Broccoli: cultivare și îngrijire în aer liber

Buna ziua dragi cititori. La întâlnirile trecute, am vorbit despre cum să plantăm ridichi și praz. Astăzi voi vorbi despre Broccoli sau sparanghel - o plantă vegetală anuală din familia Varză. Aceasta este o plantă cu creștere rapidă, atingând o înălțime de 60-90 cm. În vârful căreia se formează multe tulpini de flori, care se termină în grupuri dense de muguri mici verzi, colectați într-un cap mic desprins, care este tăiat pentru utilizare.

Cele mai potrivite condiții pentru creșterea broccoliului sunt o climă rece și umedă, cu o temperatură cuprinsă între 18 și 23 de grade. Recoltarea se face la o dimensiune a capului de 10-17 cm. Mai mult, dacă este tăiată, atunci capete noi se pot dezvolta din mugurii laterali, într-un climat blând, acest lucru vă permite să recoltați câteva luni la rând.

Broccoli diferă de conopidă într-un cap mai puțin dens, care se termină cu muguri de galben, albastru, verde sau violet, colectați în mănunchiuri. În ceea ce privește randamentul, este de două-trei ori mai mare decât culoarea, are un gust minunat și un conținut redus de calorii..

Ca cultură de grădină, mulți grădinari și grădinari o aleg. Cultivarea și îngrijirea acestei legume în câmp deschis nu prezintă dificultăți speciale, varza dă o recoltă bună chiar și în regiunile cu veri reci și scurte. Este relativ rezistent la îngheț și poate tolera până la -7 grade. Broccoli nu are cerințe ridicate pentru condițiile meteo și sol, poate crește pe soluri umede și grele.

Cum să crești broccoli în teren deschis în țară

Există două moduri principale de a planta această varză:

Fiecare metodă are pro și contra. Sezonul de creștere pentru broccoli este de 60-150 de zile. Prin urmare, pentru a obține capete în fazele incipiente, se folosește numai plantarea din răsaduri. Semănatul se face cu aproximativ 40-50 de zile înainte de data prevăzută pentru plantare în pământ deschis. Prin urmare, dacă doriți să recoltați în august sau septembrie, plantați răsaduri în martie - aprilie. Pentru regiunile sudice, este posibil să plantezi varză direct în pământ, perioada caldă este mai lungă și va fi suficientă pentru creșterea normală a plantelor și maturarea.

Nu sunt necesare condiții speciale pentru dezvoltarea varză, se poate remarca doar faptul că iubește iluminatul și umiditatea bună, temperatura optimă pentru aceasta fiind cuprinsă între 18 și 23 de grade. Dar, în ciuda acestui fapt, tolerează bine căldura și înghețurile ușoare..

Plantăm broccoli pentru răsaduri. Timpul de aterizare

Să aruncăm o privire mai atentă asupra modului de obținere a acestei minunate legume. Întrucât clima latitudinilor temperate predomină în majoritatea regiunilor din Rusia, cea mai optimă și, pentru multe regiuni, singura modalitate de a planta broccoli este să plantezi pe pământ deschis din răsaduri..

După cum am mai spus, răsadurile sunt plantate cu aproximativ 40-50 de zile înainte de data prevăzută pentru plantare pe șantier. Cum să crească răsaduri din semințe am să vă spun mai jos.

Alege semințe de varză:

Atenție la perioada de maturare. Voi arăta ce semințe folosesc pe site-ul meu:

Ton:

Varietate matură timpurie de selecție internă. Maturizare timpurie, maturare în 60-90 de zile de la germinare.

Caracteristicile plantei. Ieșirea este semi-orizontală, cu un diametru de 19... 23 de centimetri. Capetele sunt de culoare verde închis, dar pe vreme rece și caldă culoarea poate dobândi o nuanță maronie-maronie, densă, care cântărește 160... 200 de grame. Productivitatea este de până la 2 kilograme, la prima recoltă până la 1 kilogram pe metru pătrat. În 5... 8 zile după recoltarea capetelor mature, crește capetele ordinelor a doua și ulterioare. Gust bun. Recomandat pentru conserve.

Data semănatului. Semănatul răsadurilor la mijlocul lunii aprilie. Scufundați-vă în faza de cotiledon. Aterizare la mijlocul lunii mai.

Geometria însămânțării: distanța între rânduri 60cm, între plante 20-30cm.

Vitamina:

Selecție internă de broccoli cu varză coaptă.

Început de maturare: când semănăm semințele în februarie, produc o recoltă de la începutul lui iunie până în septembrie.

Caracteristicile plantei. Priza este semi-orizontală cu un diametru de 40... 58 centimetri. Capetele sunt de culoare verde închis, dens, cântărind 133... 354 grame. Productivitate de până la 2,4 kilograme pe metru pătrat. În 7... 10 zile după recoltarea capetelor mature, crește capetele ordinelor a doua și ulterioare.

Îngrijire. Soiul necesită curățare în timp util, deoarece capetele se desprind rapid.

Fiesta F1:

Varza de broccoli cu varza ridicata timpurie medie.

Debut de maturare: 80 de zile de la germinare până la maturarea tehnică.

Caracteristicile plantei. Frunza este lungă, albastru-verde, puternic disecată, cu o ușoară acoperire ceroasă. Cap de dimensiuni medii, rotunjit plat, până la rotunjit, parțial acoperit, verde închis, foarte dens, deluros de mediu. Gustul este excelent. Hibridul se caracterizează prin maturarea prietenoasă a culturii. Recomandat pentru gătit acasă și conserve. Productivitate 2,5... 3,5 kilograme pe metru pătrat.

Data semănatului. Semănatul răsadurilor la mijlocul lunii aprilie. Scufundați-vă în faza de cotiledon. Aterizare la mijlocul lunii mai.

Geometria însămânțării: distanța între rânduri 50cm, între plante 30cm.

Rezistența la boli. Rezistent la ofilirea Fusarium.

Linda:

Broccoli ceh Moravoseed.

La jumătatea sezonului, perioada de la germinare completă la maturitate tehnică 85 de zile.

Caracteristicile plantei. Planta este de dimensiuni medii, frunzele sunt ridicate. Capul este eliptic, de dimensiuni medii, verde închis, fără antocianină, deluroasă medie, densă, frunzele acoperitoare nu există. Capul este verde închis, cântărind 300... 400 de grame. După tăiere crește până la 7 capete de urmași. Productivitate 3... 4 kilograme pe metru pătrat.

Geometria însămânțării: distanța între rânduri 50cm, între plante 50 cm.

Cu semințele hotărâte.

Vreau să notez că semințele de varză sunt deja pregătite pentru însămânțare, sunt tratate cu un regulator de creștere, fungicid și acoperite cu un colorant.

Dacă nu aveți aceste semințe, trebuie să le pregătiți..

