Cum se instalează o seră din policarbonat. Fundație și fixare la ea.

Serile voluminoase și incomode din sticlă sunt înlocuite cu încredere de analogi de policarbonat. Datorită forței și ușurinței lor, acestea sunt foarte solicitate în rândul locuitorilor din vară. Dar, cel mai mult, utilizatorul este atras de instalarea rapidă, deoarece cea mai simplă instalare a unei sere de policarbonat se realizează direct la sol, fără fundație.

Cum să echipezi fundația pentru instalarea unei sere practice

În primul rând, maestrul trebuie să aleagă tipul de fundație viitoare. Există opțiuni sezoniere și permanente pentru instalarea unei sere din policarbonat folosind beton, blocuri, cherestea sau fundație de punct și bandă.

Instalarea urgentă a unei sere din policarbonat fără fundație, direct pe sol, economisește bani importanți și face posibilă mutarea structurii la locul potrivit al șantierului. În orice moment, puteți dezasambla o fundație simplă din lemn..

Este necesară instalarea unei fundații?

La începutul lucrării, fiecare maestru ridică problema modului de a instala corect o seră din policarbonat și a alegerii unei baze și a materialelor optime pentru aceasta. Să zicem că maestrul intenționează să colecteze o seră arcuită din policarbonat. Cantareste 60-70 kg si se va misca cu rafale puternice de vant. În acest caz, este pur și simplu necesară realizarea unei fundații pentru a fixa structura la ea.

Printre calitățile pozitive ale serii în mod solid, putem numi cu încredere:

 • durată de viață extinsă,
 • protecție fiabilă împotriva averse, inundații de primăvară, buruieni și scăderi de temperatură,
 • teren bine încălzit,
 • crearea unei structuri rigide relevante pentru zonele de pe solurile mlăștinoase.

Într-o seră din policarbonat, stând pe pământ, nu puteți instala paturi înalte. Grădinarul va trebui să planteze mai târziu plante.

Sub sera de policarbonat, puteți realiza o fundație de bandă din amestec de beton, cărămizi, traverse sau sub formă de șanț acoperit cu material de pietriș. Și puteți instala designul pe grămezi metalice înșurubate în beton, pietriș sau direct în pământ.

Dacă trebuie să transferați o seră temporară într-un loc nou, o fundație tip-punct este potrivită pentru aceasta. O astfel de bază este fabricată din lemn pătrat și conectată la seră cu colțuri de oțel.

Așadar, pentru ca construcția să-i servească proprietarului mai mulți ani, el trebuie să pună sera policarbonat cu propriile mâini pe baza tipului de bandă. Pe solurile mlăștinoase, o bază de bloc este o alegere bună. Fundația de cherestea este de scurtă durată, deoarece lemnul din pământ va ceda în mod necesar și în curând va necesita înlocuire.

Unde să amplasați sera?

Atunci când decideți un loc pentru o seră, trebuie să luați în considerare circumstanțe importante:

 • modul de iluminare: soarele trebuie să fie expus pe site toată ziua,
 • dotarea structurii cu un sistem special de încălzire a solului, care va permite ca sera să funcționeze tot anul,
 • contabilizarea direcțiilor de ridicare a vântului.

Pentru a instala o seră din policarbonat cu propriile mâini pentru uz de iarnă, trebuie să găsiți un loc în care vânturile reci nu cad. Dacă această condiție este îndeplinită, puteți reduce semnificativ costurile de încălzire electrică.

Montarea pe o fundație din beton

Când stăpânul știe deja să instaleze o seră din policarbonat, el trebuie să determine dimensiunile acesteia și să aleagă materialul potrivit pentru asamblarea cadrului. Pentru construcție se folosește un profil metalic, țevi din PVC sau grinda din lemn. Aceste materiale au vieți diferite..

Dacă un rezident de vară încă se gândește la ce să pună o seră din policarbonat, el poate folosi cel mai fiabil material de construcție, testat în timp - betonul ca bază. Mai întâi trebuie să săpați o groapă, așezați un strat de pietriș și umpleți-l cu nisip. Cofrajul trebuie să fie ridicat, retrăgându-se 0,2 m de stratul de sol. Așezați armăturile pe stratul de nisip, turnați soluția în cutia finisată și a doua zi faceți instalarea cadrului.

Pe o fundație din cărămidă, se ține sera datorită fixării pe balamale. Baza de punct este, de asemenea, destul de ușor de instalat: săpați câteva găuri, turnați-le cu beton și instalați picioarele cadrului în ele.

Instalarea la sol a unei policarbonate

Dacă proprietarul dacha nu ar putea decide ce să pună sera de policarbonat, experții oferă sfaturi practice. Se pare că există o ocazie bună de a ridica o structură pe un teren de nivel, ca în fotografie. Nu este nevoie de ramming, ceea ce reduce fertilitatea solului. Conform instrucțiunilor, o seră de vară este plasată direct pe solul pregătit, fără a construi o bază solidă de beton.

Instalarea unei sere din policarbonat cu propriile mâini fără fundație are mai multe avantaje incontestabile:

 • economii semnificative la bugetul familiei,
 • tehnologie simplă de instalare,
 • capacitatea de a efectua munca fără a atrage asistenți,
 • mobilitate,
 • demontarea ușoară și rapidă.

Montarea pe teren gol are aspectele sale negative: sera va pierde până la 1/10 din căldură și va crea acces la plante utile pentru insecte, rozătoare și buruieni. Nu este posibil să așezați două sere pe un site mic, dar o structură fără fundație poate fi transferată din când în când în alt loc cu un sol mai bun.

Baza de la un bar pentru o seră de grădină

Suportul de grindă este utilizat atunci când sera era necesară urgent pentru a crește o nouă cultură, care are nevoie de un loc confortabil separat. Această opțiune ajută la economisirea semnificativă a materialelor de construcție și este de obicei folosită pentru instalarea serelor de sezon..

Printre avantajele semnificative ale bazei de lemn, utilizatorii cu experiență apelează:

 • instalare rapidă și demontare pentru a transfera sera în alt loc,
 • marginile netede ale fasciculului, permițând executarea unui cadru corect din punct de vedere geometric al serii,
 • curățenia mediului și siguranța materialelor,
 • crearea unui microclimat favorabil pentru plantele plantate datorită unei bune respirabilități și a retenției de căldură,
 • reparație ușoară în caz de putrefacție și deteriorare cauzată de dăunătorii insectelor.

Pentru a crește timpul de funcționare al fasciculului, trebuie să îl impregnați cu antiseptice speciale.

Decizia finală cu privire la ce este instalată seră de policarbonat, dacă să creezi o fundație și cum să alegi materialul pentru ea, va fi necesară pentru proprietarul cabanei. Desigur, sera poate supraviețui fără ea, dar fundația poate rezolva problema creșterii buruienilor și pătrunderea dăunătorilor. Profesionistul vorbește despre necesitatea unei fundații pentru o seră în acest videoclip:

În sere speciale se cultivă nu numai culturi de legume, ci și flori decorative. Puteți primi regulat...

Foaia din policarbonat este un material versatil și practic, utilizat pe scară largă în construcții. Acoperișuri, vârfuri, baldachine...

Popularitatea mare a unui leagăn cu acoperiș din policarbonat este asociată cu comoditatea și aspectul estetic al acestui element al peisajului din grădină...

Policarbonatul profilat recent a început să fie utilizat pe scară largă în construcții. Este utilizat pentru construcția de arbori,...

Astăzi în cabana de vară fac adesea copertine. Fixarea policarbonatului pe cadrul metalic trebuie să fie fiabilă...

Policarbonatul gata este folosit pentru acoperirea acoperișurilor, serelor, verandei, copertinelor, leagănelor, ferestrelor glisante, etc.

O bancă confortabilă cu baldachin din policarbonat este un loc unde vă puteți relaxa la umbră la aerul proaspăt...

Foile din policarbonat sunt materiale practice, accesibile și ușor de prelucrat cu o gamă largă de utilizări. Este folosit pentru...

Tot mai mulți proprietari de căsuțe și case de țară atunci când amenajează teritoriul aleg materiale moderne de înaltă calitate. De exemplu, pentru a construi gazebos...

La cabană pentru arborii de geamuri, mansardele, verande folosesc o fereastră cu geam dublu din policarbonat. Decizia în favoarea rezidenților de vară...

Cum se instalează o seră din policarbonat

Instalarea unei sere cu policarbonat cu propriile mâini pe site vă permite să vă dezvoltați cultura ecologică - este mult mai sigură decât legumele de pe piață, există întotdeauna o abundență proaspătă de vitamine pe masă, iar iarna să deschideți un borcan învelit de castraveți / roșii este o plăcere.

Pentru cei cărora li se impune valoarea unei astfel de perspective, oferim instrucțiuni detaliate despre cum să instalați o seră din policarbonat cu propriile mâini, să vă spun cum să pregătiți corect site-ul, ce design este mai bine să alegeți, ce să puneți și cum să evitați erorile tipice de instalare.

Caracteristici și materiale de proiectare

Pe piața modernă a mărfurilor pentru un teren personal, sunt prezentate diverse sere din policarbonat, modul în care alegerea și instalarea depinde direct de materialele și forma structurii. Cele mai populare tipuri:

 • arcuit;
 • dreptunghiulară sub un acoperiș cu prag sau înclinat.

Structura cadrului poate fi realizată din diverse materiale:

 • Prefabricat din aluminiu acoperit cu pulbere, asamblat după principiul proiectantului - capătul îngust al profilului este introdus în cel mai larg. Metoda de montare este suficient de puternică pentru a rezista la intemperii.
 • Oțelul zincat cu un strat de protecție fiabil, principiul fixării - piese de legătură speciale: colțuri, benzi, cruci, sunt fixate suplimentar cu o conexiune cu șurub.
 • Din țevi de plastic - cadrul cel mai ieftin pentru instalarea unei sere.
 • Structuri sudate prefabricate constând din elemente valoroase: fronton, arcade, acoperire.

Instalarea unei sere pe o fundație, arcadele duble asigură rezistență suplimentară, proiectele sunt relevante pentru clădirile de iarnă

Există un mod bugetar cum să instalați o seră pe un șantier, de exemplu, sudarea de la un cadru dintr-o țeavă de profil sau realizarea din lemn. După instalare și asamblare, astfel de structuri sunt curățate de scară și coroziune, amorsate, vopsite.

