Transplantăm orhideea corect

Orhideea este una dintre cele mai frumoase și populare flori de interior. În orice cameră, puteți crea condiții confortabile pentru viața, reproducerea și dezvoltarea orhideelor. Este suficient să depui eforturi pentru organizarea modurilor corecte de iluminare, udare și ventilație. În plus, o floare delicată are nevoie de o schimbare a oalei și a solului din când în când..

De ce este necesară transplantarea unei orhidee

Transplantul de orhidee, mai ales imediat după achiziție, rămâne una dintre cele mai importante măsuri pentru îngrijirea acesteia. Elementele lemnoase mari ale substratului în care floarea crește pot conține mucegai, spori de boli fungice, viruși și paraziți.

Vânzătorii conștienți de florării tratează substratul cu soluții speciale pentru a elimina posibile dăunători și agenți patogeni, dar nu toată lumea o face.

Utilizarea unui substrat infectat cu sporii fungici duce la consecințe triste.

Dacă florarul are deja alte orhidee, atunci nou-dobândite cu sol neprocesat poate provoca boli în întregul grup de flori. Pentru a elimina consecințele posibile, o nouă plantă trebuie izolată de restul pentru o perioadă de până la o lună sau până la sfârșitul fazei de înflorire activă. În acest caz, trebuie să monitorizați zilnic starea substratului. În cazul detectării celor mai mici semne de descompunere, ciupercă, modificări ale culorii și structurii frunzelor, paraziților și produselor metabolice ale acestora, trebuie luate imediat măsuri terapeutice și preventive. O astfel de măsură este transplantul, care implică dezinfectarea și substituirea substratului..

În plus, există o serie de anumite condiții și semne care semnalează necesitatea mutării unei orhidee:

 • după cumpărarea fabricii, au trecut 1-5 ani;
 • sistemul de rădăcini este puternic restricționat de pereții vasului și împinge planta afară;
 • substratul păstrează umiditatea mult timp și are semne de descompunere, putregai;
 • floarea este afectată de boli sau dăunători și necesită resuscitare.

În plus, o plantă mai veche de doi ani are nevoie de un transplant la fiecare 2-3 ani.

Ce trebuie să pregătiți pentru relocarea unei flori

Cel mai bine este să transplantăm planta primăvara: în această perioadă a anului începe perioada inactivă la orhidee. Dacă noua floare dobândită trebuie mutată, este mai bine să așteptați până când se estompează. Este imposibil de transplantat o orhidee în perioada de înflorire.

Distrugerea unui substrat de comă este întotdeauna stres pentru o floare. Uneori este mai bine să transplantăm planta cu rămășițele pământului vechi, umplând spațiul liber al ghiveciului cu substrat proaspăt.

Grosimea rădăcinii trebuie curățată cu mare atenție de la substrat

Pentru un proces de reinstalare reușit, veți avea nevoie de următoarele instrumente și materiale:

 • un nou vas transparent cu un diametru puțin mai mare, dezinfectat anterior cu apă clocotită sau o soluție de permanganat de potasiu;
 • un cuțit ascuțit de grădină sau pruner;
 • substrat preparat (dezinfectat și uscat);
 • argilă extinsă sau pietriș mic pentru drenaj;
 • bastoane speciale din materiale naturale (bambus, chipsuri de pin) pentru fixarea pedunculelor;
 • carbon activat pentru prelucrarea siturilor de tăiere a rădăcinilor;
 • soluție insecticidă pentru tratarea rădăcinilor afectate de paraziți.

Selectarea ghiveciului

În natură, rădăcinile de orhidee primesc suficientă lumină, este necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală. Prin urmare, în condițiile camerei, oala ar trebui să ofere iluminare. Trebuie să plantezi o orhidee într-un recipient care va lăsa suficientă lumină. În plus, fundul său trebuie să conțină un număr mare de găuri de scurgere, astfel încât apa să nu stagneze în substrat. Vase speciale din plastic transparente sunt disponibile pentru vânzare care îndeplinesc aceste cerințe..

Oala de orhidee trebuie să fie transparentă sau translucidă și să conțină multe găuri

Popularitate pentru vase obișnuite pentru orhidee a câștigat, de asemenea, popularitate. Ele servesc ca al doilea vas al unui design mai estetic și, în același timp, servesc la colectarea excesului de umiditate din substrat.

Astfel de coafuri arată plăcut estetic în interioare de diferite stiluri.

Recent, o soluție modernă a apărut pentru a oferi sistemul de rădăcină lumină și un flux de aer proaspăt și pentru a îndepărta excesul de umiditate. Acestea sunt ghivece realizate sub forma unui gard frecvent care înconjoară substratul și sistemul de rădăcină al florii. O astfel de soluție aduce în mod maxim condițiile plantei mai aproape de cele naturale.

Un astfel de vas aduce condițiile de orhidee mai aproape de cele naturale

În dimensiune, ghiveciul trebuie să depășească volumul bilei sistemului radicular al plantei cu numai 1-2 cm. Orhideele adoră aglomerația. Substratul în exces va duce la acumularea excesivă de umiditate, care este plină de formarea de mucegai și boli fungice, precum și un risc crescut de activare a proceselor de putrefacție. Uneori, orhideea eliberează rădăcini individuale în afara vasului, acest lucru este normal.

Câteva rădăcini în afara oalei - normale pentru o orhidee

Pregătirea substratului

Solul obișnuit nu va fi potrivit ca sol pentru aceste plante. Sistemul rădăcină de orhidee necesită aerisire și libertate în spațiu. Prin urmare, vasul este umplut cu particule suficient de mari de scoarță, chipsuri, crenguțe.

Un substrat pe bază de scoarță de pin, cărbune și mușchi este ideal pentru orhidee

Substratul gata poate fi achiziționat la magazin. Cu toate acestea, pregătirea sa independentă nu este dificilă. Este format din următoarele componente:

 • coaja de copac (pin sau zada), mărunțită la o dimensiune de 1-1,5 cm;
 • particule de cărbune;
 • lut expandat;
 • sphagnum de mușchi;
 • crenguțe mici (opțional).

Înainte de utilizare, coaja trebuie fiartă într-un recipient mare timp de 5 minute și lăsată să se răcească complet. După aceea, se usucă la temperatura camerei. Acest proces durează aproximativ o zi..

Slivers, bucăți de scoarță, argilă extinsă, cărbune, ramuri mici - tot ce este necesar pentru substrat

Important! Dacă substratul vechi nu este infectat cu agenți patogeni sau paraziți, se recomandă adăugarea unei noi cantități la cel nou. Acest lucru va ajuta la păstrarea compoziției biochimice obișnuite a solului..

Cum să se pregătească pentru transplant orhideea în sine

Procesul de transplant constă în mai multe etape succesive:

  În primul rând, trebuie să îndepărtați cu grijă bucata de substrat cu sistemul rădăcină de orhidee din ghiveci. Trageți frunzele nu au nevoie. Este mai bine să întoarceți orhideea, fixând baza florii în mână și strângeți treptat ghiveciul. Cel mai adesea, lotul este eliberat în sine, sub propria sa greutate. Dacă această metodă nu a reușit, este mai bine să tăiați vasul vechi și să eliberați planta.

Când scoateți floarea, trebuie să o țineți cu atenție la bază

Substratul vechi trebuie îndepărtat complet.

Clătește-ți rădăcinile confortabil cu un cap de duș

O examinare amănunțită ar trebui să dezvăluie toate rădăcinile nesănătoase

Trebuie îndepărtate toate rădăcinile putrezite și uscate.

Rădăcinile sănătoase ale orhideelor ​​sunt verzi

Plantarea unei plante într-un ghiveci nou

Procesul de plantare a unei orhidee pregătite în acest fel într-un recipient nou durează mai mulți pași.

 1. În vasul dezinfectat se toarnă un strat de drenaj de 2-2,5 cm (lut expandat sau piatră zdrobită).
 2. Deasupra gurii de scurgere se adaugă un substrat nou..
 3. O orhidee este plasată în oală, rădăcinile sale sunt distribuite uniform pe întregul volum al recipientului. Baza plantei trebuie să fie cu 1-1,5 cm sub marginea ghiveciului.
 4. Suportul pentru tulpina de flori trebuie instalat în acest stadiu, înainte de a adormi substratul, astfel încât rădăcinile să nu fie accidentate accidental. Ar trebui să fie amplasat în imediata apropiere de baza florii..