Pregătirea semințelor:

Puneți semințele selectate într-o pungă de tifon și scufundați-vă în apă fierbinte cu o temperatură de 48-55 grade timp de 20-25 minute sau doar într-o soluție slabă de permanganat de potasiu la temperatura camerei timp de 15 minute. Clătiți punga în apă rece și puneți-o într-o soluție de HB-101, în proporție de 1 picătură pe jumătate de litru de apă, o zi, apoi clătiți din nou.

După aceea, se recomandă așezarea semințelor pe raftul de jos al frigiderului pentru întărire timp de o zi. După frigider, îl puteți usca puțin până la curgere, sau nu puteți face acest lucru. Materialul semințelor pentru plantare este gata.

Pregătiți terenul pentru plantare:

 • Amestecul de sol este pregătit cu două zile înainte de semănatul pe baldachin. Puteți folosi solul achiziționat sau puteți face singur. Compoziția optimă a terenului pentru plantarea de varză este un amestec de pământ, turbă și nisip în raport de 1: 1: 1. Permiteți-mi să vă reamintesc că broccoli nu este exigent pentru condițiile solului. Dar este mai bine să nu folosiți vechile terenuri de grădină, deoarece puteți aduce boli cu acesta. În amestecul rezultat, adăugați cenușă pe baza unei găleți de pământ 1 pahar de cenușă.
 • Se varsă substratul cu o soluție roz de permanganat de potasiu.
 • A doua zi, vărsați solul cu o soluție fungicidă. Este mai bine să o faceți cu o soluție de Fitosporină.

Lasă să stea încă o zi.

 • Nivelați stratul de suprafață al pământului.
 • Faceți indentări sub formă de rânduri la o distanță de 3 cm unul de celălalt și 1 cm adâncime.
 • În caneluri, așezați semințele la o distanță de 1 cm unul de celălalt.
 • Nivelați suprafața. Acest tip de pescaj este proiectat pentru culegerea ulterioară. Dar poți face fără el, dacă le pui în casete. Umpleți-le cu pământ, faceți o adâncire cu un băț, așezați o sămânță și nivelați suprafața.
 • Acoperiți culturile cu material de acoperire ușoară și acoperiți cu un film deasupra. Puneți recipientele într-un loc cald, cu o temperatură de 20-24 grade. Fotografiile vor apărea în 4-7a zi, în funcție de temperatură. După aceea, îndepărtați materialele de acoperire și mutați răsadurile mai aproape de lumină.

Respectați temperatura după apariție:

 • primele 5 zile: în timpul zilei + 8... + 10, noaptea +6 grade
 • următoarele zile: în timpul zilei + 16... + 20, noaptea + 12... + 16 grade

O temperatură peste +20 de grade duce la formarea prematură a capului. Udarea excesivă poate duce la boala piciorului negru..

Alegeți o varză la vârsta de 14 zile după germinare. După o scufundare, pentru o mai bună supraviețuire, protejați răsadurile de lumina directă a soarelui și creșteți temperatura până la 21 de grade, după ce răsadurile devin mai puternice, întoarceți-le la regim în timpul zilei + 16... + 17, noaptea + 10... + 12 grade.

Cultivăm broccoli din semințe

Dacă locuiți în regiuni calde, puteți planta broccoli în pământ deschis fără răsaduri, imediat cu semințe. Într-un mod fără sămânță, puteți semăna la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai. Cum se prepară solul pentru plantare, citiți aici. În primul rând, înmuiați semințele într-un stimulator de creștere, conform instrucțiunilor, apoi plantați-le. Săpați pământul, vărsați-l cu soluție de 1% permanganat de potasiu.

A doua zi, o soluție de fitosporină. Aduceți în cenușă, aplatizați-vă.

Plantează semințe în găuri adâncime de 1 cm, la distanța recomandată, în funcție de soi, câte 3-4 semințe fiecare. Până la apariția răsadurilor, acoperiți zona excavată cu folie sau o sticlă goală tăiată la jumătate.

Cu lăstari de masă, subțiați varza, îndepărtați cele mai slabe varză.

Rețineți că plantarea soiurilor de maturare târzie nu este complet nejustificată, este posibil ca cultura să nu aștepte.

Agrotehnică care cultivă varză de broccoli - plantare și îngrijire

Plantarea solului ar trebui să conțină nutrienți esențiali. Parcela este pregătită încă din toamnă. Cel mai convenabil îngrășământ este nitrofoska, conține 12-17% azot, fosfor și potasiu, iar aplicarea sa nu vă va lăsa să greșiți dacă nu cunoașteți compoziția chimică a solului din zona dvs. Nitrofosku aduce în proporție de 40g la 1mp. Este foarte util să adăugați îngrășăminte care conțin bor și molibden..

 • Primăvara, înainte de aterizare, vă recomand să verificați cu calendarul lunar și să stabiliți cea mai convenabilă zi pentru acest lucru. Aterizarea se realizează pe luna în creștere. Acordați atenție culturilor care au crescut pe acest loc.

Predecesori răi:

Predecesori buni:

 • Siderate
 • morcov
 • cartofi
 • arc
 • fasole
 • castraveți
 • Săpați în zona selectată, făcând anterior cenușă 1 pahar pe 1 mp. și îngrășăminte organice sub formă de humus sau compost, pe baza podelei găleții la 1mp.
 • Nivelați patul și vărsat cu soluție de fitosporină.
 • Groapa pe baza geometriei semințelor aplicate soiului tău. De exemplu, pentru soiul Tonus, geometria semănatului este următoarea: distanța dintre rânduri este de 60 cm, între plante 20-30 cm.
 • Gropi cu apă, câte 2-3 litri în fiecare.
 • Scoateți răsadul din casetă, puneți-l în locaș, acoperiți-l cu pământ (2-3 cm deasupra gâtului rădăcinii) și luați-l puțin. Presărați deasupra cu pământ uscat sau mulci, acest lucru va preveni formarea de crustă pe suprafața solului.

Este mai bine să plantezi răsaduri după-amiaza. În acest caz, umiditatea va rămâne pe pământ mai mult și nu va exista o iluminare puternică în lumina directă a soarelui..

Îngrijirea ulterioară a broccoli constă în udare, buruieni și îmbrăcăminte periodică. Hrănește planta de două ori:

 • prima dată la 2-3 săptămâni de la plantare
 • a doua oară după ce capetele sunt legate pe varză

Fertilizați cu o soluție de mulleină în proporție de 1:10, la rata de 1 litru de soluție per bucșă.

După udare, dacă nu folosiți mulci, asigurați-vă că slăbiți pământul.

Monitorizați cu atenție aspectul dăunătorilor pe frunze, fie că este vorba de purici cruciferi sau fluturi, precum și aspectul unei boli precum piciorul negru. Cu o astfel de boală, zonele afectate ale tulpinii se întunecă, devine subțire, putrezește și se rupe.

