Plantarea gazonului faceți-vă-voi în primăvară

Peluza de pe site este visul multor locuitori de vară. Peluza finisată nu numai că va decora grădina de casă, un loc de odihnă și un loc de joacă, dar va preveni și eroziunea solului, va stabiliza regimul de temperatură și va oferi o mai mare respirabilitate.

Avantajele și dezavantajele semănatului cu gazon de primăvară

Semănatul gazonului se efectuează în aprilie-mai. Datele exacte sunt alese, concentrându-se pe climatul particular al regiunii lor. Iarba va crește bine dacă solul s-a încălzit, s-a stabilit o temperatură pozitivă a aerului, intrările sunt udate regulat.

Puteți planta o peluză nu numai primăvara, ci și toamna. Avantajele plantării de primăvară:

 • înainte de primele înghețuri de toamnă, iarba are timp să crească mai puternic;
 • dacă este necesar, va fi posibilă reamenajarea și însămânțarea;
 • pământul este saturat de apă topită, astfel încât semințele vor încolți rapid.

De asemenea, nu trebuie să uităm de durata orei de zi, de furnizarea de nutrienți în sol, de germinarea ridicată a semințelor.

Plantarea unei peluze pe timp de iarnă necesită un calcul precis. În caz contrar, răsadurile vor muri din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Riscul de îngheț va crește dacă iarna nu este ninsoare, excesiv de aspră sau caldă.

Când plantați o peluză vara, trebuie să vă feriți de secetă. Pentru a evita uscarea din sol, va trebui să alocați prea mult timp udării, ceea ce, la rândul său, poate determina spălarea răsadurilor și semințelor. Prin urmare, vara este mai bine să nu plantați o peluză (cu excepția regiunilor cu climă rece).

Dezavantajele plantării de primăvară includ înghețurile de întoarcere și un număr mare de buruieni.

De aceea, în regiunile care diferă de clima severă, se recomandă amânarea amestecurilor de iarbă pe gazon până vara, iar solul trebuie cultivat.

Datele plantării gazonului pe regiune și conform calendarului lunar în primăvara anului 2020

Peluza trebuie semănată numai după ce zăpada s-a topit. În acest caz, solul trebuie să rămână umed. În fiecare regiune, datele de însămânțare sunt diferite..

De exemplu, în sud, plantarea gazonului are loc la începutul sau la sfârșitul lunii martie.

Pe banda de mijloc, se recomandă să se procedeze la aterizarea amestecului în aprilie.

În Siberia și în Urale, însămânțarea se efectuează la sfârșitul lunii aprilie și la începutul lunii mai..

În regiunile nord-vestice, în luna mai este plantată o peluză.

Mulți rezidenți de vară când determină o dată adecvată sunt ghidați de calendarul Lunar. Zile favorabile pentru însămânțarea gazonului în primăvara anului 2020 (trebuie să vă concentrați asupra regiunii dvs.): martie: 5-7, 16, 27; Aprilie: 3, 6, 24, 30; Mai: 3, 9, 21, 27, 30. Există, de asemenea, zile nefavorabile pentru plantarea unei peluze conform calendarului Lunar: martie: 9, 15, 19, 20, 21, 24, 25; Aprilie: 8, 15, 16, 17, 20, 22, 23; Mai: 1, 2, 7, 13, 14, 18, 19, 22, 28. În alte zile puteți semăna peluza în ansamblu, dar susținătorii calendarului lunar recomandă să faceți acest lucru doar în zilele favorabile.

Faceți-vă singuri gazonul în primăvară pas cu pas

Semănatul unei peluze în primăvară cu propriile mâini este o sarcină destul de laborioasă. Pe lângă efortul fizic și timpul liber petrecut, gazonul va necesita investiții materiale. Dacă totul se face corect, la scurt timp după plantare, un covor de iarbă va crește în fața casei, fără pete, chei, terasă și alte defecte.

Selectarea semințelor

În această etapă, merită să fim atenți la natura solului (argilă, nisip), condițiile climatice, sarcina estimată.

Dacă vă este frică să faceți ceva greșit, vă sfătuim să nu căutați informații pe Internet, ci doar să citiți totul într-un singur loc, unde despre amestecuri de iarbă și plantare, precum și grijă suplimentară pentru gazon, totul este explicat în succesiune și, după cum se spune, „pe degete”. Redactorii noștri au lansat peluza în propriile noastre mâini, în care totul este scris într-un limbaj simplu, dacă sunteți interesat, atunci citiți mai multe >>>

Compoziția amestecurilor de iarbă include cel mai adesea iarba de pajiște, ryegrass-ul peren, câmpul de iarbă, pescuitul roșu.

Bluegrass este popular printre grădinarii care trăiesc în regiunile nordice. Acest lucru se datorează nepretenției și rezistenței sale la schimbările bruște ale temperaturii. Vârful creșterii apare în 3-4 ani după plantare în pământ.

Polilvolul de formare are un sistem rădăcină puternic. Planta poate atinge o înălțime de 15 cm. Dacă gazonul este bine îngrijit, nuanța ierbii devine verde închis. Polavole are nevoie de udare ușoară și abundentă. Este destul de rezistent la călcări..

Fescusul roșu acoperă rapid zona alocată gazonului. Pentru această calitate, designerii de peisaj o apreciază foarte mult. Planta tolerează umiditate insuficientă, umbră parțială și temperaturi scăzute..

Ryegrasse perena este adesea numită buruiană. Cultura se caracterizează prin supraviețuire, rezistență la influențe externe, nepretenție. Întreținere minimă necesară.

Unelte

Veți avea nevoie de o lopată, o mașină pentru îndepărtarea sodului, o semănătoare pentru iarbă, un greblă de ventilator, un role de grădină, un pulverizator pentru un furtun de udare (pentru udare, udarea obișnuită în acest caz nu va aduce efectul dorit). Pe lângă semințe, trebuie să cumpărați biohumus sau un amestec gata pregătit pentru fertilizarea gazonului. Sursa: www.obi.ru

Alegerea terenului pentru gazon

Pe suprafața zonei selectate nu trebuie să existe gropi, găuri și puțuri. În viitor pot provoca probleme grave..

Dacă nu există nici o platformă orizontală disponibilă, ar trebui să acordați preferință unei pante blânde. În absența unei astfel de oportunități, va trebui să căutați o cale originală de ieșire din situație. De exemplu, transformați defectele în elemente decorative.

Înainte de a începe pregătirea solului, trebuie să faceți un plan pentru viitorul gazon. Trebuie menționate toate structurile disponibile, garduri, borduri, conducte, comunicații. Pentru a evita probleme în timpul tunsoarei, trebuie să se lase un anumit decalaj între gard și gazon..

Pregătirea teritoriului

Lucrările pregătitoare trebuie să fie treptate. Procedura este următoarea:

 1. Site-ul este curățat de resturi și frunze uscate.
 2. Cioturile sunt dezrădăcinate, găurile formate adormesc, dealurile sunt „tăiate”.
 3. Scoateți soluția de sodiu (lățimea rezervorului - nu mai mult de 10 cm).
 4. Turnați solul în locul său, faceți erbicide și îngrășăminte complexe. Acestea din urmă sunt selectate, concentrându-se pe tipul de sol. Scurgeți dacă este necesar.
 5. Parcurgeți site-ul prin patinoarul din grădină. În schimb, puteți utiliza o țeavă metalică sau un jurnal prelucrat.

Plantarea unei peluze în primăvară

Înainte de semănat, amestecați bine amestecul de plante. Consumul său la 1 mp indicat pe pachet. Apoi, trebuie să urmați o instrucțiune destul de simplă:

 1. Pentru a face brazde superficiale cu un greblă de ventilator.
 2. Distribuie uniform materialul de plantare.
 3. Treceți prin grebla „câmpului”.
 4. Treceți peste zona tratată folosind un patinoar sau alte instrumente adecvate..
 5. Apă cu grijă și acoperă peluza viitoare.

Depunerea de semințe trebuie efectuată pe vreme caldă și uscată. Același lucru este valabil și pentru așezarea unui rulou de gazon. Această opțiune este considerată cea mai simplă, dar cea mai scumpă. Principalul lucru este că solul este pregătit corespunzător, iar benzile sunt strâns montate între ele. În caz contrar, nu poate fi evitată apariția petelor chel..

Plantarea unei peluze în primăvară nu este un eveniment pentru leneși. Pentru ca rezultatul să se ridice la nivelul așteptărilor, trebuie să urmați cu strictețe recomandările.

Plantarea peluzelor: reguli de bază și sfaturi utile. Cum să semeni iarbă de gazon

Pentru a completa proiectarea peisajului la cabana de vară, trebuie să plantați o peluză. Deși procedura de aterizare poate părea simplă, anumite subtilități trebuie luate în considerare. Doar când vei respecta regulile vei obține un gazon verde frumos. Despre plantarea unei peluze și îngrijirea de a face este descris în articol.

Când să plantezi?

Plantarea peluzelor este de preferat să se facă toamna sau primăvara. Există soiuri care pot fi folosite vara. Primăvara este perioada cea mai potrivită pentru semănatul ierbii.

Aprilie este considerată perioada cea mai potrivită, deoarece luna aceasta pământul are aprovizionarea necesară cu umiditate după zăpadă. Dacă începeți să plantați în mai, aveți nevoie de udare regulată și intensivă. Și în luna martie este periculos să faci acest lucru, deoarece în unele regiuni mai pot fi geruri care sunt dăunătoare pentru primii lăstari.

Selectarea mixului

Ce iarbă pentru a planta o peluză depinde de gazon. De obicei, ambalajul indică ce tip de gazon doriți să utilizați conținutul. De asemenea, producătorul indică în ce loc este mai bine să semeni și ce sol este necesar.

Multe companii livrează semințe din Europa de Vest, apoi le compun și le ambalează doar. Dar nu toate ierburile străine sunt potrivite pentru condițiile rusești. Prin urmare, înainte de semănat, trebuie să alegeți compoziția necesară.

Pentru regiunea Moscovei și partea de mijloc a Rusiei, este permis să alegeți un amestec de ierburi și pădure. Cu ele veți obține un covor dens, verde-bogat, ușor de tăiat. Gazonul capătă culori întunecate datorită prezenței cenușii în compoziție. Nu trebuie să alegeți un amestec în care conținutul de ryegrass este de 50-60%, deoarece îngheață și păstrează rezultatul timp de 3-5 ani, apoi scade.

