât înălțimea laterală. Cultivată pe albi și flori. Au înflorire timpurie, dar nu înfloresc la fel de abundent ca și alte grupuri. Acest grup este cel mai popular printre grădinari. Flori frumoase, decorative, sunt cultivate pe paturi de flori, paturi de flori, ghivece de flori, împreună cu alte flori, creând un decor de grădină.
 5. Pitic. Grupa are o înălțime de la 15 la 25 cm, are o ramificare puternică a lăstarilor, înflorește profund toată vara. Cultivat în principal ca anuale pentru decorarea și designul grădinii. Vara, arată ca un covor colorat pe pământ. Potrivit pentru reproducere în ghivece, chiar și în interior. Florile sunt foarte mici, tulpinile sunt scurte.

Snapdragon (65 fotografii): tipuri și îngrijire

Snapdragon are zeci de nume în întreaga lume. Undeva se numește „câini”, undeva „un balaur mușcător”. Botaniștii folosesc definiția „antirrinum” - „asemănător nasului”. Florarii o adoră pentru strălucirea, saturația și varietatea sa. În natură, există zeci de specii și chiar mai crescute în procesul de selecție pe termen lung. Snapdragon este ideal pentru amenajarea balcoanelor și a răsadurilor de grădină, poate fi cultivat într-un ghiveci sau un pat de flori. Unele soiuri înalte sunt deosebit de valoroase pentru florarii, deoarece chiar și antirrinul tăiat continuă să înflorească și să înflorească până la două săptămâni..

Caracteristici generale

Snapdragon vine din Asia, America și Mediterana. În floricultură, a început să fie utilizat activ în secolul al XVI-lea. Mai ales tocilarii s-au îndrăgostit de antirrinul mare, crescând în America de Nord și Europa de Sud.

Deși snapdragon este, prin natură, o plantă perenă, este plantată ca plantă anuală în agricultură și horticultură, mai puțin frecvent ca o bienală. Are tulpini drepte și ramificate înalte, ale căror lăstari rotunjite sunt acoperite cu părul mic deasupra.

De jos, frunzele cresc unul față de celălalt, deasupra - alternativ. Flori mari colorate sunt colectate în perii-inflorescențe. Pot fi deschise sau închise, simple sau terry. Culoarea este complet diferită, incluzând soiurile cu două tonuri. Cel mai adesea se găsesc antirrine galbene, albe, roșii și roz.

Florile antirrinului au formă cu două lipe și neregulate. Asta seamănă cu gura deschisă a unui leu sau a unui dragon. O aromă plăcută în timpul înfloririi va încânta proprietarii de răsaduri, precum și va atrage albinele și fluturii.

Apogeul lucrărilor de selecție a început în Germania în secolul al X-lea. Soiurile diferă în lungime, forma florii, forma frunzelor, aspectul și caracteristicile de creștere în general. Florarii apreciază snapdragon pentru varietate și nepretenție.

Florile Snapdragon sunt încă folosite în medicina populară. O infuzie bazată pe ele este folosită ca aditiv în tratamentul intestinelor și al unor boli ale ficatului, cu dureri de cap și lipsă de respirație. Tonicele și decocturile sunt folosite pentru îngrijirea pielii cu probleme.

Tipuri de snapdragon

Selecția snapdragons sau antirrinum a fost implicată activ în secolul al XIX-lea. Acum există aproximativ o mie de soiuri de plante care sunt clasificate după diferite criterii. Multe dintre ele sunt extrem de decorative. Este cel mai convenabil să folosești clasificarea în înălțime.

Înalt sau tăiat - de la 70 cm

Unele specii pot atinge o lungime mai mare de un metru. În mare parte au o formă piramidală și flori luminoase saturate. În plus față de soiurile moderne de reproducere, există mai clasice: Alaska verzui-pal, roz-germană, roz galben suculent, Rubin adânc, Rachete de nuanțe delicate și Terry Madame Butterfly. Cel mai adesea, aceste soiuri sunt folosite nu în grădină, ci pentru buchete, dar uneori sunt plantate în compoziții complexe, precum accentele verticale.

Înălțime jumătate sau medie - 40-60 cm

Acestea sunt soiuri și hibrizi clasici universali. Structura unei astfel de specii este mai complexă: lăstarul principal se ridică deasupra lăstarilor celui de-al doilea rând. Reprezentanți interesanți și spectaculoși - aurii, burgundii sau albei Monarhi, ruj roz argintiu, Rubi îmbogățit, neobișnuit Tequila Sunrise în două culori, Bizari variat și neobișnuit contrastant Ziua și Noaptea germană.

Scăzut - 25–40 cm

Este vorba despre mici grupuri decorative Chimes, Kimozi, Tip-Top, Showers Floral și altele. Ele sunt adesea plantate pentru a decora grădinile de stâncă, paturi de flori de covor, balcoane și rabatki. Se simt bine în containere și coșuri decorative suspendate..

Piticul în miniatură - 15-20 cm

Soiurile pitice se disting printr-o inflorescență mică și densă, care pare a fi aplatizată deasupra. Cele cu creștere redusă seamănă cu arbuști universali redusi cu inflorescențe libere..

Grija pentru snapdragons

Pentru o creștere de succes și o înflorire abundentă, snapdragon necesită un sol fertil ușor. Periodic, trebuie alimentat și, cel mai important - udat regulat. Dar nu exagera, deoarece cu un exces de apă, chiar și cea mai iubitoare plantă moare.

Turba, nisipul și materia organică trebuie adăugate în solul argilos, astfel încât să fie slăbit și umiditatea să nu stagneze. În solul nisipos se adaugă cernoziom, sol cu ​​foi și humus. Structura ar trebui să fie de așa natură încât să poată ține puțul de apă.

Udarea se face după cum este necesar atunci când solul se usucă. Rumegusul, humusul sau iarba proaspăt tăiată sunt potrivite pentru mulcire..

Plantele proaspăt transplantate nu pot fi hrănite pentru a nu arde rizomul. Îngrășăminte minerale cu oligoelemente sunt introduse numai după adaptarea completă.

Antirrinul tolerează înghețurile mici până la -5C. Înflorește până la primul îngheț semnificativ. Este important să îndepărtați imediat inflorescențele decolorate. Astfel, puteți întinde perioada de înflorire și, în același timp, previne procesele putrefactive și fungice.

Transplant și reproducere

Există două moduri de a reproduce snapdragon: împărțirea tufei și utilizarea răsadurilor. O caracteristică unică a speciilor este capacitatea semințelor de a fi păstrate în pământ timp de câțiva ani, apoi de a germina independent.

Răsadurile pot accelera semnificativ procesul de creștere. Semințele sunt plantate într-o cutie specială, cu găuri de drenaj. Pietrele, lutul expandat sau orice alt agregat de drenare este turnat în partea de jos. Ca bază se folosește un substrat ușor, liber, bazat pe gazon, turbă și nisip, cu adaos de cenușă și humus. Solul pre este turnat cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Semințele dezinfectate sunt amestecate cu nisip și semănate pe căi uniforme, cu un interval de câțiva centimetri. De sus sunt acoperite cu o cantitate mică de sol și stropite cu apă. Recipientul este strâns cu o peliculă sau acoperit cu sticlă. Trebuie să fie aerisit în fiecare zi, umezit - deoarece se usucă, păstrat - la o temperatură peste + 17C. Primele lăstari se observă într-o săptămână și jumătate. O săptămână mai târziu, filmul poate fi îndepărtat.

