Alegerea unui material de acoperire pentru seră

Cu Safplast

Policarbonatul celular a revoluționat agricultura. Odată cu apariția acestui material, grădinarii au reușit să realizeze cele mai ambițioase vise. Deci, în adăposturile staționare din policarbonat, chiar și în Siberia, strugurii se coacă complet și obțin cantitatea potrivită de zahăr; în sere se coagulează pepenele pepene verde și deja la sfârșitul lunii mai se coc roșiile. Policarbonatul celular este utilizat în producția de cultură relativ recent, dar în popularitate a depășit cu mult materialele de acoperire tradiționale, precum sticla și filmul din plastic. Singurul lucru: nu toate policarbonatele, reprezentate în multe de pe piață, sunt la fel de bune și la fel de potrivite pentru o seră - există unul care se zdrobeste literalmente după primul sezon. Vă vom spune cum să alegeți policarbonatul celular de înaltă calitate pentru seră..

Film, sticlă sau policarbonat?

Ați observat cât de repede corturile de seră din policarbonat au eliminat serele de film și construcțiile de seră din sticlă de pe site-urile noastre? Spre deosebire de film, policarbonatul de înaltă calitate poate dura până la 20 de ani, iar în comparație cu sticla, este uimitor de fiabil - serele din policarbonat celular bun pot rezista la rafale puternice de vânt și pot grăbi dimensiunea unui ou de porumbel. Potrivit experților, policarbonatul celular este de 20 de ori mai puternic decât sticla.

Apropo, serele de sticlă nu erau atât de frecvente în epoca pre-policarbonat a grădinii și nu numai din cauza fragilității sticlei. Era într-adevăr dificil să construiești o astfel de seră, aici erau necesare mâini iscusite și chiar abilități de inginerie. În plus, cultivarea plantelor într-o seră de sticlă a necesitat anumite abilități - de exemplu, a fost necesară organizarea umbririi pentru a proteja frunzele de arsurile solare.

În sere din policarbonat celular, plantele primesc o cantitate suficientă de lumină și, în același timp, sunt protejate de arsuri. Cert este că acest material are calități ridicate de transmitere a luminii și, în același timp, este capabil să împrăștie lumina soarelui.

Atât agronomi profesioniști, cât și grădinari amatori, care au apreciat calitățile ridicate ale noului material, spun că policarbonatul de policarbonat este diferit. Și, pentru a nu fi dezamăgiți de policarbonat, trebuie să vă apropiați cu atenție de alegerea sa.

Ce anume sa cauti?

Unul dintre principalele criterii pentru un bun policarbonat este protecția împotriva radiațiilor UV. Nu toate policarbonatele celulare, care sunt vândute în Rusia și în alte țări, au această protecție, cele mai ieftine mărci nu le au. Dar nu îl puteți salva.

Cert este că policarbonatul celular fără strat protector UV se va prăbuși rapid sub influența soarelui. Poate acesta este singurul dezavantaj al materialului. Devine opac, devine galben ca hârtia veche, se deformează vizibil și, ca urmare, se poate prăbuși doar într-un sezon sau două. O seră din policarbonat de înaltă calitate, cu un strat protector UV sub soare, nu se prăbușește și este capabilă să-și servească proprietarul timp de două decenii. Policarbonatul celular de înaltă calitate este protejat de radiațiile ultraviolete printr-un strat concentrat uniform (este important!) Cu o grosime de cel puțin 30 de microni. pentru că Stratul UV este invizibil cu ochiul liber, trebuie să existe documente care să confirme viața foii.

Este important să înțelegem că policarbonatul este protejat de razele ultraviolete dăunătoare de către un strat protector special UV. Unii vânzători de policarbonat celular spun că la masa policarbonatului i s-a adăugat protecție împotriva radiațiilor UV. Dar o astfel de protecție nu funcționează, deoarece concentrația de protecție împotriva radiațiilor UV la suprafață va fi în mod evident insuficientă. Așa se poate mânca protecție solară cu linguri pentru a proteja pielea de expunerea nedorită la soare. Prin urmare, asigurați-vă că cumpărați policarbonat cu un strat protector UV (este aplicat pe partea laterală a filmului de protecție pentru culori).

Anterior, cumpărătorii obișnuiți au verificat prezența protecției UV pe o foaie de policarbonat cu ajutorul unei mașini de verificare a bancnotelor. Dar atunci producătorii, care de fapt nu aplică un strat protector UV, au început să adauge strălucire optică pe suprafața foii. Ca urmare, stratul strălucește în dispozitiv, dar de fapt nu este.

Este posibil să verificați dacă stratul protector UV este de fapt aplicat pe foaie numai în condiții de laborator, dar, deoarece este scump, cumpărătorul, desigur, nu va face acest lucru. Pentru consumator, singura opțiune de a se asigura cu exactitate este responsabilitatea financiară documentată a producătorului pe durata de viață declarată (deoarece stratul de protecție UV este responsabil pentru durabilitatea policarbonatului).

Apropo, asigurați-vă că citiți informațiile de pe site-ul web al producătorului - pot fi publicate certificate de calitate și rezultate ale testelor de teren care confirmă durata de funcționare. De asemenea, informații despre prezența unui strat protector UV trebuie indicate pe ambalaj.

Un alt criteriu important de calitate pentru policarbonatul celular este grosimea foilor.

Grosimea foii de policarbonat celular afectează conservarea căldurii. Cu cât este mai mare grosimea (și, în consecință, cu cât este mai mult aer în celule), cu atât policarbonatul economiseste căldură. Pentru o seră sezonieră, grosimea optimă este de 4 mm. Dacă faceți o seră pe tot parcursul anului, este mai bine să alegeți o grosime de 8 sau 10 mm, în acest caz policarbonatul poate reduce costurile de încălzire.

Nu trebuie uitat că foaia de policarbonat este mai groasă, cu atât se îndoaie mai rău.

De asemenea, atunci când achiziționați policarbonat celular, trebuie să luați în considerare un astfel de indicator ca greutate.

Greutatea foii (densitatea) afectează caracteristicile de rezistență. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât materialul este mai puternic. De exemplu, există o densitate a unei foi cu o grosime de 4 mm - 720 grame pe metru pătrat și există 520 grame, o diferență de 200 g. Când foaia este „trasă” la o densitate mai mică la o grosime de 4 mm, rezistența se pierde. Acum, o greutate specifică de cel puțin 600 de grame pe metru pătrat pentru o foaie de 4 mm grosime este considerată densitate normală pentru o seră de țară standard. Dar este clar că cu cât este mai mare cu atât mai bine. Și, desigur, greutatea foii nu trebuie să includă greutatea filmului de ambalare; unii vânzători păcătuiesc acest lucru.

Există un test simplu care va determina calitatea materialului. Luați o foaie de policarbonat celular și strângeți-l ușor cu degetele. Dacă rămân scufundările pe foaie sau, în plus, rigidizările se deformează sau se rup din cauza presării, acesta este policarbonatul celular cu densitate mică. Pe materialele de înaltă calitate nu vor rămâne urme de presare.

De obicei, la punctul de vânzare, cumpărătorul nu are posibilitatea de a cântări foaia și de a determina densitatea acesteia (rămâne doar să ia cuvântul vânzătorului cu cuvântul). După ce am simțit o frunză, este posibil să înțelegem cât de puternice sunt fagurele (despărțirile verticale ale unei frunze). Cu cât densitatea (greutatea) este mai mică, cu atât rezistența este mai mică.

