Cum să crești mandarina din semințe acasă într-o oală și cum să obții fructe suculente: metode și recomandări

Mandarina este o plantă din familia Rutov, genul Citrus, care are mai multe specii. Cuvântul „mandarină” ne-a venit din spaniolă „se mondar” și înseamnă „ușor de curățat”. Planta se caracterizează printr-o schimbare la fiecare 4 ani de frunze perenă cu altele noi, și flori albe, cu miros.

Mulți visează să planteze un copac de mandarină acasă. Este ușor să crești un copac dintr-un răsad cumpărat dintr-un magazin. Este deja altoit și va da roade. Dacă plantezi o sămânță pentru a obține acest fruct exotic, trebuie să muncești din greu. Dacă arborele nu este plantat, atunci va fi doar o plantă decorativă pentru amenajarea interiorului apartamentului.

Tipuri și soiuri de mandarină pentru cultivare într-o oală

Mandarina provine din sudul Chinei și Kokhinkhina (numită anterior Vietnam de Sud). A venit în Europa la începutul secolului al XIX-lea. Astăzi în sălbăticie, această cultură nu se găsește aproape niciodată. Aceste citrice sunt cultivate pe scară largă într-o serie de țări și regiuni: Mediterana, Indochina, Japonia și Caucaz. Dacă doriți să cultivați mandarina pentru verdeață acasă într-o oală, puteți planta o sămânță de orice fel de fructe cumpărate.

Dacă în viitor se planifică obținerea pomilor fructiferi, se recomandă plantarea unor astfel de soiuri:

 • Unshiu - citrice nepretențioase și productive, crește până la 0,8 m înălțime. Are o coroană pliabilă cu tulpini flexibile, frunze de culoare verde închis.
 • Clementina - pentru ca acest soi să dea roade, este necesar să plantezi citrice cultivate în ea. Acasă, dă un randament mic.
 • Vasya - un copac nu mai mare de 0,5 m. Începe să dea roade deja din primul an. Fructele nu cad mult timp, se atârnă de crengi.

Care sunt condițiile pentru creșterea mandarinei acasă

Mulți nu îndrăznesc să crească mandarine de la sine, temându-se că nu vor fi suficiente forțe și cunoștințe pentru a avea grijă de el.

De fapt, este ușor să crești mandarină acasă dacă sunt îndeplinite anumite condiții:

 • Alege oasele cele mai mari și cele mai dure pentru plantare.
 • Puneți o oală cu citrice pe partea însorită de sud.
 • Mențineți o temperatură stabilă a camerei nu mai mică de + 14-16 grade, umiditate ridicată.
 • Udați solul în mod regulat vara, dar nu udați prea mult.
 • În perioada de toamnă-iarnă, reduceți udarea, efectuați slăbirea solului.
 • Pentru a aplica îngrășăminte complexe primăvara.
 • Într-un copac adult, efectuați regulat tăierea coroanei. Cu înflorirea luxuriantă în primul an, prindeți o parte din inflorescențe.
 • Monitorizează prezența bolilor și dăunătorilor, controlează-le în timp util.

Cum să crești din sămânță

Înainte de a începe să crești mandarina din semințe, trebuie să te gândești la ce rezultat vrei să obții - un copac verde decorativ sau citrice fructuoase. Mandarina crește destul de lent din semințe. Deci trebuie să ai răbdare.

Prepararea oaselor

Pentru plantare, este mai bine să folosiți semințele de hibrizi care sunt la vânzare. Dau lăstari rapide, adesea dau roade, sunt mai ușor de plantat. Pentru ca rezultatul să fie cât mai pozitiv, este necesar să se ia mai multe semințe pentru plantare. Acest lucru va crește probabilitatea de răsaduri. Materialul de plantare trebuie să fie preluat numai din fructe coapte, fără deteriorare și putregai. Înainte de a plonja oasele în sol, trebuie să le lăsați să ecloze. Pentru a face acest lucru, înfășurați-le în tifon umed timp de câteva zile sau folosiți un hidrogel care va oferi o umiditate constantă. Poți să plantezi și să nu pișezi oase. Dar apoi lăstarii apar mai târziu. Și este foarte probabil ca nu toate materialele de plantare să fie viabile.

Pregătirea solului

Solul acid nu este potrivit pentru citrice. Prin urmare, nu ar trebui să aibă turbă. Puteți achiziționa un substrat finit cu un pH de 6,5-7,0 sau îl puteți prepara singur.

Compoziția solului trebuie să fie:

 • foaie de teren (2);
 • humus putrezit (2);
 • nisip (1).

Astfel de sol trece bine apă și oxigen. Dă rădăcinilor o respirație.

Reguli de debarcare

Când semințele eclozează, ele sunt plantate pentru prima dată în cupe sau recipiente de răsad. Puneți un strat de drenaj pe fund, turnați substratul pregătit deasupra. Se scufundă semințele la o adâncime de 2-4 cm, se presară cu pământ deasupra. Este mai bine să plantezi cel puțin 10 semințe imediat. Nu toate vor încolți, iar unele răsaduri pot muri în procesul de creștere. Puteți acoperi solul cu film sau sticlă, dar nu neapărat, mutați-l într-o cameră caldă. Temperatura trebuie să fie de cel puțin +20 de grade. Când apar primele varză, puneți recipientul într-un loc luminos. Solul trebuie umezit tot timpul. Este greu de spus când semințele vor germina. Acest lucru durează de obicei aproximativ 1 lună..

Transplantarea răsadurilor

Dacă semințele sunt plantate în recipient toate împreună, atunci după ce răsadurile au crescut și întărite, vor apărea 4 frunze reale, acestea sunt transplantate în cupe separate. Probele slabe și deformate sunt respinse. Următorul transplant se efectuează atunci când bila rădăcină umple întregul volum al paharului. Se ia o capacitate mai spațioasă, dar nu mai lată de 4-5 cm. În caz contrar, pot apărea acoperirea solului, ceea ce va dăuna citricelor..

Cum să-i pese

Grija pentru un mandarin care crește într-un ghiveci variază, în funcție de vârsta și scopul său. Plantele tinere câștigă activ masă verde, tot accentul se pune pe întreținerea acesteia. Dacă este planificat să obțină fructificarea, atunci este necesar să plantați un copac și să oferiți condiții pentru maturarea fructelor.

Temperatura

În timpul sezonului de creștere vara, temperatura cea mai confortabilă pentru mandarină este de + 20-25 grade. Dacă este cald în cameră, poate provoca căderea florilor atunci când înflorește mandarina. Iarna, planta este prevăzută cu o perioadă de odihnă la o temperatură de + 10-12 ° C. Primăvara, creșteți treptat temperatura. Condiții optime pentru înflorire - + 16-18 ° C.

Iluminat

Mandarina este o plantă fotofilă. Este amplasat într-o cameră bine luminată. Dar vara ar trebui să fie umbrit de soarele înfiorător. Iarna, pentru a prelungi orele de zi, iluminați citrice cu lămpi fluorescente. Pentru formarea coroanei uniforme, se recomandă întoarcerea copacului. Puteți face acest lucru nu mai mult de 2 ori pe lună, transformați nu mai mult de 10 °. Din frecventele permutări, citricele reacționează dureros.

