Cum să aibă grijă de laur acasă

Laurul este frumos, util și destul de nepretențios. Nu este capricios, se dezvoltă bine în umbră și în umbră parțială și pe fereastra însorită. Mai mult sau mai puțin magnific va crește în orice sol. Frunzele devin mai parfumate dacă copacul primește suficientă lumină solară. Laurul este frumos, util și destul de nepretențios. Nu este capricios, se dezvoltă bine în umbră și în umbră parțială și pe fereastra însorită. Mai mult sau mai puțin magnific va crește în orice sol.

Îngrijirea frunzelor de dafin în interior
Mod de temperatură

Cu conținutul de cameră pe timp de iarnă, plantele necesită un aer destul de rece. O temperatură de 10 grade este inacceptabilă pentru locuința umană, dar este confortabil ca plantele de laur să ierneze în aceste condiții. Dacă în casă există un loc răcoros pentru hibernare, cel puțin 15 grade, atunci odată cu apariția căldurii, laurul va mulțumi o creștere luxuriantă. Și în planta răcoroasă se odihnește, câștigând forță.
În sezonul de primăvară, laurii sunt gata să migreze pe stradă chiar și la primele temperaturi pozitive, mai ales noaptea. În sezonul de primăvară le va plăcea temperatura de 18-20 de grade.
Dar vara - chiar sub 30 de grade, optim 20-25. Mai aproape de toamnă, temperatura conținutului este redusă treptat, iar planta este pregătită pentru o iernare nedureroasă.

Bay paraseste ingrijirea la domiciliu
Iluminat

Laurul nu se teme complet de lumina directă a soarelui și de fericire pe pervazurile luminoase luminate din sud. Vara, desigur, îi va plăcea mai mult în aer liber - în grădină sau cel puțin pe balcon, verandă. Cu toate acestea, nu trebuie să abuzați de soare imediat după cumpărarea unei răsaduri, precum și după o iarnă rece. Fără niciun obicei, laurul poate obține arsuri solare. Prin urmare, lumina solară strălucitoare trebuie adăugată treptat..

Foile de dafin îngrijite
Udarea

Laurel Home Care
Umiditate

Laurul adoră pur și simplu aerul umed. Oferă-i un confort constant prin următoarele condiții:
• dus cald;
• pulverizare;
• o tavă sau un suport cu material de scurgere umedă.

Oala în sine ar trebui să fie deasupra suprafeței apei. Rădăcinile plantei nu trebuie îndoite. Este necesar să pulverizați cu bună-credință, astfel încât umiditatea să nu cadă afară, ci și în interiorul coroanei.

Cum să aibă grijă de laur
Hrănirea și transplantul

În primul an de viață, un răsad de laur se va simți bine, fără nutriție suplimentară. Dar deja în al doilea an va trebui să fie hrănit. Un mic îngrășământ mineral va fi suficient pentru a oferi plantei. Se plătesc lunar.

Laurul nu este afectat în special de deficitul de sol. Singurul lucru pe care nu-l tolerează este excesul de umiditate din pământ.

Arborele de laur crește încet. Când sunt păstrați în containere, copacii trebuie replantați periodic. Creșterea tânără este adesea transplantată - la fiecare doi ani. Când faceți transplantul, luați o oală cu 2 cm mai mare decât cea veche. Copacii mai în vârstă schimbă oala după 3-4 ani.

Laurul reacționează recunoscător nu numai la minerale, ci și la fertilizarea organică. Puteți utiliza diluat cu apă și excremente de porumbei perfuzate. Uneori iau și suspensie diluată. Fertilizarea minerală și organică trebuie alternată. Înainte de a aplica îngrășământ, solul trebuie udat bine pentru a nu arde rădăcinile.
După transplantarea substanțelor nutritive, planta va dura mult timp, 4-5 luni. Ideal pentru transplantarea aceleiași compoziții de sol ca înainte.
Pentru plantarea și transplantarea plantelor de laur, sunt ideale recipientele și ghivecele din materiale naturale.

Laur la domiciliu
Protecția dăunătorilor

Într-un apartament sau în interiorul unei case, un laur este perfect dezvoltat dacă este prevăzut cu sol umed (dar fără ploaie!) Și un duș obișnuit. Dacă aerul este prea uscat, planta începe să cadă frunze. În condiții normale, unele frunze cad natural, în mare parte cele vechi care au cel puțin trei ani.

Aerul uscat contribuie, de asemenea, la dăunători. Schelele, acarienii păianjen și alte insecte parazite adoră pur și simplu aerul uscat și cald.
Prin urmare, frunzele de laur trebuie pulverizate foarte atent, astfel încât umiditatea dintre frunze să fie păstrată cât mai mult timp. Pentru udare, ca profilactic, o soluție este făcută dintr-o jumătate de linguriță de sodă și un litru de apă.

Îngrijirea laurilor
Tunderea

Laurul poate accelera în creștere și poate crește până la șase metri. Dar o creștere necontrolată va duce la formarea haotică a coroanei. Arborele de laur va părea neplăcut și poate crea chiar inconveniente în interior. Tăierea coroanei în timp este necesară nu numai pentru a da plantei un aspect estetic, ci și pentru o mai bună ventilație - ca prevenire a bolilor și dăunătorilor.

Coroana începe să se angajeze când copacul împlinește doi ani. Partea de sus a lăstarului principal este tăiată, lăsând 10-15 cm deasupra solului. Când lăstarii laterali cresc din tulpina rămasă și ating 15-20 cm, trebuie să fie ciupite. Astfel, laurul se va ramifica splendid.
Laurul tolerează cu ușurință o tunsoare, așa că îi poți da oricare, chiar și cele mai imaginative forme: o bilă, o piramidă, o stambă, o sculptură, compoziție sau chiar un gard viu întreg. Dacă tăierea se face după mijlocul lunii august, când planta încetează să crească, atunci mugurii de creștere rămași se vor forma cu mult înainte de debutul iernii și vor crește primăvara.
Cosirea nu contribuie la fructarea laurului. La arborii de laur care cresc în cada sau în grădină, nu există înflorire.
Creșterea de laur, datorită nepretenției și versatilității sale, poate fi o activitate fascinantă.

Vă rugăm să rețineți că acest site web are caracter informativ..

Când folosiți frunza de dafin, este necesar să vă consultați cu un specialist (medic).

Există contraindicații pentru utilizarea frunzei de dafin: sarcină și alăptare la femei, forme acute de rinichi, ficat și boli de inimă, ulcer peptic și 12 ulcer duodenal, reacție alergică la frunza de dafin, diabet zaharat sever etc..

S-a găsit o eroare sau o legătură moartă?

Selectați fragmentul cu mouse-ul și apăsați CTRL + ENTER.
În fereastra care apare, descrieți problema și trimiteți o notificare la Administrația Resurselor.

Cum se crește frunza de dafin acasă

Genul Laurus, cel mai cunoscut sub numele de „frunza de dafin” combină doar două specii. Crește sub formă de arbuști sau copaci mici. Laurul este renumit pentru frunzele sale parfumate dense. Din cele mai vechi timpuri este considerat un copac sacru, iar o coroană de crengi este un simbol al victoriei și vitejiei.

Descrierea botanică a laurului

Planta aparține dioicului, adică florile feminine și masculine apar pe diferiți arbori. Micile flori discrete formează o inflorescență - o perie. După înflorire, apar fructe de pădure mici, negre. Acestea sunt prezentate în fotografia de mai jos..