MAI MULTE: nu veți obține o recoltă bună într-o seră de policarbonat opac. În realitate, policarbonatul poate avea diferite nuanțe: roșiatic, albăstrui etc. Din păcate, este posibil să întâlniți un vânzător fără scrupule, care va spune că policarbonatul colorat într-un mod special convertește lumina soarelui și accelerează fotosinteza. Însă testele arată că orice nuanțe de orice culoare din materialul sere reduc transmiterea luminii către plante și, prin urmare, întârzie dezvoltarea lor. Adică, policarbonatul de seră de înaltă calitate ar trebui să fie, de asemenea, transparent.

În Rusia, este produs de fapt policarbonat, care accelerează fotosinteza și, în consecință, crește productivitatea și accelerează maturarea fructelor. Dar această inovație nu depinde de culoarea materialului. Un astfel de strat bio este aplicat pe astfel de policarbonat, care transformă razele ultraviolete în roșu. Dezvoltatorul va spune mai multe despre inovație:

Policarbonat Actual! Bio cu un strat bio se bazează pe un aditiv special de transformare a luminii care transformă o parte din razele UV ale soarelui într-un spectru de lumină roșie. Fotosinteza apare mai repede sub influența spectrului roșu al luminii. Alte lucruri fiind egale, plantele dintr-o seră cu o astfel de acoperire primesc mai mult spectrul roșu de lumină, fotosinteza este accelerată, astfel încât plantele dau mai multe fructe, fructele se coacă mai repede și dau mai multă masă.

Sera: când și cum se instalează

Este clar că policarbonatul ieftin nu poate avea toate calitățile de mai sus, iar un preț scăzut este mai probabil să sperie un cumpărător responsabil decât îl va interesa. Dar puteți economisi în continuare o seră de policarbonat celular. Aceleași reguli se aplică aici ca și în cazul materialului de plantare: toamna, cererea este mai mică, astfel încât să puteți cumpăra mai ieftin decât în ​​primăvară. În plus, toamna, sera este instalată mai ușor (primăvara, terenul înghețat îngreunează instalarea) și, după pregătirea paturilor calde începând cu luna octombrie, plantarea se poate face deja la începutul primăverii.

Este foarte important să alegeți locul potrivit pentru a instala instalația. Fiecare sit are propriul microclimat și, în câteva sute de părți, temperatura de pe suprafața solului poate diferi cu unul sau două grade. Prin urmare, sera nu este așezată în locurile cele mai joase și umbrite ale site-ului unde se acumulează umezeala, iar primăvara sunt cel mai probabil înghețurile. Dimpotrivă, cel mai uniform, bine luminat și uscat loc de pe site este cel mai potrivit pentru seră.

Pentru a vă asigura că sera garantează că va supraviețui căderilor grele de zăpadă și nu se prăbușește sub greutatea zăpezii, completați policarbonatul de înaltă calitate cu un cadru de înaltă calitate. Experții recomandă un cadru realizat din țevi cu profil solid. Această recomandare este deosebit de importantă pentru cei care nu vizitează țara iarna și nu curăță sera de zăpadă. Apropo, pentru aceasta este suficient să atingeți cu o palmă pe o foaie de policarbonat celular din interiorul structurii.

De obicei, serele din policarbonat celular sunt instalate fără fundație, fixând cadrul într-un loc selectat cu ace speciale. Dar, în unele cazuri, se realizează și o fundație ușoară cu pile. Când instalați o seră, este important să respectați câteva reguli importante:

 • Este necesar să vă asigurați că foaia de policarbonat este poziționată cu partea marcată în sus, deoarece din această parte este aplicat stratul protector UV. Dacă un policarbonat este în plus acoperit cu un bio-strat care accelerează fotosinteza, acesta este, de asemenea, situat pe partea superioară a foii (pe partea de film color). Pentru a nu confunda părțile, se recomandă îndepărtarea filmului de pe ambele părți ale foii după instalare.
 • Foi de policarbonat sunt montate astfel încât fagurii să fie amplasați vertical (paralel cu arcul sau direcția rampei).
 • Pentru a împiedica praful sau insectele să intre în celulele materiale, capetele foii sunt sigilate. În acest caz, capătul superior este sigilat cu o bandă de etanșare, iar capătul inferior este perforat pentru a facilita scurgerea condensului. În profilurile de capăt, care protejează suplimentar capetele inferioare ale foii, se fac deschideri pentru drenarea condensului la fiecare jumătate de metru.
 • Foaia de pe cadru este fixată cu șuruburi autofiletante cu garnituri și o șaibă cu o suprafață largă de rulment. Este important ca diametrul găurii găurite să fie mai mare decât diametrul șurubului.

În general, un material de adăpost cu efect de seră selectat în mod corespunzător duce întotdeauna la o recoltă bună și timpurie și chiar și cei mai devotați susținători ai plantelor în creștere pe câmp deschis se îndreaptă spre progres. Cine ar putea crede că în luna mai este deja posibilă recoltarea primei roșii? Cu toate acestea, serele de înaltă calitate pot obține astfel de rezultate.

Timpul de a pune seră: comparați caracteristicile și prețul sticlei și policarbonatului

Odată cu începutul primăverii, rezidenții de vară și proprietarii de case private își amintesc serele. Cineva trebuie să-și modernizeze o casă pentru plante, iar cineva trebuie să construiască una nouă. Ce să folosești pentru asta - sticlă sau policarbonat? Comparați specificațiile, caracteristicile de instalare și prețurile

Sticla și policarbonatul au multe în comun. Aceasta este o transmisie de lumină ridicată, o viață lungă, rezistență la înclinațiile meteorologice. Dar au multe diferențe.

Sticlă

Sticla este un material care a trecut testul timpului, deoarece inițial serele, serele și serele erau realizate exclusiv din aceasta. Avantajele acestui material sunt multe, dar. unii dintre ei sunt simultan dezavantaje.

Merită să începem cu faptul că sticla transmite 100% din lumina soarelui. Ceea ce este foarte util în zilele înnorate, dar dăunătoare la soare. Plantele dintr-o astfel de seră se pot supraîncălzi și chiar pot muri.

Pentru a îndepărta excesul de căldură și ventilația suplimentară în seră, este necesar să se facă aerisiri în acoperișuri sau pe pereți

Un alt punct semnificativ este masa mare de sticlă. Deci, greutatea de 1 m² a unei foi cu o grosime de 5 mm este de 12 kg. Pe de o parte, acest lucru necesită construcția unei fundații (cel puțin columnare) și a unui cadru solid. Pe de altă parte, rezultatul este o construcție solidă, solidă, care va dura multe decenii. Și atunci când profilele de rulmenți devin totuși inutile, pot fi înlocuite și adăugate ochelari vechi. La urma urmei, acest material nu are o dată de expirare.

Apropo, datorită faptului că sticla nu se deteriorează în timp, mai există un avantaj, de data aceasta unul incontestabil. Pentru construcția serii, puteți utiliza sticla „secundară” de la ferestrele învechite și alte structuri translucide. Acest lucru va reduce costul casei pentru răsaduri. Noua sticlă va costa 500 - 650 ruble / mp.

