Orchideainfo.com

Astăzi, grădinarii neexperimentați se întreabă adesea, este posibil să potă frunzele unei orhidee dacă încep să se estompeze, să se îngălbenesc și să se deterioreze? Există multe răspunsuri la această întrebare, dar nu toate sunt corecte. La urma urmei, acest tip de plantă de casă este deosebit de capricioasă și, prin urmare, necesită o îngrijire atentă. Deci, cum să efectuați în mod corespunzător procedura de îndepărtare a frunzelor, la ce se utilizează??

Adesea, îngrijirea corespunzătoare asigură o dezvoltare decentă, o înflorire abundentă, o existență nedureroasă. Speranța de viață a unei orhidee este aproximativ egală cu șapte ani, timp în care se dezvoltă constant. Acest tip de animal de companie nu îi place căldura, lumina directă a soarelui. De asemenea, este recomandat să se asigure o anumită temperatură a aerului, care nu va depăși 22 de grade. De asemenea, se recomandă tăierea frunzelor de orhidee pentru a le actualiza..

Cum se face acest proces?

Există anumite nuanțe care asigură îndepărtarea corectă a frunzelor. Adesea, atunci când o floare eliberează copii, înseamnă că vrea să se înmulțească. De aceea, se recomandă să așteptați până când lăstarii cresc la cinci centimetri, numai apoi le tăiați. Dacă doriți să vă refaceți colecția cu o nouă copie, atunci o puteți transplanta într-o navă separată. Pentru a manivela acest proces, trebuie să utilizați un instrument curat, complet tratat cu alcool, pentru a evita apariția diferitelor infecții.

În timpul înfloririi, ar trebui să fiți în mod deosebit atent. La urma urmei, la sfârșitul acestui proces, se recomandă tăierea frunzelor orhideei și a trunchiului. Primele semne că capetele de înflorire apar pe muguri, își pierd elasticitatea fostă, devenind lentoare. Nu este recomandat să tăiați imediat pedunculul, deoarece este în creștere și se pot forma noi pietre sau copii noi. Prin urmare, se recomandă să-l îndepărtați numai atunci când este îngălbenit complet și uscat. Dacă efectuați toate manipulările corect, atunci orhideea vă va încânta din nou cu florile sale frumoase.

În ceea ce privește îndepărtarea frunzelor, se poate spune un lucru, acestea sunt principalele părți ale întregului „mecanism” care contribuie la nutriția întregii plante în ansamblu. Cu cât mai multe dintre ele, cu atât floarea își recapătă puterea în perioada de repaus. Prin urmare, pulverizând plantele, se recomandă să ștergeți cu atenție umiditatea rămasă pentru a evita putrezirea. Prin urmare, tăierea frunzelor de orhidee este recomandată numai dacă sunt lente, îngălbenite sau infectate cu orice infecție. Este recomandat să efectuați procedura conform aceleiași scheme ca eliminarea copiilor, principalul lucru este că, după final, să procesați toate feliile cu scorțișoară măcinată sau cărbune.

Dacă observați că animalul dvs. de companie a început să se estompeze și să devină acoperit cu un fel de pete, atunci asigurați-vă că îl transplantați într-un alt vas. După aceea, se recomandă să inspectați cu atenție întreaga frunză pentru a observa pete. Atunci când observi o astfel de problemă, nu trebuie să te întrebi dacă este posibil să tai frunzele unei orhidee, dar nu ezitați să continui cu acest proces..

Cum să prune o orhidee cât mai nedureros posibil

Tulpina de flori uscate phalaenopsis

Cunoașterea arhiepiscopului cu privire la modul de prune o orhidee îl va ajuta să se bucure de înflorirea aproape tot anul. La reproducerea la domiciliu, cel mai adesea se găsește orhideea Phalaenopsis, care depășește semnificativ alte specii care necesită o perioadă de odihnă și recuperare. Deși nu toată lumea este de acord că este necesară accelerarea timpului de înflorire a acestor plante, deoarece producția continuă de urmași epuizează orhideea. Dar dacă înflorește sau nu orhideea a doua oară, numai proprietarul acesteia decide.

Cum să prune o orhidee pentru a nu face rău

După înflorire, orhideea are o tulpină lungă și urâtă, cu flori pe ea. Mâinile sunt doar mâncărime pentru a-l tăia. Dar nu întotdeauna săgeata poate fi tăiată. Decideți dacă tăiați lăstarii de flori, concentrându-vă pe aspectul acesteia și pe varietatea orhideelor. Unele plante după înflorire se odihnesc și tulpina de flori se usucă, altele pot înflori din nou. În a doua, tragerea nu este tăiată, în timp ce rămâne verde.

Semne că în curând va trebui să tăiați pedunculul orhideei:

 • săgeata verde a început să devină galbenă sau maro; violetul devine roz închis;
 • în locul unui peduncle se lipește un băț uscat;
 • tragere verde timp de 6 luni, dar orhideea nu înflorește.

Când tăiați pedunculii atunci când aveți grijă de o orhidee, mai ales nu în grabă. În funcție de tipul de plantă, săgeata poate fi „de unică folosință” și poate acționa ca o platformă pentru înflorirea repetată. Dacă tulpina de flori începe să se usuce, se lasă să se usuce complet și abia apoi se taie.

Creșterea continuă a săgeții tunsă Phalaenopsis

Tăierea orhideei după înflorire

Orhideele, în ansamblu, încearcă să nu puie în sensul general acceptat, prin urmare, în regulile de îngrijire a acestor plante, termenul de tăiere ascunde, de obicei, principiile tulpinii de flori. Însă acesta este unul dintre punctele cheie în momentul creșterii orhideelor. Știind să pruneți o orhidee corect după înflorire și ce să faceți mai târziu, astfel încât planta să nu se îmbolnăvească va ajuta arhidieceza să păstreze floarea și să accelereze înflorirea ulterioară..

Chiar dacă orhideea este o specie care înflorește o dată pe an și tulpina se usucă după înflorire, nu trebuie să încercați să o scoateți. Tulpina de flori este tăiată la o distanță de aproximativ 3 cm de ieșire. În același timp, mai târziu, va servi drept „mâner” pentru plantă în timpul transplantului. Ca întotdeauna, pe fundalul altor orhidee, cel mai popular phalaenopsis și hibrizii săi se distanțează.

Din cauza înfloririi de-a lungul întregului an pentru phalaenopsis, există reguli pentru a putea prune o orhidee decolorată. Pentru această operație, puteți utiliza foarfece obișnuite sau, dacă mâna este tare, un cuțit ascuțit. Dar cu un cuțit este foarte ușor să deteriorați frunzele unei plante. O altă opțiune sunt securiștii. Inventate special pentru tăiere, foarfecele de tăiere provoacă leziuni minime țesutului plantelor. În cazul phalaenopsis, această nuanță este deosebit de importantă, deoarece este destul de dificil să tăiați pedunculul, care nu este uscat, ci stabilește muguri noi. Foarfecele comprimă tulpina, dăunând țesuturile interne, la o distanță destul de mare de locul tăierii. O infecție poate pătrunde cu ușurință într-un peduncul deteriorat. Secatorii tăiați după un principiu diferit.

Tăierea pedunculei Phalaenopsis

Ce să faci cu un peduncul în phalaenopsis

Săgețile din phalaenopsis, în majoritatea cazurilor, rămân verzi, iar acest lucru provoacă îngrijorare printre arhidioceii începători. Ei nu pot înțelege dacă este posibil să taie tulpina sau să aștepte până când începe să moară..

