Scut pe plante interioare

La scară, dăunătorul este foarte periculos și insidios. Dacă nu luați nicio măsură pentru combaterea acesteia, atunci planta este atacată de o insectă la scară, este aproape sortită morții. Există o mulțime de specii ale acestui dăunător de insecte, chiar există un „scut fals”, dar va exista o discuție separată despre aceasta.

Pericolul protecției plantelor

Una dintre caracteristicile periculoase ale acestui dăunător este dificultatea identificării lor în faza inițială a infecției. La doar câteva ore după nașterea larvei, insectele la scară sunt capabile să se răspândească în întreaga plantă, indiferent de mărimea acesteia. În această etapă, sunt atât de mici și mobile încât este aproape imposibil să le vezi cu ochiul liber. Când apar primele semne evidente ale prezenței insectelor la scară pe o plantă interioară, lupta împotriva lor este uneori complicată. Un scut de ceară îl protejează în mod fiabil de majoritatea medicamentelor care sunt utilizate în mod tradițional în combaterea dăunătorilor. Prin urmare, cu cât mai curând este identificat dăunătorul, cu atât va fi mai ușor să-l distrugem. Nu există un cadru sezonier pentru apariția insectelor la scară. La plantele de interior, poate apărea atât vara, cât și iarna. Un număr mare de acești dăunători pot ucide planta într-un timp foarte scurt, de aceea este foarte important să le identificați la timp.

Semne de deteriorare a plantelor interioare de către scabie

În faza inițială, după cum am menționat, aceasta este o insectă foarte mică și agilă. Însă tocmai datorită vitezei de mișcare a acesteia, scorbutul poate fi găsit pe o plantă de casă. Dar pentru aceasta este necesar, cel puțin în mod regulat și cu atenție, să vă inspectați plantele, mai ales dacă prezintă cel mai mare risc. Din păcate, acest grup este destul de extins. Dar, cel mai mult, toate fructele citrice, palmieri, multe dintre iederă, ficus, crotoni, pachistachis, dracaena, yucca, oleander, monstera, pomul de bani, cyperus, aucub sunt cel mai mult atacate. Și asta, din păcate, nu este totul. Dar este foarte probabil să săriți acest moment și să detectați dăunătorul când acesta este deja clar vizibil cu ochiul liber. Insectele la scară adultă arată ca niște pete mici pe frunze, trunchiuri și tulpini ale plantelor. Uneori, sunt atât de multe, care literalmente acoperă complet suprafața unei fotografii tinere. Dar chiar și acest moment poate fi omis, deoarece cel mai adesea paznicii se lipesc de partea de jos, invizibilă a foii, și de multe ori o găsesc acolo când deteriorarea foii devine deja evidentă. Următorul semn al prezenței insectelor la scară pe o plantă de casă este apariția pe frunzele sale a unui lichid lipicios secretat de dăunător. Acesta este așa-numitul "pad". Cu un număr mare de dăunători, căpșunul secretă o astfel de cantitate încât, literalmente, se scurge din plantă. Aceste secreții sunt de asemenea periculoase prin faptul că stimulează apariția unui alt flagel - ciuperca funingină.

Cum să faci față insectelor la scară din plantele de interior

Cea mai importantă și prima regulă la detectarea unui dăunător este izolarea imediată a plantelor afectate de altele!

Dacă scabia a fost descoperită la timp, chiar și în faza inițială a infecției, atunci este mult mai ușor să le faceți față. Insecta nu a reușit încă să dobândească o acoperire de protecție și este cea mai vulnerabilă. În această perioadă, este suficient să tratezi planta cu un insecticid și asta este. Pentru a combate insecticida la scară „Aktara” s-a dovedit foarte bine. Pentru o mai mare încredere și eficacitate, planta este pulverizată nu numai cu soluția sa, ci și udată sub ea la rădăcină. Dar, dacă indivizii adulți au apărut deja pe plantă, atunci urmează un război mai prelungit și dificil. Scutul de ceară al scutului de protecție îl protejează de majoritatea medicamentelor. Cel mai eficient mod este curățarea mecanică. Dar o insectă plată este uneori atât de ferm fixată de plantă încât poate fi destul de dificil să o curățați cu un tampon obișnuit. O periuță de dinți veche (nu tare) obișnuită poate veni în salvare. Adesea puteți găsi recomandări pentru îndepărtarea crustelor cu tampoane umezite cu diverse preparate, începând cu o soluție de săpun și terminând cu alcool și kerosen. Fii atent și fii mai sceptic cu privire la astfel de recomandări. De asemenea, s-ar putea să distrugi zarzavatura, dar împreună cu planta pentru care un astfel de „miracol înseamnă” este o otravă mortală. Dacă chiar folosim medicamente în asamblarea manuală a dăunătorilor, atunci acestea nu dăunează plantelor (kalbofos, bankkol, confidor, actara, actellik și altele asemenea). Cu eficiența incontestabilă a îndepărtării mecanice a dăunătorilor dintr-o instalație de interior, există încă un minus semnificativ. Constă în faptul că este necesar să eliminați 100% din insecte. Câțiva gărzi ratate și-au întrerupt toată munca și totul va trebui să înceapă din nou.

Cea mai fiabilă modalitate de a face față insectelor la scară din plantele de interior este una combinată. După cea mai completă curățare manuală, tratați planta cu o soluție de actara (0,25 g. Per litru de apă). Nu este suficient doar pentru a pulveriza planta de sus. Frunzele trebuie prelucrate de la două părți. După pulverizare, udă planta cu aceeași soluție. După 5-7 zile, asigurați-vă că repetați procedura. Însă inspectați zilnic planta și dacă este găsit un dăunător, îndepărtați-o.

La fel de importantă este și umiditatea. Spre deosebire de lupta împotriva acarienilor sau a afidelor, pentru care umiditatea ridicată este un mediu intolerabil, pentru insecte, dimpotrivă, aceasta este condiția cea mai favorabilă pentru existență și reproducere. Aerul uscat, combinat cu iluminarea luminoasă, încetinește semnificativ dezvoltarea insectelor la scară. Prin urmare, când acest dăunător apare pe o plantă, așezați-o în astfel de condiții.

Acordați atenție specială! Dacă una sau mai multe dintre plantele dumneavoastră de casă au fost afectate de o scară, după ce le-ați mutat în carantină, tratați cu insecticid toate plantele care erau aproape de acesta și locul în sine (raft, pervaz etc.) unde se afla planta infectată..

Cum să scapi de insectele la scară din plantele de interior

Scorbutul și-a luat numele datorită prezenței pe corp a unei coji de ceară, similar cu un scut. Insectele trăiesc pe frunzele și pețiolele plantelor de interior, deci este ușor să le detectăm. Dacă cel puțin o astfel de insectă a apărut pe florile tale, trebuie să începi imediat lupta împotriva insectelor la scară, în caz contrar, în câteva zile, vor fi multe dintre ele și planta poate muri.

Insectele sunt capabile să se mute de la o plantă la alta, astfel încât riscați să pierdeți toate florile de interior. De unde vine? Este dificil de spus: cultivatorii de flori pot cumpăra o plantă deja infectată, larvele pot fi într-un sol de proastă calitate sau pregătit de sine. Oricare ar fi motivele pentru care apare, îndepărtarea inamicului și vindecarea florilor nu este un proces rapid.