Sticla este ușor de curățat, ceea ce înseamnă o întreținere ușoară. De fapt, doar spălarea periodică cu apă dintr-o barieră a grădinii este suficientă. Contaminanții puternici sunt îndepărtați cu substanțe de curățare abrazive..

În contact cu focul, sticla nu se topește și nu emite substanțe toxice, ceea ce nu se poate spune despre policarbonat

Cadrul de seră în forma sa cea mai simplă este o structură din profile de oțel și incrustări de cauciuc. Dar dacă folosiți profile din plastic sau aluminiu „cald”, puteți asambla o structură de capital sigilată din sticlă - o seră încălzită sau o grădină de iarnă.

Și acum pentru contra. Primul și principalul: pauze de sticlă. Acest lucru duce la probleme în timpul transportului și instalării. Și chiar o grindină puternică poate transforma o seră într-o grămadă de cioburi.

De remarcat, de asemenea, conductivitatea termică ridicată a sticlei. În cuvinte simple, se încălzește rapid (așa cum am menționat mai sus) și se răcește rapid. Pe măsură ce soarele apune în spatele norilor, temperatura scade imediat în seră. Alte lucruri fiind egale, un astfel de design este mai rece decât policarbonatul, iar recolta se maturizează în 5-7 zile mai târziu.

Și în sfârșit, sticla are posibilități arhitecturale destul de slabe. Designul optim al serii va fi cea mai simplă casă dreptunghiulară, cu acoperiș înclinat. Teoretic, sticla poate fi îndoită la raza dorită (aceasta se realizează în producție, așezând o foaie translucidă pe un șablon metalic și supunând-o încălzirii într-un cuptor), dar prețul crește prea mult. Și să aducem un astfel de panou la obiect va fi mult mai dificil decât plat. Deci, dacă doriți să decorați site-ul cu o seră interesantă, este mai înțelept să recurgeți la policarbonat.

policarbonat

Policarbonatul celular este un alt material popular care este folosit astăzi pentru sere mai des decât sticla veche bună. Dacă priviți un astfel de material din lateral, aveți senzația că este asamblat din mai multe tuburi de secțiune pătrată. Care sunt proprietățile sale?

Policarbonatul celular nu lasă în lumina soarelui mult mai rău decât sticla. Transmiterea luminii materialului transparent este de aproximativ 90%

Potrivit producătorilor, policarbonatul este de aproape 200 de ori mai puternic decât sticla! Și chiar dacă astfel de cifre impresionante sunt puse în discuție, putem fi siguri că materialul nu se va crăpa sub loviturile de grindină. Da, și este dificil să o sparg în mod special, în cazul unei lovituri puternice, mai curând va fi crăpat decât să se sfărâme în fragmente. Deci este sigur să spunem că materialul nu este traumatic.

Structura din policarbonat din fagure vă permite să economisiți în mod eficient căldura. Deci plantele au o șansă mai bună de a supraviețui înghețurilor bruște, care, din păcate, nu sunt neobișnuite în climatul nostru.

Policarbonatul este destul de rezistent la căldură și frig. Gama sa de lucru se situează în intervalul de la –60 la + 80ºС

Și, desigur, nu se poate să nu spunem despre flexibilitate. O foaie de material poate fi literalmente învelită. Datorită acestei proprietăți utile, nu numai serele sunt realizate din policarbonat celular, ci și viziere și copertine cu forme destul de complexe.

Acum să vorbim despre neajunsurile. Primul și, probabil, principalul este în viața limitată a materialului. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, policarbonatul se teme de radiațiile ultraviolete. Sub lumina soarelui, plasticul devine treptat tulbure, pierzându-și capacitatea de a transmite lumina solară și un aspect atractiv. Înțelegând problema, producătorii acoperă foi de policarbonat cu un film protector special. Inhibă în mod vizibil procesele distructive, dar nu le oprește..

Un alt dezavantaj al policarbonatului este că acesta răspunde la fluctuațiile de temperatură și umiditate, extinzându-se în căldură și stând la frig. Acest lucru trebuie luat în considerare în timpul instalării, răsucirea șuruburilor astfel încât foaia să aibă libertate de mișcare. Este important să închideți capetele foilor cu dopuri speciale, astfel încât apa să nu curgă în panourile goale. În caz contrar, în timp, acolo se va aduna murdărie. În cazuri „mai ales neglijate”, plasticul crește literalmente cu mușchi.

În cele din urmă, suprafața policarbonatului este destul de ușor de zgâriat, așa că trebuie să aveți grijă la spălare. Toate acestea conduc la faptul că la câțiva ani de la instalarea serei, materialul trebuie înlocuit.

Lățimea foilor de policarbonat este de 210 cm. Acesta este un parametru standard, constant. Lungimea poate atinge 12 m. Dar la o grosime (de la 4 la 32 mm) merită să vă opriți un pic mai mult. Alegerea materialului pentru acest parametru depinde direct de aplicație. Foile de 4 și 6 mm sunt utilizate cel mai adesea pentru serele arcuite și boltite, și de 8 mm pentru acoperișurile cu cap. În cele din urmă, policarbonatul cu o grosime de 10 mm și mai mult este utilizat în ansamblul serelor încălzite care funcționează pe tot parcursul anului.

Dependența de grosimea policarbonatului și pasul de întindere

Grosime policarbonat, mm

Înălțimea lăzii, mm

Atunci când alegeți foi de policarbonat pentru o seră, ar trebui să acordați atenție greutății lor. Plasticul celular este mult mai ușor decât sticla (care este un alt avantaj), dar totul este bun cu moderație. Unii producători, în efortul de a economisi materii prime, fac salturile interne în faguri prea subțiri. În acest caz, materialul pierde nu numai în masă, ci și în rezistență. O foaie standard cu o grosime de 4 mm trebuie să cântărească 0,8 kg / m². 6 mm - 1,3 kg / m², 8 mm - 1,5 kg / m², 10 mm - 1,7 kg / m² și 16 mm - 2,7 kg / m².

Policarbonatul ușor trebuie să poarte marcajul Light. Acest tip de material este mai ieftin decât standard

Policarbonatul monolitic este oarecum separat, de asemenea, de menționat. Acesta este plastic fără goluri interne, care se realizează prin turnare sau extrudare și este acoperit pe ambele părți cu un film care protejează împotriva radiațiilor ultraviolete. Evident, un astfel de material durează mult mai mult decât omologul său gol. Gama de prețuri este foarte mare: pe piață puteți găsi o ofertă atât la 700 cât și la 3000 de ruble. pe m² de tablă grosime de 6 m. Plasticul celular costă în medie 450 de ruble / mp.

Preț de emisiune

Și acum să trecem la întrebarea care interesează cel mai mult rezidentul de vară. Deci, ce este mai rentabil, sticla sau policarbonatul? Cu siguranță este dificil să răspunzi fără echivoc, există prea multe variabile în ecuație. În plus față de dimensiune, trebuie să țineți cont de arhitectura clădirii, de materialul profilului și de numărul de ferestre / ferestre. Cu toate acestea, după câteva cercetări, putem oferi o serie de exemple care vor ajuta la alegerea.