De regulă, orhideea phalaenopsis prune imediat după înflorire, dar fac acest lucru dacă vor să înflorească rapid din nou. Având muguri adormiți suplimentari la tragere, orhideea începe să crească noi săgeți din ele. În acest caz, pedunculul este tăiat la 0,5 cm deasupra mugurelui adormit. Dacă este recoltat mai jos, rinichiul se poate usca.

Întrucât, de obicei, la tulpinile de flori phalaenopsis continuă să rămână verzi, atunci, teoretic, nu pot fi tăiate. Dar în acest caz, lăstarii cresc și se ramifică, deoarece din mugurii de pe tulpină nu formează flori noi, ci peduncule noi. Este dificil pentru o plantă să sprijine astfel de modele, astfel încât modul de a tăia o orhidee după înflorire este cel mai adesea determinat de ochi și de propriul gust. De obicei, tăierea se face de două treimi, lăsând planta o treime din tulpină pentru floarea următoare. Tăiați pedunculul cu o unealtă igienizată.

Important! Dacă tulpina încă a început să se usuce, nu este necesar să încercați să o „salvați”, tăind partea de uscare. Uzina a decis pur și simplu să plece în vacanță. În același timp, chiar și o tulpină de flori uscată încă furnizează nutrienți florii.

Atunci când săgeata se usucă, trebuie să așteptați până când se transformă într-o „paie” lignificată și abia apoi scoateți-o. În cazul îndepărtării complete a pedunculului, va trebui să așteptați câteva luni pentru ca phalaenopsisul să se formeze și să crească o nouă săgeată, dar uneori este necesar pentru sănătatea plantei în sine.

Îngrijirea unei orhidee tunsă

Înainte de tundere, pe lângă unelte, trebuie să vă aprovizionați cu instrumente care vor cauteriza locul tăiat și vor împiedica pătrunderea bacteriilor patogene. Ca astfel de agenți, se utilizează carbon activat, iod, verde strălucitor, permanganat de potasiu sau scorțișoară. După ce orhideea este tunsă, tăierea se toacă cu o soluție dezinfectantă sau se freacă o pulbere de uscare. La unele specii de orhidee, pedunculul este gol în interior. În acest caz, tăierea trebuie să fie sigilată cu ceară de albine, astfel încât să nu intre apă sau să pătrundă dăunătorii. Este mult mai dificil să scapi de rezidenții neinvitați care s-au așezat în interiorul tulpinii decât să îi alungi din frunze.

Grija pentru o orhidee nu înseamnă doar replantarea și tăierea tulpinii de flori. Când au fost transplantate, plantele au tăiat părțile uscate și putrezite ale rizomilor, lăsând doar rădăcinile cu aspect verde sau gri. Dar este posibil să nu fie suficient. Se întâmplă ca orhideea să nu înflorească de câțiva ani, deoarece este supraîncărcat cu masă verde. În acest caz, excesul de frunze este tăiat. Și aici este deosebit de important să știi cum să prune frunzele unei orhidee. Tăierea incorectă poate ucide o plantă.

Tăiați tulpina de flori din phalaenopsis

Cum să pruneți frunzele de orhidee:

 1. Tăiați întotdeauna frunzele de jos.
 2. Începând tăierea, frunza se taie de-a lungul liniei medii și o sfâșie până la tulpină.
 3. Ștergeți cu grijă jumătățile de pe tulpină cu mâinile.
 4. Timp de câteva zile nu udă orhideea, oferind rănilor posibilitatea să se usuce, astfel încât orhideea să nu putrezească.

În mod similar, cu frunze uscate și îngălbenite. Dacă frunza este verde, dar lentă, merită să aștepți, poate că va dobândi elasticitate. Și dacă tot ați început să se îngălbenesc, trebuie să așteptați până când în sfârșit se usucă și să se taie. Orice poate fi găsit sub frunzele eliminate: de la rădăcini de aer tinere la o nouă săgeată care a început să se formeze.

Concluzie

Tăierea unei orhidee după înflorire pare doar înfricoșătoare la prima vedere pentru un arhiepiscop novic. De fapt, aceste acțiuni sunt de fapt supuse acelorași reguli ca tăierea pieselor din alte instalații. Atunci când potă orice plantă, încearcă să nu deterioreze părțile vitale și să dezinfecteze rana rezultată. Orhideele nu fac excepție și nu trebuie să vă fie frică să le puteți, oferind îngrijiri bune. De asemenea, trebuie să vă amintiți că tăierea și transplantul este întotdeauna un stres pentru plantă, iar în acest caz poate înflori din nou abia după șase luni.

Este posibil să prune frunze de orhidee

Dar grădinarii amatori se întreabă adesea: cum să potă o orhidee după înflorire, pentru a nu o deteriora sau răni?

Tulpina de flori este tăiată în două feluri: fie parțial tăiată doar de sus, unde erau mugurii, fie doar la bază. Care este cea mai bună opțiune pentru secția ta? Și cum să pruneți o orhidee phalaenopsis? Acum vom înțelege.

Deci, sunteți convins că pedunculul s-a uscat și poate fi tăiat cu ușurință. Dar iată că există o nuanță care este important să nu uitați. Dupa ce orhideea ta s-a estompat, nu te anula pentru a curata pedunculul. Există specii care pot înflori în mod repetat, în timp ce se află într-un loc complet imprevizibil. Acest lucru se întâmplă și rozeta de frunze, și rinichiul unui peduncul vechi. După căderea mugurilor, trebuie să lăsați floarea să stea o perioadă. De îndată ce ramura se usucă până la bază, nu ezitați să luați scula și să o tăiați, lăsând un ciot de aproximativ 2,5 cm. Această distanță va proteja planta de daune.

Deci, înapoi la întrebarea noastră specifică. Cum să potă o orhidee după înflorire, dacă peduncul este încă în viață? Există momente în care o plantă a înflorit de mai multe ori și nu se usucă și nu moare, poate înflori din nou și din nou.

Cu toate acestea, planta devine în același timp neestetică. Ramurile sale devin răspândite și subțiri. Va fi foarte dificil pentru înfrumusețarea în sine să păstreze noile inflorescențe pe ramurile sale subțiri. În acest caz, până când planta este pe cale să înflorească din nou, este tăiată în 2/3 părți, lăsând 5-6 milimetri deasupra mugurii dezvoltați pentru a nu o usca. Această tăiere a orhideelor ​​după înflorire vă permite să formați lăstari noi.

Cum să tăiem o orhidee decolorată, știm deja, dar cum să o facem și cum să procesăm tăierea? Un pruner de grădină dezinfectat este cel mai bun pentru tăierea orhideelor ​​după înflorire. El răneste cel mai puțin floarea, iar atunci când este tăiată nu face niciun burrs în care pot cădea microbi, iar planta se poate îmbolnăvi. Locul tăierii poate fi tratat cu cărbune activat zdrobit din cabinetul medicamentelor, chestii verzi, scorțișoară sau iod. Acum trebuie să ne dăm seama cum să ajutăm orhideea să câștige forță după tăiere.

După ce am lucrat cu planta importantă, este necesar să rezistați la o perioadă de odihnă în timpul căreia va ajunge la simțurile sale și va câștiga forță pentru înflorirea nouă. Uneori această perioadă durează câteva luni. Pentru a forma un ovar al unei noi inflorescențe, este recomandat un transplant într-un sol special pentru orhidee.