Descrierea insectelor

În natură, pe lângă insectele la scară obișnuită, există și altele false. În exterior, este foarte dificil să le distingem. Cu toate acestea, dacă încercați să îndepărtați carapaceul cu penseta, atunci acesta poate fi îndepărtat cu ușurință de pe corpul unei pieptene obișnuite. În scutul fals, carapace-ul face parte din corp, nu îl puteți îndepărta..

Dacă te uiți la dăunător sub o lupă, vei vedea: ochii sunt localizați pe corp. La scară falsă, acestea sunt localizate pe coajă.

Corpul atinge o lungime de cel mult 5 mm. Femelele trăiesc 3-4 luni, iar bărbații - doar câteva zile. Dar unii dintre ei sunt capabili să zboare.

Femelele depun ouă, din care apar curând larve. Încep imediat să se miște în jurul uzinei până găsesc un loc convenabil pentru mâncare. Acolo rămân până când se formează o coajă pe corpul lor. Larvele sug suc din frunze și tulpini.

Gărzile de scară din toate etapele dezvoltării lor produc pagube enorme plantelor domestice. Produsele lor reziduale pentru plante sunt otrăvuri, o sursă de boală. Drept urmare, frunzele încep să se estompeze, se sfărâmă. Formarea de noi lăstari încetează. Dacă nu luați măsuri de salvare, atunci floarea voastră se va usca complet.

Cum să protejăm plantele de interior

În primul rând, faceți o regulă să inspectați cu atenție plantele zilnic. Este posibil să nu vedeți imediat dacă cel puțin un scut de scară se află pe flori de interior, dar veți vedea cu siguranță o acoperire lipicioasă pe frunze. Acest semn periculos este produsul activității vitale a acestui dăunător. Cum să scapi de un fenomen neplăcut?

Dacă găsiți, de exemplu, scabie pe ficusul lui Benjamin, îndepărtați imediat planta afectată din alte flori de interior. Spălați locul în care a stat această floare cu apă și săpun..

Folosind un tampon de bumbac cufundat într-o soluție insecticidă, clătiți bine stratul lipicios. După aceea, presărați întreaga floare cu o soluție ușoară de săpun. După aproximativ o oră, clătiți soluția de săpun cu apă caldă, lăsați planta să se usuce.

După aceasta, conform instrucțiunilor, pregătiți o soluție apoasă din orice insecticid, pulverizați cu atenție întreaga plantă cu ea și turnați și solul într-un vas. În continuare, acoperiți floarea cu o pungă transparentă din plastic. După 30-40 de minute scoateți ambalajul.

Luați-vă timp pentru a returna floarea la locul inițial. Lasă-l să stea singur o săptămână sub supravegherea ta atentă. Dacă în această perioadă nu există semne ale prezenței larvelor de insecte, spălați din nou floarea cu apă caldă și abia apoi puneți-o acolo unde era înainte.

Medicamente eficiente

Produsele chimice sunt utilizate în cazul cel mai extrem, atunci când nu există altă cale de ieșire. Cu toate acestea, nu ar trebui să te bazezi pe succesul timpuriu. Cert este că scoica protejează în mod fiabil dăunătorii împotriva contactului cu un pesticid. Insecta moare numai dacă soluția apoasă a extractului ajunge pe locuri neprotejate ale corpului său.

Cultivatorii experimentați de flori în recenziile lor recomandă utilizarea unei soluții apoase de Actellik, Fitoverm, Metafos, Aktara, Fitolavin pentru a scăpa de coajă de lămâie, orhidee și alte plante. O prescripție pentru preparat este atașată în mod necesar la fiecare pachet. Trebuie respectat cu strictețe, în caz contrar, în loc de beneficii, plantele tale vor primi daune uriașe.

Vedeți și un videoclip despre simptomele unei plante infectate, metodele de control și tratarea cu succes..

Moduri populare

Orice cultivator aplică chimie atunci când nu există alte metode. Puteți alunga zarzavatura din floare în moduri ecologice care nu reprezintă un pericol pentru oameni. Acest lucru se poate face prin pulverizarea de laur, shefler, anthurium cu o soluție slabă de oțet.

O soluție de săpun verde potasiu acționează, de asemenea, într-un mod similar, care trebuie să spele frunzele de phalaenopsis, citrice. Infuziile de usturoi, ceapă sau ardei sunt, de asemenea, dăunători de la crinii de calla sau o altă floare.

Prelucrarea cu aceste mijloace simple trebuie făcută în mod repetat până la dispariția completă a dăunătorilor. Faceți acest lucru la intervale de o săptămână..

Este important să înțelegem că insectele la scară nu mor sub influența acestor medicamente, ci caută un nou habitat. Prin urmare, floarea care trebuie prelucrată trebuie să fie stabilită pe cât posibil de restul plantelor..

Dacă adăugați puțină votcă soluției de săpun, atunci efectul unui astfel de produs va fi mult mai mare.

Scorbutul este o insectă complicată, extrem de tenace. Nu este ușor să scapi de ea și să cureți floarea. De aceea, este mai bine să nu permiteți apariția acestor dăunători și pentru aceasta este necesar să preveniți apariția acestora. Aceeași infuzie de usturoi este capabilă să protejeze florile. Ei trebuie să pulverizeze tufe și sol sub ele cel puțin o dată pe lună..

După cum puteți vedea, scorbutul din plantele interioare este un invitat neplăcut neplăcut, dar îl puteți învinge în continuare.

Cum să faci față insectelor la scară din plantele de interior

Scabia este dăunători periculoși care infectează plantele de interior. Cel mai adesea, se acumulează pe frunze, tulpini și pețiole de flori, cu întregul corp aderent strâns la suprafața lor. În câteva zile, insectele se pot răspândi în toate plantele din apartament și le pot distruge, astfel încât apariția a cel puțin unui dăunător este un motiv pentru începerea imediată a luptei. Puteți scăpa de scabie cu ajutorul unor insecticide moderne sau remedii populare.

Scabia este dăunători aparținând familiei Pseudococcid. Sunt foarte ușor de confundat cu scuturi false. O caracteristică distinctivă a apărătorilor este prezența unei cochilii detașabile. Dacă în timp ce încercați să îndepărtați coaja, insecta rămâne să stea pe foaie, atunci acesta este un scut la scară. Scuturile false nu pot separa viziera, deoarece face parte din corpul lor. Când examinați un scut fals la microscop, puteți vedea că ochii ei sunt situați direct pe scut.

Scabie pe plante de interior

Scabia este o insectă destul de mică, lungimea lor fiind de până la 5 mm. Durata de viață a dăunătorilor este mică și depinde de sex. Femelele nu trăiesc mai mult de 4 luni. După depunerea ouălor, protejează zidăria cu corpul lor, astfel încât stau nemișcați. Masculii sunt mai mobili, unii sunt chiar capabili să zboare, dar speranța lor de viață nu depășește 2-3 zile.

După eclozarea din ouă, încep să se deplaseze de-a lungul plantei până când sunt fixate într-un singur loc. După aceea, nu se mișcă până când nu se formează un scut de ceară..

