Ageratum: cultivarea unei plante din semințe acasă, plantarea și îngrijirea în pământ deschis

Ageratum-urile sunt plante cu flori decorative din familia Aster. Genul lor este destul de numeros și include aproximativ 60 de specii. Aproape toți sunt „băștinași” din America Centrală și de Nord, dar unele specii pot fi găsite în imensitatea Indiei de Est. Tradus din latină, numele oficial al florii înseamnă „fără vârstă”, iar acest lucru este adevărat: tufișurile frumoase înfloresc de la începutul verii și aproape până la îngheț, iar în tăieturi păstrează prospețimea mai mult de o săptămână. Pentru această proprietate a ageratum, grădinarii au poreclit-o cu flori lungi. Puteți crește un „miracol american” în zona dvs. din semințe. Este adevărat, în fiecare an va fi necesară repetarea procedurii de reproducere, întrucât o cultură perenă nu este în măsură să ierneze pe teren deschis chiar și în iernile cele mai blânde.

Ageratumele sunt plante ierboase sau semi-arbustive înalte de 10 până la 50 cm. Frunzele lor, dure la atingere, au o varietate de forme: triunghiulare, ovale sau romboide, dar cu dinții neschimbați de-a lungul marginilor. În partea superioară a lăstarilor, frunzele sunt dispuse alternativ, în ramurile mijlocii și inferioare - opuse. Tulpinile sunt erecte sau în creștere, acoperite cu un puf și puternic ramificate. Toate soiurile de ageratum pot fi împărțite în 3 categorii, în funcție de înălțimea unei plante pentru adulți:

 • pitic - până la 20 cm;
 • de dimensiuni medii - de la 20 la 40 cm;
 • înaltă - de la 40 cm și mai sus.

Florile în miniatură cu diametrul de 1-1,5 cm sunt colectate în inflorescențe voluminoase de corymbos, diametrul „capacului” înflorit atinge 8-10 cm. Stigmele cu două palete de flori conferă un decor special ageratumului - sunt de aproape 2 ori mai lungi decât periantul și se ridică efectiv deasupra acestuia.

Culoarea florilor tubulare colectate în coșuri are o gamă albastru-lila: cel mai adesea există soiuri cu culoare albastru, albastru, lila, violet, dar există hibrizi moderni cu petale albe, galbene, roz și roșii. Inflorescențele plantelor din aceeași varietate înflorește la aceeași înălțime, formând un covor impresionant floral cu numeroase „pompom” pufos. Delfinul are un miros ușor plăcut și atrage albinele în grădină.

În ciuda unor dificultăți în cultivarea unui ageratum, grădinarii îl folosesc adesea pentru a decora o grădină sau o căsuță de vară. Agrofirmele oferă o selecție largă de soiuri hibride obținute ca rezultat al mulți ani de selecție prin încrucișarea agateratului din Houston (mexican) cu alte soiuri.

Cele mai populare sunt soiurile.

Descrierea gradului

Înălțimea unei plante pentru adulți, cm

Culoare floare

Albastru deschis cu alb

Puteți utiliza ageratum în designul peisajului în diferite moduri:

 • să plantezi o compoziție de covor simplu sau multicolor din plante de aceeași înălțime;
 • creați un spectaculos ansamblu multicolor în grădini rock, mixborders, reduceri și paturi de flori;
 • plantă hibrizi în miniatură ca graniță luminoasă, cu înflorire lungă;
 • decorați tufișurile cu flori cu ghivece și flori în aer liber, iar odată cu apariția vremii reci le transferați într-o cameră încălzită.

Soiurile înalte sunt potrivite nu numai pentru decorarea site-ului - pot fi tăiate și puse într-o vază pentru a decora interiorul camerei, realizate în orice stil. Soiurile cu creștere redusă și pitici pot fi cultivate ca cultură de ghivece, cu condiția ca iarna să fie rece.

Gin Blue Mink

Ageratum este o plantă iubitoare de căldură, deci este plantată pe pământ deschis doar după ce a trecut amenințarea înghețului de întoarcere. Pentru a vă bucura pe deplin de înflorirea abundentă, utilizați metoda de creștere a răsadului.

Multe semințe de semințe cu înflorire lungă își păstrează germinarea timp de 2-3 ani după recoltare. Este necesar să le semănăm primăvara, perioada optimă este la jumătatea lunii martie:

 • Umpleți răsadurile sau recipientele cu un amestec nutritiv de sol format din părți egale de sol fertil de grădină, turbă și nisip grosier.
 • Umezeste substratul din cutie din pistolul pulverizator si semaneaza de sus semintele de agratum. Presărați semințele cu un strat de sol nu mai mult de 1 cm, acoperiți cutii cu viitoarele plante cu sticlă sau cu o peliculă transparentă.
 • Pune mini-sera într-un loc luminos, cu o temperatură a aerului de + 15 ° С - acest mod va fi optim pentru germinarea semințelor.
 • Scoateți zilnic adăpostul din seră și ventilați răsadurile timp de 30-60 de minute, ștergeți condensul din sticlă cu o cârpă absorbantă.
 • Monitorizați starea solului din cutie și, dacă este necesar, umeziți-l din pulverizator. Nu este posibil să udăm ageratul de la o udare în acest moment, altfel semințele mici și ușoare vor pluti la suprafață sau, invers, vor intra în straturi mai adânci ale substratului și nu vor putea să germineze.
 • După apariția răsadurilor (după aproximativ 10-14 zile), sticla poate fi îndepărtată și atunci când se formează prima pereche de frunze adevărate, răsadurile trebuie scufundate pentru prima dată.
 • Al doilea pick-up trebuie efectuat la 14-20 de zile de la primul transplant. Pentru fiecare răsad, trebuie să luați o oală volumetrică separată, deoarece plantele se dezvoltă destul de repede.

Atunci când aveți grijă de puieți acasă, este necesar să mențineți pământul într-o stare umedă, dar nu să-l inundați, altfel ageratumul se va îndepărta de excesul de umiditate. În schimb, aerul din jurul răsadurilor trebuie să fie uscat..

Cu 2 săptămâni înainte de plantarea planificată pe patul de flori, răsadurile trebuie să se obișnuiască cu aerul proaspăt: scoase la balcon sau în curte, crescând timpul de ședere în fiecare zi. Acest lucru este necesar pentru aclimatizarea florilor cu flori lungi, care, după o schimbare accentuată a climatului interior în exterior, pot înceta să crească.

Debarcarea unui agratum în teren deschis trebuie să înceapă cu selectarea unui loc potrivit:

 • Această cultură de înflorire este iubitoare de lumină și rezistentă la secetă, astfel încât locul pentru ea ar trebui să fie luminat pe tot parcursul zilei și protejat de vânturi.
 • Solul din patul de flori trebuie să fie ușor, drenat, hrănitor și neutru cu aciditate.
 • Atunci când plantăm pe terenuri infertile sau stâncoase, nu trebuie să sperăm la o înflorire luxuriantă, astfel încât solurile sărace trebuie îmbogățite cu humus sau compost.
 • Pe solurile acide, planta nu se va putea dezvolta normal și se va rătăci. Pentru a readuce valoarea pH-ului normal, creta măcinată, făina de dolomit sau varul trebuie adăugate mai întâi pe solul acid.

Este posibil să transferați răsadurile pe pământ deschis nu mai devreme decât perioada în care temperatura aerului noaptea încetează să scadă sub 0 ° С. În funcție de regiune, va fi sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Alegând un site potrivit pentru toți parametrii, puteți planta tufișuri viitoare în grădină:

 • Săpați găuri de plantare cu același volum ca o groapă de pământ în ghivece cu răsaduri și vărsat cu apă.
 • Puneți răsaduri în sol, astfel încât suprafața terenului de pe șantier să coincidă cu nivelul de sol din ghiveci.
 • Când plantați la rând, mențineți o distanță de 15-30 cm între copii. Distanța depinde de dimensiunea viitoarei tufișuri: soiurile înalte trebuie plantate la o distanță mai mare, hibrizi în miniatură - mai aproape unul de celălalt.