În timpul acestui proces, puteți examina, de asemenea, sistemul de rădăcină și îndepărtați rădăcinile brune, și lăsați cele bune care au o nuanță gri-verde. Dar amintiți-vă, dacă ați ales solul greșit, acest lucru poate duce la moartea acestei plante minunate. În acest caz, este necesar să-l udăm mai devreme decât după câteva zile (o astfel de perioadă este necesară pentru adaptare), iar planta poate fi pulverizată ocazional pentru a menține umiditatea.

Se întâmplă ca peste câteva luni, o orhidee să vă placă cu flori, dar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, nu vă supărați! Apariția de noi inflorescențe poate fi așteptată puțin mai târziu. Depinde nu numai de cum să tai orhideea după înflorire, ci și de soi și de ce condiție se află floarea. Dacă nu aștepți să aștepți tulpina cu flori, poți încerca să grăbești acest eveniment. Pentru a face acest lucru, creați artificial condiții pentru ca planta să se odihnească.

În primul rând, este necesară scăderea temperaturii, care nu trebuie să depășească 16-17 grade noaptea, iar în timpul zilei ar trebui să fie la 24 de grade. Al doilea este să îndepărtați complet dressingul și, în al treilea rând, să vă țineți mai departe de aparatele de încălzire, inclusiv de baterii, dar nu de a-l priva de lumina solară. Nu uitați, aceasta este o plantă tropicală! Dar pescajele sunt inamicul, așa că țineți animalul de companie departe de fereastra deschisă. Locul optim este pragul ferestrei: o iluminare bună și temperatura sunt bine reglate.

Pentru a crește această floare fabuloasă, trebuie să înveți câteva reguli. Ar trebui să știți exact soiul de orhidee (într-un magazin de flori bun, nu numai că veți fi vândute o plantă, dar vă vor spune și ce fel de orhidee sunt, învățați elementele de bază ale cultivării), regulile de irigare, sezonul de creștere, cel puțin perioade aproximative de activitate și odihnă, cum să pruneți o orhidee corect după înflorire, metode de transplant. Dar cel mai important lucru în această afacere este dragostea și admirația pentru aceste flori magnifice. publicat de econet.ru

Cum să prune o orhidee pentru a nu face rău

După înflorire, orhideea are o tulpină lungă și urâtă, cu flori pe ea. Mâinile sunt doar mâncărime pentru a-l tăia. Dar nu întotdeauna săgeata poate fi tăiată. Decideți dacă tăiați lăstarii de flori, concentrându-vă pe aspectul acesteia și pe varietatea orhideelor. Unele plante după înflorire se odihnesc și tulpina de flori se usucă, altele pot înflori din nou. În a doua, tragerea nu este tăiată, în timp ce rămâne verde.

Semne că în curând va trebui să tăiați pedunculul orhideei:

 • săgeata verde a început să devină galbenă sau maro; violetul devine roz închis;
 • în locul unui peduncle se lipește un băț uscat;
 • tragere verde timp de 6 luni, dar orhideea nu înflorește.

Când tăiați pedunculii atunci când aveți grijă de o orhidee, mai ales nu în grabă. În funcție de tipul de plantă, săgeata poate fi „de unică folosință” și poate acționa ca o platformă pentru înflorirea repetată. Dacă tulpina de flori începe să se usuce, se lasă să se usuce complet și abia apoi se taie.

Tăierea orhideei după înflorire

Orhideele, în ansamblu, încearcă să nu puie în sensul general acceptat, prin urmare, în regulile de îngrijire a acestor plante, termenul de tăiere ascunde, de obicei, principiile tulpinii de flori. Însă acesta este unul dintre punctele cheie în momentul creșterii orhideelor. Știind să pruneți o orhidee corect după înflorire și ce să faceți mai târziu, astfel încât planta să nu se îmbolnăvească va ajuta arhidieceza să păstreze floarea și să accelereze înflorirea ulterioară..

Chiar dacă orhideea este o specie care înflorește o dată pe an și tulpina se usucă după înflorire, nu trebuie să încercați să o scoateți. Tulpina de flori este tăiată la o distanță de aproximativ 3 cm de ieșire. În același timp, mai târziu, va servi drept „mâner” pentru plantă în timpul transplantului. Ca întotdeauna, pe fundalul altor orhidee, cel mai popular phalaenopsis și hibrizii săi se distanțează.

Din cauza înfloririi de-a lungul întregului an pentru phalaenopsis, există reguli pentru a putea prune o orhidee decolorată. Pentru această operație, puteți utiliza foarfece obișnuite sau, dacă mâna este tare, un cuțit ascuțit. Dar cu un cuțit este foarte ușor să deteriorați frunzele unei plante. O altă opțiune sunt securiștii. Inventate special pentru tăiere, foarfecele de tăiere provoacă leziuni minime țesutului plantelor. În cazul phalaenopsis, această nuanță este deosebit de importantă, deoarece este destul de dificil să tăiați pedunculul, care nu este uscat, ci stabilește muguri noi. Foarfecele comprimă tulpina, dăunând țesuturile interne, la o distanță destul de mare de locul tăierii. O infecție poate pătrunde cu ușurință într-un peduncul deteriorat. Secatorii tăiați după un principiu diferit.

Ce să faci cu un peduncul în phalaenopsis

Săgețile din phalaenopsis, în majoritatea cazurilor, rămân verzi, iar acest lucru provoacă îngrijorare printre arhidioceii începători. Ei nu pot înțelege dacă este posibil să taie tulpina sau să aștepte până când începe să moară..

De regulă, orhideea phalaenopsis prune imediat după înflorire, dar fac acest lucru dacă vor să înflorească rapid din nou. Având muguri adormiți suplimentari la tragere, orhideea începe să crească noi săgeți din ele. În acest caz, pedunculul este tăiat la 0,5 cm deasupra mugurelui adormit. Dacă este recoltat mai jos, rinichiul se poate usca.

Întrucât, de obicei, la tulpinile de flori phalaenopsis continuă să rămână verzi, atunci, teoretic, nu pot fi tăiate. Dar în acest caz, lăstarii cresc și se ramifică, deoarece din mugurii de pe tulpină nu formează flori noi, ci peduncule noi. Este dificil pentru o plantă să sprijine astfel de modele, astfel încât modul de a tăia o orhidee după înflorire este cel mai adesea determinat de ochi și de propriul gust. De obicei, tăierea se face de două treimi, lăsând planta o treime din tulpină pentru floarea următoare. Tăiați pedunculul cu o unealtă igienizată.

Important! Dacă tulpina încă a început să se usuce, nu este necesar să încercați să o „salvați”, tăind partea de uscare. Uzina a decis pur și simplu să plece în vacanță. În același timp, chiar și o tulpină de flori uscată încă furnizează nutrienți florii.

Atunci când săgeata se usucă, trebuie să așteptați până când se transformă într-o „paie” lignificată și abia apoi scoateți-o. În cazul îndepărtării complete a pedunculului, va trebui să așteptați câteva luni pentru ca phalaenopsisul să se formeze și să crească o nouă săgeată, dar uneori este necesar pentru sănătatea plantei în sine.

Îngrijirea unei orhidee tunsă

Înainte de tundere, pe lângă unelte, trebuie să vă aprovizionați cu instrumente care vor cauteriza locul tăiat și vor împiedica pătrunderea bacteriilor patogene. Ca astfel de agenți, se utilizează carbon activat, iod, verde strălucitor, permanganat de potasiu sau scorțișoară. După ce orhideea este tunsă, tăierea se toacă cu o soluție dezinfectantă sau se freacă o pulbere de uscare. La unele specii de orhidee, pedunculul este gol în interior. În acest caz, tăierea trebuie să fie sigilată cu ceară de albine, astfel încât să nu intre apă sau să pătrundă dăunătorii. Este mult mai dificil să scapi de rezidenții neinvitați care s-au așezat în interiorul tulpinii decât să îi alungi din frunze.