Când apar primele două frunze, răsadurile pot fi răspândite în ghivece cu flori folosind ghivece de turbă. Transplantul intermediar în viitor contribuie la tufă și o înflorire mai bună.

Până la sfârșitul primăverii, răsadurile pot fi transplantate în pământ. Solul ideal este solul moale sau nisipos. Realizează două opțiuni principale: permeabilitatea apei și ventilația. Cenușa, îngrășămintele complexe, humusul și turbă contribuie la înflorire. De asemenea, pentru înflorirea intensă și prelungită, ai nevoie de mult soare..

Controlul dăunătorilor și bolilor

Un snapdragon puternic și sănătos nu este sensibil la boli și atacuri dăunatoare. Dar uneori se întâmplă probleme.

Cel mai mult, antirrinul se teme de ciorbele de tijă, afide, căpușe, fleacuri și o muscă minieră. Pentru a preveni apariția dăunătorilor, trebuie să plantați inițial flori la distanță și să le plantați în timp util de buruieni.

Scoicile sunt omizi care distrug tulpina. Dacă apar, trebuie să tăiați și să ardeți plantele deteriorate, să îndepărtați toată iarba din jur și să procesați flori sănătoase cu clorofos. Tratamentul preventiv cu insecticide se efectuează până în toamnă..

Sistemul radicular este afectat de nematode și boli fungice. Multe probleme provoacă un exces de umiditate și o permeabilitate insuficientă a solului. Mozaicul apare ca pete pe frunze și petale. Rugina afectează întreaga plantă. La primul semn, se folosește lichidul Bordeaux și analogii săi. După o săptămână, trebuie să repetați tratamentul. Fungicidele sunt de asemenea utilizate periodic.

Snapdragon - fotografie

Am compilat o selecție de fotografii cu snapdragon pentru a vă ajuta să navigați la alegerea dvs., să vă refaceți colțul verde sau răsadurile de grădină și să creați o compoziție armonioasă. Vizionare placuta!

Floare Snapdragon

Snapdragon sau antirrinum este o cultură perenă a familiei plantainelor. Acest gen include mai mult de 50 de soiuri de plante, care diferă nu numai în perioada de înflorire, ci și în culoarea florilor. America de Nord este considerată locul de naștere al culturii, dar este cultivată în diferite părți ale lumii. Snapdragon iubitorii grădinarilor au primit mulțumită culorilor sofisticate, nepretenției și aromelor delicate.

Descrierea botanică a Antirrinului

Snapdragon este o plantă perenă pe care mulți grădinari au ales să o crească ca plantă anuală. Pagoanele sunt de obicei drepte, cu multe ramuri, înalte de 20-100 cm. Frunzele care acoperă tulpinile sunt ovale sau alungite..

Flori colectate în spikelets lungi.

Mugurii sunt mari, cu un miros plăcut. Sunt simple și teribile. Flori colectate în spikelets lungi. Culoarea florii este albă, galbenă, stacojie, roz. Pot exista, de asemenea, varietăți de două tonuri și chiar trei culori. Înflorirea durează din iunie până la primele înghețuri severe. Semințele acestei plante sunt incredibil de mici - 7000 de semințe cântăresc doar 1 g!

Soiuri și specii de snapdragon

Fotografia soiului snapdragon Rose (The Rose)

Toate tipurile de snapdragon sunt împărțite pe înălțime în înălțime (80-100 cm), mediu (50-60 cm), cascador (până la 40 cm).

Speciile înalte cresc într-un tufiș piramidal. Au mai multe tulpini, iar cea principală este de obicei mai mare decât restul. Soiurile de acest tip sunt potrivite pentru tăiere și pot sta în vaze mult timp fără a se strica.

 • „Velvet Jain” este un antirrinum înalt de 80 cm, mugurii săi sunt foarte aromate, roșu închis, mari.
 • „Trandafirul” este o plantă de metru. Produce flori mari de culoare roz pal.
 • „Alaska” - snapdragon înalt, care dă flori albe de zăpadă.

Soiuri snapdragon foto Alaska (Alaska)

Soiurile de dimensiuni medii se disting prin tufele luxuriante. Pe tulpină există multe ramuri, astfel încât tufișul se dovedește a fi mai luxuriant decât înalt.

 • "Trandafir sălbatic" - o varietate de până la 40 cm înălțime. Florile sunt roz, colectate în urechi de porumb..
 • Red Chief este o cultură de 45 cm înălțime, care crește într-o mușcătură luxuriantă, vibrantă. Florile sunt mari, cu petale de catifea roșie. Înflorește foarte mult timp.
 • Monarhul de Aur este o cultură care crește peste 50 cm înălțime. Lămâie sau Flori de Aur.

Fotografia soiului snapdragon Red șef (Red Chief)

Soiuri de snapdragon cu creștere redusă sub formă de tufe mici, sferice, cu flori mici.

 • „Crimson Velvet” - cultură de până la 30 cm înălțime. Flori de catifea, roșu închis.
 • "Floral" - un grup de soiuri pitice pentru cultivarea ghiveciului. Culorile mugurilor pot fi în 13 variante.
 • „Coroana” este un soi care crește până la 35 cm înălțime. Flori de diverse culori.

Există o mulțime de soiuri de snapdragon, deci alegerea în magazin vă permite să găsiți soiul perfect care vă place.

Snapdragon amplificat

Snapdragon amplificat

Ampel snapdragon a fost creat de crescători pentru plantarea într-un cache-pot. Aceste flori sunt destul de delicate și nu sunt capabile să se dezvolte sub cerul liber. Există mai multe varietăți de snapdragon ampel. Pagonii lor se agăță de cache-pot și pot avea lungimea de 80-100 cm. Mugurii sunt colectați în vârfurile de carp. Cel mai frecvent și popular soi este Lampion..

Cultivarea semințelor

Pregătirea pentru plantarea semințelor de snapdragon

Snapdragon este o cultură fără pretenții. Poate fi cultivat din semințe sau răsaduri. Cel mai adesea, semințele sunt semănate pur și simplu în pământ deschis - aceasta este cea mai ușoară metodă de reproducere, rapidă și eficientă. Semănați semințele primăvara, când pământul se va încălzi. Deoarece semințele acestei plante sunt mici, ele sunt însămânțate printr-o metodă simplă, fără a respecta distanța și stropite cu un strat subțire de nisip sau pământ.

Pentru a încolți semințele mai repede, le puteți acoperi cu un film, dar nu este necesar. După apariția germenilor, încep să se subțire. Astfel, răsadurile puternice ajung și în timp pot fi plantate, astfel încât să nu se amestece între ele pentru a crește.