În orice etapă a dezvoltării sale, insectele la scară dăunează plantei. Mănâncă suc de flori de interior și chiar se pot așeza pe cele otrăvitoare. După instalarea la dăunători, încep să se estompeze și să se usuce. Frunzele noi încetează să crească, iar cele vechi se îngălbenesc treptat, se usucă și cad. Dacă începeți procesul și nu folosiți nicio metodă de luptă pentru a elimina insectele la scară, florile pot muri.

Scabia pe plantele interioare nu apare la fel de des ca în grădină. Într-o măsură mai mare, palmele, citricele și bromeliad suferă de aceste dăunători..

Dacă se găsește o scară pe o plantă, este necesar să o examinăm cu atenție și să eliminăm toate insectele detectate. Este mai bine să o faci cu o lupa, astfel încât să nu ratezi din greșeală o singură persoană. Mai ales cu atenție, ar trebui să inspectați frunzele de pe ambele părți, sinusurile lor și trunchiul principal al florii, întrucât în ​​aceste locuri, flăcările le place să atașeze cel mai mult.

Odată infectate, plantele infectate trebuie mutate într-o altă parte a camerei și locul în care au fost anterior spălate complet cu apă cu săpun. Pentru a distruge complet insectele în sine și urmele șederii lor, după spălare se recomandă tratarea acestui loc cu un insecticid. Insectele adulte de pe plantă sunt îndepărtate cu un tampon de bumbac sau bumbac, după umezirea lor într-o soluție de agent insecticid.

Unii grădinari preferă să folosească o soluție de alcool sau kerosen în loc de insecticide. Dar, în acest caz, este probabil să ardeți planta.

Apoi, este necesar să pregătiți o soluție de săpun și să eliminați indivizii tineri și larvele din plantă. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu o periuță de dinți veche. La sfârșitul procedurii, soluția de săpun este spălată cu apă curată și floarea este lăsată să se usuce o perioadă..

După aceasta, se prepară o soluție a insecticidului și planta este tratată cu acesta complet, încercând să ajungă în toate locurile inaccesibile și fără a uita de tratarea solului. După finalizarea procedurii, floarea de interior este acoperită timp de o jumătate de oră cu polietilenă. În următoarele trei zile, planta trebuie observată și îndepărtată insectele moarte. După aceasta, resturile preparatului insecticid trebuie spălate cu apă curată..

Pentru a combate scabia la domiciliu, cel mai bine este să utilizați medicamente insecticide moderne. În acest caz, un singur tratament nu este suficient. Pentru a distruge complet acești dăunători periculoși, va trebui să repetați procedura de 4-5 ori cu un interval de 10 zile.

Un rezultat bun poate fi obținut folosind următoarele medicamente:

TitluDescriereMod de aplicare
FitovermMedicamentul este eficient împotriva unui număr de dăunători (căpușe, fleacuri, afide, scuteri, gândaci de flori), datorită cărora este recomandat să fie utilizat printre primii. Are o origine biologică, de aceea nu este periculos pentru oameni și animalePregătiți o soluție de 2 ml de medicament și 200 ml de apă, pulverizați-o cu o plantă și sol. Prelucrarea se efectuează la fiecare 5 zile, în total vor fi necesare cel puțin 5 pulverizări. După ultimul tratament, după 7 zile, se recomandă efectuarea tratamentului Epin pentru a accelera procesul de recuperare a plantelor.
AktaraUn puternic medicament sistemic. Eficient în majoritatea cazurilor împotriva insectelor la scară și a altor dăunători care suge și căscă. După prelucrare nu necesită clătirePentru pulverizare, pregătiți o soluție de 1 g de medicament și 1,25 litri de apă. Această cantitate este suficientă pentru procesarea de la 25 la 30 de instalații. Se toarnă solul cu o soluție pregătită la 1 g de produs la 10 litri de apă. Procedura se realizează de 2-3 ori cu un interval de 10 zile. Când pulverizați, rezultatul apare într-o zi, la udare - după 2 zile
ConfidorAgent anti-scară eficient utilizat pentru pulverizarea plantelor și solului, precum și pentru udarePentru prelucrare, pregătiți o soluție de 1 g de substanță și 500 ml de apă. Pulverizează solul și planta în sine. Când udăm solul, folosiți o soluție cu o concentrație de jumătate
ActellikMedicament foarte puternic și toxic. Este utilizat în caz de infecție severă cu scabie.Diluează fiola de 2 ml într-un litru de apă și pulverizează soluția rezultată cu planta. Tratamentul trebuie efectuat cu mănuși și un respirator, numai în aer liber. Efectuați cel mult 3 tratamente la fiecare 3 zile

Reguli pentru tratamentul insecticidelor:

 1. 1. Plantele de pulverizare trebuie efectuate la fiecare 10 zile, dacă temperatura aerului nu depășește 15 grade. La o temperatură de 15 până la 20 de grade, intervalul dintre tratamente este redus la 8 zile. Dacă este de la 20 la 24 de grade, atunci procedurile sunt efectuate la fiecare 7 zile. La o temperatură mai ridicată, pulverizarea se efectuează la intervale de 5 zile. Eficiența medicamentelor împotriva insectelor la scară este redusă semnificativ atunci când temperatura ambiantă este sub +18 grade.
 2. 2. Este important să reprocesați la timp, altfel eficiența acesteia va scădea.
 3. 3. Este necesar să faceți sistem cu scuturi la scară. Un singur spray nu va vindeca planta, vor fi necesare mai multe tratamente.

Dacă insecta se găsește pe o singură floare, este necesar să prelucrați toate plantele din casă. În caz contrar, probabilitatea reapariției dăunătorilor crește de multe ori..

Uneori, utilizarea insecticidelor este imposibilă datorită reacțiilor alergice, astmului bronșic și altor boli. În acest caz, metodele populare ajung la salvare..

Cel mai des utilizat împotriva insectelor la scară:

TitluMetoda de gătitCaracteristici de utilizare
Soluție de kerosen și săpunSe macină și se dizolvă 40 g de săpun de rufe în 1 litru de apă. Se adaugă 5 ml de kerosen în soluția de săpun. Se agită bine totulAmestecul este folosit pentru ștergerea sau stropirea site-urilor infectate din plantă.
Soluție de ceapăSe toacă ceapa de mărime medie, se toacă și se toarnă 200 ml apă. Se lasă la fiert timp de 3 oreȘtergeți toate părțile plantei în fiecare săptămână cu soluția rezultată. După pre-curățarea soluției, aceasta poate fi folosită pentru pulverizare
Emulsie de uleiSpuma 10 g de săpun într-un pahar cu apă. Adăugați 2 lingurițe. L ulei de măsline și agită bineAcoperiți complet planta cu o emulsie și lăsați 6 ore, apoi clătiți restul produsului. Efectuați 2-3 tratamente la fiecare 7 zile. Emulsia de ulei nu poate fi folosită pe plante pubescente
Infuzie de ardeiSe macină 50 g de ardei iute fierbinte și se fierbe în 0,5 l de apă. Se lasă să se prepară o zi și se încordează. Se diluează 10 g de infuzie în 1 litru de apă, se adaugă 5 g de săpun de rufeTratează soluția rezultată cu planta o dată la 2 săptămâni
Soluție de săpun-alcool1 lingură L dizolvați orice săpun într-un pahar cu apă, adăugați 1 lingură. alcool și aduceți volumul rezultat la 500 ml, adăugând apă purăDupă procesarea florii, lăsați produsul să acționeze 15 minute. Apoi, spălați restul soluției cu apă curată. La plantele fragede, această soluție nu este utilizată, deoarece există o mare probabilitate de arsuri severe
Infuzie de tutunSe amestecă 80 g de tutun uscat cu 1 litru de apă și se lasă o zi să se prepară. Apoi tulpinațiSoluția poate fi pulverizată cu plante infectate sau folosită pentru spălare.
Infuzie de usturoiSe macină 5 căței de usturoi și se adaugă 200 ml de apă. Lasă să se prepară o ziFolosiți amestecul pentru a șterge planta. Dacă trebuie să pulverizați o floare, atunci strecurați soluția printr-un strat triplu de tifon