Grija pentru o orhidee nu înseamnă doar replantarea și tăierea tulpinii de flori. Când au fost transplantate, plantele au tăiat părțile uscate și putrezite ale rizomilor, lăsând doar rădăcinile cu aspect verde sau gri. Dar este posibil să nu fie suficient. Se întâmplă ca orhideea să nu înflorească de câțiva ani, deoarece este supraîncărcat cu masă verde. În acest caz, excesul de frunze este tăiat. Și aici este deosebit de important să știi cum să prune frunzele unei orhidee. Tăierea incorectă poate ucide o plantă.

Cum să pruneți frunzele de orhidee:

 1. Tăiați întotdeauna frunzele de jos.
 2. Începând tăierea, frunza se taie de-a lungul liniei medii și o sfâșie până la tulpină.
 3. Ștergeți cu grijă jumătățile de pe tulpină cu mâinile.
 4. Timp de câteva zile nu udă orhideea, oferind rănilor posibilitatea să se usuce, astfel încât orhideea să nu putrezească.

În mod similar, cu frunze uscate și îngălbenite. Dacă frunza este verde, dar lentă, merită să aștepți, poate că va dobândi elasticitate. Și dacă tot ați început să se îngălbenesc, trebuie să așteptați până când în sfârșit se usucă și să se taie. Orice poate fi găsit sub frunzele eliminate: de la rădăcini de aer tinere la o nouă săgeată care a început să se formeze.

Ciclul de viață al plantelor

Frunzele de orhidee sunt cel mai important organ, datorită căruia primește aer și culoare însorită. În ce condiție este planta, mono poate fi determinată exact de frunze, va semnala în primul rând o boală a plantei sau va avea grijă necorespunzătoare și va lua rapid măsuri.

Ciclul de viață este o alternanță a perioadei vegetative active și a „somnului” unei plante pe parcursul întregii sale vieți. Orhideea trăiește în medie până la 7 ani. există cazuri care continuă să crească pentru o perioadă mai lungă.

Pacea constă în două faze:

Dacă vorbim de dormit biologic, atunci poate dura de la trei săptămâni la șase luni. În acest moment, în fabrică apar următoarele procese:

 1. Începe să se formeze creșterea.
 2. Mugurii sunt puși - florali și vegetativi.
 3. Orhideea acumulează nutrienți care vor fi necesari în perioada de creștere activă..

Dacă plantei i se acordă îngrijire necorespunzătoare, atunci trece într-o perioadă de odihnă forțată, care continuă până când condițiile devin adecvate. În perioada de creștere activă, planta are nevoie de următoarele:

 • maxim difuzat, lumina soarelui;
 • udare în timp util;
 • pansament adecvat;
 • temperatura și umiditatea confortabile.

Este necesar să se elimine frunzișul??

Câți experți, atâtea opinii - unii consideră că tăierea frunzelor de orhidee este un proces obligatoriu, alții susțin că este strict interzisă.

Când se poate face acest lucru?

Există cultivatori de flori care practică tăierea plăcilor inferioare dacă orhideea nu înflorește mai mult de un an. Dar nu uitați, cu cât frunzele plantei sunt mai multe, cu atât este mai puternică și mai puternică, deoarece primește o alimentație bună și se recuperează mai repede după înflorire.

Bolnav

Frunzele bolnave trebuie eliminate în mod necesar, acest lucru este necesar dacă:

 • frunzișul ofilit și îngălbenit;
 • au apărut arsuri asupra lor;
 • există deteriorări și fisuri pe plăci;
 • au apărut paraziți.

Prin tăiere, nu numai că puteți reduce încărcarea pe plantă, deoarece încearcă să se recupereze singură, ci și să preveniți răspândirea microorganismelor în alte culori.

Cum să distingi o placă de frunze sănătoasă de un pacient?

Nu este dificil să recunoști nici măcar un iubitor de orhidee novice. O placă sănătoasă de frunze este următoarea:

 • culoarea este verde și uniformă;
 • placa în sine este elastică;
 • nu există fisuri petice și formațiuni putrefactive;
 • nu există dăunători la interior.

Frunzele bolnave arată astfel:

 • flasc și încrețit;
 • cu fisuri și avarii;
 • pete și galbenus pe ele;
 • culoare eterogenă și prezența paraziților.

Dacă cel puțin unul dintre semnele de mai sus este prezent la plantă - acesta este un semnal pentru acțiune, orhideea este grav bolnavă.

Efecte

În cazul tăierii, pot apărea consecințe negative:

 1. Decăderea feliei din cauza infecției. Acest lucru poate fi evitat dacă procedura este efectuată cu un instrument steril și rana este tratată cu un carbon activat antiseptic sau scorțișoară măcinată..
 2. Orhidee slabă. Odată cu pierderea unei cantități mari de frunze, planta devine slabă din cauza faptului că primește mai puțini nutrienți și lumina soarelui. Drept urmare, floarea poate muri pur și simplu.

Instrucțiune pas cu pas

Frunzele de orhidee trebuie tăiate corect. Pentru a începe, pregătește tot ce ai nevoie.

Pregătirea instrumentelor

 • mănuși
 • foarfece de grădină;
 • dezinfectatorului;
 • carbon activat sau scorțișoară măcinată.

Instrumentul poate fi dezinfectat după cum urmează:

 1. Ștergeți cu alcool.
 2. Țineți într-o soluție de clor.
 3. Pregătiți o soluție de permanganat de potasiu.

Tăiați căutarea punctelor

Înainte de tăiere, inspectați orhideea, pot exista copii nou-născuți pe ea. Dacă s-a dovedit că există rinichii treziți, atunci trebuie să așteptați un timp cu prunele. O excepție poate fi doar o boală a florilor..

Tăierea plantelor

Dacă nu există lăstari pe orhidee, puteți proceda la tăierea, care se realizează în două moduri:

 1. Foaia nu poate fi îndepărtată sub rădăcină, trebuie să rămână un butuc de 1 cm, tăiați placa cu foarfece sterile. În cazul îmbolnăvirii plăcilor de frunze, este suficient să tăiați numai zona deteriorată, sprijinind 15 mm. În acest caz, partea sănătoasă a frunzei va hrăni planta.
 2. Dacă trebuie să actualizați planta prin tăierea frunzelor inferioare sănătoase, merită să faceți după cum urmează. Cu un instrument steril, tăiați placa de-a lungul liniei medii. Apoi rupeți-l până la tulpina și îndepărtați ambele jumătăți din plantă. Nu udati orhideea timp de mai multe zile.

După ce tăietura lamelor inferioare, orhideea poate arunca o săgeată.

Urmărește videoclipul cu privire la cum să poți prune o orhidee:

Tratament

De îndată ce se face tăierea, rănile trebuie procesate. Sunt pulbere cu grijă cu scorțișoară măcinată sau cărbune. Dacă nici unul, nici celălalt nu sunt la îndemână, atunci puteți zdrobi o tabletă cu carbon activat. Acest lucru va permite plantei să vindece rapid feliile. În plus, infecția și bacteriile patogene nu vor intra în răni..

Ce-ar fi dacă ar trebui să șterg totul?

Tăierea completă se realizează din diferite motive, de exemplu:

 • încălcarea regulilor de detenție;
 • modul de udare greșit;
 • boală - adesea putregaiul rădăcinii.

Luati decizia de a prune frunzele complet, numai dupa ce a fost pus un diagnostic corect.