Udare și umiditate

Mandarinei nu îi place aerul uscat și solul. Ar trebui udat regulat, dar trebuie evitată stagnarea umidității. Pulverizarea frecventă cu apă caldă și decontată este utilă pentru lemn. Periodic, frunzele sunt șterse cu o cârpă umedă din praf. O dată pe lună, cultura poate fi scăldată într-un duș cald. Iarna, udarea ar trebui să fie rară. Este necesar să se permită solului să se usuce ușor.

Îngrășăminte și fertilizare

Copacii tineri mici nu necesită pansament. Ele sunt pur și simplu transplantate în ghivece mai mari cu un nou substrat nutritiv. Exemplarele adulte fertilizează în perioada de creștere - din primăvară până în toamnă. Folosiți compoziții speciale pentru citrice sau faceți infuzie de mulleină (diluați 1:10 cu apă). O soluție de excremente de pui (1:10 cu apă) este de asemenea potrivită. Frecvența hrănirii - 1 dată în 2 săptămâni.

Când mandarina înflorește și formează fructe, are nevoie de îngrășăminte de potasiu și fosfor. Top dressingul cu azot afectează negativ înflorirea. Ele contribuie la formarea masei verzi. Înainte de transplantare, pansamentul de top este oprit cu cel puțin 3 zile înainte de procedură. Cererea de îngrășăminte poate fi reluată la numai 14 zile după procedură. În perioada de repaus, alimentarea este oprită.

Tăierea și modelarea coroanei

Înainte ca mandarina să înceapă să înflorească (undeva în 3-5 ani), ar fi trebuit deja să formeze o coroană. Formarea sa poate începe la vârsta de 2 ani. Trunchiul capului este scurtat la o înălțime de 18-20 cm. Toate ramurile individuale sunt tăiate, lăsând doar 4-5 lăstari sănătoși. Re-tunderea se efectuează după un an. Pentru a face copacul mai bine grupat, ciupește ramurile laterale. Slăbitul, creșterea necorespunzătoare, lăstarii uscați trebuie îndepărtați. Ramuri cu ovare de fructe care nu sunt tăiate.

Îngrijire în timpul înfloririi și fructificării

Dacă mandarinul a înflorit, trebuie să creeze astfel de condiții încât să-și arate calitățile la următoarea fructificare. Udarea unui copac cu flori ar trebui să fie regulată, dar moderată. Stropiți-l astfel încât să nu capete apă pe flori. De obicei, mandarina vărsă excesul de ovar, reglând numărul de fructe formate. Dar uneori trebuie să ajutați planta, îndepărtând independent ovarele suplimentare. Lăsați un fruct pe 15-20 de frunze.

Pentru a stimula înflorirea, puteți înfășura baza arborelui cu sârmă de cupru. Trebuie să se împingă în scoarță. După 6 luni, scoateți sârma și tratați locul unde a stors planta cu soda var.

Dacă fructele încep să izbucnească în timpul maturarii, cauza poate fi fie udare neregulată, fie un exces de azot în sol. Pentru ca florile să înceapă să se formeze primăvara, mandarina trebuie să fie prevăzută cu o perioadă de repaus.

Transfer

Exemplarele tinere până la 4 ani necesită un transplant anual. Cel mai bun moment este primăvara devreme. Pentru plantele adulte, procedura poate fi efectuată nu mai mult de 1 dată în 4 ani. Pentru transplant se utilizează metoda transbordării. Mandarina împreună cu o mămăligă de pământ din vasul vechi sunt transferate la unul nou. Diametrul vasului trebuie să fie cu 4-6 cm mai mare decât precedentul. La transplantare, asigurați-vă că gâtul rădăcinii nu pătrunde în pământ. În ghiveci trebuie să existe un strat de drenaj pentru a evita descompunerea rădăcinilor. Copacii bătrâni și fructiferi nu sunt recomandați pentru replantare. Dar o dată la câțiva ani, stratul superficial al solului trebuie înlocuit cu un nou substrat nutritiv.

Este posibil să obții fructe acasă și cum să faci

Pentru ca mandarina cultivată din sămânță să dea roade, aceasta trebuie inoculată. Mai întâi crește mandarina din os gros de 6 mm (portaltoi). Luați tragerea cu o tulpină sau rinichi din mandarina varietală (grefă). Tăiați coaja de portaltoi la 7-10 cm de la sol cu ​​litera T cu un cuțit de calibrare de aproximativ 2,5 cm lungime.Lemnul nu este tăiat complet. Deșurubați cu atenție capetele cortexului, introduceți scionul și îndepărtați mai întâi rinichii și frunzele din el. Apăsați coaja la locul său original și înfășurați totul cu bandă. Acoperiți cu un film sau un borcan. Mandarina poate fi, de asemenea, inoculat într-un alt mod. Faceți o incizie în formă de V în centrul portaltoiului, puneți în interior tulpina mandarinei varietale.

Dacă vaccinarea are succes, atunci după 3 săptămâni, rinichiul va lua rădăcină. După germinarea mugurilor, filmul este îndepărtat treptat. Aerisirea trebuie efectuată în mod regulat, crescându-și timpul, astfel încât planta să se adapteze condițiilor din încăpere. Dacă vaccinul nu are succes, tulpina devine neagră. După o lună, cu o vaccinare reușită, trunchiul portaltoiului este tăiat oblic la o înălțime de 5 mm de la locul de grevare a pețiolului. Închideți felia cu lac de sodă, îndepărtați bandajul.

Boli și dăunători, metode de control

Mandarina cultivată din piatră este mai rezistentă la boli și dăunători decât arborii depozitați.

În încălcarea condițiilor de detenție, acesta poate fi atacat de insecte:

 • Acarianul de păianjen - mici pete luminoase sunt vizibile pe partea inferioară a frunzelor. Planta este împletită de o rază subțire. Acarianul de păianjen începe de obicei atunci când aerul din cameră este uscat și lipsește umiditatea. Pentru a scăpa de parazit, trebuie mai întâi să spălați planta cu apă cu săpun și apă curentă. După aceea, pulverizați de mai multe ori cu un insecticid (Aktara, Actellik) cu un interval de 7-10 zile.
 • Scutellum este o insectă cu dimensiuni mai mari de 4 mm cu plăci ovale convexe. Pe frunze apare o acoperire lipicioasă de zahăr. Copacul începe să se usuce, epuizat. Pentru a combate dăunătorul, utilizați o soluție de săpun cu kerosen (luați 1 ml de apă pentru 1 litru de apă, 5 g de săpun). Pulverizați de 2 ori pe săptămână. În cazuri avansate, se folosesc insecticide (Fitoverm).
 • Mealybug - placa pufoasă albă, precum vata, este împrăștiată pe frunze. Insecta mănâncă sucul plantei, din cauza căreia încetează să crească, începe să se ofilească. Se recomandă tratarea frunzelor cu o soluție de săpun, precum și cu agenți chimici (Decis, Intavir).
 • Afidele - o insectă care se înmulțește rapid și este capabilă să omoare mandarina într-un timp scurt. Frunzele sunt deformate, uscate, copacul moare. Se recomandă pulverizarea acestuia cu infuzie de usturoi sau tutun. În cazul infecțiilor severe, se folosesc insecticide (Actellik, Fitoverm).

Un videoclip din care puteți afla mai multe recomandări utile despre nuanțele de creștere a mandarinei din piatră acasă:

Cum să crească mandarina din semințe?

Acasă, puteți crește nu numai plante tradiționale, ci și culturi exotice. Mandarina poate deveni o decorare interioară, care, cunoscând regulile, poate fi cultivată de unul singur.