Dacă plantele tinere au mers rapid la creștere și au început să se întindă, ele trebuie să fie tăiate pentru a forma corect un tufiș și pentru a stimula numeroase flori.

Pat de flori în stil mexican

Dacă procedurile pentru cultivarea răsadurilor și transferul lor pe șantier au fost efectuate corect, atunci în viitor, îngrijirea florii cu flori lungi nu va cauza probleme speciale. Pentru dezvoltarea normală și înflorirea luxuriantă, vor fi necesare practici agricole tradiționale:

 • Udarea. Se efectuează pe măsură ce stratul superior al solului se usucă, evitând stagnarea umidității și acidifierea solului. Apa sub rădăcină, evitând apariția apei pe frunze și capace de flori.
 • Plivitul. După următoarea udare, desfaceți cu atenție plantațiile și îndepărtați buruienile..
 • Top dressing. La fiecare 2-3 săptămâni, hrăniți-vă cu o compoziție minerală humică sau complexă pentru culturile cu flori. Ca îngrășământ organic, puteți utiliza infuzie de mulleină diluată cu apă în proporție de 1:10. Odată cu începutul toamnei, oprirea pansamentului din toamnă.
 • A tăia Tăiați inflorescențele corymbose decolorate în timp util, astfel încât planta să nu-și direcționeze forțele către maturizarea semințelor, ci către formarea de flori noi.

Nu te lăsa dus cu hrănirea frecventă a ageratumului, altfel va începe să crească lăstari și frunziș, iar înflorirea va deveni rară sau se va opri complet.

Ageratum nu tolerează înghețul, chiar dacă este acoperit pentru iarnă. La sfârșitul sezonului de vară, patul de grădină trebuie să fie golit, iar tufișurile cu flori lungi trebuie eliminate. Dacă doriți să păstrați un soi hibrid rar sau doar un exemplar frumos de înflorire, acesta poate fi transplantat într-o oală și transferat într-o casă. Floarea se va simți cel mai bine la o temperatură de + 15 ° C, astfel încât o seră, o grădină de iarnă, o loggie izolată sau o hală a unei instituții municipale vor fi potrivite pentru aceasta. Primăvara, tufele depozitate pot fi plantate în pământ deschis sau folosite pentru înmulțire..

Ageratum poate fi propagat nu numai prin creșterea din semințe, ci și prin înrădăcinarea butașilor apicale. Ele trebuie tăiate primăvara din tufișul mamă și plantate în același substrat ca cel folosit pentru semănatul semințelor. Acoperiți butașii cu borcane transparente din sticlă sau polimer și rădăcina la o temperatură de +18. +20 ° C Această metodă este excelentă pentru reproducerea soiurilor hibride etichetate F1, ale căror semințe, colectate personal, nu germinează.

Dolgosvetka nu se poate lăuda cu rezistență ridicată la boli și dăunători. Printre infecțiile periculoase care bântuie cultura, putrezirea rădăcinilor ocupă locul principal. Se dezvoltă cu udare excesivă și plantare în sol dens și greu. Exemplarele afectate trebuie eliminate din loc, iar plantele vecine trebuie tratate cu lichid Bordeaux sau cu un fungicid adecvat (Topaz, Campion). Un „tratament” similar va fi necesar dacă pe frunzele agratului apar semne de mozaic. În viitor, trebuie să controlați udarea și să evitați căderea de apă pe părțile verzi ale ageratum.

Dintre insecte, cel mai adesea pe tufișurile înfloritoare, puteți găsi nematode de fiere și frunze, fluturi albi, scoop, afide și acarieni. Puteți scăpa de dăunători cu ajutorul preparatelor insecticide moderne: Biotlin, Aktara, Actellik, Aktoverm, Nematofagin BT. Fiecare dintre medicamente trebuie utilizat strict în conformitate cu instrucțiunile propuse de producător și să respecte regulile de siguranță ale individului.

Ageratum este o cultură perenă termofilă cultivată pe terenul deschis al latitudinilor noastre, ca plantă anuală. Această floare nu poate fi recomandată grădinarilor începători, dar locuitorii de vară cu experiență pot face față cu ușurință cultivării unor exemplare spectaculoase și înflorite. O selecție uriașă de soiuri vă va permite să realizați orice fantezii florale și să decorați grădina cu un covor viu colorat.

Plantarea și îngrijirea agratului în pământ deschis

Căutați de mult timp o plantă pitică decorativă nepretențioasă pentru casă și grădină? Plantarea unui agratum, cultivarea agratumului, fotografii, răsaduri - când să plantăm, un agratum în pământ deschis și multe altele în acest articol!

Conținutul articolului

Descrierea și caracteristicile plantei

Ageratum este o floare arbustivă decorativă din familia Astrov, originară din India, America de Nord și America Centrală. Numele florii în latină înseamnă „fără vârstă” și își justifică pe deplin numele - înflorirea începe în iunie și continuă până la primul îngheț. În Rusia (cu unele excepții), se cultivă doar cultivele anuale de ageratum.

Extern, floarea crește într-un tufiș mic, de la 10 cm până la 60 cm înălțime, cu flori asemănătoare cu un pompon pe o pălărie de iarnă și cu un diametru de aproximativ 10 cm. Petalele florii sunt sub formă de ace, sau coarde scurte moi care încadrează un miez mai dens. Culorile mugurilor sunt foarte diverse: alb, roz, violet și albastru. Semințele germinează până la 3 ani.

Floarea este universală - este la fel de convenabil să o cultivați în grădină, acasă sau pe balcon. Multe soiuri nu ating o înălțime și jumătate de metru, așa că sunt potrivite pentru amenajarea teritoriului: proiectarea unor paturi mici de flori îngrijite sau încadrarea bordurilor și a căilor.

Reguli pentru cultivarea răsadurilor

Ageratum - care crește din semințe. Pentru semănat corespunzător, trebuie să urmați câteva reguli simple:

Înainte de semănat, semințele se pun într-o soluție de permanganat de potasiu timp de o jumătate de oră.

Semințele sunt uscate și amestecate cu nisip grosier.

Înainte de semănat, solul nu este udat mult de pulverizator..

Semințele amestecate cu nisip sunt semănate uniform într-un recipient cu sol și presate ușor la suprafața sa..

Umidificați aterizarea pulverizatorului.

Semănatul este acoperit cu o peliculă și păstrat la temperatura camerei.

Nu uitați să aerisiți recipientul cu răsaduri o dată pe zi.

Când apar primele lăstari, filmul trebuie îndepărtat.

Pregătirea solului

Ageratum este fără pretenții și, dacă totul este făcut imediat, nu va provoca niciun fel de probleme proprietarului. Solul pentru răsaduri trebuie pregătit în avans, cu două săptămâni înainte de semănat. Rețeta de sol este simplă: nisip, turbă și humus, amestecate unul la unu. Amestecul rezultat este dezinfectat prin vărsarea unei soluții de permanganat de potasiu. După aceea, solul este păstrat într-un loc cald până la însămânțare. În acest timp, microflora utilă este restabilită în ea.

Sincronizarea

Ca și în cazul tuturor sudicilor, principala măsură a momentului de plantare „fără vârstă” este vremea. Într-un climat tropical și subtropical, semințele pot fi plantate în siguranță imediat în pământ în aprilie. Dar, pentru cea mai mare parte a Rusiei, se recomandă cultivarea răsadurilor - răsadurile sunt semănate de la mijlocul lunii martie până la începutul lunii aprilie.