Avantaje și dezavantaje

Datorită plantării gazonului, va fi posibilă decorarea peisajului. În plus, un astfel de gazon va fi util. Gazonul protejează împotriva eroziunii pământului. Prin urmare, suprafața plantată rămâne în formă pe toată perioada de creștere a gazonului. De asemenea, ea purifică aerul. Cu o cosire constantă, pe gazon nu apar flori. Prin urmare, odihniți-vă pe un astfel de gazon este potrivit și pentru persoanele care suferă de alergii..

Pentru a obține un răspuns la întrebarea cum să semeni iarba de gazon cu propriile mâini, trebuie să înțelegeți ce design este necesar pentru teritoriu. Dintre neajunsuri evidențiază nevoia de tunsori dese și de udare. În absența unei udări în timp util, capacul se usucă și trebuie schimbat. Înainte de a planta o peluză, trebuie să evaluați posibilitățile de îngrijire.

Unde plantează?

Plantarea de peluze nu este dificilă, dar fără întreținere regulată teritoriul nu va avea un aspect îngrijit. Puteți face acest lucru pe aproape orice site. Aveți nevoie de site-uri cu soluri nisipoase sau argiloase. Dificultățile emergente sunt eliminate datorită selecției de ierburi - puteți găsi întotdeauna nedemne, de exemplu, pentru fertilitatea pământului sau a luminii.

Dacă este posibil să alegeți un loc pentru gazon, este mai bine să alegeți zone însorite. Acolo, ierburile formează un covor dens, iar petele chelului apar uneori la umbră. Pe o zonă umedă sau în apropierea apelor subterane, nu trebuie să plasați o peluză acolo. Cel puțin înainte de drenaj.

Pentru siguranța împotriva problemelor probabile, schema de gazon trebuie gândită anterior. Pe un site pe care doriți să îl ecologizați, pot fi amplasați copaci, paturi de flori și clădiri. Vor interfera? Totul trebuie luat în considerare. Cu ajutorul unei benzi de bord, va fi posibilă limitarea zonei de creștere a gazonului, pentru a nu deteriora restul plantării.

Nu ar trebui să creați o peluză lângă dealurile alpine, o grădină de trandafiri și un club, deoarece astfel de ierburi pot dezvolta cu ușurință noi teritorii și pot distruge alte plantații. Specialiștii numesc acest fenomen „răspândirea gazonului”. Ei sfătuiesc să o izoleze cu benzi de frontieră..

Plantarea de peluze lângă copaci sau arbuști mari este, de asemenea, contraindicată, deoarece intră în trunchi și pătrunde în sol. Drept urmare, gâtul rădăcinii arborelui este susținut, iar planta moare. Prin urmare, experții nu recomandă ruperea gazonului sub un copac sau tufis. Opțiunea plantării simultane a plantelor și amenajarea gazonului este permisă. Apoi puteți face un deal mic și planta un copac pe el. În acest caz, cartierul va fi pozitiv..

Instrumente necesare

Cum să plantezi o peluză în țară cu propriile mâini? Pentru a face peluza perfectă, trebuie să pregătiți mai multe instrumente. Va trebui să lucreze:

 • grebla;
 • o lopata;
 • role de mână;
 • extractor de rădăcini;
 • furcă;
 • stropitoare.

Datorită disponibilității acestor instrumente, procedura pentru plantarea ierbii de gazon va fi mult mai simplă. Dar pre-pregătirea site-ului.

Pregătirea solului

Cum să crească iarbă de gazon? Este necesar să nivelați pământul și să eliminați denivelările și gropile. Lucrarea folosește o lopată și o greblă. Solul trebuie dezlegat astfel încât aerul să intre în rădăcinile plantelor.

Solul trebuie să fie un amestec de sol care îndeplinește mai multe cerințe:

 • pH: 5,5-6,5;
 • humus: 2,5-3,5%;
 • azot cu compuși: 10 mg la 100 g de sol;
 • fosfor: 15-25 mg la 100 g teren;
 • potasiu: 20-30 mg la 100 mg sol;
 • oligoelemente: prezența cuprului și zincului.

Adăugați ușor nisip în sol pentru a-l slăbi. Abia atunci iarba de gazon va avea complet succes..

berbec

Pentru a face nivelul gazonului, ar trebui să tăiați pământul. Procedura este realizată de un patinoar de grădină. Dacă acest dispozitiv lipsește, atunci solul trebuie să fie ușor umezit și călcat în picioare. Urmele sunt eliminate printr-o greblă. Dacă au apărut goluri în timpul modificării, atunci acestea trebuie umplute cu sol nou.

Instruire

Cum să plantezi o peluză în țară cu propriile mâini? Este important să se efectueze pregătirea înainte de însămânțare, care constă în următoarele:

 1. Timp de o săptămână, îngrășământul mineral este împrăștiat pe solul pregătit.
 2. Este necesar să slăbiți solul pentru ca componentele minerale să pătrundă adânc în.
 3. Pentru a cultiva pământul din nou cu o greblă într-o zi, astfel încât să nu existe buline mari.

Pregătirea este baza pentru creșterea calității a ierbii decorative pentru gazon. Doar atunci poți semăna.

Funcții de semănat

Dacă se folosește un amestec de ierburi, semințele sunt amestecate înainte de plantare, astfel încât gazonul să fie frumos:

 1. Semințele sunt împărțite în 4 părți.
 2. O parte din semințe trebuie să fie semănată pe ¼ de gazon.
 3. Semănatul se efectuează în direcții diferite..
 4. Pe o peluză trece un greblă de ventilatoare.

Dacă pământul este umed, nu trebuie să-l udăm. Și dacă sunt uscate, atunci semințele sunt udate cu grijă cu un sistem de irigare prin canistră sau cu irigare.

Înainte de îmbarcare

Cum să crească iarbă de gazon? Pe teritoriul unde este planificat realizarea unei peluze, se creează marcaj. Buruienile sunt eliminate acolo și se efectuează nivelarea:

 1. Marcarea se realizează conform planului cabanei de vară. Pernele sau linia de pescuit întinsă trebuie utilizate. De asemenea, așezați paturi de flori și cărări. Nu faceți linii stricte și forme dreptunghiulare pentru a face lățile mai naturale.
 2. Parcela este cultivată din buruieni înainte de semănatul ierbii de gazon „Roundup” sau „Argument” (erbicide). Buruienile sunt eliminate la 14-20 de zile de la tratament. Piesele supraîncărcate în special sunt pulverizate de mai multe ori cu un interval de 2 săptămâni.
 3. Când buruienile s-au uscat, resturile lor sunt răzuite și solul este nivelat. Dacă este necesar, zona este acoperită cu geotextile, care împiedică germinarea semințelor din buruienile rămase.

Selectarea și calcularea numărului de semințe

Peluzele sunt create pentru diverse scopuri. Prin urmare, se vând diverse amestecuri de ierburi. Ryegrass, fescue, bluegrass, iarba timotă și câmpul sunt la cerere. Acestea diferă doar în combinație și cantitate per pachet..

Alegerea depinde de climă, de iluminarea pe șantier, de apele subterane. Toate aceste informații pot fi obținute de la vânzător sau citite pe un pachet cu semințe. Pe ambalaj trebuie să vă uitați la certificate.

Pentru ca iarba să fie groasă și fără goluri, ar trebui să știi cum să plantezi o peluză și să ai grijă de ea. Experții recomandă utilizarea a 30-50 g de semințe la 1 m 2. Chiar înainte de plantare, trebuie să experimentați: germinați aproximativ 100 de semințe în timpul săptămânii pentru a observa densitatea de germinare.

Drenaj

La plantarea ierburilor perene, este necesar un dispozitiv de drenaj pentru gazon. Dacă situl este amplasat într-un loc bun, atunci ar trebui să fie dezgropate, calcar și fertilizate. În alte cazuri, este necesară crearea unui sistem de drenaj, care este produs odată cu nivelarea reliefului.

Dacă există apă de ploaie în zona de stagnare, drenajul este obligatoriu. Pentru aceasta, stratul fertil îndepărtat în timpul alinierii trebuie așezat peste 2 straturi de drenaj. Cea inferioară este formată din pietriș mare sau cărămidă spartă, iar partea superioară include pietre mici sau nisip. Se pare că pe site apare o bază cu 3 straturi:

 • în partea de sus 15-20 cm a stratului fertil;
 • sub 10-15 cm de nisip;
 • bază - 10-15 cm de pietre mari.

Fiecare strat este mărunțit așa cum este așezat. Ce tip de drenaj să alegeți depinde de dimensiunea teritoriului, locația apelor subterane, comunicațiile și alți factori.

Selectarea compoziției necesare

Caracteristicile plantelor prezente în amestecul de gazon afectează rezistența la călcare. Compoziția trebuie selectată pe baza următoarelor reguli:

 1. Dacă peluza este destinată terenurilor de sport sau ca trasee, atunci se alege iarba de pajiște, pădurea roșie, ierba perenă.
 2. Pentru a dota un loc de joacă, aveți nevoie de ojă lungă de iarbă, pajiște albastră, roșu.
 3. Pentru o zonă umbrită ai nevoie de ierbă perenă.
 4. Dacă există o peluză cu udare rară, atunci alegeți o oaie nebună.
 5. În zonele cu umiditate ridicată a solului, un câmp uriaș.

O vedere separată este o peluză cu role. Poate consta din diverse plante medicinale. Instalarea sa este foarte simplă. De asemenea, trebuie să luați în considerare o altă clasificare:

 1. Amestecul rutier este format din plante cu un sistem rădăcină puternic rezistent la călcări.
 2. Amestec universal folosit pentru însămânțare în zone deschise.

cultivat

Într-o zonă mică, ar trebui să efectuați tratamentul cu o furculiță sau o lopată. Săparea trebuie să fie de 20-25 cm. În această perioadă, în sol se adaugă îngrășăminte organice și nisip.

Dacă nu spargeți pământurile înainte de plantare, atunci pe o suprafață plană nu va exista o subsidență uniformă a pământului. Gropile sunt eliminate cu propriile mâini, spărgându-le cu o greblă grea. În timpul acestei lucrări, pietrele, rizomele și buruienile sunt eliminate..