Bine de știut: Dimensiunea optimă a conductei pentru fabricarea unui cadru de seră de dimensiuni medii este de 40 * 20 mm cu o grosime a peretelui de 1,5-2 mm. Pentru structuri mari, ar trebui să luați conducte de 60 * 20-40 mm.

Produsele finite pentru auto-instalare sunt prezentate în diferite configurații, prețul unei sere depinde de acest lucru. În plus față de carcasa cu intrare și material de acoperire - policarbonat, designul poate avea mai multe orificii de tramblare pentru ventilare, cu diferite fitinguri, precum și garnituri pentru a asigura etanșitatea îmbinărilor. Opțiunile suplimentare ajută la crearea și menținerea unui microclimat favorabil pentru culturi, astfel încât înainte de a înființa o seră, ar trebui să vă gândiți dacă doriți să economisiți bani sau obiectivul dvs. este să obțineți o construcție funcțională de cea mai înaltă calitate.

Produsele finite sunt însoțite de instrucțiuni tipărite detaliate despre cum se instalează corect o seră din policarbonat, asamblarea se realizează strict în conformitate cu schema producătorului. Acestea sunt produse în serie concepute pentru condiții tipice, la fața locului proprietarul trebuie să îmbunătățească el însuși clădirea, adaptând instalația și montajul la parcela din grădină..

Uită-te la recomandările unui specialist, cum se realizează selecția și instalarea unei sere din policarbonat - asamblare și instalare, video va ajuta la evitarea a 10 erori tipice pentru acest proces. În plus, videoclipul spune în detaliu cum să alegeți corect policarbonatul celular, explică în ce direcție trebuie instalat pe cadru.

Zona de instalare a serii

Locul de instalare a serii ar trebui să fie situat de preferință pe partea însorită, fără vânt. Orientarea în lățime - de la est la vest. Ar putea fi:

 • parcela separată;
 • un loc în apropierea casei, în cazul în care clădirea este adiacentă clădirii, de obicei este arcuită structuri asimmetrice sau dreptunghiulare cu o singură versantă de tip cantilever (grindă), relevante pentru instalare în parcelele mici de uz casnic.

Înainte de a instala o seră din policarbonat, locul trebuie curățat de moloz, înrădăcinare, îngrădire cu șuvițe, trage frânghia în jurul perimetrului, îndepărtând un strat moale de sol, acesta este de aproximativ 300 mm din solul fertil de sus..

Fundație - ce să instalați o seră din policarbonat

Alegerea fundației pentru o instalare fiabilă a unei structuri depinde de mai mulți factori obiectivi:

 • condiții geodezice;
 • relief;
 • forma, dimensiunea, greutatea structurii.

Baza de bandă este considerată cea mai versatilă pentru instalarea oricăror tipuri de sere. Un astfel de fundament poate fi realizat în mai multe moduri:

 • se toarnă într-o bandă superficială de beton monolitic;
 • instalați blocurile finisate și legați-le cu armătură și mortar;
 • pune bazele cărămizilor;
 • să construiască un piedestal de moloz din lut și pietre;
 • faceți cutia de bază a unei bare groase tratate cu impregnări: antiseptice împotriva cariilor și ciupercilor, compuși hidro-hidrofugi, de exemplu, ulei de mașină sau bitum lichid, astfel încât lemnul să nu absoarbă umiditatea.

Structurile ușoare temporare sunt de obicei montate pe o fundație coloană. În zonele inegale, cu diferențe mari de relief și mlăștinoase, apăsate, pe o pantă, este de preferat săpați grămezi la 200 mm sub nivelul de îngheț din regiune: șurub, condus. Foarte rar, sub instalarea unei sere, se toarnă o farfurie: plutitoare sau cu coaste de ambreiaj.

Cum să completați o bandă monolitică de beton pentru instalarea unei sere

Sapăm o groapă, cu o adâncime de 700 mm, turnăm piatră zdrobită, gresie și tăiem o pernă. Punem cușa de armare, instalăm cofrajul, verificăm geometria, o întărim cu pante, o strângem de-a lungul vârfului, astfel încât cofrajul să nu se disperseze sub sarcina mortarului, turnăm beton, baionetă. Inserăm fixări speciale sau bare de armare cu o ieșire la fiecare 600-1000 mm, le vom fixa rama. Se lasă timp de o lună, până la formarea completă a betonului. Îndepărtăm cofrajul, facem impermeabilizare verticală: îl lipim cu pâslă de acoperiș, puteți să-l înveliți gros cu mastic bitum, executăm reumplerea cu sol.

Bine de știut: Pentru instalarea serelor de iarnă, baza trebuie izolată cu plăci de spumă sau izolație realizată prin pulverizarea spumei de polistiren.

Instalarea unei sere din policarbonat pe o fundație de blocuri, este mai practic să se stabilească elevarea betonului celular pe o bază de bandă monolitică

Baza cherestei

Instalarea unei sere pe un lemn nu necesită cheltuieli mari de timp și financiare. Alegem din lemn tare o bară cu coaste 100 * 100, 150 * 150 mm. Îl impregnăm cu echipament de protecție. Nivelam platforma, stropim cu piatră zdrobită și nisip, această etapă poate fi exclusă, dar va asigura durabilitatea structurii.

Photo-diagramă a modului de construire a unei fundații dintr-un bar pentru instalarea unei sere

Asigurați-vă că așezați materialul pentru acoperișuri în 2 straturi, suprapuneți articulațiile, lipiți-l cu un clocot sau bitum. Colectăm baza, grinda la colțuri poate fi fixată:

 • la colțuri galvanizate;
 • capse;
 • faceți tăieturi la ½ grosime și strângeți cu șuruburi sau cuie;
 • găuri găuri și strângeți cu șuruburi de ancorare.

Instalarea unei sere din policarbonat pe un fascicul nu asigură durabilitatea clădirii

Este mai bine să instalați sera pe o bandă sau lemn de beton, dar poate fi instalată și pe sol. Se recomandă așezarea pietrelor plate, cărămizi, blocuri de beton celular sub bază. Urmăriți instrucțiuni pas cu pas despre instalarea unei sere din policarbonat la sol, videoclipul vă va spune cum să asamblați structura și să fixați cadrul.

Cum se instalează o seră din policarbonat pe o fundație

Înainte de a instala o seră din policarbonat pe un fascicul, bandă sau orice altă fundație, acoperim baza cu material pentru acoperiș - impermeabilizare orizontală.

Bine de știut: serele arcuite seriale produc o înălțime de 1900 mm, ceea ce se datorează parametrilor tehnici ai foiței de carbonat. Această înălțime este incomodă pentru a lucra în interior, deoarece înălțimea paturilor este adăugată. Pentru instalarea structurilor, se recomandă o fundație cu o bază înaltă de 300-400 mm. De asemenea, este recomandat să instalați sere de iarnă pe o fundație înaltă.

Există moduri diferite de a instala corect o seră pe un site, fiecare producător oferă propriile scheme de asamblare. Unii recomandă mai întâi să montați și să instalați cadrul, apoi să încălziți cu policarbonat, alții recomandă asamblarea și învelirea componentelor principale, instalați pe fundație, apoi fixați.

Cum se instalează o seră din policarbonat, o idee bună pentru clădirile de iarnă

Asamblare și instalare - instrucțiuni pas cu pas

Luați în considerare instalarea unei structuri arcuite. Pentru o asamblare rapidă și de înaltă calitate, sunt necesare două persoane, fiind necesare și instrumente:

 • ruletă;
 • nivel;
 • colţ;
 • şurubelniţă;
 • un cuțit pentru tăierea policarbonatului, clerical adecvat cu o lamă groasă sau un fișier metalic;
 • abraziv subțire pentru dezbrăcare.

Înainte de instalare, așezați piesele și asamblați componentele cheie ale structurii

Colectăm piese finale. O așezăm pe o platformă plată pe orizontală. Îndepărtăm stratul protector din policarbonat, îl așezăm pe bucata finală și îl atașăm la șaibele termice. Tăiem acoperirea de-a lungul conturului elementului. Elementul este instalat pe fundație strict vertical, fixat pe bază. Între ele am setat elementul transversal al bazei - hamul inferior, strângeți.

Frunzele se recomandă să fie acoperite înainte de instalare

Apoi, instalarea arcurilor în suporturi special concepute, introduceți o parte, apoi cealaltă. Instalăm și fixăm barele transversale pentru rigiditate structurală. Folosind acest algoritm, instalăm elementele rămase.

Instalarea arcurilor strict vertical, întărite cu bare transversale

Când rama este instalată și extinsă, acoperim laturile serii cu policarbonat, îl fixăm pe termopane. La îmbinările foilor realizăm o suprapunere de 100 mm sau conectăm proeminențe de 50 mm de la capetele profilelor, de la capete. Nu sunt permise golurile dintre cadru și materialul de acoperire, bontul trebuie să fie strâns. Așa cum se arată în practică, înainte de instalarea policarbonatului pe un cadru metalic, trebuie consolidat un profil special de etanșare sau lipit pe bandă dublă față.

Cum să fixați policarbonatul la un cadru instalat

Scoateți filmul de protecție de sus. Tăiem geamurile și ușile de-a lungul conturului. Instalăm fitinguri.

Urmăriți clasa principală cum să instalați o seră din policarbonat cu propriile mâini, videoclipul arată fabricarea și instalarea pe fundația unei structuri sudate de casă dintr-o țeavă de profil, sub un acoperiș gable.

Caracteristici speciale pentru instalarea unei sere din policarbonat fără fundație

Nu fără motiv, serele din policarbonat sunt foarte populare atât în ​​rândul grădinarilor experimentați, cât și al amatorilor - caracteristicile materialului fac ca construcția să fie cât mai eficientă și convenabilă. Mai mult, în unele cazuri, dispozitivul de fundare pentru seră nu este necesar. Vom vorbi despre cum este indicat să se facă o seră din policarbonat fără fundație, precum și despre modul de instalare a unei astfel de structuri..