Cum să plantezi

Plantarea Ageratum sau cum să plantați răsaduri în mod corect:

 • Răsadurile se tem foarte mult de o răcire minoră. Prin urmare, chiar dacă datele de plantare au sosit deja, dar vremea rămâne rece, este mai bine să așteptați mai multe și sădirea plantelor mai târziu.
 • Înainte de transplantarea lăstarilor în pământ deschis, răsadurile sunt întărite. Pentru a face acest lucru, îl scot pe stradă și îl pun într-un loc protejat de vânt. Mai întâi, pentru câteva ore, apoi pentru 4 ore și așa mai departe, până când își petrec toată ziua pe stradă.

Alege

De obicei, culesul răsadurilor este opțional. Dar dacă semințele au dat o germinare bună și lăstarii devin înghesuiți în recipientul lor, atunci culesul este justificat. Puteți scufunda răsaduri când sunt deja suficient de puternice și au dat primele două frunze.

Reguli de aterizare în teren deschis

Nu există multe reguli de plantare în teren deschis, dar toate trebuie respectate cu strictețe:

Dacă solul nu se potrivește, atunci răsadul pur și simplu nu va crește în el.

Locul de aterizare ar trebui să fie însorit, dar protejat de vânturile puternice.

Grăbit cu aterizarea, puteți îngheța lăstarii. Și cu toate evenimentele meteorologice anormale mai frecvente, există riscuri de înghețare a acestora, respectând toate datele de aterizare. Prin urmare, nu doare să ai un film în rezervă pentru a acoperi lăstarii noaptea de frig.

O caracteristică interesantă a plantării unei flori este că, pentru toată termofilitatea ei, plantarea răsadurilor pe pământ deschis ar trebui să fie efectuată fie seara, fie pe vreme înnorată.

Momentul pentru debarcare

Deși ageratumul este termofil, este necesar să plantați răsaduri pe pământ deschis fie seara, fie pe vreme înnorată. Acest lucru se datorează ritmurilor biologice. În stare de somn, germenii tolerează mult mai ușor transplantul și aproape că nu se îmbolnăvesc după el.

Care ar trebui să fie solul

Selecția solului este cel mai important punct din întreaga cultivare a ageratum. Nu crește pe un sol pietros sau foarte umed (mlăștinos). Dar în sol se simte ușor și hrănitor. Ce trebuie să faceți dacă solul nu este potrivit?

 • Solul stâncos și argilos ar trebui săpat la o adâncime de aproximativ 40 cm, o parte din sol ar trebui aruncată. Se amestecă solul rămas cu nisip și compost.
 • Pentru a depăși dezavantajele solului mlăștinos nu este ușor. Dar, dacă există timp și dorință, puteți încerca să îl remediați. Este necesar să săpați un loc cu o adâncime de aproximativ 40 cm și să „ipsiți” întreaga groapă (inclusiv partea de jos și pereții) cu un strat gros de lut. Se lasă să stea aproximativ o zi și se usucă. A doua zi, umple gaura cu același amestec folosit pentru răsaduri.

Model de aterizare

Ordinea plantării răsadurilor:

 • Zona de aterizare la nivel.
 • Distanța dintre găuri depinde de soi: pentru soiurile subdimensionate, este suficient să observați 15 cm din distanța dintre găuri. Pentru mai mare - până la 25 cm. Adâncimea găurii este de aproximativ 10 cm, respectiv lățimea de aproximativ 5 cm.
 • Răsadurile sunt transplantate cu solul pentru a nu deteriora rădăcinile. Cel mai bine, dacă răsadurile se află într-un pahar de turbă - în acest caz, întregul pahar este plantat.
 • După replantare, răsadurile sunt presărate cu pământ, pământul este mărunțit puțin și udat.

Îngrijirea Agrateum

Îngrijirea Ageratum. Grija după flori este simplă:

 • Pentru ca lăstarii să fie mai stufoși și să nu se întindă în înălțime, ei prind cu atenție coroana în stadiul de răsad.
 • Cu toate acestea, procesele prea laterale ale tulpinii se prind, astfel încât tufele să crească mai îngrijite.
 • Plantele nu vor strica să hrănească obișnuitul pansament universal pentru ierburile cu flori. Prima dată după plantare pe pământ deschis și în timpul înfloririi.
 • Florile trebuie udate, buruieni și slăbit.
 • Pentru ca tufișurile să mențină un aspect de înflorire îngrijit mai mult timp, este necesar să tăiați la timp coșurile de uscare cu semințe.

Dezosare și cultivare

Dezghețarea și desfacerea tufișurilor se efectuează imediat după irigarea lor. Buruienile pot îneca creșterea florilor și pot afecta negativ abundența înfloririi lor. Și slăbirea solului este necesară pentru ca oxigenul să poată ajunge cu ușurință la rădăcini. Principalul lucru este să slăbiți doar suprafața solului.

De asemenea, solul dezlegat trece umiditatea mai repede și nu îi permite să stagneze și să înflorească.

Tunderea

Tăierea este folosită exclusiv pentru îngrijirea apariției tufișurilor: se taie frunzele uscate și mugurii care deja au decolorat. Florile sunt tăiate cu foarfece de grădină speciale.

Top dressing

Ei hrănesc flori de aproximativ două ori, uneori trei. Prima dată la o săptămână după plantare, a doua oară cu începutul înfloririi și a treia oară dacă înflorirea este slabă. Se recomandă hrănirea cu o soluție a complexului mineral pentru flori decorative. Îngrășăminte organice și îngrășăminte cu un conținut ridicat de azot determină o creștere crescută a verdeaței în detrimentul înfloririi.

Udarea

Trebuie să udați florile în funcție de condițiile meteorologice: deseori în secetă și nu udă deloc dacă plouă. Aceștia tolerează mai usor seceta decât umiditatea ridicată - acest lucru trebuie luat în considerare și udat numai pentru a uda solul superior când se usucă..

Apa pentru irigare trebuie pregătită în prealabil și de preferință proaspătă. De obicei se recoltează seara sau dimineața înainte de udare, se așază și se asează la soare după-amiaza. Udă florile seara târziu, dar înainte să înceapă să se întunece vizibil.

creștet

Ciupirea este o artă subtilă. Și, principalul instrument pentru îngrijirea apariției florilor. Așa cum grădinarii tăiau arbuști decorativi, ciupindu-i pentru a le oferi forme estetice este ciupit exact același rol.

Boli și dăunători

Principalele boli apar din cauza îngrijirii necorespunzătoare: sol necorespunzător, umiditate prea ridicată - acestea sunt în principal boli fungice. Dar insectele pot face mult rău. Prin urmare, este necesar să inspectați periodic florile pentru prezența a cinci pete pe frunze și alte deteriorări.

Putrezi

Prima problemă care poate apărea din cauza umidității ridicate este putregaiul. Putregaiul este o boală fungică, ale cărei prime semne arată ca o erupție de pete negre pe frunze. De îndată ce observați că planta a fost infectată, dumneavoastră și vecinii ar trebui să vă pulverizați imediat cu „fundamentazol” sau „topaz”, sau cu alți agenți antifungici. Dacă acest lucru nu ajută, atunci tulpinile bolnave trebuie să fie dezgropate și arse, solul de sub ele trebuie dezinfectat.

Mozaic de castraveți

Una dintre cele mai periculoase boli care îți pot anula toată munca. Dar această boală este periculoasă prin faptul că este incurabilă - tot ce se poate și ar trebui făcut cu pacientul este să o separați de cea sănătoasă și să o ardă (nu poate fi folosită pentru compost). Principalul purtător al bolii sunt insectele. Prin urmare, este necesară desfacerea obișnuită din buruieni și nu va strica plantele care resping insectele din apropiere..