Suprafețele mari sunt mai ușor de cultivat. La planificarea însămânțării de primăvară, dacă parcelă este pregătită pentru toamnă, bulionele sunt lăsate până la semănarea timpului și nivelului.

Înainte de manipulare, ar trebui să conduceți cârligele în jurul perimetrului șantierului și să întindeți funia prin ele. Pentru această lucrare aveți nevoie de un nivel de clădire.

Reguli de lucru

Cum să semeni iarba de gazon cu propriile mâini? Procedura este următoarea:

 1. Suprafața este desfăcută cu o greblă fidelă, astfel încât să existe mici caneluri pe ea. Semințele trebuie să fie bine amestecate. Pe fiecare parte, marginea gazonului trebuie să depășească 8 cm. Prin urmare, semințele vor avea nevoie de ceva mai mult decât site-ul în sine.
 2. Dacă nu există nicio instrucțiune pe pachet, trebuie să calculați că vor fi necesare 30-60 g de semințe la 1 m 2. Dacă culturile sunt mai rare, buruienile se vor sparge prin iarbă..
 3. Volumul semințelor este împărțit în 4 părți și fiecare dintre ele este însămânțată într-o parte a zonei. În prezența unei semănătoare, jumătate din semințe sunt semănate de-a lungul canelurilor și jumătate peste. Materialul de plantare este acoperit cu un greblă de ventilator..

Reducerea lacunelor

Acest lucru strică aspectul site-ului. Lacunele apar din cauza stagnării apei, a ierburii în timpul zăpezii, înghețării rădăcinilor în timpul iernii, a bolilor și a ciupercilor, a călcării.

În acest caz, este nevoie de ajutor:

 • iarba cosită pe un gol;
 • desfacerea pământului pe el și aplicarea îngrășămintelor;
 • semănatul semințelor;
 • tratarea parcelei cu o greblă și adormirea cu compost sau amestec de turbă;
 • atinge picioarele și udă.

Se recomandă așezarea plăcilor în secțiunile de trecere. În caz contrar, puteți elimina punctele chelie pentru totdeauna.

Rotiți gazonul

În comparație cu o peluză rulantă convențională, nu este necesară însămânțarea. Se vinde în rulouri mici de 0,8-1 m cu 2 m. Dar sub această peluză trebuie să pregătiți în mod special solul. De asemenea, trebuie să determinați dimensiunile ruloului.

Procedurile organizaționale sunt una singură. Ele constau în curățarea locului, eliminarea buruienilor, nivelarea solului, aranjarea drenajului, fertilizarea, tamponarea. Apoi rotiți gazonul desfășurat și stivați. Economisește timp.

Peluza rulată vă permite să actualizați vederea asupra grădinii sau a curții în câteva zile. Un alt avantaj este uniformitatea capacului și absența petelor chel. Rulourile trebuie însă stivuite și udate imediat, altfel iarba se va usca.

Este necesar nu numai să plantați corect, ci și să îngrijiți gazonul. În plus, acest lucru trebuie făcut în timp util. Gazonul trebuie protejat, fertilizat. Trebuie doar să urmați sfaturi simple pentru a preveni problemele:

 1. Vara și toamna. Când iarba a crescut, organizarea unei udări corespunzătoare este necesară. Fertilizarea este necesară în timpul verii. Toamna, udarea trebuie redusă. Obligatoriu este eliminarea la timp a buruienilor emergente. În noiembrie, trebuie să faceți ultima tunsoare și să eliminați frunzele căzute.
 2. În iarnă. Pentru ca în această perioadă gazonul să nu dispară și să crească primăvara, udarea trebuie finalizată. De asemenea, încărcările sunt interzise - mersul pe plante este interzis. Dacă zăpada apare rar în regiune, acoperirea cu agrofibră este folosită pentru a proteja împotriva înghețului..
 3. În primăvară. Iarba veche trebuie îndepărtată în acest moment. Dar munca trebuie făcută doar pe iarbă uscată și pe vreme uscată. Germinarea buruienilor vechi trebuie eliminată. Apoi se efectuează aerarea solului. Este necesar să se excludă acumularea de apă topită, iar când s-a instalat vremea caldă, se introduc îngrășăminte cu azot.

Pentru a vă asigura că gazonul este întotdeauna verde, este necesară udarea și cosirea periodică, îngrășarea și fertilizarea. Peluzele bine îngrijite vor fi un decor excelent al unei căsuțe de vară.

Cum se face o peluză: tipuri, pregătire, plantare, îngrijire

Peluza frumoasă, bine păstrată în apropierea casei - această imagine nu încântă doar aspectul. Iarba de smarald accentuează soluțiile arhitecturale, evidențiază paturile de flori, rabatka, dealurile alpine. Pentru a face o peluză cu propriile mâini nu aveți nevoie de atât timp, dar trebuie să știți cum să o faceți corect.

La baza aproape toate peluzele este iarba. Este de diferite tipuri, cu caracteristici diferite, culori diferite. În climatul Rusiei centrale, nu toți se simt bine. Prin urmare, dacă aveți de gând să cumpărați amestecul finit, acordați atenție zonării: chiar în prima iarnă riscați să pierdeți întreaga peluză.

Găsește-ți-te-ai tu gazon verde în cinci-șapte săptămâni

Trebuie să fii deosebit de atent cu ryegrass. Se ridică repede, creează un covor frumos gros, dar nu tolerează înghețurile și înghețul în climatul nostru. Când cumpărați un amestec de plante gata pregătit, consultați compoziția acestuia: ar trebui să existe un pic de ryegrass. Dacă îngheață, nu va fi mult rău din această cauză..

Când să semeni iarbă

Puteți semăna iarbă de la 1 mai la 15 august. În semănatul de primăvară, creșteți ușor consumul de semințe pe suprafață pătrată (cu 10-15%). Astfel veți obține rapid o peluză frumoasă, iar iarna gazonul va lăsa puternic. Datorită densității mari, plantele vor începe să concureze între ele, iar cele slabe vor fi aglomerate. Doar cei puternici vor supraviețui până la toamnă.

Când semănăm vara, respectați rata de consum. Din lipsa de timp, plantele slabe nu vor avea timp să se mute, dar toată lumea va fi slăbită de această luptă. De aceea, îngrijirea bună a gazonului este importantă pentru peluzele de vară..

Care este cea mai bună iarbă de gazon

Cea mai frumoasă culoare și ierburi groase din pădure și albastru. Verdele lor este tandru și smarald. Atunci când se creează un gazon parthennoy, acestea sunt folosite cu precizie. Dar pentru alte tipuri de peluze pe care vor merge, nu pot fi folosite: se vor sfărâma repede. Pe astfel de peluze semăn mai des un câmp de soiuri diferite. Nu este atât de fraged, ci tolerează un anumit grad de încărcare..

Alegerea ierbii de gazon este largă, dar cel mai adesea sunt folosite cinci principale:

Pentru peluzele umbrite, fescue este, de asemenea, mai potrivit. Dar nici ea nu va crește într-o umbră profundă și constantă. Lumina de sare este baza fotosintezei. Și cel puțin pentru o perioadă de timp gazonul ar trebui să fie aprins..

Tipuri de peluze

Ne-am obișnuit cu faptul că gazonul este neapărat iarbă care acoperă solul. Poate fi amenajat paturi de flori, rabatki, tobogane alpine și alte elemente decorative. Acest lucru nu este în întregime adevărat. Există cel puțin trei soiuri de peluze înflorite. Sunt, fără îndoială, mai decorative, dar mersul pe ele este puțin probabil să funcționeze.

Peluze cu flori

Baza lor este cerealele, dar semnificativ „diluate” de plantele cu flori perene sau anuale. Sunt selectate astfel încât înflorirea a avut loc pe tot parcursul sezonului de creștere - de la mijlocul primăverii până la sfârșitul toamnei. În funcție de ce plante sunt incluse în compoziție, există trei tipuri de peluze cu flori.

Lugovoi

Deja prin nume este clar că compoziția plantei, care poate fi văzută într-o adevărată pajiște. Numai rar în forță maximă și în proporții strict măsurate. La cereale li se adaugă astfel de locuitori tradiționali ai pajiștilor, precum trifoiul, mușețelul, margaretul, molii, păducelul și alte plante cu flori sau foioase. În ciuda abundenței de flori, principalele sunt ierburile.

Iarba de luncă este extrem de decorativă. Diferite plante înfloresc în momente diferite și specia este în continuă schimbare, paleta se schimbă

Este clar că nu veți cosi o astfel de frumusețe des, dar trebuie să o tăiați o dată sau de două ori pe sezon pentru reînnoire și întinerire. Plantele sunt perene, prin urmare, cu o udare adecvată, restabilesc rapid decorativitatea. Semănatul întregului teritoriu cu un astfel de amestec nu este întotdeauna adecvat, dar unele zone sunt foarte plăcute pentru ochi.

mauritană

Diferă prin faptul că florile sunt folosite anual. Pentru că o astfel de peluză nu este deloc cosită. Cerealele recoltează subdimensionate, mai puține decât florile. Gazonul maur este dominat de flori. Atât în ​​înălțime, cât și cantitate (vezi foto).

Pare o peluză maură - o revoltă de culori tot sezonul

Sunt selectate astfel încât înflorirea să fie cât mai lungă. De obicei, ca parte din mac-samoseyka, fluturi de porumb, calendula, matiola, inul cu flori mari, eschscholzia și alte anuale strălucitoare.

Non-Herbal

Aceasta este o compoziție complet neobișnuită de peluză, formată din plante de acoperire la sol. Sămânțarea lor pe pământ deschis este nepromisă, creșterea răsadurilor este lungă, iar cumpărarea finalizată este costisitoare. Prin urmare, gazonul fără iarbă este cultivat mai mult de un an și nu doi: plantele sunt plantate în cantități mici, așteptând până la creștere. Cel mai dificil este să crești o astfel de peluză cu propriile mâini: rezultatele muncii sunt vizibile abia după câțiva ani, dar eforturile merită.

Peluză neconvențională - marca neacoperită din acoperire la sol

Peluze de iarbă

În opinia unui laic, diferite tipuri de peluze de iarbă sunt aproape aceleași: culoarea poate fi ușor diferită. Dar, pe lângă o nuanță diferită de verdeață, au caracteristici diferite: una poate fi umblată, pe cealaltă este contraindicată, rata de însămânțare este diferită, este necesară o îngrijire diferită. În mod natural, se folosesc diferite plante medicinale cu caracteristici diferite..