Cauzele acestei boli sunt umiditatea excesivă, plantarea îngroșată, lipsa ventilației. Când apar simptome ale bolii, udă planta cu o soluție de permanganat de potasiu în proporție de 0,5 g la 1 litru de apă. După două săptămâni, repetați tratamentul..

Cum să crească varză, astfel încât să nu iasă la culoare

Mugurii de pe varza pe care o folosim ca hrană formează inflorescențe, iar dacă inflorescențele au flori galbene, se crede că varza este supraîncărcată. De fapt, înflorirea este una dintre proprietățile naturale ale broccoli. Și oricum va înflori, mai devreme sau mai târziu. Problema este că înflorește mai devreme decât ne dorim. Voi încerca să vă spun cum să previn acest lucru..

Voi spune imediat dacă varza a înflorit, o puteți folosi pentru mâncare, toate vitaminele și mineralele rămân în ea, doar prezentarea și puțin gust sunt afectate. Problema principală a înfloririi timpurii este că broccoli nu și-a câștigat masa și prezentarea.

Există mai multe motive pentru înflorirea timpurie. Una dintre principalele este lipsa de nutriție. Varza este foarte sensibilă la lipsa de potasiu și fosfor și necesită, de asemenea, îngrășăminte care conțin molibden și minerale de bor. Cumpărați îngrășăminte humate de potasiu cu microelemente și până când seturile de cap încep să se scurgă, apăți la fiecare 10-20 de zile conform instrucțiunilor, de îndată ce planta dvs. devine mai puternică și câștigă putere după plantare. Astfel alimentezi planta și stimulează seturile de cap.

O altă cauză a înfloririi timpurii este temperaturile ridicate și scăzute ale aerului. Dacă capetele de legare au loc în timpul sezonului cald, atunci, cel mai probabil, varza va avea culoare. Puteți încerca să evitați acest lucru prin umbrirea plantei și udarea frecventă. Dar nu inundați prea mult, mlaștinile din rădăcini nu ar trebui să fie.

Dăunători de varză și cum să faci față cu ele

Când crești broccoli, fii pregătit pentru faptul că trebuie să te descurci cu dăunători, care nu sunt atât de puțini. Pe varză pot apărea purici cruciferi, muște de varză, afide, fluturi, precum și bâlci și melci. Toate acestea reprezintă o amenințare serioasă pentru viitoarea recoltă..

afide:

insecte mici supt 1,9-2,3 mm lungime, fără aripă și cu aripi. Ele sug sucul din plante, lasă să se decoloreze, se ondulează, se roz și se estompează..

Varza Fly:

Mușcă mică de 6,0-6,5 mm lungime, de culoare cenușie. Larvele lungi de 8 mm care ies din ouăle depuse de o muscă pe solul de lângă tulpina unei plante sunt dăunătoare. Larvele pătrund în rădăcini, tulpini și chiar se îndreaptă. Se oferă până la 2 și mai multe generații pe an. Pupae overinter în sol.

Purici crucifere:

Gandaci mici negri de 2-3 mm. Ele hibernează în stadiul de gândac adult, sub resturile plantelor din stratul superior al solului. Ieșiți primăvara devreme și dăunează plantelor tot sezonul.

Varză Albă

Fluture cu o anvergură de aripă de 4-5 cm în culoare albă sau galben-lămâie. Belyanka face o zidărie rotundă pe partea inferioară a foii. Principala pagubă este cauzată de omizi galbene-verzi, cu o lungime de până la 4 cm. Mai multe generații pe sezon. Overparea pupae pe resturile vegetale.

Varză de varză:

Fluture cu anvergură până la 4 cm maro-gri. Vara începe la începutul verii. Femelele depun ouă pe spatele frunzelor. Omizii tineri sunt verzi, iar adulții sunt de culoare brună, cu o lungime de până la 5 cm. Călugarii mănâncă găuri mari în frunze, pătrund în cap și scobesc pasajele. În general, pupae în timpul solului, dă o generație.

Varza de varză:

Un fluture mic cu o anvergură de aripă de 13 mm are o culoare cenușie-maro, ale cărui omizi mănâncă carnea foii din partea inferioară, formând pagube sub formă de ferestre mici. Caterpillars sunt verzi, fusiforme, lungi de 9-14 mm, se dezvoltă 1,5-2 săptămâni. Peste vară dă până la 4 generații. Overparea pupae pe resturile vegetale.

Melci și cruste:

O slugă este un melc fără coajă de până la 5-7 cm lungime. Mâncați frunze, distruge complet plantele în perioada de răsad. Păstrați adulți și ouă sub adăposturi. Periculos dacă există exces de umiditate..

Există un număr foarte mare de insecticide moderne care pot face față invaziei dăunătorilor. Dacă sunteți un susținător al agriculturii ecologice, începeți cu utilizarea remediilor populare, multe dintre acestea eliminând destul de eficient dăunătorii de varză și reduceți semnificativ numărul acestora. Dacă remediile populare nu ajută, atunci folosiți substanțe chimice.

Infuzie de frunze de tutun. Folosit contra puricii crucifere.

 • 200 g de frunze de tutun se toarnă 10 l. apă caldă și lăsați-o să se fierbe 2-3 ore, apoi strecurați și adăugați 1 linguriță. sapun lichid. Această infuzie este pulverizată cu plante.

Nu uitați: pulverizarea paturilor este strict interzisă pe vreme însorită. Cel mai bine este să faci acest lucru seara târziu, când soarele este deja inactiv.

Un decoct de tulpini de țelină. Se folosește împotriva muștelor de varză.

 • 1 kg. se macină tulpinile de țelină, se toarnă 2l. apă și fierbe 30 de minute, apoi insistă încă 2-3 ore. Înainte de utilizare, se răcește perfuzia, se strecoară și pentru fiecare 1 l. compoziție se adaugă 5 l de apă. Pentru o mai bună aderență la frunzele plantelor, la amestecul finit se pot adăuga 10g. sapun lichid.

Infuzie de păpădie. Împotriva puricii crucifere.

 • 500g treceți frunzele proaspete și rădăcinile de păpădie printr-o mașină de tocat carne, turnați 10l grupa rezultată. apă, amestecă, încordă și adaugă 1 lingură. sapun lichid.

O soluție de amoniac. Împotriva urșilor, slugilor, afidelor, furnicilor.

 • Se dizolvă 10 ml amoniac într-o găleată cu apă. Pentru a speria un urs căruia îi place să se așeze pe paturile de varză, înainte de a planta răsaduri, adăugați nu mai mult de 0,5 l în fiecare godeu. soluţie. Când se tratează folia de varză cu soluție de amoniac, puteți adăuga puțină săpun de rufe în compoziție.

Infuzie de vâsc. Împotriva afidelor, omizilor.

 • Turnați un kilogram de tulpini, frunze și flori cu apă clocotită și lăsați-l să se rumenească o jumătate de oră. Apoi adăugați 10l. apă și se lasă încă 4 zile. Înainte de utilizare, adăugați 40g în perfuzie. săpun.