Fotografia soiului snapdragon Golden Monarch (Golden Monarch)

Recoltarea răsadurilor snapdragon

Când creșteți snapdragoni în zona centrală și de nord a Rusiei, merită să dați preferință metodei de răsad. Apoi florile vor produce muguri începând cu luna iunie. Și când să plantezi această plantă pentru răsaduri? Semănatul răsadurilor se face în martie sau la începutul lunii aprilie.

Solul trebuie să fie format din gazon, nisip, perlit și vermiculit. Dacă nu doriți să vă faceți singur, puteți cumpăra terenuri pentru violete. Înainte de semănatul semințelor, pentru prevenirea insectelor și a bolilor, este necesar să udăm pământul cu o soluție slabă de permanganat de potasiu, apoi puneți-le în cutii pentru semănatul semințelor.

Semănatul semințelor de snapdragon în tablete de turbă

Semințele acestei culturi sunt foarte mici. Pentru a face ușor să semănați, este mai bine să le amestecați cu nisip într-un raport 1: 3 și apoi să le presărați pur și simplu pe pământ într-o cutie. Nu este necesar să completați semințele, deoarece acestea sunt deja amestecate cu nisip. Acum trebuie să pulverizați pământul cu apă din pistolul de pulverizare și să acoperiți casetele cu sticlă. Într-un loc cald, la o temperatură de +24 grade, semințele vor germina în 12-15 săptămâni. În fiecare zi, până în acest moment trebuie să fie ventilate timp de 15-30 de minute și stropite cu apă, dacă este necesar.

Când apar varză, puteți elimina paharul. Dar cel mai bine este să faceți acest lucru treptat, peste 5-7 zile, obișnuind plantele la aer curat. O cutie cu varză tânără este amenajată pe un prag de fereastră, dar întunecată de lumina directă a soarelui.

Hrănirea răsadurilor de snapdragoni

Cules de răsaduri

După apariția a 2-3 frunze, se face o cules pe răsaduri în recipiente separate. Puteți lua căni de hârtie, plastic sau turbă pentru asta. La 10 zile de la cules, germenii sunt fertilizați cu un pansament mineral complex pentru flori decorative.

Cu 7 zile înainte de plantare în albia cu flori, trebuie să fixați pagonul central peste a 5-a frunză pentru a stimula formarea ramurilor laterale. În acest caz, tufișul va crește luxuriant.

Unde să plantezi snapdragon

Fotografie a răsadurilor de snapdragon de cinci zile

Antirrinum adoră zonele bine luminate și nu se teme de razele scârboase ale soarelui. În umbră parțială, se poate dezvolta, dar nu înflorește la fel de magnific ca la soare. Dar la umbră, nu este recomandat să-l plantezi la umbră. Planta trebuie protejată de vânturi puternice, astfel încât să o puteți planta la un gard natural.

Terenul pentru plantarea loosens, interferează cu compostul. Trebuie să fie neutru și cu un drenaj bun. Cea mai bună opțiune este loamul, dar i se adaugă nisip sau loam cu nisip cu o abundență de humus. Nivelul apelor subterane nu ar trebui să fie ridicat, altfel sistemul radicular va putrezi.

Plantare și îngrijire în aer liber

Aterizare snapdragons în teren deschis

Plantarea răsadurilor de snapdragon se face în jurul lunii mai, când vor avea loc înghețurile de întoarcere. Puteți planta varza pe paturi de flori, peluze, la borduri sau garduri - după cum doriți. Speciile înalte sunt așezate la o distanță de 40-50 cm una de cealaltă, distanța pentru antirrine de dimensiuni medii este de 30 cm, iar pentru soiurile cu creștere mică, 20 cm de spațiu este suficient pe toate părțile.

După plantare, cultura trebuie să ofere îngrijire completă. În acest caz, florile se vor dezvolta frumos și vor produce inflorescențe în timp util..

  Este necesară udarea snapdragons în mod regulat și deseori numai după plantarea răsadurilor și în timpul unei secete. Restul timpului îl puteți face cu o aplicare rară de apă, deoarece stratul de sol se usucă.

Fotografia soiului snapdragon Floral (Floral)

Snapdragon este o mare dragoste pentru grădinarii din întreaga lume. Aceasta este o plantă frumoasă, care este adesea plantată împreună cu clopote, petunii, gălbenele și o varietate de culturi frunze, ornamentale. Grija pentru ei nu consumă timp, dar aduc multă bucurie în timpul înfloririi, surprinzând cu o varietate de nuanțe de muguri.

Antirrinum sau Snapdragon: plantare și îngrijire în teren deschis, fotografii, reguli de creștere, nivel de iluminare și tipuri de îngrășăminte necesare

Este foarte simplu să creezi un decor spectaculos, cu timp și bani cheltuiți pe un complot personal, în apropiere de școală, grădiniță sau grădiniță: poți renunța la „câini” (Antirrinum sau Snapdragon).

Ce sol preferă Antirrinum? Ce soiuri recomandă cultivatorii experimentați? Cum să propagați snapdragon? Plantare și îngrijire în aer liber, reguli de creștere, niveluri de iluminare, tipuri de îngrășăminte - informații utile pentru fanii flori de grădină.

Snapdragon: tipuri și soiuri pentru teren deschis

Antirrinum este al doilea nume al florii originale care împodobește grădinile, crengile de flori și căsuțele de vară. Planta este adesea plantată lângă diverse instituții: culorile strălucitoare la intrare creează o stare de spirit pozitivă pentru vizitatori..

Locul de nastere al snapdragonului este America de Nord. În sălbăticie, botanicii au identificat 22 de specii de plante ierboase într-o plantă frumos înflorită..

Oamenii pereni cu forma originală a inflorescențelor numite flori, „câini”. Fotografiile arată de ce planta se numește Snapdragon: copiii se joacă adesea cu flori, care, atunci când faceți clic pe partea din mijloc, se deschid ca gura unui leu sau a unui cățeluș.

Pe scurt despre snapdragon:

 • planta înflorește de la începutul verii până la îngheț;
 • Nu există doar soiuri subdimensionate, ci și specii cu tulpini lungi. Plantele individuale ating 1 m înălțime;
 • mugurii de pe inflorescențe se coacă și se deschid de jos în sus;
 • verdele este luminos, frunzele au o margine, forma este alungită;
 • tulpinile cresc mai multe bucăți dintr-un centru;
 • inflorescențele sunt piramidale, luxuriante, cu o înălțime de aproximativ 15 cm sau mai mult;
 • plantă erbacee - perenă din familia plantanelor;
 • snapdragon - o floare ideală pentru crearea unor pete de culoare strălucitoare pe paturi de flori și peluze;
 • există multe soiuri interesante, cu culori diferite ale petalelor inferioare și superioare.

Pentru terenuri deschise, multe soiuri interesante au fost crescute. Crescătorii oferă multe soiuri originale.

Soiuri populare:

 • Schneeflock.
 • Chees roșii.
 • Alaska.
 • Vulcan.
 • Monarhul de Aur.
 • Defianz.
 • Floral.
 • Hobbit.
 • Madame Butterfly.
 • Trandafir salbatic.

Cu toată varietatea soiurilor, speciile cu nuanțe de violet și albastru de petale nu au fost încă crescute.