Comun

Cel mai rezistent la călcare, puteți merge pe ea. Ierburile sunt selectate cu tari, aparent nepoliticos. Dar este mai ușor de îngrijit, mai puțin susceptibil de a face buruieni, unele greșeli care se fac adesea cu semănatul de sine nu sunt vizibile. Gazon obișnuit - o alegere excelentă pentru a da.

Podea

Acesta este unul dintre cele mai decorative și peluze ceremoniale. Se remarcă prin decorativitate ridicată, ierburile sunt selectate flori delicate, frumoase. Iarba este scăzută și groasă, cu o îngrijire corespunzătoare arată pur și simplu superb. Astfel de peluze sunt dispuse în locuri deschise, dar unde nu va merge nimeni: iarbele prea moi nu pot rezista la o astfel de încărcare. Deoarece iarba măcinată (a se vedea fotografia) este semănată unde se plimbă doar pe cărări.

Iarba măcinată - una dintre cele mai decorative și „deștepte”

Special

Aterizat pe pârtii. Ca parte a ierburilor sale, are un sistem extins de rădăcini care poate împiedica solul să se lipească. Decorativitatea unei astfel de acoperiri este medie, dar își îndeplinește bine scopul principal. Un gazon special poate fi plantat pe o pantă care duce către un râu sau lac, dacă există unul pe site-ul tău.

Sport

Amestecul este mai complex - pe lângă soiurile tradiționale de cereale, sunt incluse și speciale, mai rezistente la abraziune. Decorativitatea unui gazon sport nu este caracteristica principală, de aceea este chiar foarte bine îngrijită, arată mult mai rău decât unul obișnuit și cu atât mai puțin unul sol. Dar are o rezistență foarte mare la abraziune.

Datorită utilizării ierburilor speciale, costul său este mai mare, mai dificil de îngrijit. Prin urmare, să plantezi un astfel de amestec sunt acele zone care vor fi exploatate activ: un loc de joacă pentru jocuri, o zonă în care se vor plimba activ - în apropiere de foișor, teren de sport, leagăne. Suprafața rămasă este alocată cel mai adesea unui gazon obișnuit.

Într-un loc de joacă sau loc de joacă, este mai bine să plantezi un gazon sportiv

Natural

Pentru acest tip de amestecuri de acoperire nu sunt cumpărate, nu efectuează nicio lucrare. Doar tăiați plantele care sunt. Cel mai adesea, peluza naturală este lăsată în grădină: protejează solul de uscare bine, iar cerințele pentru decorativitate nu sunt foarte ridicate aici. Plantele prea mari care nu se încadrează în imaginea dorită sunt eliminate manual. Restul în procesul de tunsori sunt din ce în ce mai mici, formând un gazon de diferite culori.

Cum să faci un gazon frumos

Cultivarea gazonului constă în mai multe etape:

 • Pregătirea solului - eliminarea buruienilor, dacă este necesar - ajustarea acidității și creșterea fertilității.
 • Semănat iarbă, udare regulată.
 • Prima tunsoare. Se efectuează după ce iarba a atins o anumită dimensiune..
 • Îngrijire periodică și tunsori periodice.

În acest proces, va trebui să monitorizați umiditatea solului și să eliminați din când în când buruieni pentru a fertiliza, pentru a semăna pete calve care pot apărea după veri prea uscate sau ierni prea severe. Aceasta este, pe scurt, întreaga tehnologie pentru creșterea gazonului, și apoi în detaliu pe puncte.

Pregătirea solului

Primul lucru de făcut este să evaluezi fertilitatea solului. Dacă solul este argilat sau moale, în mod normal, iarba nu va crește pe el. Va trebui să efectuați pregătirea serioasă a solului. Există două opțiuni: să umplu parcelă deasupra cu sol fertil sau să îndepărteze solul și să umple solul în groapa rezultată.

Este mai ușor, desigur, doar să adormi, dar acest lucru nu poate fi întotdeauna realizat: un strat de pământ în acest caz ar trebui să fie de aproximativ 20 cm. Ridicarea unui gazon la o astfel de înălțime nu este soluția cea mai rezonabilă: vor fi probleme cu drenarea apei, sunt necesare borduri ridicate bine consolidate și exterioare priveliștea este ciudată. Prin urmare, solurile argiloase sunt adesea îndepărtate la o adâncime de 15-20 cm, iar apoi pământul este adus în groapa formată.

Dacă ați ales a doua opțiune, puteți așeza geotextile în partea de jos a gropii. Nu va lăsa buruienile să crească prin ea și nu veți avea probleme cu buruiana.

Solul este îndepărtat la o adâncime de 20-25 cm, apoi acoperit cu sol

Dacă solul este normal, pregătirea solului pentru iarba de gazon nu este atât de dificilă. Mai întâi îndepărtați toate buruienile. Acest lucru se poate realiza mecanic - cu un tocător și / sau mâini, se pot utiliza erbicide. Acestea sunt crescute conform instrucțiunilor, udate locul viitorului gazon. După câteva zile, vegetația este mai albă și se usucă, este îndepărtată. Concomitent cu eliberarea buruienilor, pietrelor, rădăcinilor și a altor fragmente care pot interfera cu creșterea sistemului de cai sunt îndepărtate.

Următorul pas este verificarea acidității solului. Aproape toate ierburile care compun amestecurile de gazon cresc bine pe solurile neutre. Dacă doriți să aveți un gazon frumos, va trebui să-i ajustați aciditatea. Prin urmare, în magazinul pentru grădinari, găsiți un kit pentru a determina aciditatea solului și verificați ce sol este pe site-ul dvs. Acesta este doar un test litmus care trebuie pus pe sol, așteptați până când este vopsit și determinați aciditatea solului dvs. folosind graficul de culori de pe ambalaj. Dacă solul este acid, adăugați var, dacă reacția este alcalină - presărați turbă zdrobită. Urmează săparea. Concomitent cu desfacerea, îndepărtați pietrele și rădăcinile care cad.

În zonele umede, pentru a crește un gazon frumos, este necesar să se creeze condiții normale pentru scurgerea apei

Următorul pas este să adăugați un strat fertil. Solul fertil liber și ușor este importat și distribuit pe întreaga zonă cu un strat uniform de 6-10 cm grosime, stratul este mai întâi nivelat cu lopeți, apoi cu o greblă. În acest caz, este de dorit să formați o ușoară părtinire către gard: astfel încât nu veți avea probleme cu blocarea cu apă a gazonului în dușuri: apa va scurge de pe șantier. Panta este minimă - 1 cm pe metru sau un jumătate și jumătate. Acest lucru este suficient pentru a asigura ieșirea apei, dar în exterior nu va fi observat.

Pregătirea solului pentru gazon - la nivel cu o greblă

Un sfat: terenul importat conține rădăcini, pietre, ramuri etc. Pentru a le îndepărta, este cernut printr-o grilă mare (așa cum se face în timpul construcției, când este cernut nisipul). Și cernutul este deja transportat pe site.

Următorul pas în amenajarea gazonului cu propriile mâini este tamponarea sau rularea. Vă permite să compactați solul, iar atunci când o persoană nu pășește pe gazon, solul de sub picior nu lipsește, dar rămâne plat. De asemenea, acest proces vă permite să identificați nereguli care vor apărea în mod necesar în urma tuturor lucrărilor de teren.

Dacă nu există un patinoar special, acesta poate fi realizat dintr-o bucată de azbest sau țeavă de fier. Treceți tija în interiorul țevii, agățați mânerele de ea (chiar dacă legați pur și simplu frânghia). Ai făcut tot ruloul de peluză cu propriile mâini. Acum îl trag în jurul site-ului, tamponând pământul până când poate fi rămas fără să cadă.

Rularea gazonului este un pas important pentru detectarea neregulilor. Pentru a face acest lucru, utilizați o rolă de gazon (sau scoateți-o dintr-o țeavă, butoaie)

La rularea gazonului vor apărea în mod necesar cocuri și gropi. Îndepărtăm surplusul din cocoașe, umplem găurile. După nivelarea suprafeței, luăm ruloul de gazon și trecem din nou pe loc. Pentru a obține o suprafață perfect plată, puteți lua o placă lungă și o puteți întinde împreună de-a lungul site-ului, tăind marginea denivelărilor. Sau creați un dispozitiv din două plăci - ca în fotografia de mai jos. Pot lucra singuri.

Pregătirea unui teren pentru gazon include o nivelare atentă a solului

Aplicarea îngrășămintelor

Îngrășământul poate fi aplicat în mai multe etape (una dintre ele). În principiu, dacă turnați 6-10 cm de material importat deasupra solului normal, nu puteți utiliza îngrășăminte. Dar pentru o creștere mai activă - puteți adăuga:

 • după ce solul importat a fost împrăștiat pe șantier și înainte de nivelare cu o greblă;
 • dacă se folosesc îngrășăminte uscate, se pot amesteca cu semințe;
 • cultivă și udă solul.

Cel mai optim mod este udarea. Acesta garantează o distribuție mai uniformă a nutrienților. Dar cu această metodă, rar cineva vrea să se încurce singur, cu excepția cazului în care există un sistem automat de udare. Restul de două sunt echivalente. Este mai convenabil să se aplice împreună cu semințele: durează mai puțin timp.

Plantarea ierbii

Mai întâi aveți nevoie de o greblă pentru a slăbi ușor pământul ramificat. Mergeți doar pe o greblă ușoară, desfăcând ușor stratul superior. Acum puteți semăna iarbă.

Nu este destul de rezonabil să cumpărați o sămânță care costă aproximativ 200-300 USD pentru o singură utilizare, pentru că turnați semințe pentru gazon într-o găleată și o împrăștiați la suprafață cu metoda bunicului vechi: luați o mână și treceți puțin printre degete, împrăștiați mai mult sau mai puțin uniform. Pentru cei care doresc cel puțin un fel de mecanizare, puteți oferi două opțiuni pentru cele mai simple semănători pentru iarba de gazon, ușor de făcut cu propriile mâini. Este o sticlă sau sticlă de plastic în care s-au făcut găuri (vezi foto).