Cenușă pentru nutriția plantelor și combaterea dăunătorilor. Împotriva puricii crucifere, muștele de varză, bâlciurile.

 • Există o părere că puricii crucifere preferă să mănânce frunze curate. Prin urmare, puteți praf varza cu un amestec de cenușă de lemn și puf de var tăiat (1: 1). Alternativ, este potrivit și un amestec de praf de cenușă și tutun (1: 1)..

Caracteristici de creștere a broccoli în Siberia

Rezistent la broccoli de varză rece și fără pretenții, soiurile sale și toate tipurile de hibrizi pot fi cultivate până la îngheț. Condițiile climatice din Siberia nu afectează capacitatea plantei de a da roade și dezvoltarea normală a capetelor de varză. Dacă întreaga linie de soiuri și hibrizii lor, care numără mai mult de 200, este potrivită pentru Rusia centrală, atunci atunci când se cultivă varză la temperaturi scăzute, soiurile cu o perioadă de maturare minimă, este necesară maturarea timpurie.

Soiurile care coacă vara sau toamna nu sunt potrivite pentru Siberia. Un anotimp lung de creștere înseamnă moartea plantei în primele înghețuri. Când planificați o plantare pe un șantier, alegeți soiuri timpurii de broccoli, de exemplu:

Batavia F1

Batavia F1 este un hibrid de broccoli olandez la jumătatea timpurii. Perioada de maturare 95-102 zile. Dimensiunea inflorescențelor mature este impresionantă: în medie, capetele cântăresc 700-800 g, dar pot atinge un record de 2 kg. În plus, atunci când sunt tăiate, legumele tolerează bine transportul, spre deosebire de majoritatea altor soiuri.

Vyarus

Perioada de maturare este de 65-75 zile. Broccoli din soiul polonez Vyarus nu se poate lăuda cu dimensiuni atât de impresionante de inflorescențe precum Batavia F1, dar după tăierea capului principal pe tulpină, se formează rapid altele suplimentare. De aceea, cu o masă mică de inflorescențe în varză din acest soi, o cultură atât de bună.

În plus, plantele din acest soi pot tolera în mod adecvat atât temperaturile scăzute cât și cele ridicate..

Capul ondulat

Perioada de maturare este de 80-95 zile. Masa principală inflorescență a broccoliului Capul ondulat depășește 500 g. După tăiere, pe tulpină se formează 5-6 capete laterale cu o greutate de 30-40 g.

Varza asta practic nu este bolnavă. Inflorescențele sunt excelent depozitate și sunt potrivite pentru îngheț..

Stromboli F1

Perioada de maturare este de 65-70 de zile. Acest hibrid olandez-israelian a intrat în Registrul statului rus al semințelor doar în 2015 și până în prezent este vândut doar în pachete de 1000 de bucăți. Un plus evident - semințele sunt deja tratate cu Tiram (fungicid).

Stromboli F1 este un hibrid fructificat timpuriu și destul de mare. Inflorescențele sale sunt foarte gustoase și hrănitoare..

Jung F1

Perioada de maturare este de 60-65 de zile. Inflorescențele acestui hibrid sunt foarte mici, dar foarte gustoase. Junga este un adevărat campion în ceea ce privește conținutul de vitamine. Prin urmare, pentru a le păstra, este mai bine să nu fierbeți inflorescențele, ci să le folosiți proaspete.

Restul tehnologiei agricole de cultivare a varzei pentru Siberia și alte regiuni nu este diferit.

Cum să crească varză în suburbii

Regiunea Moscova aparține zonei de mijloc a Rusiei, cu predominanță a climatului continental temperat. Cultivarea broccoli în această regiune este foarte favorabilă. Am scris mai sus despre metodele de plantare și îngrijire, toate acestea se aplică în mod egal la suburbii.

Vă sugerez în plus să vizionați un videoclip despre cum să ne plantăm legumele și să obținem o recoltă bună.

Totul este pentru mine. Sper că ai adunat o mulțime de informații utile despre o legumă atât de minunată precum broccoli. Ei bine, îmi iau rămas bun de la tine!

Cu stima, Alexander

Evaluarea articolului (puteți evalua):

Brocoli

Varză de broccoli, cunoscută în lume încă de la Roma antică. Și, patria sa este Marea Mediterană și Asia Mică. Varza a început să cucerească Europa în secolul al XVI-lea. Adevarata popularitate a varzei a fost abia în mileniul XX.

Dar, chiar și acum, nu este popular în Rusia, însă, nutriționiștii își fac treaba, iar varza devine populară în rândul iubitorilor unei diete sănătoase. În toate privințele, această legumă seamănă cu conopida, dar, după gust, compoziția chimică și aspectul sunt foarte diferite de aceasta.

Utilitatea și caracteristicile varzei

 • Bulion de broccoli. Conține guanină și adenină, care sunt dăunătoare sănătății umane.
 • Prăjirii. Acesta este cel mai dăunător mod de a găti broccoli. Fierberea îndelungată, coacerea, de asemenea, nu este binevenită.
 • Cel mai util mod de consum brut. În al doilea rând este abur.
 • Conține multă fibră. Prin urmare, ajută la curățarea intestinelor. În o sută de grame există doar 34 kcal.
 • Broccoli este contraindicat la persoanele cu aciditate crescută a stomacului.
 • Triptofan, lizină, compoziție proteică. Concurează cu ouă de vită și de pui. Dar, în același timp, nu are colesterol, deoarece proteina este aici, de origine vegetală.
 • Vitamine B (B1, B2, B6), E, ​​A, PP, K, U, C:
  • C - aici este mai mult decât în ​​portocale și lămâi.
  • U - aici este, de asemenea, mult ca în sparanghel.
 • Macro și oligoelemente. Potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, fosfor, zinc, mangan, cupru și seleniu.
 • Sulforafan. Inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.
 • Plantă anuală.
 • După tăierea capetelor, altele noi cresc.
 • Nu tolerează căldura. Prin urmare, pentru broccoli temperatura optimă este de 16 ° C - 20 ° C.
 • Inflorescențele nu trebuie să fie umbrite, aceasta este o diferență cheie față de conopidă, unde capetele nu le place lumina soarelui.
 • După tăierea capului principal, lăstarii laterali încep să se ramifice. Care merg și la mâncare..