Principalul semn prin care se poate determina că florile s-au îmbolnăvit de mozaicul de castravete este apariția unor pete galbene pe frunze.

whitefly

Whitefly este o molie în lumea florilor. Și nu este aversă să lipească o tulpină cu un grup întreg de insecte și să bea toate sucurile din ea. Determinarea prezenței acestui dăunător este destul de simplă: trebuie doar să atingeți tufișurile, iar dacă aceste insecte sunt acolo, vor zbura imediat și vor începe să plutească.

Planta trebuie tratată prin pulverizare cu preparatele „Amiral”, „Aktara” sau „Actellik”.

Ofilirea bacteriană

Boala poate fi confundată cu mozaicul de castraveți - există un simptom similar sub formă de pete galbene pe frunze. Dar, ofilirea bacteriană poate fi vindecată în prima etapă cu ajutorul medicamentului "Coronet".

Bolile fac ca tulpina și frunzele să se crape și să piardă umiditatea. Eliminarea în timp util a buruienilor și alimentația corespunzătoare vor reduce riscul de a contracta boala.

Căpușe și scoici

Infecția cu un acarian păianjen este însoțită de o erupție pe frunzele unor mici puncte galbene. Cu o infecție severă pe tufișuri, apare o pânză albă. Principala problemă a tratamentului acarienilor păianjen este că se adaptează rapid la substanțe chimice. Prin urmare, medicamentele trebuie alternate. „Fitoverm”, „Fufanon” și „Actellik” vor ajuta să scape de dăunător.

Pentru combaterea scoicilor, se folosește în principal tratamentul tufișurilor infectate cu insecticide..

Cum se colectează și se păstrează semințele

Colectarea și depozitarea semințelor ageratum este ușoară. Este suficient să tăiați mugurele deja decolorat și uscat (coșul), să-l uscați și să colectați semințele care sunt în el. Semințele sunt păstrate la frigider (nu la congelator) și păstrează viabilitatea până la 4 ani.

Cele mai populare soiuri

Practic, toate soiurile cresc în tufe la fel de mici - principalele diferențe sunt în culoarea mugurilor. Cele mai populare soiuri printre grădinari:

Alba - tufe de douăzeci de centimetri cu flori albe, potrivite pentru aproape orice compoziție.

Perla Azur - diferite flori mari albastre.

Faye Pink - tufișuri de treizeci de centimetri cu mici inflorescențe roz.

Blue Mink - are muguri mari și albaștri pufos.

Buchet albastru - reprezentanți ai speciilor destul de înalte (până la 45 cm).

Bavaria - tufișuri pitice de casă cu flori albe și albastre.

Hawaii - flori de douăzeci de centimetri cu petale albe și violet.

Nurca albastră este una dintre cele mai înalte cultive, capabile să crească până la 70 cm înălțime.

Bola albă - așa cum sugerează și numele, semnul distinctiv al soiului este mugurii sub formă de bile albe.

Ice - o caracteristică a soiului în culoarea florilor în două tonuri.

Grădina Antonov. Buletin informativ

O selecție a celor mai populare știri, anunțuri utile, evenimente și concursuri gratuite.
Alăturați-vă comunității de rezidenți entuziaști de vară.

CALENDARUL CLIENTULUI

GRĂDINĂ

FLORI ȘI PLANTE

PROIECTAREA CASEI

AFACERI ECONOMICE

RECETE UTILIZATE

 • despre proiect
 • Instalați aplicația mobilă
 • Pentru cooperare, scrieți la adresa [email protected]
  Folosirea materialelor proiectului antonovsad.ru este posibilă numai cu indicarea explicită a sursei și prezența unei legături active

Grădina Antonov - un site pentru rezidenții entuziaști de vară

Vă invităm în colțul nostru confortabil! Ne bucurăm să vorbim și așteptăm cu nerăbdare hobby-ul grădinarilor care cunosc grădinari și experimentatori, care vor oferi sfaturi și răspunsuri la întrebări. Colectăm cu nerăbdare articole, tutoriale video, fotografii și cursuri de master în toată Rusia, pentru a face materiale convenabile și interesante. citește și vezi.

Acum există 2.000 de articole despre cultivarea de roșii, castraveți și ardei, îngrijirea mărului, a perei și a prunului, semințe pentru răsaduri, în seră și în pământ deschis, formarea de arbori și arbuști, ciupirea și ciupirea legumelor, îmbrăcarea florilor.

Este deosebit de important pentru locuitorii de vară să determine momentul exact al plantării și zilele favorabile de însămânțare, udare, fertilizare și tăiere. Pentru a face acest lucru, publicăm în mod regulat actualul calendar Lunar și postăm o listă de activități sezoniere, din ianuarie până în decembrie.

Secțiunile sunt umplute cu note privind tehnologia agricolă a fructelor, fructelor, florilor și legumelor. Există tehnici complicate de grădinărit pentru toate regiunile climatice. Când să plantezi ceapă și usturoi în suburbii? Cum să îngrijești strugurii pe banda de mijloc? Ce soiuri să alegeți pentru Orientul Îndepărtat? Cum să ascunzi trandafirii în Siberia?

În fiecare zi adăugăm texte despre cum să păstrăm sănătatea răsadurilor, să protejăm răsadurile tinere de adversități și să oferim locuitorilor din mediul rural o dietă completă și o alimentație adecvată. Vizitatorii sunt bucuroși să împărtășească observații despre modul în care locuitorii din sere și paturi câștigă forță. Împreună căutăm modalități eficiente de a combate eficient bolile și dăunătorii, calculăm normele de fertilizare și fertilizare.

Vrei să te laude cu cele mai mari roșii? Alegerea celor mai bune murături pentru sărare? Căutați o recoltă timpurie? Încercați modalități fiabile de a scăpa de buruieni? Simțiți-vă liber să întrebați în secțiunea Întrebări și răspunsuri și obțineți răspunsuri rapide și precise. Experți cu experiență, agronomi, cercetători și amatori experimentați sunt mândri să prezinte sfaturi și sfaturi despre viața personală.

Grădinarii cu pasiune creează oaze uimitoare, pline de frumusețea plantelor și o recoltă generoasă! Povestește-ne cum ai așezat oaspeții exotici în paturi, ce știri de peste mări s-au încumetat să încerce. Afișați fotografii și descrieți observațiile din grădină. Redactorii și cititorii vor fi fericiți să știe că sunt crescuți în Transbaikalia și Primorye, regiunile Leningrad și Moscova. Vindeți și cumpărați răsaduri? Cauți semințe de colecție rare? Plasați anunțuri private la cumpărarea și vânzarea, căutarea și furnizarea de servicii. Ce se întâmplă dacă există roșii uriașe selectate de autor direct în regiunea dvs. sau cu expediere din Urals!

Ei bine, când doriți să faceți o pauză din afacerea iubită, căutați în rețete utile - pentru un corp sănătos și o masă delicioasă. Măști și creme simple la domiciliu, preparate rafinate, salate, compoturi și grătar - tot ce se încântă în sezon și seamănă cu gustul fructelor proaspete în serile de iarnă. Grădina Antonov este fericită pentru toată lumea pentru care casa de vară și agricultura sunt o sursă de bucurie și o bucată de suflet!

Ageratum: în creștere din răsaduri, plantare și îngrijire în grădină

Postat de Tamara Altova 30 august 2018 Categorie: Plante de grădină.

Ageratum, sau perenă (lat. Ageratum) - un gen de plante din familia Asteraceae, sau Asters, care cresc în principal în America Centrală și de Nord, precum și în India. Din latină, numele genului este tradus ca „fără vârstă”, deoarece florile ageratum sunt capabile să păstreze prospețimea mult timp. Există aproximativ 60 de specii din gen. În zona de mijloc, agratul peren este cultivat ca anual.