Este posibilă utilizarea unei sere din policarbonat fără fundație: avantaje și dezavantaje ale proiectării

Fundația este elementul de susținere al oricărei structuri de dimensiuni mari. Fără el, un vânt de uragan poate răsturna cu ușurință și deteriora structura, iar absența unei astfel de baze poate duce la pierderi mari de căldură, astfel încât puteți folosi o seră din policarbonat fără fundație doar în sezonul cald. De asemenea, dezavantajele serelor fără fundație includ lipsa protecției plantelor împotriva:

 • invaziunea dăunătorilor solului: alunițe, resturi, șoareci;
 • vreme rea (rouă și ceață) și, ca urmare, apariția infecțiilor fungice.

În același timp, sere fără fundație:

 • ușor de instalat - pot fi instalate cu propriile mâini;
 • ușor de întreținut - nu trebuie să veniți cu regularitate pe iarnă pe site pentru a curăța complexul de seră de acoperire cu zăpadă;
 • economic - nu este nevoie să încălziți structura iarna.

Astfel, absența unei baze de sprijin la seră este destul de benefică pentru grădinarii care cultivă culturi doar în sezonul cald.

Cum să pui o seră din policarbonat fără fundație, fă-o singur?

Selectarea locurilor

Cât de corect este selectat locația serii depinde de cât de eficientă și convenabilă va fi utilizarea acesteia. Atunci când alegeți un loc pentru instalare, în primul rând, ar trebui să acordați atenție fertilității solului. Puteți să-l determinați, decalajul este mic, 70 cm, groapă.

Prezența unei cantități mari de nisip în solul testat indică faptul că apa de irigație nu va rămâne în ea, iar excesul acesteia va curge liber în straturi mai adânci ale solului. Prin urmare, o astfel de compoziție are cel mai mare succes pentru cei care doresc să folosească o seră pentru plantarea legumelor.

Dacă predomină argila în sol sau se observă un grad ridicat de salinizare, trebuie să-i schimbați stratul superior pe întreaga suprafață alocată serei. Pentru a face acest lucru, trebuie să:

 • săpați o groapă adecvată;
 • scoate solul continental;
 • se adaugă un pat de pietriș fin sau nisip grosier în partea de jos;
 • turnați sol fertil deasupra;
 • pune sera în locul ales.

De asemenea, nu are importanță redusă gradul de iluminare a site-ului. În mod ideal, ar trebui să fie aprins în mod uniform în timpul orelor de zi. Pentru a face acest lucru, nu ar trebui să existe copaci groși înalți deasupra serei și în apropiere - clădiri gospodărești și rezidențiale care să blocheze lumina soarelui.

Apariția strânsă a apelor subterane este indicată de umiditatea ridicată a solului. În acest caz, este mai bine să nu neglijați dispozitivul de drenare fiabil, altfel nu va fi posibil să evitați înmuierea sistemului de rădăcină a plantelor cultivate.

Marcarea parcelei pentru seră

După ce locul de sub seră este selectat, trebuie să identificați limitele viitorului complex. Acest lucru se poate face prin săparea în gârlele din lemn sau tunderea armăturii în jurul perimetrului zonei selectate și conectarea lor cu un cordon de construcție, sfoară sau linie de pescuit. Apoi, suprafața site-ului trebuie nivelată: îndepărtați tuberculii și umpleți golurile. În cele din urmă, suprafața nu trebuie să fluctueze mai mult de 0,05 m.

Săpați tranșee

Următorul pas ar trebui să fie săpați tranșee cu o lățime de 30 de centimetri. Adâncimea șanțului trebuie determinată în funcție de mărimea suporturilor din seră, iar lățimea trebuie măsurată de pe cordonul întins spre exterior, în jurul întregului perimetru al viitoarei sere.

Pentru a proteja solul împotriva buruienilor perene, exteriorul șanțului trebuie așezat cu material de acoperiș, ardezie plană sau foi metalice. După aceea, rămâne doar să tamponăm fundul, verificându-i orizontalitatea folosind instrumente speciale, în caz contrar cadrul serii va fi înclinat.

Instalarea elementelor cadrului

Trebuie să începeți să asamblați cadrul de la pereții de la capăt. Procedura pentru aceasta ar trebui să fie următoarea:

 • atașați cadrul ușii din față și ferestrele la arcurile expuse;
 • pentru a conecta elementele hamului inferior, conectând picioarele;
 • coborâți cadrul de bază în șanțul pregătit, astfel încât centura de sprijin să se ridice deasupra suprafeței solului cu cel puțin 10 centimetri;
 • verificați orizontalitatea hamului inferior;
 • să așezi un ruberoid de-a lungul perimetrului bazei de sprijin și sub cherestea (dacă există) - acest lucru va salva lemnul de la descompunerea prematură;
 • pentru izolarea suplimentară a structurii de umiditate, prelucrați lemnul cu mastic bitum;
 • atașați profilele la hamul inferior cu colțuri speciale din oțel;
 • atașați secvențial arcuri la ham.

Instalarea de foi de policarbonat

La fel ca rama, este necesar să începeți montarea foilor de policarbonat de pe părțile laterale, după ce anterior ați îndepărtat blocurile de ferestre și uși. Este imperativ să asamblați elementele respectând părțile superioare și inferioare. Este foarte simplu să distingi între ele - filmul este transparent pe părțile inferioare și albastru pe exterior.

Cum să fixați o seră din policarbonat la sol fără fundație?

Conform planului de mai sus, cadrul serii este montat direct în șanț, ceea ce vă permite să faceți structura cât mai stabilă fără utilizarea unei baze de sprijin suplimentare. Dacă doriți să fiți în siguranță, atunci puteți utiliza cherestea ca fundație, principalul lucru este, în același timp, să o prelucrați conform recomandărilor noastre pentru a preveni deteriorarea prematură a lemnului.

Puteți găsi videoclipuri interesante pe acest subiect aici:

Astfel, instalarea unei sere cu policarbonat pe sol fără fundație este un eveniment destul de simplu și profitabil, cu condiția ca structura să fie utilizată exclusiv în sezonul cald și se vor respecta perfect toate regulile și tehnologia de asamblare..

Cum să fixați o seră din policarbonat la sol fără fundație cu propriile mâini

Construirea unui complex cu efect de seră pe toată baza pe o bază de beton din țară și cu geamuri complete este costisitoare și nu întotdeauna justificată din punct de vedere tehnic. Instalarea unei sere din policarbonat fără fundație pare mult mai atractivă. Desigur, acest lucru nu înseamnă că rama din seră sau sera se poate instala cu ușurință pe un loc de murdărie fără utilizarea de elemente de fixare, în orice caz, va trebui să fixați cutia de seră pe paturi, puteți face acest lucru doar corect, fără erori evidente și încălcarea tehnologiei.

Fără ajutoare, va fi dificil să aliniați cadrul

Este posibil să puneți o seră fără fundație

Tehnic, nimic nu vă împiedică să asamblați un cadru de seră fără a folosi bandă de fundație. În mod obișnuit, fundația din clădirile cu rame este utilizată pentru a distribui masa la sol și nivelul inferior al cadrului de lemn. Este necesar pentru structuri grele din două motive:

 • Compensarea subsidenței și a ridicării;
 • În același timp, întărește și strânge cadrul ca o centură de întărire.

Pentru clădirile ușoare și solurile „liniștite”, o astfel de armare nu este necesară, astfel încât instalarea unei sere pe sol fără fundație este destul de reală. Însă tehnologia folosită nu este universală chiar și pentru clădirile simple din policarbonat, astfel încât pentru a nu utiliza o bază solidă, va trebui să selectați condițiile pentru instalarea cutiei de seră..

Criterii pentru alegerea unui loc pentru o seră

Pentru a monta rama fără fundație, trebuie să vă asigurați de următoarele:

 • Greutatea viitoarei construcții a serii este mică, nu există piese grele masive în proiectare, iar cea mai mare parte a cadrului este realizată din profil subțire de oțel sau bande de lemn;
 • Căptușeala scheletului de lemn este realizată prin policarbonat, spanbond sau film de polipropilenă;
 • Locul de sub seră este bine protejat de rafalele puternice de vânt;
 • Platforma are o pantă minimă.

Prin urmare, dacă puneți o seră fără fundație cu propriile mâini, atunci cea mai bună opțiune ar fi solul nisipos, pentru că opțiunea de instalare pe ace sau ancore este potrivită. Este clar că este posibil să instalați o seră din policarbonat pe chernozem sau loam, dar datorită creșterii, cadrul va experimenta sarcini crescute. Ca urmare, căptușeala din policarbonat poate fi deteriorată..

Element de fundație și cadru de seră

Avantajele și dezavantajele lipsei de fundament

Avantajul principal și cel mai important al utilizării tehnologiei fără fundație este o reducere semnificativă a cantității de muncă. Pentru a instala o seră pe pinii încorporați, va fi nevoie de o ordine de mărime mai mică și, în plus, nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la impermeabilizarea bazei.

Un alt avantaj este modul relativ simplu de aliniere a cadrului la instalarea unei sere fără fundație pe ace. Nu există nicio problemă cu alinierea suprafeței de sprijin, deoarece structura colțului și policarbonatului rămâne, de fapt, „agățată” în aer, pe punctele de susținere.

Pe un teren mlăștinos, plin de apă, o fundație de pini va scădea

Prin contra pot fi atribuite doar unui sistem slab și imperfect de suporturi. Dacă toamna, apa inaltă sub cadru cu o platformă de sol din policarbonat se inundă, atunci sera poate da un sul sau se micșorează. În timpul iernii sau toamnei, solul supraîmpărat înghețat poate ridica cu ușurință solul superior la o înălțime de 5-10 cm. Aceasta înseamnă că marginea inferioară a placării nu poate fi făcută din policarbonat, ci trebuie folosită o placă sau o peliculă..

Când să punem o seră

Cel mai bine este să puneți cadrul serii, fie la începutul toamnei, când solul este relativ moale și uscat, sau la începutul primăverii. În mod obișnuit, structura ramei este instalată pentru iarnă fără policarbonat și doar odată cu sosirea primei călduri, paturile sunt echipate și căptușite.

