Calla acasă: în creștere și reproducere

Crinii sălbatici calla cresc pe întreaga planetă, unde există un mediu umed umed pentru ea, cu o abundență de iazuri, râuri și lacuri. Această plantă a fost crescută în Africa de Sud, dar treptat a putut să se adapteze diferitelor condiții de viață și a fost domesticită. Distribuit Calla în America, Germania, Franța, Canada. În Rusia, floarea și-a câștigat popularitatea relativ recent și a primit numele Fluture.

Descrierea plantei calla

Calla aparține genului Aroid. Din fotografie puteți vedea cum arată planta calla.

Are tulpini lungi și subțiri. Frunzele florii sunt largi și mari, crescând nu din tulpini, ci din rizom. Inflorescența se află în vârful tulpinii. Frunzele nu sunt amplasate în apropierea pedunculilor, dar florile în sine constau dintr-un „cob” și o „pat de pat”.

Vizual, arată așa: „coperta” are o formă mare, în formă de pâlnie, învelită într-un tub, în ​​interiorul pâlniei există o „ureche” galbenă acoperită cu flori în miniatură.

Frunzele Calla de orice fel și soi sunt verzi, dar în funcție de vârsta plantei pot apărea frunze cu urme albe și petele. Lungimea maximă a frunzelor este de 16 cm. Rizomul florii este foarte extins și poate crește până la 70 cm adâncime.

Puteți cumpăra o plantă de casă calla în orice magazin de flori specializat.

 1. Calla etiopiană este un tip clasic de calla. Folosit de florariști pentru a decora diverse sărbători și evenimente. Are o culoare „albie” albă ca zăpada și o „ureche” galbenă, alungită în interior.
 2. Mlaștina calla este o caracteristică a acestei specii într-un sistem de rădăcini complexe care poate crește la o scară gigantică, distrugând plantele care cresc în apropiere. Rizomul nu crește în profunzime, ci deasupra solului.
 3. Calla Elliot - flori de pâlnie de o culoare lămâie, o specie rară de calla.
 4. Calla Remani este o specie cu o paletă mare de nuanțe: liliac, roșu, roz, fuchsia. Varietate in miniatura cu flori mici.

Calla Care

Luați în considerare cum să aveți grijă de un acoperiș calla acasă..

În Rusia, se crede că Calla este o plantă capricioasă, iar îngrijirea necesită cunoștințe și abilități speciale. De fapt, totul este mult mai simplu. Principalul lucru care trebuie făcut este să pregătiți inițial și să oferiți plantei condițiile corecte, similare mediului sălbatic. Și după a nu uita de udarea regimului și îngrășământul periodic.

Cumpărarea tuberculilor pentru plantarea de crini calla este mai bună iarna și se încheie cu începutul primăverii. Ar trebui să acordați o atenție deosebită cojii tuberculilor - aspectul său indică starea generală a viitoarei plante.

Ar trebui să fie elastic și rezistent. Cele mai mici riduri, cute, uscăciune și nereguli indică faptul că plantarea Calla nu va da rezultate și floarea nu va lua rădăcină.

Iluminare necesară

 • Cultivarea crinii calla acasă nu este cu mult diferită de multe alte flori de interior. Această plantă iubește lumina zilei și un climat cald, dar se teme de lumina directă a soarelui în timpul solstițiului..
 • Cea mai bună opțiune ar fi un loc aproape de fereastră, dar ușor întunecat fie de o distanță mică, fie de o perdea translucidă.
 • Dacă nu sunt respectate condițiile de lumină corespunzătoare a zilei, se poate folosi lumină artificială, în special în perioada de dezvoltare vegetativă.
 • Iluminarea cu o lampă ar trebui să fie de cel puțin 12 ore pe zi, în acest caz planta se poate forma, obține rezistență și poate oferi o înflorire bună în viitor.
 • Perioada de înflorire a calla în sine nu este necesară prin prezența unei iluminări de douăsprezece ore, poate fi redusă la 8 ore pe zi.

Temperatura aerului

Deși crinul calla este o floare iubitoare de căldură, nu tolerează încălzirea cu aer ridicat. Un exces de grade amenință planta cu apariția paraziților, atât pe frunzele sensibile, cât și în rădăcini. Acasă, calla este cel mai bun percepător al temperaturii aerului de la 20 până la 27 ° C, fără schimbări bruște.

Și în perioada de înflorire, planta trebuie transferată într-un mediu rece, cu o temperatură de 12 până la 15 C. În acest climat, Calla trebuie să rămână 2-2,5 luni, timp în care va avea timp pentru a câștiga forță și a re-verde.

Indicatori de umiditate

Chiar și cu crini calla de acasă într-o oală, această plantă nu uită de habitatul său original. Pentru ea, proximitatea corpurilor de apă și a zonelor de coastă este importantă, prin urmare, umiditatea aerului ar trebui să crească, în special pentru crinii etiopieni. Și în perioada de înflorire, indicatorii de umiditate ridicată sunt deosebit de importanți.

Udare crini calla

Este important să știi cum să udi corect o floare de interior de calla. Sub rezerva umidității necesare, regimul de udare în perioada de dezvoltare vegetativă poate fi programat o dată la 10 zile. Ar trebui udată cu un flux subțire, apa trebuie să fie caldă la 30-40 C și nu ar trebui să cadă pe tulpină și frunze. Pulverizarea unei părți obligatorii în îngrijirea crinii calla.

Ar trebui să se facă 1 dată în 5-7 zile, asigurați-vă că apă caldă.
Pentru a evita stagnarea fluidului, trebuie să aveți grijă de drenaj, iar stratul superior poate fi acoperit cu mușchi, care va absorbi excesul de lichid.

Soluri și pansament

Îngrijirea nepretențioasă a calla la domiciliu va necesita un minim, prin urmare, pentru o ședere confortabilă, se va potrivi cu orice sol floral universal, cu adăugarea de minerale și organice. Pentru producția de sine a solului este necesar să cumpărați: terenuri de foioase și sărăcăcioase, turbă, nisip și argilă, în proporții de 1: 2: 1: 1.

Solul pentru crinii de calla este așezat într-un recipient și udat, apoi bulbii de calla trebuie să fie plantați cu o distanță de 18-20 cm unul de celălalt, o perioadă până la încolțirea încolțitului, ar trebui să fie prevăzut cu udare abundentă, fără a usca solul.

Semințele de calla germinate sunt, de asemenea, posibile să plantezi, după apariția lor, ar trebui să inspectezi și să alegi exemplare mai puternice pentru plantarea ulterioară în pământ.

Este recomandabil să fertilizați o floare o dată pe lună, dar este necesar să alternați tipul de îngrășământ unul cu celălalt. Calla pentru o dezvoltare completă necesită: minerale, materie organică, precum și azot.

Hrănire

 • Cu o dietă deplină, calla va înflori timp de 8-10 luni fără întrerupere. Dar acest lucru poate fi obținut numai prin combinarea corectă a îngrășămintelor între ele. Alternanțele organice, minerale și azot sunt necesare pentru a evita o supraabundență a unui tip de nutrienți.
 • Primul semnal al abundenței excesive în nutrienți sunt marginile întunecate ale frunzelor florii. În acest caz, ar trebui să opriți hrănirea timp de 4-5 săptămâni, lăsând udarea și pulverizarea în îngrijire.
 • Îngrășămintele trebuie adăugate în sol și apă pentru irigare, dar faceți acest lucru fără a uita de alternanțe. Trebuie avut în vedere faptul că, în lipsa iluminării, fertilizarea ar trebui să fie mai mare.

Tăierea frunzelor Calla

De-a lungul timpului, creșterea și dezvoltarea crinii de calla se vor îngheța în mod inevitabil și vor muri de frunze vechi, dând loc celor noi. În acest caz, nu trebuie să așteptați până când planta aruncă singur frunzișul, ar trebui să fie tăiată manual, dar acest lucru nu trebuie făcut des, de două sau de trei ori pe an.

Dacă becul dă naștere la numeroase procese noi care împiedică strada principală să primească toți nutrienții și, prin urmare, să nu înflorească complet, ar trebui să fie ciupite. Prinderea ar trebui să se facă o dată pe an la sfârșitul lunii iunie sau iulie.

Boli și dăunători

 • Principalii dăunători ai Calla sunt acarienii păianjen și afidele. Este posibil să înțelegem că o plantă este infectată cu una din speciile acestor paraziți prin inflorescențe uscate și galbene, iar mucus și pete negre apar pe frunze.

Pentru a combate paraziții, puteți utiliza o soluție de săpun care trebuie ștersă din toate frunzele și tulpina fără a atinge florile. În cazul unei leziuni majore, trebuie să fie conectate substanțe chimice pentru combaterea leziunilor de flori.

Acarienii păianjen apar în caz de umiditate insuficientă, aer uscat și o temperatură mai mare de 27 C. Pentru a determina prezența unui acarian păianjen este posibilă prin zonele galbene de pe frunze și prin pierderea luminozității și a saturației culorii în frunze și tulpină..

 • Calla se poate infecta cu boli infecțioase, cum ar fi ciuperci și putregai. Motivul principal pentru începutul putrezirii rădăcinilor și tulpinii este stagnarea lichidului de la un exces de udare. De asemenea, este posibilă infecția din lipsa drenajului și a mușchiului, supraalimentare cu îngrășăminte.