Astfel, sera de sticlă finisată cu lățimea de 2,5 m, lungimea de 4,05 m și înălțimea de 2,1 m, asamblată pe colțuri de oțel zincat, cu ușă de compartiment și două frunze de fereastră, va costa clientului aproximativ 60.000 de ruble. Creșterea lățimii până la 3 m face construcția mai scumpă cu doar 5.000 de ruble. Dar cu o lățime de 4 m și o înălțime de 2,8 m, sera va costa 90.000 de ruble.

Serele pe tot parcursul anului cu rame din aluminiu „cald” sunt mult mai scumpe. Astfel, o casă capitală pentru plante cu o lățime de 3 m, o lungime de 4 m și o înălțime de 2,5 m va facilita portofelul clientului în valoare de aproximativ 600.000 de ruble. Prețul unei sere mai spațioase (4 × 10 m) va depăși un milion și jumătate.

Ce explică cifre atât de impresionante? În primul rând, faptul că o construcție grea „caldă” necesită o fundație fiabilă de bandă, iar săpăturile sunt foarte scumpe. Nu este ușor să aduci sticlă fragilă asupra unui obiect, iar posibilele pierderi (de luptă) sunt de asemenea incluse în cost. Într-un cuvânt, există multe motive pentru costul ridicat. Dar, după ce a plătit o dată, grădinarul primește o clădire care îl va încânta timp de multe decenii.

Cu serele din policarbonat, situația este oarecum diferită. O construcție de 2,5 m lățime, 4 m lungime și 2,1 înălțime, cu un acoperiș înclinat și cu două orificii de aerisire costă 25.000 - 30.000 de ruble. Adică de aproximativ două ori mai puțin decât un pahar similar. Există însă o ofertă mai bună. Folosind reduceri de primăvară, puteți achiziționa un model de 3 × 4 x 2,1 m gata de instalare pentru 13.000 de ruble și 3 × 6 x 2.1 m pentru 16.000 de ruble. Beneficiul este evident. Desigur, o astfel de seră nu va mai servi secole, dar va supraviețui mai multe sezoane..

Pentru a reduce costul sticlei / policarbonatului, sera poate fi instalată lângă peretele principal al casei. De obicei, este spălată în interior pentru a adăuga lumină.

Veralline.com

Comparați și discutați

Film, sticlă sau policarbonat, cu atât mai bine să acoperiți sera?

 • Film6%

Film, sticlă sau policarbonat, cu atât mai bine pentru seră?

Fiecare grădinar, grădinar și doar un rezident de vară este sigur că are o seră pe parcelă, al cărui scop este să crească plante iubitoare de căldură, cum ar fi roșii, castraveți etc. Principiul funcționării este următorul - în interiorul serii, radiațiile infraroșii provenite de la soare sau conductele de încălzire încălzesc plantele și solul. Aerul încălzit din interior este ținut în interiorul structurii de acoperiș și pereți..
Pentru țara noastră nordică, utilizarea serilor este mai mult decât relevantă. Deși cel mai mare complex de sere este situat în provincia spaniolă Almeria, într-o țară cunoscută pentru climatul său cald.
Dar nu vom fi distrași de Spania, vom avea în vedere serele noastre care stau pe o gospodărie privată sau, mai degrabă, să luăm în considerare materialul folosit pentru acoperirea lor.
Film
Cel mai simplu și mai accesibil material pentru acoperirea unei sere.
Avantajele acoperirii cu peliculă a serii:

 • Cel mai ieftin material dintre toate enumerate.
 • Ușor de tras pe cadru, nu sunt necesare abilități speciale.
 • Simplitatea și siguranța în funcționare, filmul nu se poate sparge ca sticla, dacă este deteriorat, trebuie doar să schimbi zona deteriorată.
Contra de acoperire cu peliculă a serii:
 • Poate fi folosit doar în perioada caldă a zilei. Când este înghețat, filmul nu reține căldura bine.
 • Filmul trebuie tras în cadrul serii în fiecare an..
 • Instabilitate pentru orice daune, motiv pentru care trebuie să cumpărați noi role de film.
 • Dacă filmul este liber, sau întins pe un cadru ușor, acesta poate fi aruncat.

Sticlă
Avantajele capacului de sticlă al serii:

 • Principalul avantaj al sticlei este permeabilitatea ridicată a acesteia la lumina soarelui..
 • Materialul ecologic, atunci când este încălzit, nu emite substanțe nocive și un miros neplăcut de substanțe chimice, care, dacă sunt acumulate în seră, pot fi dăunătoare pentru plante.
 • Sticla este rezistentă la abraziune, astfel încât păstrează un aspect impecabil mult timp. Poluarea și praful sunt ușor spălate de apă.
Contra acoperirii de sticlă a serii:
 • Conductivitate termică scăzută a sticlei, datorită căreia se răcește mai repede, mai repede decât serele filmate.
 • Sticla, un material destul de fragil, se poate rupe dintr-o grindină mare (cu toate acestea, acoperirea filmului poate fi deteriorată și de grindină).
 • Instalarea și repararea unei sere acoperite cu sticlă este un proces care consumă destul de mult timp și costisitor.

policarbonat
Policarbonatul este un material polimer durabil, nerefractabil, care are o transmisie ridicată a luminii, aproape ca sticla. Pentru acoperirea serelor se folosește policarbonat celular sau celular, care are 2 sau mai multe straturi interconectate de numeroase rigidizări interne. Între straturi există un strat de aer care conferă materialului o capacitate ridicată de izolare termică, iar rigidizările sunt responsabile pentru rezistența și rezistența sa la eforturi mecanice.
Avantajele policarbonatului pentru seră:

 • Izolație termică excelentă, dacă intenționați să folosiți sera pe tot parcursul anului, atunci nu există materiale mai bune.
 • Rezistență la impact ridicat.
 • Nepretenție în serviciu.
Contra de policarbonat pentru seră:
 • Instalarea unei sere acoperite cu policarbonat este cea mai bună soluție pentru profesioniști. Puteți să îl instalați și voi, dar va necesita mult timp. Acest dezavantaj este compensat de faptul că, în viitor, nu trebuie să faceți reparații, deoarece materialul este suficient de puternic.
 • Iarna, policarbonatul se poate îndoi sau forma sub greutatea zăpezii.
 • În ceea ce privește permeabilitatea la lumină, policarbonatul este aproximativ la nivelul acoperirii filmului și este semnificativ inferior celui din sticlă.

Seră policarbonat sau film

Ce să folosiți pentru a vă acoperi seră sau seră? Adesea, locuitorii de vară au o întrebare cu marginea - un film sau policarbonat, sau poate sticlă?

Aș dori policarbonatul, dar, din nou, mușcătura prețurilor. Strămoșii noștri și-au acoperit întreaga viață cu un film vechi bun și nu s-au plâns. Sau s-au plâns??

Merită să investești într-o seră din policarbonat

Care este avantajul policarbonatului față de film și sticlă, merită să „investești” într-o seră din policarbonat?

Policarbonatul este mai rezistent decât filmul

Producătorii de policarbonate declară o perioadă de garanție de 10 ani. Cu o bună protecție împotriva razelor UV și de la un producător de încredere, policarbonatul va dura mai mult în practică, ani.În ceea ce privește sticla, orice persoană de vârstă de grădiniță știe că este fragilă și va dura în seră până la prima bună grindină sau vânătoare de vandal. Sticla și filmul nu au protecție împotriva soarelui, ultravioleta are un efect dăunător asupra lor, în urma căreia sticla și filmul devin tulburi și se prăbușesc. În plus, filmul nu tolerează extremele de temperatură și tinde să se sfâșie în punctele de atașare la cadru. Astfel, sticla și filmul vor necesita o înlocuire frecventă și vor provoca somn neliniștit al proprietarului unei astfel de sere.