Este posibil să se amenajeze o seră vara, dar, în același timp, va fi necesar să săpați două șanțuri de drenaj la o distanță de 50 cm de granițe, în caz contrar, umiditatea de ploaie de vară și de toamnă poate îneca suporturile pinului.

Majoritatea locuitorilor din vară preferă să pună o seră la începutul primăverii, solul este greu, dar poate fi încălzit cu ușurință. După instalarea știfturilor, solul va acapara și va repara suporturile în condiții de temperatură scăzută nu mai rău decât cimentul.

Opțiuni de instalare a bazei de seră din policarbonat

Pentru utilizare practică, se pot recomanda două opțiuni de asistență:

 • Tije înfundate din țeavă pătrată de oțel;
 • Tije din oțel în formă de T.

Sistemul de tije este utilizat în principal pentru sere din policarbonat de lemn. Schema de instalare este prezentată mai jos..

Cadrul pătrat de lemn al serii este întărit prin colțuri sudate în formă de L și așezate pe sol, uneori stratul superior al gazonului nu este nici măcar îndepărtat pentru a nu slăbi solul. În continuare, secțiunile de țeavă sunt introduse în suportul de pe rama serii și conduse în pământ cu o trază de tracțiune. Rămâne doar să aliniați clădirea cu orizontul, să instalați policarbonat și să trageți pinii pe suport.

Cum să instalați și să fixați o seră din policarbonat la sol fără fundație

Suporturile în formă de T metalice trebuie să fie îngropate în pământ, ca în cazul unei fundații complete. Prin urmare, suportul de sub seră trebuie fosfatat și vopsit cu o vopsea bună din poliester. Piesele zincate ale cadrului de seră, chiar și cu policarbonat ușor, își pierd rapid stratul protector și încep să ruginească, așa că nu trebuie decât să pictați sau prelucrați cu silicon.

Pregatirea locului

În primul rând, este necesară planificarea și nivelarea suprafeței sitului pentru viitoarea seră. Acest lucru este important de făcut chiar de la început, chiar înainte de planificarea dimensiunii și formei de seră și a metodei de glazură din policarbonat. Diferența de înălțime în punctele opuse nu trebuie să depășească 50 mm, în caz contrar, nivelul inferior nu poate fi aliniat pe orizontală, iar cadrul fără fundație va fi înclinat pe o parte.

Dacă acest lucru nu se face, atunci înălțimile suporturilor îngropate în pământ sunt adesea pur și simplu insuficiente, se dovedește că o margine a serii este eliminată de policarbonat în groapa de gunoi. Din direcția opusă, în acest moment nivelul mai jos atârnă în aer fără sprijin.

Pentru a instala pinii în formă de T. este necesar să faceți un șanț sau săpați găuri adânci de 30-30 cm. În interiorul unui șanț sau găuri, turnați o pernă din nisip și așezați un strat de pietriș. Perna trebuie vărsată cu apă, iar fundația improvizată este compactată prin tamponare manuală..

Asamblare

Cel mai dificil este să ajustați înălțimea fiecărui ac în raport cu nivelul suprafeței solului. Adesea, meșterii preferă să simplifice sarcina și să îngroape pinii în formă de T cu mult înainte de a asambla sera și de a căptuși cu policarbonat. În acest caz, știfturile sunt ciocanite în avans de-a lungul perimetrului viitoarei clădiri, așa cum se face la marcarea fundației obișnuite.

Instalare groapă simplificată

Miza este conectată cu un profil metalic sau cablul este tras, deoarece nu există fundație, atunci puteți alinia partea inferioară a viitoarei sere doar cu ajutorul marcajului condiționat. În continuare, tije T sunt instalate în șanț sau gropi, punctele de atașare viitoare la cadru trebuie să fie aliniate în înălțime, folosind un șnur sau la nivel de clădire, ca într-o fundație normală.

Precizia acestei metode este mică, astfel încât fundația pinului se va dovedi cu o eroare, dar calitatea pescajului suportului este foarte ridicată. Prin urmare, o seră cu cadru slab, căptușită cu policarbonat și sol argilos ar trebui să fie setată conform schemei de mai sus.

Buzunarele sunt căptușite pentru a alinia cadrul la orizont

A doua metodă presupune că structurile de susținere a serii sunt realizate din țevi și profile din aluminiu. Dacă nu există fundație în clădire, atunci cadrul metalic își îndeplinește funcțiile în ceea ce privește percepția majorității eforturilor mecanice. Prin urmare, în primul rând, sunt montate arcade, șuruburi, rama este extrasă în plus împreună cu suprapuneri și cabluri pentru a crește artificial rigiditatea. Policarbonatul în această etapă este mai bine să nu se pună.

Suporturile T sunt înșurubate la nivelul inferior, structura cadrului în sine este transferată pe locul pregătit și așezată într-un șanț sau groapă a fundației tijei. În plus, cel mai dificil lucru este să fixați pe părțile opuse ale balonului nivelului balonului hidraulic și să aliniați corpul în groapa de fundație a fundației. Aceasta se face prin adăugarea și tamponarea pietrei zdrobite cu nisip sub partea orizontală a tijei.

Dacă cutia din seră nu se balansează, atunci puteți pune policarbonat și protecție împotriva rozătoarelor. Aruncați o gaură sau un șanț cu solul.

Instalarea protecției împotriva dăunătorilor

Întrucât sera nu are temelii, iar pereții sunt căptușiți cu policarbonat, clădirea rămâne vulnerabilă la dăunătorii solului, rozătoare și alunițe. Cel mai bun mod de a proteja subsolul este să instalați o plasă de oțel convențională, mai bună decât toate sudurile utilizate pentru garduri. Materialul este așezat în zona fundației condiționate și presărat cu sol. Nu puteți picta, deoarece stratul de polimer protejează perfect oțelul de umiditate.

Concluzie

În ciuda simplității externe, instalarea unei sere din policarbonat fără fundație necesită acuratețe și performanță minuțioasă a tuturor lucrărilor. Se lucrează mai puțin, dar acea cantitate mică de operații trebuie efectuată cu mare atenție, altfel puteți obține policarbonat aruncat pe timp de iarnă și o seră rahitică.

Seră din policarbonat: principalele detalii ale construcției

Folosirea foilor de policarbonat devine treptat tot mai populară în sere, deoarece acest material are o serie de avantaje importante în comparație cu sticla și filmul din plastic. A construi o seră din policarbonat este o decizie corectă, deoarece nu își pierde caracteristicile originale pe întregul ciclu de viață. Fiecare panou are un înveliș special care protejează împotriva radiațiilor UV, astfel încât acestea nu se îngălbenesc la soare și nu își pierd valorile originale de transmisie a luminii (90%).

Atunci când aranjați sere și căzi cu policarbonat, nu vă puteți teme de deteriorarea mecanică, deoarece foile au un nivel ridicat de rezistență și elasticitate. Indicatorii perfecti de economisire a energiei oferă condiții favorabile pentru recoltarea timpurie, fără costuri mari de încălzire. Nu este nevoie să construiți structuri grele cu un cadru armat, deoarece foile sunt ușoare, iar grosimea lor medie este de doar 4 mm.

Cum să alegeți policarbonatul pentru o seră?

Factorul inițial în selecție este dimensiunea foilor, în special grosimea. Unii producători furnizează panouri ușoare cu o grosime de 3-3,7 mm, fabricate cu aditivi reciclați. Acest lucru afectează considerabil caracteristicile de rezistență, astfel încât acest policarbonat se arată mai bun decât un film convențional. Pentru a construi o seră durabilă, trebuie să alegeți o grosime de 4 mm.

De asemenea, trebuie să luați în considerare următoarele nuanțe:

 • Prezența unui strat UV protector. Informațiile despre aceasta sunt indicate prin marcajul din fabrică împreună cu marca comercială, parametrii foii, tipul policarbonatului și garanția (pentru produse de calitate - cel puțin 10 ani). Protecția poate fi cu 1 sau 2 fețe. Vânzătorii fără scrupule indică uneori că materialele conțin un strat UV în „tabloul de tablă”, însă acest lucru nu este posibil. Un astfel de policarbonat va deveni inutilizabil în 2-3 ani, iar plantele vor suferi de arsuri..
 • Relieful suprafeței. Neregularitățile, fisurile, bulele de aer, valurile și alte defecte sunt inacceptabile..
 • Proprietati optice. Există mai multe tipuri de foi cu indicatori diferiți de transparență și de transmitere a luminii, cu toate acestea, gălățimea și o nuanță plictisitoare sunt un semn clar al unui produs de calitate scăzută.

Selecție seră policarbonat

Cu forma dreptunghiulară standard a clădirii, este mai bine să o așezați cu partea finală la vest și est, pentru a deschide accesul limită pentru razele solare din sud, ceea ce va accelera maturizarea culturii și va îmbunătăți calitatea acesteia. În același timp, se recomandă izolarea suplimentară a nordului. Dacă dimensiunea căsuței de vară este mică, puteți așeza seră strâns pe pereții casei, alegând direcția spre sud. Trebuie să ne amintim că suprafața de seră finisată va trebui curățată periodic de praf, murdărie, frunze căzute și zăpadă, deci accesul la ea ar trebui să fie convenabil din toate părțile.

Aranjament fundație

Nu există dificultăți speciale în construirea unor sere cu policarbonat cu propriile mâini, din cauza greutății ușoare a foilor și a posibilității de a pune un fundament ușor. Panourile standard nu cântăresc mai mult de 10 kg, deci fundația poate fi:

 • Cutii de la un bar sau tablă. În cazul impregnării de protecție, aceasta va dura până la 6 ani, după care vor fi necesare reparații sau o înlocuire completă.
 • Blocuri de fundație. Opțiune mai durabilă, dar și mai scumpă..
 • Design bandă. Extinde durata instalării serii, dar oferă cel mai bun rezultat din punct de vedere al prețului, fiabilității și duratei de viață.

Baza de bandă poate fi protejată de îngheț prin încălzirea ambelor părți cu foi de spumă și impermeabilizarea pereților cu un material obișnuit pentru acoperiș. De asemenea, în acest caz, se realizează protecția împotriva dăunătorilor subterani. La amenajarea unei astfel de fundații, este suficientă o adâncime de 0,6-0,7 m și o lățime de până la 0,3 m. Asamblarea unei sere de policarbonat pe această bază va permite obținerea celui mai mare coeficient de eficiență termică.