Dacă planta este infectată cu o ciupercă bacteriană sau putregaiul poate fi salvată, din păcate, este puțin probabil să reușească. Se recomandă distrugerea florii și nu se repetă astfel de greșeli în îngrijire.

Ameliorarea

tuberculii

În crinii de calla, reproducerea prin tuberculi este considerată cel mai frecvent și nu este dificil. Rizomul principal este aranjat în așa fel încât creșterea fiicei să fie separată fără efort și daune.

Și chiar în cazul unei creșteri puternice a rizomului principal, tuberculul trebuie să fie ușor rupt și secțiunea necesară să fie ușor ruptă. Peste un an, planta formează lăstari (copii), care cresc de partea tulpinii. După ce au separat toate lăstarii, acestea trebuie să fie plantate în containere cu sol pregătit în prealabil.

seminte

Este mai dificil să transferați calla de cameră prin semințe, deoarece pentru plantarea lor este necesar să se obțină aspectul unei cutii pe tulpina plantei, în care semințele se vor coace pentru plantare.

După transplantarea prin oricare dintre metode, trebuie asigurată o udare abundentă, dar amestecurile de nutrienți trebuie începute numai după ce gerul a crescut și adaptat.

Răspunsuri la întrebări

 • Întrebare: Care este intensitatea creșterii calla?

Răspuns: O oprire în creșterea oricărei plante indică lipsa de nutrienți și oligoelemente. Creșterea abundentă a Calla este independentă de tipul și soiul soiului. În cazul unei atmosfere adecvate, a climatului, a iluminatului și așa mai departe, Calla poate adăuga 20 cm lungime pe lună în creștere.

 • Întrebare: Este posibil să folosiți sol din grădină sau din grădină pentru a crește crini calla?

Răspuns: Nu, este imposibil. Pentru sol, este important nu numai componenta de echilibru PH, care nu poate fi potrivită în solul adus de pe stradă. De aceea, un număr mare de soluri diferite sunt acum oferite pentru cumpărare. Acest lucru nu înseamnă doar să vă economisiți timpul, care nu va fi cheltuit pentru producția independentă a solului, ci și îngrijirea plantei, în special în primul an de creștere și adaptare.

Callas: plantare și îngrijire la domiciliu

Calla este o plantă perenă exotică care se poate simți bine atât în ​​grădină, cât și acasă, într-un ghiveci. În clima noastră, crinii de calla sunt adesea crescuți acasă, adăugând astfel o notă rafinată la interior.

Vom învăța cum să plantăm corect calla într-un ghiveci, cum să îngrijim o plantă, astfel încât să se mulțumească cu o înflorire lungă și încântătoare.

Un pic despre plantă

Calla este o floare care se găsește în natură pe malurile corpurilor de apă. Tradus din greacă veche, numele său înseamnă „frumos, frumusețe”. Habitate native - coaste de râuri și mlaștini atât în ​​țările emisferelor nordice cât și ale celor sudice.

Extern, plantele sunt foarte frumoase: frunze calla și florile sale diferă prin originalitate și exotism. Frunzele sunt de un verde strălucitor dens, neted, în formă de săgeată. La bază, frunzele se extind, dobândind o formă în formă de inimă. Flori de același sex, localizate pe o tulpină verticală groasă. Bracta care le înconjoară conferă un efect decorativ special florilor - o floră densă, învăluitoare, cu un fel de guler.

Calla este cea mai frecventă în floricultura interioară, cu toate acestea, acum soiurile colorate ale plantei sunt, de asemenea, la modă. Sunt deosebit de populare crini decorativi Elliot cu flori portocalii-aurii și crini Remla, cu petale de nuanțe roz, liliac, visiniu..

Rețineți că crinii colorați și albul sunt crescuți în moduri diferite: ambele flori au caracteristici distinctive și cerințe de îngrijire. Perioadele de odihnă sunt diferite pentru ei. Prin urmare, este important să luăm în considerare această nuanță atunci când cumpărăm o plantă. Trebuie menționat că calamele albe nu sunt plante tuberculoase, în timp ce cele colorate sunt doar astfel. Albul reproduce ceapa.

Condiții de debarcare

Vom afla ce condiții trebuie respectate atunci când plantăm crini de calla acasă.

Sincronizare

Plantarea Calla se face de obicei înainte ca planta să se mute în vegetație activă.

Selectarea ghiveciului

Cel mai bun habitat pentru calla de cameră este un ghiveci cu o înălțime de cel puțin 60 cm cu o rază de cel puțin 20 cm. Calla crește destul de repede, astfel încât va fi suficient spațiu pentru dezvoltarea rădăcinii libere.

Capacitatea ar trebui să fie destul de largă: prin urmare, dacă aveți îndoieli - preferați un diametru mai restrâns sau mai larg al oalei, opriți-vă la a doua opțiune. Volumul vasului ales nu trebuie să fie mai mic de 3 litri, inclusiv pentru calla tânără.

Calla adoră un substrat umed, așa că inițial așezați oala pe un palet cu mușchi de sphagnum, argilă extinsă sau pietricele umezite cu apă. Umidificați cratița din când în când, astfel încât planta să rămână întotdeauna în condițiile cele mai favorabile.

Un strat de drenaj este plasat în partea de jos a vasului, cu un strat de cel puțin 5 cm. Materialele adecvate pentru stratul de drenare sunt:

Compoziția solului

Calla este de preferat plantată în sol acid. Optimul este considerat a fi un amestec cu următoarele ingrediente:

 • teren de gazon (grădină) - 2 părți;
 • substrat de frunze - 1 parte;
 • turbă - 1 parte;
 • nisip grosier al râului - 1 parte.

Cerințe de conținut

Să facem cunoștință cu cele mai importante nuanțe ale conținutului camerei calla.

Iluminat

Calla solicită mari niveluri de iluminare. Poate acesta este cel mai important punct atunci când alegeți un loc pentru a plasa o floare acasă.

Lumina soarelui ar trebui să fie abundentă, dar indirectă. Calla este bine să se păstreze în umbră parțială în condiții de lumină scăzută. Vara, este mai bine să plasați planta lângă fereastră, dar nu uitați să protejați floarea delicată de lumina directă a soarelui.

În timpul întunericului de iarnă, crinii calla simt acut lipsa soarelui. Chiar și în perioada inactivă, plantele ar trebui să fie luminate în mod adecvat - altfel sunt posibile întârzieri de dezvoltare, înflorire și alte consecințe negative.

În general, pentru dezvoltare și creștere normală, calla trebuie să fie iluminată cel puțin 12 ore pe zi vara și 8 ore iarna. În cazul în care climatul dvs. nu poate oferi un apartament cu astfel de condiții, va trebui să iluminați în mod artificial callas-ul.

Mod de temperatură

În natură, calamele cresc într-un climat cald, deci nu pot tolera temperaturi scăzute. Temperatură optimă pe tot parcursul anului - + 15-25 grade: vara + 22-25, iarna + 15-18.

Callasurile albe adoră o temperatură mai rece - în timpul sezonului de creștere, acestea trebuie menținute la + 18-20 de grade, iarna - la + 10-12 grade. Trecerea de la vară la temperaturi de iarnă ar trebui să fie treptată, fără sărituri bruște..

Schimbările bruște ale temperaturii nu pot fi evitate, deoarece astfel de agitări sunt fatale pentru plantă. În cel mai ușor caz, înflorirea calla se va opri. Prea multă căldură este inacceptabilă, în special în combinație cu aerul uscat: un astfel de microclimat poate duce la deteriorarea dăunătorilor de calla.

Este permisă creșterea unei flori pe balcon doar vara, dar iarna este necesar să transferați planta într-o cameră încălzită.

Umiditatea aerului

Acest parametru trebuie să fie ridicat - aerul uscat nu este potrivit pentru calote. Ideal pentru umiditatea plantelor - 70-80%.

Și dacă vara este posibil să oferi florii condiții normale de viață, atunci când vine iarna, bateriile care funcționează adesea fac ca aerul din apartament să se usuce. Pentru a evita probleme, pulverizați aerul din jurul instalației cu un pistol pulverizat. De asemenea, puteți pune oala pe o paletă cu pietricele de lut expandat umezite cu apă. Luați aceleași măsuri și vara, dacă vremea este uscată.

Aterizare

Aflați cum să plantați calla acasă.

Selectarea și pregătirea materialului de plantare

Acasă, calamele sunt propagate de obicei prin divizarea rizomilor - aceasta este cea mai simplă și rapidă opțiune. Pentru ca calla să se înrădăcineze în siguranță, tuberculii plantei-mamă trebuie să fie sănătoși și densi, fără daune..

Calla trebuie scoasă din oală, iar rădăcinile sale curățate de pământ. Apoi, cu un cuțit sau bisturiu ascuțit dezinfectat, planta este împărțită în părți. În același timp, este important să vă asigurați că fiecare dividend are o porție de rădăcini sănătoase..

Pentru a minimiza riscul de putrezire a rizomilor în sol înainte de germinare, acestea sunt înmuiate într-o soluție de permanganat de potasiu (slab) înainte de plantare. Această procedură dezinfectează instalația și face evidente toate defectele și pagubele. Puteți tăia pur și simplu creșteri, putregai și alte zone afectate cu un cuțit. Dar dacă a trebuit să tăiați ceva, asigurați-vă că prelucrați punctele tăiate cu verde.