Frunzele din piele conțin uleiuri esențiale, care emană un miros plăcut. Planta este un reprezentant frecvent al florei mediteraneene, locuiește în Krasnodar și Crimeea, unde puteți cumpăra cu ușurință mături de la sucursalele proaspete de pe piață.

Frunzele uscate sunt folosite ca condiment și sunt de asemenea utilizate pe scară largă de medicina tradițională..

Laur nobil: soiuri

Cel mai comun tip. Foarte fără pretenții, într-un mediu natural rezistă calm secetei. Poate fi cultivat sub formă de plante de casă. Nu se teme de camerele cu încălzire centrală și umiditate scăzută.

Soiurile nu sunt foarte diverse. Mai multe soiuri de laur nobil au fost crescute:

Cu frunze înguste (Loosestrife)

Se caracterizează prin frunze înguste, lungi, asemănătoare cu frunze de salcie, de culoare verde deschis.

Cezar

Soi de unul dintre soiurile cu frunze înguste.

zbarcita

O caracteristică a acestui soi este ondularea puternică a marginilor plăcii de foi.

Laurel Canary (Azore)

O trăsătură distinctivă din specia anterioară este o formă mai largă a frunzelor. Sunt mai dure și nu sunt atât de ondulate, au o aromă mai puțin puternică. Este folosit mai ales pentru amenajarea teritoriului.

Cum să crești un copac de laur acasă

Arborele de acasă este destul de nepretențios și se simte bine acasă.

Cultivarea de laur într-un apartament nu provoacă dificultăți speciale. Puteți încerca să-l cultivați din semințe și butași sau să cumpărați răsaduri gata făcute.

Iluminat, temperatura

 • Foaia de dafin preferă lumina difuză strălucitoare. O opțiune bună ar fi pervazul estic sau vestic, un balcon spațios, fără soare directă.
 • În timpul iernii, este recomandabil să se asigure o temperatură de aproximativ 15 - 18 C. Pentru aceasta, arborele de laur din ghiveci este îndepărtat de calorifere sau amplasat mai aproape de ușa balconului. Ideal - o loggie caldă.

Udarea

 • Udă pomul în mod regulat, evitând revărsările, deoarece stagnarea apei este fatală pentru acesta..
 • În zilele toride, puteți aranja o plantă suflete. Ceea ce va afecta favorabil aspectul și va reduce probabilitatea apariției dăunătorilor de insecte.
 • Uscarea mică a stratului superior nu va face niciun rău - este o cultură rezistentă la secetă.
 • În timpul sezonului de creștere, pansamentul rădăcinii lichide se aplică la fiecare 2 săptămâni..

Compoziția solului, replantare

Folosiți de obicei următoarea compoziție a solului:

 • Teren de gazon;
 • compost sau gunoi de grajd;
 • solul turbat;
 • nisip.

Toate componentele sunt luate în egală măsură, este indicat să adăugați puțin cenușă, pentru a reduce aciditatea solului. Atunci când cumpărăm sol gata, un amestec destinat palmierului este potrivit pentru laur.

Arborele de laur acasă crește destul de încet, este replantat după 1-2 ani, când rădăcinile umplu întreaga forfecă de pământ.

După ce arborele este așezat în cea mai mare oală posibilă, acesta nu mai este transplantat, ci doar stratul superior al amestecului de pământ este înlocuit.

Creșterea arborelui de laur din semințe

Semințele sunt cumpărate de la un magazin de specialitate sau colectate pe cont propriu. Această din urmă opțiune este de preferat, deoarece semințele vor fi garantate proaspete, ceea ce va asigura o bună germinare. Când cumpărați semințe, trebuie să acordați atenție datei ambalării. Este indicat ca după recoltă să nu mai treacă mai mult de un an, altfel va fi problematic să le germinați.

Important: după auto-îndepărtare, fructele sunt păstrate într-un loc răcoros până în primăvară. Uscarea nu trebuie permisă, trebuie să rămână ușor umedă. Acest lucru va menține germinarea.

 1. Primăvara, semințele sunt eliberate de coajă de boabe și plantate în sol nutritiv cu o reacție neutră sau alcalină, deoarece cultura nu tolerează solurile acide. Dacă pielea este foarte uscată, boabele sunt înmuiate în prealabil timp de 2-3 zile, atunci pot fi curățate cu ușurință.
 2. Semințele sunt semănate la o adâncime de 1 - 1,5 cm, acoperite cu un capac transparent. Sera este ventilată periodic, solul este păstrat umed.
 3. Culturile germinează la o temperatură nu mai mică de 20 ° C.
 4. Datorită prezenței uleiurilor esențiale, semințele eclozează foarte mult timp. Poate dura 2 până la 4 luni înainte de apariția primelor lăstari.
 5. După apariția acestor frunze, răsadurile sunt plantate în ghivece individuale, aproximativ 1 litru în volum. Plantarea este replantată foarte atent, pentru a evita deteriorarea rădăcinii centrale, deoarece este fragilă.
 6. După o scufundare, vasele timp de câteva zile sunt protejate de lumina directă a soarelui, apoi scoase într-un loc luminos..

Propagarea prin butași

Tăierile sunt o modalitate mai rapidă de a crește o frunză de dafin de casă decât din semințe. Pentru lăstari, nu se iau încă butași lignificați cu doi internodi. Această procedură se face primăvara, când începe sezonul de creștere. Cu o dorință puternică, puteți tăia toamna, dar atunci procesul de înrădăcinare va fi întârziat, deoarece va veni o perioadă de odihnă.

 1. Ramurile tăiate sunt tratate în prealabil cu un stimulator rădăcină, apoi plantate în sol liber, sub capace transparente sau introduse în apă.
 2. Plăcile frunzelor sunt scurtate la jumătate. Această procedură va reduce evaporarea umidității și va preveni epuizarea butașilor..
 3. Plantarea unui arbore de laur în ghivece se realizează după apariția rădăcinilor. Îngrijirea suplimentară a laurului este aceeași cu răsadurile cultivate din semințe..

Formarea coroanei, decuparea

Arborele prin natura sa are o coroană îngrijită, deci nu necesită tăiere specială. Dar, deoarece planta tolerează o tunsoare bine, din ea se obțin frumoase figuri verzi.

Boli și dăunători de laur de casă

Cel mai adesea, frunzele piele sunt deteriorate de viermi și insecte la scară. Sunt ușor de identificat cu inspecția periodică. În primul rând, paraziții populează partea inferioară a frunzelor. Cu o infecție mică, acestea sunt îndepărtate manual, folosind un burete săpun și duș. Dacă cazul este început, va trebui să utilizați medicamente speciale, dar atunci frunzele nu pot fi consumate.

Aerul uscat al apartamentelor devine cauza apariției unui acarian păianjen, pentru distrugerea căruia se folosesc metode tradiționale sau acaricide.

Udarea excesivă determină stagnarea apei, din cauza căreia începe degradarea rădăcinilor, apar boli fungice. În exterior, apar pete maronii..

Iarna prea caldă și uscată poate cauza căderea frunzelor.

De fapt, laurul este destul de ușor de întreținut. Dacă este îngrijit în mod corespunzător, va deveni nu numai o decorare interioară, ci și un minunat condiment pentru locuințe.

Golful care crește acasă

24.02.2018, ora 15:45 Articole și materiale, Floricultură
Autor: Anastasia Romanova

Arborele de laur este folosit în decorațiuni interioare, peisagistica paturilor de flori în aer liber și crearea compozițiilor decorative. Laurul diferă prin forma și dimensiunea frunzelor, potrivit pentru cultivare, atât la interior cât și la exterior.