Toate remediile la domiciliu pot fi utilizate în faza inițială a infecției plantei. Cu o leziune masivă de scabie, rețetele populare sunt ineficiente și, în acest caz, este necesară utilizarea insecticidelor moderne.

Scară pe plantele de interior - cum să scapi, chimicale și metode populare

Foarte des plantele de interior suferă de diferiți dăunători. Scară și scuturi false - dăunători periculoși ai plantelor interioare care produc daune enorme florilor din casă.

Să luăm în considerare mai detaliat: ce este scorbutul, cum să scapi de scabie pe plantele interioare, un mijloc de a combate dăunătorii, de ce apare scabia pe plante.

Distingerea vizuală a scabiei de alți dăunători este foarte simplă - principala diferență este prezența unui scut protector de ceară (motiv pentru care a fost numită insecta). Dacă se găsește un dăunător, este necesar să se înceapă o luptă cu acesta imediat.

Scut - descrierea dăunătorului

Scorbutul se așază pe frunze, tulpinile plantelor de interior (puteți observa pete galbene), suge sucul și lăsând în urmă un lichid lipicios.

În timp, suge sucul, insectele la scară cresc ca mărime, în timp ce frunzele se îngălbenesc, se ondulează și cad, planta încetează să crească, începe să se usuce.

Scabia diferă de scobitori false prin faptul că coaja nu este integrală cu insecta și, dacă este împinsă deschis, dăunătorul va rămâne pe plantă (este demontabil). Într-un scut fals, carapaceul nu este ceară și este integral cu insecta.

Acest dăunător se înmulțește rapid și, după ieșirea din ouă, se răspândește în întreaga plantă, acoperind suprafața frunzelor cu scuturi. Doar persoanele tinere se mișcă, adulții rămân nemișcați (cu excepția bărbaților, care pot chiar zbura, dar trăiesc 2-3 zile).

Scabia se instalează chiar și pe plante otrăvitoare pentru oameni, astfel de specii de plante de interior sunt afectate mai ales: palma, citrice, bromeliacee.

Pe secreții lipicioase după crustă, se instalează o ciupercă de funingine, agravând și mai mult situația.

Frunzele deteriorate și părți ale plantelor sunt acoperite cu pete gălbui și roșii-brune, lăstarii tineri nu cresc, plantele se usucă.

Prevenirea împotriva apariției insectelor la scară

Spațiile trebuie să fie ventilate regulat, în special la începutul primăverii, pulverizarea plantelor interioare.

Verificați regulat frunzele de pe părțile superioare și inferioare, pe aceste părți ale plantelor se instalează mai întâi dăunătorii.

Evitați aglomerarea plantelor, pulverizați mai des.

Reproducerea la scară încetinește cu expunerea prelungită la lumina soarelui. Mențineți curățenia pe pervazuri, vase de flori.

Cum să scapi de insectele la scară din plantele de interior

Scorbutul și speciile sale sunt distruse în moduri similare. Complicarea luptei este prezența unui scut la dăunători. Dacă se găsește o plantă infectată cu scabie, izolați-o de alte plante transferând-o într-un alt loc.

Scabia de pe frunze și tulpini trebuie îndepărtată cu un tampon de bumbac (periuță de dinți moi) înmuiat într-o soluție de săpun sau într-o soluție insecticidă. Unii grădinari folosesc alcool - dar există riscul de arsuri pe frunze.

Fac o soluție de alcool cu ​​săpun după cum urmează: 15 g săpun (poate fi lichid), 10 ml. alcool, 1 litru de apă. Dacă frunzele plantelor sunt moi și subțiri, tratați doar dăunători, nu întreaga suprafață a frunzei.

Astfel, eliminați toți indivizii tineri și adulți din plantă..

Preparate chimice pentru combaterea insectelor la scară

Cu o leziune severă cu o scară, substanțele chimice vor ajunge la salvare.

„Aktara” - se diluează conform instrucțiunilor și se udă planta sub rădăcină. Medicamentul intră prin toate părțile plantei prin sistemul de rădăcini și scorbut, murind în timp ce mănâncă suc. Prelucrarea în acest fel se efectuează de 3 ori după 7 zile.

Nu uitați să îndepărtați crusta de pe frunze cu apă cu săpun și ștergeți frunzele de secreții lipicioase.

Pentru a combate scabia, utilizați astfel de medicamente - Actellik, Fitoverm, Metafos.

Pentru plantele puternic afectate, folosiți "Fosbetsid" - medicamentul este foarte toxic, efectuați prelucrarea în aer curat.

De asemenea, cu soluția cu medicamentul, ștergeți pervazul și fereastra în locul în care a stat planta, s-ar putea să nu se observe larve mici și să apară din nou pe plantă.

Remedii populare pentru combaterea insectelor la scară

Puteți face față cu scară și remedii populare.

Pentru a scăpa de dăunător, trebuie să efectuați mai multe tratamente.

După îndepărtarea crustelor din plantă, zonele deteriorate sunt frământate cu usturoi din ceapă. Ștergeți apoi zonele deteriorate cu o soluție de săpun-alcool sau un amestec de kerosen-săpun.

Soluție alcool săpun: 15 g săpun (cutie lichidă), 10 ml. alcool, 1 litru de apă. Cu această soluție, ștergeți frunzele, tulpinați.

O soluție de kerosen cu săpun: adăugați 1 picătură de kerosen la 1 litru de apă, 40 g săpun de rufe. Agitați bine și pulverizați sau ungeți părțile afectate ale plantelor.

Emulsie de săpun și ulei: se agită 10 g de pulbere sau săpun în 250 ml de apă până se formează o spumă. Se adaugă 20 ml ulei de motor, se agită bine.

Înainte de tratamentul cu compoziția, acoperiți pământul în oală cu polietilenă, pulverizați planta și lăsați 6-12 ore. Apoi spălați emulsia din plantă cu apă rece. Prelucrarea se efectuează de 2-3 ori cu un interval de 7 zile.

Trupurile de usturoi, ceapă sau ardei iute folosite pentru spălarea plantelor din scabie sunt de asemenea metode populare..