Procesul de aterizare

Se găsește o gaură, depășind volumul tuberculilor de aproximativ trei ori. Fiecare dividend trebuie să fie plantat într-un recipient spațios separat. Gradul de adâncire a rizomului este de 5-8 cm. Solul din jurul plantei este compactat astfel încât să nu existe buzunare de aer în ghiveci.

În primele zile după plantare, calama nu este udată, dar este important să vă asigurați că solul nu se usucă. Dacă stratul superior este uscat, pulverizați solul cu un pistol pulverizat..

Este imposibil să expuneți calla în prima săptămână sau două după plantare în lumina soarelui luminos, este mai bine să păstrați planta pentru prima dată într-un loc mut, umbrit. Acest lucru va ajuta floarea să se adapteze rapid la noile condiții..

Important: nu uitați că crinii de calla sunt o plantă otrăvitoare. Plantează și execută toate celelalte lucrări cu această floare doar cu mănuși.

Aflăm cum să avem grijă de un crin care crește într-o casă cu ghivece.

Udarea

Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale îngrijirii căilor interioare. Dacă nu oferiți o hidratare regulată și suficientă a solului, calla va opri creșterea și înflorirea acestuia. Callasurile albe sunt deosebit de sensibile la udare. O bilă de pământ într-un ghiveci de flori ar trebui să fie întotdeauna umedă.

Pe lângă udare, este important să se asigure și umiditate suficientă în cameră. Nivelul optim de umiditate este considerat a fi de 70-80% - este clar că pentru a atinge astfel de condiții într-un apartament obișnuit este destul de dificil.

Pentru a asigura condiții optime de viață pentru plantă, pulverizați-o mai des - cel puțin de două ori pe zi, acordând o atenție deosebită procedurii în zilele uscate. De asemenea, va fi corect din când în când să umezesc frunzele cu o cârpă înmuiată în apă.

Top dressing

Planta se dezvoltă rapid, iar la scurt timp după plantare, rădăcinile de crin umplu ghiveciul cu flori aproape complet. În același timp, ei sug toate substanțele utile din sol. Evident, fără îngrășământ suplimentar, floarea nu va dura mult timp.

Atenție: cu cât creșterea calla are loc în condiții mai reci și mai puțin luminate, floarea are nevoie de mai multă nutriție.

Floarea răspunde favorabil compușilor minerali complexi introduși în perioada de vegetație activă la fiecare 10-14 zile. Înainte de înflorire, calla este hrănită cu uree, o infuzie de coajă de ouă, apoi cu potasiu și fosfor..

Nuferi callați „supraalimentați” nevalide - o astfel de abordare înclinată poate duce chiar la moartea unei plante. Primul simptom al excesului de îngrășământ este îngălbenirea și uscarea marginilor frunzelor. În această etapă, este nevoie urgentă de transplant de calla în alt sol, până când planta a murit.

Dacă îl exagerați cu azot, calla va crește activ frunzișul și va uita de nevoia de înflorire. Lipsa de azot poate duce la frunzișul droopy, pierderea strălucirii și o scădere a mărimii frunzelor individuale.

Tunderea

Calla nu este tăiată - procedura este valabilă doar pentru frunzele uscate. Tăiați frunzișul în perioada de somn calla, adică vara. În perioada de vegetație activă și înflorire, nu se pune problema tăierii.

Transfer

Procedura se realizează atunci când rădăcinile plantei au umplut complet volumul ghiveciului și nu există loc pentru dezvoltarea ulterioară. Obligatoriu - după cumpărare, în plus, aveți nevoie de un transplant atunci când hrăniți plantele cu îngrășăminte, uneori cu boli și dăunători.

De obicei, un transplant se efectuează anual - după încheierea următoarei perioade de odihnă. O importanță deosebită o are transplantul anual pentru calamele tinere, deoarece acestea cresc surprinzător de rapid.

Fiecare oală ulterioară, alegeți un diametru puțin mai mare decât precedentul, literalmente câte câți centimetri. Dacă calla este transplantată într-o oală care este prea mare în comparație cu cea veche, planta își va îndrepta toate eforturile spre formarea de masă verde, iar înflorirea în sezonul curent nu poate aștepta.

Cu lăstari slabi sau deteriorați, nu este de dorit să transplantăm flori - nu pot fi tolerate crinii. La început, este de dorit să se trateze planta, pentru a-i da o mai puternică. Compoziția pământului în noul ghiveci ar trebui să fie aproape de solul vechi - acest lucru va facilita adaptarea florii.

Înainte de transplantare, rădăcinile plantei trebuie eliberate de pe pământul vechi pe cât posibil - pentru aceasta, rădăcinile sunt de obicei spălate. Este deosebit de important să nu ignorați această măsură atunci când transplantăm în legătură cu infecția solului vechi cu dăunători, microbi patogeni. Dacă rădăcinile nu sunt spălate, infecția se va muta într-un nou vas.

Toamna este de obicei aleasă pentru transplant, deoarece în acest moment planta mamă a înflorit, iar procedura de divizare a tuberculilor poate fi efectuată fără durere.

Unii grădinari merg pe un truc pentru a nu efectua un alt transplant. Pentru a face acest lucru, ei depășesc lăstarii laterali ai plantei și schimbă pur și simplu solul cu unul nou. Nu puteți face acest lucru tot timpul, dar ca o singură dată pentru a ieși din situație, este complet permis.

Îngrijire în timpul liber

Când achiziționați o plantă tânără într-un magazin, trebuie să determinați imediat când va avea o perioadă de activitate și când - o odihnă. De regulă, callasele dorm în octombrie-noiembrie și se trezesc în februarie-martie. În funcție de tipul de floare, condițiile de detenție, alte motive, perioada de dormit poate dura de la două luni la șase luni.

Nu este necesară scufundarea artificială a plantelor în perioada de dormit prea devreme. Nu este necesar să se efectueze tăierea timpurie a frunzelor, pentru a reduce udarea - acest lucru poate afecta negativ dezvoltarea și creșterea generală a crinii de calla. Consecințele negative sunt legate de faptul că atunci când tuberculii sunt introduși prea devreme în perioada inactivă, ei nu au timp să se coacă.

În acest moment, îngrijirea ar trebui să includă următoarele măsuri:

 • menținerea temperaturii necesare;
 • udare regulată, dar nu prea abundentă;
 • iluminare moderată, excluzând lumina directă a soarelui;
 • menținerea unei umidități suficiente a aerului prin pulverizare și folosirea unei tigaie umedă;
 • top dressing - rar, dar plin.

Când a venit timpul să dormi, vasul este pus într-o cameră mai rece. Nu este necesară o îmbrăcăminte frecventă în acest moment, la fel și udarea frecventă. Este vorba despre calusele albe.

Dar, în principiu, soiurile colorate nu necesită udare și îmbrăcăminte superioară. Aceste plante sunt tratate după cum urmează: opresc udarea, așteptând ca frunzele și tuberculii să se usuce natural. Apoi frunzișul este tăiat și tuberculul este scos din oală, așezat în nisip. Astfel floarea hibernează până la următoarea vegetație.

Recipientul cu nisip și tuberculi trebuie păstrat într-o cameră răcoroasă în perioada de repaus. Și în jurul mijlocului lunii martie, un tubercul este scos din nisip, plantat în pământ, încep să apeze și apoi să se hrănească. Curând floarea se trezește, începe să capete masă verde.

În timpul somnului, calamele cresc și ele, dar într-un ritm mai lent. Interesant este că soiurile albe înfloresc primăvara și iarna, dar nu și vara. Crinii de calla colorate înflorește vara și hibernează iarna. Și cel mai adesea, cultivatorii de flori încearcă să crească exact calea albă, deoarece acest lucru vă permite să vă bucurați de înflorire iarna.

Boli, dăunători, alte probleme

Luați în considerare principalele probleme care apar la creșterea acestei minunate plante de casă.

Tulpini alungite

Această problemă apare dacă temperatura camerei este prea caldă sau când lipsește lumina soarelui. Rezolvați problema eliminând cauzele care o provoacă.

Fragilitatea pețiolelor frunzelor

Există o problemă din cauza pansamentului analfabet. Este important ca floarea să primească minerale nutritive în complex - o lipsă de oligoelemente și să conducă la fragilitatea pețiolelor din frunze.

Lipsa înfloririi

De obicei, această problemă este cauzată de întreținerea necorespunzătoare a plantelor în perioada inactivă sau de absența unei perioade pronunțate de repaus.

Făinarea

Această boală fungică poate afecta și o floare. Un simptom al bolii este o acoperire albă pe frunziș. Dacă observați acest semn de avertizare, trebuie să tratați urgent planta cu o soluție de permanganat de potasiu (0,3 g per litru de apă) sau o soluție de sulf coloidal. Topaz, Skor, Vectra și o soluție de sare calcinată cu săpun de rufe pot ajuta și ele..

Putregaiul gri

Aceasta este, de asemenea, o ciupercă, ceea ce duce la apariția unei plăci gri pe tulpini și frunziș. Trebuie să scapi de problemă fără întârziere, folosind soluții fungicide:

Putregaiul radacinii

Aceasta este o boală gravă, periculoasă, care poate duce la moartea rapidă a unei plante. Boala se transmite prin sol, astfel încât, atunci când se compilează singur amestecul de sol, ingredientele trebuie neapărat să fie udate cu apă clocotită. Umiditatea excesivă a solului poate duce la putregaiul rădăcinilor..