Dacă s-a constatat că orhideea este complet afectată de putregai, atunci aruncați plantele fără a scăpa - pentru a nu pune în pericol celelalte flori.

Există anumite boli în care trebuie să tai complet frunzișul:

 1. Putregaiul maro - apar pete apoase și maro deschis.
 2. Putregaiul negru - pete negre pe frunze, cauza poate fi atacuri de paraziți și temperatură scăzută.
 3. Putregaiul rădăcinii - petele brune apar pe frunze, rădăcinile încep să putrezească.
 4. Putregaiul Fusarium - frunzele se îngălbenesc.
 5. Putregaiul gri - apar pete cenușiu-întunecate pe care se observă puful.
 6. Spotting - frunzele încep să se estompeze, se înmoaie, se înnegresc treptat.
 7. Antracnoză - pe placa frunzelor apar mici pete maronii cu margini uniforme. Dacă boala nu este tratată, atunci petele cresc pe întreaga frunză și planta moare.
 8. Mucegai pudră - acoperire pulberă albă apare pe plăci. Frunzele încep să se lege și să se usuce - această boală duce la moartea plantei.

Odată ce planta este bolnavă, trebuie să inspectați rădăcinile, deoarece acestea pot fi afectate de putregai. Floarea este îndepărtată din ghiveci, îndepărtați vechiul substrat și clătiți sistemul de rădăcini. Uscați planta și pruneți rădăcinile și frunzișul bolnav.

 1. Dacă există puține rădăcini, atunci planta poate fi salvată prin plantare într-un nou substrat, dar grija pentru orhidee ar trebui să fie foarte minuțioasă.
 2. Plasați planta pe pervazul vestic sau estic, asigurându-vă în același timp că lumina directă a soarelui nu cad pe ea.
 3. Temperatura aerului este de 30-33 grade în timpul zilei, iar 20-25 noaptea.
 4. Evitați proiectele.
 5. La început, trebuie doar să pulverizați planta, udarea începe în aproximativ 14 zile.

Dacă nu au mai rămas rădăcini, atunci puteți încerca să creșteți un nou sistem de rădăcini plantând planta în mușchi umed.

O îngrijire adecvată a orhideelor ​​necesită experiență și cunoștințe. Cu toate acestea, există mulți factori care nu ar trebui să lipsească. Dacă sunteți un cultivator începător, atunci ar trebui să citiți informațiile necesare sau să vă consultați cu cultivatorii experimentați. În ciuda faptului că orhideea este o plantă foarte mofturoasă, frumusețea ei merită timpul petrecut în grija acesteia.

Concluzie

Pe parcursul întregului ciclu de viață, care este egal cu șapte ani, planta crește, se dezvoltă, își încântă proprietarul cu flori frumoase. Puteți prelungi viața plantei prin actualizarea părții sale bazale - tăiați plăcile inferioare. Dacă planta este bolnavă, atunci cu acțiunile și grijile potrivite o puteți salva - tăierea zonelor bolnave.

În ciuda faptului că multe persoane consideră inacceptabile tăierea frunzelor de orhidee, grădinarii cu experiență remarcă faptul că, după îndepărtarea competentă a frunzelor vechi, orhideea începe să crească mai bine, crește mai repede și înflorește cu flori mai mari.

Îngrijirea corectă a orhideelor ​​acasă

Este important să determinați corect momentul în care trebuie să scurtați pedunculul. Chiar și în stadiul de înflorire, spre sfârșit, poate dobândi o nuanță ceroasă. Acesta este unul dintre semnele că se termină..

Timpul de înflorire al unei orhidee depinde de specie, dar de obicei durează de la 2 luni la șase luni. Există soiuri care înfloresc de mai multe ori pe an. Lor li se poate atribui phalaenopsis. Când există îndoieli cu privire la momentul exact al tăierii, este cel mai sigur să alegeți perioada octombrie-noiembrie.

Mulți pot înflori și în mod repetat, în timp ce mugurii apar adesea pe mugurele unui vechi peduncul. Prin urmare, atunci când planta a înflorit, este cel mai rezonabil să îi acordăm puțin timp pentru a sta în picioare. Dacă săgeata se usucă complet, o puteți tăia în siguranță. Deci, atunci când înflorirea s-a terminat, pot exista mai multe scenarii:

 • Tulpina de flori este complet uscată, de culoare brună, apoi se recomandă să o tai;
 • Când săgeata este uscată, nu este complet mai bine să aștepți cu tăierea. Ea poate furniza plantei cu diverse substanțe nutritive. Dacă o îndepărtați prea curând, atunci floarea va avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera și o astfel de orhidee va înflori cel puțin șase luni mai târziu;
 • Rinichii au rămas pe săgeata pedunculului. Dacă vârful său este încă verde, atunci este mai bine să vă mențineți cu tăiere. Poate următoarea orhidee înfloritoare.

O altă opțiune este atunci când săgeata pedunculului se estompează puțin, dar mugurii adormiți ai plantei sunt umflați. Cum să potă o orhidee în acest caz? Puteți scurta pedunculul chiar deasupra rinichiului sau spre partea verde. Dar, desigur, nu există garanții că mugurii se vor deschide.

Cel mai adesea, floarea repetată este observată în orhideea phalaenopsis. Cu toate acestea, la alte specii, până când pedunculul s-a uscat, este probabil ca planta să înflorească din nou. Dar mulți grădinari cu experiență cred că acest lucru slăbește orhideea, pentru că are nevoie de timp pentru a se relaxa.

Cu toate acestea, este important să se țină seama de caracteristicile unei anumite specii de plante. Există soiuri care pot fi tăiate doar atunci când tulpinile lor devin brune. Și alte tipuri de orhidee care înfloresc de mai multe ori pe an ar trebui să fie tăiate imediat după ofilirea florilor..

Atunci când achiziționați o orhidee, este mai bine să verificați cu vânzătorul aspectul acesteia. Poate chiar va sfătui când și cum să tăiați orhideea acestei specii. Va fi util să vizionați un videoclip despre cum să decupați corect.

Procedura de tăiere

Este important să îndepărtați doar părțile ofilite, astfel încât toate forțele orhideei să fie direcționate către lăstari noi. De asemenea, în niciun caz nu poate fi deranjat sau tăiat până când s-a estompat până la sfârșit, acest lucru poate distruge planta.

Formarea unui peduncle, principalul lucru este să nu deteriorați planta. Există două modalități de cultivare:

 1. Pedunculul este scurtat parțial deasupra mugurii de dormit, cu aproximativ 1,5 cm mai mare decât acesta;
 2. Se taie la bază, lăsând o ciot înălțime de aproximativ 2,5-3 cm înălțime.

Există însă o singură atenție: tăierea pedunculului deasupra unui mugure de dormit, puteți încetini creșterea tulpinilor noi. Deoarece orhideea va cheltui energie pentru dezvoltarea mugurilor maturi.

Ce este necesar pentru tăierea orhideelor ​​acasă? Este mai bine să achiziționați în prealabil un pruner de grădină. El răneste cel puțin planta, nu atinge frunzele, nu lasă nicio garnitură. Și pot obține microbi care vor duce la boli ale plantelor. Nu este de dorit să folosiți foarfece obișnuite sau un cuțit, acestea pot deteriora ușor orhideea.

Imediat înainte de procedură, secetarii trebuie dezinfectați. Pentru aceasta, o soluție de înălbitor este destul de potrivită. Puteți, de asemenea, să îl ștergeți cu alcool sau să lăsați lamele în apă clocotită și să țineți un timp. Faceți acest lucru pentru a nu introduce infecția în plantă. Puteți viziona întotdeauna videoclipul cu privire la modul de prune a unei orhidee..