Semănători de gazon de casă

Pentru a nu se dovedi că este gros într-un colț și gol în celălalt, este de dorit să împărțiți parcelele și semințele în părți. Consumul de semințe este indicat pentru fiecare amestec. Care este suprafața zonei semănate, puteți estima la fața locului și puteți măsura cantitatea care trebuie împrăștiată. Pentru cei care fac peluza în țară pentru prima dată cu propriile mâini pentru prima dată, este mai bine să împărțiți cantitatea măsurată în două părți egale și să treceți mai întâi secțiunea de-a lungul și apoi peste. Deci semințele sunt distribuite mai uniform.

După semănat semințele trebuie acoperite cu pământ. Există două modalități de a face acest lucru:

 • Plimbați-vă pe site cu un greblat, încercând să presărați semințele cu pământ. Această metodă este mai puțin fiabilă - multe rămân afară, păsările le ciugulesc, iar germinarea este mai rea.
 • Presărați rămășițele terenului importat. Strat - 3-5 mm. Toate semințele sunt acoperite de pământ, sunt în condiții mai bune, răsadurile sunt mai bune.

În acest sens, puteți presupune că ați făcut o peluză cu propriile mâini. Rămâne la apă și așteaptă răsaduri.

Dispozitive de udare a gazonului pe care le puteți cumpăra în magazin

Udare și așteptare

Udarea gazonului este necesară în funcție de condiții: solul nu trebuie să se usuce, dar nu trebuie să fie foarte umed. Apa nu trebuie să lovească cu un curent mare, nu ar trebui să existe pâraie sau puțuri. Rupeți fluxul în fluxuri mici: instalați un pulverizator sau un stropitor, dacă udă manual, puneți o duză pe furtun. În fotografia de mai sus veți vedea mai multe opțiuni care vă vor ajuta să rezolvați problema udării. Sunt vândute în magazine..

Există, de asemenea, mai multe opțiuni de stropit de gazon de casă. În majoritatea acestora este o sticlă de plastic cu găuri făcute în ea, conectată la un furtun de udare. Poate culca și iriga zona adiacentă. Dacă există o presiune suficientă în sistem, îl puteți atașa la o coloană. În acest caz, zona de irigație va fi mai mare. Pulverizatoarele speciale pentru udarea gazonului sunt foarte simple. Uita-te la poza.

Pulverizatoarele speciale pentru udarea gazonului din sticle sunt ușoare: luați o sticlă, încălziți un cui, faceți găuri (diametrul este ales empiric, dar începeți cu cele mici)

Un alt mod de a obține spray fin: faceți găuri într-o bucată de țeavă de plastic sau faceți o tăietură subțire. Se dovedește fie jeturi subțiri, fie un ventilator (în fotografia din dreapta jos).

De ce trebuie pulverizată apa? Deoarece pentru dezvoltarea normală a sistemului de rădăcini, solul ar trebui să fie umed (dar nu umed) până la o adâncime de aproximativ 6-10 cm. Dacă pur și simplu este inundat de sus, nu se va agrava decât: apa dispare oxigenul și rădăcinile nu mai au nimic de respirat. Deci, pulverizarea sau irigarea prin picurare este cea mai bună metodă de udare a gazonului..

După șapte-zece zile, apar primele lăstari. Ele sunt încă rare, dar nu vă supărați. Doar semințele unor soiuri tocmai au eclozat, în care răsadurile apar rapid. Restul încolțesc mai târziu. Cu o îngrijire corespunzătoare după 20-30 de zile, înălțimea ierbii atinge 10-15 cm. În acest moment, trebuie să efectuați prima cosire. Lăsați pentru prima dată aproximativ 5 cm înălțime. La această înălțime, iarba va crește activ. După alte 10-12 zile, va avea din nou înălțimea de aproximativ 12 cm. Acum puteți tăia iarba mai scurtă - lăsând 3-3,5 cm.

Cum să îngrijești iarba de gazon

Îngrijire de bază - udare la timp, îndepărtarea buruienilor și cosire periodică. Dacă îl udă prin stropire, va fi conținut suficient oxigen în sol și plantele ar trebui să se dezvolte normal.

Cum să verificați câtă apă capătă iarba

Problemele cu lipsa de oxigen pot apărea după ploile abundente prelungite atunci când apa stă în bălți din zonă sau când irigația este necorespunzătoare, cu același rezultat. Atunci ai nevoie de aerarea gazonului. Pentru a face acest lucru, utilizați un patinoar similar cu cel folosit pentru tamponarea solului, dar aceasta are puncte care străpunge gazonul. Prin aceste punctiuni, oxigenul intra in sol, plantele incep sa creasca mai bine.

Gazon DIY: ce iarbă de gazon să cumperi, cum și când să semeni

Plantarea unei peluze în țară: udare, îngrijire, cosire

Daria Knyazeva este un biolog ereditar, autor a mai mult de 25 de cărți despre proiectarea grădinii, plante de interior

Dezvoltând o căsuță de vară nouă, mulți planifică o peluză. Dacă pământul din locul selectat este plat, iarba crește pe el, puteți pur și simplu să începeți să-l cosiți în mod regulat - și veți avea un gazon verde. Însă, dacă a existat o pădure la locul site-ului sau terenul are nevoie de săpături din alte motive, va trebui să vă ocupați de plantarea unei peluze în conformitate cu toate regulile. Vă vom spune cum să faceți o peluză la cabană cu propriile mâini, ce iarbă de gazon să cumpărați, cât de des aveți nevoie de udare și cosire a peluzei.

Ce este gazonul? Aceasta este o zonă special amenajată, nivelată, însămânțată cu diverse plante de creștere slabă sau înfiorătoare. Peluzele pot fi sportive, decorative și în scopuri speciale.

Peluzele sportive sunt create pe stadioane, hipodromuri și alte terenuri sportive. Sunt necesare peluze speciale pentru câmpurile aeriene, versanții de pe autostrăzi și căi ferate, hidraulice și alte structuri. Peluzele ornamentale împodobesc grădini, parcuri, bulevarde ale orașului, parcele gospodărești și căsuțe de vară. În funcție de locația și compoziția ierburilor în creștere, acestea sunt împărțite în următoarele clase.

Clasa I (cea mai înaltă) - iarbă măcinată. Acestea sunt create în principalele părți ale compoziției arhitecturale a grădinii, în apropierea fântânilor, grupuri sculpturale, rezervoare decorative etc. Principala cerință pentru înregistrarea standurilor: zona fundalului principal ar trebui să prevaleze peste zona de paturi de flori și alte detalii din compoziție. Dacă suprafața paturilor cu flori este egală cu suprafața bazei de iarbă sau predomină peste ea, se creează impresia de fragmentare și de variegare, nu există o integritate a percepției întregului tablou.

A doua clasă este grădinăritul peisajului. Acestea trebuie să fie decorative, pe termen lung, rezistente la umbră, rezistente la deteriorarea mecanică și, de asemenea, în anumite condiții și rezistente la secetă. În acest caz, iarba trebuie selectată cu un gazon puternic și diverse tipuri de prelucrare.

A treia clasă este gazonul de pajiște. Acestea sunt create prin îmbunătățirea suportului de iarbă existent, tratarea la suprafață a sodului și subinsămânțarea amestecurilor de iarbă corespunzătoare.

Gazon DIY: pregătirea locului

În primul rând, gunoiul este îndepărtat cu grijă de pe șantier (pietre, cărămizi, farfurii, scânduri și pâlnii, folie, sticle de plastic, saci, film). Nu îngropați niciodată gunoiul în pământ. Acest lucru va crea condiții nefavorabile pentru creșterea și dezvoltarea ierburilor. Plantele din locuri de astfel de înmormântări vor rămâne în urmă în creștere, slab supraîncărcați, se vor îmbolnăvi.

Solul pentru gazon trebuie să fie suficient de rezistent la umiditate, astfel încât plantele să nu aibă o lipsă de umiditate. În același timp, apa nu trebuie să se acumuleze pe ea, deoarece aceasta duce la pierderea plantelor. Drenajul este obligatoriu în acele zone în care apa stagnează după topirea zăpezii, ploaie, udare. Aranjați-l după cum urmează.

Îndepărtați stratul fertil. Un strat de pietriș (10-15 cm) este așezat pe subsolul infertil și ramificat. Apoi se toarnă un strat de nisip (10 cm) și se compactează de asemenea. Deasupra se adaugă pământ fertil (10-15 cm), rostogolindu-l cu o rolă cu o masă de cel puțin 100 kg. Patinoarul poate fi înlocuit cu un butoi, turnând apă în el.

Pe solurile grele de argilă înainte de a săpa, se introduc de la 10 la 15 kg / m2 de nisip și, săpând, amestecați-l cu solul. Pe solurile ușoare de nisip se adaugă 4–5 kg / m2 turba.

Săparea solului este una dintre cele mai necesare și dificile măsuri în pregătirea însămânțării. Vremea dictează timpul pentru săparea locului: solul trebuie să fie ușor umed, nu uscat. În timpul săpării, este necesar să selectați cu atenție și să îndepărtați pietrele, rădăcinile copacilor și arbuștilor, buruienilor perene de pe șantier, să spargă cheaguri de pământ.

Pământul este compactat când este ușor împăcat și se usucă după săpat. Folosind o placă lungă (2-3 m), legându-și frânghia pe margini și târând de-a lungul șantierului, verificați dacă suprafața sa este suficient de aliniată. Stomp pe site, mergeți pe el în pași mici. În timp ce călcați în picioare, nu lăsați grebla din mâini: nivelați pământul, colectați pietre, rădăcini, gunoi. În plus, este recomandat să te plimbi pe sol cu ​​un patinoar..

După săpături, compactare și nivelare, se recomandă menținerea zonei sub aburi și distrugerea buruienilor, semințelor latente sau a bucăților de rizomi care vor germina treptat în câteva (4-6 sau mai multe) săptămâni. Pentru a stimula germinarea buruienilor, zona udată imediat după nivelare este udată. Aceste proceduri necesită mult timp, dar foarte eficient curăță locul de buruieni..

Iarba de gazon, plantarea gazonului și udarea

Pentru semănat, de regulă, se folosesc amestecuri de ierburi decât specii individuale. Un amestec de mai multe (3-5) specii de iarbă este mai ușor de adaptat și supraviețuiește pe sit în condiții meteorologice diferite decât iarba de gazon a unei specii.