Un simptom al bolii este căderea bruscă și aproape completă a frunzelor și a florilor. Pentru a scăpa de boală, udarea este oprită, solul este înlocuit cu unul nou, planta și rădăcinile sale sunt tratate cu Ridomil sau Previkur. Zonele deteriorate trebuie tăiate.

Astfel, am aflat cum să plantăm în mod corespunzător crini calla acasă. De asemenea, am învățat cum să avem grijă de această plantă minunată. Există multă înțelepciune - cu toate acestea, iar floarea calla este neobișnuită, exotică. Folosind recomandările din articol, puteți crește o calla frumoasă sănătoasă acasă pentru a vă bucura de înflorirea sa unică pentru o lungă perioadă de timp.

Cum se crește și se propagă calamele acasă?

Calla este strictă și elegantă, în același timp atingătoare și tandră, această floare este irezistibilă cu harul său unic. Tradus din greacă, numele său înseamnă „frumos” și, bineînțeles, floarea o justifică.

Originea crinii calla

Callas a venit în Europa din regiunile tropicale din Africa de Sud, unde cresc sălbatic în pajiști mlăștinoase, de-a lungul malurilor lacurilor sau râurilor și ajung la dimensiuni foarte mari..

Puteți împărți florile în 2 grupuri:

 • alb, a cărui origine este stabilită din crinii etiopieni calla, tufele înalte, volumetrice cresc până la 1,5 m;
 • colorate, de diverse culori strălucitoare, derivate din varietatea roz-roșu de Remani și galben-auriu calla Eliott. Înălțimea bucșei lor este de până la aproximativ 0,5 m.

Specii și soiuri

Toate florile de calla, indiferent de varietate, arată neobișnuit spre exterior: pe săgeata de la 50 până la 80 cm lungime există o tulpină galbenă purtătoare de flori asemănătoare cu o lumânare, ea este învăluită de o singură petală în formă de pâlnie numită voal. Inflorescențe foarte mici sunt localizate pe peduncul și emit o aromă dulce foarte delicată (crește pe teren deschis).

Primul grup este rizom, sistemul lor rădăcină nu are nici noduli, nici bulbi. Albii etiopieni sunt foarte higrofili, nu-și aruncă frunzele mari lucioase chiar și în perioada inactivă, de aceea planta rămâne întotdeauna decorativă. Au cerințe ridicate pentru iluminare pe parcursul creșterii active și al stării de dormit..

Cele mai frecvente soiuri ale acestora sunt:

 • Zeița verde - până la 90 cm înălțime, oferind o frumusețe de neegalat a cuverturilor de pat verzi;
 • Perle - tufe până la 0,5 m înălțime;
 • Nicolae - înalt, cu frunze întunecate, capacul de jos este verde, transformându-se treptat în alb.

Plantele din grupa a doua - bulboase.

Din seria Calla Remani, varietățile sunt cele mai solicitate:

 • Seara - cu o pată din satin de culoare neobișnuit de frumoasă negru și violet;
 • Cameleon - tufișuri joase, un voal de culoare piersic cu valuri aurii;
 • Vara indiană - aceste callas au o pătură roșie-rodie.

Din seria Elliott Calla, cele mai populare soiuri (pete frunze din aceste soiuri):

 • Frumusețe cu ochii negri - o floare cremă cremă cu o nuanță ușoară de lămâie;
 • Vermeer - are o copertă ușor ondulată, albă cu pete la exterior și roșu-lila cu o tranziție la violet închis în interior.

Asigurarea unei potriviri și îngrijiri corespunzătoare

Floriștii, care au deja propriul material de plantare și îl sapă pentru iarnă, scot tuberculii după păstrarea iernii, examinează cu atenție dacă sunt sănătoși. Procedura de dezinfectare obligatorie - înmuierea tuberculilor într-o soluție de mangan timp de câteva ore.

În continuare, sunt plantate în recipiente, cu dimensiuni de tuberculi ceva mai mari. Nu este recomandat să le așezați imediat în ghivece prea mari, în acest caz toată energia lor de creștere va fi direcționată către dezvoltarea sistemului radicular.

Crinii Calla adoră acidul sau ușor acid; pentru ei, următoarea compoziție ar fi cea mai bună:

 • nisip - 1 parte;
 • turbă - 1 parte;
 • foaie de teren - 1 parte;
 • teren de gazon - 2 părți.

Adăugați niște superfosfați și micronutrienți complexi în solul care se prepară în mod automat..

După ce au plasat tuberculii tratați în solul pregătit, au așezat recipientele într-un loc luminos, încep să udă după o săptămână, asigurați-vă că solul este întotdeauna umezit, dar nu trebuie să vă implicați în udări excesive. După 15-20 de zile, se vor trezi și vor trece la creșterea rinichilor. Odată cu apariția frunzelor, udarea ar trebui să fie abundentă (luând în considerare un drenaj bun).

Încercați să vă asigurați temperaturi în timpul zilei între 20 și 23 ° C, noaptea între 15 și 18 ° C.

Dacă florile au fost depozitate, transplantate în vase noi, acestea ar trebui aduse într-o încăpere caldă și luminoasă la începutul sau mijlocul lunii martie și udate, întrerupând astfel perioada de repaus. Florile trebuie dresate treptat la lumina soarelui.

În timpul sezonului de creștere, callasul necesită multă lumină solară difuză. Este mai bine să protejați planta împotriva razelor directe. Un loc ideal pentru acesta ar fi un pervaz, pe care soarele cade doar după-amiaza.

Udarea pentru creștere și înflorire necesită moderare, dar regulată. În veri calde și uscate, udarea va trebui să crească. Frunzele mari ale florii evaporă multă umiditate, iar pulverizarea zilnică cu ele nu va fi decât benefică. Este important să împiedicați apa să pătrundă în pat..

Dacă nu a fost adăugat îngrășământ în gaură înainte de plantare, în sezonul de creștere floarea poate fi fertilizată de 1 sau 2 ori pe săptămână cu îngrășăminte complexe pentru flori.

Perioada de fertilizare trebuie oprită după înflorire, apoi udarea este redusă semnificativ.

Materiale de plantare achiziționate

Pentru cei care tocmai au decis să aibă această floare rafinată, materialul de plantare poate fi achiziționat în florării de la sfârșitul lunii februarie.

Atunci când achiziționați tuberculi, este important să acordați atenție aspectului:

 • Densitatea, elasticitatea și prospețimea rădăcinii (care amintește de cartofii tineri) vor vorbi despre starea lor sănătoasă. Cumpărate în această condiție, vor arunca o săgeată în anul plantării - o tulpină de flori. Se evită cel mai bine tuberculii mărunțiți și flăcători;
 • Cu cât tubercul este mai mare, cu atât săgeți săgeți săgeți. Cele mai bune dimensiuni pentru a cumpăra sunt mai mari de 7 cm în diametru.

După ce tuberculii au fost aduși acasă, aceștia trebuie așezați într-un loc răcoros timp de câteva săptămâni, înainte de sfârșitul perioadei inactive. La mijloc - sfârșitul lunii martie, perioada inactivă este întreruptă, tuberculii sunt plantați în ghivece pentru răsaduri.

Trebuie să plantați floarea corect, tuberculul de pe tubercul trebuie situat în partea de sus.

Când transplantați crini callați corect?

Primul transplant este permis să se efectueze când răsadurile sunt bine înrădăcinate. Plantele sunt transplantate în ghivece mai mari.

De fiecare dată când trebuie să transplantați într-un vas mai mare, pregătind un amestec special ușor acid, bine fertilizat.

O floare cumpărată la o vârstă de răsad într-un magazin trebuie transplantată imediat într-un ghiveci mai mare, având pregătit un sol adecvat pentru aceasta.

Cum este posibilă propagarea florilor??

Acasă, procesul de propagare este vegetativ, adică speciile de rizomi se reproduc prin împărțirea rădăcinilor arbustului-mamă, în plantele tuberculoase nodulii tineri sunt despărțiți de tuberculul principal.

Reproducerea prin împărțirea bucșei

La replantarea unei rădăcini după înflorirea toamnei, o parte a rizomului cu urmași trebuie separată de ea și introdusă într-un recipient cu un amestec de nutrienți pentru înrădăcinare.

După aceea, transplantați-l într-o oală separată cu sol, nu trebuie să-l adăpați pentru prima săptămână după transplant, atunci trebuie să oferiți udare care să nu permită uscarea solului, iar primăvara poate fi deja plantată ca plantă independentă.

Reproducerea prin împărțirea bucșei

Propagarea tuberculului

Tuberculul poate determina dacă este pregătit pentru divizare: mai întâi, nodulii mici sunt strâns atașați de bucșa mamă. Pe măsură ce plantele se dezvoltă, istmuzele apar la copii.

Îmbătrânire, istmuzele devin mai subțiri și se rup ușor, numai în această maturitate tufișul poate fi propagat, iar părțile separate cresc la fel de independente. Dacă copiii sunt separați prin forță, prin tăiere, poate începe decăderea în acest moment.

La ce boli sunt sensibile callasele??

Când temperatura aerului crește, grădinarii neexperimentați udă uneori florile în exces, suferă de putregaiul umed putred de rizomi sau bulbi, iar bazele frunzelor o obțin. Boala se poate răspândi rapid la calamele vecine, astfel încât planta afectată trebuie îndepărtată fără întârziere. Pentru a nu produce putregaiul umed, reglarea temperaturii și irigării este necesară.

Planta poate suferi de putrefacție cenușie dacă materialul de plantare a fost infectat. Înainte de debarcare, este necesară dezinfectarea preventivă..