Montare cadru

În funcție de dimensiunea și tipul de construcție, sunt utilizate materiale precum oțelul zincat, lemnul, PVC-ul și alte materiale plastice, precum și combinațiile acestora. Dacă aveți o clădire de seră finalizată pe o bază de lemn, puteți pur și simplu să îndepărtați vechea acoperire, să actualizați impregnarea de protecție și să realizați căptușeala de foi de policarbonat. Lemnul este un material care poate fi prelucrat cu ușurință, astfel încât pe baza sa este posibil să se creeze rapid paturi fierbinți de orice configurație (tip arc, gabl etc.).

Cum să asamblați o seră din policarbonat pe baza unui profil metalic? De obicei se folosește oțel zincat pentru acest lucru, deși în acest caz este necesară o protecție suplimentară împotriva ruginii, deoarece într-o seră există întotdeauna un nivel ridicat de umiditate.

Metalul și lemnul sunt înlocuite din ce în ce mai mult de plastic. De exemplu, conductele din PVC nu sunt absolut sensibile la procesele de coroziune și putrezire. Se disting prin indicatori de rezistență bună, greutate ușoară și flexibilitate, ceea ce simplifică foarte mult construcția structurilor arcuite. În plus, acestea pot fi utilizate în paralel pentru echiparea sistemelor de alimentare cu apă și de încălzire..

Producția cadrului de seră începe cu pregătirea tuturor elementelor. Pentru precizia și corectitudinea geometriei arcadelor se realizează un șablon. Cea mai bună opțiune este o formă semicirculară, cu toate acestea, alte soluții sunt posibile aici în funcție de locația clădirii și de preferințele personale ale utilizatorului. Fiecare structură are anumite diferențe în problema instalării, însă, în general, diagrama modului de instalare a unei seruri de policarbonat este următoarea:

 • fixarea unui profil sau a unui fascicul în jurul întregului perimetru al fundației cu ajutorul șuruburilor autofiletante (acest element acționează ca o legătură de legătură între bază și părțile cadrului);
 • marcarea locurilor de instalare a arcadelor și fixarea lor cu șuruburi;
 • instalarea suporturilor verticale pe măsură ce se formează secțiuni noi și conectarea acestora prin elemente transversale și longitudinale (numărul de suporturi este calculat în conformitate cu încărcările preconizate de zăpadă);
 • deschideri la capetele cadrului pentru uși și găuri de ventilație.

Ansamblu seră policarbonat

Se recomandă utilizarea de foi de policarbonat împreună cu profile speciale de conectare. Ele constau din două părți cu încuietori, care fixează în siguranță panoul pielii cu o presiune ușoară. Secvența procesului de construire a unei sere simple cu policarbonat este următoarea:

 • marcaj pentru fixarea dispozitivelor;
 • pregătirea găurilor pentru șuruburi;
 • fixarea tuturor elementelor cadrului;
 • foile de marcare și tundere a policarbonatului celular (fiecare trebuie să se cupleze cu câțiva cm deasupra capătului secțiunii cadrului);
 • instalarea policarbonatului în suporturile laterale ale jumătăților inferioare ale profilelor pentru conectare (partea cu protecție UV este orientată spre exterior);
 • fixarea foilor cu jumătatea superioară a profilului de fixare cu apăsarea părții centrale pentru a bloca încuietori, așa cum este indicat printr-un clic caracteristic;
 • instalarea benzilor de capăt în secțiuni deschise de fagure în partea superioară a foilor (este important să se acorde atenție acestei părți pentru a atinge parametrii optimi de eficiență termică a clădirii);
 • decojirea filmului protector pe ambele părți ale policarbonatului.

Când fixați panourile cu șuruburi autofiletante direct pe cadrul metalic din zonele în care sunt amplasate ferestrele, geamurile și ușile, este necesar să folosiți șaibe termice din PVC. Lucrul cu materialul este mult simplificat prin faptul că nu necesită scule și echipamente speciale. De exemplu, tăierea se realizează în mod convenabil cu un cuțit de montare convențional. Pentru a asambla în mod corespunzător o seră din policarbonat, este necesar să așezați foile conform șablonului pregătit în avans, lăsând mici toleranțe necesare pentru reglarea ulterioară a îmbinărilor..

Un sigilant standard din silicon este excelent pentru sigilarea lor. Capetele cu fagurele deschise sunt închise cu benzi speciale pentru a împiedica apa și insectele să intre în panouri. O bandă perforată este fixată pe marginile inferioare ale fagurelui prin care curge condensul acumulator (acest lucru este eficient mai ales cu o formă de arc semicircular). Folosind această instrucțiune pas cu pas, vă puteți construi propria seră folosind materiale elementare și instrumente improvizate.

Sistem de incalzire

Foile de policarbonat păstrează foarte bine căldura, dar trebuie să vă gândiți mai întâi la amenajarea sursei. Proiectarea unui sistem de încălzire este un pas important dacă doriți să faceți o seră din policarbonat cu propriile mâini. Opțiunile standard sunt încălzirea cu aer, apă și infraroșu. În primul caz, trebuie să vă faceți griji pentru umidificarea aerului, în al doilea - trebuie doar să așezați conductele prin care va trece apa caldă sub paturi, iar în al treilea - instalați dispozitive IR speciale. Radiația lor nu distruge policarbonatul celular pentru seră.

Cum se fac paturi într-o seră din policarbonat?

Principiul plasării paturilor se bazează pe regulile pentru cultivarea plantelor individuale. Se recomandă să țineți cont de comoditatea și locația comunicărilor, să vă concentrați asupra punctelor cardinale, astfel încât germenii să primească lumina solară maximă la apusul soarelui și răsăritul, să spaționați spațiul astfel încât să se evite „conflictele” diferitelor culturi și soiuri între ele etc..

Fiecare rezident de vară va putea face o seră sau o seră din foi de policarbonat, deoarece acest lucru nu necesită eforturi speciale, costuri monetare mari și abilități speciale. O astfel de construcție va dura mulți ani și va contribui la creșterea semnificativă a producției culturilor agricole.

Prezentare generală a tipurilor de fundații pentru o seră din policarbonat: selectarea materialelor, planificare și instrucțiuni despre modul de construcție

Cum se pune o seră din policarbonat cu fundație monolitică

Mai întâi trebuie să faceți lucrările pregătitoare. Pentru a face acest lucru, trebuie să curățați solul, să faceți marcaje, să îndepărtați stratul superior de sol și să săpați o groapă. Adâncimea sa trebuie să fie de 30-40 cm. De asemenea, este necesar să acoperiți partea inferioară cu polietilenă sau geotextil.

Secvența de instalare a unei fundații monolitice:

 1. Instalarea pieselor. Este necesar să completați soluția de pe stratul de nisip și să netezi totul bine.
 2. capuseala.
 3. Perete și podea cu material de acoperiș sau ardezie.
 4. Armare. Este necesar să instalați tije de oțel și să le înfășurați cu sârmă groasă.
 5. Turnarea mortarului de beton. Trebuie să faceți această procedură suficient de rapid pentru a nu avea timp să înghețați.

Toate operațiunile sunt similare cu instalarea fundației de bandă, doar cantarul va fi mai mare. Acoperirea plăcii monolitice trebuie umezită periodic. După o zi sau două, trebuie să instalați ancora și să lăsați suprafața în această formă până la complet uscare. După uscare finală, este necesar să instalați un material de acoperiș deasupra sobei.

Puteți face singur toate lucrările. În același timp, trebuie să înțelegeți că instalarea fundației necesită mult efort, finanțare și timp. În acest caz, betonul nu trebuie turnat treptat. Trebuie să o faci la un moment dat.

Umplere de fundație DIY pentru o seră din policarbonat

Turnarea unei soluții poate avea loc în două scenarii. În prima realizare, ar trebui să faceți un substrat de nisip. Se toarnă 15 cm de nisip și se compactează bine solul. După aceasta, armarea este instalată și mortarul de ciment este turnat. În a doua realizare, este necesar să umpleți 10 cm de nisip și 10 cm de piatră zdrobită. După tamponarea și montarea centurii de braț, puteți completa soluția.

Clase de beton pentru turnarea bazei pentru o seră din policarbonat:

 1. M100. Împreună cu nisip și pietriș, se prepară o soluție care poate rezista la o sarcină de până la 100 kg la 1 cm2.
 2. M200. Cu piatră zdrobită și nisip, se obține o fundație puternică care poate rezista la o greutate de 200 kg la 1 cm2.

Cele mai multe sere sunt instalate sub primul brand de beton. Este suficient. Rezistența fundației depinde de proporțiile tuturor componentelor soluției.

Turnăm soluția în șanț, cu condiția să rămână 5 cm până la marginea solului.Armura centura trebuie acoperită și cu 5 cm. Este necesară turnarea rapidă a betonului, astfel încât soluția să nu aibă timp să se întărească înainte să fie distribuită uniform pe șanț. După aceasta, este necesar să acoperiți fundația cu polietilenă.

După 3 zile, soluția are timp să se solidifice. Apoi puteți începe să montați o seră din policarbonat. Dacă serele sunt grele, atunci trebuie să aștepți o lună. Dacă acești termeni nu sunt respectați, baza va începe să se deformeze.