Ai crescut vreodată mandarine din oasele semințelor? Dacă nu, sau ați încercat, dar nimic nu a funcționat, citiți articolul nostru despre cum să crească mandarina acasă. Este posibil să crească mandarina din semințe?

Creșterea mandarinei din semințe este un proces îndelungat care nu va da roade în curând. Dar, dacă luați o plantă de citrice pentru adulți într-un magazin, atunci este probabil ca atunci când condițiile de viață să se schimbe, acesta va muri. Iar costul unui astfel de copac nu este accesibil pentru toată lumea. Puieții de mandarine interioare sunt foarte rare, așa că rămâne să crești independent un copac din semințe.

Experiența cultivatorilor de citrice confirmă că acasă este cu adevărat posibil să crească o plantă din sămânță care să înflorească și să dea roade. Pentru a face acest lucru, încercați să creați condiții care să fie aproape de cele naturale.

Important! Mandarina de interior crește până la 1,5 m și înflorește de obicei pentru 6-8 ani de viață, însă această perioadă poate fi redusă semnificativ datorită vaccinării și tăierii corespunzătoare..

Fructele sunt legate cu auto-polenizare și rămân pe crengi câteva luni.

Cultivarea mandarinului din Bone

Și acum mai multe despre cum să crești mandarina din semințe acasă.

Cea mai potrivită perioadă pentru plantarea semințelor este perioada de toamnă-iarnă, când fructele coacă în mod natural în natură. Dintre mandarine consumate, alege o duzină de semințe groase, rotunjite. Oasele au o capacitate bună de germinare, însă, de dragul fidelității, este mai bine să plantezi mai multe dintre ele.

Semințele încă umede sunt imediat plantate în pământ. Dacă au reușit să se usuce înainte de plantare, pentru a-și îmbunătăți germinarea, sunt așezate în tifon umed timp de câteva zile. După încolțire, încolțitul este plantat în pahare pregătite în prealabil.

semințe de mandarină umede tifon

plantarea unui os de mandarină

Solul mandarin

Înainte de a planta mandarina din sămânță, este important să știți că planta nu tolerează solurile acide și alcaline. Nici un amestec de argilă și tură prea ușoară nu va funcționa. Cea mai bună opțiune pentru citrice este un sol nutritiv, liber, permeabil, cu o reacție ușor acidă și neutră..

Puteți lua amestecul finit pentru citrice sau pregătiți independent terenul din gazon, pământ cu frunze și bălegar, de preferință cal, humus în părți egale. La aceasta se adaugă și nisip de râu grosier într-o cantitate de 10% din masa totală.

Amestecul este cernut cu atenție. Tratamentul termic se efectuează: 10 l de substrat într-o găleată de fier se toarnă 1 l de apă, se acoperă cu un capac și se fierbe timp de o jumătate de oră. După răcire, puteți începe aterizarea.

Oală de mandarine

Pentru plantarea semințelor, sunt potrivite căni obișnuite de plastic cu un volum de 100-200 ml sau vase mici cu o înălțime de aproximativ 10 cm. După ce răsadurile au crescut și sistemul de rădăcini umple întreaga cotă de pământ, acestea sunt transplantate în containere cu câțiva centimetri mai mari decât cele anterioare.

Cum să crești mandarine interioare de la semințe pas cu pas, citește în paragraful următor.

un pahar pentru plantarea mandarinei dintr-o piatră

Cum să plantezi un os de mandarină - pas cu pas

Iată un mic plan despre cum să plantați semințe de mandarină:

 1. Pietre mici, bucăți de spumă de polistiren sau argilă extinsă sunt așezate în partea de jos a unor cupe mici cu găuri de scurgere.
 2. Se toarnă sol pregătit, se hidratează.
 3. Un os este plantat în fiecare pahar până la adâncimea de 1-2 cm.
 4. Pentru a menține umiditatea și germinarea rapidă, acoperiți bine cu o peliculă.
 5. Capacitățile sunt așezate pe un pervaz ușor, cu o temperatură de 20-25ºC.

După 2-3 săptămâni, vor apărea lăstari de mandarină interioară, iar pelicula va trebui să fie deschisă puțin, astfel încât încolțitul să se obișnuiască treptat cu aerul.

Îngrijire mandarină de casă

Grija principală pentru mandarină din piatră este următoarea:

 • irigare moderată cu apă abia caldă, decontată, fără supraîncălzire și acoperire a solului;
 • pulverizare zilnică;
 • fertilizarea cu îngrășăminte citrice conform instrucțiunilor din sezonul de creștere.

Important! Puteți crește cu succes mandarine, dar principala dificultate este crearea condițiilor potrivite pentru iernare.

Pe vreme rece, plantele pot fi păstrate atât într-o cameră caldă, cât și în cea rece, dar grija, în funcție de metoda aleasă, va diferi semnificativ.

Pe un balcon rece sau într-o cameră neîncălzită, este important să mențineți temperatura plus în timpul zilei, dar pentru a nu depăși + 5 ° C. Dacă camera este întunecată, va trebui să porniți iluminatul artificial timp de 12-14 ore. Este necesar să ventilați camera zilnic și să vă asigurați că arborele nu se află în pescaj. Pentru a evita înghețarea rădăcinilor, o bucată de spumă este întotdeauna plasată sub oală.

Udă planta foarte rar și puțin câte puțin. Nu fertilizați. Primăvara, când înghețurile trec, planta este scoasă pe stradă. Reluați treptat udarea și hrănirea.

Important! Pentru a evita arsurile frunzelor, pune vasul la umbra pentru cateva saptamani, abia apoi treci treptat la soare.

Dacă mandarina se află într-o cameră caldă pe timp de iarnă, este foarte important să mențineți orele de vară pentru aceasta, folosind iluminare suplimentară. În condiții calde, planta nu se odihnește și continuă să crească, astfel încât udarea și hrănirea continuă, dar doza trebuie redusă la jumătate.

Pentru a menține umiditatea aerului, coroana este pulverizată de mai multe ori pe zi cu apă. Dacă vasul cu copacul se află pe un pervaz rece, așezați sub el un tampon de încălzire. Ventilați camera mai des, evitând proiectările. Primăvara, când temperatura aerului în stradă va fi aceeași ca în cameră, luați pomul afară, obișnuindu-vă treptat cu aerul.

Mandarina de interior - cum să crești acasă de la o piatră

Fiecare cultivator de flori care se respectă de la sine încearcă să crească o plantă exotică neobișnuită de origine proprie, începând cu plantarea unei semințe. Mandarina tropicală, care se regăsește tot mai mult pe rafturile magazinelor de flori, nu face excepție. Cunoașterea condițiilor de creștere, obținerea mandarinei din semințe nu este atât de dificilă. Vor trece aproximativ 5 ani, iar cultivatorul de flori se va bucura de copacul exotic de acasă cu bile luminoase de fructe. Să încercăm să ne dăm seama cum să avem grijă de un copac de mandarină, astfel încât să arate decorativ și să aducă o cultură mică.

Plantarea mandarinei

Este imposibil să crești un arbore dimensional de citrice acasă, doar o seră pentru cultivarea mandarinei este potrivită. Crescătorii au obținut soiuri interioare de mandarină: soiuri pitice și subdimensionate. Creșterea lor maximă nu depășește 2 metri, dar de obicei sunt preferate exemplare mai mici.