Suportul este instalat înainte de a turna un nou substrat.

Substratul este turnat strâns, dar nu tamponat

Este important ca orhideea să fie fixată de substrat pe toate părțile și să nu cadă pe o parte. Este recomandabil să lăsați câteva rădăcini la suprafață pentru a îmbunătăți procesul de fotosinteză..

Video: transplant de orhidee

Îngrijirea transplantului

După transplantarea orhideei, este necesar să se creeze condiții favorabile, astfel încât să se înrădăcineze cât mai curând posibil în substratul actualizat. Pentru ea, iluminarea, umiditatea, temperatura sunt importante.

În termen de o lună de la procedura de relocare, nu se recomandă alimentarea plantei.

Udare și umiditate

Dacă faza pregătitoare a durat mai mult de 2 ore, atunci orhideea poate fi udată imediat după relocare, astfel rădăcinile vor păstra nivelul necesar de umiditate. Dacă preparatul a fost mai rapid, atunci prima udare trebuie făcută în 3-4 zile, în funcție de umiditatea din cameră.

Procesul de udare a unei orhidee nu este ca în plantele obișnuite de interior. Substratul trebuie să fie suficient de saturat de umiditate, iar pentru aceasta este mai bine să așezați ghiveciul într-un recipient cu apă caldă și să lăsați să stea aproximativ 15 minute. Cu toate acestea, după aceasta, apa trebuie să fie drenată complet. Un exces constant de umiditate duce la putrezirea rădăcinilor.

Înmuierea vaselor cu orhidee în apă este cea mai bună cale de a apă

Trebuie să utilizați apă purificată, aceasta va ajuta la menținerea unui nivel normal de aciditate a substratului - 5,5–6,5 pH.

Orhideea necesită un nivel destul de ridicat de umiditate a aerului (60–90%). Dacă aerul din cameră este uscat, atunci pulverizați periodic cu un pistol pulverizat. Această procedură contribuie, de asemenea, la o ușoară umezire a solului și înviorește planta..

Stropirea cu apă împrospătează și hidratează planta între irigații

În acest caz, trebuie să vă asigurați că apa nu se acumulează în axilele frunzelor. Acest lucru va duce la putregai și boli fungice..

Excesul de umiditate face ca baza să putrezească.

Pentru a rezolva problema uscării excesive a aerului, va ajuta instalarea dispozitivelor de umidificare în camera în care se află orhideea. În plus, se pot utiliza mijloace mai accesibile: de exemplu, agățarea materialelor țesute umed pe caloriferele de încălzire.

Temperatură și iluminare

Fluctuațiile mari de temperatură normale sunt dăunătoare pentru funcționarea normală a unei orhidee. Modificarea maximă zilnică a temperaturii aerului în camera în care sunt situate florile nu trebuie să depășească 5-7 grade. Orhideele adoră căldura, dar nu fierbinte: o temperatură confortabilă pentru ele este de la +20 la +25 ° C. Răcirea până la + 12... + 15 ° C amenință că supraînfășurarea plantelor.

Orhideele sunt păstrate cel mai bine în încăperile bine luminate, cu toate acestea, lumina solară directă trebuie exclusă. Ideal ar fi aranjarea florii pe ferestrele orientate spre partea de est. În perioada caldă de vară, va fi util să protejați planta de lumina directă a soarelui prin întunecarea geamurilor cu hârtie, folie sau o cârpă ușoară. De asemenea, blind-urile vor face față perfect acestei sarcini..

Puteți regla intensitatea luminii solare cu ajutorul jaluzelelor

Conține tipul de orhidee

În general, familia de orhidee are condiții de viață similare în natură. Singura diferență este că, în unele orhidee, sistemul rădăcină este implicat în fotosinteză, deci au nevoie de un vas transparent. Pentru speciile ale căror rădăcini nu au nevoie de lumină, de exemplu, pentru Dendrobiums, puteți lua recipiente din plastic sau ceramică opacă.

Dendrobiums nu au nevoie de ghivece transparente

Cea mai comună specie pentru cultivarea casei este Phalaenopsis, deoarece are o varietate bogată de culori. Toate Phalaenopsis sunt transplantate în mod egal și necesită aceleași măsuri de îngrijire. Au nevoie de ambalaje transparente.

Phalaenopsis - unul dintre cele mai populare tipuri de orhidee de interior

O excepție de la regulile generale sunt orhideele care cresc fără substrat, de exemplu, specia Wanda. Astfel de plante primesc nutrienți și umiditate direct din aer. Nu necesită un transplant.

Orhideele cultivate fără substrat nu au nevoie de transplant

Cum să plantezi o încolțire de orhidee

O astfel de nevoie apare atunci când pe peduncul (copii) apar frunze împerecheate cu muguri rădăcini.

Plantele noi formate pe peduncul sunt gata de separare

Când jigging un proces, unul ar trebui să fie ghidat de următoarele reguli:

 1. Înainte de a le tăia din planta mamă, trebuie să le lași să crească.
 2. Când rădăcinile ating 3-4 cm lungime, copilul poate fi separat. Pentru a face acest lucru, tăiați pedunculul plantei-mamă în centimetru pe fiecare parte a apendicelui.

Copilul este luat de la planta mamă împreună cu o parte din peduncul

Nu trebuie să se planteze mai mult de o tragere într-un vas.

Plantele tinere de orhidee separate vor încânta gazda cu înflorire

Cum să aranjați frumos o orhidee după transplant

Orhideea în sine este deja un element minunat al interiorului, care combină estetica, luminozitatea, minimalismul și naturalețea. Un vas conceput frumos va completa acest plan. Pentru înregistrare, atât materiale naturale cât și artificiale.

Lista materialelor decorative care pot fi utilizate:

 • mușchi, diverse elemente din lemn;
 • coafuri luminoase artificiale sub o oală cu o orhidee;
 • coafuri de casă din materiale naturale (lemn, piatră);
 • vase ceramice și de lut;
 • paranteze cu elemente din lemn pentru agățarea plantei;
 • umpluturi sintetice luminoase;

Galerie foto: exemple de decorare a orhideelor ​​în interior

Mutarea unei orhidee într-o oală nouă este ușoară. Procedura este destul de simplă, cunoscând unele dintre nuanțe, chiar și un începător o poate implementa. Sub rezerva frecvenței transplantului, atenției asupra măsurilor de reabilitare și a sfaturilor de îngrijire, această frumoasă epifită se va simți încrezătoare și te va încânta cu frumusețea sa unică pentru o lungă perioadă de timp.

Transplant de orhidee acasă: o descriere pas cu pas cu fotografii

Orhideea este o plantă spectaculoasă de interior care poate decora orice interior. Înflorirea sa fascinează, umple întregul spațiu cu farmec și confort. Cu toate acestea, pentru a o vedea, este important să se creeze condiții potrivite pentru floare. Unul dintre aspectele importante ale phalaenopsisului în creștere este transplantul său. Aceasta este o procedură responsabilă cu care trebuie să se confrunte un cultivator. Cum este un transplant de orhidee acasă, pas cu pas vor fi discutate în continuare.

De ce transplantează o plantă?

Înainte de a lua în considerare procesul de transplantare a orhideelor ​​acasă pas cu pas cu o fotografie, ar trebui să acordați atenție importanței acestei proceduri pentru o floare. Fagenopsisul intern este mult mai puțin capricios decât rudele lor sălbatice. Cu toate acestea, orhideea, obișnuită să crească într-un ghiveci, are anumite cerințe pentru condițiile de creștere a acesteia..

După achiziționarea acestei flori, în majoritatea cazurilor nu este necesar un transplant. Este necesar să se acorde atenție sistemului rădăcină și stării substratului. Dacă se află într-o stare nesatisfăcătoare, este timpul să începeți transplantul. Merită luat în considerare că orhideea este o epifită. Crește pe culturi lemnoase într-un climat cald și umed. Prin urmare, înrădăcinarea nu este un aspect important al supraviețuirii acestei plante..

O orhidee în sălbăticie își țese ramurile și scoarța copacilor cu rădăcinile sale cărnoase și groase. Dintre acestea, planta primește umiditate în timpul ploii sau la căderea rouei. Acasă, orhideea este divorțată de habitatul său obișnuit. Ea nu mai poate primi acei nutrienți necesari care se găsesc în abundență pe coaja unui copac. Din acest motiv, crește în sol, care trebuie modificat periodic..