Infuzia de usturoi - 5 căței de usturoi insistă într-un pahar cu apă timp de 5-6 ore într-un loc cald și întunecat. Se pulverizează infuzie filtrată, se spală sau se unge frunze.

Infuzie de ceapă - se toacă ceapa medie (grătarul) și se insistă într-un pahar cu apă timp de câteva ore. Tulpinați și prelucrați planta.

Tinctura de ardei iute - se macină și se toarnă 50 g de ardei iute și se toarnă apă clocotită. Insistați 24 de ore, încordați și depozitați într-un recipient închis la frigider. Pentru prelucrare, luați 10 ml extract de piper și 5 g de gospodării. Săpunuri - se diluează în 1 litru de apă și se tratează planta.

Video - dăunători de insecte. Scut pe flori interioare

Ai grijă de plantele tale de casă, sper că sfaturile mele simple te vor ajuta în lupta împotriva unui astfel de dăunător ca un scut.

Cum să afli că un scut de scară s-a instalat pe plantele interioare și cum să faci față

Scară și scuturi false sunt capabile să atace o gamă largă de plante de grădină și de interior, provocându-le daune ireparabile pentru prezența lor și funcțiile vitale.

Din acest motiv, invităm toți iubitorii plantelor interioare să ia cunoștință de primele semne că scabia s-a așezat pe plantele dvs. de interior, ce măsuri preventive trebuie luate pentru a evita acest lucru și cum să faceți față cu aceasta dacă planta este încă afectată..

Este aproape imposibil să văd scobitoarea în momentul infecției plantei, de regulă, o observă când planta este practic „înrădăcinată”, iar acest lucru se întâmplă destul de curând după infecție, deoarece este foarte prolific.

Diferența dintre această familie de dăunători este faptul că bărbații și femelele au diferențe fiziologice semnificative. Masculii de insecte la scară și pseudo-scute nu au gura, respectiv, nu pot dăuna plantei și se pot mișca spre deosebire de femelele la care organele mișcării se atrofiază.

În lumina celor de mai sus, devine clar că numai larvele și femelele de scabie, care locuiesc literalmente întreaga plantă, dăunează plantei. Viața masculilor se încheie după ce îndeplinesc misiunea de fertilizare, deoarece nu mai poate primi mâncare.

Larvele mici de culoare galben deschis, de numai aproximativ 0,3 mm, atacă prada și încep să se hrănească cu sucul ei. Pe măsură ce cresc, devin acoperite cu un scut, care odată cu insecta atinge o dimensiune de 2 - 3 mm devine galben sau maro. Atunci, majoritatea grădinarilor și observă că ceva este neplăcut. Un exemplu de insecte la scară din plantele de interior este prezentat în fotografia de mai sus..

Ce se întâmplă dacă un scut de scară se stabilește pe flori de interior

Dăunătorul scorbutului și pseudoscutum, la fel ca multe altele, infectează plantele din cauza sucului lor hrănitor. Acestea din urmă au un alt nume - se deosebesc de coccide prin faptul că nu au carapace, în urma cărora sunt mai susceptibile la influența diverșilor agenți de la ciobă și numai pielea ei protejează ouăle depuse de femelă..

Deoarece planta este afectată de scabie, petele apar pe frunzele ei, își pierd culoarea și se usucă. Ca urmare a activității vitale a acestei specii, planta este acoperită cu secrețiile lor dulce lipicioase..

Acest lichid acoperă întreaga plantă, poate chiar scurge din ea. Din această cauză, ciuperca de funingine se instalează pe plantă și aceasta îi provoacă o altă lovitură severă, deoarece praful de funingine înfundă porii frunzelor, fotosinteza plantei este perturbată din cauza penetrării slabe a culorii, de regulă, este inutil să lupți pentru ea în această etapă.

Cu toate acestea, acest strat de lipire poate să nu apară, dar acest lucru nu înseamnă că planta nu este în pericol. Dacă găsiți dăunătorii descriși mai sus, cel mai probabil este un scut fals, încercați să separați carapaceul, dacă corpul insectei rămâne pe plantă, aceasta înseamnă un scut fals.

Există diferite tipuri de insecte la scară, dar după cum se poate observa în fotografiile insectelor la scară și ale scuturilor false, publicate în acest articol, acestea diferă doar prin culoarea vizierei și dimensiunea acesteia.

Cum să scape de scabie, dacă s-a așezat pe flori

Dacă aveți norocul să nu mai întâlniți acest dăunător, atunci ca principală metodă de combatere a insectelor la scară, vă recomandăm cu tărie să vă preveniți. Pentru a face acest lucru, efectuați periodic o inspecție amănunțită a tuturor plantelor.

Asigurați-vă că planta este într-un loc bine ventilat, acest lucru este important mai ales în perioada de iarnă-primăvară. Stropirea sau frecarea regulată a frunzelor cu apă caldă este, de asemenea, o măsură necesară, deoarece uscăciunea și căldura sunt foarte favorabile pentru viața și reproducerea insectelor la scară..

Nu lăsați frunzele căzute și uscate în ghivece. Monitorizați cu atenție „puritatea” dăunătorilor plantelor și florilor noi înainte de a le plasa printre frați.

Cum să faci față cu insectele la scară în moduri populare

Așa cum am menționat mai sus, corpul scutului de scară este protejat de o coajă, din acest motiv este destul de dificil să-l distrugi. Dacă planta este afectată atât de mult încât nu sunteți sigur de recuperarea ei, poate fi corect să o eliminați până când larvele scutellariei nu vor avea alte animale de companie.

Este necesar să spălați bine planta cu apă caldă (temperatura nu este mai mare de 45 de grade). Trebuie amintit că larvele pot fi amplasate pe pervazul sau pe raftul în care se află florile, asigurați-vă că le spălați cu detergent.

Apoi luăm lână de bumbac, o îmbibăm cu 70% alcool și începem să ștergem planta, în timp ce eliminăm șervețelul cu vată.

Există unele plante ale căror frunze sunt inacceptabile să se frece cu alcool, de regulă, acestea sunt plante cu frunze moi și subțiri. Prelucrându-le, folosim o vată cu săpun. Este necesar să eliminați toate instanțele vizibile de insecte la scară..

Repetați procedura a doua zi, în general, vor fi necesare aproximativ 4 tratamente cu un interval de 5 zile.

Utilizarea substanțelor chimice pentru insectele la scară

Aproape toate insecticidele sunt destul de toxice și periculoase, multe dintre ele nu sunt puternic recomandate pentru utilizarea în spații rezidențiale, prin urmare, nu sunt potrivite pentru tratamentul plantelor și florilor interioare, deoarece este plin de otrăvire de oameni și animale de companie.

Cu toate acestea, puteți încerca să udati planta sub rădăcină cu unul dintre mijloacele: Actra, Confidor, Scânteie de Aur. Acest lucru va face ca planta să fie toxică pentru insecte la scară. Acest lucru va trebui să se facă săptămânal, de doar 4-5 ori. În același timp, nu uitați de spălarea geamurilor și a pervazelor..

Respectați cu atenție precauțiile și regulile de manipulare a acestor agenți, care sunt descrise în instrucțiuni.