Pentru cultivarea la domiciliu, se folosesc copaci din grupul de soiuri Vasio și Clementină. Printre mandarinele Vasho, Kovano-Vasho este preferat, iar Marisol este popular printre clementine. Există forme de arbust și asemănătoare cu arborele plantei. După ce ne-am întrebat cum să creștem mandarina din semințe, pentru început, merită să alegi un soi potrivit. Principala condiție este dimensiunea mică și creșterea fructelor..

Ce semințe să plantezi

Cumpărați semințe gata sau extrage semințe din mandarina coaptă. Oasele proaspete și moi sunt potrivite pentru plantarea rapidă în pământ. Semințele din plicule trec prin mai multe etape de preparare:

 1. Oasele sunt înmuiate prin învelirea într-o cârpă umedă pentru umflare..
 2. Se adaugă apă în cantități mici pentru a uda țesătura..
 3. Pentru ca oasele să se umfle pentru condiții optime de germinare, este nevoie de câteva zile.
 4. O picătură de Epin sau mai multe cristale de permanganat de potasiu este introdusă în apă pentru dezinfectare. Aceasta elimină formarea mucegaiului pe suprafața seminței..

Semințele de mandarină sunt gata pentru plantare după ce s-au umflat suficient, pielea de pe suprafața osului a devenit moale, astfel încât încolțirea să se eclozeze ușor. Pentru a obține un singur copac de casă, înmuiați până la 5 semințe ca asigurare, deoarece nu toate exemplarele vor fi plantate.

Ideal pentru plantarea semințelor de soiuri hibride, care au o rată de creștere mai mare, înflorirea timpurie și fructificarea. Fructele hibrizilor sunt gustoase și bine absorbite de organism. Formele hibride au întotdeauna oase în interior.

Sol și oală pentru răsaduri de mandarină

Pentru plantarea semințelor de mandarină de casă, este suficient un recipient mic cu o înălțime de până la 10 cm. Cuvele de plastic sau oale mici de 200 ml sunt convenabile. O condiție importantă este prezența unui orificiu de scurgere și a unui strat de drenaj de pietricele, argilă expandată sau cărămidă cu firimituri, astfel încât umiditatea în exces să nu stagneze în partea de jos. Un strat de pământ într-un vas nu trebuie împachetat dens și turnat la vârf.

Dacă alegeți un sol achiziționat, atunci ar trebui să acordați atenție compoziției pentru citrice cu aciditate neutră. Solul pregătit pentru mandarină include:

 • 2 ore de humus putrezit;
 • 2 ore de teren forestier preluat de sub arbori de foioase;
 • 1 oră de nisip de râu.

Arborele de mandarină de casă este nepretențios pentru sol, dar percepe slab turbă, care are o reacție acidă, se usucă ușor și practic nu conține bacterii benefice. Solul universal nu este potrivit pentru creștere, dintre care una dintre componente este turbă.

Plantarea semințelor mandarine

O mică gaură se face în centrul amestecului de pământ, se pune o sămânță de citrice în el. Este acoperit cu pământ și ușor tamponat. Primele germeni verzi de mandarină vor apărea peste câteva săptămâni sau o lună mai târziu.

Condiții de germinare: umiditate moderată și temperatură în intervalul + 20- + 25 ° С. Pentru germinarea semințelor de mandarină, nu este necesară o mini-seră. Dacă semințele încolțesc într-o seră, atunci citricele vor trebui să se aclimatizeze la viața din apartament. Când apar lăstarii, un copac de origine tânără este plasat pe un loc pregătit dinainte, deoarece mandarina interioară nu tolerează schimbarea „locului de reședință”.

Îngrijirea pomilor cu mandarină

Grija pentru mandarine nu este deosebit de complicată și interesantă pentru nuanțele sale. Normele de îngrijire depind de vârsta și scopul copacului. Pentru ca procedurile de îngrijire să dea roade, este important să se țină seama de toate condițiile în care un copac de citrice va fi confortabil în apartament, în același mod ca pe continentul său natal.

Unde este mai bine să plasați un copac de mandarină acasă

Cu orice plasare de exotice tropicale, o abundență de lumină este importantă. Mandarina pusă acasă se potrivește ideal locației estice sau vestice. Mandarine pe un pervaz cu o locație sudică cresc în prezența luminii împrăștiate (nuanță de sticlă).
Atunci când alegeți un loc, este important să respectați câteva reguli:

 1. Razele directe, calde ale soarelui afectează negativ starea coroanei, arzând frunzișul unui copac de casă.
 2. Când este amplasat pe o fereastră, într-un copac aflat la amiază este necesar să umbrați, să închideți jaluzele sau perdele.
 3. Iarna, cu lipsa de lumină și căldură, citricele de casă sunt plasate sub fitolampe..
 4. Planta necesită 8-12 ore de timp luminos, ceea ce este important să aveți în vedere la plasarea acesteia.
 5. În sezonul de vară, copacul se simte bine în aerul curat. Vara, mandarina într-o oală se obișnuiește treptat cu viața „sub cerul liber”, alegând un loc fără ciorne..

Pomii de citrice au capacitatea de a implementa frunze în direcția sursei de lumină. Pentru ca coroana să se dezvolte uniform, o dată la 2 săptămâni vasul cu mandarină este dislocat într-un cerc de aproximativ 10 grade. Planta reacționează la o schimbare mai puternică a poziției sale, pierzându-și aspectul unic.

Temperatura, umiditatea și udarea corespunzătoare

O condiție importantă pentru mandarina de origine cultivată din semințe este păstrarea unui climat cald în + 21- + 25 ° С. Primăvara, citricele se pregătesc pentru înflorire și dacă bara de temperatură este redusă la + 15- + 17 ° C, atunci pe copac se formează numai flori goale.

Când recolta este recoltată, planta de acasă este pregătită pentru o perioadă inactivă. Temperatura este redusă treptat, altfel planta va pierde o parte din frunziș. Este imposibil să scădeați acest indicator sub + 10- + 14 ° С, aceasta este o condiție importantă în timpul iernii. Arborele tolerează sezonul rece, câștigând forță pentru înflorirea și fructificarea verii. De la jumătatea lunii ianuarie, temperatura este crescută treptat în camera în care se află mandarina.

Arborele tropical răspunde pozitiv la hidratare. Este util să pulverizați mandarina zilnic cu apă moale, încercând să nu pulverizați apa pe muguri și flori. Pentru a crește umiditatea, așezați o tavă cu apă lângă cadă, cumpărați un umidificator sau atârnați un prosop umed pe încălzitor..
Cum să udăm mandarina cultivată din piatră? Este important să respectați următoarele condiții:

 • asigurați-vă că solul rămâne întotdeauna umed;
 • vara pentru a uda un copac de casă în fiecare zi, iarna de 2-3 ori pe săptămână sunt suficiente;
 • în tigaie nu trebuie să acumuleze o cantitate mare de lichid;
 • apa trebuie distribuită uniform pe diametrul oalei;
 • fluidul curge sub rădăcini pentru a menține trunchiul uscat.

Udarea excesivă duce la faptul că vârful de pământ nu are timp să absoarbă umiditatea care se acumulează în tigaie. În acest caz, udarea trebuie oprită, altfel putregaiul rădăcinii se va dezvolta în mandarina de casă. Încercați să utilizați apă moale, decontată.