Transplantul este una dintre cele mai importante proceduri în procesul de îngrijire a epifitelor. Aceste plante cresc foarte repede, epuizând substratul în capacitatea lor. Trebuie să aflați despre unele caracteristici ale procesului înainte de a începe un transplant de orhidee acasă. Un video pas cu pas al acestei proceduri merită urmărit înainte de începerea lucrului. Este prezentat mai jos..

Prin actualizarea substratului nutritiv cu o anumită periodicitate, este posibil să se asigure condiții confortabile pentru ca floarea să crească. De remarcat este faptul că solul este complet schimbat. Grădinarii începători se plâng că, după o procedură similară, planta a început să doară, nu a înflorit mult timp. Acest lucru se datorează caracteristicilor orhideelor. Transplantul și îngrijirea necesită cunoștințe de la dumneavoastră..

Phalaenopsis poate absorbi nutrienții din sol doar după ce sunt tratați cu ciuperci, saprofite. În fostul sol, comunitatea lor s-a caracterizat printr-un anumit raport. Prin urmare, atunci când este transplantat, compoziția microchimică devine neobișnuită pentru plantă. Durează timp până când planta se adaptează la noile condiții. Pentru a accelera acest proces, trebuie să adăugați o cantitate minimă de sol vechi la noul substrat.

Alte motive

Pentru a decide când este cel mai bine să transplantați o orhidee acasă, trebuie să cunoașteți alte motive pentru care această procedură este necesară. Pe lângă faptul că aportul de nutrienți se termină în sol, pot apărea și alte modificări. Trebuie să le cunoașteți pentru a alege corect substratul.

Solul în care planta crește trebuie să aibă un nivel ridicat de respirabilitate. În aceste scopuri, i se adaugă coaja de pin. Dar în starea corespunzătoare, substratul nu poate rămâne constant. Fragmente din cortex sunt distruse treptat. Din acest motiv, solul este compactat. Aerul începe să curgă mai rău către rădăcini. În astfel de condiții, se află într-un mediu umed pentru o lungă perioadă de timp, nu se usucă. Acest lucru crește probabilitatea de descompunere a acestora. Din acest motiv, amestecul de sol trebuie schimbat la intervale regulate..

Este momentul să transplantăm orhidee acasă, când se modifică nivelul pH-ului. În mod normal, ar trebui să fie de la 5.5 la 6.5. Dacă aciditatea crește, rădăcinile vor absorbi nutrienți, cum ar fi fierul, mai rău. Din această cauză, frunzele se pot îngălbeni și cădea..

Solul trebuie să conțină cantitatea potrivită de sare. În procesul de udare și introducere a alimentelor complementare, concentrația lor în sol crește. Din această cauză, rădăcinile nu se dezvoltă pe deplin. În cazuri deosebit de avansate, acestea pot fi chiar arse. Din această cauză, floarea își pierde forța și poate muri.

În timp, dimensiunea oalei devine insuficientă pentru un volum din ce în ce mai mare de rădăcini. Capacitatea în care crește orhideea devine prea aproape pentru ea. Aceasta apare de obicei la 2-3 ani de la ultimul transplant. Este posibil să se determine că rădăcinile sunt prea aglomerate de substrat. Este forțat să iasă din rezervor, vărsându-se din oală.

Alegerea unei perioade în care trebuie să transplantați o orhidee, merită să luați în considerare și o altă nuanță. Uneori, trebuie să efectuați această procedură de urgență. Nevoia de transplant poate apărea atunci când rădăcinile încep să putrezească. Acest lucru poate fi cauzat de utilizarea de sol de calitate slabă sau de udare necorespunzătoare. De asemenea, în cazul în care dăunătorii apar pe phalaenopsis, de exemplu, căpușe, nematode etc., este necesar să se schimbe și substratul.

Când este timpul pentru un transplant?

Mulți grădinari, în special începătorii, sunt interesați de momentul în care trebuie transplantat o orhidee. Există mai multe recomandări în acest sens. De obicei, o procedură similară este efectuată la fiecare 2 ani. Există însă o serie de factori care influențează alegerea momentului potrivit pentru acest lucru. Timpul pentru transplant vine atunci când orhideea capătă anumite semne externe. Desigur, nu ar trebui să permiteți o deteriorare semnificativă a bunăstării plantei. În caz contrar, nu poate transfera procedura..

Fiecare cultivator ar trebui să știe cum să transplanteze o orhidee și cum să aibă grijă de această plantă. Dacă masa rădăcinii nu se încadrează în ghiveci, este timpul să achiziționați un nou recipient. În ea, planta va fi mai confortabilă. De asemenea, puteți observa că planta începe să dezvolte mai multe rădăcini aeriene..

În această perioadă, orhideea începe să lipsească nutrienți. Din această cauză, frunzele sale devin palide. Pe ele pot apărea pete îngălbenitoare. De asemenea, înflorirea se oprește. A absentat mai mult de 3 luni. Acesta este un semn clar că a venit momentul pentru un transplant.

Un alt mod de a determina dacă a sosit momentul transplantului este de a crește volumul de foioase. Este de 2 ori mai mare decât oala.

Cel mai bine este să alegeți momentul pentru transplant imediat după înflorire. Cel mai adesea, această procedură se realizează primăvara sau toamna. Este demn de remarcat faptul că este foarte posibil să efectuați un transplant vara sau iarna. Este important să evaluați starea florii. De asemenea, este demn de remarcat faptul că orhideea nu este sensibilă la tăiere..

Câteva nuanțe

Există mai multe caracteristici ale procedurii prezentate la domiciliu. Așadar, unii se întreabă dacă este posibil să transplantăm o orhidee înflorită acasă. Această perioadă durează la unele plante până la 10 luni. Producătorii de flori experimentați susțin că acest lucru este perfect acceptabil.

În unele cazuri, este chiar posibilă extinderea perioadei de înflorire prin transplantarea corectă. Dar înainte de a efectua această procedură, trebuie să scurtați pedunculele cu 2 cm, ceea ce va permite orhideei să crească rapid masa rădăcinii. Ea va avea peduncule laterale suplimentare.

Pentru a determina când să efectuați această procedură pentru o plantă achiziționată într-un magazin, trebuie să acordați atenție aspectului acesteia. Este deosebit de important să evaluați starea sistemului rădăcină. În pepinieră, pentru a stimula înflorirea frumoasă, orhideea este pulverizată cu o soluție specială. Aceasta duce la epuizarea rădăcinilor. Par palizi și înfiorați. Dacă phalaenopsisul tău arată de asemenea, trebuie să-l transplantezi imediat după cumpărare. În același timp, udarea abundentă a orhideelor ​​se efectuează după transplantarea la domiciliu. Solul trebuie să fie saturat cu apă moale și substanțe nutritive adăugate..

De asemenea, este demn de remarcat faptul că, dacă ați achiziționat o orhidee dendrobium, transplantul acesteia se efectuează mai des (o dată pe an) decât phalaenopsis. Pentru aceștia din urmă, este important să se respecte anumite condiții după transplant. Este îndepărtat de pe pervaz și scade ușor temperatura mediului. Dacă înflorirea va lipsi mult timp, pulverizați planta din pistolul de pulverizare.

Dendrobium se dezvoltă mai activ, deci trebuie transplantat des. În unele cazuri, această procedură se realizează de două ori pe an..

Puteți transplanta copii de orhidee. În recipientul pregătit, sistemul de rădăcină al plantei este distribuit uniform. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un vas al cărui diametru corespunde împrăștierii frunzelor de orhidee.

Selectarea ghiveciului

Având în vedere caracteristicile transplantului și propagării orhideelor ​​acasă, ar trebui să acordați atenție pregătirii pentru acest lucru. Va trebui să alegeți oala și solul potrivite. Orhideele sunt considerate flori destul de capricioase. Chiar și la erori minore, reacționează foarte sensibil. Prin urmare, luați în considerare toate detaliile înainte de a începe procedura..

Orhideea crește în containere cu anumiți parametri. Noua oală trebuie să fie mai mare cu 3-5 cm. Cel mai bine este să alegeți ghivece din plastic în aceste scopuri. Cert este că rădăcinile florii participă și la procesele de fotosinteză. Prin urmare, lumina trebuie să cadă asupra lor. De asemenea, trebuie să se asigure un flux bun de aer la rădăcini..