Compoziția amestecurilor include, de obicei, următoarele tipuri de ierburi: fescue (roșu, oaie, stuf), iarbă de câmp (subțire sau purtătoare), iarbă de pajiște și iarbă de secară. Sunt fără pretenții, au o rată de creștere scăzută, rezistență ridicată la iarnă și rezistență la secetă, rezistă activ la agenți patogeni, dăunători și buruieni.

Câte semințe sunt necesare pentru semănat? Semănați 40-50 g / m2, sau 4-5 kg ​​pe 1 acru. Când cumpărați semințe, rețineți că în primăvara anului viitor, în plus, de la aproximativ 0,5 până la 1 kg de semințe la o sută de metri pătrați vor fi necesare pentru replantarea și repararea gazonului. Când este păstrat în timpul anului, germinarea semințelor scade, dar numai ușor (cu 1-2%).

Cel mai bun moment pentru a planta o peluză este primăvara (mai) sau sfârșitul verii (a doua jumătate a lunii august), când solul este cald și destul de umed. Puteți semăna toată vara, chiar și la căldură, dacă udă regulat plantele și protejați culturile cu material de acoperire (lutrasil, spanbond). Materialele de acoperire pot proteja gazonul de păsări și vânt.

La semănatul gazonului, se recomandă utilizarea de scânduri, schiuri scurte, dar largi sau o foaie de placaj, astfel încât să nu existe amprente pe solul liber.

Înainte de semănat, semințele se amestecă bine adăugând nisip sau sol uscat (1: 1). Amestecul este împărțit în două (sau mai multe) părți egale și o parte este distribuită pe suprafața solului, trecând de-a lungul șantierului, cealaltă parte. Locurile de-a lungul căilor și de-a lungul marginii gazonului sunt semănate ceva mai dens. Semințele semănate sunt ușor sigilate cu o greblă în pământ - acest lucru le va proteja de uscare.

Udați culturile seara, prin stropire blândă, astfel încât semințele să nu fie spălate, din abundență, astfel încât umiditatea să pătrundă în sol până la adâncimea de 10 cm, dar nu permite formarea de bălți și stagnare prelungită a apei. Pe vreme uscată și caldă, speranțele de ploaie pot duce la moartea semințelor dacă lăsați culturile descoperite timp de câteva zile. Semințele se vor umfla și ecloza, apoi se vor usca, înainte de a germina.

Tufele apar în a 7-21 zi după semănat, în funcție de condițiile meteorologice. În medie, sunt necesare 2 săptămâni pentru germinarea semințelor.

Îngrijirea gazonului: cosit

În primul an, nu dați gazonului o încărcătură mare, încercați să mergeți pe ea cât mai puțin. Încercați să-l protejați de animale de companie, în special de câini.

Tăierea gazonului nu numai că susține aspectul său, ci este și un mijloc excelent de combatere a buruienilor. Majoritatea dintre ele nu pot tolera tunsori, iar după două sau trei dintre aceste proceduri, vă veți lua la revedere pentru totdeauna. Tunsul ajută de asemenea plantele să se aglomereze pe suprafața solului, formând lăstari suplimentari, creând un sodal dens, care crește cu rizomi.

Trebuie avut în vedere faptul că fiecare cosit este un stres deosebit pentru plante. Este mai ușor pentru ei să se recupereze dacă nu se taie mai mult de 1/3 din tulpină simultan, indiferent de cât de înaltă este.

Prima cosire, de regulă, se efectuează în perioada în care solul și iarba sunt uscate, iar ultima atinge o înălțime de 10 cm. Pentru prima dată, capetele chiar ale ierbii sunt tăiate, nu mai mult de 1 cm. Cuțitele unei mașini de tuns iarba trebuie să fie ascuțite. În timpul tunsurilor ulterioare, cuțitele coboară treptat mai jos și mai jos.

Densitatea ierbii, rezistența sa la călcare, depinde în mare măsură de sistemul de rădăcini al plantelor. Cu cât tăiem mai des gazonul și mergem mai mult de-a lungul ei, cu atât rădăcinile rădăcinii prind rădăcină, masa rădăcinilor scade. Pentru a păstra și a restabili sistemul de rădăcină, acordați perioade de repaus. Acest lucru este posibil dacă partea solului crește la o înălțime de 12-15 cm.

Data viitoare vă vom spune cum să protejați gazonul din țară de boli..

Cum să plantezi o peluză: instrucțiunea potrivită

Un gazon verde bine îngrijit în jurul casei poate îmbunătăți semnificativ designul peisajului. În plus, subliniază exteriorul clădirii, ajută la crearea unui atractiv estetic special al amplasamentului. Dar pentru însămânțarea oricărei gazon, este necesară o pregătire atentă a site-ului. Îngrijirea ulterioară a copertei va necesita, de asemenea, mult timp și efort din partea proprietarilor. Puteți afla mai multe despre cum să plantați o peluză cu propriile mâini și ce fel de iarbă este mai bună în articolul nostru detaliat. De asemenea, am povestit despre regulile de pregătire a sitului pentru semănatul ierbii, cerințele pentru udarea, curățarea și fertilizarea ulterioară a terenului. Urmând recomandări simple, puteți crește un gazon frumos și sănătos pe terenul din curte. Nu uitați de sfaturile utile pentru îngrijirea lui în diferite perioade ale anului și puteți obține aspectul perfect al grădinii și al curții dvs..

Avantajele și dezavantajele gazonului

Un gazon frumos în apropierea casei nu numai că va ajuta la îmbunătățirea peisajului, dar va fi, de asemenea, cu adevărat util. Prezența unei peluze va preveni eroziunea pământului (atât vânt cât și apă). Prin urmare, zona plantată își va păstra forma pe toată perioada de creștere a ierbii de gazon. Spațiile verzi vor ajuta, de asemenea, la curățarea aerului. Este important ca o cosire constantă să prevină apariția florilor pe gazon și, în consecință, să elimine formarea de polen. Prin urmare, odihna pe gazonul va fi complet sigură pentru bolnavii de alergie. În ceea ce privește minusurile gazonului, le poate fi atribuită necesitatea tăierii și udării dese. Lipsa de udare la timp va duce la uscarea capacului și la necesitatea înlocuirii acestuia. Prin urmare, înainte de a planta o peluză, ar trebui să vă evaluați capacitatea de a avea grijă de acoperirea crescută.

Tipuri de gazon

Alegând tipul potrivit de gazon, trebuie să luați în considerare mulți factori: indiferent dacă oamenii vor merge pe ea, vor fi localizați la umbră sau la soare. Sunt disponibile următoarele tipuri de acoperiri de gazon:

 • grădinărit peisaj (standard, obișnuit): are o rezistență bună la călcări, toleranță la umbră și rezistență la îngheț; cu toate acestea, primăvara va necesita cele mai frecvente tunsori; formează o acoperire densă de culoare verde închis;
 • parchet: costă mai mult decât de obicei și nu tolerează călcarea în picioare; germinează lent, dar după finalizarea creșterii formează o acoperire densă intensă și verde strălucitoare;
 • lunca: include atât iarbele cât și plantele subdimensionate (de exemplu, trifoi); adecvat pentru aterizare într-o zonă însorită, tolerează călcarea rară;
 • Mauritan: este o copertă dintr-o varietate de flori și ierburi subdimensionate, creează o frumoasă acoperire colorată, dar are nevoie de udare frecventă și nu tolerează umbră, nepotrivită pentru călcare;
 • sport: formează o acoperire densă scăzută, care este rezistentă la călcări; are nevoie de tunsori constante (de obicei săptămânal) pentru a-și menține caracteristicile.

Un tip separat poate fi clasificat ca o peluză rulată. Poate include o varietate de ierburi (nu flori cascadore!). Se remarcă pentru un design ușor.

Compoziția amestecului de gazon

Rezistența la călcare și posibilitatea creșterii capacului la umbră sau la soare depind direct de caracteristicile plantelor incluse în amestecul de gazon. Alegând compoziția potrivită a amestecului, vă recomandăm să utilizați următoarea recomandare:

 1. Pentru aterizare pe câmpuri de sport sau ca piste: pajiște albastru, fescue roșie, pește pește.
 2. Pentru locurile de joacă și zonele de joacă: ryegrass perenă, pajiște albastră, fescue roșie și pădure subțire.
 3. Pentru zona umbrită: ierba perenă, pădure de pădure.
 4. Pentru un site cu udări rare: pădure de oaie și fesc roșu, albastru de pajiște.
 5. Pentru zonele cu umiditate ridicată a solului: stâlp de câmp uriaș, nisip.

De asemenea, merită luat în considerare clasificarea simplificată a amestecurilor. Road (aerodrom) include plante cu un sistem rădăcină puternic, care sunt bine rezistente la călcare. Amestecul universal este potrivit pentru semănat în zone deschise unde oamenii nu vor merge. Amestecul maur include suplimentar forbole, permițându-vă să obțineți o acoperire variată de iarbă și flori.

Selecția și calculul semințelor

După studierea informațiilor despre diferite amestecuri de iarbă și tipuri de gazon, puteți începe să cumpărați semințe. Puteți determina cantitatea potrivită de amestec de iarbă conform următoarei scheme:

 1. Măsurați suprafața semănată.
 2. Calculați aria sa.
 3. Pentru solul ușor (cu un procent mare de nisip), vor fi necesare aproximativ 30-40 g de semințe pe metru pătrat. Pentru solul greu (cu argilă predominantă) vor fi necesare 40-50 g de semințe pe metru pătrat. metru. În consecință, pentru fiecare o sută, pot fi necesare 3-4 sau 4-5 kg ​​amestec de iarbă.

În plus, trebuie avut în vedere faptul că amestecul maur include și semințe mici (respectiv ușoare) de flori năprasnice. Prin urmare, se recomandă să luați amestecul pentru o astfel de peluză într-un punct critic scăzut (pentru sol ușor - 30 g pe metru pătrat, pentru sol greu - 40 g). Pentru amestecuri universale și rutiere, puteți lua semințe la marcajul superior (40 sau 50 g la 1 mp).