Putregaiul brun afectează floarea atunci când se produce irigații abundente cu îngrășăminte îmbunătățite cu azot. Când boala a apărut, udarea trebuie oprită, îndepărtați un strat de pământ umed în jurul tufișului și adăugați sol uscat.

Protecția dăunătorilor

Dacă pe plantă se observă frunze răsucite nefiresc, iar floarea este acoperită cu o acoperire lipicioasă, afidele au început să atace crinii de calla. Dacă sunt depistați, va fi necesar să tratați afidul cu un preparat chimic sau să încercați să îl combateți cu una dintre metodele populare: pulverizați sau spălați bine frunzele cu o soluție de săpun de rufe.

De asemenea, un acarian păianjen iubește să atace calamele, care pot fi detectate numai după ce pe frunze se observă mici pete galbene sau secțiuni uscate ale plăcilor de frunze. Pentru a preveni apariția unei căpușe pe flori, într-o perioadă uscată, calama trebuie să fie udată în mod necesar de apă. Dacă a apărut căpușa, tratați planta cu Fitoverm sau Vertimek.

Câteva sfaturi utile

 • Callasul începe să producă frunze abia după ce se formează partea lor subterană - în tuberculii sănătoși, primul frunziș apare la două-trei săptămâni după plantare, din plante slabe, frunzele vor trebui să aștepte o lună sau mai mult. Ar trebui să se câștige răbdare pentru a nu sfâșia gaura pentru a spiona procesul de dezvoltare;
 • Odată cu apariția verdeaței tinere, este important să începeți să pulverizați planta, altfel marginile frunzelor se vor usca, planta își va pierde estetica ridicată;
 • Tuberculii trebuie săpați în timpul transplantului foarte atent, altfel pot fi deteriorați cu ușurință.

întrebări frecvente

Ce să faci cu calla de cameră după ce a înflorit?

Dacă floarea păstrează frunzele verzi, trebuie să continuați să udați planta puțin câte puțin (din ce în ce mai puțin cu fiecare udare) până când frunzele se usucă. După aceea, callas-urile pot fi trimise în repaus, efectuate într-un loc răcoros.

Este posibil să oferiți o calla cu înflorire lungă?

Menținerea unei temperaturi de 13 până la 15 grade, oferind de la începutul creșterii o cantitate suficientă de îngrășăminte cu azot, înainte de înflorire - furnizarea de îngrășăminte cu fosfor, iar la sfârșitul înfloririi - potasiu, floarea are posibilitatea să înflorească mai mult.

Din ce motiv nu înflorește calla?

Unul dintre motive poate fi faptul că floarea nu a fost replantată de mult timp, becurile au crescut, tuberculul matern a slăbit și nu aruncă pedunculul. Iluminarea necorespunzătoare în timpul dorminței afectează, de asemenea, înflorirea calla.

Calla: plantare, creștere și îngrijire

Calla este o floare aristocratică și rafinată, dacă doriți să aduceți o atmosferă romantică în grădina sau acasă, asigurați-vă că plantați această frumusețe africană. Mai mult, calla se simte la fel de confortabil în mediul natural de creștere, în grădină și într-un ghiveci de flori. Creșterea crinii calla este un proces fascinant care necesită anumite abilități și cunoștințe..

Plantarea Calla - sfaturi pentru experți

Plantarea Calla are loc în două etape:

 1. pregătitoare - tuberculii sunt pregătiți pentru plantare în teren deschis;
 2. plantarea în grădină.

La sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, tuberculii sunt plantați pentru germinare și întărire înainte de transplantarea în teren deschis. Etapa pregătitoare este următoarea.

 • Tuberculii care s-au ofilit ușor în timpul depozitării sunt înfășurați cu o cârpă umedă și se mențin câteva zile până când devin densi și mugurii sunt vizibili..
 • Apoi, trebuie să inspectați tuberculii și să verificați dacă există urme de putregai și daune mecanice asupra lor. Dacă în timpul depozitării necorespunzătoare, materialul de plantare se deteriorează, tuberculii sunt curățați cu un cuțit ascuțit și nu trebuie să existe semne de boală sau deteriorare la suprafață..
 • Punctul tăiat este tratat cu un verde strălucitor, iar tuberculii se lasă să se usuce complet..
 • Chiar înainte de plantare, tuberculii sunt tratați cu fungicid pentru a proteja împotriva bolilor fungice. Cele mai eficiente sunt recunoscute ca „Fundazol”, „Vitaros” - este un medicament cu acțiune complexă. Substanțele active ale medicamentului distrug ciupercile, iar o parte din medicament este absorbită de tubercul, oferind protecție pe tot parcursul sezonului.
 • Tuberculii trebuie să se usuce câteva ore.

Cum să plantați tuberculii de calla - instrucțiuni pas cu pas

 1. Un vas mic este umplut cu un substrat pentru 2/3 din volum.

Recomandări ale experților: reacția solului este ușor acidă și acidă - de la 4 până la 6 pH. Compoziția optimă a solului este de două părți de turbă, o parte de humus și sol de grădină și o jumătate de nisip.

 • Solul este compactat, un tubercul este așezat deasupra acestuia.
 • Restul amestecului de pământ este turnat în oală. Drept urmare, distanța dintre punctul superior al tuberculului și suprafața solului nu trebuie să depășească 2 cm.
 • Pământul trebuie udat și pus într-o cameră unde este lumină, dar nu există lumina directă a soarelui.

  Sfaturi ale experților: regimul de temperatură este de la +15 până la +20 de grade, spre deosebire de alte plante care nu tolerează schimbări bruște de temperatură, agitarea de callam este numai bună. Prin urmare, nu vă faceți griji dacă noaptea temperatura aerului scade la +13 grade.

 • Sistemul radicular calla crește în toate direcțiile și poate ieși la suprafață. Când varza atinge o înălțime de 7-8 cm, la ghiveciul de flori se adaugă câțiva centimetri de pământ.
 • Solul este ținut constant umed, dar tuberculii calla nu tolerează stagnarea apei, după fiecare udare, lichidul este turnat din tigaie.
 • O dată la câteva săptămâni, plantele sunt hrănite cu îngrășământ mineral, cea mai eficientă hrănire lichidă gumată.
 • Puteți transplanta crinii într-un loc permanent din grădină, când temperatura medie zilnică a aerului se încălzește până la +15 grade. Trebuie să alegeți un loc care să fie protejat de curent și cu o iluminare bună dimineața. Algoritmul de aterizare este următorul:

  • săpați o gaură care măsoară 30x30 cm;
  • se adaugă jumătate de găleată de humus și aceeași cantitate de turbă, se amestecă îngrășământul cu pământul;
  • planta este îndepărtată din ghiveci împreună cu un vârf de pământ, deoarece sistemul de rădăcini de calla este foarte fragil, deși pare puternic în aparență;
  • tufa este instalată în centrul găurii și este umplută în jurul rădăcinilor, ușor tamponată, după care gaura este complet umplută;
  • planta este udată când apa este absorbită, tufișul este mulat de turbă.

  Metode de cultivare (reproducere)

  În funcție de tipul sistemului de rădăcină - un tubercul sau rizom - o anumită tehnică este folosită pentru cultivarea crinii de calla în grădină și înmulțirea acestuia. Pentru tuberculi, reproducerea cu tuberculi tineri este potrivită, iar pentru o plantă cu rizom ramificat se folosește o tehnică de divizare a tufelor. Pentru două tipuri de flori, o metodă de diluare a semințelor este potrivită, dar această tehnică este complexă și consumă timp..

  Propagarea tuberculului

  Tuberculii apar în magazinele specializate în a doua jumătate a lunii februarie. Doar tuberculii puternici și sănătoși pot produce tulpini de flori în anul plantării. Structura unui tubercul proaspăt și sănătos seamănă cu un tubercul cu cartofi. Materialul de plantare este păstrat într-un loc uscat și răcoros până la începutul lunii aprilie. Tuberculii sunt ventilati si inspectati regulat astfel incat putregaiul sa nu apara pe suprafata lor.

  În aprilie, tuberculii tineri sunt plantați în ghivece cu flori cu un volum de 3 până la 3,5 litri și plasați într-o cameră unde temperatura variază între + 20- + 22 grade. Imediat după plantare, nu este nevoie să udați planta, prima udare se efectuează într-o săptămână.

  La începutul lunii iunie, calama este plantată pe pământ deschis. Mărimea găurilor de plantare depinde de caracteristicile varietale ale plantelor:

  • pentru calluri scurte - 20x20 cm, adâncime 8 cm;
  • pentru callas mediu - 30x30 cm, adâncime 10 cm;
  • pentru calote inalte - 50x50 cm, adancime 12 cm.

  Înainte de primul îngheț, tuberculii sunt dezgropate, partea măcinată a callei este tăiată, rămân doar câteva frunze și pregătite pentru păstrare. După câteva săptămâni, frunzele se usucă și astfel alimentează tuberculii, apoi sunt tăiate și ele.

  Împărțirea tufișului

  Această tehnică este folosită atunci când trebuie să întinerești o plantă. În toamnă, partea tânără a tufișului - copilul - este dezgropată cu grijă împreună cu gâtul rădăcinii, este important să se salveze haina de pământ. Fiecare plantă nouă este plantată într-un vas separat de flori și plasată într-o cameră întunecată, cu umiditate ridicată și temperatură la + 13- + 15 grade. Varza apare primăvara, iar la începutul verii planta este gata complet pentru plantare în grădină.