Laurul se folosește în farmacologie, se folosesc frunze și fructe, din care se fac ulterior extracte, perfuzii și uleiuri. Planta este folosită pe scară largă ca diuretic, elimină flatulența, colicile intestinale, eterurile de laur sunt îndepărtate din stările depresive. Frunzele de laur sunt folosite ca condimente..

Descrierea plantei

Arborele de dafin provine din genul de frunze verzi din familia de lauri. Multă vreme, arborii de lauri au fost crescuți în multe țări subtropicale..

Laurul cuprinde trei specii: camfor, nobil și Azore.

Arborele conține uleiuri esențiale de la 3,5 la 5,5%. Arborele dioic, cu o coroană densă, are o formă piramidală și frunzișul permanent, dur și neted. În natură atinge aproximativ 25 de metri înălțime.

Înflorirea începe în primăvară, copacul este acoperit cu inflorescențe axilare de umbre, de același sex, de culoare lăptoasă sau galben pal. Fructele sunt drupe aromate cu o singură semință de nuanțe de albastru și negru, care se coace toamna.

Viața de laur este uimitoare, un copac poate exista aproximativ trei sute de ani. Un copac înnobilat aleargă sălbatic fără o îngrijire corespunzătoare. Frunzele de dafin sunt considerate unul dintre condimentele indispensabile în saramuri și marinate..

Laurul se găsește adesea în Georgia, Grecia, Crimeea, Asia, pe coasta Mării Negre și Caucaz..

Tipuri de laur

Există trei tipuri de arbore de laur:

Camphor, a cărei patrie este China. Planta este destul de populară în Asia și India. Aceasta este o plantă perenă cu frunze dure, lanceolate, cărnoase, pătată.

Înflorirea durează aproximativ o săptămână și jumătate, cu inflorescențe gălbui..

Arborele de laur conține mult ulei de camfor, cea mai mare parte se află în trunchi și lemn de laur aproximativ 90%. Producția de camfor este răspândită în Japonia și China, unde din bărbieritul și ramurile de laur, uleiul este obținut prin distilare..

Pe lângă uleiul de camfor, frunzele de laur conțin o cantitate mare de seleniu și taninuri. Uleiul de camfor este considerat una dintre cele mai bune substanțe medicinale în lupta împotriva bolilor de inimă, condiții depresive, pentru prevenirea bolilor infecțioase..

Uleiul de camfor extern este utilizat pentru frecarea articulațiilor bolnave și a vânătăilor, ca agent anestezic, distractiv și antiinflamator.

Laur nobil. Cel mai frecvent tip de arbore de laur, crește în partea de sud a țării și pe Mediterana. Copacii de laur ajung până la 5 metri înălțime. Ramurile sunt goale și cărnoase.

Frunze de aspect lanceolat, pe un pețiol scurt, cu o suprafață lucioasă, alungit. Laurul înflorit apare primăvara, durează aproximativ o săptămână. Inflorescențe cu flori mici colectate în umbrele galbene.

Un laur nobil este folosit pentru a compune compoziții decorative și pentru a decora interioarele. Aspectul nobil este nepretențios și rezistent la secetă, crește bine în ghivece în condiții de cameră. Folia se folosește pentru a produce ulei esențial și ca condiment..

Câștigătorii din Grecia Antică au fost premiați cu o ramură de laur nobil, originea divină a fost atribuită plantei.

Azore (Laurel) sau Canary Tree Laurel. Patria plantei sunt Azorele. Copacii cresc până la 12 metri înălțime, cu frunze mari, de culoare verde închis, 5,5 cm lățime.

Înflorește primăvara. Inflorescențele galben pal sunt colectate în umbrele și sunt localizate în axilele frunzișului. Laurul Azore este adesea folosit pentru decorare.

Cele mai frecvente soiuri de laur sunt considerate cu frunze înguste și salcie.

Cum să crești un arbore de laur într-un ghiveci

Pentru cultivarea acasă, aspectul nobil al unui arbore de laur este cel mai potrivit. Îngrijirea la timp, tăierea, udarea și îmbrăcămintea superioară sunt părți integrante ale unei plante sănătoase.

Cel mai bine este să crești un arbore de laur dintr-o sămânță matură, din sudul speciilor. Un moment favorabil pentru plantarea semințelor de laur este sfârșitul iernii - începutul primăverii, semințele trebuie plantate într-un substrat special pregătit.

Pentru a face acest lucru, amestecați chernozemul cu nisipul și turba într-un raport de 3: 1: 1, umpleți vasul cu el și plantați o răsad la o adâncime de 1,5-2 cm.

Solul trebuie dezinfectat înainte de plantare; pentru a face acest lucru, încălzește-l până la 120 de grade în cuptor.

Pentru o creștere intensă, pomul va avea nevoie de o temperatură de cel puțin +22 de grade. Primele „fructe” ale plantării semințelor de laur vor fi vizibile după 3,5 luni.

Semințele de Lavrushka nu necesită o pregătire specială, dar nu va fi inutil să le susținem într-o soluție puternică de permanganat de potasiu timp de o zi, pentru a proteja și crește viteza de apariție a germinării. Nu este necesară o udare excesivă, va fi suficient să udăm răsadul de 3 ori pe săptămână.

Un vas cu sămânță trebuie instalat pe un prag de soare și acoperit cu un capac de sticlă, pentru o mai bună încălzire a solului, dar nu uitați să aranjați ventilația și să vă asigurați că ciuperca nu începe în sol cu ​​umiditate ridicată..

Imediat ce apare prima încolțire verde, sticla este îndepărtată și solul din ghiveci nu este lăsat să se usuce, dar, de asemenea, împiedicând stagnarea umidității. Acest lucru trebuie să fie îngrijit în prealabil, prin așezarea fundului vasului cu pietricele de lut expandat sau râu și de a face găuri de scurgere în rezervor.

Arborele necesită o atenție specială în primul an al existenței sale, deoarece în această perioadă planta tânără este prea vulnerabilă și capricioasă. Un loc bine luminat, căldură, lipsa de tiraj și multă umiditate sunt primele pe drumul către creșterea sănătoasă a laurului perenă.

Evitați expunerea directă prelungită la soare pe un copac tânăr, altfel frunzele pot cădea sau se usca. Este mai bine când lumina este împrăștiată sau cu activitate solară variabilă. Fereastra umbrită nu va lăsa laurul să crească în lățime, copacul va începe să doară și să se întindă în sus, oferind uneori forme urâte, lungi, bizare de vegetație de buruieni.

În timpul verii, arborele de laur poate fi lăsat pe stradă, în locuri cu un soare pătrunzător, temperatura confortului particular al copacului variază de la +16 la +22 de grade. Laurel va răspunde la pulverizarea zilnică cu o coroană groasă, întunecată, strălucire lucioasă a frunzelor și va găsi un trunchi larg.

În lunile de toamnă, planta intră într-o fază inactivă, dar tocmai în acel moment începe sezonul de încălzire, astfel încât condițiile pentru dormitul lavrushki trebuie recreate independent, artificial. Fie așezați planta pe partea de sud a balconului izolat, unde temperatura nu va scădea sub -3 grade, fie puneți-o într-o cameră luminată, dar cu o temperatură nu mai mare de +13 și mențineți această temperatură din noiembrie până la sfârșitul lunii februarie.