După procedură, locul tăiat este tratat cu carbon activat zdrobit, iod, verde strălucitor sau scorțișoară. În unele orhidee, tulpina este goală în interior. La udare, apa va cădea în ea și poate putrezi. Și apoi boala se răspândește la întreaga floare. Deci este mai bine să închideți felia pe o astfel de tulpină cu ceară de albine.

Cum să aibă grijă după tuns

Având în vedere că scurtarea pedunculului este un stres pentru plantă, este mai bine să nu-l deranjăm de ceva timp. Și mai târziu, orhideea are nevoie de aproape aceeași îngrijire ca înainte de înflorire. Ar trebui să fie udat cu mod redus, astfel încât substratul să aibă timp să se usuce, pulverizând frunzele și solul din pistolul de pulverizare. Dar îngrășământul este mai bine să se reducă.

În acest moment, multe orhidee au un timp inactiv. Ea are nevoie de ea pentru a restabili, reumple rezervele de energie înainte de o nouă perioadă de vegetație. Timpul de odihnă al plantei depinde de specie, dar de obicei durează aproximativ 2 luni, uneori puțin mai mult sau mai puțin. În această perioadă, este important:

 • Respectați condițiile de temperatură corecte. În timpul zilei optime nu mai mult de 24 ° C, noaptea t aproximativ 16 ° C;
 • Reduceți plantele de udare;
 • Nu fertilizați orhideea;
 • Este indicat să-l ține departe de orice aparat de încălzire;
 • Instalația trebuie să ofere iluminat difuz.

Dacă procedura a fost efectuată vara, orhideea trebuie să fie umbrită de soarele direct. Îl puteți bloca cu perdele sau puteți folosi un film mat. Principalul lucru este că nu primește arsuri de frunze. Dar nu o depărtați complet de lumina soarelui. La urma urmei, această plantă este tropicală.

Când înflorește din nou după tăiere, depinde în primul rând de varietatea sa. Poate fi peste câteva luni, iar în alte cazuri este nevoie de un an pentru a aștepta înflorirea.

Transfer

Adesea după tăiere, poate fi nevoie să fie transplantată o orhidee într-un substrat proaspăt. Un recipient nou pentru acesta este mai bine să alegeți o dimensiune mai mare. Când planta a fost scoasă din ghiveci, rădăcinile trebuie clătite bine cu apă caldă. Apoi examinați-le și scurtați toate părțile brune uscate, fragile la țesutul sănătos. Și tăiați feliile cu un antiseptic. Această măsură va îmbunătăți sistemul root..

Substratul poate fi folosit gata special pentru orhidee, achiziționându-l într-un magazin. Este posibil să faci singur. Pentru aceasta, este potrivit un amestec de scoarță, mușchi, turbă și nisip grosier. Lutul expandat sau polistirenul este așezat pe fundul vasului ca strat de drenaj. Coaja din oală este așezată în straturi sub mari, apoi mijlocii și mici deasupra. Este important să nu stropiți frunze sau puncte de creștere, pentru a nu provoca descompunerea lor.

Alegerea corectă a solului este un moment foarte crucial. Prin urmare, dacă există o experiență mică în cultivarea orhideelor, cel mai bine este să utilizați un magazin special pregătit din magazin. Pentru că atunci când solul nu este potrivit pentru orhidee, se poate pur și simplu să se ofileze..

Udarea după transplant este necesară după câteva zile. De data aceasta planta trebuie să se adapteze noului sol. Și pentru a menține nivelul dorit de umiditate, puteți pulveriza frunzele sau puteți achiziționa un umidificator.

După înflorirea pe orhidee, adesea se formează lăstari noi (bebeluși). Acest lucru se întâmplă, de regulă, vara, adică la o temperatură a aerului suficient de ridicată. În acest caz, trebuie să așteptați până când se rădăcină, apoi le tăiați cu atenție cu o parte din peduncul. Apoi copiii sunt transplantati in ghivece separate.

Nu neglijați transplantul. În lipsa unei îngrijiri adecvate, orhideea poate putrezi întregul sistem rădăcină. O astfel de plantă se poate recupera în câțiva ani.

Cum să prune phalaenopsis? Aceasta este una dintre cele mai comune specii care se cultivă acasă. Este considerat cel mai puțin capricios. Dar dacă orhideea a înflorit, iar pedunculul este încă viu? Phalaenopsis poate înflori de mai multe ori la rând, iar pedunculul nu se usucă, adică orhideea poate continua să înflorească din nou și din nou.

Ar trebui să fie permis acest lucru? Adesea acest lucru slăbește planta, ramurile sale devin subțiri, extinse. În acest caz, este necesar să se prezice momentul în care a înflorit din nou și să se scurteze cu 2/3, lăsându-se cu aproximativ 6 mm deasupra rinichiului dezvoltat, astfel încât să nu se usuce. Această tehnică va ajuta la formarea de lăstari noi în plantă..

Este mai bine să nu cheltuiți energia și timpul pentru a avea grijă de orhidee. Tăierea, ca și alte proceduri, este necesară pentru dezvoltarea deplină, iar o plantă bine îngrijită vă va mulțumi cu o înflorire frumoasă.

Reguli de tăiere a orhideelor

După ce orhideea a înflorit și nu există flori și muguri pe peduncul, cultura intră în faza inactivă. Această perioadă este considerată cea mai de succes pentru tăiere. Nu puteți tăia orhideea în timpul înfloririi. Merită să efectuați procedura atunci când s-a estompat. Phalaenopsis trebuie tăiat în octombrie sau noiembrie. În caz contrar, mugurii tineri vor începe să se formeze pe tulpină. Înflorirea repetată este mai bine de prevenit, altfel cultura va pierde multă forță și va muri.

Cum să potă o orhidee după înflorire? Există anumite reguli de tăiere a culturilor. Înainte de a trece la îndepărtarea organelor, trebuie să ținem cont de tipul de plantă, fiecare având caracteristicile de creștere, înflorire, dezvoltare. De exemplu, tăierea de phalaenopsis trebuie efectuată imediat după înflorire. O serie de alte orhidee au nevoie de îndepărtarea organelor după ce tulpinile lor se rumenesc. Când achiziționați o floare, asigurați-vă că specificați aspectul acesteia. De asemenea, magazinul vă poate explica când și cum să procesați achiziția..

Instrumente necesare

Pentru a poda o orhidee după înflorirea acasă, trebuie să pregătiți în avans anumite instrumente. Este necesar să desfășurați cu atenție evenimentul, acțiuni improprii pot provoca o infecție în floare. În plus, cu ridicare neglijent de instrumente, puteți fi rănit cu ușurință.

Este posibil să tăiați draga verde cu foarfece? În loc de foarfece și un cuțit, este mai bine să folosiți o foarfecă. Foarfecele sau un cuțit pot deteriora foile de cultură mari, dar delicate. De asemenea, veți avea nevoie de un dezinfectant care va trebui să prelucreze felia pentru a preveni infecția.

Cum să procesați scula înainte de tăiere? Înainte de procedură, tăierea părții secante este tratată cu alcool. Și înainte de asta, puneți înălbitor sau fierbeți. Asigurați-vă că efectuați procedura cu mănuși care vă vor proteja de arsuri cu sucuri de phalaenopsis și de efectul unui dezinfectant.