Puncte importante la distilarea răsadurilor

 1. Prezentarea tratamentului semințelor.
 2. Pregătim corect solul.
 3. Timpul de aterizare.
 4. Îngrijirea semințelor.

Pregătirea semințelor

Pregătim semințe, precum și pentru orice varză. Citiți cu atenție articolul. >>>

Cum se prepară solul pentru răsaduri

Timpul de aterizare

Broccoli, la fel ca conopida, este slab păstrat. De aceea, primăvara, semănând semințe pentru răsaduri, este de dorit să se spargă în intervale de 2 până la 3 săptămâni. În acest caz, vom avea produse proaspete pe tot parcursul verii. Cu toate acestea, varza nu tolerează suprasolicitarea. Dacă, la timp, nu se scoate, capul înflorește. Și 36 - 40 de zile este perioada de la semănatul semințelor până la plantarea în pământ deschis. Aici, avem timpi de maturare rapidă. Știind aceste numere, este ușor să calculați propriii termeni.

Din timpsemănă 15 - 23 martie, aterizează la sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai
Din timpscroafa 1 - 10 aprilie, răsadurile se plantează după 15 mai.
Din timpînsămânțare în perioada 25 aprilie - 10 mai, plantată începând cu 12 iunie

Cifra de afaceri de vară poate fi organizată și folosind soiuri cu maturare târzie.

În cele din urmă, totul depinde de regiunea în care trăiești. Aici, privim zona centrală a Rusiei.


Principalele momente în care distilează răsadurile

Puncte importante atunci când crești

Pregătirea terenului și a solului

Broccoli, în comparație cu conopida, este considerat mai nepretențios. Rețineți că este mai puțin termofil și poate crește pe soluri relativ sărace. Și, în același timp, ne încântă cu recoltele frumoase. Aciditatea ar trebui să fie între 6 - 7. În același timp, observăm rotația culturilor. Varza crește bine după castraveți, cartofi, cereale și leguminoase.

Solul trebuie să fie bine fertilizat cu îngrășăminte organice și minerale. Prin urmare, sub săpăturile de toamnă, introducem gunoi de grajd. Dar primăvara, îngrășăminte minerale, humus. Rețineți că planta nu îi place gunoiul de grajd proaspăt.

Model de aterizare

 1. 35 cm. - 50 cm.
 2. 50 cm. - 60 cm.
 3. Stăm pe Mitlider.
 4. Varză, care crește cu sfecla în amestec. Aterizări mixte.

Udare, îmbrăcăminte de top, dezlipire, hilling, prevenirea bolilor

Cum se păstrează broccoli în mod corespunzător

Varza de broccoli este o legumă fragedă, gustoasă și sănătoasă. Și păstrarea ei proaspătă este dorința naturală a fiecărui grădinar. Și, în acest articol, vom lua în considerare cele mai populare modalități de conservare a acestei legume sănătoase..

Condiții optime de păstrare

Condițiile optime de păstrare sunt considerate 0 - +5 ° C, cu o umiditate de 90% - 95%. În special, trebuie să acordați atenție ventilației. Aici, condițiile sunt primordiale.

Selecție pentru depozitare

 1. Înainte de curățare, excludem îngrășămintele cu azot din dietă.
 2. Aruncați capetele deteriorate. Nu sunt permise defecte..
  1. Legumele congelate nu sunt supuse depozitării.
 3. Doar soiurile de maturare târzie și hibrizii pot fi păstrate mult timp..
 4. Doar la timp capetele colectate vor fi păstrate mult timp. Opțiuni recomandate pentru tăiere:
  1. Greutate 250 g - 300 g.
  2. Dimensiune 12 cm. - 15 cm. În diametru.
  3. Fructul este verde. Nu sunt permise flori galbene. Plantele supraîncărcate își pierd gustul.
 5. Tăiați sub flori cel puțin 15 cm.
 6. Se recoltează exclusiv pe vreme răcoroasă.
 7. Nu spălați înainte de depozitare.

Metode de stocare

 • Frigider. În medie, 5-14 zile:
  • În apă ca florile.
  • Într-un prosop umed.
  • Într-o pungă de celofan cu găuri.
 • Lada frigorifica Magazin până la 1 an aici.
  • Blancați 5 minute, uscați și porțiți în pungi. Acest lucru dă păstrarea culorii, apoi nu se înmoaie foarte repede. Rețineți, de asemenea, că recongelarea este inacceptabilă.
 • Pivniţă.
  • În sertare, cu o cârpă umedă căptușită în ele și acoperite cu un film întunecat. Varza nu trebuie să se atingă reciproc. Astfel, puteți păstra până la 2 luni.
 • Canning.
 • Uscare la 60 ° C.
 • Loggie izolată sau balcon. Desigur, aceasta este o opțiune bună. Dar aici, va trebui să vă puneți mâinile pentru ca varza să poată fi păstrată pe loggia.

Cel mai bun broccoli copt timpuriu

Perioada vegetativă completă este de 61 - 101 zile. În acest caz, capul poate avea o greutate cuprinsă între 250 și 400 de grame. Și 36 - 41 de zile sunt zile de la semănatul răsadurilor până la plantarea în pământ deschis. Maturitatea timpurie și nepretenția, acestea sunt principalele avantaje la creșterea broccoli. De obicei, soiurile timpurii sunt utilizate pentru utilizarea proaspătă a verii și salate. Nu sunt potrivite pentru depozitarea pe termen lung. De asemenea, ei, ca toate soiurile și hibrizii moderni, rezistă excelent la dăunători și boli.

 • Batavia F1. Greutatea poate fi de până la 1,2 kg.
 • Linda;
 • Domnul F1;
 • Monaco F1;
 • Ton;
 • vitamină.

Cel mai bun broccoli de la mijlocul sezonului

Vegetația aici este de 106 - 129 de zile. Doar 40 de zile trec de la semănat la plantare în pământ. Greutatea capului în aceste grade ajunge la 0,6 kg în condiții favorabile. Rezistă la boli, dăunători, condiții meteorologice nefavorabile. Răspunde bine la tehnologia agricolă potrivită.

Broccoli cu cel mai bun Late Ripe

Perioada vegetativă este cuprinsă între 131 - 145 de zile. Aceste soiuri și hibrizi sunt capabili să păstreze pe termen lung. Greutatea capului este de până la 600 g. O tehnică de cultivare corectă este un punct cheie. În acest caz, plantele noastre nu se îmbolnăvesc și dăunătorii nu le mănâncă. Deși, unele soiuri au puncte slabe.

Când să semeni broccoli pentru răsaduri în 2020 pe regiuni: calendar, reguli de creștere și îngrijire

Broccoli sau varză de sparanghel este o cultură de legume anuală care se regăsește tot mai mult în paturile de grădină ale grădinarilor domestici.

Mulți oameni consideră că este chiar mai greu să crești capete de varză de înaltă calitate decât să recoltezi capete mari de această legătură relativ nouă pentru noi, dar legume foarte sănătoase și gustoase.

După tăierea capului principal, planta va forma lăstari din mugurii laterali, iar o astfel de fructificare poate dura câteva luni

Când să plantăm varză după regiune

Ar trebui să știți că această varietate de varză a apărut pentru prima dată în nord-estul Mediteranei și a fost cultivată de mult timp în Italia. Clima de acolo este relativ blândă și, prin urmare, leguma este suficient de plină de condiții meteorologice. Se simte bine pe vreme rece, umedă și nu tolerează căldura. Dar broccoli cresc pe orice sol.