Cum să aibă grijă de un arbore de laur

Laurul, ca și celelalte plante, are nevoie de îngrijire, iar un copac tânăr necesită de două ori mai multă atenție. Arborele de laur nu-i place aerul uscat și încăperile fierbinți, din acest motiv planta poate deveni galbenă sau arunca frunzișul.

Laurul are nevoie de multă lumină pentru o dezvoltare normală și o creștere rapidă, lumina directă a soarelui cu activitate variabilă ar trebui să devină un tovarăș de încredere al unei plante tinere.

Vara, planta trebuie scoasă în aer, dar obișnuită cu lumina directă a soarelui ar trebui să apară lin pentru a evita posibilele arsuri solare. Iarna, arborele de laur este păstrat în interior cu lumină difuză la temperaturi scăzute..

Condițiile optime de temperatură pentru laur sunt indicatoare de la +22 la +27 grade. Dar în timpul iernii, copacul trebuie să fie la o temperatură nu mai mare de +12 grade.

Udarea trebuie efectuată de cel puțin 3 ori pe săptămână și mai des pe vreme caldă. Iarna, udarea este limitată și redusă la o dată pe săptămână.

Ca orice plantă, laurul preferă umiditatea ridicată, astfel încât pulverizarea este necesară. O alternativă este un recipient plin cu lut expandat umed, pe care este așezat un vas cu o plantă.

Fertilizarea se efectuează la fiecare 3 luni cu îngrășăminte minerale.

Arborele de lauri se realizează cu scopul de a transforma tufișul, în scopuri decorative. Planta tolerează tăierea în siguranță.

Arborelui de laur i se poate da orice formă, cu toate acestea, tăierea frecventă poate dăuna plantei, astfel încât să taie radical copacul o singură dată și apoi să mențină numai forma dată. Tăierea frecventă poate dăuna laurului.

Arborele de dafin crește încet, însă, pe măsură ce ghiveciul este umplut cu rădăcini, are nevoie de un transplant. Necesitatea unui transplant apare la fiecare doi ani. Preferă solul non-acid cu PH neutru.

Laurul este udat pentru a înmuia solul și a fost scos din oală împreună cu solul, turnând drenaj extins de argilă într-un nou vas mai mare, un substrat de teren de gazon amestecat cu nisip și turbă, apoi un copac este așezat și presărat deasupra cu sol.

Arborele de laur propagat prin butași, semințe și împărțire.

Recoltarea butașilor se efectuează vara, ramurile trebuie să fie mature, flexibile, cu mai multe internode, lungime de 7-9 cm.

Butașii pregătiți sunt plantați în solul moale până la o adâncime de aproximativ 1 cm, iar în partea de sus se adaugă 1,5 cm de nisip și se umezesc constant..

Temperatura standard pentru o mai bună germinare a butașilor este de + 17-21 grade. Tăierile plantate prind rădăcini într-o lună și jumătate, după care pot fi transplantate în ghivece obișnuite într-un loc constant de creștere.

Tăierile transplantate trebuie pulverizate, precum și copacii maturi, astfel încât să ofere rapid straturi și frunziș. Hrănirea butașilor este necesară, acestea cresc încet, așa că pentru a evita epuizarea, ar trebui să schimbați pământul în sol negru fertil sau să folosiți pansament mineral.

Bolile și dăunătorii arborelui de laur

Laurul nu este foarte sensibil la boli, dar există unele insecte dăunătoare care pot duce la moartea unei plante..

De exemplu:
La scară, insectele se așează pe suprafața frunzei și trec sucul treptat. În exterior, pare o pată galbenă sau albă, în creștere constantă ca mărime, până când acoperă întreaga foaie, care se usucă și se ondulează. Schelele se disting prin culoarea cochiliei (scut), datorită căreia a fost numit dăunătorul. Insectele vin în nuanță albă și galben deschis, se înmulțesc rapid și se instalează în plantele vecine. Prin urmare, este foarte important să izolăm planta infectată de vegetația sănătoasă..

Scorbutul nu moare în urma tratamentului cu insecticide, insecta protejează scoica. Ele pot fi îndepărtate doar manual, scăpându-le de ele cu bandaj tratat cu ankara sau infuzie de usturoi cu vodcă.

Procesarea trebuie efectuată pe toate zonele afectate ale plantei, cu înlocuirea stratului superior al solului pentru a scăpa de prezența posibilă a larvelor în ea.

Un alt dăunător nu mai puțin periculos este un acarian de păianjen. O insectă mică, care este foarte dificil de văzut cu ochiul liber, dar o rață într-un ghiveci și o acoperire albă a plantei ar trebui să alerteze.

Prevenirea va fi pulverizarea solului cu o soluție slabă de mangan. În stare neglijată, arborele de laur este pulverizat cu insecticide sau șterge frunzișul cu o soluție de săpun, urmată de clătire.

Ciuperca Sooty, o boală fungică însoțită de o acoperire neagră. Nu duce la moartea plantei, cu toate acestea, strică în mod semnificativ aspectul copacului însuși, lovind frunzișul cu pete negre și mari.

Preparatele fungicide pentru plantele de acasă, precum și tratamentul cu lichidul Bordeaux pot învinge ciuperca.

Pe lângă dăunători, arborele de laur poate arunca frunzele sau se îngălbenesc, pentru a preveni un fenomen nedorit, copacul trebuie pulverizat, efectuat băi săptămânale. Protejați-vă de expunerea prelungită la soare, aplicați îngrășăminte, nu depășiți regimul de temperatură, evitați stagnarea apei în vas.

Dacă urmați toate măsurile de mai sus, o plantă sănătoasă va fi plăcută pentru ochi mult timp..

Bay tree - acasă în creștere

Arborele de laur este o plantă perenă care poate fi cultivată într-un ghiveci acasă. În teren deschis, arbori și tufișuri maiestuoase se găsesc în grădinile din sudul Krasnodarului, în Crimeea. Cu toate acestea, grădinarii pot crește un astfel de copac în casa lor de țară. Frunzele de arbust au fost considerate de mult timp simboluri ale măreției și puterii..

Origine

Laurul nobil a provenit din genul de frunze perene din familia Laurel. Din cele mai vechi timpuri, lavrushka a fost cultivată în majoritatea țărilor subtropicelor. Chiar și atunci, se știa ce avantaje aduce semințele, frunzele și fructele de laur.

Foaie de dafin, arbust

Important! Pliante și fructe sunt utilizate în farmacologie. După procesul de tratament, se obțin perfuzii concentrate și uleiuri, care funcționează ca un diuretic puternic. Planta ajută nu numai în problemele de flatulență și colici intestinale. Este considerat unul dintre instrumentele mai noi, mai tinere, care ameliorează depresia prelungită..

Planta a fost importată din Mediterana. Există cazuri în care laurul a trăit aproximativ o sută de ani și a avut o înălțime de zece metri.

Descrierea plantei

Există trei tipuri:

 • Din acesta se obține ulei de camfor, camfor,
 • Nobil,
 • Azore.

Conținutul de uleiuri esențiale din copac este de la 3,5 la 6%. Arborele are o coroană densă, care poate arăta ca o piramidă puternică. În natură, laurul continuă să crească activ până la 25 de metri înălțime. Frunzișul este rigid și neted..

Fructele de laur nobil

Când planta începe să înflorească primăvara, ea devine acoperită cu inflorescențe sub formă de umbrele mici de o culoare lăptoasă. Fructele coacă la mijlocul toamnei - acestea sunt drupe albastru-negru.