Policarbonatul este mai modern și mai perfect decât filmul

Policarbonatul a apărut relativ recent pe piața rusă, acesta este un material nou (raportat la „epoca” filmului). Știm că totul curge, totul se schimbă, în timp, apar materiale plastice mai adaptate la condițiile necesare. În prezent, policarbonatul este cel mai avansat material pentru acoperirea serelor. Credem că într-o zi ceva nou va veni să îl înlocuiască, cu atât mai bine, dar acum serele din policarbonat sunt cele mai adaptate pentru creșterea unei recolte bune.

Policarbonatul este mai bun pentru creșterea și bunăstarea plantelor cultivate într-o seră.

Este mai bine, deoarece transmite numai lumina soarelui „utilă” în țara dvs., excluzând razele ultraviolete dăunătoare. Datorită unui film invizibil de pe suprafața policarbonatului, care „captează” lumina ultravioletă, plantele tale obțin o lumină și o căldură potrivită. Sticla și filmul trec totul la rând, ei „nu înțeleg” - acesta este ultraviolet sau ceea ce ai nevoie. Există momente în care plantele dintr-o seră de sticlă sunt arse de lumina soarelui excesivă.

În ceea ce privește translucența, filmul, policarbonatul și sticla sunt aproximativ egale în acest indicator: toate cele trei materiale au un coeficient translucid mai mult decât suficient pentru o recoltă bună.

Singurul punct pe care policarbonatul îl pierde în film și sticlă este costul și costurile în numerar. Ei bine, acest lucru este firesc: nu există o mașină Mercedes la prețul unei Lada și invers.

Postfaţă

Policarbonatul nu a fost inventat pentru a obține bani de la grădinarii care iubesc banii, așa cum unii preferă să gândească, ci pentru a ușura locuința și să opereze o seră din policarbonat. Astfel încât grădinarul, în loc de timpul petrecut înlocuind filmul sau sticla, folosește această resursă valoroasă pentru lucruri mai importante și mai plăcute.

Ce policarbonat să alegeți pentru o seră: 4, 6 sau 8 mm

Ce policarbonat să alegeți pentru o seră: 4, 6 sau 8 mm? Au trecut zilele în care în secțiunea horticultură puteți vedea doar sere de sticlă și sere cu înveliș din plastic. Acum pentru clădirile de grădină folosiți policarbonat celular.

Beneficiile policarbonatului pentru construcția de sere

Nu degeaba grădinarii au început să aleagă policarbonatul, dacă era necesar să construiască o seră.

 1. Ține ultraviolete;
 2. Transmite lumina necesară plantelor;
 3. Râzâie razele soarelui;
 4. Cântărește puțin;
 5. Plasticitatea materialului vă permite să dați clădirilor orice formă;
 6. Durată;
 7. Păstrează bine căldura;
 8. Absorbitor de sunet bun;
 9. Nu-i frică de diferențele de temperatură;
 10. Rezistent relativ la stres mecanic;
 11. Creează clima necesară confortabilă pentru plantele din interior;
 12. Viața medie - mai mult de zece ani.

Ce tipuri de policarbonat există și cum diferă

În construcție, se utilizează monolitic și celular, adică celular, policarbonat..

Monoliticul este o placă transparentă asemănătoare cu sticla, cu toate acestea acest material este mult mai puternic și are o transmisie mai mare a luminii. Policarbonatul monolitic este utilizat mai ales la scară industrială..

Policarbonatul celular arată ca două foi conectate de jumătate. Se dovedește că este format din multe celule. Policarbonatul celular este utilizat pe scară largă pentru construcția copertinelor, acoperișurilor și a altor structuri. Grădinarii au apreciat calitatea policarbonatului și l-au folosit de bună voie pentru a echipa rame de seră. O seră din policarbonat este un loc minunat pentru răsaduri, deoarece acest material protejează bine plantele de vânt, îngheț, precipitații, radiații ultraviolete, împrăștie lumina directă a soarelui, împiedicându-le să ardă frunze fragede și să distribuie uniform lumina în seră, durează mult timp.

Fagure din policarbonat

Foile mai durabile sunt formate din faguri pătrați. Acest material poate fi utilizat pentru sere în care iluminarea este instalată de lămpi. Corpurile de iluminat atârnate de tavan, astfel de foi de policarbonat vor rezista.

Cele mai durabile foi sunt din fagure hexagonale. Acestea pot fi folosite de la anotimp la sezon, deoarece practic nu le este frică nici de greutate, nici de impact mecanic, dar nu lasă să se aprindă, astfel că serele trebuie să fie echipate cu lămpi pentru a ilumina plantele..

Putere

În depozitele de construcții sunt prezentate foi de policarbonat de diferite culori. Dar pentru sere este mai bine să alegeți nu colorate, ci transparente, astfel încât plantele să primească suficientă lumină. S-ar părea, de ce să nu alegeți policarbonatul roșu pentru un acoperiș de seră? La urma urmei, grădinarii folosesc lămpi roșii pentru a stimula creșterea și dezvoltarea răsadurilor. Cu toate acestea, în acest caz, alegerea unui policarbonat nu transparent, ci colorat nu va îmbunătăți deloc dezvoltarea plantelor, ci doar le va priva de lumina necesară.

protecție UV

Plantele protejate de policarbonat sunt salvate de razele ultraviolete nemeritate, dar protectorul însuși nu poate tolera radiațiile ultraviolete mult timp. Treptat apar fisuri pe plăci, care cresc în timp, iar la final, foile rupte se prăbușesc.

Pentru sere, este necesar să cumpărați policarbonat cu un strat protector. Pentru a nu greși atunci când alegeți un material, trebuie să acordați atenție informațiilor din instrucțiunile cu care producătorii furnizează mărfurile. Caracteristicile produsului sunt, de asemenea, indicate pe ambalaj, care trebuie studiate.

Dimensiunea foii

Dimensiuni standard de foi de policarbonat celular: cu o lungime de 6 și 12 metri - o lățime de 2,1 m.

Policarbonatul monolitic este produs de obicei în foi: 6,5 m lungime și 2,1 m lățime, 12 m lungime și 2,1 m lățime.

Prețurile depind de grosimea materialului, ceea ce înseamnă rezistența acestuia. Deci, pentru o foaie de policarbonat celular de 6 m lungime cu o grosime de 4 mm, trebuie să plătiți în 1,5 mii de ruble. Pentru policarbonat de aceeași calitate, dar cu o lungime de 12 m, trebuie să plătiți aproximativ 3 mii de ruble. Pentru o foaie de policarbonat celular cu o grosime de 6 mm, trebuie să plătiți aproximativ 3,5 mii de ruble, pentru 12 m - aproximativ 5 mii de ruble. O foaie de policarbonat cu o grosime de 8 mm costă în medie aproximativ 6 mii de ruble, o foaie cu lungimea de 12 m - aproape de două ori mai mult. O foaie de policarbonat de 6 m lungime costă aproximativ 2 mii de ruble.