Răsaduri de răsaduri

Snapdragon este o plantă termofilă și fotofilă. Răsadurile sunt cultivate mai des decât semințele imediat semănate pe pământ deschis: floarea se teme de vremea rece, este nevoie de mai mult timp pentru a germina materialul de plantare. Sunt necesare condiții bune pentru ca snapdragonul să facă răsadurile sănătoase și puternice.

Soiurile înalte sunt cele mai bune răsaduri, specii pitice, mijlocii și mici - semințe. Atunci când alegeți o metodă, este important să luați în considerare climatul din regiune. Odată cu apariția târzie a căldurii, antirrinele tinere pur și simplu nu au timp să se întindă suficient și să înflorească după aterizarea pe pământ deschis, trebuie să pregătești în prealabil puieți puternici.

Aterizare

Material de plantare selectat de înaltă calitate: colectat pe șantier sau cumpărat într-un magazin de flori. Este important să verificați data de expirare pentru a nu dobândi o bază expirată. Semințele pentru creșterea răsadurilor sunt așezate în pământ la mijlocul lunii martie - începutul lunii aprilie.

Important:

 • Nu ar trebui să începeți procesul mai devreme: germenii sunt prea lungi, dar va fi prea frig afară pentru a transplanta baza în pământ.
 • Dacă florarul este angajat în răsaduri mai târziu decât timpul specificat, atunci răsadurile nu vor avea timp să crească și să devină suficient de puternice, nu va fi suficient timp pentru întărire, ceea ce poate duce la moartea unor antirrine tinere.

Solul și capacitatea

Pentru a crește snapdragons folosiți containere cu mai multe compartimente, recipiente individuale (căni de plastic, volum - aproximativ 200 ml sau vase de turbă) sau cutii de lemn. Fiecare opțiune este bună în felul său..

Nuanțe importante:

 • solul pentru creșterea snapdragonilor poate fi achiziționat la magazinele agricole. Un substrat adecvat este pentru plantele din familia Podorozhnikov. A doua opțiune este să pregătiți singur solul: combinați solul de grădină și nisipul pentru a obține slăbiciunea. Asigurați-vă că prăjiți baza în cuptor pentru a ucide ciupercile și larvele dăunătorilor care rămân adesea în solul grădinii;
 • semințele sunt așezate pe pământ, presărate ușor cu un substrat sau presate puțin. Nu merită săpat materialul de plantare mai mult de 0,5-1 cm: va dura mult timp pentru a aștepta apariția răsadurilor;
 • solul este pulverizat, acoperit cu sticlă sau film pentru a obține o umiditate optimă și o creștere rapidă a semințelor.

Când cumpărați containere din turbă, trebuie să studiați certificatul de calitate: este important ca componenta naturală să fie de cel puțin 70%. Vânzătorii fără scrupule vând adesea căni în care există multă hârtie și nu suficientă turbă, ceea ce afectează negativ creșterea și dezvoltarea răsadurilor. Cultivatorii experimentați sunt sfătuiți să ia containere de turbă numai de la vânzătorii de încredere pentru a preveni risipa inutilă și moartea Senti.

Conținut de răsaduri

Când creșteți snapdragons, este important să respectați anumiți parametri:

 • temperatura. Cea mai bună opțiune sunt indicatorii de la +20 la +23 de grade. Într-o cameră rece, nu poți aștepta germinarea semințelor, care putrezesc adesea. În timpul căldurii, substratul se usucă, ceea ce afectează negativ și germinarea materialului de plantare;
 • udare. Solul din ghivece sau recipiente ar trebui să fie întotdeauna umed, dar cu moderație, altfel este posibilă dezvoltarea ciupercii. Puteți pulveriza solul sau adăuga un pic de lichid;
 • umiditate. Prima dată, până la apariția răsadurilor (aproximativ 10 zile) și pentru încă una până la două săptămâni răsadurile ar trebui să fie sub un film sau un pahar. Substratul nu trebuie lăsat să se usuce în vase de turbă sau într-un recipient (cutie de lemn). Pe măsură ce solul se usucă, se efectuează pulverizare sau udare moderată. Este important să ventilați mini-sera în timp pentru a evita putregaiul de semințe și răsaduri;
 • iluminare. Un loc potrivit pentru sertare și vase este pervazul din partea de est sau de vest. În răsadurile de nord nu există suficientă lumină, iar în fereastra de sud este adesea prea cald. Dacă este necesar, containerele cu senstare sunt reorganizate pe o masă sau stau lângă o fereastră sau din nou mutate într-un pervaz. Este important ca lăstarii tineri să primească suficientă lumină, dar nu sunt expuși influenței negative a soarelui direct: solul se usucă rapid, Sentsi se usucă;
 • ventilare. După apariție (aproximativ 7-10 zile de la semănat), se efectuează proceduri pentru a preveni stagnarea umidității. Ventilați mini-sera (deschideți marginea filmului sau îndepărtați paharul) la început cu 5-10 minute, măriți treptat timpul de aerisire la jumătate de oră. Răsadurile cultivate sunt lăsate deschise timp de 1-2 ore;
 • întărire. Cu șapte-zece zile înainte de plantarea răsadurilor de snapdragon în pământ, începe pregătirea răsadului. Rezervoarele sunt expuse la aer curat sau la un balcon la început pentru o jumătate de oră, apoi timpul de „băi de aer” este în continuare crescut. Până la transplantare, grădinile sau snapdragonii pentru patul de flori trebuie să fie în aer proaspăt noaptea;
 • răsaduri de scufundări Dacă plantele se aflau într-un recipient sau cutie comună, atunci după apariția a două frunze reale, snapdragonii sunt plantați într-un recipient individual. Este important ca adâncimea recipientelor să fie de cel puțin 8 cm. Acționează cu atenție, altfel rădăcinile pot fi deteriorate;
 • topping. Mulți grădinari prind vârful pentru a stimula creșterea lăstarilor laterali. Procedura se realizează atunci când tulpina atinge 10 cm.

Mișcarea către terenul deschis

Momentul mișcării răsadurilor cultivate pe pământ deschis depinde nu numai de vreme, ci și de starea tinerilor „câini”. Varza puternică, care nu este condimentată, nu poate fi înrădăcinată într-un pat de flori sau într-o grădină dacă plantele nu s-au adaptat condițiilor de mediu înainte de transplant. Întărirea corectă reduce riscul de probleme cu creșterea și înflorirea, plantarea plăcută pentru ochi.

Perioada aproximativă pentru plantarea unui tânăr snapdragon într-o grădină, pe un pat de flori sau gazon este a doua jumătate a lunii mai, este mai bună după 20 până la 25. În această perioadă, în majoritatea regiunilor din Banda de Mijloc, dispar factori care afectează negativ răsadurile.

Plantarea răsadurilor de snapdragon perenă este permisă cu o combinație de factori:

 • înghețurile de întoarcere s-au oprit;
 • temperatura aerului nu scade sub +20 grade;
 • solul s-a încălzit;
 • florarul a pregătit solul calitativ, fertilizat, a verificat dacă au apărut buruieni care au încolțit odată cu primele raze de soare.