Speranța de viață a unui laur poate depăși trei sute de ani. Cu toate acestea, fără îngrijire adecvată, începe să curgă sălbatic, să se usuce și își pierde capacitatea de a se reproduce..

Notă! Dacă aveți grijă de copac prost, atunci este atacat de o boală periculoasă - ciuperca din soot. Aceasta este o mică placă roșie care poate fi ușor spălată cu apă. Laurul poate continua să crească, dar își pierde aspectul decorativ după boală.

Creșterea acasă

Tragerea de pe frunza de dafin acasă, de regulă, este luată cu un aspect nobil. Interacționează bine cu alte plante de interior. Poate fi folosit și ca condiment la prepararea supe, găluște, feluri principale.

Notă! Aroma de frunze are un miros specific. Prin urmare, trebuie doar să rupeți accidental placa de foi sau doar să o frecați, camera va fi umplută cu aroma strălucitoare familiară.

Laurul crește bine în cameră, este nepretențios și nu necesită mult efort pentru a-l îngriji, dar poate muri dacă uiți de asta..

Loc optim

Cultivarea frunzelor de dafin acasă ar trebui să înceapă cu găsirea celui mai bun loc. Cel mai mult, planta adoră lumina soarelui, deși va crește la umbră. Totuși, atunci procesul de creștere și dezvoltare va merge mult mai încet.

Important! Asigurați-vă că dați tufei posibilitatea de a fi în aer curat. Nu se teme de proiecte, așa că puteți permite în siguranță deschiderea geamurilor deschise. Este necesară o aerisire frecventă pentru laur. Dacă este posibil, vara este mai bine să duci oala la balcon sau la stradă..

Arborele nu se teme de fluctuațiile de temperatură. Tolerează atât temperaturile scăzute, cât și cele ridicate. Se simte cel mai bine cu valori ale aerului ușor mai mici, astfel încât perioada de oprire a bateriei este cea mai optimă. Iarna, ghiveciul trebuie așezat pe pervaz, unde există acces la lumină și o temperatură constantă de 12 grade.

Aterizare

Plantarea laurului începe cu prepararea amestecului în care va fi plantată planta.

Ar trebui să ia:

 • O bucată de nisip și turbă,
 • Două bucăți de pământ cu frunze,
 • Patru părți - gazon.

Amestecul se amestecă până când componentele sunt complet omogene, apoi se poate planta o plantă. Solul este compactat și umezit din abundență după plantarea unei lauri.

Frunza de dafin în formă de soare

Oala trebuie luată mărunt. În procesul de creștere și dezvoltare, laurii pot fi transplantate într-un recipient mai mare.

Transplantul se efectuează o dată la trei ani, pe măsură ce laurul nobil crește într-un ritm moderat..

Informatii suplimentare. Un copac adult are nevoie de un transplant doar o dată la patru ani. Cu toate acestea, solul superior trebuie reînnoit anual..

Ameliorarea

Arborele de laur se poate reproduce în următoarele moduri:

 • Folosind o tăietură de varză,
 • seminte,
 • înrădăcinate.

Este posibilă prezența urmașilor. Atunci când o plantă de laur adult este transplantată, urmașii sunt separați și plantați cu atenție în recipiente separate.

stratificarea

Lăstarii plantei sunt foarte flexibili, pot fi propagați și prin stratificare. Pentru a le propaga în acest fel, ar trebui să tundeți ramurile joase ale plantei părinte iarna.

Aceasta se realizează cu scopul apariției de noi lăstari, mai tineri, mai puternici în primăvară. Solul din care va fi luat stratul ulterior trebuie pregătit: pământul, îngrășământul de turbă și pietrișul pentru drenare sunt amestecate în proporții egale. Fotografiile care s-au maturizat sunt deviate pentru perioada de vară.

Tăierile înrădăcinate ale nobilului de laur

Fiecare tragere este amestecată într-o canelură specială a solului pregătit, apoi este umplută și pământul este compactat. Frunzele de dafin vor fi întărite pe parcursul a două-trei luni, deci solul trebuie umezit în mod egal în toată această perioadă..

De îndată ce întărirea a avut loc, este necesar să se ridice pământul între strat și tufișul părinte. După o lună, fixați conul stratului în creștere și îndepărtați-l cu atenție. Rizomul ar trebui să fie bine dezvoltat. Este important să protejați creșterea tânără de îngheț și uscăciune prin acoperire cu paie sau pânză.

Informatii suplimentare. Pentru a preveni stratificarea, ele pot fi plantate nu în pământ deschis, ci în sol special pregătit: acesta este un amestec de pământ, turbă și coaja zdrobită. Apoi butașii din ghivece sunt așezați în seră până la primăvară, unde li se asigură o cultivare atentă și o îngrijire corespunzătoare.

Butasii

Tăierile sunt selectate cu strictețe. Ar trebui să aibă trei-patru internode. Înainte de plantare, acestea trebuie hrănite prin picurare în soluția Kornevin, apoi se vor rădăcina bine. După ce sunt coborâți într-un recipient cu apă, unde sunt până la rădăcini.

Adăugarea de butași de laur se efectuează după apariția rădăcinilor imediat într-un amestec de nisip, turbă și foaie. Apoi, solul este umezit bine, iar planta este închisă cu un capac transparent.

Important! Asigurați-vă că tăiați animalele tinere după butași. În caz contrar, rădăcinile nou-apărute vor începe să putrezească, planta va muri..

Cel mai activ sezon de reproducere la laur este primăvara..

Cultivarea semințelor

Pentru a propaga semințele de laur, trebuie să ai răbdare și să dobândești anumite abilități.

Semănatul începe la începutul primăverii în sol ușor, semințele sunt așezate la o adâncime de un centimetru și jumătate. Prima germinare a semințelor apare de obicei abia după două luni.

Informatii suplimentare. Când cumpărați semințe într-un magazin, ar trebui să studiați cu atenție data ambalării lor. Semințele de laur se disting prin faptul că într-un timp scurt își pierd capacitatea de a germina.

Varza care apare poate să nu prindă rădăcină. Din 100 la sută din cazuri, doar jumătate poate supraviețui. Adesea, medicamentele hormonale speciale sunt utilizate pentru a crește acest procent. Odată cu ele, procesul de formare și formare a sistemului radicular este accelerat.

Îngrijirea copacilor în aer liber

Laurul nobil suportă calm vremurile uscate. Totuși, în momentele de căldură nu trebuie să uitați de udarea și pulverizarea copacului.

Informatii suplimentare. Impregnarea solului pe timp de iarnă ar trebui să fie limitată - acest lucru va afecta negativ planta, deoarece solul este bine umezit cu apa din zăpadă. Udarea abundentă vara, moderată primăvara și toamna.

Schema de irigații pentru anotimpuri:

 • Vara - 1 dată pe săptămână,
 • Iarna - până la de două ori pe lună,
 • Dacă creșterea tânără este într-o seră sau într-o casă rece (temperatura aerului - până la +5 grade), atunci pulverizarea are loc numai cu apă caldă.

Un element important pentru îngrijirea arborilor de laur este tăierea acestuia. Se desfășoară în perioada de toamnă. Deoarece coroana este incredibil de groasă, atunci în procesul de tăiere poate fi dată absolut oricărei forme.

Informatii suplimentare. Devine un copac adult după câțiva ani de viață. Prin urmare, tăierea plantelor tinere prea des nu are sens.