Ce rol joacă grosimea policarbonatului într-o seră?

Deci, foi cu o grosime de 4 mm sunt făcute pentru structuri ușoare, de exemplu vitrine. Dacă utilizați un astfel de material pentru sere, atunci în regiunile în care clima este blândă, nu există precipitații abundente și ninsori. Foi de grosime de 6 mm sunt ideale pentru sere mici, vitralii, vârfuri și alte modele arhitecturale. Foi de grosime de 8 mm sunt utilizate pentru producerea serelor mari, pentru acoperișuri. Policarbonatul de 10 mm grosime este necesar pentru geamuri verticale. Foile cu o grosime de 16 mm sunt utilizate pentru acoperișuri în zone mari. Foi glazurate cu o grosime de 20 mm și obiecte mari, industriale de 25 mm.

Ce policarbonat este mai bine să alegeți pentru o seră

Ce policarbonat să alegeți pentru o seră: 4, 6 sau 8 mm. Având în vedere caracteristicile policarbonatului, nu este dificil să alegi cea mai bună opțiune pentru seră de glazură, astfel încât acestea să dureze mult timp.

Policarbonat 4 mm: caracteristic

Acest tip de policarbonat este cel mai adesea cumpărat dacă trebuie să faceți, de exemplu, o seră. Primul motiv pentru popularitate este prețul, materialul este relativ ieftin. Cu toate acestea, un astfel de policarbonat nu poate fi numit durabil. Nu trebuie să părăsiți structura pentru iarnă: foile sunt deformate sub greutatea zăpezii căzând și lipite de acoperiș.

Dimensiunea celulei5.7x4
Transmiterea luminii88%
Gravitație specifică800 g (mp)
PutereMai puternic decât acrilul și sticla
protecție UVexistă
FlexibilitateRaza de încovoiere minimă 700 mm
Izolație termicăSub o fereastră cu geam dublu
Izolare fonicaSări 32-35 de decibeli
Siguranța privind incendiileignifug
cererePentru suprafețe mai mici de 50 mp

Policarbonat 6 mm: caracteristic

Material complet rezistent, potrivit pentru vitrarea serelor dintr-o zonă mică. Dar pentru fermele mari horticole nu este potrivit. Precipitațiile nu reprezintă o piedică pentru un astfel de material, rezistă bine condițiilor meteorologice.

Dimensiunea celulei5.7x6
Transmiterea luminii86%
Gravitație specifică1300 g (mp)
PutereDe 10 ori mai puternic decât acrilicul
protecție UVexistă
FlexibilitateRaza de îndoire mai mică de 1050 mm
Izolație termicăDe 2 ori mai mult decât paharul
Izolare fonicaSări 30 de decibeli
Siguranța privind incendiileignifug
cerereConstrucție de sere, arbori, pavilioane, copertine (fără scară industrială)

Policarbonat 8 mm: caracteristic

Pentru grădinari, policarbonatul structurat cu lățimea de 8 mm este cea mai bună opțiune pentru construirea de sere. Are o transmisie bună a luminii, menține perfect clima dorită pentru plante, durabilă, durează mai mult de zece ani.

Dimensiunea celulei11x8
Transmiterea luminii85%
Gravitație specifică1500 g (mp)
PutereDe 10 ori mai puternic decât acrilicul
protecție UVexistă
FlexibilitateÎndoirea nu mai mult de 1400
Izolație termicăGeam izolant egal
Izolare fonicaAbsoarbe complet zgomotul
Siguranța privind incendiileignifug
cerereSere industriale, acoperișuri, garduri, geamuri pavilion, ecrane de zgomot, tavane suspendate

„Ușor” din policarbonat: caracteristic

Aceasta este o versiune ușoară de policarbonat, nu cântărește mai mult de 500 g (mp). Producătorii spun că au înregistrat pierderi în greutate datorită tehnologiilor care au redus densitatea de polimeri. Acest material are mai puțini microni care asigură protecție UV și conferă rezistență policarbonatului. Prin urmare, materialul este mai puțin rezistent la stres mecanic și alți factori externi. Durata de viață este scurtă, de 3-5 ani. Poate fi utilizat numai pentru vitrarea suprafețelor verticale, de preferință interioare. Cei grădinari care folosesc acest policarbonat pentru seră vitrătoare prezintă un mare risc - acoperișul se poate prăbuși, neputând rezista atacului ploii și vântului.

Policarbonat ce producător alege

Ce policarbonat să alegeți pentru o seră: 4, 6 sau 8 mm. Există multe companii pe piață care produc policarbonat de înaltă calitate. Cu toate acestea, există companii care vând analog analog ieftin, transmitându-l ca material scump. De exemplu, de multe ori în loc de policarbonat cu un film protector, se vinde un fals care nu reușește după câțiva ani. Prin urmare, cumpărătorul responsabil va cere întotdeauna vânzătorului un certificat de calitate. Nu există așa ceva - este mai bine să nu cumpărați mărfuri.

Acesta este un brand al grupului german Bayer Material Science, care are o reputație impecabilă..

Marca aparține campaniei Sabic Innovative Plastics din Arabia Saudită. Cunoscut în multe țări ale lumii..

Marcă coreeană deținută de Samyang. Cumpărătorul intern a apreciat mărfurile acestui producător pentru un raport calitate-preț rezonabil.

Marca companiei americane Dow Chemical. Calitatea este excelentă, dar prețul este foarte mare.

Un producător rus care s-a dovedit pozitiv. Materialul este durabil, servește cel puțin un sfert de secol, spun cumpărătorii.

Marca autohtona detinuta de Safplast Innovative. Preț accesibil, comparativ cu mărfurile străine, viață de până la 14 ani.

O marcă comercială a unei companii cu același nume. Producătorul ruso-israelian garantează o calitate înaltă și o durată de viață lungă a policarbonatului, dar în același timp prețurile sunt destul de atractive.

Caracteristici de lucru cu policarbonat

 • Policarbonatul este un material surpriză: schimbă dimensiunea în funcție de condițiile meteorologice. Dacă este cald afară, policarbonatul se extinde până la o mie de milimetri, cu toate acestea, un astfel de fleac poate interfera și dacă foile sunt fixate pe cadru. Pe vreme răcoroasă, policarbonatul opus se restrânge ca mărime. Prin urmare, constructorii de seră, care lucrează cu policarbonat, lasă întotdeauna distanțe mici între structura de susținere și foile.
 • Grădinarii, sere cu auto-glazură, trebuie să vă amintiți că este mai bine să tăiați policarbonatul cu un ferăstrău, un puzzle, o râșniță, după ce ați fixat anterior foaia, altfel, atunci când vibrați, puteți greși în tăierea materialului. Dacă este necesar să se facă găuri în foi de policarbonat, atunci este necesar să se retragă de pe margine cu cel puțin 30 mm. Dacă orificiul este aproape de marginea foii, pot apărea fisuri..
 • Tăierea se face din partea acoperirii ultraviolete aplicată pe tabla de policarbonat.
 • Pentru lipirea foilor este mai bine să folosiți lipici poliuretanic, astfel încât cusăturile vor fi mai puternice.