Cum să acționați:

 • săpați și dezlegați solul;
 • săpați găurile, a căror dimensiune corespunde volumului sistemului rădăcină;
 • mențineți intervalul dintre gropile adiacente: pentru soiurile pitice și mijlocii - aproximativ 10 cm, pentru soiurile înalte - aproximativ 40 cm;
 • udati fiecare gaura putin, adaugati o mana de turba tocat ca ingrasamant. Dacă plantele au fost în cupe de turbă, atunci nu este necesară o hrănire suplimentară;
 • mutați cu grijă tânărul snapdragon în găuri, stropiți cu sol până la gâtul rădăcinii și puțin mai sus, tamponați pământul puțin, cu apă;
 • dacă este cald afară, atunci pentru a păstra umiditatea este util să se mulge solul în apropierea florilor cu turbă sau rumeguș (strat - aproximativ 1-2 cm);
 • efectuează îngrijirea plantelor conform regulilor. Recomandările sunt descrise în continuare în secțiunea „Îngrijire în aer liber”. Activitățile agricole sunt simple, dar trebuie să vă amintiți regulile de bază: umiditatea moderată a solului, un loc luminos, mulcirea, combaterea buruienilor.

Plantarea semințelor în pământ deschis

Metoda este mai puțin populară decât să crească răsaduri frumoase în floare de snapdragon. Semințele sunt semănate direct pe o peluză sau un pat de flori, dacă regiunea este deja caldă în mai, înghețurile sunt rare, primăvara devreme, solul se încălzește rapid.

Date potrivite

Momentul potrivit este începutul lunii mai. Este important să nu existe înghețuri de noapte. Este important să selectați semințe mari de înaltă calitate. Unii grădinari recomandă păstrarea materialului de plantare într-o soluție de permanganat de potasiu pentru dezinfectare (30 minute) și apoi plasarea semințelor într-un stimulator de creștere timp de 3 ore.

Selectarea locației și iluminarea

Snapdragon crește bine în zonele deschise, o umbră ușoară este acceptabilă. Când plantați un antirrin sub copaci, în zonele umbrite, florile sunt mici, tufișurile nu se întind, așa cum ar trebui să fie pentru o anumită varietate, decorativitatea scade.

Opțiuni optime: teren plat, nu într-o zonă joasă, nu într-o zonă umedă, departe de copaci cu o coroană densă. În lipsa completă de umbră, plantele înfloresc bine, este important doar să se asigure umiditatea în timp util a solului. Trebuie să respectați regulile de aterizare.

Nuanțele creșterii

Antirrinul este nepretențios, dar fără punerea în aplicare a măsurilor agrotehnice de bază, decorativitatea scade, snapdragonii înfloresc slab. Asigurați-vă că luptați împotriva buruienilor care înfundă plantarea, mai ales când florile, „câinii” sunt tineri și nu sunt foarte puternici.

Udarea

Umidificarea se efectuează în mod regulat, pe măsură ce stratul de sol se usucă. Snapdragon tolerează mai bine seceta decât stagnarea lichidului din sol. Este important să respectăm măsura. Frunze lente, îngălbenite, înflorire slabă - semne ale deficienței de umiditate a solului.

Îngrășământ și îngrășământ

Amestecuri minerale și organice sunt adăugate de două ori pe lună. O vegetație bună necesită amestecuri care conțin azot; în stadiul formării inflorescenței este utilă scăderea vitezei de azot, dar crește procentul de potasiu și fosfor.

Înainte de îmbracarea cu îngrășăminte minerale, asigurați-vă că udați solul. Organicele (excremente de păsări) sunt folosite cu atenție, asigurați-vă că se diluează cu apă: pentru 10 litri de lichid - 100 g de produs natural. Mullein este mai bine să nu folosiți: puteți arde rădăcinile.

Îngrijire în timpul și după înflorire

Pentru a menține decorativitatea ridicată a snapdragon:

 • hidratează solul la timp;
 • alimentat periodic cu compuși fosfor-potasiu;
 • elimina buruienile;
 • dezlega pamantul;
 • adăugați mulci (turbă sau rumeguș) pentru a păstra umiditatea solului;
 • nu permiteți o lungă ședere de petale ofilite pe inflorescențe.

Protecția dăunătorilor și a bolilor

O problemă comună este putrezirea gâtului rădăcinii. Boala „picior negru” se dezvoltă odată cu înfundarea solului. Snapdragon adoră un substrat moderat umed, dar este inacceptabil să inundați plantațiile, mai ales în absența căldurii. Pentru a combate putregaiul consumă drogul Khom, Fundazol.

De asemenea, snapdragon se confruntă cu alte boli:

Principala cauză a problemelor este udarea excesivă. Uneori plantele se infectează din alte specii plantate cot la cot într-o compoziție de grup..

Ce sa fac:

 • ștergeți instanțele infectate;
 • tratați solul cu fungicide: Topaz, Skor, Fundazol;
 • elimina factorii împotriva cărora se dezvoltă bolile;
 • arde exemplare săpate într-o altă zonă pentru a distruge complet agenții patogeni.

Mulți grădinari sunt preocupați de dăunătorii de grădină. Afidele, omizile, insectele la scară și mișcările atacă adesea snapdragonul. Ce să fac când apar? Ce medicamente ucid eficient insectele și căpușele?

Este util să luați notă de sfaturile grădinarilor experimentați:

 • inspectați mai des plantările;
 • când dezvăluiți insecte dăunătoare, colectați exemplare mari (de exemplu, omizi);
 • unele tipuri de dăunători (insecte la scară feminină) sunt fixate ferm de frunze, iar pe stradă puteți pierde mult timp înainte de a putea elimina majoritatea insectelor parazite. În acest caz, planta, pe care a apărut o colonie mare de insecte la scară, este mai ușor de eliminat din grădina cu flori, astfel încât dăunătorii să nu se mute în tufișurile vecine;
 • insecticidele sunt folosite pentru a ucide paraziții. Un efect bun este dat de tratamentul cu următoarele preparate: Actellik, Fitoverm, Mospilan, Aktara, Confidor Maxi.

Metode de reproducere

Se folosesc două metode: butași și semințe de plantare. În primul caz, toamna este săpată în toamnă, plantată într-un ghiveci până în primăvară. Planta este pregătită preliminar: frunzele lente sunt îndepărtate, lăstarii se scurtează, rar udat, vasul de flori este așezat într-o cameră răcoroasă (aproximativ + 5... + 6 ° C), astfel încât tufișul să se odihnească.

Din februarie începe procesul de trezire a snapdragonului: udarea se realizează mai des, temperatura este crescută treptat. După apariția lăstarilor tineri, butașii sunt tăiați, înrădăcinate conform schemei standard: într-o mini-seră, în sol dintr-un amestec de mușchi-sphagnum și turbă. După înrădăcinare (până la 3 săptămâni), trec alte 14 zile, snapdragonii crescuți, întăriți și întăriți sunt plantați pe pământ deschis.

Procesul de propagare prin semințe este descris în detaliu în secțiunile anterioare..