Floarea Ageratum - descriere

Floarea Ageratum este o plantă perenă semi-arbust sau erbacee, cu numeroase tulpini pubescente erecte sau în creștere ramificate, cu înălțimea de 10 până la 50 cm. Frunzele obișnuite de agateratum de-a lungul marginii au o formă rombică, ovală sau triunghiulară; cele superioare sunt situate pe pețiole, cele inferioare sunt aproape sesile. Coșurile cu un diametru de 1-1,5 cm din florile tubulare bisexuale parfumate alcătuiesc scuturi complexe de până la 10 cm. Inflorescențele decorative sunt obținute datorită stigmelor cu doi lobi, care de obicei se ridică deasupra periantului, iar coșurile par pufoase. Ageratum-urile înfloresc profund de la începutul verii până la prima vreme rece. Reprezentanții cu creștere scăzută a genului formează săgeți de flori în mai multe niveluri, iar pentru tulpinile mai mari de flori ageratum sunt localizate la același nivel. La începutul lunii septembrie, fructele ageratum se coacă - achene pentaedrice cu tuf, în care există semințe care păstrează germinarea până la trei ani.

Unele specii de ageratum sunt toxice, iar cel mai frecvent cultivat aguratum din Houston (Gauston) are proprietăți cancerigene și provoacă boli hepatice..

Ageratum în creștere din semințe

Semănături de răsaduri pentru răsaduri

Plantul ageratum se propagă de obicei prin semințe, iar într-o zonă cu primăvară timpurie și caldă plantăm ageratum direct în pământ, iar în regiunile cu un climat rece este mai de încredere să creștem această cultură în răsaduri. Când să semeni răsaduri? Semănatul se efectuează de la mijlocul lunii martie până la începutul lunii aprilie: din momentul apariției până la începutul înfloririi, de obicei trec 2-2,5 luni.

Substratul pentru ageratum, format din părți egale de nisip, turbă și humus, este vărsat cu două săptămâni înainte de semănat cu o soluție roz strălucitoare de permanganat de potasiu, apoi este pus la căldură astfel încât microflora utilă pentru plante să fie restaurată în sol după dezinfectare. Înainte de semănat, semințele de ageratum se păstrează o jumătate de oră într-o soluție roz pal de permanganat de potasiu, apoi se usucă, se amestecă cu nisip grosier, se distribuie uniform pe un substrat umed, apoi se presează ușor la suprafață și se umezesc dintr-o sticlă pulverizată. Apoi, culturile sunt acoperite cu o peliculă sau sticlă și sunt păstrate la o temperatură de 20-25 ºC, ventilându-se în mod regulat și, dacă este necesar, umezind substratul prin pulverizare.

Îngrijirea răsadului de Ageratum

Semănăturile vor începe să apară în 10-14 zile, iar în acest moment, temperatura conținutului nu trebuie să fie mai mică de 25 ºC, iar de îndată ce germinarea semințelor devine masă, acoperirea este îndepărtată din culturi, iar containerele sunt mutate sub lumină împrăștiată. În stadiul de dezvoltare a două perechi de frunze reale, răsadurile se cufundă în cupe separate de 5x5 cm, deoarece ageratumul se dezvoltă destul de repede, iar înainte de plantare în pământ deschis va fi dificil să îndepărtați tufele din capacitatea totală fără a deteriora sistemul de rădăcină al plantei vecine. La 2-3 zile de la cules, răsadurile sunt hrănite cu o soluție slabă de îngrășământ mineral complex, iar când răsadurile devin aglomerate în ghivece, sunt scufundate în mod repetat în căni mai mari sau vase de turbă.

În prima zi sau două după o scufundare, plantele sunt întunecate de lumină puternică, dar apoi pentru creșterea și dezvoltarea lor veți avea nevoie de o iluminare bună și o udare regulată, care se efectuează dimineața.

Plantarea unui agratum în pământ deschis

Când să plantăm ageratum în pământ

Răsadurile sunt transplantate în pământ deschis după ce a trecut amenințarea înghețului, deoarece ageratumul nu tolerează nici măcar o ușoară răcire. Cu două săptămâni înainte de plantare, răsadurile încep să se obișnuiască cu mediul în care ea va fi în curând: răsadurile sunt scoase zilnic la balcon sau la colțul grădinii protejat de crengi, crescând treptat durata ședinței. Când răsadurile pot petrece întreaga zi în aer liber, alegeți o zi înnorată sau o dată după apusul soarelui și începeți să transplantați vârste tinere în grădina cu flori.

Cum să plantezi un ageratum

Pentru cultivarea unui ageratum, aveți nevoie de o zonă ușoară care să fie protejată de vânt. Solul optim pentru plantă este solul ușor, hrănitor, dar nu prea gras, cu reacție neutră. Ageratum nu va crește pe soluri umede și stâncoase.

Înainte de plantare, nivelați bine zona și săpați găurile la o distanță de cel puțin 15 cm unul de celălalt pentru soiurile cu creștere mică și 20-25 cm pentru înălțime. Transferați răsadul cu mămăliga de pământ în gaură și umpleți spațiul rămas cu sol. Dupa plantare, tamponati usor suprafata parcelei si udati fiecare tufis liberal..

Îngrijirea Agrateum în grădină

Cum să ai grijă de un ageratum

Plantarea unui ageratum și lăsarea în pământ deschis nu va necesita eforturi excesive din partea dvs. Chiar și în perioada de răsad, dacă răsadurile sunt foarte extinse, ciupeste-le, astfel încât acestea să înceapă să se frece. În viitor, densitatea, splendoarea și compactitatea tufișurilor sunt menținute prin ciupirea și tăierea lăstarilor prea lungi. Restul de grijă pentru agratum este udarea, îmbrăcarea superioară, slăbirea solului de pe șantier, îndepărtarea buruienilor și coșurile uscate.

Udarea Ageratum

Agratul este udat pe patul de flori pe măsură ce stratul de sol superior se usucă, iar solul ușor de nisip necesită o udare mai frecventă decât un sol loamy relativ greu. Cu toate acestea, indiferent de ce crește ageratumul, rețineți că suferă mai ușor secetă decât acvarea. Pentru irigare, folosiți apă care a fost protejată și încălzită la soare, iar după udare, suprafața trebuie să fie dezlănțuită superficial, îndepărtând iarba.

Ageratum Hrănirea

Cultivarea ageratum presupune introducerea fertilizării în sol. În timpul sezonului de creștere, un ageratum în pământ este hrănit de două până la trei ori. Primul pansament cu o soluție a complexului mineral pentru plante cu flori decorative se realizează la o săptămână după ce răsadurile sunt plantate în pământ, iar a doua oară se aplică aceleași îngrășăminte pe parcelă în timpul înmugurării. Vei stabili dacă o a treia hrănire este necesară pentru agratum, în timpul înfloririi: dacă nu este la fel de abundentă cum se aștepta, iar culoarea frunzelor și a florilor nu este suficient de strălucitoare, poate avea sens să introduceți îngrășăminte minerale în sol pentru a treia oară. Ageratum nu trebuie alimentat cu organice și complexe cu o concentrație mare de azot, deoarece va începe să crească masa frunzelor în detrimentul înfloririi.

Ageratum după înflorire

Ageratum cultivat într-o cultură anuală după pierderea decorativității este eliminat: tufișurile sunt scoase, iar locul este dezgropat chiar înainte de debutul vremii reci. Dar cea mai atractivă tufă poate fi transplantată într-o oală și păstrată timp de o săptămână într-o cameră răcoroasă, astfel încât planta să intre într-o stare latentă, în care va rămâne până în primăvară. Și odată cu debutul lunii martie, tufișul este împărțit în butași, care după înrădăcinare vor da noi plante. Dacă nu este necesar să propagați ageratul, atunci pur și simplu scurtați lăstarii pe tufiș și plantați planta în sol în a doua jumătate a lunii mai.