Laurul nobil necesită îngrijire atentă de la dăunători. Cel mai adesea afectează frunzele care afectează scara. Puteți vedea o acoperire lipicioasă ușoară care strălucește la soare. În acest caz, copacul pare să includă o funcție de protecție și începe să secrete uleiuri esențiale.

În primul rând, partea inferioară a frunzei este inspectată, întrucât tocmai aceasta este locuită de dăunători periculoși. Când pulverizați un copac, acesta este înclinat ușor în lateral pentru a preveni pătrunderea substanțelor chimice.

De obicei, bolile de la laur apar din cauza îngrijirii necorespunzătoare a acestuia. Când frunzișul începe să se îngălbenesc și să se usuce, aerul înseamnă că a devenit prea uscat. De asemenea, frunzișul poate începe să se onduleze - acest lucru indică și motivul căldurii intense și al lipsei de umiditate..

Mod de udare

Florile de laur sunt foarte îndrăgite atunci când sunt pulverizate dintr-o sticlă cu spray. Arborele salută, de asemenea, prezența aerului umed - de aceea îi este mai ușor să se elibereze de praful care a acoperit frunzele. O dată pe săptămână, este bine să clătiți planta în duș - acest lucru ajută la protejarea laurului de la mulți dăunători mici, de exemplu, acarienii de păianjen.

Arbore de laur în pământ deschis

În ceea ce privește udarea, nu ar trebui să fie excesiv de zel. Arborelui nu îi place solul prea umed. Dar nu trebuie să aduci pe sol uscat.

Iarna, udarea ar trebui să fie moderată - de două până la trei ori pe săptămână. Dacă este posibil să reduceți fluxul de căldură din baterii, faceți acest lucru. Este important să vă asigurați că putregaiul rizomului nu începe..

Top dressing

Înainte de pansament, sunt îndeplinite următoarele condiții:

 • Pământul trebuie să treacă bine aerul și apa, astfel încât să îl poți dezlega,
 • Îngrășămintele trebuie să fie organice, minerale. Primăvara și vara, solul este fertilizat de 1 dată în 2 săptămâni, toamna, iarna - de 1 dată pe lună.

Este necesar să hrănești copacul deja la începutul lunii februarie, când laurul începe să crească activ. Momentul odihnei vine în octombrie.

Prin procedura adecvată de îngrășământ, planta începe să înflorească activ și să se înmulțească prin semințe..

Frunzele de pe copac se schimbă o dată la patru ani. Pentru a face condimente picante din ele, colecția începe la jumătatea toamnei și continuă până la debutul primelor înghețuri. Frunzele sunt de asemenea păstrate timp de patru ani..

Înflorirea Laurus Nobilis (laurl nobil)

Dacă copacul a înghețat iarna, atunci frunzișul nu va fi atât de luminos și de colorat pentru sezonul următor. La colecție participă de obicei frunzele copacilor maturi, care au deja trei ani..

Au tăiat imediat cu lăstari tineri. Procesul de uscare are loc natural la umbră: ramurile sunt așezate unul lângă celălalt. Frunzele se usucă destul de repede, într-o săptămână. Apoi sunt ambalate pentru depozitare în saci de hârtie sau containere. O condiție prealabilă este colectarea frunzelor numai pe vreme uscată..

Laur nobil - copac de o frumusețe incredibilă și bun. Dacă înveți cum să-l îngrijești în mod corespunzător, atunci îi va încânta pe proprietarii săi tot anul cu frunziș verde strălucitor, vara acoperit cu flori frumoase.

Laurel nobil

Laurel noble, o plantă al cărei nume vorbește de la sine. În viața noastră de zi cu zi, este perceput ca un aditiv aromatic la diverse feluri de mâncare. Dar acesta nu este nici măcar, în al doilea rând, și nici în al treilea rând... Laurel este cel mai vechi și cu adevărat cel mai nobil arbore. La urma urmei, au fost eroii care au încoronat frunze de laur, ramura de laur este un simbol al păcii. Și acesta este doar puțin din adevăratul său scop. Numele Laurus, Lawrence, Laura își datorează aspectul și acestui copac.

Refacerea legendelor, miturilor și diferitelor credințe asociate acestei plante va dura mult timp și scrisori. Dar noi, ca grădinari amatori, suntem mai interesați de modul de a crește un laur nobil acasă. Nu este nimic complicat în acest sens. Grija pentru un laur de cameră este foarte simplă, este o plantă destul de nepretențioasă și rezistentă.

Laurel nobil: îngrijire

Iluminat și temperatură

Planta este fotofilă și necesită lumină cât mai mult posibil. Deci alege un astfel de loc pentru el. Spre deosebire de nu mai puțin nobil oleander, care poate rezista la lumina directă a soarelui, pentru că laurul creează încă protecție împotriva lor.

Temperatura aerului în sezonul cald nu contează pentru el. El tolerează chiar și căldura extremă cu ușurință. Este foarte indicat să vă duceți nobilul dvs. lăuntru interior la aer curat pentru vară. Acesta va fi cel mai bun loc pentru el. Fluctuațiile zilnice ale temperaturii nu îi afectează nimic. De fapt, laurul este o plantă destul de rezistentă la frig, în ciuda originii tropicale. În zonele de sud, unde iernile sunt blânde și aerul uscat, este cultivat cu succes în pământ deschis. În astfel de condiții, poate rezista chiar și la îngheț pe termen scurt de -15 grade, iar o scădere a temperaturii până la minus cinci grade pentru laur este o prostie absolută. În timpul iernii acasă, încercați să creați condiții mai reci pentru el, aproximativ în intervalul de la +12 până la +15 grade.

Udare și îngrășământ

În perioada de primăvară-vară, când este cald, este necesar să udăm laurul deseori și din abundență. Mai aproape de vreme rece, udarea este redusă, iar atunci când este păstrată în condiții reci, laurul interior este udat moderat. Acordați o atenție deosebită apei de irigare. Nu ar trebui să fie niciodată rece. Folosiți numai apă la temperatura camerei sau, mai bine, cu 2-3 grade mai mare. Dacă îl păstrați iarna la temperatura normală a camerei și aerul din cameră este uscat, pulverizați-l în mod regulat. Și în sezonul cald, faceți acest lucru periodic. Pulverizarea unui laur nu va beneficia decât.

Fiți atenți la top dressing! O concentrație mare de îngrășăminte poate duce la opusul rezultatului dorit. Grădinarii încep să folosească îngrășăminte specializate. Dacă utilizați un complex mineral complet, atunci reduceți concentrația în soluție de aproximativ trei ori față de recomandările din instrucțiuni.

Transfer

Deși se recomandă transplantarea plantelor tinere anual, și adulților într-un an, transplantarea unui laur nobil, după cum este necesar (creștere). Da, și transplantul în sine ar trebui să constea în transbordare într-un vas mai mare și adăugarea de pământ proaspăt. Nu există cerințe speciale pentru compoziția solului laurului interior. El va putea să crească pe terenuri de grădină de pe șantier. Dar, dacă doriți, puteți adăuga un amestec de două părți de teren turfy și o parte de sol cu ​​frunze, humus, turbă și nisip. Este recomandabil să adăugați în amestec amestecul de cărbune sau cenușă pentru a normaliza aciditatea..

Propagarea laurului interior

Laurul poate fi propagat în două moduri: semințe și butași. Dar trebuie să vă avertizez că ambele aceste metode consumă destul de mult timp și pot dura până la trei luni.