Deoarece răsadurile ar trebui să fie plantate pe paturi la jumătatea lunii mai, însămânțarea trebuie să înceapă în martie-aprilie. Trebuie avut în vedere în ce regiune va fi cultivată leguma..

Datele pentru semănatul de broccoli:

 1. Fâșia de mijloc și Regiunea Moscova - ultima săptămână a lunii martie - mijlocul lunii aprilie. Soiuri potrivite: ton, vitamină, gnom.
 2. Ural și Siberia - mijlocul lunii martie. Este mai bine să optezi pentru soiuri timpurii, precum Macho, Tonus, Fiesta.
 3. Regiunile sudice ale Rusiei - sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie. Merită să cumpărați semințe de broccoli Calabrese, Bosfor, Aurora.

Într-o etapă timpurie a dezvoltării lor, și anume în primele 5-6 săptămâni, plantele tinere sunt deosebit de vulnerabile la frig.

Având în vedere particularitățile climatului țării noastre, riscul de deces al germenilor nou-emergenți este foarte mare. De aceea, este de preferat să cultivați răsaduri în avans, acasă, și să o plantați în sol deja puternic.

În plus, broccoli care nu au ajuns în stadiul 5-6 din aceste frunze sunt deseori expuși unor boli precum:

 • la înnegrire;
 • bacteriosis;
 • putrezi.
răsaduri

Imediat ce soarele începe să încălzească pământul, acești agenți patogeni, care se află în sol în stare adormită, sunt activi și atacă plantele tinere.

Solul pentru răsaduri este mult mai ușor de procesat și este mai ușor să observați primele semne ale bolii.

Când să plantezi broccoli în calendarul lunar

Mulți grădinari preferă să navigheze timpul de însămânțare a răsadurilor în calendarul lunar. Da, fiecare sămânță, fiecare încolțit este un organism viu. Nu va fi de prisos să-și coordoneze ritmul biologic personal cu fazele lunii. Dar aici ar trebui să acordați atenție și regiunii de reședință.

Zile favorabile (+) și nefavorabile (-) pentru însămânțare în funcție de fazele lunii.

RegiunefebruarieMartieAprilie
Regiunea Midland și Moscova+26 - 29, 311 - 2, 13 - 15
-1 - 3, 6, 305 - 13, 29, 30
Ural și Siberia+13 - 15, 22 - 25, 27 - 30
-5 - 13, 29, 30
Regiuni sudice+28 - 291, 4 - 6, 16 -19
-22-241 - 3, 6, 30

Pregătirea pentru plantarea răsadurilor de broccoli

Grădinarii care decid să crească o cultură bună de broccoli în zona lor ar trebui să aibă grijă de trei lucruri în avans, și anume:

 • selecția semințelor;
 • pregătirea solului;
 • prepararea recipientelor adecvate pentru germinare.

De unde să obțineți material de plantare

Semințele sunt de preferat pentru a fi achiziționate într-un magazin specializat. Asigurați-vă că verificați datele de expirare, deoarece atunci când expiră, rata de germinare scade repede la aproape zero.

S-au pus la vânzare soiurile de plante obținute prin hibridare. Acest lucru le face mai rezistente la schimbările de temperatură, fluctuațiile de umiditate și boli. În pachetul de lângă nume, în acest caz, puteți vedea eticheta „F1”.

De asemenea, puteți achiziționa semințe pelete, nu necesită pregătire preliminară pentru însămânțare, dar costul lor este mult mai mare

Pregătirea terenului

Puteți cumpăra răsaduri de broccoli în magazin, dar unii legumicultori îl pregătesc singuri. La urma urmei, dacă plantați plante tinere pe pământ deschis, diferit semnificativ de cel în care s-au dezvoltat mai devreme, pot apărea probleme grave.

Din momentul în care răsadul începe să se dezvolte, rădăcinile se vor obișnui cu abundența și disponibilitatea de nutrienți, iar după transplant, pur și simplu, nu vor lua rădăcină. În viitor, acest lucru va provoca o întârziere în dezvoltare, iar randamentul va fi mult mai mic.

Iată două opțiuni pentru pregătirea unui mix de teren:

 1. 4 părți de teren din grădina pe care vor fi plantate legume primăvara, 1 parte de compost putred, 1 parte de turbă (disponibil la magazin), 1 parte de nisip fin, cernut și spălat. Ca un pansament pentru fiecare 10 l din amestec, este util să adăugați 1 cană de cenușă.
 2. Cenușă de lemn, nisip fin, humus, pământ de grădină în cote egale.

Substratul rezultat trebuie decontaminat fără a eșua - calcina în cuptor sau vărsat din abundență cu o soluție fierbinte de permanganat de potasiu violet închis.

Selecția containerului

Orice cutii sau containere cu o adâncime de 8-10 cm pot servi drept recipient pentru răsaduri.Este mult mai convenabil să folosiți căni separate, dar ocupă mult spațiu. Optimal - o cutie împărțită prin partiții în celule de aproximativ 5 * 5 cm.

Astfel de containere sunt vândute în orice supermarket mare, cu toate acestea, dacă este necesar, despărțirile pot fi făcute cu ușurință independent de material improvizat. Și va fi mai ușor și mai fiabil să cumpărați cantitatea potrivită de vase de turbă.

Principalul lucru este să vă amintiți că în partea de jos a oricărui recipient ar trebui să existe 2-3 găuri pentru drenarea excesului de lichid, altfel rădăcinile pur și simplu se vor putrezi. În consecință, aveți nevoie de o paletă de dimensiuni potrivite

Alegerea unui loc pentru ghivece cu răsaduri

Un alt punct care trebuie gândit în avans este locul în care se așează cutiile cu răsaduri.

Până la apariția primelor lăstari, recipientul cu viitoarele răsaduri trebuie păstrat la temperatura camerei. Imediat ce germenii au apărut, broccoli trebuie urgent să asigure o răcire la aproximativ 100 ° C și să le păstreze în astfel de condiții cel puțin o săptămână.

Acest lucru este necesar pentru a stabili un sistem rădăcină puternic. În căldură, lăstarii se vor întinde rapid, iar în curând rădăcina slabă, asemănătoare firului, nu le va putea asigura o nutriție suficientă.

Mai târziu în timpul zilei, răsadurile trebuie păstrate la o temperatură de 14-160 ° C și trimise din nou într-un loc răcoros noaptea. Plantele tinere nu tolerează bine căldura și lumina directă a soarelui este pur și simplu fatală pentru ele. Dar lumina soarelui este vitală pentru varză, iar lumina zilei, necesită cel puțin 15-16 ore.