Fotografia fundației pentru seră

Vă recomandăm, de asemenea, vizualizarea:

 • Sere 2 până la 4
 • Material de acoperire cu efect de seră
 • Seră acasă
 • Seră pe tot parcursul anului
 • Efectuează seră din ramele ferestrei
 • Instalarea serei
 • Sera din lemn
 • Policarbonat de fagure cu efect de seră
 • Unitate termică pentru sere
 • Seră de acoperiș
 • Instalare seră
 • Seră pliabilă
 • Sere din aluminiu
 • Sudarea cu film
 • Seră mică
 • Seră galvanizată
 • Ce seră este mai bună
 • Ser de copertină
 • Țeavă îndoită fără îndoire
 • Cum se conectează policarbonatul
 • Sera Gable
 • Cum să consolidezi o seră
 • Cadru de seră
 • Amenajarea serei
 • Sera pentru răsaduri
 • Ușă la seră
 • Cutie de pâine cu efect de seră
 • Sera din profil
 • Film de consolidare pentru sere
 • Cum să faci o seră
 • Sera din Kremlin
 • Sera dintr-o conductă de profil
 • Sere mari
 • Seră consolidată
 • Film pentru sere
 • Seră 3 la 6
 • Sere moderne
 • Diferența dintre o seră și o seră
 • Sere din policarbonat
 • Seră DIY
 • Seră realizată din țevi de plastic
 • Sere din arci
 • Piscină în seră
 • Cum să aranjați o seră pentru a evita efectul de seră
 • Sere din sticlă
 • Seră din sticle de plastic
 • Seră de iarnă
 • Seră realizată din țevi din polipropilenă

Contabilitatea sarcinii eoliene

Protecția serii împotriva vânturilor puternice este un parametru structural care este deosebit de important iarna. În interiorul structurii, temperatura poate scădea din cauza rafalelor reci, iar acest lucru duce inevitabil la deteriorarea plantelor. Prin urmare, este necesar să se analizeze schema de trandafiri eolieni în regiune, cu ajutorul căreia puteți determina locația pentru seră.

Cu toate acestea, există două opțiuni cu privire la modul de instalare corectă a serii pentru a o proteja de vânturile puternice, și anume:

 1. Pentru a construi un gard cu o înălțime de cel mult 1,5 m în apropiere de structură.Un astfel de gard nu va bloca lumina soarelui, în plus, gardul trebuie amplasat la cel puțin 7 metri de clădire.
 2. Pentru a elimina încărcarea vântului, sera poate fi atașată de peretele casei, dar o clădire rezidențială poate interfera cu lumina soarelui.

Seră va trebui să fie protejată de vânturi puternice, deoarece există o mare probabilitate de deformare structurală. Puteți, desigur, să construiți o structură puternică pe o fundație de bandă, dar totuși aceasta nu garantează o protecție completă împotriva rafalelor.

Cum se efectuează încălzirea

Acum este important să aveți grijă de sistemul de izolare și încălzire a serii. Tehnologiile moderne includ utilizarea de plastic transparent sau cu bule pentru a izola sera în interior și în exterior

Avantajul acestei soluții este că acest material nu absoarbe lumina soarelui și arată decent.

 • Încălzirea sobei - pentru aceasta, este construit un aragaz sau un grătar, iar ventilația este instalată pentru a ventila încăperea. Dezavantajul acestei metode este că căldura este distribuită în mod neuniform pe zona serii.
 • Încălzirea electrică se realizează folosind un convector și elemente de încălzire. În acest caz, nu este necesară ventilația..
 • Încălzirea cu apă se realizează prin instalarea conductelor la care apa caldă este furnizată de la cazan printr-o pompă, care este încălzită cu electricitate, gaz sau cărbune. Când folosiți gaz și combustibili solizi, este necesară ventilația. De asemenea, această metodă este laborioasă și costisitoare..
 • Încălzirea cu gaz se realizează cu ajutorul arzătoarelor catalizatoare. Aceasta necesită ventilație constantă și ventilație în toată sera.

Încălzirea într-o seră poate să nu fie în întregime viabilă din punct de vedere economic, dar, așa cum se spune, obiectivul, și în cazul nostru de a colecta o recoltă bogată, justifică mijloacele.

Baza punctului

Nu este dificil să faci această fundație pentru o seră cu propriile mâini. Este suficient să urmați instrucțiunile pas cu pas:

 • Pregătiți site-ul și efectuați marcajele, ca în opțiunile anterioare;
 • Apoi, săpați găurile în colțurile bazei viitoare cu o adâncime de 30-40 cm. Pentru aceasta, este mai bine să folosiți un burghiu manual;
 • Pe părțile laterale ale gropii sapă în conformitate cu desenul de seră, în locuri de fixare;
 • Tamponați partea inferioară a fiecărei găuri și echipați impermeabilizarea;
 • Se montează cofrajul, părțile aeriene ale viitoarei fundații, înălțime de 15 cm;
 • Întăriți fiecare gaură cu tije și turnați beton;
 • Instalați elemente de fixare.

Important! Toți stâlpii ar trebui să fie la același nivel, așa că, înainte de a aranja fundația, trebuie să trageți firul pe care va fi amplasat cofrajul sub fiecare stâlp

Ce este policarbonatul celular?

Acest material este realizat sub formă de foi de plastic cu două straturi, cu grosimi diferite. De regulă, se folosesc foi cu dimensiunea de 6 × 2,1 m și grosimea de 4,5 mm.

Policarbonatul are o serie de avantaje semnificative în comparație cu sticla și filmul din plastic:

 1. Se caracterizează prin rezistență ridicată și rămâne intactă cu impacturi minore (rezistența sa este de aproximativ 200 de ori mai mare în comparație cu sticla obișnuită).
 2. Protejează pe deplin planta din seră de efectele adverse ale razelor ultraviolete.
 3. Este constant față de diferențele de temperatură de la -40 la + 60̊̊.
 4. Materialul este capabil să împrăștie lumina soarelui, și, în consecință, combustia plantelor este exclusă.
 5. Plasticul cu două straturi are proprietăți de izolare termică ridicate.
 6. Materialul este ușor de prelucrat și ușor de tăiat și de forat. Ca elemente de fixare pentru construcție, puteți utiliza atât șuruburi cu auto-atingere, cât și o șurubelniță electrică.
 7. Greutatea policarbonatului este mai mică decât sticla, ceea ce facilitează foarte mult instalarea și transportul acestuia.
 8. Suprafața materialului are o calitate impermeabilizantă, iar contaminanții rezultați sunt îndepărtați cu apă obișnuită.
 9. Policarbonatul nu este combustibil, dar atunci când interacționează cu focul, acesta începe să se topească.
 10. Costul său este similar cu cel al sticlei obișnuite.

Pentru ca o structură din policarbonat să fie durabilă, trebuie să urmați câteva cerințe:

 • la curățarea suprafeței de seră de murdărie, praf, folosiți detergenți fără alcali, eter și clor și, de asemenea, nu folosiți paste abrazive în aceste scopuri;
 • pentru a preveni formarea mucegaiului și a ciupercii, este necesar să se asigure că partea finală a serii este întotdeauna închisă de insecte și umiditate;
 • iarna, asigurați-vă că nu se formează gheață pe suprafața serei, ceea ce poate duce ulterior la deformarea și chiar distrugerea structurii.

Calcul de bază

La proiectarea fundației, trebuie acordată atenție la doi parametri - presiunea specifică asupra solului și adâncimea de așezare

Presiune la sol

Presiunea specifică este calculată după următoarea formulă: P = M / S, unde: M este masa întregii structuri, inclusiv fundația în sine, kg; S - suprafața portantă a fundației, cm2.

Valoarea lui P nu trebuie să depășească valoarea lui Pmax - capacitatea de suport a solului la șantier. În mod ideal, acesta din urmă ar trebui să fie calculat de o companie autorizată pe baza unor sondaje geologice, dar un astfel de studiu este scump și este de obicei comandat în construcția unor sere industriale mari.

Un rezident obișnuit de vară, care intenționează să construiască o seră pentru propriile nevoi, poate fi ghidat de experiența vecinilor care au comandat cândva un studiu similar atunci când construiește o casă.

Un alt mod este să setați o astfel de presiune specifică P, care este garantată să poată rezista la orice sol. Această valoare este de 1 kg / cm2.

Adâncime

În principiu, pentru a se sprijini pe un sol stabil și a fixa în mod sigur clădirea, este suficient să adânciți fundația cu 50 cm

Există însă o circumstanță importantă: dacă temperatura solului de sub baza fundației pe vreme rece scade sub 0 ° C, iar solul este saturat de apă, atunci așa-numitele forțe de înghețare ale înghețului vor afecta structura de jos. Acestea se datorează proprietății apei de a-și crește volumul în timpul înghețării.

Chiar și o construcție grea de forțe salvatoare fără dificultăți se va stinge lent.

Forțele de înghețare sunt distribuite inegal, ceea ce poate duce la fisurarea și chiar ruperea benzii de fundație

Solurile cu proprietăți de drenare bine definite - nisipoase și stâncoase - nu conțin de obicei o cantitate mare de umiditate (cu excepția cazului în care apa subterană este sub suprafață), astfel încât proprietarii unor astfel de situri se pot îngropa în siguranță în aceiași 0,5 m. Un alt lucru - solurile argiloase și grăunțele care prezintă proprietăți rezistente la apă și, prin urmare, rețin umiditatea: pentru ele, forțele de mărire a înghețului sunt foarte caracteristice. Proprietarul unui site cu sol similar ar trebui să aleagă una dintre cele trei opțiuni:

 1. Adâncirea fundului fundației până la adâncimea de îngheț a solului, caracteristică pentru o anumită latitudine geografică (de preferință, cu o marjă mică de 15-20 cm).
 2. Înconjoară clădirea cu asemănarea unei zone orbe de izolație, reducând astfel adâncimea de îngheț a solului din această zonă. Apoi adâncimea fundației poate fi redusă.
 3. Faceți o adâncime de așezare de 0,5 m, dar îndepărtați restul de pământ până la adâncimea de îngheț și înlocuiți-l cu un nisip bine compactat. Lățimea patului de nisip ar trebui să depășească ușor lățimea fundației.

Cum se instalează o seră din policarbonat pe o fundație de beton

Luați în considerare una dintre opțiunile pentru o seră pe o fundație din beton. Betonul este cel mai durabil material, prin urmare, dacă este ales un loc pentru o seră, puteți face o bază pentru utilizare constantă.

 1. Se creează o groapă de fundație și o pernă este formată din pietriș și nisip la o distanță de 15 cm de sol.
 2. Cofrajul este construit la o distanță de 20 cm față de nivelul solului superior.
 3. Fitingurile sunt așezate deasupra nisipului.
 4. Soluția este turnată în cutie.
 5. Într-o zi, cadrul este instalat.


O seră pe o fundație de beton Când alegeți o cărămidă, tehnologia este aproape aceeași, sera este atașată de balamale. Este destul de ușor să stabiliți o bază temeinică. Pântecele sunt pur și simplu dezgropate, turnate cu beton, iar picioarele din seră sunt instalate în interior. Totuși, această metodă nu este foarte practică, de aceea este mai bine să încredințați instalarea fundației și a sere specialiștilor care o vor face eficient și rapid.