Îngrășăminte și pansament pentru mandarină

În timpul sezonului de creștere, „animalul de companie” necesită nutriție suplimentară. Este suficient să aplicați pansament la fiecare 2 săptămâni pentru ca mandarina să se simtă „acasă”. Copacii mici nu trebuie hrăniți, iar exemplarele mari de acasă sunt bine primite:

 • humat de potasiu;
 • infuzie de mulleină diluată cu apă 1:10;
 • excremente de pui diluate în proporție de 1:20;
 • formulări finite special concepute pentru culturile de citrice.

În timpul dorminței, pomul obținut din piatră nu este suplimentar hrănit. Aceasta este o condiție importantă pentru creșterea casei, deoarece mandarina nu absoarbe substanțele nutritive introduse suplimentar atunci când procesele de viață sunt reduse la minimum..
Pentru pregătirea unui transplant de copac, pansamentul nu se efectuează cu 3 zile înainte de procedura prevăzută. După terminarea transbordării, „hrănirea” suplimentară începe după câteva săptămâni, după ce citricele au luat rădăcina într-un loc nou..

Adăugați substanțe nutritive suplimentare după udare, astfel încât să fie distribuite uniform. Încercați să acționați pe baza condițiilor instrucțiunilor fără a supraevalua doza. Un exces de nutriție duce la inhibarea proceselor de creștere, care este slab reflectată în starea generală a arborelui de origine.

Inoculare mandarină

Mandarina cultivată din sămânță nu are întotdeauna calitățile dorite. Fructificarea începe la 5 ani și apare un fruct sălbatic, al cărui gust lasă mult de dorit. Când altoiți un arbore de mandarină, productivitatea crește, iar gustul fructului devine mai saturat. Condiția procedurii este lunile de primăvară, când începe curgerea activă a seva.

Grădinarii cu experiență știu să planteze mandarina pentru a crește un copac de casă bun. Un eșantion puternic este folosit ca stoc, pe care este grefat un germen de fructe citrice fructifere dintr-un anumit soi.

La o înălțime de 7 cm de la gâtul rădăcinii de pe cortex, o incizie este de până la 4 cm sub forma literei T folosind un cuțit ascuțit, igienizat. După întinderea scoarței, se introduce un scion în incizie. Este recomandabil să faceți mai multe vaccinări pe o singură plantă, deoarece este imposibil să garantați supraviețuirea 100%.

Locul vaccinării este tratat cu var de grădină și rănit strâns cu o cârpă. Pentru a crea condiții optime de supraviețuire, creați o mini-seră sau acoperiți copacul cu o pungă de plastic. Priva începe să crească la o lună după procedură.

Formarea mandarinei

Pentru a accelera fructificarea mandarinei, cultivată din piatră, trebuie să formați corect un arbore de citrice. Atunci când răsadul de acasă crește până la 30-40 cm, primul ciupit este efectuat, determinând dezvoltarea de lăstari de prim ordin. Procedura presupune îndepărtarea vârfurilor lăstarilor după 4-5 frunze.

Furnicarea mandarinei este continuată timp de 3-4 ani, până când se formează ramuri de fructe 4-5 din ordinul pe care se dezvoltă „bile de portocale”. Pentru a forma o coroană frumoasă, îndepărtați lăstarii grași, îndepărtați ramurile care cresc spre interior și se extind dincolo de perimetrul coroanei. Dacă monitorizați creșterea ramurilor și controlați formarea de lăstari, atunci mandarina de origine crescută din semințe are un aspect îngrijit.

Transplantarea răsadurilor de mandarine

La o lună de la apariția răsadurilor, când s-au format 4 frunze, răsadurile tinere sunt plantate în cupe separate. Dacă mai multe exemplare au crescut, atunci le aleg pe cele mai puternice și mai puternice, care se pot transforma într-un arbore citric bun.

Mandarina este plasată în sol proaspăt, turnată într-o oală nouă, când rădăcinile acoperă complet pământul și ocupă volumul alocat. Procedura se realizează primăvara, sub rezerva trezirii pomului. La o vârstă fragedă, transplantul de casă cultivat din semințe este transplantat în fiecare an. Copacii maturi trebuie replantați la fiecare 2-3 ani. Exemplarele mari sau vechi nu se ating, înlocuind periodic solul superior.

Cum se transplantează mandarina, astfel încât să se transfere procedura fără durere? Transbordarea se realizează cu o grămadă de pământ, iar una dintre condițiile importante este păstrarea rădăcinilor. Selectați volumul oalei cu diametrul cu 2-3 cm mai mare. La plantare, gâtul rădăcinii trebuie să rămână la suprafață. Un vas mare cu un volum solid de sol provoacă putrezirea rădăcinilor în exemplare mici, deoarece întregul volum al solului este saturat de umiditate.

În fructe citrice are loc germinarea semințelor, astfel încât două brățuri se pot forma dintr-un os în mandarină. Când apare o astfel de instanță, un germen mai slab poate fi eliminat sau transplantat în capacități diferite, deoarece ambele au un sistem rădăcină.

Grija pentru mandarine în timpul înfloririi

Mandarinul, crescut din semințe, va da roade în toate condițiile de îngrijire? Raspunsul este da. Dar în timpul înfloririi și fructificării, trebuie să aveți grijă de „animalul de companie”, respectând următoarele condiții de creștere:

 1. Introduceți amestecurile fosfor-potasiu în pansament. Azotul este temporar exclus din nutriție, deoarece duce la o creștere a masei verzi a copacului.
 2. Pulverizați periodic mandarina, încercând să nu umeziți florile.
 3. Îndepărtați excesul de ovare, deoarece un arbore de origine poate rezista la o anumită încărcătură de fructe. Pe 15-20 de frunze se formează 1 fruct.
 4. În cazul în care mandarine izbucnesc, irigația trebuie ajustată.

Nu vă faceți griji dacă citricele de casă încep să renunțe la o parte din muguri. De obicei, un arbore de mandarină în sine reglează numărul de fructe, scăpând de excesul de încărcare.

Cum să faci floarea mandarinei

Dacă înflorirea citricelor de origine crescută din semințe nu a început după 5-6 ani de creștere, atunci trebuie să căutați cauza acestui fenomen. O condiție importantă este respectarea timpului de odihnă și formarea ramurilor de 4-5 ordine. Acest lucru este necesar pentru apariția mugurilor și pentru formarea florilor de mandarină..

Dacă copacul încă nu înflorește, o tehnică complicată vă va ajuta. Trunchiul de copac este strâns înfășurat cu sârmă de cupru, împingându-l în scoarță. Există o încălcare a procesului de curgere de șopir și citrice, pentru a lăsa urmași după sine, este forțată să înceapă înflorirea. Firul este îndepărtat după șase luni, tratând locul rănirii copacului cu var de grădină.

Prima fructificare a mandarinei

Pentru ca mandarina cultivată din sămânță să înceapă să dea roade, trebuie să treacă 5-6 ani. Primele fructe diferă uneori de soiul mamă, în mai multe moduri:

Acești indicatori se schimbă adesea, dar nu neapărat în rău. Pentru a evalua gustul fructelor, trebuie să așteptați a doua fructare, creând condiții confortabile pentru arborele de origine al mandarinei

Dăunători și probleme la creșterea mandarinei

În încălcarea regulilor de îngrijire, mandarina făcută la domiciliu începe să doară, pierzându-și efectul decorativ și încetând fructificarea. Prin modificări externe, este ușor să se determine cauza problemei. Dacă frunzele se îngălbenesc pe copac, atunci acesta poate fi un semn:

 • exces de umiditate;
 • lipsa sau excesul de baterii;
 • relocarea „dăunătorilor invizibili” (acarianul păianjen, afidele).