Îngrijirea toamnei și colectarea semințelor

Materialul de plantare pentru propagarea antirrinului se maturizează inegal: mai întâi, pe mugurii inferiori se formează cutii cu semințe. Când cutiile se usucă, se rumenesc, trebuie să colectați cea mai mare parte a materialului, să deschideți cu atenție fructele, pentru a obține elemente mici. Semințele uscate se păstrează până la patru ani, cu germinare.

Snapdragon se dezvoltă bine prin însămânțare de sine. Pentru a păstra proprietățile unui anumit soi, alte soiuri nu trebuie să crească pe o rază de aproximativ 90-100 m. Polenizarea încrucișată schimbă adesea nuanța petalelor plantelor noi care apar în aceeași zonă anul viitor.

Plante de iarnă

În ciuda faptului că snapdragon este caracterizat ca o plantă perenă, soiurile cultivate nu tolerează întotdeauna bine înghețurile. Dacă iarna este vântoasă, cu zăpadă mică și foarte frig, unele specii vor îngheța.

Pentru a salva plantele anul viitor va trebui să muncească din greu:

 • la sfârșitul toamnei, în timp ce nu există înghețuri, un tufiș este tăiat cu grijă, astfel încât o tulpină care să nu mai fie de 10 cm să privească din pământ;
 • este important să construim un adăpost bun: în primul rând, antirrinul este spudded, apoi pe dealul de pământ au pus o ramură de molid, un strat de frunze căzute, humus sau turbă (grosimea acoperirii până la 10 cm);
 • cu o abordare atentă, aranjarea corespunzătoare a stratului protector, solul nu îngheață, antirrinele tinere apar primăvara. Puteți lăsa tufele răsturnate în același loc sau puteți planta un aspect decorativ în alte zone.

Snapdragon în designul peisajului

Pete luminoase de culoare, borduri pe peluze, combinații interesante de soiuri cu diferite nuanțe de petale pe un pat de flori sunt tipuri populare de decorațiuni folosind antirrinum. Planta merge bine cu alte specii care au flori frumoase: gladiole, albastre, lalele. Este important ca umbra „densă” din copaci, în care coroana este luxuriantă și răspândită, să nu cadă pe paturile de flori..

Cum să crești snapdragon pe teren deschis? Cum să udăm o plantă și este necesar să o fertilizăm? Răspunsurile la aceste și alte întrebări pot fi găsite în următorul videoclip:

Floarea Snapdragon: descriere, plantare, îngrijire

Antirrinum (Antirrhinum) sau binecunoscutul snapdragon aparțin familiei Psyllium. O cunosc și sub alte nume: un câine (în Rusia), un snapdragon sau un dragon bătut (în Anglia), un palat despicat (în Franța) și o gură (în Ucraina). Numele atunci când este tradus din limba greacă înseamnă nas-asemănător sau similar cu nasul. Se crede că își datorează originea zeiței care a creat această floare în onoarea victoriei asupra leului. Din acel moment în Grecia există obiceiul de a-l înmâna eroilor.

Descrierea și caracteristicile snapdragon

Există aproape 50 de specii care cresc în zonele de sud ale Pământului, cel mai mult în America de Nord. Această floare este cultivată artificial de cinci sute de ani. Datorită eforturilor crescătorilor de azi, există o mie de soiuri crescute pe baza unei specii - antirrinum mare.

Snapdragon este un arbust sau iarbă perenă care atinge o înălțime de 15 cm - 1 m. Tulpinile ramificate cu brazde subțiri seamănă cu o piramidă. Frunzele lungi au o formă similară cu o elipsă, lanceolată. Mai sus este următoarea locație, mai jos este opusul. Culoare verzui - toate nuanțele deschise și întunecate, venele sângeroase sunt clar vizibile. Mirosurile, florile semnificative au un aspect incorect (două buze) și inflorescențe ca o ureche. Soiurile variază în funcție de culoare. Există nuanțe ușoare, aurii și tot felul de nuanțe de roșu. A derivat o varietate de soiuri de terry și cu mai multe culori. Un număr mare de semințe se coacă în interiorul fructului, care în formă seamănă cu o cutie.

Înflorește vara și toamna aproape înainte de apariția vremii reci. Perenele sunt cultivate în majoritatea cazurilor ca anuale. Prezența îngrijirii de înaltă calitate și a condițiilor adecvate permit snapdragonului, ca bieniu, să rămână în pământ și după iarnă să înceapă a doua înflorire. În proiectarea peisajului, este utilizat pentru proiectarea bordurilor, paturi de flori, gazon verde. Balcoanele și verandele cu antirrin plantat arată excelent. Soiurile de ampel sunt plantate în plantații și coșuri suspendate.

Tipuri și soiuri de antirrin

Toată diversitatea antirrinului este clasificată în funcție de creșterea sa.

Gigant

Diferența dintre aceste tipuri este de dimensiuni mari. Tufele comprimate lateral sunt reprezentate de un singur trunchi. Flori mari și de cele mai multe ori pufoase. Cultivați în sere pentru tăiere. Acestea includ soiurile: Start, Frontier, Suprem, Racheta, Forțare.

Înalt

Creșterea lor este puțin mai mică - 65-110 cm. Un număr mic de tulpini sunt aranjate dens, formând trepte deosebite. Prezența inflorescențelor dens plantate și a florilor mari este caracteristică. Utilizați în buchete.

Mediu

Tufele piramidale ating o înălțime de 35-50 cm, splendoarea lor este creată datorită ramificării puternice. Arată interesant în compoziții dacă sunt selectate soiuri cu date de deschidere diferite.

mic de statură

Este vorba despre plante mici (30 cm) cu un număr mare de procese. În momentul dizolvării complete, acestea arată ca o sferă. Flori mici și desfăcute pe perie.

Pitic

Soiuri minuscule (15 cm). Diferă în ramificarea largă a tulpinilor. Se pare că tufișurile se diverg doar în direcții diferite. Inflorescențe mici.

Metode de propagare a snapdragonilor

Poate fi propagat în două moduri: generativ și vegetativ. Germinarea în semințe persistă câțiva ani. În zonele cu un climat blând, sunt semănate imediat în grădină. Varza poate fi văzută după câteva săptămâni, iar vremea scurtă rece nu le va dăuna. În alte locuri, este mai bine să crești răsaduri, ceea ce nu este foarte dificil și nu este laborios..

Procesul de creștere a răsadurilor

Pentru a începe procesul de plantare a semințelor, pregătiți un recipient cu o înălțime de cel puțin 10 cm. În partea sa inferioară, trebuie făcute găuri pentru a scurge excesul de apă. Atunci când pregătiți solul, este nevoie de sită, atât cu celule mari, cât și mici, o spatulă. Drenajul este plasat în partea inferioară a vaselor - cel mai adesea lut expandat sau pietricele mici. Apoi pregătiți terenul.