Ce material să alegeți pentru fundație și dacă este nevoie deloc este în funcție de proprietarul site-ului. De regulă, o seră nu va merge nicăieri fără ea, dar prezența unei fundații poate reduce pătrunderea insectelor și plantelor.

Construcție de seră: lucrări pregătitoare

Desigur, înainte de instalare, unele detalii sunt clarificate, iar solul este pregătit. Cel mai adesea, cel mai verde loc de pe site este selectat pentru seră. În plus, ar trebui să fie amplasat departe de clădiri și copaci mari, astfel încât să nu arunce o umbră.

Nu uitați că sera trebuie să fie instalată într-un loc în care nu există proiecte sau că ar trebui să fie orientată spre capăt în direcția vânturilor. De exemplu, un reper de la est la vest poate fi o locație bună. După selectarea locului, se selectează dimensiunile serei și se realizează instalarea.

Ansamblu seră policarbonat

Deci, cum s-a clarificat mai devreme cum se instalează corect o seră din policarbonat, astfel încât rămâne să se asambleze structura. Elementele de fixare sunt complete cu policarbonat, astfel încât asamblarea începe de la capetele laterale.

Ordinea lucrării:

 1. Arcurile și barele se alătură cadrului ușii.
 2. Rack-urile de capăt sunt atașate la barele.
 3. Struturile intermediare sunt fixate.
 4. Arce și rafturi sunt atașate la șnururile longitudinale.
 5. Capătul final este atașat la fundație, un al doilea capăt este realizat după modelul său.
 6. Arcurile sunt conectate la cel de-al doilea capăt, sunt fixate pe șuruburile longitudinale.
 7. Toate arcurile sunt fixate cu distanțiere longitudinale și verificate cu o cheie de gaz pentru rezistența de fixare.
 8. Cadrul este acoperit cu foi de policarbonat. Stratul protector este situat în exterior. Canalele de îndepărtare a fluidelor trebuie să fie strict verticale. Marginile foilor sunt sigilate cu un film special.
 9. Diametrul șuruburilor trebuie să fie puțin mai mic decât orificiile din policarbonat, astfel încât foaia să nu se deformeze. În plus, sunt utilizate fitinguri speciale pentru plastic..
 10. Marginile unei foi de policarbonat sunt presărate cu pământ cu un strat de cel puțin 5 cm.


Este mai bine să încredințați montajul serii profesioniștilor.Toată munca va fi făcută de experți rapid și eficient, prin urmare, având încredere în ei, puteți obține o seră excelentă de orice dimensiune.

Instalarea unei sere de policarbonat pe o fundație

După asamblarea cadrului, părțile hamului sunt strânse și picioarele sunt fixate de acesta. Acele părți care intră în subteran sunt prelucrate cu bitum. Structura asamblată este deplasată pe fundație și fixată cu balamale sudate. În plus, baza cadrului este fixată pentru a fixa obiectul. Sau picioarele din seră sunt pur și simplu coborâte în baza de beton a fundației finisate și atașate suplimentar.

Așadar, am învățat cum să instalați corect o seră din policarbonat, acum o puteți planta cu răsaduri.

Capac de seră

Materialele pentru pereții și acoperișurile din seră sunt foarte diverse. Fiecare are pro și contra. Să le privim mai detaliat..

 • sticlă
 • film
 • agrofibre
 • policarbonat celular

Seră de sticlă „Do-it-yourself”

Cum să construiți o seră cu propriile mâini? Dacă doriți să construiți o seră capitală și durabilă cu propriile mâini, atunci o seră de sticlă este o opțiune bună. Mai mult, o astfel de seră nu va fi neapărat scumpă. La urma urmei, poate fi construit din rame vechi de ferestre.

Mulți oameni, care înlocuiesc ferestrele vechi din lemn cu cele din plastic, își aruncă ramele pur și simplu în coșul de gunoi. Deci materialul pentru seră poate fi obținut degeaba. Trebuie doar să prelucrați lemnul ramelor ferestrelor și să le fixați împreună. Veți avea chiar și geamuri și ferestre pentru ventilația plantelor în zilele toride.

Recenzie video a serii din ramele vechi de ferestre

Seră de film DIY

O astfel de seră, deși necesită schimbări frecvente de film, este încă comună. Pentru că filmul este ușor de instalat și este ieftin. În plus, cu o atitudine atentă, poate rezista mai multe sezoane. Nu este potrivit pentru o seră de iarnă cu propriile mâini, dar face față funcțiilor de vară destul de bine.

Un design ideal pentru o seră de film ar fi un cadru din țevi de plastic curbate de un arc. Un astfel de arc este ridicat într-o singură zi, este ieftin și chiar o persoană se poate descurca. Arcul este închis cu un film. Iar pentru iarnă va fi posibilă curățarea. O astfel de seră poate fi oarecum modernizată dacă se folosește agrofibra (geotextil) în loc de film.

Seră agrofibră DIY

Geotextilele pot fi folosite ca material pentru acoperirea serii cu propriile mâini. Trece apă și abur bine. Plantele tale vor fi irigate cu apă de ploaie și vor putea „respira” liber. Geotextilul alb oferă suficientă lumină pentru plante și, în același timp, nu permite ca lumina soarelui să ardă frunzișul. O astfel de seră are nevoie de mai puțin ventilație decât este fabricată din alte materiale. Agrofibra este un material rezistent, spre deosebire de film. Îl puteți folosi mulți ani. El nu este sfâșiat, nu se teme de piercing, este bine întins. Astăzi, aceasta este o alternativă bună la film..

Instrucțiuni video pas cu pas pentru realizarea unei sere cu agrofibră

Seră de acțiune din policarbonat celular

Serile făcute de tine sunt făcute pentru toate tipurile de acoperișuri și rame. Sunt atât arcuite, cât și monobloc. Policarbonatul este atașat atât de lemn, cât și de metal. Acestea sunt acoperite cu rame din tuburi de plastic și aluminiu. În general, acesta este un material universal pentru construirea unei sere cu propriile mâini.

Atunci când alegeți policarbonat, acordați atenție grosimii și greutății sale. Alege foi de la 4 mm grosime

Mai bine 6-8 mm. În plus, foaia ar trebui să fie destul de grea. Nu uitați că policarbonatul nu trebuie montat în poziție orizontală. Condensarea în celule trebuie să alunece și să se scurgă liber. În caz contrar, policarbonatul va depăși rapid alge și își va pierde transparența..

Temelia bazei de seră: funcții și caracteristici

Fundația pentru seră este o bază fiabilă pentru structură, care își prelungește durata de funcționare, precum și protejarea plantațiilor de factori negativi. Mulți locuitori de vară au o întrebare: este posibil să construiască o seră fără fundație de dragul de a economisi bani și timp?

Cum să alegi o fundație pentru o seră

Desigur, acest lucru este posibil, însă amenajarea bazei pentru seră are o serie de avantaje:

 • fundația fixează ferm sera pe sol, astfel încât nici cele mai puternice vânturi nu le va fi frică;
 • structura va fi peste nivelul solului - acest lucru va economisi aproximativ 10% din căldura din interior;
 • insectele, alunițele și alți dăunători nu vor putea ajunge la aterizări;
 • plantele vor fi protejate de îngheț, precipitații și alți factori adversi.

Fundația de seră joacă un rol foarte important

Unele dintre cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le aibă o bază de seră includ rezistența, rezistența la mediu și conformitatea proiectării..

 1. Fiabilitate. Stabilitatea bazei joacă un rol deosebit la sfârșitul iernii, deoarece zăpada topită și apa pot distruge întreaga structură.
 2. Rezistența la factorii negativi. În interesul economiei, unii rezidenți din vară construiesc fundația din instrumente necorespunzătoare (de exemplu, sticle de plastic sau anvelope vechi) sau materiale de proastă calitate, care pot fi o mare greșeală - din cauza influenței apelor subterane și a temperaturilor extreme, o astfel de fundație se poate prăbuși rapid.
 3. Respectarea dimensiunii, formei și materialului de seră. Dacă caracteristicile tehnice ale proiectului vor diferi în mod semnificativ de caracteristicile fundației, sera se va deforma rapid și poate chiar se prăbușește.

Schemă a unei sere de lemn cu căptușeală din policarbonat celular

Rezumând, putem spune că nu numai aspectul și funcționalitatea, ci și „sănătatea” plantațiilor și recolta viitoare depinde de alegerea potrivită a tipului și materialului de bază al serii..

Baza punctului

Nu este dificil să faci această fundație pentru o seră cu propriile mâini. Este suficient să urmați instrucțiunile pas cu pas:

 • Pregătiți site-ul și efectuați marcajele, ca în opțiunile anterioare;
 • Apoi, săpați găurile în colțurile bazei viitoare cu o adâncime de 30-40 cm. Pentru aceasta, este mai bine să folosiți un burghiu manual;
 • Pe părțile laterale ale gropii sapă în conformitate cu desenul de seră, în locuri de fixare;
 • Tamponați partea inferioară a fiecărei găuri și echipați impermeabilizarea;
 • Se montează cofrajul, părțile aeriene ale viitoarei fundații, înălțime de 15 cm;
 • Întăriți fiecare gaură cu tije și turnați beton;
 • Instalați elemente de fixare.

Important! Toți stâlpii ar trebui să fie la același nivel, așa că, înainte de a aranja fundația, trebuie să trageți firul pe care va fi amplasat cofrajul sub fiecare stâlp

Aranjament intern

În procesul de amenajare internă a serii, este necesar în primul rând să se ocupe de sol

Pentru ca solul selectat să îndeplinească pe deplin funcțiile care îi sunt atribuite, este necesar să acordați o atenție deosebită selecției sale

În primul rând, pământul ar trebui să aibă o permeabilitate bună la aer și un nivel optim de umiditate. În plus, vor trebui adăugate suplimente nutritive speciale la sol și buruieni eliminate. Pentru dezinfectare, trebuie utilizate mijloace speciale pentru acest tip de sol. Solul poate fi achiziționat în magazine specializate sau gătește-l singur.