Și încă un moment din viața lăstarilor tineri: dacă se culeg răsaduri, varza se poate îmbolnăvi. Pentru a preveni acest lucru, trebuie introdus într-o cameră cu temperatura camerei (aproximativ 220C) timp de 2-3 zile

Da, este extrem de dificil să respectăm toate aceste condiții într-un apartament din oraș, dar este încă posibil. Cea mai bună opțiune este un balcon vitrat situat în partea de nord a casei. Și, desigur, este necesară o sursă de lumină situată direct deasupra răsadurilor la o distanță de 25-30 cm.

Lumina soarelui nu este întotdeauna potrivită, poate crește foarte mult temperatura aerului, iar durata zilei este clar insuficientă pentru această legumă capricioasă.

Veți avea nevoie de o lampă fluorescentă sau o lampă cu „lumină rece”, becurile obișnuite nu sunt potrivite. Din nou, magazinele au o gamă destul de largă de fitolamppe speciale.

Poate că cineva, citind această lungă listă de condiții necesare, va renunța și va renunța la ideea creșterii unei astfel de legume sudice capricioase acasă. Dar un adevărat grădinar va simți o adevărată emoție și o dorință irezistibilă de a face față tuturor dificultăților cu care se confruntă. Poate răsaduri puternice, sănătoase și solide de broccoli să devină un adevărat premiu pentru invidia vecinilor noștri!

Lucrări de preparare cu semințe

Deci, se cumpără semințe, se pregătesc containere și sol, se alege un loc pentru răsaduri. Momentul mult așteptat de aterizare se apropie. Să analizăm planul de acțiune pentru articole:

 1. Cu 4 zile înainte de ziua selectată, colectăm o cantitate suficientă de apă de la robinet în bancă și o lăsăm timp de 48 de ore. Apa ar trebui să se stabilească, clorul conținut în ea nu este cel mai bun pe care îl pot gusta semințele atunci când încep să se trezească.
 2. În 2 zile deschidem pachete cu semințe. Dacă în ele se găsesc boabe deteriorate sau prea mici, este mai bine să le aruncați imediat. Semințele sunt destul de mari, ușor de luat în considerare.
 3. Turnăm o parte din apă, o introducem scurt la frigider și răcorim la 10 ° C. Încălzim o altă parte a apei la 50 ° C.
 4. Puneți semințele într-un borcan cu apă fierbinte timp de 15-20 de minute. Apoi filtrăm prin cheesecloth, scoatem toate boabele și le coborăm imediat în apă rece în același timp. Se întâmplă ca câteva semințe să apară. Ar trebui să fie aruncați imediat, deoarece s-au deteriorat și încă nu se vor ridica.
 5. Scoatem din nou semințele și le uscăm ușor pe o bucată de pânză sau un prosop.
 6. Se înmoaie boabele timp de 6-7 ore într-o soluție de biostimulant. Heteroauxin, IMC sau Epin vor face acest lucru. Și dacă un stimulent nu este disponibil pentru cumpărare, puteți încerca să îl înlocuiți cu infuzie de cenușă de lemn (2-3 linguri pe litru de apă decontată). Uneori se folosește o soluție de permanganat de potasiu și acid boric, 1 g per litru de apă, dar în acest caz semințele sunt păstrate în ea timp de 2-3 ore.
 7. Clătim sub apă curgătoare, învelim într-o cârpă umedă și trimitem la raftul frigiderului timp de 48 de ore. Acest proces se numește întărire sau stratificare..
 8. Uscat până la curgere.

Toate semințele sunt pregătite pentru plantare!

Pregătirea cutiei la sol

În timp ce boabele de broccoli sunt stinse la frigider, se pot prepara cutii de pământ. Este posibil să se utilizeze drenaj, cu toate acestea, în ceea ce privește aplicarea sa, opiniile grădinarilor au fost împărțite. În calitatea sa, puteți folosi lut expandat, cărămidă crăpată sau pietricele..

Adormi aproximativ 1/3 din capacitate. Cu toate acestea, ne putem imagina cât de greu este containerul. Acest lucru poate crea probleme grave atât atunci când aveți grijă de răsaduri, cât și atunci când le transportați..

Solul pregătit în prealabil trebuie turnat în cutii sau vase, astfel încât să rămână aproximativ 2-3 cm până la vârf.Nu trebuie să-l tăvăliți, solul trebuie să fie destul de liber. Partea finală se umezeste.

Semănarea broccoli

Facem caneluri sau mini-găuri cu o adâncime de 1-1,5 cm. Este recomandabil să vărsăm ușor aceste depresiuni cu o soluție roz deschis de permanganat de potasiu și așteptați 30-40 de minute. Acum puteți obține semințele și așezați-le.

Puteți semăna dens broccoli pentru răsaduri, dar în acest caz veți avea nevoie de o cules, iar varza nu-i place foarte mult. Cel mai bine este să plasați boabele la o distanță de 4-6 cm unul de celălalt, dacă este necesar, mutându-le cu un băț sau o chibrit.

Stropiți semințele cu sol, acoperiți cu sticlă sau folie de plastic deasupra și lăsați la o temperatură de 18-20 ° C într-o cameră cu iluminare difuză. După 3 zile, puteți verifica dacă au apărut primele lăstari.

De îndată ce apar 50-70% din varză, răsadurile ar trebui să asigure o temperatură de aproximativ 10 ° C, după cum am menționat mai sus.

Udarea

Solul trebuie umezit în mod regulat, dar principalul lucru aici este să nu exagerezi: stagnarea apei provoacă adesea o boală cunoscută sub numele de piciorul negru. Aceasta este o ciupercă care poate ucide ușor și rapid toate răsadurile într-un timp scurt..

Udarea se face de obicei o dată la 3 zile și merită să folosiți apă stătătoare. Cel mai bun moment este seara sau dimineața devreme..

Sfaturi pentru grădinarii începători care se îndoiesc în mod constant de adecvarea umidității solului: puteți face un cârlig dintr-o sârmă și să scoateți o grămadă de pământ de la adâncimea de 3-5 cm. Dacă este uscat la atingere și se prăbușește ușor de sub degete, atunci este timpul pentru o altă udare.

Este nevoie de sprijin suplimentar pentru minerale pentru răsaduri

Solul bine pregătit poate să nu necesite îngrășăminte suplimentare. Dar dacă există dorință, timp și oportunitate, hrănirea este încă realizată. De obicei, o fac de 2 ori, la 3 săptămâni de la apariția primelor varză și încă 10 zile.

Puteți utiliza nitrați, superfosfat sau sulfat de potasiu, diluându-i în apă, în proporție de 2-3 g la 1 litru de apă. Și puteți aplica îngrășământ complex (de exemplu, Azofosku).

Oricare ar fi ales îngrășământul, trebuie respectate anumite reguli:

 1. Aplicați o soluție nutritivă imediat după udarea răsadului.
 2. Nu exagera, 1 litru de soluție este suficient pentru o cutie mare de varză.