Motivele pentru care citricele de origine obținute din semințe aruncă frunzișul:

 • Da sau se usucă dintr-o comă de pământ;
 • proiecte;
 • rearanjare la un loc nou;
 • transplant dur cu deteriorarea rădăcinilor;
 • lipsa luminii;
 • perioada de odihnă.

Mandarina de origine obținută din sămânță suferă de „invazii” de afide, acarieni de păianjen, mâncăruri și insecte. Când aspectul copacului s-a schimbat, atunci ar trebui să-l examinați cu atenție. Dacă se observă răsucirea frunzelor, îngălbenirea frunzelor, apariția punctelor pe frunze sau apariția unei rame subțiri, atunci trebuie să vă pregătiți pentru lupta împotriva „acupanților”..

O rețetă tradițională de casă este aceea de a spăla frunzele de mandarină cu apă și săpun de rufe, urmată de infuzie de usturoi (adăugați 2 felii zdrobite în 500 ml) sau tutun (40 g de praf de tutun la 1 litru de apă). Dacă nu a fost posibil să distrugă dăunătorii, atunci ei folosesc „chimie”: Aktar, Fitoverm, Aktellik.

Nu pulverizați o casă cu substanțe chimice în interior. Prelucrarea se efectuează cu echipament de protecție. După finalizarea acestuia și moartea dăunătorilor, îndepărtați solul din oală. Nu este recomandat să mănânci fructe.

Cu plantare adecvată, grijă pentru citrice de acasă, cunoașterea nuanțelor și a subtilităților de creștere care vor apărea cu experiență, Tropicana va decora apartamentul cu flori aromate și bile de fructe portocalii. Mandarina de casă va revitaliza interiorul și va umple aerul cu uleiuri esențiale sănătoase.

Îngrijirea corectă a arborelui de mandarină acasă

Mandarinele sunt delicioase citrice bogate în vitamine. Recent, sunt plantate adesea în apartamente. Grija pentru un pom de mandarină acasă este simplă, de aceea chiar și iubitorii de flori fără experiență pot crește un tufiș. Recoltați fructe tropicale delicioase recoltate la câțiva ani după plantarea semințelor.

Îngrijirea pomilor cu mandarină acasă

Selectarea gradului

Patria mandarinei este China. De acolo, s-a răspândit în India, Japonia și alte regiuni din Asia de Sud-Est. Planta aparține familiei Rutov, genul Citrus. În condiții naturale crește până la 3-4 m, coroana are un diametru de 2-3,5 m, ramurile sunt punctate cu spini. Copacii trăiesc în natură mai mult de 50 de ani, acasă - 10-20 de ani.

Soiurile pitice ușor de cultivat acasă sunt acum crescute. Cele mai populare dintre ele:

 • Loosestrife. Este un copac compact cu frunze lanceolate alungite. Floarea acestei mandarine are un diametru de până la 4 cm, fructe - 6-7 cm.
 • Kovano Vasya. Un copac mare cu ramuri groase, acasă crește până la 1 m. Frunzele sunt mici, cărnoase, cu fructe de până la 6 cm în diametru. Recoltat la 2 ani de la plantare, cu grijă bună, primesc până la 100 de mandarine din tufiș.
 • Clemnetin. Așa numite mandarină hibridă și portocală, fructele sunt mici, cu o coajă roșie-portocalie și numeroase semințe. Dă o recoltă în al doilea an după plantare.
 • Pionier. Fructele sunt mari, cu o greutate de 70-90 g. Coroana este ușor aplatizată, compactă. Maturizare devreme: la începutul lunii noiembrie.
 • Unshiu. Mandarină pitică japoneză cu ramuri subțiri și frunze ondulate. Fructe fără semințe, în formă de pere. A crește o astfel de mandarină acasă este reală numai din butași.
 • Shiva Mikan. Arbore mic compact cu frunze mari. Fructele sunt mici, cu o greutate de până la 30 g. Timpul de coacere este octombrie sau noiembrie. Dintr-un copac colectați până la 100 de mini-fructe.
 • Miere sau Murcott. Un tufiș mic cu fructe dulci mici și un indiciu de miere. De aici numele soiului.
 • Soci. O plantă cu fructe mari, cu o greutate mai mare de 80 g. Coaja este subțire, ușor de îndepărtat. Tangerine coacă la începutul lunii noiembrie.
 • Calamondină sau citrofortunella. Citrice cu fructe verzi, hibride cu kumquat. Creșteți în Filipine. În climatul nostru, fructele se coacă dacă crești un copac acasă sau într-o seră. Fructul pare neobișnuit, este gustos și dulce.

Atunci când alegeți mandarina interioară, merită să vă uitați la randament, exactitatea plantei pentru condiții, îngrijire. Pentru început, încearcă să planteze diferite soiuri pentru a alege cele mai potrivite. Copacii poluatori atunci când înfloresc vor trebui făcuți manual. Unele soiuri se reproduc fără această procedură..

Plantarea și reproducerea

Citricele se propagă prin semințe sau răsaduri. În primul caz, proprietățile soiurilor nu sunt păstrate, de aceea, arborul este recomandat să fie vaccinat. După plantarea semințelor culturii, trebuie să așteptați 3-4 ani. Dar această metodă vă permite să economisiți. Prețul răsadurilor de mandarină - de la 100 de ruble. și mai mare.

O opțiune alternativă de reproducere este stratificarea. Nu necesită costuri materiale și ajută la menținerea calității soiului.

Cresterea oaselor

Nu este dificil să crești mandarine

Este ușor să crești mandarina din sămânță. Fructele sunt ușor de cumpărat iarna la orice supermarket. Acest lucru se face în decembrie, în timp ce citricele sunt încă proaspete. Oasele sunt scoase din pulpă, spălate, așezate pe un platou și acoperite cu o cârpă umedă. Puneți-l într-un loc cald, astfel încât să crească semințele. Trapa este umezită constant. Uneori este luat un hidrogel special în locul țesăturii, nu este necesar să-l udăm.

Apoi pregătesc solul. Este cumpărat în magazine (o compoziție specială pentru citrice) sau fabricat independent. Sol adecvat cu următoarea compoziție:

 • foaie de teren - 1 parte;
 • teren de gazon - 2 părți;
 • nisip de râu - 1 parte;
 • humus - 1 parte.

Mandarina interioară nu tolerează solul acid, deci nu se poate adăuga turbă la amestec. Solul se toarnă într-un vas sau un recipient de 4 litri. În partea de jos se află drenaj de argilă extinsă sau nisip grosier. Cerealele sunt adânci în pământ cu 3-4 cm, pământul este udat. Puneți-l într-un loc cald, cu o temperatură de 20 ° C-22 ° C.

Planta apare în 2-3 săptămâni. Pentru fiabilitate, 4-5 boabe sunt plantate într-un recipient, apoi sunt transferate în alte ghivece sau ghivece. Recoltarea va trebui să aștepte mult timp, 3-4 ani, tufișurile sunt replantate anual.