Selecția solului

Pentru a obține o cantitate suficientă de răsaduri, solul trebuie să fie liber și ușor. Solul gata este cumpărat sau pregătit de unul singur. Compoziție necesară: teren de gazon, nisip, turbă, humus și cenușă de lemn. Toate acestea sunt luate într-un raport de 1: 1: 1: 0,5: 0.3, bine amestecate și cernute, folosind o sită mare, apoi una mică. Substratul obținut după primul screening este plasat în jos vasele, restul este umplut în întregul recipient. Asigurați-vă că dezinfectați cu o soluție de mangan. Solul este gata de utilizare în 2 zile.

Pregătirea semințelor

De obicei, semințele de snapdragon sunt cumpărate de la un magazin, alegând o varietate la alegere. Atenție la înălțimea, culoarea, perioada de înflorire, ce cerințe impune condițiilor de creștere.

Dacă sunt recoltate pe cont propriu, sunt siguri că se vor usca bine.

Depozitați în partea de jos a frigiderului pentru a supune stratificarea necesară înainte de semănat. Înainte de plantare, acestea trebuie dezinfectate într-o soluție slabă de permanganat de potasiu (jumătate de oră), apoi uscate, întinse pe o cârpă sau hârtie. După ce au finalizat toate procedurile pregătitoare, plantează.

Norme de însămânțare pentru răsaduri

Procesul de creștere a puieților începe la începutul primăverii. Luați bolurile plate preparate (diametrul de 10 cm), puneți nisip grosier pe fund, apoi solul pregătit și umeziți suprafața cu un spray. Întindeți semințele de sus, acoperiți cu un substrat, presărați cu apă și acoperiți cu sticlă. În fiecare zi, trebuie ridicat pentru accesul aerului, condensul este îndepărtat și, pe măsură ce solul se usucă, este udat.

Când apar primele lăstari, vasul este așezat într-un loc luminos, iar după câteva zile încetează să se mai acopere. În recipientele pregătite cu sol, canelurile superficiale se realizează la o distanță de 2 cm, unde sunt turnate semințele, după amestecarea lor cu nisip. Pentru un contact complet cu pământul, tamponați. Pentru a asigura răsaduri bune, mențineți o temperatură de +18 ° C.

Cum să aibă grijă de răsaduri

Apariția primelor răsaduri înseamnă că sticla care acoperă semințele poate fi îndepărtată. Acest lucru este cel mai bine făcut treptat, în fiecare zi, adăugând 10-15 minute aerului. La răsaduri se formează mai întâi rădăcinile, iar apoi doar frunzele. După buna dezvoltare a celor două perechi, efectuați o selecție. Pentru a face acest lucru, utilizați ghivece separate, căni de turbă (8 cm) sau recipiente (schema de plantare 5x5). Aceasta este prima etapă pentru obținerea bucșei mari, iar pentru formarea proceselor, coroana este înțepată suplimentar. În a doua etapă, un transplant este deja efectuat la o distanță de 10 cm. Pentru a obține succesul în creștere, trebuie să oferiți lumina, udarea necesară și o temperatură de +23 ° C.

Transplantarea răsadurilor în pământ deschis

Plantează în grădină într-un moment în care nu se așteaptă la o lovitură rece. Depinde de regiunea de creștere. O importanță deosebită este alegerea locației: ar trebui să fie iluminat corespunzător, solul cu mult nisip. Apoi își desfășoară pregătirea (cifrele sunt date pe m2):

 • faceți cenușă de lemn (sticlă) și îngrășământ complex (lingură);
 • adăugați gunoi de grajd în exces - 3 kg, turbă - 1 kg;
 • sapa;
 • Slabiti.

Plantarea răsadurilor se realizează seara sau după-amiaza, când nu există soare.

Distanța dintre plante este lăsată, având în vedere înălțimea speciilor plantate. Cu cât creșterea snapdragon este mai mare, cu atât este mai mare. Pentru a păstra rădăcina, răsadurile sunt udate mai întâi și apoi mutate într-un loc pregătit cu o grămadă de sol. Sproutul nu este adâncit. Solul este puțin tamponat.

Îngrijire în aer liber pentru snapdragons

Grija pentru snapdragons este simplă și accesibilă chiar și pentru grădinarii fără experiență. Iată o descriere a câtorva puncte cheie de urmat:

 • Udarea este moderată și regulată. Apa este folosită obișnuită sau așezată. Pentru răsaduri și plante imature folosiți o cană de udare, pentru a nu le deteriora.
 • Mancare speciala. Se folosesc îngrășăminte care conțin azot, potasiu și fosfor. Prima dată sunt aduse în 15-20 de zile după plantarea răsadurilor. De două ori pe lună mai târziu.
 • Mulcirea solului. Folosiți rumeguș, iarbă uscată sau humus.
 • Slăbirea. Realizat pentru a avea acces aerian la rădăcini. Previne dezvoltarea buruienilor.

Colectarea semințelor

Semințele sunt colectate la maturitate incompletă și plasate într-o cameră specială pentru maturare, oferind acces la aer. Procesul începe după maturizarea completă a cutiilor inferioare de pe tulpină cu flori. Săgeata superioară cu fructe verzi este sfâșiată și o pungă de hârtie este aruncată peste restul acesteia și fixată. Tronuri inferioare se taie și se agață cu o margine ascuțită în jos într-o cameră specială. Se varsă semințe coapte în pungă. Apoi sunt colectate într-o cutie de carton și depozitate, asigurând protecție împotriva umidității.

Boli și dăunători

Un frumos snapdragon de plante cu îngrijire slabă este supus următoarelor boli:

 • Rugini. Punctele de lumină deprimate vor fi vizibile deasupra, iar pete galbene mai jos, care apoi se vor întuneca și vor dobândi o nuanță roșie. Transportat aerian. Floarea se usucă și moare.
 • Mucegai. Puteți observa aspectul unor zone albicioase în partea superioară a frunzelor, iar pe partea inferioară - un strat alb sau maro. Pentru prevenire, nu trebuie admise plantări dense și umiditate ridicată în sere. Sunt tratate cu preparate de cupru, înainte de utilizarea lor, toate frunzele afectate sunt îndepărtate..
 • Făinarea Formarea plăcii albe pe toate părțile plantei este caracteristică. Alegeți mai bine soiurile care sunt rezistente la această boală.
 • Putregai maro. Frunzele se luminează, apoi se îngălbenesc și cade. La extragerea rădăcinii, este clar că a devenit putredă și moale. Se dezvoltă cu udare frecventă sau în sol cu ​​aciditate scăzută.
 • Putregai maro. Culoarea tulpinii de la bază se schimbă. Răsadurile și plantele încă imature sunt afectate. Când plantarea răsadurilor nu poate fi plantată adânc.

Pot ataca insecte, fluturi care depun ouă și alți dăunători.

Plantele afectate sunt îndepărtate prompt, iar locul lor de creștere este tratat cu soluții speciale.

Domnul rezident de vară recomandă: proprietăți medicinale ale snapdragon

Snapdragon este cunoscut nu numai pentru aspectul său frumos, ci și pentru proprietățile medicinale. În medicina populară din Orient, folosiți decoctul ca:

 • antidoturi
 • agent anti-îmbătrânire (combinat cu ulei de crin).