Cules sau subție

Acesta este chiar procesul pe care tinerii lăstari cruciferi îi displace atât de mult. Dar este necesar doar în unele cazuri - dacă răsadurile de broccoli au fost plantate prea dens și dacă există dorința de a păstra varza eliminată.

Nu o puteți amâna, termenele limită sunt de 2 săptămâni din momentul însămânțării culturilor, imediat ce apare prima pereche de frunze adevărate. Plantele suplimentare sunt îndepărtate, plantate în containere separate și îngropate în sol pentru frunze de cotiledon.

Spre deosebire de umbrele de noapte, sistemul de rădăcină de broccoli nu poate fi atins! Prinderea rădăcinii poate strica întreaga tragere.

Răsadurile transplantate asigură un regim de temperatură confortabil (22 ° C) timp de 2-3 zile

Un alt punct în care poate fi necesară o selecție de urgență a plantelor - dacă s-a făcut o greșeală, momentul apariției răsadului a fost ratat și nu s-a respectat regula mutării lor într-o cameră mai rece..

Este aproape imposibil să salvați răsaduri tinere care au crescut puternic în creștere, dar puteți încerca să le alegeți în recipiente separate, îngropate sub cotiledoane.

Plantarea răsadurilor de broccoli într-o seră sau seră

Acesta este un mod ușor de a crește varză tânără. Această metodă are mai multe avantaje: plantele sunt întotdeauna prevăzute cu o cantitate suficientă de lumina soarelui, solul nu se usucă prea repede, este mai ușor să reglăm temperatura.

Spre deosebire de condițiile de acasă, semințele uscate sunt folosite pentru însămânțare. Solul este pregătit în avans, este dezlegat și nivelat în 7-10 zile. Șanțurile sunt realizate cu o adâncime de 1-1,5 cm și vărsate cu o soluție de Fitosporină sau permanganat de potasiu. Apoi, solul este acoperit cu o peliculă, de preferință neagră, pentru încălzirea uniformă ulterioară.

Semințele sunt așezate în caneluri și ușor presărate cu pământ liber. Dar, pe măsură ce solul se încălzește lent, primele varză se eclozează în ziua de 7-10.

Culesul se realizează în faza a două frunze adevărate

Semănat deschis

Acest tip de însămânțare poate fi utilizat cu o creștere stabilă a temperaturii aerului peste 12 ° C. În diferite regiuni, perioada de plantare a broccoli pentru răsaduri este diferită, de obicei, aceasta este sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii iunie.

Semințele încep să eclozeze în sol doar atunci când atinge temperatura de 5 ° C. În astfel de condiții, primele varză vor apărea la 10-12 zile după însămânțare. Pregătirea solului și tehnica de plantare nu diferă de metoda folosită în sere.

După însămânțare, patul trebuie acoperit cu un material care economisește umiditate și căldură

Astfel, răsadurile s-au dezvoltat cu succes în cutii de pe loggia sau în seră, așezate timp de 5-6 săptămâni. Planta cultivată are o tulpină groasă scurtă și 5-6 frunze adevărate.

Dar pentru ca varza tânără să transfere în mod favorabil transplantul pe pământ deschis, este necesar să-l întărească. Pentru a face acest lucru, cutiile sunt expuse în aer liber, începând cu 3-4 ore, prelungindu-se treptat acest timp. Sera poate fi deschisă pentru ventilație.

Pentru a obține o recoltă bogată, este mai bine să alegeți o parcelă pentru paturi și pregătirea terenului în avans, toamna. Broccoli este nepretențios față de sol, dar preferă totuși un sol gras și fertil. Este mai bine să alegeți o zonă umbrită a grădinii.

Toamna, viitorul pat trebuie săpat, aducând 6-8 kg de compost sau gunoi de grajd pe 1 metru pătrat

În primăvară, resturile vegetale sunt îndepărtate din el, din nou săpate și nivelate. Dacă sunteți minuțios cu privire la verificarea pământului, puteți măsura aciditatea acestuia cu un test de litmus. Valorile optime ale pH-ului sunt de la 6,7 ​​la 7,4. Dacă aciditatea este crescută (iar varza nu-i place), puteți rezolva această problemă adăugând var.

Adăugați îngrășăminte: 40 g de superfosfat și 10-12 g de azotat de amoniu pe metru pătrat de suprafață și cel mai bine este să faceți asta cu o zi înainte de a fi transferați răsadurile.

Transplantul în sine trebuie planificat pentru orele de seară:

 1. Pe pat se desenează o brazdă, răsadurile de broccoli sunt amplasate în el cu un interval de 25-35 cm, iar distanța de rând trebuie să fie de cel puțin 60-70 cm.
 2. Creșterea tânără este îndepărtată cu atenție din substrat și plasată în gropi umezite care sunt presărate cu pământ.
 3. Recoltele pot fi umezite suplimentar cu un pistol de pulverizare.
 4. Apoi patul este acoperit în întregime cu un film sau un material specializat nețesut și arcade de seră.
Și puteți face mai ușor - să adăpostiți fiecare plantă individual, folosind rezervoare vechi de plastic de cinci litri de sub apă cu fundul tăiat. Apoi udarea se poate face printr-un gât deschis

Materialul de protecție poate fi îndepărtat după 1-2 săptămâni, când răsadurile sunt puternice și temperatura aerului crește.

Îngrijirea semințelor

Ca orice varză, broccoli este foarte iubitor de udare și, mai ales - prin stropire. Este mai bine să o produceți seara, astfel încât până dimineața frunzele să se usuce. În caz contrar, picăturile de apă care sunt expuse la soare vor funcționa ca lentilele în miniatură, iar planta va primi arsuri severe. Udarea se face cel puțin o dată pe săptămână, și pe vreme caldă și mai des.

După 1,5-2 săptămâni din momentul plantării în sol, plantele trebuie hrănite, de preferință, cu o infuzie de bălegar sau infuzie de urzică (1:10). În plus, procedura se repetă de încă 2 ori, cu un interval de 3-4 săptămâni, iar îngrășămintele fosfor-potasiu pot fi deja utilizate.

Îngrășământ cu urzică

De asemenea, solul de pe paturi trebuie dezlipit regulat și, dacă este necesar, spud. Dar îl puteți mulge:

Acest lucru nu va evita numai uscarea și zbuciumul excesiv cu dezlănțuirea, dar va îngreuna creșterea buruienilor, ceea ce înseamnă că nu va fi necesară tăierea.

Și ultimul lucru de spus. Nu vă străduiți să plantați un număr mare de plante în același timp. Cu o îngrijire corespunzătoare, 10-15 plante pot oferi familiei obișnuite un supliment alimentar gustos și sănătos pentru întregul an. Și dacă plantați puieți în părți cu un interval de 1-1,5 săptămâni, capetele de broccoli se coacă alternativ și constant.