Creșterea numărului de semințe nu vă va permite să obțineți o acoperire mai frumoasă sau mai densă. Dimpotrivă, această abordare va duce la creșterea neuniformă a plantelor și la probleme de germinare.

Metode de plantare a peluzei

Există mai multe moduri de a planta iarbă de gazon, permițându-vă să alegeți cea mai bună opțiune de plantare pentru site-ul dvs. Lucrările se pot face folosind următoarele tehnologii:

Pentru a începe, va trebui să turnați cantitatea potrivită de amestec de iarbă în însămânțătorul propriu și să mergeți cu acesta prin zona pregătită. Rețineți că, pentru simplitatea și uniformitatea semănatului, este necesar să împărțiți suprafața plantată în pătrate separate și să le însămânțați, folosind rata de amestec definită anterior.

Nu garantează o însămânțare uniformă, dar este cea mai ușoară opțiune. Înainte de lucru, locul este împărțit în pătrate, rata amestecului este amestecată cu nisip 1 la 1 (40 g semințe pentru 40 g semințe). Semănatul se efectuează de-a lungul zonei selectate, apoi peste tot. Prin urmare, combinația pregătită de amestecuri de nisip și iarbă va fi împărțită rațional imediat în 2 părți.

 • Folosind o cutie.

Depășește însămânțarea manuală. Pentru a lucra, va trebui să faceți mici găuri în conservele (puțin mai mari decât dimensiunile semințelor utilizate). Lucrarea se desfășoară în mod similar cu semănatul manual (inclusiv adăugarea de nisip și trecerea de-a lungul șantierului de-a lungul și de-a lungul).

Caracteristicile plantării sezoniere

La plantare, este important să se țină cont și de anotimpul în care sunt plantate semințele. În funcție de condițiile meteorologice, cerințele de însămânțare pot varia semnificativ. Deci, dacă lucrarea este realizată:

Semănatul gazonului trebuie efectuat după normalizarea temperaturii și a absenței înghețului. Soarele blând de primăvară va oferi o bună germinare și va elimina moartea plantelor din cauza căldurii. Dar trebuie să fiți foarte atenți: este obligatoriu să curățați locul buruienilor care germinează bine și primăvara.

Plantarea de vară este atractivă datorită posibilității de curățare prealabilă completă a solului de buruieni. Adevărat, plantarea ar trebui să fie într-un pământ bine udat și după 6-7 ore seara (când soarele nu va trage lăstari).

 • toamna.

Plantarea de toamnă se realizează cu 1,5-2 luni înainte de îngheț, când temperatura rămâne încă destul de ridicată. Înainte de plantarea gazonului, locul este curățat de iarbă veche, buruieni, o cerință obligatorie este aplicarea îngrășămintelor care vor ajuta la întărirea răsadurilor. Avantajul plantării de gazon de toamnă este posibilitatea înrădăcinării ierbii iarna și maximizarea germinării.

Pregătirea locului și a solului pentru plantare

Nu este ușor să crești o peluză, dar dacă urmezi cu atenție recomandările specialiștilor, este foarte posibil să obții o bună germinare a semințelor și să creezi o acoperire frumoasă. În primul rând, este necesar să se efectueze o curățare completă a site-ului de orice pietre, obstacole, să se întocmească o diagramă a aterizării gazonului. De exemplu, dacă iarba de gazon încadrează un pat de flori sau copaci în grădină, atunci ar trebui să fie așezate șuvițe care marchează marginea capacului. De asemenea, trebuie să luați în considerare dacă peluza va fi adiacentă pe căi și borduri sau flori și arbuști vor fi amplasate între acesta și garduri. În plus, pentru a pregăti amplasamentul, va trebui să achiziționați toate materialele necesare: o foaie de acoperire sau conducte pentru drenaj, un pas de gunoi, o greblă, un role de mână și o semănătoare. O astfel de pregătire va ajuta la rezolvarea imediată a tuturor problemelor și nu va fi distrasă de la procesul de plantare a unui strat de gazon.

Cultură: curățarea și curățarea buruienilor

Pentru ca iarba semănată să crească bine și să crească rapid, este necesar să se creeze condiții optime pentru aceasta și să se obțină compoziția corectă a solului. Așadar, primul pas în pregătirea site-ului pentru plantarea unui gazon va fi îndepărtarea buruienilor. Trebuie să fie dezrădăcinate, excluzând posibilitatea ulterioară de creștere. O atenție deosebită în acest stadiu trebuie acordată buruienilor cu un sistem radicular mare sau lăstari împrăștiați pe suprafața pământului: toate trebuie îndepărtate. În continuare, săpați site-ul. Se recomandă săparea solului la o adâncime de cel mult 25 cm. În procesul de săpătură, este important să eliminați bucăți de rizomi ascunse anterior, atât din plantele cultivate, cât și din buruieni. În procesul de săpare, este important să pufniți bine solul pentru a crea accesul corect al aerului la stratul superior.

Instalarea sistemelor de drenaj

Prezența unui sistem de drenare sub gazon este o garanție a unei scurgeri rapide a apei topite și a ploii. Există mai multe modalități de organizare a eliminării corespunzătoare a umidității:

 • Sol cu ​​mai multe straturi (drenaj natural).

Stratul superior de sol (aproximativ 20 cm) este îndepărtat, un strat de pietriș și un strat de nisip (5 cm fiecare). Solul este din nou umplut de sus. O astfel de amenajare a amplasamentului va asigura eliminarea la timp a apei.

 • Montarea conductelor de scurgere (cea mai bună opțiune pentru zonele umede).

Drenele de azbest sunt săpate în jurul perimetrului cabanei de vară unde va crește gazonul, de asemenea în interiorul acestui perimetru la o distanță de 40-60 cm unul de celălalt. Sub ele, ar trebui să faceți o pernă de nisip și pietriș cu o grosime de aproximativ 30 cm.Un alt 10 cm de pietriș se toarnă peste goluri. Apoi se toarnă un strat de nisip de 10 cm, se pune geotextilul. Apoi, solul în sine este turnat (grosime de aproximativ 20-25 cm).

Atunci când așezați scurgerea, trebuie să luați în considerare panta șantierului și să dotați scurgerea corectă a apei.

Alinierea suprafeței

După finalizarea lucrărilor pregătitoare, ar trebui să începeți să nivelați solul, unde va fi plantată gazonul. Lucrările se pot face cu propriile mâini, dar proprietarii de terenuri trebuie să urmeze instrucțiunile noastre pas cu pas:

 1. Dezmembrați site-ul în site-uri separate: acest lucru va oferi ușurința realizării uniformității întregului sol, fără schimbări bruște.
 2. Pâlcuri mari de pământ (care s-ar fi putut forma după instalarea drenajului sau în timpul săpării) trebuie rupte cu o lopată.
 3. Între părțile selectate ale site-ului trebuie să instalați știfturi și să trageți de frânghie, care va servi drept ghid pentru uniformitatea acoperirii terenului.
 4. Folosind un greblă pentru a efectua nivelarea primară a pământului. Pentru suprafețe mari, este recomandat un cultivator manual. Un mod foarte popular de a „netezi” suprafața plăcii. În acest caz, o frânghie este legată de placă și placa în sine este întinsă pe suprafață, permițându-vă astfel să aliniați rapid și pur și simplu stratul superior al pământului.

Îngrășăminte și măcinare

Asigurarea unei bune creșteri a gazonului în apropierea dacha sau a clădirii de apartamente va ajuta la „hrănirea” corectă a plantelor. Pentru a face acest lucru, la suprafața solului se poate adăuga compost sau gunoi de grajd. Ele îmbogățesc solul și permit ca iarba să crească rapid. Pentru solurile argiloase (grele), o cantitate mică de nisip va fi o soluție bună. Dar, în sol (ușor) de nisip, dimpotrivă, ar trebui să adăugați puțin argilă sau sol negru. După saturarea solului, pământul este compactat sub gazon. Puteți efectua lucrarea în următoarele moduri:

 • Rolă de mână (greutatea sa nu trebuie să depășească 150 kg).

Rularea trebuie efectuată fără efort: solul se va așeza puțin sub greutatea rolei în sine.

Tabla este așezată pe marginea site-ului, care va fi plantată, iar proprietarul trece de-a lungul acestei plăci. Apoi pune un alt tablou în fața lui și se apropie de el. Munca se repetă până când tot pământul a fost tăiat. Principalul lucru este să nu mergeți de la tablă la sol pentru a evita apariția de caneluri și crearea de diferențe în gazon.

Locul de cădere a site-ului - ce este și cum să îl conduci

Pentru a scăpa complet de buruieni și pentru a normaliza solul, se efectuează toarna. În tehnologia agricolă, aburul este un câmp nesămânțat care „câștigă forță”. Adică este arat și lăsat fără semințe. Pentru gazon, procedura de abur nu durează un sezon întreg, ci doar 1-2 luni. Prin urmare, va fi decizia corectă să înceapă lucrul la sfârșitul lunii martie, astfel încât până în luna mai să poată să semeni semințe. În perioada de toamna, buruienile trebuie îndepărtate constant. Trezirea semințelor adormite va ajuta la pieptănarea periodică a solului cu ajutorul unui grebl de ventilator. Acestea vor ajuta la saturarea solului cu aer și astfel vor accelera procesul de germinare a buruienilor. Apoi rămâne doar să îndepărtați manual plantele dăunătoare. O alternativă la abur poate fi considerată însămânțarea gunoiului de grajd verde. De exemplu, cu 1,5 luni înainte de semănatul gazonului, se plantează un trifoi și lupin. După această perioadă, se efectuează aratarea șantierului. Astfel, lăstarii crescuți vor fi „săpați” în sol. Acestea vor ajuta la îmbogățirea pământului și vor crea condiții favorabile pentru creșterea gazonului..

Semănatul și caracteristicile sale

După ce am terminat toate lucrările pregătitoare, alegând un amestec de iarbă adecvat și calculând metoda optimă de distribuție a acestuia pe șantier, puteți semăna gazonul. Efectuarea independentă a unei astfel de proceduri nu este dificilă. Următoarea instrucțiune pas cu pas vă va ajuta în acest sens:

 1. Împărți întreaga zonă în pătrate separate și pregătește pentru fiecare pătrat cantitatea necesară de amestec de gunoi.
 2. Semănați gazonul de-a lungul și de-a lungul fiecărui pătrat, încercând să nu lăsați zone goale și, în același timp, să nu „suprapopulați” părți individuale ale solului.
 3. Mergeți cu grijă grebla pe zonele semănate: acest lucru va ajuta la aprofundarea ușoară a semințelor în sol. Este indicat nu numai să pieptănăm solul cu o greblă, ci și să străpungem ușor pământul cu ele.
 4. Mergeți de-a lungul rolei pentru a tăia semințele și nivelați stratul superior.
 5. Udați zona cu o cantitate mică de apă, utilizând o duză specială cu modul „ceață” pentru furtunul de udare.