Crescând din răsaduri

Creșterea mandarinei interioare cu butași nu este de asemenea complicată. Cumpărați materiale într-un magazin specializat sau comandați online. Înainte de a cumpăra, inspectați cu atenție tufele: nu trebuie să fie pete, mucegai. Este recomandabil să achiziționați o răsaduri cu frunze și o grămadă de pământ la rădăcini: germinează mai cu succes. Dacă există un tufiș vechi acasă, butașii sunt tăiați și puși în apă pentru înrădăcinare. După 3-4 săptămâni, răsadurile sunt gata pentru transplant în pământ. Volumul optim al ghiveciului pentru a propaga pomul este de 4-5 litri. Recoltarea după plantare se recoltează rapid, după 1-2 ani.

Tangerine sunt, de asemenea, cumpărate cultivate acasă. Această opțiune este potrivită pentru cei fără experiență de plantare. După achiziționarea unui tufiș în cadă, rămâne doar să-l îngrijești în mod corespunzător: să apei, să pulverizezi, să fertilizeze.

Creșterea din stratificare

Propagarea prin stratificarea mandarinei este un mod simplu și eficient de a înrădăcina tulpina. Alegeți o crenguță veche de un an, aproximativ 20 cm lungime și 4-6 mm grosime. Cu un cuțit ascuțit, faceți 2 incizii circulare pe cortex, îndepărtați-l cu un inel pentru a face rădăcinile să crească. La o distanță de 5 cm deasupra și sub tăietură, toate frunzele sunt îndepărtate, vârful este ciupit.

După aceea, tăiați un recipient mic de plastic în jumătate: luați o sticlă sau un vas vechi. În el se pune o crenguță, astfel încât locul cu coaja îndepărtată să fie în centru. În partea de jos se toarnă un strat de nisip sau argilă extinsă, iar deasupra se așază sol nutritiv (amestecul finit sau aceeași compoziție ca pentru plantarea semințelor).

După 3-4 săptămâni, firul dă rădăcini. În tot acest timp este udat, se aplică de două ori îngrășăminte minerale. Când ramura prinde rădăcină, rămâne doar să o transplantăm cu atenție într-un ghiveci cu un diametru de 15-20 cm. Reproducerea prin proces este simplă, chiar și începătorii o pot face.

Inoculare mandarină

Fără vaccinare, fructele vor fi necomestibile

Cultivarea mandarinei acasă de la sămânță este întotdeauna combinată cu vaccinarea. Fără această procedură, se obțin fructe acide, necomestibile. Plantarea unei plante este permisă la aproximativ 2 ani de la plantare. Trunchiul de scion până la acel moment are o grosime de aproximativ 6 mm. Vaccinarea se efectuează fie în fanta, fie sub scoarță. Uneori butașii sunt înlocuiți de înmugurire.

Cu orice tehnică, sunt pregătite următoarele instrumente:

 • cuțit ascuțit;
 • bandă adezivă, bandă sau o bandă de țesătură;
 • grădină var.

Spălați-vă bine pe mâini pentru a preveni infecția. Procedura se face rapid, astfel încât contactul secțiunilor cu aerul să fie minim..

Vaccinul împărțit

Tehnica este potrivită pentru începători, efectuată pe trunchiuri mature de 3 ani. Butașii soiului selectat cu 2-4 muguri sunt tăiați oblic din 2 părți pentru a forma o pană. Lungimea feliilor este de aproximativ 3-4 cm.

Apoi trunchiul este tăiat în două, adâncimea despărțirii este de 5 cm. Tulpina este introdusă astfel încât cambiumul său să intre în contact cu cambiumul scionului cel puțin pe o parte. Trunchiul este învelit cu bandă sau pânză, lucios cu var de grădină. Arborele este așezat într-o seră dintr-o sticlă sau un film de plastic până când tulpina a prins rădăcina.

Altoire de scoarță

Pentru a planta o plantă de mandarină acasă sub coaja, este nevoie de experiență. Această tehnică este considerată mai avansată. În primul rând, se face o incizie dintr-o scoarță lungă de 3 cm.Se desparte ușor de trunchiul unui arbore de mandarină. Tăierea este tăiată oblic, introdusă între lemn și coaja portalului. Banda cu bandă și capac cu var. De grădină.

Pentru ca vaccinarea sa încheiat cu succes, utilizați 3-4 butași la o distanță de 2-3 cm unul de celălalt. Ca și în cazul precedent, construiesc o seră, un copac este udat regulat și se aplică îngrășăminte.

Care înmugurește

A planta mandarina interioară acasă este ușor cu ajutorul unui mâner cu un singur rinichi. Tehnica se numește „înmugurire”. Pas cu pas constă din următoarele etape:

 • Trunchiul unui copac de mandarină este șters cu un burete umed la o înălțime de 10 cm de suprafața solului.
 • Un rinichi cu o bucată de lemn este separat de mâner..
 • Se face o incizie în forma literei T pe scoarța trunchiului portaltoi. Înălțime tăiată - 2,5 cm, lățime - 1 cm.
 • Felia este extinsă cu grijă, acolo se introduce un rinichi cu lemn, acoperit cu coaja deasupra.
 • Înfășurați cu bandă și tratați cu lac de grădină, lăsând rinichiul liber.
 • Este bine să puneți mandarina interioară în seră dintr-o sticlă de plastic sau o peliculă de plastic.

Sera este ventilată constant, astfel încât umiditatea să nu stagneze. Când tulpina prinde rădăcină și ia primele lăstari, trunchiul scion este tăiat cu o treime la o distanță de 5-10 cm de grefă. Secțiunea de sus este acoperită cu var. Este indicat să legați un copac de mandarină de interior cu o mică buclă.

Îngrijire mandarină

Creați condiții bune pentru plantă

Grija pentru mandarină acasă constă în trucurile obișnuite. Se recomandă furnizarea plantei:

 • temperatura optima;
 • iluminat;
 • udare și hidratare;
 • pansament de top.

Temperatura

Vara, arborele de mandarină se simte bine la o temperatură de 20 ° C-25 ° C. După-amiază îl scot în aer liber. Dacă nopțile sunt calde, lăsați tufișul afară. Când temperatura scade, este mai bine să duci copacul în casă, pentru a nu îngheța.

Primăvara, când începe înflorirea, temperatura este scăzută la 18 ° C-20 ° C. Dacă este mai mare sau mai mic, florile vor cădea, iar fructele nu se vor seta. Iarna, mandarinele interioare oferă pace. Temperatura optimă pentru el în această perioadă a anului este de 5 ° C-10 ° C. În orice moment al anului, planta trebuie protejată de curent și de o cădere bruscă de temperatură.

Iluminat

Un copac de mandarină iubește lumina și este lăsat cu îndrăzneală la soare. Este bine să puneți planta pe pervazul de sud, est sau sud-est. Lumina directă a soarelui nu este dăunătoare, dar este încă recomandat să umbriți planta la prânz. Lipsa de lumină determină întârzierea creșterii, frunzele devin mai mici, devin nesănătoase, cad.

Cultivarea pe timp de iarnă a pomilor de mandarină are propriile sale caracteristici. În această perioadă a anului, ziua este scurtă, deoarece plantele oferă iluminare suplimentară. Folosiți o lampă fito, care este conectată la un candelabru sau o lampă de masă. Orele de vară sunt crescute treptat, astfel încât arborele de mandarină să nu cadă frunzele..

Udare și hidratare

Tangerine acasă trebuie udate des. Vara veți avea nevoie de mai multe udări pe zi. Iarna, acestea fac acest lucru de 3-4 ori pe săptămână la temperatura camerei de 10 ° С-12 ° С.