Noul container trebuie să aibă mai multe orificii de ventilație. Dacă nu sunt așa, puteți face singuri mici găuri în plastic. Este demn de remarcat faptul că vasele de sticlă oferă suficientă iluminare pentru sistemul de rădăcină. În același timp, procesul de aerare va fi dificil. În astfel de containere nu există deschideri de ventilație. De asemenea, complică procedura de irigare. Va trebui să vă asigurați că oala nu va stagna. Apa trebuie drenată periodic.

Unii grădinari au cultivat cu succes această floare în ghivece de lut. Dar această sarcină este mai probabil pentru profesioniști. Prin urmare, cel mai bine este să optezi pentru un recipient din plastic.

Cert este că vasele ceramice au o suprafață interioară neuniformă. Orhideea poate crește în ele rădăcini. Prin urmare, atunci când sunt transplantate, sunt neapărat răniți. Ghivece de flori netede, transparente, cu găuri de ventilație - perfecte.

Selectarea substratului

Studiind un transplant de orhidee Phalaenopsis acasă, este de remarcat faptul că este important să alegeți solul potrivit. Acesta este un substrat care se bazează pe scoarță. Dacă ești florar începător, cel mai bine este să cumperi sol într-un magazin specializat. Dar aici trebuie să ții cont de câteva nuanțe. La vânzare este un substrat de trei tipuri. Poate avea o fracție mică, mare sau medie. Cea din urmă opțiune este cea mai preferată pentru această plantă..

Puteți face și tu. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de scoarță de pin (3 părți), turbă sau sphagnum (1 parte) și argilă extinsă (1 parte). Se adaugă 2 g de var pe litru de astfel de sol. Coaja se recoltează pe vreme uscată. Este situat în jurul pinilor. Concentrația de rășină din acest material este mai mică, ceea ce afectează pozitiv dezvoltarea orhideelor..

Scoarța trebuie îndepărtată cu un cuțit. Dacă pe arbore există semne de putrefacție, un astfel de material nu va funcționa. O astfel de crustă se prăbușește cu ușurință, pe ea există semne de deteriorare parazitară. Deoarece coaja este colectată în condiții naturale, necesită un tratament prealabil. Este necesar să îl macinați, rupeți-l în bucăți la aproximativ 2 cm. După aceea, coaja este fiartă timp de o jumătate de oră. Se pune pe o cârpă curată și uscată și se usucă bine..

Sphagnum este necesar pentru a păstra umiditatea în substrat. De asemenea, datorită acestui ingredient, acesta devine slăbit. Sphagnum oferă orhideei nutrienți esențiali. Poate fi uscat sau viu. Mușchiul trebuie tocat tăiat-o în bucăți de aproximativ 5 cm dimensiune. Se scufundă în apă clocotită timp de 5 minute. Apoi mușchiul este îndepărtat din apă și uscat. Dezinfectarea materialului înainte de transplant este o procedură obligatorie. În caz contrar, planta va doare.

Având în vedere un transplant de orhidee pas cu pas la domiciliu, trebuie menționat, de asemenea, că turbă poate fi folosită în loc de sphagnum. Absoarbe bine umiditatea. Pentru această plantă, este mai bine să alegeți un material care se caracterizează printr-o structură cu fibre grosiere. Nu folosiți turbă tocată. Nu va lăsa aer până la rădăcini.

Începerea procesului

Deci, transplantăm orhideea acasă. O instrucțiune pas cu pas pe care trebuie să o respectați în timpul lucrării vă va permite să parcurgeți toți pașii corect. Volumul de sol trebuie să corespundă capacității selectate. De asemenea, trebuie să pregătiți instrumentele necesare pentru job. Veți avea nevoie de un cuțit ascuțit, secatoare și un băț pentru montarea orhideelor. Toate instrumentele trebuie să fie curate și uscate. Secatorii vor tăia rădăcinile deteriorate. Pedunculii vor fi atașați de suport.

În prima etapă, trebuie să extrageți planta împreună cu o vată de pământ din ghiveciul vechi. Strângeți ușor bucșața pe suprafața substratului. Apoi recipientul se întoarce. Mingea de pământ este apoi îndepărtată cu ușurință din ghiveci. Dacă aveți un recipient de plastic, puteți să-l tăiați pur și simplu în două jumătăți cu un cuțit ascuțit. Dar trebuie să faceți acest lucru cu atenție, pentru a nu deteriora rădăcinile.

Dacă transplantăm o orhidee acasă, instrucțiuni pas cu pas vă vor ajuta să finalizați corect toți pașii. După extragerea plantei din recipientul anterior, scoateți cu atenție substratul. Desfaceți cu atenție rădăcinile, care sunt țesute fantezist în jurul zveltelor, elementelor structurale ale substratului. Când această lucrare este finalizată, trebuie să clătiți cu atenție sistemul de rădăcină. Apa trebuie să fie caldă, iar jetul să nu fie foarte puternic.

Uscați planta după această procedură. După aceea, puteți trece la următorii pași..

Pregătirea rădăcinilor

Studiind transplantul de orhidee pas cu pas la domiciliu, trebuie menționat că, după aceasta, se efectuează un audit al sistemului radicular. Trebuie examinat cu atenție. Nu ar trebui să existe dăunători, putregai, boli la rădăcini. Dacă aceste efecte negative sunt prezente, trebuie să tratați planta cu insecticide. Pentru a face acest lucru, pregătiți o soluție specială. Instrumentul trebuie achiziționat într-un magazin specializat. Este pregătit conform instrucțiunilor producătorului.

Rădăcinile se coboară în soluția pregătită timp de 30 de minute. După aceea, tratați-le pe secante cu alcool. Folosind acest instrument, se taie rădăcini mărunțite, putrede și uscate. Este necesar să lăsați doar procese elastice, curate. Au o nuanță verzuie. Rădăcinile negre trebuie să înlăture totul. Pudrați punctele tăiate cu cărbune zdrobit. Acest lucru va proteja sistemul root..

Închide

Având în vedere un transplant pas cu pas de orhidee acasă, este de remarcat faptul că noua oală trebuie dezinfectată. Este scufundat într-o soluție puternică de permanganat de potasiu. La 2 cm este umplut cu drenaj (lut expandat).

Rădăcinile de orhidee se răspândesc pe volumul unui nou ghiveci. Solul se adaugă treptat, compactându-l ușor (atingeți oala). Unele rădăcini pot fi lăsate deasupra suprafeței. Pedunculele (dacă există) sunt fixate cu un suport. O plantă este atașată la ea cu ajutorul unor haine speciale. Stick-ul este mai bine să alegeți din materiale naturale. Un piedestal realizat din bambus sau o ramură de copac arată spectaculos (trebuie să alegeți crengi drepte, netede, pre-sterilizate).

O orhidee necesită umbrire ușoară în săptămâna următoare. Transplantul și îngrijirea nu provoacă dificultăți grave. Imediat după transplant, planta este udată din abundență. Apa trebuie purificată la temperatura camerei. I se adaugă o cantitate mică de azot, potasiu și magneziu..

Un vas cu o plantă este scufundat în această soluție timp de o jumătate de oră. Următoarea udare se efectuează nu mai devreme decât după 2 săptămâni. Primul pansament se administrează la 3 săptămâni după transplant. Aceste recomandări simple vor ajuta la crearea condițiilor potrivite pentru creșterea unei flori frumoase..

Un transplant de orhidee acasă - o instrucțiune pas cu pas cu fotografii și reguli pentru transplantarea unei plante vechi sau a unui copil, sfaturi generale pentru îngrijire ulterioară

Un transplant de orhidee acasă este o necesitate pentru fiecare proprietar al acestei frumuseți exotice. Este necesară transplantarea florii la fiecare doi-trei ani datorită compactării și oxidării substratului. În plus, procedura poate fi necesară urgent, de exemplu, dacă planta se îmbolnăvește: apare putregaiul pe sistemul de rădăcini, rădăcinile îngheață sau se usucă, etc. În orice caz, trebuie să vă dați seama cum să transplantați orhideea corect, la ce oră este mai bine faceți și ce substrat pentru a da preferință. Vom discuta toate aceste probleme în acest articol..

O îngrijire corespunzătoare, udare și transplantare în timp util este necesară oricărei orhidee, inclusiv cambria, phalaenopsis, dendrobium, cymbidium, vanda, etc. În plus, uneori este nevoie de un bebeluș să planteze (numit și lăstari sau laici) într-un vas independent după maturizare. Acesta este cel mai popular și mai simplu mod de a propaga o floare, la care se recurge, de obicei, după plante cu flori. Nu uitați că numai orhideea cumpărată (imediat după cumpărare), înflorită, veche sau bolnavă, mai ales iarna, este mai bine să nu deranjați, deoarece un transplant pentru orice membru al familiei de orhidee este mult stres.