Scut pe plante interioare

Cantarul este unul dintre cei mai periculoși dăunători care afectează plantele de interior. Dacă corpul nu are protecție la majoritatea dăunătorilor, atunci scutul este protejat de o coajă. În plus, este capabil să se adapteze rapid la substanțe toxice. Dacă se observă apariția unor astfel de dăunători pe florile de interior, este necesar să se înceapă o luptă cu ele imediat.

Au fost concepute multe moduri pentru a ajuta la combaterea acestui parazit periculos. De regulă, scutul de scară este distrus mecanic, deoarece prezența unei cochilii pe ea limitează utilizarea substanțelor toxice. Prin urmare, este mai bine să vă înarmați cu o serie de recomandări pentru ca lupta împotriva insectelor la scară să aibă succes.

Scut: descriere

Scala este un membru al familiei Pseudococcid. Scorbutul are o asemănare comună cu o falsă, astfel încât a afla exact ce tip de insectă distruge florile de interior este destul de dificil. Singura diferență este prezența cochiliei, care este îndepărtată. Când se încearcă scoaterea unei insecte dintr-o plantă, coaja este scoasă mai întâi de pe ea, ceea ce indică faptul că un apartament de scară reală s-a instalat în apartament. Învelișul dăunătorului este format din ceară și acoperă aproape întreg corpul. Scorbutul duce un stil de viață activ, atât vara, cât și iarna, consumând activ sucuri de plante. Acești paraziți nu ocolesc nici plantele otrăvitoare și, dacă nu începeți o luptă la timp cu ele, rezultatul va fi același - toate plantele vor muri.

Pe lângă atacarea plantelor ornamentale interioare, viermii de scară preferă plantele de grădină care le plac cel mai mult. Acest parazit poate fi văzut pe mai multe tipuri de plante, cum ar fi citricele, bromelele, palmieri etc. Pentru a salva planta de la moarte, nu ar trebui să amânăm lupta împotriva unor astfel de dăunători, „pentru mai târziu”. Pentru un efect mai mare, este mai bine să folosiți toate metodele de control disponibile, inclusiv rețete alternative, precum și măsuri preventive.

Cum arată o plantă afectată de o scară?

Pericolul insectelor la scară este că acești paraziți sunt capabili să sugă complet sucurile din plantă, lăsând nicio șansă ca acestea să se dezvolte și să crească în continuare. Când o floare este afectată de o scară, atunci ea începe să fie acoperită cu pete maronii, ceea ce implică moartea completă a părților afectate ale florii.

Leziunile caracteristice ale plantelor de interior cu o scară ar trebui să includă:

 • În locurile în care se acumulează paraziți, există o ușoară placă care arată ca tuberculi maronii.
 • Dacă scabia s-a instalat pe plantă, atunci puteți observa o încetinire a creșterii sale și a gălăgiului pe frunze, care încep să cadă. Acest lucru indică faptul că floarea nu primește nutrienții necesari, deoarece unii dintre ei alungă dăunători.
 • În procesul vieții, acești paraziți secretă o substanță lipicioasă. Chiar la începutul leziunii, poate apărea o acoperire specială pe frunzele plantei, deși paraziții în sine nu sunt încă vizibili pe plantă.

Dacă nu începeți lupta împotriva acestui parazit în timp util, atunci într-o perioadă scurtă de timp va fi capabil să distrugă toate florile interioare, iar în aer liber în grădină - o plantație impresionantă.

De ce apare scutul la scară în casă

Florile și alte plante din apartament pot fi infectate cu dăunători din flori noi cumpărate la un magazin de flori. Insectele la scară adultă practic nu se mișcă în jurul plantei și preferă să-și mănânce sucul într-un singur loc în mod constant. Dar indivizii tineri se mișcă activ în căutarea unor locuri mai atractive, constând din lăstari tineri. După cumpărarea unei plante noi într-un magazin, este mai bine să o identificați imediat în carantină, așezând-o separat de flori. În primul rând, floarea trebuie tratată cu apă caldă și transplantată în sol proaspăt..

De asemenea, este indicat să tratați vasul cu apă clocotită, astfel încât paraziții să nu aibă nicio șansă de supraviețuire. Astfel de măsuri de siguranță pot proteja plantele din interior de mulți paraziți, nu numai de insecte la scară. Înainte de a determina o nouă floare pentru un loc permanent, trebuie să o examinați mai multe zile la rând pentru viața diferiților dăunători. Dacă nu se observă nicio activitate, instalația poate fi instalată în locul desemnat.

Metode eficiente de control a insectelor la scară

Este cel mai ușor să scapi de insecta la scară într-un stadiu incipient, când încă nu a reușit să ocupe întreaga floare sau mai multe plante. Apoi se vor face metodele elementare de îndepărtare mecanică legate de ștergerea tuturor părților plantelor interioare cu instrumente de uz casnic accesibile. Utilizarea agenților de control chimici poate fi considerată ca o ultimă soluție, când sunt afectate aproape toate plantele din casă. Prin urmare, metodele de control depind de gradul de deteriorare a plantelor din interior de către dăunători..

Mod mecanic

Acesta este cel mai ușor, accesibil și ecologic mod de a scăpa de dăunătorii care s-au instalat pe plante de interior. Pentru a implementa această metodă, este suficient să pregătești apă caldă, grade 45, săpun, tampoane de bumbac, mănuși și să ai răbdare.

Procedura de combatere a dăunătorilor constă în mai multe etape:

 • În primul rând, trebuie să pregătiți o soluție de lucru dizolvând săpunul în apă. Orice săpun va face. În această soluție, un tampon de bumbac este umezit, după care se șterge întreaga plantă și, în special, părțile inferioare ale frunzelor, în care acești paraziți le place să fie. În acest fel, este posibil să scăpați de coccid - stratul lipicios pe care scabia îl lasă în urmă. Înainte de procesare, este mai bine să închideți vasul cu folie de plastic.
 • Cu o cârpă umezită în soluție, trebuie să ștergeți întreaga plantă, după care coaja dăunătorilor va fi îndepărtată, care le protejează de influențele externe. O atenție deosebită trebuie acordată scoarței plantei, deoarece scoicile de aici nu sunt atât de sesizabile, dar sunt neapărat acolo. Acest lucru poate dura până la 4 ore.
 • După această procedură, planta poate fi spălată sub apă curentă la temperatura camerei pentru a îndepărta reziduurile de săpun. Este mai bine să faceți acest lucru în baie folosind un robinet pentru a obține un flux normal de apă..
 • Undeva a doua zi, când floarea se usucă bine, poate fi procesată cu compuși speciali. În acest caz, compoziția trebuie aplicată cu atenție, mai ales în locuri greu accesibile. Oala este cea mai bine plasată într-o pungă de plastic. După acest tratament, frunzele nu trebuie șterse. Dacă vă lipsește unele secțiuni, atunci unele persoane pot supraviețui.

Astfel de etape de distrugere a scutului de scară se realizează cel mai bine de până la 4 ori pe lună pentru a garanta distrugerea completă a acestuia. Dacă procedați o singură dată, atunci probabilitatea unei alte invazii a unor astfel de paraziți este mare, deoarece acestea se înmulțesc suficient de repede.