Recenzii ale clienților de pe forum

- Niciodată în viața mea nu voi cumpăra din nou o versiune ușoară de policarbonat. Învelișul a eșuat, nefiind servit nici măcar trei ani! Nici rafalul mediu de vânt nu a putut rezista. Nu, este mai bine să luați materiale mai durabile pentru seră.

- Când am avut nevoie să pregătesc o seră, un prieten m-a sfătuit să cumpăr farfurii de carboglas și mi-a spus că este de bună calitate. Știi, sunt fericit. Sera mă servește de trei ani, iar policarbonatul arată ca fiind nou. Sper că vor dura toți 10 ani.

- Desigur, pentru o seră trebuie să cumpărați policarbonat cu o grosime de cel puțin 6 mm. Foile de 8 mm sunt de asemenea bune, dar mi se pare că transmit lumină mai rău, în special culoarea. Am cumpărat transparent pentru seră și mat pentru foișor. Colorate pentru diferite elemente decorative, decorațiuni, vârfuri - asta este, dar în sere și sere nu este necesar să se întunece.

Film sau policarbonat ?

Anunțuri pe NN.RU - Casă

Aer condiționat pe o zonă de răcire / încălzire de până la 25 m, - clasa A + de eficiență energetică, - compresor inverter, - sezonier ridicat.

aer condiționat pe o suprafață de până la 25 mp Calitate din fabrică la un preț rezonabil. Designul elegant este potrivit pentru orice interior. In stoc.
Preț: 17 590 rub.

Bună ziua, sunt un maestru privat. Mai ieftin decât firmele și intermediarii, pentru că nu plătiți în exces! Repararea frigiderelor de uz casnic, refrigerarea.
Preț: 100 rub.

aer condiționat pe o suprafață de până la 20m.kv calitate din fabrică la un preț rezonabil. Designul elegant este potrivit pentru orice interior. In stoc.
Preț: 16 620 rub.

Fiecare copil poate deveni remarcabil, fiecare este capabil să își îndeplinească visul. Principalul lucru este să determinați corect ceea ce îi place și.

Policarbonat pentru sere

În agricultura modernă, policarbonatul este din ce în ce mai utilizat pentru sere și sere. Mulți experți îl numesc cel mai bun material în acest scop - datorită mai multor caracteristici operaționale și posibilității instalării independente a structurilor, fără a fi nevoie de construitori profesioniști. Este logic ca șefii de întreprinderi care operează în industria agricolă și, pur și simplu, proprietarii de parcele gospodărești, să aibă întrebări cu privire la alegerea policarbonatului de cea mai bună calitate și a costurilor pentru construirea unei sere. Hai să încercăm să ne dăm seama în detaliu.

Soiuri și avantaje ale materialului

Orice seră ar trebui să ofere condiții de temperatură și umiditate adecvate pentru cultivarea anumitor culturi. Dacă activitățile agricole sunt desfășurate la scară industrială, este nevoie de construcția unor structuri de suprafață largă. Pentru a reduce costul construcției, trebuie să utilizați materiale cu o greutate minimă, deoarece, în caz contrar, va trebui să cheltuiți bani pentru instalarea unui cadru greu scump.

Astfel, cea mai bună soluție pentru astfel de sarcini este policarbonatul celular. Este mai ușor, în comparație cu un monolit, datorită structurii goale. În plus, are o conductivitate termică mai mică, prin urmare, permite reducerea costurilor de încălzire a serilor din cauza pierderilor de căldură mici.

Acest tip de material are o cerere stabilă pe piață, deoarece prezintă mai multe avantaje:

 • costuri mai mici în comparație cu monolitic;
 • performanțe optime de izolare termică;
 • gravitație specifică scăzută;
 • nivel ridicat de rezistență;
 • protecție fiabilă împotriva radiațiilor solare dăunătoare.

Nu există atât de multe dezavantaje ale policarbonatului celular, dar trebuie notată compresia / extinderea materialului la salturi de temperatură și rezistența scăzută la substanțele abrazive..

Opțiuni de grosime și densitate

Caracteristicile operaționale ale panourilor depind direct de grosimea acestora. Cu cât este mai mică, cu atât este mai mare transmitența luminii. Pentru o seră, acest indicator este esențial, deoarece numai cu iluminare bună se poate face un randament bun al recoltelor. Prin urmare, este imposibil să folosești policarbonat pentru sere cu o grosime mai mare de 10 mm, deoarece absoarbe și împrăștie doar 25 până la 50% din fluxul de lumină. Cu o astfel de iluminare, plantele nu vor putea dezvolta și da roade..

Odată cu creșterea grosimii policarbonatului, nivelul de izolare termică crește, ceea ce permite să se cheltuiască mai puțin pentru încălzirea serelor și, în consecință, pentru a reduce costul de producție. Prin urmare, este necesar să se determine raportul optim de rezistență termică și de transmitere a luminii.

Din punct de vedere al eficienței și duratei de funcționare, rezistența mecanică are o importanță deosebită, care depinde și de grosimea panourilor. Pentru a selecta tipul de material adecvat, trebuie luați în considerare următorii factori:

 • forma geometrică a viitoarei clădiri (rampe, colțuri etc.);
 • dimensiuni ale pasului de lăzi;
 • tipul de culturi care trebuie cultivate;
 • nivelul de încărcare a zăpezii caracteristic regiunii;
 • indicatori ai temperaturii necesare.

Nu este recomandat să folosiți cele mai subțiri și mai ieftine foi de policarbonat pentru construirea serelor, deoarece în acest caz economiile se vor dovedi destul de îndoielnice datorită rezistenței structurale scăzute. Pentru a-l face rezistent la încărcături de vânt și zăpadă, va trebui să cheltuiți bani pentru instalarea cadrului. Cu toate acestea, nu ar trebui să alegeți cele mai groase foi, deoarece au o capacitate de transmitere a luminii scăzută, iar greutatea mare a panourilor, din nou, va duce la necesitatea instalării unui cadru de susținere.

Este mai bine să utilizați policarbonat pentru sere cu o grosime de 4-10 mm cu o treaptă a unei lăzi de 700-1015 mm. Aceasta este cea mai bună opțiune pentru majoritatea clădirilor, permițându-vă să obțineți un design fiabil și durabil, reducând în același timp consumul de materiale. Folosirea panourilor de 4 mm poate satisface bine nevoile agricole dacă materii prime de înaltă calitate sunt utilizate pentru producerea lor.

Cu toate acestea, este mai bine să verificați grosimea nominală, deoarece unele întreprinderi lipsite de scrupule se străduiesc să reducă costurile și să permită fabricarea de foi de 3,5-3,8 mm. Acest lucru nu este vizibil vizual, așa că ar trebui să măsurați materialul înainte de a cumpăra, astfel încât în ​​timpul funcționării serii să nu întâmpinați problema distrugerii secțiunilor sub influența vântului și / sau a zăpezii. Pentru a ști exact ce grosime de policarbonat celular este necesară într-un anumit caz, este necesar să se țină seama de caracteristicile sistemului de încălzire a serii.

În funcție de grosimea foilor, parametrii de flexibilitate ale materialului variază și de aceea trebuie luat în considerare acest factor dacă este planificat construirea unei sere în formă de arc. Același lucru este valabil și pentru clădirile închirate. Pereții lor sunt de obicei montate folosind foi de 4 mm, iar acoperișul - de la 6 sau 10 mm. Cea mai frecventă opțiune este utilizarea policarbonatului celular cu grosimea de 4, 6 și 8 mm.