Ce substrat ar trebui să prefer??

Ce substrat ar trebui să prefer? O întrebare similară o pune oricine are o frumusețe exotică care crește pe un pervaz. Există o părere că cea mai bună opțiune este scoarța de pin a fracțiilor medii sau mici. Într-adevăr, acest amestec de sol este considerat tradițional, dar, pe lângă acesta, sunt populare și altele, care în ultima vreme se găsesc tot mai mult pe rafturile magazinelor specializate.

Deci, o orhidee poate fi plantată în astfel de tipuri de sol:

 1. Fibra de cocos (numită uneori chipsuri de nucă de cocos). Un astfel de substrat este preparat din coaja exterioară de nucă de cocos prin spălare, uscare, sterilizare și măcinare. Particulele finite ies la vânzare. Avantajele includ costuri accesibile, organice, capacitate bună de umiditate, aerare excelentă și prietenie cu mediul. Substanța poate fi folosită atât ca substrat independent, cât și ca una dintre componentele amestecului de sol. De remarcat aciditatea neutră a fibrei, care este confortabilă pentru dezvoltarea rădăcinii.
 2. Cocos comprimat. Principala diferență față de chipsurile de nucă de cocos este că particulele zdrobite sunt presate în brichete. Avantajele includ o bună capacitate de umiditate, aerare, prietenie cu mediul și organicitate. Substanța are un cost accesibil, important pentru mulți grădinari. Un astfel de substrat este cel mai adesea utilizat pentru cultivarea orhideelor ​​pe blocuri, adică mai multe bucăți simultan (amestecul de sol sub formă de nucă de cocos presată este solul principal) sau ca o componentă laterală suplimentară a solului.
 3. Turba (cal fibroasă sau roșie). Substanța este un mușchi sphagnum vechi, dar nu în descompunere, care de secole s-a acumulat în fundul mlaștinilor. Principalul său avantaj este procesul de descompunere lent (în comparație cu coaja de pin), iar dezavantajul este capacitatea excesivă de umiditate și ușurința de uscare. Pentru a crește o orhidee într-un substrat de turbă, trebuie să mențineți umiditatea solului la un nivel de 60% -65% și să vă asigurați că nivelul de aciditate nu depășește 5,5-6,5 unități.
 4. Moss sphagnum (cel mai preferat Noua Zeelandă). Adesea acționează ca stratul superior, care este necesar pentru a reține umiditatea. Cu toate acestea, recent, produsul poate fi folosit ca bază pentru sol. Avantajul său este capacitatea sa excelentă de umiditate, ceea ce face să crească cu ușurință orice orhidee de pe mușchi, de exemplu, epifitice, terestre și chiar o răsaduri. Singura dificultate în acest caz va fi menținerea vieții mușchiului în sine. Acesta din urmă este redus în mare măsură la necesitatea de a utiliza doar apă de înaltă calitate și purificată, care este cât se poate de lipsită de săruri dăunătoare și orice alte impurități.
 5. Argilă extinsă, ceramică, perlită, vermiculită, ponce, nisip grosier, pietriș. În cele mai multe cazuri, substanța selectată este utilizată ca strat de drenare cu grosimea de până la doi centimetri. Lut expandat, ponce, ceramă și vermiculit - substraturi poroase și ușoare, caracterizate prin capacitatea lor de a reține apa, aerarea excelentă. Toate celelalte substanțe sunt utilizate în absența materialelor poroase ușoare pentru a crea un strat de drenaj..
 6. Fibră artificială, cum ar fi vata minerală sau dolomita. Acesta din urmă servește ca aditiv care reduce aciditatea substratului. Adesea, agentul este adăugat în proporție de 1 gram de agent la 1 kilogram de substrat.
 7. Cărbune. Aceasta este una dintre componentele suplimentare ale substratului (de obicei, aditivul nu este utilizat într-o cantitate mai mare de 10% -20% din volumul total de amestec de sol). Avantajul său constă în faptul că substanța este un adsorbant excelent, care are capacitatea de a absorbi orice compuși de tip fenolic care se formează invariabil la descompunerea solului organic. Atunci când alegeți cărbunele, trebuie să acordați atenție acidității (ar trebui să fie la nivelul de 5,5-6,5). Avantajele cărbunelui includ aerarea excelentă (care este foarte importantă pentru orhidee), rezistența la descompunere, precum și rezistența la absorbție și reținerea apei.

Pentru a afla ceva mai multe despre ce substraturi există și cum să le formulezi corect pentru cultivarea cu succes a orhideelor, puteți viziona videoclipul.

Nu uitați că, oricât de bun este solul pentru orhidee, succesul creșterii depinde de îngrijirea corespunzătoare a plantei. Nu uitați de necesitatea menținerii unei temperaturi confortabile (22-26 grade), umiditate (50% -60%), iluminare (cel puțin 8-10 ore de lumină difuză moale). De asemenea, ține-ți frumusețile exotice departe de încălzitoare, asigură o udare adecvată și exclude posibilitatea luminii solare directe pe frunzele plantei.

Reguli de transplant de orhidee

Normele pentru transplantarea orhideelor ​​acasă vor fi utile pentru familiarizarea cu fiecare cultivator. Mai întâi trebuie să vă dați seama dacă o plantă are nevoie de un transplant. În principiu, această procedură trebuie efectuată numai după cum este necesar, adică planificată sau în caz de urgență. Mulți oameni se întreabă dacă este necesară transplantarea unei orhidee recent achiziționate. Determinarea necesității acestui lucru este ușoară. Este suficient să acorde atenție sistemului radicular al plantei. Majoritatea plantelor de orhidee sunt vândute în vase de plastic clar, așa că este ușor.

Deci, planta este sănătoasă și nu are nevoie de transplant dacă rădăcinile au următoarele nuanțe:

Cu toate acestea, este important să ne amintim că există unele nuanțe cu plantele cumpărate. Foarte des orhideele din pepiniere nu sunt cultivate în coaja de pin sau chipsuri de nucă de cocos, care se caracterizează prin uniformitatea uscării după udare, ci în mușchiul de sphagnum. Avantajul unui astfel de substrat este capacitatea sa de a absorbi și de a reține ulterior umiditatea. În același timp, se păstrează accesul la oxigen pentru sistemul de rădăcini al plantei și se remarcă proprietăți antiseptice excelente. După ce floarea crește, este transplantată în scoarță (sau alt amestec de sol), fără a îndepărta mușchiul de sphagnum. Și apoi fabrica iese la vânzare. Vă rugăm să rețineți că cultivatorul poate fi ulterior detectat de mușchi:

 • în partea centrală a sistemului radicular;
 • în vârful rădăcinilor;
 • toate rădăcinile.

Desigur, acest lucru nu poate duce decât la consecințe triste. Mossul, ca orice alt substrat, devine dens în timp, se oxidează, se usucă mai mult. Aceasta duce la deteriorarea circulației aerului în jurul sistemului de rădăcină a aerului din instalație, ceea ce la rândul său conduce invariabil la:

 • moartea sistemului radicular;
 • putrezirea rădăcinilor;
 • uscarea rădăcinilor;
 • o combinație de mai multe probleme simultan: uscare și moare.

Pentru a evita o astfel de problemă, este necesar să înlocuiți mușchiul de sphagnum cel puțin o dată pe an. O astfel de procedură este stresul pentru plantă, ceea ce duce la cascadorii, lipsa florilor și alte câteva probleme. De aceea, dacă ați cumpărat o plantă care este plantată în mușchi de sphagnum, este mai bine să o transplantați imediat într-un substrat adecvat (coaja de pin sau nucă de cocos presată). Dar fiți pregătiți pentru faptul că creșterea și înflorirea plantei poate fi suspendată temporar. De obicei durează până la șase luni până când planta se obișnuiește cu noile condiții de viață.