  Îngrijire sezonieră Calla

  Îngrijirea Calla constă în udare regulată, slăbirea solului și desfacerea locului, de asemenea planta are nevoie de pansament.

  1. Cum să apei calla.
  Udarea trebuie să fie moderată în conformitate cu condițiile meteorologice. Pe vreme răcoroasă, udarea este redusă, iar pe vreme caldă sunt crescute. Solul nu trebuie să fie prea umed și uscat. Dacă solul este prea uscat, frunzele se îngălbenesc, încep să se crăpească, iar planta nu va înflori.

  2. Îngrășământ Calla.
  Dacă în gaură se adaugă o cantitate suficientă de humus, în timpul sezonului se folosesc doar îngrășăminte minerale ca pansament. Dar, în cazul pansamentului mineral, este important să se respecte proporții, deoarece o cantitate excesivă de azot activează creșterea părții verzi a plantei în detrimentul înfloririi. Cel mai bine este să utilizați îngrășăminte lichide, unde cantitatea de azot, fosfor și potasiu este echilibrată.

  Dacă nu este suficient humus în sol, în timpul sezonului, crinii de calla sunt hrăniți cu infuzie de mulleină diluată cu apă în proporție de 1:10.

  3. Depozitarea tuberculilor.
  Indiferent de varietatea de calle, trebuie să organizați o perioadă de odihnă, aceasta coincide cu anotimpul de iarnă. Pentru depozitare, alegeți o cameră cu o temperatură a aerului de +3 până la +7 grade.

  Săpați tuberculii după primul îngheț. Este necesar să se acționeze foarte atent, deoarece sistemul rădăcină al callasului este foarte fragil. Timp de două săptămâni, tuberculii sunt depozitați împreună cu frunzele în interior la o temperatură de +15 până la +18 grade, frunzele nu se vor usca în mod natural. În acest timp, toți nutrienții intră în tubercul, este acoperit cu o coajă densă și este gata pentru depozitare ulterioară.

  Cum se prepară tuberculii pentru păstrare - instrucțiuni pas cu pas

  1. Îndepărtați complet frunzele și rădăcinile.
  2. Cojiți ușor tuberculii de pe sol și inspectați-i, tăiați toate zonele deteriorate și tratați-le cu un verde strălucitor.
  3. Fiecare tubercul este învelit în hârtie, introdus într-o cutie de carton și păstrat în pivniță sau în frigider.
  4. Cea mai eficientă metodă de păstrare a calurilor este înfășurarea tuberculilor cu mușchi, acest lucru îi protejează de uscare și de apariția putregaiului.

  Culturi de crini Calla acasă

  Acasă, callasul este cultivat în dormitoare, camere de zi, folosite în aranjamente de flori. Aceste flori aristocratice simbolizează măreția regală, bogăția și tandrețea. Pentru ca o plantă într-un ghiveci să-i mulțumească frumusețea mult timp, este important să urmați recomandări simple. Sfaturile pentru îngrijirea plantei acasă sunt foarte simple, chiar și un grădinar începător le poate urma..

  1. Floare și sol.
  Este de preferat să alegeți un vas de flori lățime - de 30 până la 40 cm în diametru și destul de adânc - nu mai puțin de 60 cm. Un strat de drenaj este așezat în mod necesar pe partea de jos.

  Substratul poate fi preparat pe baza solului de grădină, adăugând o cantitate mică de argilă, nisip, gunoi de grajd, turbă și vermiculită. Amestecul de pământ este îmbogățit suplimentar cu îngrășăminte minerale, toate componentele sunt amestecate.

  2. Starea temperaturii.
  În sălbăticie, calla crește în climă caldă pe continentul african, acasă este important pentru ea să creeze condiții similare - temperatura nu este mai mică de +18 grade, temperatura optimă este de +23 grade.

  Floarea trebuie să fie protejată de pesti.

  3. Iluminat.
  Indiferent de perioada anului, calla are nevoie de iluminare strălucitoare, durata și abundența înfloririi depind de acest lucru. Iarna, puteți utiliza surse de lumină suplimentare, iar odată cu debutul primăverii, planta trebuie să se obișnuiască treptat cu lumina naturală.

  4. udare și pulverizare.
  Calla necesită udare constantă, uscarea din sol duce la boli și chiar la moarte. În timpul sezonului de creștere, un nivel constant de umiditate în ghiveciul de flori este important pentru crinii de calla, iar în timpul maturarii mugurii, este necesar să udăm tufișul atunci când stratul superior al solului este uscat.

  Este important să mențineți umiditatea ridicată în jurul crinii callați; pentru aceasta, se folosesc tăvi speciale, unde se toarnă apă, se evaporă, asigură nivelul dorit de umiditate. De asemenea, trebuie să ștergeți regulat frunzele plantei cu o cârpă umedă și să le pulverizați.

  5. Tăierea și transplantul de crini calla.
  Tăierea se efectuează în timpul stării de dormit, îndepărtând frunzele pe măsură ce se usucă - din iunie până în septembrie.

  • imediat după cumpărarea unei plante într-un magazin - acest lucru este necesar pentru a înlocui amestecul de pământ cu un substrat de calitate;
  • pe măsură ce planta crește, când diametrul ghiveciului devine insuficient.

  Un transplant este cel mai bun în noiembrie. Substratul poate fi achiziționat într-un magazin specializat sau preparat independent. Pentru a face acest lucru, utilizați pământ de foioase, turbă și nisip. După transplant, planta este udată cu apă distilată cu adăugarea de îngrășământ-turbă.

  6. Hrănind crini calla.
  Pentru calamele care sunt cultivate acasă, fertilizarea periodică este o condiție necesară pentru creșterea activă și înflorirea abundentă a unei plante. Top dressing-ul este necesar dacă doriți ca calla să înflorească tot anul. Cu toate acestea, este important ca îngrășămintele să fie echilibrate în compoziție. O cantitate mare de azot afectează calitatea și sănătatea frunzelor - marginile plăcii de frunze devin negre.

  Cel mai bun moment al anului pentru top dressing este din ianuarie până în martie. Frecvența hrănirii - o dată pe săptămână.

  Pentru callas, este de preferat să alegeți îngrășăminte care să stimuleze eficient creșterea și înflorirea plantelor, superfosfat și azotat de potasiu sunt adecvate pentru acest lucru. În magazinele specializate, sunt prezentate amestecuri în care nutrienții sunt echilibrați perfect. Îngrășămintele organice se aplică nu mai mult de o dată pe an.

  Flori de Calla - plantare și îngrijire în pământ deschis (grădină), în ghivece

  Această plantă frumoasă va adăuga eleganță oricărui interior, terasă sau grădină. La o vârstă fragedă, callas-urile solicită îngrijire, dar apoi oferă cu bună voie cultivatorului flori exclusive. Planta este cunoscută nu numai pentru acest lucru. Frunzele sale de multe ori variate, mari și luxuriante sunt un element interesant, exotic, chiar și fără flori. Poate fi un decor de apartament ca planta de casă, arată bine în grădină primăvara și vara și este folosit și ca floare tăiată. Acest articol discută despre cum să crească crini calla de grădină, plantare și îngrijire în teren deschis, reproducerea și aplicarea în proiectarea peisajului.

  Descrierea și originea plantei

  Calla se mai numește și aripa, dar numele ei corect este Zantedeschia..

  Floarea din diferite regiuni se numește diferit, sunt cunoscute următoarele nume:

  • Ajutor Bogoroditsyna (distribuit în Urale).
  • Bob de porc.
  • Voskovnik.
  • Lunca crustaceelor.
  • Wingbell.
  • Iarbă de mlaștină.
  • Dropper sau hatter.
  • Floare nupțială.
  • Rădăcina apei.
  • Guska.
  • Iarba de șarpe sau șarpe, șarpe.
  • Înotător subacvatic.
  • Labe de urs.
  • cocoși.
  • Cutie de pâine sau cutie de pâine.

  Planta provine din familia Aroid, mediul său natural este în partea centrală și sudică a Africii. Callasul crește în zone uscate periodic și inundate - ele pot supraviețui secetei din cauza rizomilor și se regenerează când apare suficientă apă.

  În prezent, 8 specii din aceste plante interesante sunt cunoscute, ele pot fi găsite practic în toată lumea (cu excepția Antarcticii). Folosim zantedeskis ca plante ornamentale, în principal pentru flori tăiate și ca plante de ghivece, iar primăvara și vara pot fi cultivate în grădină, pe terasă. Crinii Calla își datorează popularitatea unor frunze frumoase, adesea pete și inflorescențe spectaculoase, care pot fi de diferite culori:

  Perioada de înflorire a calla cultivată pe câmpul deschis cade la sfârșitul verii. Dar poate fi accelerat prin creșterea unei plante în ghivece acasă înainte de plantarea în pământ.

  Distribuție geografică

  Callas provin din Africa Centrală și de Sud (Nigeria, Tanzania, Africa de Sud). Zantedesia etiopiană a fost introdusă în Europa în secolul al XVII-lea. În prezent, această specie este considerată naturalizată în Europa (în Azore, Madeira, Peninsula Iberică, Corsica, Peninsula Balcanică și în Marea Britanie, Europa de Vest, America de Nord și Centrală (Costa Rica, Nicaragua), America de Sud (Ecuador), insulele din Oceania, Australia și Noua Zeelandă și, în multe locuri, este considerată o specie periculoasă invazivă care aglomerează vegetația autohtonă.