Folosit în tratamentul ochilor, tractului gastro-intestinal și răcelilor. Unguentele și perfuziile sunt preparate din antirrin. La prepararea băilor terapeutice se adaugă medicamente. Ca profilactic, ceaiul se prepară (tratament hepatic), se comprimă pentru fierbere.

Pe lângă toate cele de mai sus, există și alte rețete. Trebuie avut în vedere faptul că snapdragon este otrăvitor, de aceea, recepția se realizează numai prin acord cu medicul și în dozele indicate. Există o serie de contraindicații: sarcină, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială.

Antirrinum (snapdragon): descriere, reproducere și cultivare

Oamenii numesc antirrinum snapdragon: într-adevăr, descrierea florilor plantei este similară cu gura deschisă a leului. Din păcate, această cultură nu se caracterizează printr-o rezistență crescută la îngheț și, prin urmare, în latitudinile medii, antirrinul trebuie să fie plantat anual - de regulă, plantele mor în timpul iernii. Dar în sudul Rusiei, snapdragon tolerează perfect sezonul de iarnă indecent.

Descrierea aspectului plantelor

Aproximativ 40 de specii din acest antirrin (snapdragon) sunt cunoscute în natură, dar soiurile din speciile mari de antirrinum sunt frecvente în grădinăritul decorativ. Acasă (mediteraneeană) este o plantă perenă. Pe teritoriul țării noastre se cultivă în principal ca anual. În regiunea sudică, în timpul iernilor mai calde, când pământul nu îngheață, plantele iernează și continuă să crească la începutul primăverii.

Privește cum arată snapdragon - tufișurile plantei sunt erecte, ramificate, cu o înălțime de 20 până la 70 cm:

O inflorescență este o perie, florile sunt mari, cu două buze, asemănătoare cu gura unui leu, motiv pentru care și-a luat numele. Semințe negre sau maro, mici, în 1 g până la 1500 bucăți.

Sistemul de rădăcini este tija, ramificată, situat la o adâncime de 25-30 cm.

Antirrinul crește bine în locuri însorite deschise. Nu este dificil pentru soluri, dar se dezvoltă mai bine pe soluri suficient de hrănitoare cu udare regulată. Pe solurile umede, cu stagnarea apei subterane, plantele se dezvoltă slab și chiar mor.

Pe paturile de flori, antirrinul este unul dintre locurile fruntașe dintre plantele anuale.

După cum se poate observa în fotografie, florile din antirrinul soiurilor joase și jumătate înalte sunt utilizate la aranjarea paturilor de flori, paturi de flori, pete individuale pe gazon:

De asemenea, este posibilă îngrijirea antirrinului în plantații curate, la marginile tufișurilor, în mixbordere și în combinație cu alte plante cu flori. De asemenea, această plantă este folosită pentru amenajarea balcoanelor, loghi, ferestre. În mixborders, cultivarea antirrinului se realizează după recoltarea bulbilor de primăvară timpurie sau între aceștia și pentru a mărgini plante perene înalte.

Cresterea antirrinului din seminte: plantarea si ingrijirea unei plante

Propagarea snapdragonilor se realizează prin semințe prin răsaduri, precum și prin însămânțare în pământ deschis, iarna sau primăvara. Fotografiile apar împreună în 8-12 zile.

Cum să crești snapdragon din semințe, astfel încât germenii să nu moară? Răsadurile foarte mici au nevoie de îngrijire atentă - pulverizare atentă, umbrire, în pepiniere - ventilație. La creșterea antirrinului din semințe, umiditatea excesivă sau suprasolicitarea pot distruge toate culturile.

Înainte de a crește snapdragons, aveți răbdare - la început, răsadurile cresc foarte lent. Pentru a obține plante sănătoase și puternice, acestea sunt scufundate, adică sunt plantate una câteodată la o distanță de 3-5 cm una de cealaltă. Înghețurile ușoare de primăvară și toamnă nu le dăunează, așa că puteți planta răsaduri în pământ mai devreme decât alte plante.

Înflorirea începe după 80-100 de zile (în funcție de soi) și continuă până la îngheț sever.

Acum cunoaștem un număr foarte mare de soiuri și hibrizi de antirrin. Toate sunt împărțite pe înălțime în grupuri: înaltă - 80-110 cm, semi-înaltă - 40-60 cm, scăzută - 15-30 cm.

La soiurile înalte, tufișul este ușor ramificat, inflorescența este cu mai multe flori, apoi înflorește mai târziu. Arbustul semi-înalt are ramuri ramificate, inflorescențele nu sunt lungi, dar numeroase. Scăzut diferă într-un număr mare de lăstari înfloriți, inflorescențele sunt cu înflorire scăzută.

În cadrul fiecărui grup există soiuri care diferă prin dimensiunea și culoarea florilor: de la alb, galben, portocaliu la maroniu și în două culori, în diferite combinații ale acestor culori, cu excepția albastruului, albastruului și violetului.

Când soiurile de co-cultivare polenizează rapid, iar propagarea ulterioară a semințelor duce la pierderea purității soiului. Cei mai valoroși hibrizi propagați prin butași.

Soiuri înalte și semi-înalte sunt cultivate pentru tăiere. Florile antirrinului rămân în apă timp de 7-14 zile, în funcție de temperatura și umiditatea aerului din încăpere, în timp ce aproape toate mugurii inflorescenței înfloresc.

Plantele cu jumătate înaltă și joasă sunt potrivite pentru ghiveci și pentru distilare pentru tăierea într-o seră la sfârșitul toamnei și la începutul primăverii.

Cele mai bune soiuri de fotografie antirrinum și snapdragon

Următoarele sunt cele mai bune soiuri de snapdragon cultivate pe banda de mijloc:

Subdimensionat (15-30 cm):

„Galben pitic” cu flori aromate de culoare galben strălucitor.

"Tom Tamb" - un mix distractiv și colorat, tufe compacte, ramificate.

„Portocaliu-pitic”.

„Roz roz” - plante aromate cu flori bogate.

„Snow Queen” F1 - un hibrid compact unic, cu înflorire timpurie caracteristică.

După cum se poate observa în fotografie, această varietate de snapdragon are flori de culori interesante în două culori, de aproximativ 3 cm în mărime:

Dimensiuni medii (40-60 cm):

Bizari F1 - hibrid cu înflorire timpurie (sfârșitul lunii mai).

„Lampion” - o noutate, ghirlande de inflorescențe ampel de aer într-un amestec de culori pentru coșuri și ghivece de flori.

Tufele compacte. Două tonuri, alb, galben, bronz, roșu și violet închis.

"Tequila Sunrise" - un amestec de culori de nuanțe însorite luminoase, diferă de alte soiuri de frunze sculptate în bronz.

„Dragonul de bronz” - frunzișul său întunecat strălucitor este decorativ în sine și declanșează perfect inflorescențe delicate în două culori.

Soiuri înalte și hibrizi (80-110 cm):

"Buchet de vară" (un amestec de culori).

"Flori de măr" FI PP (culoare alb-roz).

F1 "mărime rusă" - hibrizi roz, galben și roșu - tăiat de înaltă calitate, strălucitor pentru vaze mari. Poate fi cultivat în teren deschis și în seră. Crește până la 160 cm înălțime.