Semințele potrivite pentru înmulțire sunt colectate la sfârșitul toamnei și puse la frigider până în primăvară. Înainte de plantare, cultivatorii experimentați stratifică semințele pentru a accelera germinarea. Oricum, este recomandat să pregătiți semințe de laur pentru plantare. Acest preparat nu diferă de creșterea unui arbore de cafea de la fasole, precum și întregul proces de creștere. Ceea ce vreau să acord în special atenție este să mențin constant umiditatea solului cu semințe. În caz contrar, lăstarii nu pot aștepta.

Pentru a propaga laurul cu o coadă, primăvara (în martie), luați o coadă pe jumătate lignificată dintr-un copac, lung de 10-12 centimetri. Pentru plantare, puteți utiliza un amestec universal ușor (sunt multe de vânzare) sau puteți lua terenuri recomandate pentru transplant, dar cu dublul cantității de nisip. Înainte de plantare, scufundați o tăietură din butași în Kornevin pentru a accelera procesul de înrădăcinare. În același scop, apoi, în procesul de înrădăcinare, turnați-l de două-trei ori cu o soluție rădăcină. Dacă există o farfurie mică în fermă, puneți un recipient cu mâner pe ea. În caz contrar, acoperiți cu o capacă dintr-o pungă PE sau un borcan de sticlă obișnuit. Umezeste periodic solul, pulverizeaza tulpina, ventileaza. Pentru ca înrădăcinarea butașilor nobili de laur să aibă succes, se recomandă menținerea temperaturii la + 23-25 ​​grade.

Aceasta este de fapt despre cum să aibă grijă de un laur nobil acasă. Urmați aceste reguli și în curând veți putea încununa un membru distins al familiei cu o coroană de laur, bine, sau adăugați o frunză de dafin din propriul copac în ciorbă.

Cum să aibă grijă de laur acasă

Am fost oarecum surprins că laurul casei poate fi crescut. Dar de ce nu, există iubitori ai diferitelor plante periculoase acasă.

Se pare că aparțin unor astfel de iubitori. Dacă lămâile dau roade pe balcon, cum poate fi fără laur. De ce nu? O mulțime de bune și nepretențioase, ca un cactus.

Nu am încercat să cresc laur acasă. Interesant.

Încercați Olga. Adevărat, fără pretenții, ca un cactus.

citește lămâile de iarnă pe balconul tău. este încălzit?

Natalya, da. Balconul este izolat, iar iarna temperatura nu scade sub 8-10 grade de căldură.

Bunica noastră crește mereu pe lavrushka ferestrei. Foarte confortabil și frumos..

De asemenea, nu îmi pot imagina altfel. Am rupt frunzele și am luat-o în supă. Întotdeauna la îndemână.

Sora mea trebuie sfătuită să crească acest lucru. Are doar un cactus acasă și chiar înflorește.

Ei bine, laurul va înflori, apoi spuneți.

De asemenea, sunt surprins, dar cred că va fi necesar să încercați să crească laur acasă. Cumpăr ramuri de laur la piață pe oră, îmi place foarte mult să le folosesc, foarte parfumate.

Asigurați-vă că rădăcinați Galina. Este rădăcină pentru o lungă perioadă de timp, dar apoi ce tufă este pe fereastră!

Uau, cumpăr mereu lavrushka într-un magazin, dar aici se dovedește că poți crește singur. Rece!

Și chiar și frunzele sunt mai parfumate. Din tufiș chiar în supă.

Nu am încercat să cresc lavrushka acasă, ci doar că îl avem în curte, sub fereastră, crește ca un tufiș (Sochi)

Din păcate, acest lucru nu va funcționa pentru noi, este necesar într-o oală.

Am avut laur de 3 ani, iar iarna aceasta a început să zvâcnească

Deja nu a mai rămas o singură frunză, este păcat că nu o arunc încă, sper că va simți primăvara și va prinde viață.

Olli, dar nu ați încercat să transplantați? Poate cu temeiul ce nu este în regulă.

Am auzit multe despre beneficiile laurului în ghivece, pe pervaz. Dar nu credeam că ar fi posibil să germineze dintr-o filială a pieței. Va trebui să încerc, vindem crenguțe proaspete.

Asigurați-vă că încercați Anatoly. Am înrădăcinat de două ori și totul a mers bine, butașii au luat rădăcină.

Arborele de laur este foarte frumos și util pentru casă și locuitorii săi. Dar răspândirea este destul de capricioasă. Voi folosi sfaturile voastre. Mulțumesc!

Lyudmila, nu aș spune că este dificil de propagat. Se înrădăcinează mult timp și crește încet la început.

Acum mulți cresc diferit exotic, de ce să nu crească laurul. Buna idee.

Nu creștem, am cumpărat o grămadă de frunze proaspete și verzi la începutul iernii, parfumate și frumoase. Nu sunt scumpe, de fapt.

Este interesant să crești nu pentru că este scump să cumperi. Proprietatea este întotdeauna mai gustoasă, iar aerul din cameră este mai sănătos.

În fiecare toamnă cumpăr o mătură de laur. Sunt foarte surprins că un copac poate fi cultivat dintr-o mătură relativ uscată. Cu siguranță voi încerca toamna viitoare.

Taisiya, probabil că nu va funcționa complet uscat, dar dacă stau acolo timp de o săptămână sau două, atunci puteți completa.

Tăieri nu am luat niciodată rădăcină. Odată am cumpărat un tufiș gata într-o oală. Dar bucuria a fost de scurtă durată - după 2 luni, acarianul păianjen a mâncat totul. A trebuit să arunc totul cu vasele.

Cresc constant un copac de laur, păcat că era frig - mi-e teamă că copacul nu va îngheța

Cumpăr un copac, nu l-am crescut singur

De câteva ori am încercat să cultiv laur din semințe, dar nimic nu funcționează, voi încerca să folosesc sfaturile tale.

Lyudmila, semințele pot fi diferite, iar ramurile se rădăcină destul de simplu.

Laurul este un simbol al copacului nobil. Secretele îngrijirii și reproducerii la domiciliu

[ads4] Ce vă vine mai întâi în minte când spuneți „laur” - un arbust veșnic sau un condiment popular picant? Sau poate coroana de laur solemn, care i-a onorat pe eroii antichității?

Odată ce grecii antici au decis că ar fi frumos să combini utilul cu plăcutul și au început să crească laur acasă.

Pe lângă grădinărit și gătit, frunzele sale sunt utilizate pe scară largă în medicina populară, iar toate avantajele combinate cu laur devin un argument important pentru a-l crește pe pervazul dvs..

Ei bine, nu este tentant să ai o plantă în casa ta, care în cele mai vechi timpuri era premiată celor mai valoroși dintre cei vrednici, câștigătorii Olimpiadei, cei mai buni poeți și muzicieni?

Și, bineînțeles, marii conducători antici își împodobeau capul cu coroane de laur, crezând că ramura veșnic verde le va aduce nemurirea. Nu este de mirare că cele mai cunoscute specii ale acestei plante au fost numite „laur nobil”.

Tipuri de laur

Lauriu nobil (Laurus nobilis) - un arbust dioenic pe totdeauna sau un copac mare care atinge 18 m înălțime, cu o scoarță netedă maro sau gri închis și o coroană piramidală densă.

Frunze întregi, pe petiole scurte, dispuse alternativ; dezbrăcată, piele, simplă, până la 20 cm lungime și până la 8 lățime, lanceolată sau alungită, îngustată până la bază și ascuțită la vârf, lucioasă la exterior și mai deschisă la interior. Au un miros picant deosebit..