Amenajarea internă a serii implică, de asemenea, proiectarea competentă a paturilor. Și unii cred că în acest caz este necesar să fim ghidați doar de facilitățile pentru grădinar, dar nu este așa. Amplasarea incorectă a paturilor poate provoca o lipsă a recoltelor în viitor.

Modul optim și eficient este amenajarea serii conform Mitlider. Esența acestei tehnici este că pentru o viață optimă a plantelor, paturile trebuie să aibă o lățime de cel puțin 45 cm, iar trecerea trebuie să fie de cel puțin 90 cm. În astfel de opțiuni plantele pot primi cantitatea necesară de aer și lumina solară, fără de care este imposibil să crești fie culturi.

Aproape orice seră modernă se lasă cu frunze și uși. Aceasta înseamnă că ventilația poate fi realizată nu numai cu ajutorul echipamentelor tehnologice, ci și manual. Pentru a face acest lucru, este suficient să deschideți și să închideți frunzele ferestrei în timp util.

Acum este timpul să aveți grijă de încălzirea serii policarbonate, care se poate face prin încălzire solară. Cu toate acestea, în unele regiuni acest lucru nu este suficient, mai ales în sezonul de iarnă, așa că trebuie să recurgeți la instalarea sistemelor speciale de încălzire. Una dintre cele mai populare pe piața modernă este instalarea de încălzire în pardoseală, care se caracterizează prin accesibilitate, preț redus și eficiență. Ușurința de construcție a unui astfel de sistem vă permite să-l instalați singuri acasă.

Pentru ca cultura să crească cât mai rapid și eficient, este necesar să aveți grijă de un sistem modern de irigare. Desigur, puteți utiliza butoaie sau un furtun, dar o astfel de metodă de irigare nu este foarte convenabilă și necesită proprietarul să fie constant în seră.

Dacă există o finanțare suficientă, puteți instala un sistem de irigare prin picurare, care se distinge prin udare automată și poate economisi o cantitate imensă de timp. O caracteristică distinctivă a acestei metode este că udarea va fi efectuată folosind picături de apă care merg direct la rădăcinile plantelor.

Caracteristici și tipuri de material

Policarbonatul este un plastic solid și destul de ușor, format din mai multe straturi și caracterizat printr-o structură celulară. Materialul este de obicei furnizat în foi de diferite grosimi. Caracteristica sa deosebită este rezistența sa excelentă la fluctuațiile mari de temperatură, precum și transmiterea ridicată a luminii, care atinge 90%. Datorită prezenței coastelor interne, materialul este puternic și dur, dar în același timp este ușor de îndoit.

Prezența unei structuri celulare face posibilă crearea unui gol de aer într-o foaie de policarbonat, care va fi cel mai bun izolator de căldură. Dacă policarbonatul va fi utilizat pentru a crea o seră, este mai bine să cumpărați foi de grosime de șase până la opt milimetri. Cu cât grosimea este mai mare, cu atât rezistența este mai mare, dar capacitatea de a transmite lumină va începe să scadă. Dar acest lucru nu înseamnă că este necesar să cumpărați policarbonat prea subțire. Astfel de soluții sunt de obicei utilizate pentru dressing-uri pentru ferestre sau pentru un fel de modele orientate spre publicitate..

Alte criterii de care trebuie să acorde atenție sunt masa materialului și densitatea acestuia. O opțiune ușoară ieftină va avea puțină rezistență și este puțin probabil să dureze mult timp

Foi de grosime de șapte milimetri sunt de obicei utilizate pentru iarnă, precum și sere industriale. Din cele de mai sus, este clar că transmitența luminii a panourilor care au o grosime de 10-25 milimetri va fi mult mai mică, motiv pentru care pot fi folosite doar pentru clădirile cu geamuri.

Dacă vorbim despre merite, atunci ar trebui să fie numit:

 • bune proprietăți refractare, rezistență la căldură, flexibilitate;
 • stabilitate mecanică și rezistență;
 • chiar împrăștiere de lumină și transparență;
 • durabilitate și aspect plăcut;
 • ușor de instalat, oferind condiții bune pentru plante.

Cu toate acestea, acest material prezintă anumite dezavantaje. Trebuie spus că una dintre ele este necesitatea respectării cât mai exacte a regulilor de instalare. Părțile finale ale foilor protejează întotdeauna perfect împotriva bacteriilor, umidității și insectelor de la intrarea în structura bacteriilor. Dacă încălcați tehnologia de instalare și le introduceți în interior, materialul se poate deteriora.

Pentru a fixa astfel de foi, se folosesc de obicei șuruburi autofiletante. În timpul înșurubării trebuie să se țină seama de forța de strângere pentru a nu deteriora dispozitivul de fixare. Apoi poate apărea o gaură prin care umiditatea începe să se scurgă, iar materialul va deveni curând ineficient. Pentru a evita deformarea stratului exterior de protecție a materialului, obiectele metalice și produsele pe bază de abraziv nu trebuie aplicate.

În general, putem spune că policarbonatul este o soluție bună pentru o seră, care necesită încă întreținere.

Distanța de la seră până la granița parcelei vecine

Această normă este de 1 metru conform SNiP. Prin acord comun, este permisă construirea unei sere de-a lungul graniței parcelelor. Clădirea poate fi construită învecinată, pe două părți, și în picioare separat.

Specialiștii nu recomandă economisirea terenului în acest fel, deoarece:

 • standardele de securitate la incendiu sunt încălcate;
 • este incomod să îngrijești peretele de-a lungul liniei de demarcație.

După ce am plecat de la gard 1 m, puteți planta plante de alpinism de-a lungul serei, care vor proteja interiorul de soarele înfiorător vara. Fasolea, castraveții sunt potriviți în acest scop. În același timp, se economisește apă pentru irigare. Cu un acoperiș înclinat, totul se scurge sub perete și există mai multă umiditate decât în ​​aer liber.


Distanțe minime în funcție de SNiP și SanPiN

Seră necesită îngrijire constantă în exterior. Atunci când așezați o seră de-a lungul liniei gardului, spălați policarbonatul, va fi dificil să îl curățați de praf, zăpadă și frunze căzute.

Alegeți policarbonatul

Policarbonatul - foaie de plastic cu o structură celulară sau monolitică, în funcție de aditivi, are o transmisie diferită a luminii. Forța și rezistența la încărcări statice și dinamice depind de structura și grosimea foii. Din punct de vedere al chimiei, este un termoplastic, un poliester de acid carbonic și alcooli dihidrici. Pentru funcționarea și utilizarea policarbonatului în construcții, proprietățile enumerate în tabelele 1 și 2 sunt importante..

Tabelul 1. Specificații de policarbonat cu celule personalizate.

Tabelul 2. Parametrii policarbonatului monolitic diferă de proprietățile similare ale panourilor din fagure.

Diferența dintre policarbonatul celular și cel monolitic nu este doar prezența sau absența golurilor în panouri. Ele diferă, de asemenea:

 • raza minimă de îndoire - pentru panourile cu grosimea de 10 mm Rmin face 1500 mm pentru monolitic și 1750 mm pentru celular;
 • izolare fonică - pentru foi de tip monolitic de 8 mm standard 28... 31 dB, pentru celulare - doar 18 dB;
 • coeficientul de transfer de căldură al unui termoplastic monolitic este de 1,5 ori mai mare decât același parametru pentru celular;
 • există o diferență în sarcina de impact admisă - plasticul celular este mai fragil.

Datorită caracteristicilor de proiectare ale panourilor, gama de grosimi a panourilor din policarbonat celular la 80% din producători începe cu 4 mm, pentru foi monolitice, grosimea minimă este de 1,5... 2 mm.

Dispozitivul de sere implică utilizarea următoarelor proprietăți ale materialelor termoplastice:

 • nivel ridicat de transluciditate, posibilitatea de umbrire la parametrii doriți la creșterea plantelor iubitoare de umbră;
 • coeficient scăzut de conductivitate termică, asigurând proprietăți bune de izolare termică a structurii fără utilizarea de izolație termică suplimentară;
 • ușurință de construcție, sarcină redusă pe bază. Acest lucru permite utilizarea fundațiilor simplificate sau, în condiții adecvate, absența acestora;
 • posibilitatea utilizării turnării termice a panourilor (aplecarea la o rază dată a cadrului), ceea ce crește variabilitatea formei geometrice a serelor;
 • viteza de construcție a structurii datorită ușurinței panourilor de fixare și a gravității specifice scăzute a foilor - nu puteți utiliza echipament de construcție.

Deoarece ușurința și un coeficient scăzut de conductivitate termică sunt o parte importantă a caracteristicilor cerute ale materialului, atunci când se decide întrebarea „care policarbonat este mai potrivit pentru o seră?” panourile celulare ar trebui să fie preferate. Foile monolitice sunt mai potrivite pentru structurile situate în zona de risc a încărcăturilor de șoc pe structurile translucide.

Parametri pentru selectarea panourilor cu fagure pentru clădiri de seră:

 • grosimea panourilor depinde de pasul lăzii cadrului și de tipul cadrului. De asemenea, ar trebui luate în considerare geometria structurii și unghiurile minime ale coturilor structurilor. Un factor suplimentar este încărcarea zăpezii și vântului în zona de construcție;
 • atunci când alegeți culoarea panourilor, trebuie să țineți cont de intensitatea radiațiilor solare din regiune, de iluminarea necesară pentru tipul de vegetație planificat;
 • caracteristicile suplimentare ale materialului - capacitatea de a absorbi radiațiile ultraviolete prin acoperire - afectează viața termoplasticului.

Schema de expunere la soare pe o foaie de policarbonat celular

Încărcarea zăpezii în diferite regiuni ale Rusiei

Având în vedere datele de mai sus, merită oprit alegerea policarbonatului celular cu o grosime de 4... 8 mm, protejat de daunele UV, transparent (pentru 80% din culturile din partea de mijloc și de nord a Federației Ruse). În acest caz, este rezonabil să luați forma serii sub formă de picătură sau arcuite - acest lucru va contribui la reducerea influenței sarcinii de zăpadă asupra structurilor acoperișului și va permite utilizarea de foi mai subțiri (și mai ieftine) de policarbonat celular..