Posibile puncte de tăiere

Înainte de a tăia acasă o orhidee, efectuați o inspecție externă a tulpinii. După înflorire, tulpina se poate usca sau dezvolta la fel ca înainte. Tăierea tulpinii este numai dacă a început să se usuce. Orhidee phalaenopsis trebuie să aibă timp pentru a obține substanțele necesare. Numai ei sunt capabili să-i asigure dezvoltarea și dezvoltarea corespunzătoare în viitor..

Cum să pruneți frunzele de orhidee? Ștergeți foile ar trebui să fie, de asemenea, secante. Îndepărtarea frunzelor ajută planta să se odihnească.

Tăierea orhideelor ​​după înflorire trebuie efectuată atunci când tulpina își schimbă complet culoarea. Când este ofilit, acesta poate schimba brusc culoarea până la violet bogat. Imediat după schimbarea culorii tulpinii, puteți începe să o îndepărtați. Tăiați tulpina astfel încât un ciot nu mai mult de un centimetru înălțime să rămână.

Dacă nu așteptați uscarea și îndepărtați tulpina de flori cu verde, orhideea Phalaenopsis va fi restaurată mult timp. Drept urmare, cultura va înflori câteva luni după eliminarea pedunculului. Doar partea flasca a tulpinii trebuie îndepărtată. Așa că ajutați planta să economisească energie.

Dacă tot ați reușit să tăiați tulpina verde, nu o aruncați, ci puneți-o în apă. Copilul se poate forma pe el.

Dacă tulpina este goală în interior, în fiecare udare se poate acumula apă. În viitor, acest lucru va duce la degradarea și boala sa a majorității ramurilor. Acest fenomen poate fi prevenit prin completarea feliei după tăierea cu ceară de albine. Dacă pe tulpină s-au format muguri de dormit, trebuie să tăiați orhideea la 1,5 centimetri deasupra lor. Cu toate acestea, din astfel de muguri, nici mugurii și nici copiii nu pot apărea deloc.

Prin îndepărtarea tulpinii vechi de pe un mugure de dormit, dezvoltarea de noi organe poate fi inhibată. Cultura va menține starea vechii tulpini cu muguri formați, mai degrabă decât să formeze o nouă.

Urmărirea îngrijirii

După tuns, culturile interioare au nevoie de îngrijire la domiciliu, ceea ce practic nu este diferit de standard. Este necesară monitorizarea solului din ghiveci și prevenirea uscării acestuia. În plus, floarea are nevoie de pulverizare periodică. Falaenopsia circumcisă necesită odihnă. Prin urmare, este necesar să se reducă cantitatea de îngrășământ aplicată. Hrănirea poate fi reluată când rădăcinile devin verzi saturate și încep să crească activ. O frunză ar trebui să se formeze din punctul de creștere a rădăcinii.

Este permisă utilizarea îngrășămintelor complexe gata preparate pentru orhidee. Acest lucru va ajuta cultura să iasă dintr-o stare de odihnă. Cu toate acestea, este necesar să efectuați la timp un astfel de pansament, altfel vor deveni stres pentru plantă și vor dăuna doar. Phaenopsisul decolorat este excelent pentru transplant. Inspectați cu atenție floarea. Dacă aveți nevoie de un transplant, mutați-l într-un nou loc de reședință. În continuare, va trebui să aveți grijă corect de cultură, apoi va lua rădăcină rapid și va încânta înflorirea.

Deci, răspunsul la întrebarea „Am nevoie să pot să plantez după înflorire?” pozitiv. Procedura de tăiere va ajuta planta să se dezvolte corespunzător și să consolideze puterea până la următoarea înflorire. Astfel poți crește o seră de orhidee înfloritoare.

Cât timp orhideea „pleacă în vacanță”?

Din păcate, un răspuns cert la această întrebare nu există în principiu. De regulă, totul depinde de tipul de orhidee, de condițiile „reședinței” sale și de îngrijirea acesteia. De exemplu, Phalaenopsis, dacă este manipulat corect, poate înflori după aproximativ trei luni de repaus..

Cu toate acestea, dacă floarea a suferit „stres” sub formă de transplant sau de luptă împotriva paraziților, atunci mugurii pot face ei înșiși să aștepte mai mult de șase luni, sau chiar un an. În medie, o orhidee poate fi în stare de somn de la 3 la 6 luni.

Atenție la faptul că, în multe privințe, înflorirea ulterioară a orhideei este direct legată de îngrijirea corectă pentru această frumusețe capricioasă în perioada de după înflorire. Orhideea a înflorit ce să facă în continuare?

Ce să facem dacă gălăgia a atacat tulpina?


După ce orhideea a încetat să te mulțumească cu florile sale inegalabile, are trei moduri de existență ulterioară: fie tulpina (pedunculul) va începe să se îngălbenesc, fie să se usuce, sau să continue să crească liniștit.

Și în primul și al doilea caz, principalul lucru nu este să intrați în panică, deoarece, destul de ciudat, dar ambele situații sunt absolut normale pentru orice orhidee.

Deci, dacă la sfârșitul înfloririi unei orhidee tulpina sa de flori rămâne verde, nu întreprinde nicio acțiune specială. Cert este că există o probabilitate ridicată a apariției de muguri noi pe tulpină după ceva timp. Trebuie doar să ai răbdare și să ai grijă de floarea așa cum ai făcut înainte..

Cât de exact este această procedură, merită să discutăm puțin mai târziu.

Un caz separat va îngălbeni nu numai tulpina, ci și frunzele orhideei sau doar frunzele. Aici lucrurile sunt deja mai grave și situația nu poate fi lăsată la voia întâmplării.

Pot exista mai multe motive pentru îngălbenirea frunzelor de orhidee, dar pentru că, cu cât le aflați mai devreme, cu atât va fi mai ușor să luați o decizie corectă cu privire la acțiuni suplimentare.

Opțiunea nr. 1: îmbătrânirea naturală Fiecare orhidee din când în când este obligată să scape de celulele care mor, adică frunze vechi. În acest caz, proprietarul unei frumuseți capricioase se poate calma și nu interferează cu procesul.

Pentru a vă asigura că îmbătrânirea este motivul vă va ajuta să cunoașteți numele exact al speciei dvs. de orhidee, deoarece astăzi pe Internet există toate informațiile necesare despre ciclul de viață al fiecăruia dintre soiurile sale..

Numărul opțiunii 2: umiditate. Dacă frunzele inferioare ale orhideei au început să se îngălbenesc, motivul este cel mai probabil în supraalimentarea banală a umidității. Din cauza udării abundente, rădăcinile pot începe să putrezească, ceea ce afectează în primul rând frunzele inferioare.

Dacă frunzele orhideei tale se îngălbenesc doar la baza ei, devenind lente și încrețite, situația este exact invers, adică floarea apei este categoric insuficientă.

Numărul opțiunii 3: iluminat. Ca și în cazul precedent, orhideea se poate îngălbeni atât din lipsa luminii, cât și din excesul acesteia. Chiar se întâmplă ca o floare să stea la umbră de câțiva ani, să se simtă grozav, iar apoi să înceapă să se îngălbenească brusc din lipsa luminii.

În acest caz, trebuie doar să transferați vasul la lumină. Dacă sunteți proprietarul unei orhidee cu frunze de culoare verde deschis, nu o puneți în lumina directă a soarelui.

Opțiunea numărul 4: nutriție. Dacă frunzele orhideei dvs. se îngălbenesc, dar nu se udă sau se usucă, acordați atenție creșterii sale generale. În cazul în care acesta este încetinit, există probleme cu alimentarea.

Un moment alunecos în această situație este acela că frunzele pot deveni galbene și din pansament excesiv, dar și rădăcinile vor fi arse. Aici poate ajuta doar un transplant cu înmuiere prealabilă a rădăcinilor în apă filtrată obișnuită.