Reproducerea Ageratum

Ageratum este propagat nu numai de semințe, ci și vegetativ - prin butași. Tăierile sunt tăiate în luna martie din lăstarii unei tufe suprascrise în cameră. Tăierea inferioară oblică a butașilor este tratată cu un agent de înrădăcinare - Kornevin sau Heteroauxin, după care butașii sunt plantați într-un substrat umed și fiecare este acoperit cu un borcan de sticlă sau o sticlă de plastic cu un gât tăiat. Înrădăcinarea durează aproximativ trei săptămâni, iar după încă o lună, noi butași vor începe să se dezvolte în butași. Butașele înrădăcinate sunt plantate în grădină în același timp cu răsadurile de ageratum.

Dăunători și boli de ageratum

Boli Ageratum și tratamentul acestora

Cauza agravării este de obicei o încălcare a regulilor tehnologiei agricole a culturii. De exemplu, udarea excesivă determină dezvoltarea putregaiului rădăcinii, iar planta se estompează treptat, pierzând frunzele și petalele. La primul semn, epruvetele afectate trebuie scoase de pe șantier și plantele care încă nu s-au îmbolnăvit, iar solul de sub acestea trebuie tratat cu o soluție de Oxixom sau Fundazol.

Dar este mult mai rău dacă un mozaic de castraveți, o boală virală care nu poate fi vindecată, începe să se dezvolte la ageratum. În primul rând, pe frunze apar pete galbene, apoi petele încep să crească ca mărime, să se contopească și, în curând, placa de frunze capătă o culoare albă. Plantele învecinate se infectează treptat. Virusul distruge celulele țesutului, în urma cărora secțiuni întregi de organe terestre dispar și apoi întreaga plantă moare. Este posibil să combateți mozaicul doar cu măsuri preventive, împiedicând dezvoltarea infecției, dar dacă această boală virală a apărut încă pe site, la primul semn al acesteia, îndepărtați și arde exemplarele bolnave până când infectează plantele sănătoase. Este posibilă prevenirea dezvoltării mozaicului de castraveți și a altor boli virale prin pre-semănarea dezinfectării semințelor și a răsadurilor. După eliminarea de toamnă a tufișurilor ageratum, nu uitați să săpați site-ul și să îndepărtați chiar resturile de plante minore din el, deoarece agenții patogeni din mozaic pot rămâne pe ele. Pe tot parcursul sezonului de primăvară-vară, distrugeți periodic buruienile: insectele care sug, care sunt purtătoare de boli virale, ajung adesea la plante cultivate din buruieni.

Ageratum dăunători și control

Dintre dăunători, ageratum este cel mai enervat de acarienii păianjen și fluturele albe. Datorită dimensiunilor reduse, este aproape imposibil să detectăm prezența acarienilor păianjen în tufișuri, iar problema este detectată numai atunci când dăunătorii se reproduc și încep să țese țesutul subțire. Dar dacă faceți o regulă să inspectați regulat tufișurile ageratum, atunci mici perforații luminoase care apar pe frunze, care cresc treptat în număr și dimensiune, vă vor spune că acarienii păianjen s-au așezat pe plantă. Deși există puțini dăunători, îi puteți alunga aranjând plante de duș după apusul soarelui pentru câteva zile la rând: căpușele nu pot trăi într-un mediu cu umiditate ridicată. Dar dacă artropodii au crescut, va trebui să apelați la ajutorul medicamentelor acaricide: Akarina, Nissorana, Apollo sau Actellika.

Fluturele albe sunt ușor de detectat: agitați doar câteva lăstari și veți vedea mici molii albe care se uită deasupra tufișului. Hrănindu-se cu sucul celular din ageratum, fluturele albe, precum acarienii păianjen, îl inhibă, planta slăbește și încetează să se dezvolte. În plus, atât fluturile albe cât și căpușele sunt purtătoare ale virusului mozaicului de castraveți. Fluturele albe pot fi distruse de insecticide, de exemplu, Bankol, Tanrek sau Aktara. Pentru a procesa ageratum pe frunze, trebuie să pregătiți o soluție în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Tipuri și soiuri de ageratum

În cultură, există doar două tipuri de ageratum.

Ageratum conyzoides (Ageratum conyzoides) - plantă cu frunze cu lanceolate largi, cu un vârf contondent, a cărei bază trece treptat în pețiol. Inflorescențele acestei specii sunt mici și nu sunt foarte atractive. Găsiți ageratum în formă de con numai în grădinile colecționarilor.

Ageratum din Houston sau Ageratum mexican (Ageratum houstonianum = Ageratum mexicanum) în sălbăticie se găsește pe teritoriul Mexicului până în Peru și este un arbust sau plantă erbacee cu numeroase tulpini pubescente. De fapt, am dat o descriere a acestei specii la începutul articolului, deoarece este Ageratum-ul mexican care reprezintă genul său în cultura de grădină. Această specie are multe soiuri, care diferă în ceea ce privește înflorirea, culoarea florilor, dimensiunea tufișului, forma inflorescențelor și a frunzelor. Ageratum pitic, care atinge o înălțime de cel mult 15 cm, se numește pumilum, iar soiurile de înălțime medie (aproximativ 30 cm) se numesc nanum. Următoarele soiuri de Ageratum mexican sunt cultivate cel mai adesea:

 • Alba este o tufă sferică compactă de până la 20 cm înălțime, cu inflorescențe albe și dense;
 • Blaukappe - o tufă compactă emisferică de până la 30 cm înălțime, cu lăstari de culoare verde închis dens pubescenți și inflorescențe libere, cu un diametru de 5-6 cm de coșurile albastru-lila cu stigme scurte;
 • Blausternhen este o varietate timpurie de 10-15 cm înălțime, cu lăstari ramificate subțiri de culoare verde închis, cu o floare purpurie și inflorescențe cu flori mici, din coșuri albastre cu o nuanță lila, atingând un diametru de cel mult 1 cm. În muguri, coșurile sunt purpurii închise;
 • Ball Blue este o varietate târzie, reprezentând o tufă joasă, aproape sferică, de până la 18 cm înălțime, cu lăstari pubescente groase și puternice și frunze mari, pubescente pe partea inferioară a plăcii. Coșurile sunt dense, cu stigme lungi, cu un diametru de până la 17 mm, de o culoare albastru-lila închis;
 • Micul Dorrit este o varietate timpurie, cu tufișuri semisferice compacte, lăstari puternici, ușor pubescenți, frunze mici rotunjite rotunde pe tulpini lungi și inflorescențe libere cu mai multe flori din coșuri albastru deschis cu diametrul de până la 13 mm;
 • Marea Roșie - o tufă compactă de până la 55 cm înălțime, cu tulpini puternice, dens și frunze erecte și inflorescențe roșii neobișnuite pentru un ageratum.

De asemenea, sunt populare soiurile Tetra Vari (albastru ageratum), Vara zăpadă (alb ageratum), Blue Performance și Blue Mink (lilac blue ageratums), Fire Pink (roz ageratum).

De curând, grădinarii au preferat să cultive hibrizi heterotici ageratum (F1), caracterizate prin compactitate, dezvoltare rapidă, înflorire mai timpurie și abundentă și, în plus, uniformitate în multe feluri, ceea ce le face plante de graniță ideale. Cei mai populari hibrizi sunt:

 • Adriatic - o plantă înaltă de 15-20 cm cu coșuri albastre;
 • Atlantic - tufișuri de aproximativ 20 cm înălțime cu coșuri albastru violet;
 • Panglică albastră - o varietate timpurie de până la 17 cm înălțime, cu coșuri albastre;
 • Oceanul este, de asemenea, o varietate timpurie, cu coșuri albastru deschis;
 • Nose C - o varietate cu coșuri albastru închis cu o nuanță violetă;
 • Perple Fields este un soi hibrid care a primit un premiu special în 2000. În înălțime, un tufiș cu coșuri violet poate atinge 25 cm, dar se întinde pe pământ până la o lățime de 30 cm, motiv pentru care a fost numit „câmpuri mov”;

O serie de soiuri de Hawaii Mixte reprezintă plante compacte de până la 15 cm înălțime, ale căror coșuri pot fi vopsite în alb, albastru, roz și violet.