Avantajele așternerii unui gazon

Spre deosebire de un gazon obișnuit, un rulou nu necesită semănat. De obicei se vinde în rulouri mici, cu o dimensiune de 0,8-1 m pe 2 m. Dar chiar și sub o astfel de peluză trebuie să pregătiți în mod special solul. În general, procedurile organizatorice pentru toate tipurile de acoperiri de gazon sunt aceleași și includ: curățarea locului, îndepărtarea buruienilor și nivelarea solului, aranjarea drenării, aplicarea îngrășămintelor, tamponarea. În plus, peluza rulată se desfășoară doar și se potrivește pe terenul pregătit. Această tehnologie economisește mult timp. În plus, imediat după așezarea gazonului, vă puteți bucura de un design de peisaj de lux. Datorită faptului că nu este necesar să plantați un gazon rulat, puteți actualiza literalmente o vedere a unei grădini sau a unei curte a unui teren personal în doar câteva zile. Un alt plus este uniformitatea capacului și absența „pete chelie” pe ea ca urmare a unei germinări slabe a semințelor. Cu toate acestea, după primirea rulourilor, trebuie să procedați imediat la așezarea și udarea lor primară. În caz contrar, iarba va începe să se usuce și poate dispărea parțial..

Cum să-i pese

Nu numai semănatul, ci și îngrijirea gazonului ar trebui să fie corecte și cel mai important - la timp. O importanță deosebită este protecția, îngrășământul și alte îngrijiri în diferite perioade ale anului. Urmând recomandări simple și executând pas cu pas fiecare dintre ele, puteți evita probleme cu dispariția gazonului sau ofilirea parțială a acestuia, înghețarea.

După ce iarba crește, este necesară organizarea unei udări corecte. De asemenea, în perioada de vară, poate fi necesar îngrășământ. Toamna, udarea trebuie redusă (în special în zona cu ploi dese). Eliminarea la timp a buruienilor emergente va fi, de asemenea, obligatorie. În noiembrie, ar trebui să petreceți ultima tunsoare și să îndepărtați frunzele căzute din gazon.

Pentru ca iarna gazonul să nu dispară și să poată crește din nou primăvara, trebuie să încetați udarea. De asemenea, încărcările nu sunt recomandate (pentru tipul de sport) - mersul pe plante este mai bine exclus. Dacă zăpada este rară în zona dvs., acoperirea plantelor cu îngheț vă va ajuta să le protejați de îngheț..

Pregătirea peluzei pentru noul sezon începe cu eliminarea ierbii vechi. Dar munca trebuie făcută doar pe iarbă uscată și pe vreme uscată. Germinarea buruienilor vechi trebuie îndepărtată. Mai departe, se efectuează aerarea solului (de exemplu, prin străpungerea solului cu un pas de ploaie). Este necesar să excludeți acumularea de apă topită, dar după formarea vremii uscate și calde, puteți face îngrășăminte cu azot.

Udarea

În procesul de încolțire a peluzei ar trebui să aibă grijă de udarea sa moderată și blândă. De aceea, ar trebui exclusă furnizarea de apă de la un furtun la lăstari tineri. Este necesar să folosiți o duză specială cu modul „ceață”, care va ajuta la pulverizarea ușoară a ierbii. Udarea gazonului primăvara și vara ar trebui să fie dimineața devreme sau seara târzie. Plantele tinere se recomandă să fie udate puțin, dar deseori. Dar iarba înrădăcinată poate fi udată din abundență o dată la 2-4 zile (în funcție de vremea stabilită și temperatura aerului). În perioada de toamnă, udarea trebuie redusă: selectați frecvența de udare individual. Sarcina principală este absorbția completă a umidității și uscarea bună a plantelor. În ceea ce privește reîncărcarea automată (de exemplu, atunci când folosiți un stropitor automat), apa din ea trebuie furnizată în porții mici, excluzând formarea de bălți pe gazon.

îngrăşăminte

Fertilizarea pe gazon trebuie efectuată în diferite perioade ale anului. În acest caz, compoziția substanțelor va varia în funcție de sezon. Următorul indiciu vă va ajuta să alegeți îngrășământul potrivit pentru o bună creștere a gazonului:

Imediat după topirea zăpezii, trebuie adăugate îngrășăminte lichide, care includ azot, fosfor și potasiu. Această combinație va consolida sistemul de rădăcini, creșterea sănătoasă a gazonului și rezistența sa la boli.

Expunerea constantă la temperaturi ridicate, lumina solară strălucitoare poate duce la epuizarea gazonului. Nitroammofoski va ajuta la menținerea aspectului și stării sale sănătoase. Se recomandă utilizarea acestuia la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie. La jumătatea lunii iulie și la începutul lunii august, ar trebui adăugată sare de potasiu. Dar la sfârșitul lunii august, este recomandată introducerea amestecurilor de fosfați de potasiu. O astfel de saturație a solului va asigura o creștere densă și densă a capacului, rezistența sa la boli și influențe negative.

Pregătirea plantelor pentru iernare și ajutarea acestora să suporte orice răceală va ajuta la introducerea compușilor fosfat de potasiu. Această procedură se realizează de obicei cu 1-2 săptămâni înainte de îngheț..

O tunsoare

Tăierea corectă a peluzei de grădină este destul de simplă folosind tunsori și tunsori moderni. Prima cosire se efectuează atunci când iarba de gazon a crescut cu 7-8 cm. Re-cosirea se face o dată pe săptămână. La efectuarea acestei lucrări, se recomandă respectarea unor cerințe simple:

 1. Este necesar să efectuați o tunsoare nu mai devreme de a doua zi după udarea seara. Mașina de tuns iarba nu se va mișca bine pe terenul umed, iar mașina de tuns iarba va cosi, de asemenea, brățări umede inegal. Iarba tăiată la ora prânzului poate începe să „ardă” și să devină galbenă.
 2. Fiecare fâșie nouă de tunsori trebuie să fie perpendiculară cu cea anterioară. Această regulă vă va permite să faceți tăieturi precise, să obțineți o acoperire netedă și densă.
 3. După cosit, se recomandă pulverizarea ușoară a gazonului cu apă pentru a menține rezistența la încolțire. Fertilizarea este de asemenea permisă (cu excepția cazului în care, desigur, nu a fost efectuată în ultimele 1-2 săptămâni și va fi adecvată).
 4. Lamele tăiate de iarbă nu trebuie lăsate pe site, altfel pot duce la putrezirea anumitor părți ale gazonului și la apariția unor „pete chel” inestetice pe gazon..

Combinație și aerare

Combinarea gazonului constă în îndepărtarea plantelor și buruienilor vechi, deschizând accesul aerului la sistemul de rădăcini de iarbă. De obicei, pieptănarea se face toamna după ultima cosire a gazonului. Dar, de asemenea, această procedură este recomandată să fie repetată primăvara înainte de începerea unui nou sezon. Pieptănarea va ajuta la „reînvierea” plantelor și le va oferi condiții excelente pentru creștere. Vara, pieptănarea nu se poate efectua, în caz contrar, întreaga acoperire va fi spartă. În ceea ce privește aerarea, această procedură are ca scop ruperea crustei solului, care se formează în procesul de udare și uscare a pământului. Aerarea se efectuează o dată pe sezon - toamna, după pieptănare. Dar poate fi efectuată și în alte perioade, dacă iarba de gazon începe să doară, bălțile rămân în unele zone și apa nu trece. Pentru aerare, puteți utiliza un gunfier sau un instrument special - un aerator. Adâncimea găurilor create în sol trebuie să fie cuprinsă între 7 și 15 cm.

Dezinfectarea și combaterea buruienilor

În primul an după plantarea unei peluze, nu trebuie să fie scoase buruienile. Cosirea in timp util va ajuta la protejarea gazonului de buruieni. Acestea vor preveni creșterea buruienilor (precum și apariția de noi unități din cauza semințelor și lăstarilor), vor ajuta iarba de gazon să se dezvolte și să „alunge” astfel de vecini. În cel de-al doilea an și după ce trebuie să efectuați îndepărtarea manuală a buruienilor - desfacerea sau scoaterea lor cu rădăcina. În gaura rezultată după extragere, trebuie să semeni un gazon nou. Pentru peluzele care cresc mai mult de 3-4 ani, pesticidele sunt permise. Dar ele trebuie utilizate foarte atent: ridicați cantitatea potrivită de pesticide în Spitz și injectați-le în tulpina buruienilor. Când mușchi apare pe site, este permisă aerarea neprogramată. Dacă mușchiul a crescut pe o peluză sub copaci, se recomandă să taie ramurile și să ofere acces la lumina soarelui..

Concluzie

Nu este ușor să plantezi o casă frumoasă sau un gazon cu propriile mâini. Dar dacă urmați indicațiile detaliate ale specialiștilor și aveți grijă de iarba de gazon la timp, atunci nu va fi dificil să realizați un gazon verde ideal în jurul casei. Dacă doriți, puteți planta ca un gazon verde obișnuit, care va completa paturile cu flori sau poate crea o copertă densă unde puteți merge. O astfel de peluză nu numai că va decora site-ul, dar va crea, de asemenea, zone de joacă originale pentru copii și zone de recreere pentru adulți. Printre varietatea de amestecuri de iarbă, puteți găsi coperți originale cu diferite flori de luncă. Un astfel de ansamblu va decora în mod neobișnuit infieldul și va ajuta la evidențierea rezervoarelor artificiale sau a formelor de grădină mici într-un mod non-standard. Principalul lucru este să nu uitați să eliminați buruienile la timp, să efectuați aplicarea îngrășămintelor și, bineînțeles, să udați gazonul la timp. Atunci nu va forma doar o acoperire densă, dar va putea deveni și mai strălucitor și mai dens în anii următori..