Remedii populare pentru combaterea insectelor la scară

Pentru a efectua prelucrarea mecanică a instalațiilor interioare, este permisă utilizarea altor substanțe, și nu doar săpun. Acești dăunători se tem de alcool, kerosen etc. Dacă nu există atât de mulți dăunători, puteți grăbi procesul de prelucrare, înarmat cu o periuță de dinți. Cu ajutorul său, este posibil să faceți față mai rapid astfel de paraziți. Rețetele populare ajută la lupta nu numai cu o insectă la scară, ci și cu alte insecte, nu mai puțin periculoase.

Formulările eficiente includ:

 • O soluție bazată pe săpun și alcool. Pentru a face acest lucru, amestecați 15 ml de săpun lichid și 10 ml de alcool, turnând acest amestec într-un litru de apă fierbinte. După aceasta, soluția trebuie să fie bine amestecată până când apare spumă. Înainte de a aplica compoziția, este mai bine să încercați mai întâi pe frunze separate pentru a determina modul în care planta va reacționa la această soluție. Dacă după o jumătate de oră floarea nu a reacționat la această compoziție, atunci poate fi aplicată în siguranță pe întreaga plantă.
 • O soluție bazată pe săpun și ulei de motor. Pentru a face acest lucru, luați 10 ml de săpun lichid și ulei de mașină (30 de grame) și bateți amestecul până când apare o spumă. Înainte de procesul de tratament, este recomandabil să închideți solul într-un vas, astfel încât soluția să nu ajungă pe sistemul de rădăcină. Soluția se aplică pe planta afectată și se păstrează până la 12 ore, după care se spală bine sub apă curgătoare rece. După o săptămână, procedura de tratament trebuie repetată. Pentru distrugerea completă a dăunătorului, sunt suficiente 3 tratamente.
 • O soluție bazată pe pulbere de spălat și ulei de brusture. Pentru a face acest lucru, luați 10 grame de pulbere de spălat și ulei de brusture, apoi amestecați-le într-un litru de apă. După aceasta, soluția este lăsată timp de 4 ore pentru a insista. Soluția este utilizată pentru frecarea regulată a plantelor de interior. Așa că scabia pe flori nu a putut apărea, este suficient să efectuați procedura de procesare de 1 dată pe lună.
 • Soluții bazate pe săpun de gudron sau cenușă de lemn. Pentru 1 litru de apă, este suficient să luați aproximativ 10 grame de săpun. O soluție pe bază de cenușă de lemn se face după cum urmează: se iau 300 de grame de cenușă și se pun într-un litru de apă clocotită, după care soluția trebuie fiartă încă o jumătate de oră. Înainte de a utiliza o soluție pe bază de cenușă de lemn, aceasta trebuie diluată în 10 litri de apă. Frunzele și tulpinile sunt pulverizate sau șterse cu această soluție, dar solul va trebui protejat acoperindu-l cu folie de plastic.

Nu mai puțin eficiente sunt mijloacele, care includ mai multe componente. De exemplu:

 • În primul rând, grupa din ceapă se aplică la plantă, în principal în acele zone în care se acumulează dăunători, după care este îndepărtată mecanic. Apoi rămâne doar să tratați planta din interior cu apă cu săpun.
 • Se iau 25 de grame de săpun verde și 100 de grame de săpun de gudron. Aceste substanțe se dizolvă într-un litru de apă, după care se adaugă în soluție 5 picături de kerosen. Compoziția trebuie turnată în pistolul de pulverizare și cu ajutorul său toate plantele sunt procesate. După aceea, plantele tratate sunt spălate după ceva timp sub apă curentă.

Utilizarea substanțelor chimice

Dacă scorbutul a reușit să se mute la toate plantele din casă, atunci nu va fi posibil să se limiteze la metodele populare de luptă. Aici la vremea de a aplica substanțe chimice precum insecticide. Sunt extrem de eficiente și pot face față paraziților într-un timp scurt..

Pentru a combate scutul de scară, puteți oferi următoarele instrumente:

Este mai bine să lucrați cu substanțe chimice în aer liber, ca opțiune, un balcon este potrivit. Pentru început, este necesar să eliminați mecanic dăunătorii, să tratați planta cu o soluție săpună, să clătiți-o bine sub apă curgătoare, apoi să o tratați cu o compoziție chimică. După aceea, floarea se pune într-o pungă de plastic și se lasă o jumătate de oră. Apoi pachetul este îndepărtat și floarea este spălată sub apă curentă. Dacă faceți acest lucru de mai multe ori, veți putea să vă luați la revedere de la astfel de dăunători. Pentru a împiedica ouăle de scabă să rămână în oală, este mai bine să înlocuiți solul superior.

Acțiuni preventive

Respectarea unor reguli de îngrijire a plantelor de interior va ajuta la prevenirea apariției dăunătorilor, cum ar fi insectele la scară. Când cumpărați flori noi, acestea nu trebuie să fie instalate imediat lângă flori de interior. Este mai bine să-l jucați în siguranță și să le faceți carantină pentru o perioadă. Pentru a preveni apariția dăunătorilor, este mai bine să aerisiți în mod regulat spațiile și să pulverizați plantele interioare cu apă.

Scutul este periculos prin faptul că aspiră toate sucurile din plantă, ceea ce duce la moartea florilor de interior. Distrugerea nestăvilită a unor astfel de paraziți provoacă daune semnificative colecției de flori de acasă. Tot ceea ce este cultivat cu o asemenea dificultate, într-o clipă se poate transforma în plante bolnave, pe moarte, care nu mai pot fi salvate. Prin urmare, inspecția periodică a florilor de interior va ajuta la detectarea insectelor periculoase în timp util și poate proteja plantele ornamentale de la moarte.

Scara este un mare pericol nu numai pentru plantele ornamentale interioare, ci și pentru florile de grădină. Dacă parazitul nu este identificat la timp, atunci în grădină va distruge aproape toate florile și alte culturi de grădină.

Scut pe plante interioare

Descriere

Unul dintre cei mai periculoși dăunători ai plantelor de interior este crusta (Diaspididae). Insecta aparține familiei viermilor, așa-numita supt. Această creatură malițioasă străpunge frunza și suge literalmente sucurile din plantă. Scabia și-a luat numele în aparență: plăcile rotunjite care seamănă cu solzi apar pe frunze și trunchiuri. Aceasta este coaja de ceară a femelelor, pe care ea o construiește după ce s-a atașat la un loc permanent.

Masculii la scară sunt de scurtă durată, au picioarele și aripile. Misiunea lor este de a impregna femela și de a muri. Femelele nu au membre, aleg imediat un loc permanent și își depun ouăle sub coajă. Durata de viață a insectelor la scară feminină poate dura până la 4 luni. Ciclul normal de viață al acestui dăunător este de 45-65 de zile.

Tipuri de scabie

Există aproximativ 2400 de specii de insecte la scară, de obicei sunt numite după planta pe care se parazitează. Există specii care afectează plante tropicale, fructe, pădure și plante ornamentale. Ele diferă ca mărime (insectele la scară ajung rar la o lungime de 5 mm) și culoare. Dar toate sunt la fel de periculoase pentru plantele donatoare. Iată cele mai frecvente tipuri de insecte la scară pe plantele de interior..