Mai puțin cunoscute sunt cele de laur azore (laurus azorica) decorative, un copac de până la 15 m înălțime și laur de camfor (cinnamomum camfora), ale cărui frunze conțin 94% camfor - un mijloc de excitare a sistemului nervos.

Caracteristici de îngrijire

În habitatul natural, laurul suferă, fără niciun fel de probleme, cele mai diverse variante ale naturii: ploaie, vânt, zăpadă, secetă. Prin urmare, acasă, el se poate adapta cu ușurință la oricare, chiar și la cele mai nefavorabile condiții.

Locația și temperatura

Pe care pervazul pentru a plasa un laur nu este atât de important, va rezista atât razelor zgâlțâitoare, cât și umbririi. Și totuși, dacă alegeți din două extreme, atunci pentru un laur este mai bine să vă bateți la soare decât să vă lipsiți la umbră.

Frunzele sale dense, puternice nu se tem de arsurile solare, sunt rezistente la curenți și sunt foarte iubitori de aerul proaspăt.

Viața de laur este reglată la ciclul natural al zonei subtropicale, cu veri calde și ierni reci. Vara, planta va aranja temperatura obișnuită pentru acest sezon - de la 20 la 27 ° C.

Dar în sezonul de iarnă ar fi mai bine să trimiteți o oală de laur la loggie - pentru a fi complet în largul lor. Temperatura poate varia de la + 2 la 15 ° C (optim - + 5 ° C).

Udare și pulverizare

În timpul sezonului de creștere, primăvara și vara, un tufiș de laur necesită o udare regulată și destul de abundentă. În zilele călduroase de vară ar trebui să fie zilnic.

Și totuși, asigurați-vă că substratul din ghiveci are timp să se usuce puțin: la urma urmei, cea mai frecventă cauză a bolilor grave și chiar moartea acestei plante este suprasolicitarea și stagnarea apei pe sol..

Pentru perioada de iarnă, regimul de udare ar trebui să fie diferit: 1 - maxim de 2 ori pe săptămână. Folosiți numai apă moale, în picioare, cu temperaturi de până la +20 de grade.

Toate tipurile de lauri sunt foarte îndrăgite de pulverizare și umiditate ridicată. Vara, nu vă lăsați să aranjați un duș de tufă de două ori pe zi, dimineața și seara. Puteți rezolva diferit problema - puneți oala într-o tigaie cu pietricele umezite sau puneți un recipient cu apă lângă ea.

Aterizare, sol, transplant

Plantarea unei lauri se realizează primăvara. În primul rând, trebuie să așezați un strat de drenaj bun pe fundul vasului, apoi să umpleți solul. Puteți utiliza substratul, care este vândut în magazine sau îl puteți găti singur. Compoziția solului:

 • foaie de teren - 1 parte;
 • teren de gazon - 1 parte;
 • humus - 1 parte;
 • nisip - 2 părți.

Până când laurul împlinește vârsta de cinci ani, este transplantat în fiecare an, apoi această procedură se face o dată la 2-3 ani. Când faceți transplant, asigurați-vă că utilizați îngrășăminte.

Luați substratul pentru transplant ușor alcalin sau neutru. Planta va lua mai bine dacă nu luați bucatele „pentru creștere”.

Pregătiți o oală nouă cu un diametru puțin mai mare (2,2,5 cm) și mult mai adânc. Dacă laurul dvs. este adult și crește într-o cadă, luați unul nou cu 5 cm mai mult.

Master class pentru transplant de laur acasă, vezi clipul de mai jos:

Laur de reproducție

Laurul este propagat în principal prin semințe, mai rar prin butași. Primăvara, semințele sunt semănate în ghivece, lăzi sau boluri umplute cu un amestec de 2 părți de pământ frunze și gazon și o parte de nisip.

Solul nu trebuie să fie rece (de la 18 ° C). În faza primelor două frunze, răsadurile trebuie să fie scufundate într-un alt recipient, la o distanță de 2 cm unul de celălalt.

Când sunt bine și devin mai puternici, puteți începe să transplantați fiecare răsad într-un bol separat cu diametrul de 7 cm. Aici veți avea nevoie de o compoziție diferită a solului:

 • 4 părți de gazon;
 • 2 părți de foaie;
 • o bucată de nisip;
 • o bucată de turbă.

Răsadurile tinere trebuie udate constant, pulverizate, păstrate la o temperatură rece (până la 10-12 ° C) și într-un loc bine luminat.

Lăstarii pentru propagare prin butași se taie la mijlocul primăverii sau la începutul verii.

Alegeți non-lignificat, cu 2-3 internodi, cu o lungime de până la 8 cm. Frunzele inferioare trebuie îndepărtate, apoi plantate într-o cutie la o distanță de cel puțin 10 cm una de cealaltă.

De ce să iei flori în buchete? Aflați răspunsul la această întrebare din articolul nostru..

Amestecul de sol trebuie să fie format din 2 straturi: 3-4 cm de gazon de jos și 2-3 cm de nisip de sus. Tăierile trebuie să crească la o temperatură de 16-20 ° C, într-o încăpere luminoasă.

Înrădăcinarea va avea loc în aproximativ o lună, apoi răsadurile sunt determinate într-un vas permanent - vase de 7 centimetri. Solul poate fi luat la fel ca la plantarea răsadurilor.

Boli și dăunători

Cel mai adesea, tufișurile de laur de casă sunt afectate de un acarian de păianjen, o seră sau o frunză de frunze, un dafin, un prăjit.

Dacă atacul insectelor tocmai a început și nu există încă foarte multe dintre ele, puteți utiliza metode mecanice de control (cu alte cuvinte, colectarea manuală a dăunătorilor).

Un astfel de mod de a lupta împotriva thrips, afidelor și acarienilor păianjen este imposibil, acestea vor trebui să fie imediat lovite de substanțe chimice - de exemplu, Fitoverm. Dacă momentul este ratat, atunci folosiți pesticidele adecvate împotriva altor insecte, fără a uita măsurile de siguranță.

Laurul este destul de rezistent la boli. Dacă i se întâmplă probleme, atunci numai plantele provocate de proprietarii înșiși din cauza udării excesive.

Spotting-ul frunzelor este o boală fungică periculoasă, care este tocmai rezultatul stagnării apei pe suprafața solului, din cauza ploii excesive.

Iată-l, laurul - o plantă nobilă de eroi și monarhi. În patria sa, în Marea Mediterană, precum și în Abhazia și Georgia de Vest, laurul crește pe versanți de calcar forestier.

Cultivată ca plantă ornamentală în Crimeea, teritoriul Krasnodar și Azerbaidjan.

Recomandări ale specialiștilor în îngrijirea laurilor la domiciliu, vedeți videoclipul:

Frunzele și fructele de laur - drupe - se recoltează iarna. Conțin o mulțime de elemente utile: uleiuri esențiale și grase cu trigliceride - balsam de lămâie, acid lauric, hidrocarburi, rășini și fitosteroli.

Din fructe (se numesc „fasole”), acestea obțin ulei de fasole pentru a vindeca paralizia, reumatismul, tumorile, bolile de inimă și ca sedativ.

Se utilizează sub formă de perfuzii și decocturi. Și, desigur, ce supă fără lavrushka!

Crește-ți în bucătărie și ciupește frunze - dar numai dacă este necesar!