În unele cazuri, vânzătorul nu informează cumpărătorul că planta crește nu numai în scoarță, ci și în mușchi. În consecință, floraria udă planta, așa cum era de așteptat, o dată pe săptămână. În acest caz, umiditatea este constant depozitată în substrat (în special, la mușchi), deoarece mușchiul nu se usucă într-o săptămână, precum coaja sau nuca de cocos. Ca urmare, apar următoarele: rădăcinile plantei se transformă în acid și putrezesc. După aceea mor. Fotografia de mai jos arată cum arată stadiul inițial al decedării sistemului radicular al orhideelor ​​(în acest stadiu planta poate fi încă salvată).

Dacă nu se face nimic, atunci foarte curând rădăcinile vor înceta să furnizeze masa vegetativă a orhideei cu substanțe utile. Planta va muri pur și simplu. De aceea este necesară o analiză amănunțită a florii cumpărate și a condițiilor de întreținere a acesteia..

Tine minte! Transplantul de orhidee este permis exclusiv într-o stare înfloritoare și complet sănătoasă. Dacă ignorați această simplă recomandare, consecința poate fi moartea florii. Mai bine aveți grijă de vindecarea plantei sau pur și simplu lăsați-o să înflorească. În acest caz, floarea va fi mai pregătită pentru transplant..

Instrucțiuni pas cu pas pentru transplantul de orhidee

Instrucțiuni pas cu pas pentru transplantul de orhidee sunt ușor de urmat. Respectarea ei este obligatorie (în special pentru începători) dacă doriți ca orhideea să continue să fie pe plac cu frumusețe și înflorire din belșug. Prin urmare, urmați acești pași:

 1. Pregătiți un recipient pentru transplant. Cea mai bună alegere este un vas de plastic transparent (poate fi înlocuit cu un mat). Trebuie să aibă orificii de scurgere prin care orhideea va primi apă. Acestea sunt de obicei localizate în partea inferioară sau în partea inferioară a pereților laterali. Dacă nu există astfel de găuri în recipientul cumpărat, nu vă descurajați, ele pot fi făcute cu ușurință cu propriile mâini folosind un dispozitiv ascuțit (cuțit sau cuie fierbinte).
 2. Apoi, pregătiți toate celelalte articole care vă vor ajuta în transplant. Acestea sunt două recipiente în care vom înmuia rădăcinile plantei pentru o mai mare elasticitate a acestora. De asemenea, veți avea nevoie de foarfece (care poate fi înlocuită cu un cuțit sau o secatoare de grădină) pentru a tăia părțile afectate, bolnave, uscate, putrezite ale sistemului radicular. Un instrument pentru dezinfectarea unui dispozitiv ascuțit (muguri de alcool și bumbac sau o bucată de pânză pentru aplicarea unui antiseptic sau puteți fierbe doar instrumentul). De asemenea, nu se poate face fără carbon activat zdrobit, scorțișoară măcinată, iod sau verde strălucitor pentru prelucrarea locurilor de tăiere (dacă există). Este posibil să aveți nevoie de o frânghie pentru a îngreuna planta.
 3. Acum luați vasul vechi cu planta și îndepărtați cu atenție floarea. Dacă este necesar, puteți înmuia în prealabil orhideea (direct în ghiveci) într-un bazin cu apă caldă și decontată. În acest caz, rădăcinile vor fi mai elastice, iar planta va fi mai ușor de extras. Apoi, agitați ușor conținutul vasului (nu va fi nevoie, deoarece substratul și-a îndeplinit deja scopul).
 4. Acum clătiți rădăcinile plantei sub un flux de apă caldă sau înmuiați într-un recipient cu lichidul decontat timp de douăzeci de minute. După aceasta, particulele substratului care aderă la rădăcini pot fi îndepărtate cu atenție. Lăsați planta timp de aproximativ zece-douăzeci de minute pentru a usca rădăcinile. După aceea, scufundați orhideea în oală (goală) pentru a vă asigura că dimensiunea acesteia este selectată corect.
 5. În continuare, trebuie să examinați cu atenție sistemul de rădăcină al orhideei. În prezența secțiunilor uscate, degradate sau moarte ale rădăcinilor, acestea trebuie tăiate cu un dispozitiv ascuțit dezinfectat, care captează aproximativ un centimetru de țesut sănătos. După aceasta, secțiunile feliilor sunt tratate cu agentul selectat (verde, iod, scorțișoară măcinată, carbon activat zdrobit). Lăsați orhideea timp de aproximativ douăzeci de minute pentru a usca tăieturile..
 6. Acum puteți începe să plantați planta într-un nou ghiveci. În rezervor, întindeți un strat de drenaj cu o grosime de până la doi centimetri. Apoi coborâți orhideea în recipientul pregătit vertical. Ținând cu o mână, începeți să turnați substratul pregătit. Frunzele inferioare ale plantei trebuie să fie deasupra marginii superioare a ghiveciului. Puteți atinge ușor pereții containerului pentru a se potrivi mai bine cu substratul. Amintiți-vă însă că nu trebuie să umpleți prea bine solul, deoarece acest lucru va complica aerarea rădăcinilor. Drept urmare, orhideea ar trebui să stea strânsă în oală și să nu eșueze.

Sfat! În unele cazuri, este permisă utilizarea substratului vechi (numai coaja de pin sau fibra de nucă de cocos), dacă este potrivit. Pentru a face acest lucru, aceste elemente ale compoziției trebuie să fie fierte, apoi uscate complet. Faptul că substratul nu mai este potrivit pentru utilizare va fi indicat prin prezența depunerilor de sare albă, a unui miros specific putrefactiv, a sporilor de mucegai sau fungice, precum și a gunoiului. Dacă aveți îndoieli, utilizați un mix nou.

După transplantarea plantei, nu trebuie udată cel puțin două-trei zile. În primul rând, este mai bine să puneți floarea în umbră parțială și, după trei-patru zile, să reveniți la locul său inițial, cu o abundență de lumină moale difuză. Nu uitați că, dacă rădăcinile au fost tăiate, planta va avea nevoie de timp (până la șase luni) pentru a se adapta și crește rădăcini noi. Abia după aceea, va fi posibil să așteptați apariția noilor muguri și flori.

Cum se transplantează un copil acasă?

Cum se transplantează un copil orhidee acasă? Această procedură este identică cu transplantul unei plante adulte. Singura dificultate este separarea corectă a copilului de instanța maternă. Să ne uităm la modul de separare a copilului care s-a format:

 1. Pe peduncul. Este necesar să-l tăiați cu grijă cu un dispozitiv ascuțit dezinfectat, astfel încât să capteze aproximativ unul sau doi centimetri din țesutul mamă. Zonele de feliere sunt tratate în mod necesar cu un produs adecvat (verde strălucitor, iod, carbon activat zdrobit sau scorțișoară măcinată).
 2. În zona rădăcină. Este tăiat, captând până la doi centimetri de țesut matern. Procedura se realizează exclusiv cu un dispozitiv ascuțit dezinfectat, iar locurile feliilor sunt prelucrate și uscate.
 3. În sinusul frunzelor. Planta este tăiată cu un dispozitiv ascuțit dezinfectat cu captarea a până la doi centimetri de țesut de plantă adultă. Locurile de tăiere trebuie prelucrate și lăsate să se usuce cel puțin douăzeci de minute.

Notă! Puteți tăia doar copilul ale cărui rădăcini s-au format (cel puțin trei-patru și trei-cinci centimetri lungime). Fără aceasta, planta nu va putea trăi într-un substrat obișnuit și va muri.

Dacă s-a întâmplat așa, copilul nu are rădăcini, atunci va trebui să aștepte apariția lor până la șase luni. Dacă nu se întâmplă nimic, atunci puteți încerca să tăiați o plantă mică cu captura până la doi centimetri din țesutul mamei și să o așezați într-o seră într-un recipient cu o cantitate mică de substrat sau în plastic de spumă (faceți o gaură în ea și așezați-o deasupra containerului cu apă, astfel încât rozeta cu frunze abia atinge lichidul ) Într-o seră, trebuie să mențineți o temperatură (28-29 grade) care să fie confortabilă pentru creșterea rădăcinilor, umiditate (aproximativ 90%) și lumină (cel puțin 12-14 ore pe zi). În termen de șase luni, ar trebui să se formeze sistemul de rădăcină. Stimulentele (acid succinic, Kornevin etc.) sunt utilizate pentru a accelera procesul..

Amintiți-vă că poate apărea un copil bazal. Aceasta este o plantă care crește direct din pedunculul specimenului matern. Rădăcinile nu se formează pe ea. Un astfel de copil se hrănește cu sistemul de rădăcină al unei plante adulte. Un astfel de copil nu poate fi închis, deoarece pur și simplu nu va supraviețui singur și va muri. Mai bine să o lași așa cum este. Două orhidee vor înflori în ghiveciul tău deodată.