Ageratum: în creștere din semințe acasă - când și cum să plantezi în sol deschis, reguli de plantare și îngrijire, tipuri, caracteristici de cultivare

Ageratum, a cărui cultivare a semințelor este descrisă în acest articol, aparține familiei aster. Această floare și-a primit numele datorită caracteristicilor structurale și înfloririi lungi, care durează din iunie până la primele înghețuri. Ageratos tradus din latină înseamnă fără vârstă. Mulți grădinari ruși cultivă această plantă pe site-urile lor, deoarece are înflorire frumoasă și este potrivit pentru decorarea paturilor de flori, peluzelor și chiar a balcoanelor. Mai departe, veți afla mai multe despre cum să crești un agratum pe parcelă, precum și când să plantezi această floare acasă..

Descriere

Patria Ageratum este Peru. Floarea este o plantă perenă și crește până la o înălțime de 20-60 cm. Oamenii o numesc floare cu flori lungi, întrucât se bucură de înflorirea ei toată vara și chiar toamna.

În natură, crește ca o plantă perenă. Totuși, Rusia are condiții climatice mai reci, de aceea această floare este cultivată cel mai probabil ca anual. Iarna, această plantă îngheață pur și simplu. Dar poate fi plantat într-un ghiveci sau o seră, iar atunci ageratum se va încânta cu înflorirea sa de câțiva ani.

Poate fi adesea observat în designul peisagistic al caselor de țară. Ageratum este, de asemenea, foarte popular la spectacolele de flori, deoarece înflorește mult timp și produce flori frumoase, cu o formă neobișnuită. Inflorescențele emană o aromă persistentă plăcută, care durează pe tot parcursul înfloririi inflorescențelor. Florile arată mai decorative datorită faptului că coloanele și stigmele lor sunt puțin mai lungi decât corola. Coșurile în diametru ating 1,5 cm. De asemenea, formează inflorescențe (până la 12 cm) care acoperă întreaga plantă.

Interesant! Diferite soiuri de ageratum au forme de frunze diferite. Cel mai adesea, frunzele sunt ovale cu cuișoare la capete. Fructele coapte conțin un număr mare de semințe (aproximativ 6.000 în 1 g). Semințele sunt nepretențioase, astfel încât pot germina chiar și după câțiva ani de coacere.

Ageratum în proiectarea peisajului

Ageratum este adesea folosit pentru amenajarea și decorarea zonelor din apropierea casei datorită înfloririi prelungite, nepretenții în îngrijire și o varietate de nuanțe de flori. Această combinație este rar întâlnită printre florile decorative de acoperire a solului..

Soiurile cu creștere scăzută sunt potrivite pentru decorarea loghiilor, balcoanelor, marginilor. Soiurile înalte pot fi cultivate pentru tăiere. Soiurile albastre de ageratum arată frumos cu eshsoltsii, zinnia și gălbenele, orice plante nepretențioase cu flori galbene.

Cele mai populare soiuri

Există mai mult de 70 de tipuri de ageratum, care diferă prin caracteristicile decorative. Pot avea diferite nuanțe de flori, timp de înflorire, înălțime și așa mai departe. Cu toate acestea, nu toate soiurile sunt utilizate în grădinărit. În continuare, luați în considerare cele mai populare.

Nurcă albastră (Ageratum Blue) cu flori mari de culoare clasică. Pe baza sa au fost create o varietate de hibrizi. Cel mai colorat este Dunărea Ageratum Blue. Este mai mic, dar diferit violet.

Mexican sau Houston. El este mai mare decât Blue Mink. Unele plante cresc până la 50 cm înălțime. Există o epocă mexicană ierboasă și arbustivă. Florile din acest soi sunt de culoare albastru deschis, dar pot fi și liliac..

Zăpada de vară Ageratum. Este adesea folosit pentru a decora bordurile. Această plantă este foarte ramificată și înălțime mică. Frunzele sunt mici, multe flori de culoare roz închis..

Bila roz. Un mic tufiș cu multe inflorescențe dense de flori pufoase. Unul dintre cei mai buni patroni de grădină.

Bonjour. Tufele joase cresc până la o înălțime de 25 cm. Înflorește din iunie până la începutul înghețului. Planta emană o aromă plăcută. Flori mici de diferite nuanțe sunt colectate în inflorescențele tiroidiene. Soiul Bonjour poate fi plantat pe paturi de flori, mixbordere, reduceri și în ghivece.

Acoperirea zăpezii Acoperire la sol de până la 25 cm înălțime, cu multe inflorescențe pufoase din flori mici de zăpadă. Acoperă complet zona pe care crește. Combină frumos cu alte culori..

Bila albă. Planta înflorește în flori mici, asemănătoare cu bile pufoase. Arată frumos în combinație cu culori de roșu, roz, albastru sau violet..

Comorile aztecilor. Produce flori pufoase de diferite culori. Aceste plante arată frumos pe alei de flori, granițe și în vase decorative.

Priveste filmarea! Ageratum: tipuri și soiuri

Caracteristici în creștere

Ageratum poate fi cultivat prin semințe sau butași. Cel mai adesea, grădinarii preferă metoda de cultivare a semințelor.

Timp de însămânțare

Pentru a crește răsaduri, semințele vor trebui să fie semănate cu 60 de zile înainte de prima înflorire. Principalul lucru este că riscurile de înghețuri de primăvară noaptea s-au terminat și solul se încălzește până la temperatura necesară, deoarece ageratum este o plantă iubitoare de căldură. Chiar și cea mai mică răcire poate afecta negativ floarea.

Important! Cel mai bine este să semeni răsaduri de puieți pentru răsaduri la jumătatea lunii martie. Atunci când este semănată într-o perioadă ulterioară, planta va începe să înflorească mai târziu.

Pregătirea solului

Ageratum adoră solul hrănitor. Este cultivat cel mai bine în sol cu ​​aciditate neutră sau slabă. Solul poate fi preparat independent. Pentru a face acest lucru, amestecați var, pământul de grădină și humus. Faina de dolomit este de asemenea adăugată pentru a reduce aciditatea..

Important! Nu ar trebui să adăugați multă humus, deoarece înflorirea excesivă nu va fi atât de luxuriantă.

Semănatul semințelor

 • Rezervoarele pentru răsaduri se umplu cu sol cu ​​80%. Pentru fiecare grad este mai bine să luați un recipient separat.
 • Turnați semințele din pungă pe o farfurie. Sunt foarte mici și vor fi multe, astfel încât o jumătate de pungă este suficientă pentru un recipient. Nu necesită pregătire prealabilă.
 • Semințele sunt împrăștiate uniform pe întreaga suprafață a solului. Datorită formei alungite, puteți vedea cu ușurință unde s-au acumulat mai multe bucăți de semințe. Acestea pot fi distribuite pe suprafață folosind scobitori obișnuiți. Este mai bine să o faceți imediat decât să ștergeți fotografiile care rulează ulterior..
 • În timpul cultivării răsadurilor, este necesară monitorizarea umidității solului. Semințele au nevoie de umiditate suficientă pentru a germina.
 • Recipientul cu culturi este instalat pe pervazul pe partea însorită.
 • Sub rezerva tuturor condițiilor într-o săptămână sau două, apar lăstari prietenoase.
 • Dacă semințele au fost semănate într-un recipient comun, atunci în stadiul dezvoltării a patru frunze adevărate, răsadurile se cufundă în căni separate de 5x5 cm
 • La 2-3 zile de la cules, răsadurile sunt hrănite cu o soluție slabă de îngrășăminte minerale complexe (superfosfat 1 lingură. Lingură în 5 l apă)
 • Asigurarea udării regulate în timp util dimineața.