  Morfologie

  Acestea sunt plante erbacee de dimensiuni medii, care ating o înălțime de 120 cm.

  • Tulpina este un subteran mare, gros. Din punct de vedere botanic, tipul de tulpină subterană nu este încă complet stabilit. Uneori se presupune că este un rizom, alteori un tubercul.
  • Rădăcină. Rădăcinile, a căror principală funcție este de a menține planta în pământ, cresc din vârful tulpinii subterane. Rădăcinile sunt albe, dacă ies la suprafață devin verde închis.
  • Frunze. Plantele formează multe frunze care durează de la sfârșitul iernii până la primăvara târzie (Zantedeschia etiopiană și Zantedeschia odorata), de la primăvara până la toamnă (alte specii) sau pe tot parcursul anului (Zantedeschia etiopiană în unele habitate). Frunzele au formă de inimă ovală, groase, strălucitoare. Pețiole cu lungimea de 15 cm (Rehmann Zantedeschia) până la 1,5 m (zantedeschia etiopiană). Venele frunzelor în vene, de culoare verde închis, uneori alb pete. Frunzele conțin hidatode de fertilizare.
  • Flori Acestea sunt plante monoice, formând mai multe inflorescențe alungite - puii. Florile feminine sunt diferite de cele masculine. Pedicelii sunt de obicei mai lungi decât pețiolele, inflorescențe peste nivelul frunzelor. Inflorescența este îngustă, răsucită în spirală la bază, cu o deschidere în formă de pâlnie în partea superioară, cu un vârf deviat și uneori îndreptat. Numărul de stamine este de 6-10. Polenizat de insecte. Lungimea și culoarea inflorescenței depind de soi. De obicei ating 10-25 cm.
  • Fructe. În fructe se adună fructe de pădure verzi sau portocalii, ovoidale sau aproape sferice. Semințele sunt ovoide, cu o cochilie canelată longitudinal și un endosperm mare. Ripen în partea europeană a Rusiei la sfârșitul lunii august.

  Proprietăți fitochimice

  Plante otrăvitoare. Toate părțile de crini calla conțin cristale ascuțite de oxalat de calciu și alcaloizi toxici. Inflorescențele conțin și:

  • Citochininele;
  • flavonoide: svortizină și svortiyajaponină;
  • antocianine: cianidină, peonidină și acid ferulic;
  • polifenoli;
  • leucocianidină - în frunzele și fructele Zantedesului etiopian.

  Contactul plantei cu pielea poate provoca dermatoză, planta lezează și membrana mucoasă a cavității bucale, provoacă umflarea limbii, buzelor și gâtului. Ingestia poate duce la diaree și gastroenterită. Plantele sunt foarte toxice pentru animale. La iepuri, consumul de părți verzi provoacă hipestezie și paralizie.

  Rizomii Calla sunt incluși în dieta mistreților și a porcului, precum și fructe de pădure - păsări. Rizomii din diferite specii sunt hrana Hottentot carduelis..

  Specii și soiuri

  Genul aparține familiei Aroidae (Aroideae), cuprinde aproximativ 20 de specii. Principalele tipuri:

  • Zantedeschia aethiopica - Zantedesia etiopiană;
  • Zantedeschia albomaculata;
  • Zantedeschia elliottiana - Zantedesia Elliott;
  • Zantedeschia jucunda;
  • Zantedeschia odorata;
  • Zantedeschia pentanii;
  • Zantedeschia rehmannii Engl. - Zantedesky Rehman;
  • Zantedeschia valida.

  Multe dintre calamele cultivate în lume provin din zantedescia etiopiană (Zantedeschia aethiopica), care înflorește cu flori albe în februarie-mai. Callasul înflorit colorat este obținut din intersecția mai multor specii botanice: zantedesia din Rehman, Elliot și calla localizată. Hibrizii înfloresc vara.

  • „Mist Mist roz” (Z. aethiopica) - flori albe, pot fi cultivate în pământ;
  • „Zeița verde” (Z. aethiopica) - o floare albă cu vârful verde;
  • "Albomaculata" - o varietate cu flori albe;
  • „Căpitanul Tendințe”, „Magia Neagră” - cu flori galbene;
  • „Crystal Blush”, „Captain Romance”, „Auckland” - flori roz;
  • „Cameo” - flori de somon;
  • „San Remo” - portocaliu;
  • „Schwarzwalder”, „Stea Neagră” - maroniu;
  • „Glow Fire” - portocaliu-galben;
  • „Scarlet Pimpernel” - flori roșii;
  • „Auckland” - un grad scăzut, cu flori roz strălucitoare;
  • "Mango" Mango - flori galbene-portocalii;
  • „Picasso” - o culoare alb-violet;
  • Schwarzwalder Schwarzwalder - frunze pete decorative.

  Condiții de creștere

  Plantele nu sunt foarte pretențioase și foarte rezistente. Callas preferă pozițiile calde și luminoase în grădină, dar nu direct la soare. Speciile botanice preferă locurile semi-umbroase. În timpul sezonului de creștere, ele necesită udare și stropire abundentă.

  Alegerea solului depinde de tipul:

  • Zantedesci etiopieni cresc mai bine în sol neutru sau alcalin;
  • hibrizii multicolori preferă o reacție ușor acidă.

  Substratul trebuie să fie:

  • humic;
  • permeabil;
  • umed constant în timpul creșterii și înfloririi.

  Substratul optim este un amestec de:

  • 3 părți de compost;
  • 1 parte de turbă.

  În cultivarea industrială a calla, se folosește un amestec de scoarță de pin compostată (70%) și ponce, coajă de cocos, turbă și perlită. Uneori plantele sunt cultivate pe vată minerală.

  Zantedeski fertilizează cu îngrășământ complex la fiecare 2-3 săptămâni, le puteți hrăni cu compoziție organică. Callas trebuie să li se asigure o perioadă de odihnă în timp util - acest lucru va stimula plantele la apariția de noi lăstari și inflorescențe.

  După repaus, ele trebuie uscate și după apariția de frunze noi - transplantate. Soiurile colorate necesită o poziție foarte strălucitoare.

  Ora anului și ziuaTemperatură optimă, grade C
  varădupă amiază24-28
  noaptea16-18
  Arcnoaptea11-12
  toamnanoaptea11-12

  Primăvara și toamna, temperatura noaptea poate scădea la 11 grade, ceea ce afectează pozitiv culoarea inflorescențelor. Temperatura substratului imediat după plantarea tuberculilor nu trebuie să fie mai mică de 15 ºC, vara nu trebuie să depășească 22 ºC. Soiurile nu trebuie udate la fel de abundent ca speciile naturale. Este important să mențineți umiditatea moderată a substratului.

  Aterizare și îngrijire

  Plantele nu fac cereri mari și sunt foarte stabile, fără pretenții. Deși condițiile improprii de creștere pot provoca boli.

  Există 3 moduri de a crește crini calla:

  1. într-un vas acasă;
  2. într-un vas pe stradă;
  3. în pământ deschis.

  Cultivarea crinii de calla într-o oală de pe stradă vă va permite să nu o săpați din pământ în toamnă, ci pur și simplu transferați ghiveciul în pod sau într-o altă cameră răcoroasă. Plantele cu ghivece sunt plantate cel mai bine la umbra partiala. Din cauza soarelui excesiv, frunzele lor sunt decolorate. În aer liber, florile pot crește la soare dacă nu se usucă. Arată frumos și se bucură de microclimatul apei, iazurilor, pârâurilor.

  Ce să cumperi ceapă?

  Becurile Calla sunt selectate în funcție de tip, merită să aveți în vedere diferite caracteristici la cumpărare. Este mai bine să cumpărați becuri calla primăvara, când calitatea lor va fi cea mai ridicată.

  Din punct de vedere botanic, bulbii callasilor etiopieni sunt rizomi. Au o structură verticală - rădăcinile ar trebui să crească de jos. Dimensiunea este destul de scurtă, consistența lor este cărnoasă.

  Partea subterană a crinilor callați colorați constă, de asemenea, din rizomi, dar nu sunt verticali, ci în formă de disc. Rizomii în vârstă de doi ani au deja o formă neregulată, dar sunt caracterizați de cea mai mare energie. Odată cu vârsta, încep să crească în cerc și seamănă cu tuberculii aplatizați. Interesant este că unii dintre ochi rămân în stare latentă, iar pentru a stimula creșterea lor trebuie folosită o soluție de giberereilină..

  Becurile trebuie să fie sănătoase. Acest lucru pare evident, dar de multe ori suntem păcăliți de prețuri suspecte scăzute și atunci suntem surprinși că becurile nu cresc sau florile nu înfloresc. Bulbii care sunt depozitați prea mult timp, de exemplu într-o cameră supraîncălzită, pur și simplu se usucă și devin complet inutile. Prin urmare, criteriul elasticității și suculenței ar trebui să fie cel mai important. După achiziție, este important să se respecte și condițiile de depozitare necesare pentru becurile calla.

  Fotografie. Bulbi de Calla alb etiopian

  Aterizare în aer liber

  Tuberculii (rizomi) trebuie plantați din februarie până în iulie la o adâncime de 6-10 cm. Rizomii trebuie plantați superficial, deoarece penetrarea lor profundă contribuie la apariția bolilor fungice și bacteriene..