Sfaturi generale pentru îngrijirea plantelor

Sfaturi generale pentru îngrijirea plantelor trebuie cunoscute. Următoarele reguli trebuie respectate pentru apariția timpurie a florilor după un transplant de orhidee:

 1. Mențineți o temperatură de 22-26 grade în camera în care crește orhideea.
 2. Oferiți o diferență între temperaturi de zi și de noapte de până la 6-8 grade.
 3. Asigurați-vă că temperatura nu scade sub 16 grade și nu crește peste 30 de grade, deoarece acest lucru este în detrimentul orhideei.
 4. Asigurați iluminare difuză moale timp de 8-12 ore pe zi.
 5. Mențineți umiditatea la un nivel de 50% -60% prin pulverizarea regulată (sau preferabil polenizarea cu apă) a unei plante, folosind un umidificator sau aranjând containere de lichid în jurul camerei.
 6. Eliminați curenții, proximitatea dispozitivelor de încălzire sau lumina directă a soarelui din plantă, deoarece acest lucru duce la o ofilire a florii și la creșterea probabilității de a dezvolta boli (umflături, arsuri solare, rugină și multe altele).
 7. Nu așezați plante interioare în apropierea orhideei care necesită alte condiții.

Asta e tot. Acestea sunt toate cerințele care trebuie respectate după transplantarea plantei, astfel încât să se adapteze rapid la noile condiții și să înceapă să înflorească. Orhideea, în principiu, nu poate fi numită o plantă foarte capricioasă. În practică, menținerea temperaturii, umidității și a nivelurilor de lumină care sunt confortabile pentru ea este foarte simplă. În plus, acum mulți hibrizi au fost crescuți, care facilitează adaptarea la condițiile de locuință și înflorește până la șase luni.

Cum se transplantează o orhidee acasă într-un alt vas

Fiecare florar ar trebui să fie capabil să planteze în mod corespunzător plante de interior. Transplantul de orhidee diferă semnificativ de transbordarea într-un alt substrat al altor plante. Cât de ușor și sigur pentru o plantă să transplanteze o frumusețe tropicală, cum să alegi un substrat și cel mai bun moment pentru a lucra, acest lucru este descris în articol.

Cum să stabilim că este timpul să transplantăm o orhidee

Contrar credinței populare că orhideele sunt creaturi delicate și necesită o îngrijire laborioasă complexă, aceste plante sunt destul de nepretențioase. Le este suficient să creeze condiții potrivite pentru existență și să efectueze îngrijiri minime. Transplanturile frecvente nu au nevoie de flori.

Important! Nu este necesar să vă grăbiți să transplantați o orhidee imediat după cumpărare. Această cultură, spre deosebire de florile obișnuite, nu este păstrată în solul de transport. Substratul magazinului este plin pentru orhidee.

Orhideele sunt transplantate o dată la câțiva ani. Semne externe că planta are nevoie de o schimbare a solului și a ghiveciului mai devreme decât a fost programat:

 • coaja din compoziția substratului s-a transformat în praf, solul s-a compactat (materia organică putredă devine absorbantă de umiditate și transmite slab oxigenul);
 • sistemul orhideelor ​​rujeole este afectat de putregai (rădăcinile sănătoase sunt verzui albicioase, elastice);
 • dăunătorii sunt răniți în substrat;
 • rădăcinile nu au suficient spațiu în recipient, se bombă.

Starea deprimată a plantei în sine, îngălbenirea frunzelor și mugurii căzuți indică o îngrijire sau boală necorespunzătoare, apariția insectelor dăunătoare. Uneori, pentru a determina cauza stării precare a florii, este necesară o examinare detaliată a sistemului radicular (transplant).

Când să începeți un transplant de orhidee

În funcție de varietatea orhideelor, un transplant de flori este efectuat în momente diferite. Ele nu sunt legate de o anumită perioadă a anului..

Pentru toate soiurile de orhidee, timpul este considerat favorabil, curând după înflorire. În această perioadă are loc creșterea activă a frunzelor tinere, rădăcinile cresc. Planta se adaptează ușor la un nou substrat.

Important! Orhideea transferă mai ușor transplantul, la 12-15 zile de la uscarea ultimului mugure.

Cum se transplantează o orhidee într-un alt vas: instrucțiuni pas cu pas

Atunci când intenționați să începeți transplantul de orhidee, trebuie să vă amintiți că aceasta este o plantă delicată și fragilă. Rădăcinile sale sunt sensibile la deteriorare, iar substratul este format din particule de scoarță, cărbune, pietricele, polistiren. Pentru muncă, este important să pregătiți locul de muncă și câteva instrumente:

 • lampă de masă și masă largă și confortabilă;
 • vase cu volum și formă adecvată;
 • componente pentru substrat sau solul finit;
 • pruner ascuțit cu lame sau foarfece înguste;
 • pudră de cărbune pentru praf de secțiuni pe rădăcini;
 • permanganat de potasiu, Fitosporină;
 • un bol pentru înmuierea plantelor;
 • bastoane sau pensete subțiri din lemn pentru a distribui bucăți de substrat;
 • bastoane și „crabi” pentru legarea pedunculilor.

Selectarea capacității

În natură, orhideele tropicale (sunt populare în floricultura interioară) sunt epifite. Ele cresc, fixate pe alte plante, iar rădăcinile lor nu sunt cufundate în pământ. Planta se hrănește prin fotosinteză, care se realizează nu numai prin frunze, ci și prin rădăcini..

Strict vorbind, o orhidee nu are nevoie deloc de oală. Floarea poate fi cultivată pe o bucată mare de scoarță sau o grămadă de mușchi de sphagnum așezate într-un acvariu (pentru a crea umiditate ridicată). Cultivarea orhideelor ​​de ghiveci se practică datorită ușurinței îngrijirii plantelor.

Un ghiveci pentru creșterea orhideelor, trebuie să alegeți un transparent sau translucid. Cel mai obișnuit material este plasticul sau sticla..

Obligatoriu este prezența unui număr mare de găuri de scurgere în partea inferioară și pe partea inferioară a pereților laterali. Rădăcinile de orhidee sunt extrem de sensibile la apariția apei. În magazinele de grădină, puteți găsi acum containere pentru orhidee sub forma unui „gard” transparent, care este așezat pe un palet. Într-o astfel de „cușcă”, rădăcinile florii sunt cât se poate de confortabile.

Dimensiunea recipientului trebuie să fie puțin mai mare decât bobina rădăcină. Este suficient ca distanța de la rădăcini până la pereții vasului să fie de 1 cm. O oală mare și, în consecință, un volum mare de substrat duce la acumularea excesului de umiditate și riscul de putregai..

Pe o notă. O ușoară bombă a rădăcinilor orhideei „peste partea de sus” a vasului este normală.

Substrat adecvat

Orhideea face o cerință simplă pentru substrat - trebuie să fie liberă, să lase aer și să se aprindă ușor. De obicei, folosiți coaja de pin tocată în bucăți, cu dimensiunea de 10-25 mm. Îl puteți cumpăra într-un magazin sau îl puteți colecta de la un copac căzut în pădure. Coaja colectată în pădure trebuie salvată de rășină excesivă prin înghețarea pe stradă și fierberea în apă timp de aproximativ o jumătate de oră.

Când faceți sol pentru orhidee, se iau 3 părți de scoarță de pin:

 • 1 parte din cărbune în bucăți (este necesar ca absorbant);
 • 0,5 părți de mușchi de sphagnum;
 • 1 parte argilă extinsă (agent de cântărire, astfel încât ghiveciul să nu se întoarcă).

Uneori, pentru a adăuga friabilitate substratului, adăugați bucăți de spumă, ponceți.

Important! Dacă solul vechi în care a crescut floarea nu poartă agenți patogeni și dăunători, se adaugă la noul substrat steril. Acest lucru ajută la popularea solului nou cu microflore utile pentru orhidee..

Există și alte opțiuni pentru substraturi pentru orhidee.

Fibra de cocos.

Disponibil sub formă de brichete presate, care sunt înmuiate în apă înainte de utilizare. După uscare, fibra de nucă de cocos este folosită pentru plantarea unei flori sau adăugată la amestecul de sol.

Fibra de nucă de cocos are o reacție neutră, rezistență mare la descompunere.