Arborele trebuie udat des

Următorii factori afectează volumul de apă:

 • dimensiuni de arbore de mandarină;
 • marimea vasului;
 • temperatura aerului;
 • orele de zi și intensitatea luminii.

Udarea este controlată sub formă de comă de pământ. Nu trebuie să fie prea umed, stagnarea apei în oală este inacceptabilă. Mandarina de interior tolerează în mod normal seceta, nu moare, dar lipsa de lichid determină căderea frunzelor.

Mandarina este o plantă de interior care iubește umezeala. Apa este pulverizată la o distanță de 5-10 cm de coroană. Procedura se realizează extrem de atent când mandarinul este în floare. Asigurați-vă că lichidul nu cade pe flori. Spray recomandat dintr-un spray special. Cel mai convenabil este să îl păstrați pe pervaz.

Top dressing

Este imposibil să crești mandarină sănătoasă acasă fără pansament. În solul unei cutii mici există puțini nutrienți, la care trebuie adăugați suplimentar. Îngrășămintele minerale complexe care conțin fosfor, potasiu și azot sunt adecvate. Sunt lichide și pulbere. Înainte de hrănire, concentratul este diluat cu apă de decantare conform instrucțiunilor. Apoi pomul este udat sau pulverizat cu concentrat peste coroana sa.

Mandarinele interioare încep să se hrănească primăvara devreme, după o creștere a orei de lumină. Aceasta se face la fiecare 2 săptămâni. Mai întâi faceți cantitatea minimă de îngrășământ. Când începe înflorirea, cantitatea este crescută treptat. Top dressing-ul este terminat la sfârșitul lunii septembrie.

Transplantarea și tăierea mandarinei

Transplantă anual o tânără de interior tânără. De la 4-6 ani, procedura se repetă la fiecare 2 ani, iar după 8 ani - o dată la 3 ani. Transplantul de sol este cumpărat dintr-un magazin sau pregătit independent. Structura:

 • sol de frunze - 1 parte;
 • sol de gazon - 3 părți;
 • humus - 1 parte;
 • nisip - 1 parte;
 • lut gras - 2-3 linguri. L.

Volumul noului vas este crescut cu 100-200 ml. Un transplant de mandarină acasă este efectuat cu atenție, pentru a nu deteriora gâtul rădăcinii și rădăcinile în sine. Nu se îndepărtează bucățele de pământ, mandarina din cameră este transferată cu grijă într-un nou recipient cu acesta. După transplantare, solul este înmuiat și udat.

Este necesar să formați o coroană anual, altfel copacul va crește incorect. Prinderea vârfurilor începe în martie, când apar lăstari tineri.

Uneori, tăierea se face la sfârșitul sezonului de creștere. Coroanele sunt formate conform planului, apoi se obțin frumoși copaci decorativi, chiar și cu elemente bansai. Creșterea mandarinei interioare este posibilă, chiar dacă nu ciupiți și nu puteți copacul. Dar aspectul unui astfel de tufiș nu este prea estetic.

Boala mandarină de casă

Sănătatea plantelor depinde de îngrijirea corespunzătoare

Tangerine care dau fructe bine acasă sunt sensibile la boli. Sunt amenințați de ciuperci, bacterii, viruși. Unele simptome sunt legate de îngrijirea necorespunzătoare, lipsa sau excesul de nutrienți din pământ.

Boli cauzate de microorganisme

Cel mai adesea, mandarina acasă suferă de ciuperci, mai puțin probabil că este stimulată de boli bacteriene și virale..

Iată câteva patologii cu care se confruntă proprietarii de arbori de citrice:

 • Antracoză. O boală fungică care se dezvoltă cu umiditate ridicată, revărsat. În primul rând, planta este acoperită cu pete verzi, apoi se întunecă. Toate organele sunt afectate: frunze, tulpini, flori și fructe.
 • Wartiness. Această boală provoacă, de asemenea, ciupercă. Mai întâi apar pete transparente pe frunze, apoi se îngroașă și se transformă în negi. Înflorirea se oprește, ovarele cad, tufișul nu mai este capabil să dea roade. Cu o înfrângere ulterioară asupra fructelor, petele sunt portocalii, formează un fel de tuberozitate.
 • Gummosis. Infecția fungică afectează trunchiul și rădăcina gâtului. În timp, distruge complet scoarța, circulația sucurilor se oprește și planta moare. Boala apare cu o lipsă de calciu și fosfor, un exces de azot, revărsat, lipsă de drenaj. Motivul devine adesea o plantare profundă a unei răsaduri, deteriorarea trunchiului.
 • Rac de citrice. Bacterioza se manifestă prin pete maroniu închis. Dacă apar astfel de simptome, este imposibil să salvați și să reanimați planta - aceasta este distrusă.
 • Putregaiul radacinii. Multă vreme, boala trece neobservată până când planta începe să se usuce, iar frunzele se îngălbenesc și cad. Un miros neplăcut vorbește despre o infecție fungică, întunecarea părții inferioare a trunchiului.
 • Tristeza. Boală virală care afectează copaci mari mari. Frunzele se îngălbenesc și încep să cadă, apoi întreaga tufă se usucă.
 • Xylopsorosis. O altă patologie virală caracteristică plantelor vechi. Manifestările sunt similare cu homoza, doar trunchiul este afectat.
 • Malsecco. Afectează mandarina acasă în perioada de iarnă-toamnă. Se manifestă ca o cădere caracteristică a frunzelor: plăcile cad, iar pețiolele rămân pe ramuri. Apoi, lăstarii încep să se usuce până când planta moare complet.

Pentru a combate bolile fungice, orice fungicid este potrivit. Din păcate, leziunile virale și bacteriene nu sunt tratate. Pentru a evita bolile, tufișul trebuie fertilizat și udat corespunzător. De mare importanță este temperatura camerei optime..

Boli legate de îngrijirea necorespunzătoare

Lipsa de îngrășământ, supraîncărcarea sau subumplerea, reziduurile, modificările condițiilor de temperatură determină moartea unei plante de citrice. Principalele simptome asociate îngrijirii necorespunzătoare:

 • Arbustul aruncă frunzele. Acest fenomen este fiziologic. Căderea frunzelor începe la sfârșitul lunii septembrie și durează până în februarie. Pierderea excesivă a frunzelor indică o problemă. Motivul pentru aceasta este aerul uscat, o aterizare prea adâncă, lipsa de potasiu în sol, un tiraj, iluminare slabă, revarsare.
 • Frunzele se îngălbenesc. Motivul principal este lipsa azotului. În acest caz, îngălbenirea începe de jos, până când acoperă întregul arbore. Încetează să dea roade și, în cele din urmă, piere. Simptomul este asociat, de asemenea, cu udare insuficientă, apoi frunzele se îngălbenesc, apoi se rumenesc, se usucă la vârfuri. Uneori, un acarian păianjen devine cauza gălăgiilor.
 • Frunzele sunt lente și uscate. Dacă sunt acoperite cu o crustă brună, în oală există prea multă umiditate. Când frunzele uscate apar din cauza umpluturii, acestea se îngălbenesc mai întâi.

Îngrijirea corectă a mandarinei la domiciliu vă permite să evitați probleme. Dacă știți cauza simptomelor de mai sus, este ușor să corectați situația. Fertilizați, schimbați modul de irigare, temperatura camerei.