  Pentru a crește înflorirea soiurilor colorate, se recomandă înmuierea tuberculilor într-o soluție apoasă de acid giberellic (50-100 mg / l) înainte de plantarea crinii de calla.

  Îngrijire în aer liber după plantare

  În timpul sezonului de creștere, planta trebuie udată și pulverizată suficient..

  1. După plantele cu înflorire, udarea trebuie redusă treptat și apoi oprită complet pentru o perioadă de 1-1,5 luni.
  2. După acest timp, tuberculii trebuie dezgropate, uscate suplimentar într-un loc ventilat și depozitate în recipiente ventilate la o temperatură de 8-15 ºC.
  3. Calla gardena începe să înflorească în iunie. În timpul creșterii și înfloririi, calamele pot fi hrănite cu îngrășăminte complexe concepute pentru plantele cu flori la fiecare 14-21 de zile.
  4. Când planta se estompează, acest lucru apare în septembrie, udarea este oprită.
  5. Mai târziu, când frunzele se rumenesc, trebuie să transplantați crinii de calla într-un vas și să plasați într-o cameră rece și luminoasă.
  6. Numai în ianuarie, callos-urile din grădină pot fi transferate la un balcon sau la o cameră caldă.
  7. În mai, după ce gerul se oprește - planta este returnată pe pământ deschis.

  Cultivarea Zantedesiei etiopiene

  Această specie are caracteristici, îngrijirea se referă la următoarele activități:

  dataCaracteristici de îngrijire
  MaiCalla etiopiană după înflorire (începutul lunii mai) intră într-o stare de repaus, durează 2 luni. Este necesar să limitați udarea și să opriți fertilizarea, să mutați planta într-o încăpere luminoasă și rece.
  iulieÎn iulie, planta este returnată în grădină sau expusă pe terasă. Toamna (începutul lunii septembrie-octombrie) plantele sunt plantate în ghivece și aduse în casă. Rizomii sunt plantați la aceeași adâncime ca în grădină. Până în decembrie, ar trebui să stea într-o cameră strălucitoare și rece (temperatura de 10 grade).
  decembriePlanta este asigurată cu îngrijire la domiciliu - temperatura camerei, încep să apeze. Zantedesia Etiopia ar trebui să înflorească la sfârșitul lunii februarie.
  februarie, martieO singură plantă produce 8-12 flori pe sezon. În timpul înfloririi, calla necesită o udare frecventă și abundentă, apa poate sta chiar într-o tigaie (în condiții naturale, calla etiopiană crește în zonele mlăștinoase). Planta poate fi pulverizată (cu excepția inflorescențelor).

  Zantedescias multicolor - în creștere

  Tuberculul soiurilor variat de zantedescia este plantat în containere la sfârșitul lunii aprilie - mai, ar trebui să stea într-un loc luminos, cu o temperatură de aproximativ 15 grade. Când apar primii lăstari, plantele trebuie să asigure temperatura camerei, iar în a doua jumătate le puteți transfera în grădină, pe terasă. Callasurile colorate ar trebui să înflorească în iunie. În timpul creșterii și înfloririi, calama trebuie udată și fertilizată în mod regulat..

  După înflorire (sfârșitul lunii august), planta trece într-o stare latentă. Când frunzele se usucă, plantele încetează udarea și sunt transferate într-o cameră cu o temperatură de 10-12 grade. La începutul primăverii, rizomii pot fi împărțiți și plantați în ghivece noi. Primăvara, ghivecele de flori sunt mutate într-un loc mai cald. Callas-ul cultivat în ghivece ar trebui să stea într-un loc luminos, cu o temperatură de 20 de grade. La temperaturi mai ridicate, se estompează mai repede.

  boală

  Datorită mediului relativ umed, calamele pot fi supuse diferitelor boli:

  • putregai rizom (pete maronii la baza tulpinii, rizom și rădăcină);
  • putregaiul umed al bazei tulpinii (putrezirea rizomului și rădăcinilor, acoperire albă);
  • localizare (pete și dungi pe frunze).

  Agenții patogeni se dezvoltă la temperaturi ridicate și umiditate ridicată. Ca precauție, se recomandă sterilizarea substratului înainte de plantarea tuberculilor și asigurarea unei circulații adecvate a aerului în jurul plantei. Excesul excesiv de plante și permeabilitatea redusă a solului contribuie la dezvoltarea bolilor..

  O altă boală a calea este o ciupercă de frunze și inflorescențe cauzate de ciuperci din genurile Coniothecium, Alternaria și Phyllosticta. Boala apare atunci când frunza este pulverizată excesiv la o temperatură ambientală relativ ridicată..

  Callas sunt, de asemenea, sensibile la mozaicism frunze cauzate de virusul mozaic Dachen și virusul mozaic calla (Zatemchia Mic Mosais - ZaMMV). Virusurile provoacă decolorarea frunzelor, necroza și moartea plantelor.

  Plantele puternic infectate trebuie îndepărtate și arse pentru a preveni răspândirea agenților patogeni..

  Greșeli în creștere

  Când calamele sunt expuse la temperaturi peste 30 ºC, în special la lumina soarelui scăzută în primăvară și toamnă, plantele „se întind” pentru a forma tulpini și peduncule neobișnuit de lungi și subțiri.

  dăunători

  Dintre dăunători, calamele sunt atacate de:

  • viermi, scabie, scute false (de exemplu, Coccus hesperidum);
  • afide (inclusiv afidele radiculare din genul Rhizoglyphus);
  • nematode;
  • purici de plantă;
  • Thrips;
  • felts;
  • larve de frunze de Cnefazie longana.

  Ameliorarea

  Callas rasa în două moduri:

  1. generativ - prin semințe;
  2. vegetativ - prin împărțirea proceselor care cresc de la rizomi.

  Semănatul semințelor

  Semințele de Calla sunt recoltate atunci când devin aproape uscate. Fructele sunt decojite (în interior de bile mici - semințe) și plantate imediat într-o oală, acoperite doar minim cu sol. Recipientul pentru semințe este așezat într-o pungă de plastic, astfel încât solul să fie umed. Semințele germinează destul de repede. Răsadurile sunt cultivate la temperatura camerei.

  Trebuie să ținem cont că atunci când plantăm crini calla cu semințe, nu vom obține o plantă similară cu cea a unei plante-mamă. După sezon, tuberculii vor fi puțin mai mari decât mazărea. Anul viitor, acești tuberculi sunt plantați în sol proaspăt, iar până la sfârșitul celui de-al doilea sezon va exista un tubercul cu câțiva centimetri în diametru. De regulă, o floare poate apărea abia în al treilea an, un mod mult mai rapid este de a separa tuberculii mai mari.

  Fotografie. Răsaduri de Calla cultivate din semințe

  Propagarea diviziei

  Când se propagă tuberculii, fiecare tubercul nou ar trebui să aibă cel puțin doi muguri, ceea ce va afecta pozitiv regenerarea plantei și va asigura înflorirea anul viitor..

  1. Împărțirea rizomilor se face cel mai bine la sfârșitul perioadei de repaus, când planta este transplantată în ghivece.
  2. Folosind un cuțit ascuțit, tăiem becurile copiilor - vor dobândi capacitatea de a da flori la 2 ani de la plantare. Tuberculii noi sunt tăiați cu grijă din cei vechi și lăsați să se usuce timp de 2-3 zile. Rănile tăiate pot fi tratate cu fungicid pentru a reduce riscul de infecții fungice..
  3. După câteva zile, rizomii nou obținuți sunt plasați individual în recipiente mici..
  4. Anul următor, sunt transplantate în mai multe vase mari și prevăzute cu condiții adecvate..

  Atenţie! Callas-ul este otrăvitor - sucul lor irita pielea, de aceea trebuie avut grijă cu mănuși. Trebuie să monitorizați copiii și animalele de companie - consumul acestei plante poate provoca intoxicații alimentare.

  cerere

  Callas sunt plante decorative cu frunze frumoase, deseori variegate și inflorescențe originale de diferite culori. În funcție de specie, calla poate înflori în diferite momente:

  • de la sfârșitul lunii februarie până în mai (etiopian, înflorit în alb);
  • vara (varietate de culori callallica).

  Unele soiuri etiopiene au frunze verzi și arată frumos tot timpul anului. Callas funcționează bine ca plante decorative de interior, pot fi cultivate pe balcon, terasă. În grădină, calecele contrastează perfect cu alte plante înflorite din iunie.

  Fotografie. Callas în grădină în compoziție cu alte plante

  Culturile de crini calla în grădini pot avea loc în apropierea corpurilor de apă. Apoi plantat calla de apă care are nevoie de un conținut de umiditate mult mai mare al substratului. Callasurile de apă sunt un plus foarte atractiv pentru bălți.

  Primăvara și vara, florile multicolore pot deveni un ornament al paturilor de grădină - înfloresc mult timp și nu sunt prea exigente să crească. Cu toate acestea, în condițiile noastre climatice, calamele nu iernează în pământ, așa că în toamnă trebuie să fie dezgropate, introduse într-un vas și transferate într-o cameră.

  Callas sunt ideale pentru flori tăiate - inflorescențele lor sunt frumoase și rămân proaspete timp de 2-3 săptămâni. Recent, florile albe durabile (soiurile etiopiene) sunt folosite în buchetele de nuntă. Florile multicolore vor arăta frumos într-o vază, iar inflorescențele lor originale în culori calde vor încălzi și vor decora orice interior.