Materialul de 10 mm este utilizat doar pentru construcția unor structuri agricole mari implicate în mod continuu. Achiziționarea de foi de grosime mai mare este imposibilă datorită încărcării excesive pe cadru și a transmisiei reduse a luminii.

Policarbonatul este disponibil în dimensiuni standard. Pe piață puteți cumpăra întotdeauna foi de 2,1 × 6 m, 2,1 × 12 m și 2,1 × 2 m cu o grosime de 3,2-32 mm.

Locația celulelor merge de-a lungul foii, însă, pentru unii producători, acestea pot fi plasate în valuri.

De asemenea, atunci când alegeți policarbonat celular pentru sere, nu uitați de o caracteristică atât de importantă ca gravitatea specifică. Foi de aceeași grosime pot diferi în acest indicator, în funcție de compoziția și calitatea materiilor prime utilizate. Cu cât densitatea este mai mare, cu atât nivelul de rezistență și rezistență la diferite sarcini este mai mare, dar afectează și greutatea materialului. Cea mai bună opțiune pentru construcția de sere sunt considerate panouri cu un parametru de 0,7 kg / m².

Culoarea foilor de policarbonat pentru sere

Pe piața modernă sunt prezentate panouri din policarbonat transparent și colorat. La diverși producători, sortimentul include zeci de culori. În domeniul construcțiilor de sere, alegerea unei anumite opțiuni este determinată de scopul funcțional al clădirilor. Întrucât cultivarea eficientă a culturilor necesită lumina soarelui cu un anumit spectru și intensitate, este important să luăm în considerare doi parametri cheie:

 • nivelul de transmisie a luminii;
 • tipul de iluminare rezultat (trebuie să fie cât mai aproape de lumina naturală a zilei).

Pentru construcția serii, este mai bine să alegeți policarbonatul cu cea mai mare transmisie de lumină (aproximativ 80%), adică transparent. Când utilizați panouri pictate, nu uitați că unele culori absorb prea multă lumină. De exemplu, foile de culoare bronz care sunt la cerere întârzie acum și se împrăștie până la 60% din razele soarelui. Proprietățile lor estetice, desigur, sunt evidente, însă pentru seră acest avantaj nu aduce niciun beneficiu, ba dimpotrivă - dăunează culturilor cultivate.

Înveliș protector UV

Sub expunere prelungită la lumina directă a soarelui, se observă o distrugere a structurii policarbonatului transparent. Din această cauză, se formează mai întâi fisuri microscopice, care se extind treptat, se adâncesc și devin evidente, ducând ulterior la o scădere a caracteristicilor de rezistență a foilor și distrugerea acestora. Pentru a minimiza daunele radiațiilor UV și a prelungi durata de viață a materialului, producătorii recurg la aplicarea unui strat de protecție special.

Majoritatea tipurilor de panouri sunt disponibile cu un strat UV cu o singură față, dar există opțiuni cu o față-verso. Este nejustificat să folosiți un astfel de policarbonat pentru sere, deoarece este destinat producerii de structuri expuse radiațiilor ultraviolete din ambele părți, de exemplu, diverse panouri, produse publicitare, panouri informative etc..

Policarbonatul celular este fabricat fără o acoperire de protecție, cu toate acestea, un astfel de material este destinat exclusiv utilizării interne. Este complet nepotrivit pentru utilizarea în aer liber, deoarece expunerea la soare, precipitații și umiditate duce rapid la distrugere, iar materialul nu va dura mai mult de un an.

Stratul UV are o grosime de 0,0035 până la 0,006 mm și face față sarcinii de a preveni procesele de distrugere. Aplicarea se realizează în timpul producției materialului prin difuzia parțială a acestuia cu baza. Astfel, stabilizatorul de lumină nu se exfoliază din foaia de policarbonat, oferind o durată de viață lungă a panoului. Acoperirea protejează în mod fiabil plantele din seră de expunerea la radiațiile ultraviolete dure. Acesta este absorbit și dispersat fără să afecteze creșterea și dezvoltarea culturilor.

Prezența unui strat de substanțe fotostabilizante este obligatorie atunci când se utilizează policarbonat celular pentru construcția de seră. Informații despre caracteristicile acoperirii de protecție pot fi găsite pe folia de ambalare sau în documentația produsului. Din punct de vedere vizual, este absolut invizibil, de aceea este important să cumpărați policarbonat celular de la producători de încredere. Prețurile prea mici ar trebui să alerteze imediat, deoarece furnizorii fără scrupule vând uneori panouri fără strat UV, convingând în același timp cumpărătorul de disponibilitatea acestuia.

Viața de seră

Policarbonatul de calitate superioară produs de companiile de vârf este capabil să asigure o viață de 20 de ani în seră. Dar multe materiale casnice fac față funcțiilor lor mai rău, în medie, „experimentează” aproximativ 10 ani de funcționare. Produsele fabricilor chineze constau adesea din materiale reciclate, așa că nu vă puteți aștepta de la ea de înaltă calitate și fiabilitate. Perioada maximă pentru un astfel de policarbonat nu este mai mare de 5-7 ani.

Recomandări de selectare

Atunci când achiziționați panouri din policarbonat pentru construcții de seră, este necesar să se acorde atenție la o serie de criterii:

 • Marcare. Producătorii responsabili indică informații tehnice complete despre produs (dimensiunea, grosimea, densitatea foii, data lansării etc.), ceea ce ajută foarte mult la alegerea celui mai bun material..
 • Calitatea suprafeței. Panourile nu trebuie să aibă bule, zgârieturi, fisuri, jetoane, blocaje, oprire și opacități.
 • Starea de ambalare. Folia protejează foile de deteriorarea mecanică, reducând performanța acestora.
 • Depozitare. În depozite, policarbonatul este plasat în poziție orizontală. Dacă materialul este de înaltă calitate, nu se deformează, nu se îndoaie sau nu își pierde forma geometrică.
 • Certificare Lipsa certificatelor indică o calitate scăzută a produsului. În plus, în astfel de cazuri, producătorul nu este responsabil pentru faptul căsătoriei.

Cu toate acestea, chiar și atunci când achiziționați cele mai fiabile și durabile panouri din policarbonat, este necesar să acordați atenție principală procesului de instalare a serii. Ar trebui să vă amintiți despre modificarea proprietăților fizice ale materialului sub influența factorilor de temperatură și să folosiți șuruburi cu un diametru mai mic decât găurile de montare. Acest lucru va preveni fisurarea foilor în timpul expansiunii și contracției..

Transport și depozitare.

Conform regulilor, policarbonatul pentru sere este depozitat orizontal pe o suprafață plană într-o cameră închisă. Dacă nu este posibil să le scoateți dintr-o zonă deschisă, panourile trebuie despachetate și așezate cu stratul de protecție în sus.

Transportul se realizează și pe orizontală, deoarece într-o poziție verticală există riscul de deformare a marginilor. Foile cu o grosime mai mică de 8 mm se recomandă a fi transportate în mașini speciale, astfel încât să se încadreze complet în corp și să nu se spargă. Foile din policarbonat cu dimensiunea de 8 mm pot ieși ușor peste bord, dar nu mai mult de 1 metru.