Moss Sphagnum (live).

Menține perfect conținutul de umiditate dorit al substratului și trece bine aerul. Pentru a menține viața mușchiului în sine, este important să-l udă (pulverizează) doar cu apă purificată (distilată).

Argilă extinsă, ponce, pietricele.

Acestea pot acționa atât ca drenaj, cât și ca sol cu ​​drepturi depline pentru orhidee. Dimensiunile particulelor nu trebuie să depășească 2,5 cm.

Pentru plantă, nu are semnificație globală ce compoziție a substratului va alege cultivatorul. O importanță mai mare pentru dezvoltarea cu succes a răsadului este temperatura confortabilă, umiditatea (solul și aerul), pansamentul obișnuit, iluminatul.

Pregătirea unei flori pentru un transplant

În ajunul transplantului, timp de 2-3 ore, puneți vasul cu o orhidee într-o tigaie cu apă. Rădăcinile hidratate devin rezistente și flexibile, mai puțin fragile.

Floarea este îndepărtată cu grijă din ghiveci. Uneori, pentru a îndepărta orhideea în siguranță, trebuie să tăiați recipientul, deoarece rădăcinile au încolțit în găurile de drenaj. Se agită rădăcinile substratului. Clătiți ușor rădăcina de rădăcină într-o soluție roz pal de permanganat de potasiu sau Fitosporină. Puteți ține planta într-o soluție dezinfectantă timp de 10-15 minute (relevant pentru orhideele din magazin).

Verificați cu atenție rădăcinile pentru putregai și dăunători. Procesele uscate, rupte, maro sunt tăiate cu foarfece sau foarfece. Felii stropite cu praf de cărbune.

Important! Dacă se găsesc dăunători în substrat, orhideea este scăldată într-o soluție insecticidă.

Plantele pregătite în acest fel sunt lăsate pe masă să se usuce 3-5 ore.

Plantarea orhideelor ​​într-o oală

Datorită ușurinței substratului și a numărului mare, atârnat de partea pedunculului unor orhidee, este necesar să aveți grijă de stabilitatea vasului. În partea de jos a rezervorului turnați scurgerea pietricelelor (chiar dacă vasul are multe găuri) sau puneți o pietricică mare.

Orhideea este plasată într-un vas, răspândind rădăcinile sau ondulându-le într-un inel. Concomitent cu umplerea vasului cu sol, un suport este plasat în centrul recipientului sub viitorul peduncul. Pentru a preveni stingerea acestuia, este bine fixat în stratul de drenaj.

Bucățile din substrat trebuie împinse cu pensete sau o baghetă între rădăcini și distribuite uniform în interiorul recipientului. Gâtul rădăcinii (dacă poți numi baza florii) ar trebui să fie la 1,5 cm sub marginile recipientului. Dacă unele rădăcini se scot puțin din ghiveci, este în regulă.

Îngrijirea suplimentară a florii transplantate

Oricât de atentă florarul a replantat orhideea, planta va mai experimenta stresul din transplant. Are nevoie de timp pentru a se reface (dacă orhideea a fost tăiată, poate înflori doar după câteva luni).

Important! La 3-5 zile de la transplant, orhideea nu este udată și păstrată cu un minim de iluminare. Deci planta tolerează mai bine stresul.

Ei încep să hrănească apa fertilizantă pentru irigare nu mai devreme decât atunci când primul mugur este legat de peduncul.

Mod de temperatură

Floarea are nevoie de temperatura aerului în timpul zilei +20 +25 grade și noaptea, nu mai mică de +18. Nu numai că temperaturile scăzute sunt dăunătoare orhideei (la +12 floarea poate muri), dar și scăderea temperaturii mai mare de 5 grade.

Curentul de aer și prăjirea care provin de la radiator sunt, de asemenea, dăunătoare orhideei. Planta este așezată în locuri bine luminate, dar fără soare directă.

Udarea

Prima udare abundentă a orhideelor ​​se efectuează imediat după transplant. Folosind un cap de duș, floarea este irigată de sus, astfel încât substratul să fie bine umed. După excesul de umiditate din pahar din vas, orhideea este îndepărtată într-un loc întunecat timp de câteva zile. Udarea în aceste zile nu se realizează.

În viitor, albirea rădăcinilor servește ca un semnal că orhideea trebuie udată. După ce a absorbit umiditatea, rădăcinile orhideelor ​​își schimbă culoarea în verde deschis.

Udați planta doar printr-o tavă, punând oala în apă timp de 10-15 minute. După acest timp, vasul este îndepărtat și lăsat să scurgă excesul de lichid.

Apa pentru udarea orhideei trebuie să fie caldă (temperatura de aproximativ 22 de grade) și moale. Este mai bine să folosiți lichid topit sau fiert. Apa de la robinet trebuie menținută cel puțin 2 zile.

Pentru dezvoltarea completă a orhideei, este necesară umiditatea aerului de 70-85%. Această umiditate poate fi menținută prin pulverizarea frunzelor florii. Unii grădinari plasează o plantă într-un acvariu sau instalează o fântână sau o cascadă lângă flori.

Important! După pulverizarea orhideelor, trebuie să udați umiditatea care s-a acumulat în centrul florii cu un șervețel. Lichidele stagnante pot provoca putregai..

Intrebari si raspunsuri

Iubitorii de orhidee începători au o mulțime de întrebări despre îngrijirea unei frumuseți tropicale. Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări sunt prezentate mai jos..

Cât de des trebuie să transplantați o orhidee

Dacă planta este sănătoasă, se dezvoltă pe deplin și înflorește, ea este transplantată nu mai mult de 1 dată în 2-3 ani. În acest timp, substratul, format din organice, se va descompune și își va pierde funcția. Dacă orhideea este conținută în sol anorganic (argilă extinsă, fibre sintetice, pietricele), atunci puteți transplanta și mai rar.

Cum se transplantează apendicele

Principiile generale pentru transplantarea unui apendice sau a unui copil orhidee sunt similare cu transplantul unui exemplar adult. Este important să separați corect copilul de planta mamă.

 1. Procesul este separat de orhideea adultă doar atunci când copilul își crește propriile rădăcini, cu 3-4 cm lungime.
 2. Un copil este tăiat dintr-un peduncul, împreună cu o bucată din tulpina orhideei mamei.
 3. Procesul este înmuiat într-o soluție caldă de Epin sau Energen timp de 15 minute.
 4. Feliile pe bebeluș și pe tulpina orhideei sunt presărate cu pulbere de cărbune.

Lăstara este plantată pe rând într-un vas cu un substrat steril.

Dacă este necesar să separați orhideele copilului, fără a aștepta formarea acestor rădăcini, procesul este înrădăcinat mai întâi în apă, apoi apoi plantat. Pentru a face acest lucru, pe sphagnum-ul mușchiului este așezat un fir tăiat cu captura tulpinii-mamă, care este plasat într-un bol umplut cu lut expandat. Se toarnă apă în vas. Deasupra instalației este instalată o seră pentru a menține umiditatea ridicată.

Orhideele tinere creează condiții confortabile pentru dezvoltare:

 • lumină luminoasă difuză timp de 13 ore;
 • umiditate 87-93%;
 • temperatura la 28 de grade căldură.

Este nevoie de un copil câteva luni pentru a crește rădăcini.

Când pot transplanta o orhidee după cumpărare?

Nu este necesară transplantarea unei orhidee după cumpărare dacă floarea arată sănătoasă și substratul nu este compactat. Dacă starea plantei necesită reanimare, iar substratul trebuie înlocuit, orhideea este transplantată la 8-12 zile de la cumpărare. În acest timp, floarea se adaptează la noile condiții și va tolera mai ușor stresul..

Este posibilă transplantarea unei orhidee în timpul înfloririi

Transplantul de plante în momentul înfloririi creează o povară suplimentară asupra rădăcinilor. Orhideea poate pierde toate florile și chiar poate muri. Fără nevoie extremă, plantele în timpul înfloririi nu deranjează.

Transplantarea unui specimen de înflorire este posibilă numai în caz de boală sau atac de dăunători. Mugurii, în acest caz, sunt îndepărtați din peduncul.

Cum se transplantează corect și rapid o orhidee - video

Procesul de transplant de orhidee doar la prima vedere pare complicat și traumatic pentru plante. Dacă urmați cu strictețe toate punctele instrucțiunilor, floarea va fi livrată minim de daune și va începe să crească în siguranță.