Priveste filmarea! P semănat semințe de aguratum pentru răsaduri

Transplant deschis

Un transplant deschis este efectuat după 15 mai. Vremea trebuie să fie caldă și senină. Pregătiți în prealabil puțurile în care sunt așezate răsadurile. Apoi răsadurile sunt acoperite cu sol și ușor compactate..

Între soiurile cu creștere scăzută, lăsați o distanță de 15 cm, între înălțime - aproximativ 25 cm.

Important! Pentru un ageratum, este mai bine să alegeți o zonă însorită, deoarece răsadurile se pot întinde chiar și cu o umbră ușoară. Aceasta la rândul său va reduce înflorirea..

Urmărirea îngrijirii

În ciuda faptului că ageratum este considerată o plantă fără pretenții, trebuie totuși să i se acorde îngrijire. Atunci se va încânta cu înflorirea strălucitoare mult timp.

Top dressing

Pentru hrănirea florii, se folosesc îngrășăminte minerale și organice. De asemenea, grădinarii folosesc adesea îngrășăminte complexe.

Top dressing-ul se aplică la fiecare 20 de zile. În primul rând, se aplică o doză mică de îngrășământ, în caz contrar, din cauza unui exces de fertilizare, înflorirea poate încetini..

 • „Uniflor Bud” - pentru udare în 10 l de apă, dizolvați 2 lingurițe de îngrășământ.
 • "FlorGumat Flower" - udat cu o soluție în 10 litri de apă pentru a dizolva 100 ml de îngrășământ.
 • „Floristă - pentru muguri” - dizolvați 5 ml de îngrășământ în 10 litri de apă și turnați.

Important! Grădinarii cu experiență nu recomandă utilizarea gunoiului de grajd și a altor îngrășăminte organice pentru fertilizarea solului. El poate distruge o plantă.

Udarea

Datorită unui sistem de rădăcini bine dezvoltat, ageratum primește cantitatea necesară de umiditate din sol. Prin urmare, udarea poate fi efectuată la fiecare 3 săptămâni, dar cel puțin o dată pe lună. pe vreme caldă, udarea ar trebui să fie mai frecventă.

Tunderea

Pentru ca tufișurile să fie luxuriante și frumos înflorite, acestea trebuie tăiate periodic. 4 internode sunt lăsate în timpul tăierii pentru a accelera dezvoltarea florilor.

Înainte de începerea primului îngheț, florile pot fi transplantate în ghivece separate și cultivate acasă..

Cu o îngrijire corespunzătoare, ageratum va înflori toată iarna.

Important! Primăvara, o plantă care a iernat în ghivece poate fi transplantată din nou în pământ deschis sau tăiat o floare în butași pentru a-l întineri.

Butasii

Ageratum poate fi propagat prin butași. Mai ales dacă vrei să crești o plantă ramificată și nu înaltă. Puteți utiliza metoda de butași pentru reproducerea soiurilor hibride, deoarece acestea nu se propagă prin semințe.

Puteți crește un ageratum cu ajutorul butașilor după cum urmează:

 • Toamna, înainte de începerea gerului, ageratumul este transplantat într-o oală și adus în casă.
 • Tăierile sunt tăiate primăvara. Sunt luate din lăstarii laterali. Puteți tăia mai multe butași dintr-o singură floare. Se face o incizie chiar sub rinichi, deoarece în acest loc țesuturile conțin o substanță specială, nu foarte sensibilă la ciupercă. Datorită acestui lucru, floarea nu va muri și nu va răni.
 • Tăierile sunt tăiate cu 5 cm lungime și plantate într-o mini seră.

Butașii se înrădăcinează rapid, după care sunt plantați în pământ deschis, precum și răsaduri.

Boli Ageratum și dăunători

Ageratum nu este practic sensibil la boli și dăunători. Totuși, acest lucru nu înseamnă că floarea nu va infecta nicio boală sau dăunătorul nu va ataca dacă se creează anumite condiții pentru aceasta..

De exemplu, cu o plantare îngroșată sau cu o înveliș de apă a unei plante, mozaicul de castraveți poate lovi.

Încălcarea regulilor de irigare duce la dezvoltarea fluturării bacteriene a plantei.

Cu toate acestea, prin respectarea tuturor regulilor de îngrijire pentru ageratum, se pot evita orice probleme..

Cel mai adesea, acarianul păianjen, afidele sau fluturele alb atacă vârsta. Puteți combate aceste dăunători cu remedii populare sau medicamente speciale..

Printre remediile populare, tinctura de usturoi este considerată cea mai eficientă. Pentru a pregăti usturoiul, se macină sau se trece prin usturoi. La 1 litru de apă se adaugă 220 g de usturoi tocat. Amestecul se insistă timp de 5 zile, apoi se filtrează și se diluează în 10 l de apă. După care florile sunt pulverizate cu o soluție.

Sfat! Nu adăugați prea mult usturoi în soluție pentru a nu arde plantele.

Acarienii de păianjen pot fi controlați cu insectoacaricide, de exemplu, folosind Nissoran, Neoron sau Agraverin.

Astfel de medicamente precum Comandantul, Tanrek și Mospilan vor ajuta la scăparea de fluturi albe..

Probleme cu creșterea unei flori pot apărea atunci când unghiul de irigare nu este corect. În partea superioară a ageratului există viloze asemănătoare cu puf. Dacă floarea este udată de sus, în special cu o lipsă de ventilație, particulele de apă vor rămâne între vile. Acest lucru va face ca frunzele să devină negre, iar florile să se mucească și să putrezească. Sunt îndepărtate cel mai bine imediat, deoarece strică aspectul florii. În măsurile preventive, se folosește metoda de rădăcină..

Colectarea semințelor pentru plantarea viitoare

După încheierea perioadei de înflorire, trebuie să colectați semințele. La aproximativ 15-20 de zile de la apariția florilor. Florile trebuie polenizate, apoi vor da semințe. Cel mai adesea, nu există probleme cu acest lucru, întrucât burlele și albinele polenizează bine agratul datorită mirosului său aromat. Semințele Ageratum sunt mici și alungite. Sunt foarte ușoare, așa că 1g reprezintă aproximativ 6-7 mii bucăți de semințe. Ar trebui să fie maro deschis..

Ageratum acasă

Ageratum poate fi cultivat acasă. Ghivecele spațioase sunt alese pentru aceasta, asigură un drenaj bun. Vara sunt scoși la balcon sau fixate sub geamuri. Când este rece afară, ageratum se încântă cu înflorirea luxoasă continuă.

Este necesar să respectați reguli simple, astfel încât ageratum să înflorească mulți ani, păstrându-și efectul decorativ:

 • Ageratum este cel mai bine cultivat pe pervazul din partea de sud, unde există mai multă lumină și căldură.
 • Udarea se realizează sub rădăcină, este imposibil de suprasolicitat. Este mai bine să udăm florile dimineața în porții mici în fiecare zi..
 • Solul pentru răsaduri este cel mai bine achiziționat de la un magazin de grădină, apoi va fi saturat cu oligoelemente și materie organică. Mai mult, un astfel de teren este mai slab, datorită căruia oxigenul intră cu ușurință în sistemul de rădăcină al plantei.
 • Ageratum trebuie hrănit cu îngrășăminte complexe de cel puțin 2 ori pe an.
 • Când floarea crește, este mai bine să o împărțiți și să o transplantați într-un ghiveci spațios.

Priveste filmarea! Ageratum: în creștere și îngrijire