Opțiunea numărul 5: boala. Determinarea faptului că orhideea devine galbenă din cauza unui fel de „durere” este cea mai ușoară, deoarece în acest caz frunzele se vor îngălbeni nu în totalitate, ci în pete. Cel mai adesea, cauza este o ciupercă care este parazită pe plantă. Dacă o pânză de păianjen alb este vizibilă sub frunzele de la pete, acarianul păianjen este vinovatul.

Și, de fapt, și în alte cazuri, în funcție de tipul de orhidee, ar trebui să alegeți medicamentul adecvat pentru a scăpa de dăunători. Dacă tocana tocmai a început să apară pe frunze, nu este necesar să apelezi la „chimie” - este suficient să tratezi floarea cu o soluție de săpun.

Tulpina a început să se usuce?

Destul de ciudat va suna, dar uscarea tulpinii, sau mai bine zis pedunculul, a unei orhidee este cea mai bună opțiune pentru existența continuă.

În sensul tradițional, orice floare sau ramură de uscare trebuie tăiată astfel încât particulele care moare nu atrag rezistența plantei. Cu toate acestea, în cazul nostru, trucul este că opusul este cazul unei orhidee..

Până când tulpina sa de flori se usucă și devine negru, nu trebuie să o atingeți deloc, deoarece orhideea va extrage treptat toate substanțele utile acumulate în ea din tulpina de uscare. Desigur, din punct de vedere estetic, acest lucru nu arată foarte frumos, ci ai răbdare și lasă floarea în pace.

Cu cât mai multe „utilități” se extrage de pe o tulpină de flori, cu atât este mai mare probabilitatea dezvoltării armonioase și a înfloririi rapide în viitor..

Imediat ce pedunculul se usucă complet, acesta poate fi tăiat în siguranță.

Decuparea: cum, ce și când?

Așa cum s-a spus în mod repetat mai sus, o orhidee este o floare divină frumoasă, dar foarte capricioasă și, prin urmare, metodele obișnuite ale cultivatorilor de flori nu funcționează cu ea. Deci, cum să pruneți o orhidee acasă după înflorire?

Atunci când începeți să pruneți orhideele, este necesar să se țină seama de mulți factori, prin urmare, pentru a facilita începătorii în această problemă, vom lua în considerare regulile de bază ale acestei proceduri.

Când să potă o orhidee?
În ciuda marii varietăți de soiuri ale acestei flori, în majoritatea cazurilor, perioada optimă pentru tăierea lor este de la începutul lunii octombrie până în noiembrie inclusiv.

Dar, desigur, în orice regulă există excepții și depind din nou de tipul florii tale, așa că atunci când îți cumperi frumusețea într-un magazin de flori, nu uita să ceri vânzătorului numele ei exact.

Ce instrumente să folosești la recoltare?
Un pruner obișnuit de grădină sau foarfece pentru metal este cel mai potrivit pentru o astfel de procedură..

Cum să prune o tulpină de flori?
În primul rând, examinați-l cu atenție pentru mugurii adormiți, care ulterior se pot dezvolta în flori noi sau bebeluși.

Pentru a realiza înflorirea ulterioară a orhideelor, ar trebui să numărați cei trei muguri dormitori de jos și să tăiați tulpina de flori cu aproximativ 10-15 mm mai mare decât ultima. Trebuie menționat că această tăiere nu garantează pe deplin apariția copiilor sau mugurilor din rinichi..

Și dacă pedunculul este tăiat în acest fel (adică nu complet), dezvoltarea noului este puțin probabilă, deoarece orhideea își va cheltui toată puterea pentru susținerea tulpinii vechi.

Cum să decupați complet un peduncle?
Dacă tulpina s-a îngălbenit sau s-a uscat complet, are sens să o tăiați pe toate, lăsând doar un butuc mic, nu mai mult de 20 mm înălțime. Nu vă fie teamă să vă lăsați orhideea într-o stare atât de „scurtată”, deoarece cu o îngrijire adecvată după somn, se va transforma într-o nouă floare cu aspect fermecător.

Puteți vedea, de asemenea, "Cum să prune un tulpină de flori?" aici:

Este posibil să prune frunze de orhidee?
Experții nu recomandă îndepărtarea singură a frunzelor, deoarece odată cu îmbătrânirea naturală planta va scăpa de ele singură, iar în toate celelalte cazuri referitoare la frunzele descrise mai sus, trebuie doar să vă ajustați acțiunile în conformitate cu recomandările pentru îngrijirea florii..

Cum să îngrijești o orhidee după tăiere?
În general, îngrijirea după înflorire și tăiere nu va diferi mult de cele obișnuite. Singurul lucru la care merită să fiți atenți este hrănirea. În timpul somnului, este mai bine să scadă doza de îngrășăminte pentru a oferi plantei o odihnă completă.

Urmând sfaturile simple ale acestui articol, puteți oferi îngrijire decentă după înflorire și atenția cuvenită reginei florilor - o orhidee fabulos de frumoasă. Iar ca răspuns la eforturile și dragostea dvs., planta vă va oferi toată frumusețea și farmecul ei. îngrijirea orhideelor ​​după înflorire.

Cum se face acest proces?

Există anumite nuanțe care asigură îndepărtarea corectă a frunzelor. Adesea, atunci când o floare eliberează copii, înseamnă că vrea să se înmulțească. De aceea, se recomandă să așteptați până când lăstarii cresc la cinci centimetri, numai apoi le tăiați. Dacă doriți să vă refaceți colecția cu o nouă copie, atunci o puteți transplanta într-o navă separată. Pentru a manivela acest proces, trebuie să utilizați un instrument curat, complet tratat cu alcool, pentru a evita apariția diferitelor infecții.

În timpul înfloririi, ar trebui să fiți în mod deosebit atent. La urma urmei, la sfârșitul acestui proces, se recomandă tăierea frunzelor orhideei și a trunchiului. Primele semne că capetele de înflorire apar pe muguri, își pierd elasticitatea fostă, devenind lentoare. Nu este recomandat să tăiați imediat pedunculul, deoarece este în creștere și se pot forma noi pietre sau copii noi. Prin urmare, se recomandă să-l îndepărtați numai atunci când este îngălbenit complet și uscat. Dacă efectuați toate manipulările corect, atunci orhideea vă va încânta din nou cu florile sale frumoase.

În ceea ce privește îndepărtarea frunzelor, se poate spune un lucru, acestea sunt principalele părți ale întregului „mecanism” care contribuie la nutriția întregii plante în ansamblu. Cu cât mai multe dintre ele, cu atât floarea își recapătă puterea în perioada de repaus. Prin urmare, pulverizând plantele, se recomandă să ștergeți cu atenție umiditatea rămasă pentru a evita putrezirea. Prin urmare, tăierea frunzelor de orhidee este recomandată numai dacă sunt lente, îngălbenite sau infectate cu orice infecție. Este recomandat să efectuați procedura conform aceleiași scheme ca eliminarea copiilor, principalul lucru este că, după final, să procesați toate feliile cu scorțișoară măcinată sau cărbune.

Dacă observați că animalul dvs. de companie a început să se estompeze și să devină acoperit cu un fel de pete, atunci asigurați-vă că îl transplantați într-un alt vas. După aceea, se recomandă să inspectați cu atenție întreaga frunză pentru a observa pete. Atunci când observi o astfel de problemă, nu trebuie să te întrebi dacă este posibil să tai frunzele unei orhidee, dar nu ezitați să continui cu acest proces..