  Insectele la scară de cactus sunt bulgări rotunjite de culoare gălbuie-albicioasă, nu mai mari de 2,5 mm. Se răspândesc foarte repede în întreaga plantă și, cu daune severe, cactusul capătă o culoare cenușie. Este dificil să îndepărtați gardienii mecanic din cauza spinii. Încercați o perie mică pentru a curăța mașinile de cusut. Este dură și plată.

Scară de cactus Oleander - plăci de culoare alb-gălbui nu mai mari de 2,5 mm. Așezați-vă pe iederă, dracaena, iaurt, sparanghel și altele.

Scut la scară pe palmier oleander - un scut translucid de o culoare cenușiu-albicioasă, dimensiunea nu mai mare de 2 mm. Afectează palmieri, dracaena, orhidee și bromelii. O delicatesă specială pentru ea sunt lăstarii tineri de palmieri fani.

Scara palmelor

 • Scut la scară portocalie - nu mai mare de 2 mm, culoarea scutului este maro roșiatic. Se instalează pe plante de citrice și trandafiri în interior.
 • Scara de bromelie - nu mai mult de 2,5 mm, corp de culoare galben-alb, translucid, în formă de pere. Parazitează palmieri, orhidee și bromelii.
 • Insectele la scară falsă de pe plantele interioare diferă de insectele la scară simplă, prin faptul că în loc de coajă de ceară, folosesc straturi de piele moartă ca protecție. Când îndepărtați dăunătorul de pe frunze, veți vedea că scorbutul obișnuit este inseparabil de carapace, iar cel fals, chiar dacă îndepărtați stratul superior, va rămâne în continuare pe planta deteriorată. Pe de altă parte, pielea acestor cruste este mai puțin rezistentă la insecticide, prin urmare, metodele chimice de control sunt potrivite pentru distrugerea acestor dăunători..

  Un alt semn distinctiv al scuturilor false este absența secrețiilor siropoase pe frunze. Ceea ce nu face decât să crească pericolul acestui dăunător, întrucât asupra acestora se pune diagnosticul primar.

  Simptomele leziunii

  În etapele inițiale, acordați atenție petelor brune și galbene de pe frunze, parcă dintr-o puncție cu un ac. Verificați cu atenție frunzele de ambele părți, deoarece unele tipuri de scuturi ingenioase sunt ascunse pe partea inferioară a frunzelor. Dacă nu știți cum arată un scut la scară pe plantele interioare, atunci căutați o fotografie pe Internet. Nu neglijați trunchiurile plantelor.

  Aparitia micului sirop picura mai intai, se mai numesc si roua de miere, intr-o etapa ulterioara acoperind intreaga planta si colorarea pervazului si a geamului geamului. În ultima etapă, este deja imposibil să salvați planta. Deformarea frunzelor tinere, aspectul general slăbit al plantei ar trebui să vă conducă la ideea de a fi afectat de acest dăunător.

  Asigurați-vă că puneți pacientul într-un loc separat și efectuați un tratament preventiv cu soluție de tutun, usturoi sau alcool din plantele vecine. Spălați geamul, pervazul și toate elementele de îngrijire pentru planta bolnavă. A scăpa de insecte la scară este dificil, dar posibil.

  De regulă, o infecție secundară - o ciupercă din spumă - se alătură rouei de miere. Este un raid de culoare cenușie sau negricioasă, ușor de spălat cu apă. Poate fi ușor recunoscut pe baza fotografiei. Locul de reproducție pentru acesta este eliberarea de dăunători, cum ar fi afidele, insectele la scară și alți viermi.

  Ciuperca înfundă porii plantei și perturbă procesul de fotosinteză. Cu o înfrângere severă, planta moare. În faza inițială, nu prezintă un mare pericol și dispare după moartea dăunătorilor care lasă secreții siropoase. În cazul nostru, împreună cu alte simptome, indică prezența scabiei la plantele de interior.

  Mijloace de luptă cu insecte la scară și scuturi false

  Metode populare

  Cu o leziune mică, spălarea plantelor cu o soluție de săpun de rufe ajută. Acoperiți bine solul cu o pungă de plastic, deoarece soluția de săpun este dăunătoare rădăcinilor. Cu un tampon de bumbac sau un burete moale umezit cu o soluție, încercați să eliminați toți dăunătorii prin umezirea abundentă a frunzelor și tulpinilor. Lăsați planta să se usuce și clătiți bine amestecul în fiecare zi. Această procedură trebuie făcută o dată pe săptămână, timp de o lună.

  Frecarea frunzelor cu infuzie de usturoi sau alcool este potrivită pentru plantele care au frunze dense, piele, de culoare verde închis. Plantele sunt pulverizate la fiecare 4 zile, acoperind cu atenție pământul și evitând să ajungă la rădăcini. După fiecare tratament a doua zi, plantele sunt spălate cu apă caldă.

  1. Soluție de alcool: pentru 1 litru de apă, luați o linguriță de alcool sau două linguri de votcă,
  2. Soluția de usturoi se prepară în felul următor: se toarnă 1 cap de usturoi cu 1 litru de apă clocotită și se infuzează timp de 6 ore.

  Infuzie de coji de mandarină sau portocale: se toacă 200 de grame de coji de citrice într-un blender sau manual, se umple cu un litru de apă caldă și se pune într-un loc întunecat timp de 5 zile. Diluăm infuzia rezultată în proporție de jumătate de pahar la 2 litri de apă și adăugăm o lingură de săpun grăbită. Cu această soluție, spălăm și stropim deteriorarea plantelor o dată pe săptămână. Nu folosiți împotriva insectelor la scară de citrice.

  Insecticide moderne împotriva insectelor la scară

  Utilizarea substanțelor chimice pentru controlul insectelor la scară este combinată cel mai bine cu curățarea mecanică a plantelor de insectele la scară. Chestia este că pulverizarea plantelor poate distruge larve mici și mobile, dar femelele protejate de o coji de ceară sunt greu de tratat. Cele mai eficiente și cunoscute medicamente sunt:

  Prelucrarea trebuie efectuată într-o doză strict conform instrucțiunilor medicamentului. Durata de cel puțin 3 săptămâni (1 tratament pe săptămână) pentru a întrerupe ciclul de viață al dăunătorului.

  Nu uitați că insecticidele sunt toxice pentru oameni, respectați regulile de lucru cu substanțele chimice. Când pulverizați, purtați mănuși și un respirator, expulzați gospodăria și animalele de companie din spații și acoperiți acvariile și terariile cu sticlă.

  Prevenirea este cea mai bună apărare

  Cel puțin o dată pe săptămână, inspectați cu atenție frunzele animalelor de companie verzi de sus și de jos. Este dificil să observați infecția inițială cu scabie, deoarece larvele sunt foarte mici și mobile. Dar prezența „siropului” se scurge pe frunze, apariția unei ciuperci funingine negre ar trebui să conducă la suspiciunea de deteriorare a plantei de către scabie.

  Nu puneți niciodată o plantă pe care tocmai ați cumpărat-o lângă animalele de companie. Cea mai frecventă cale de infecție este din epruvete bolnave. Scutul poate fi adus pe haine, acești dăunători pot fi în solul achiziționat. Ele pot fi chiar aduse de curenții de aer dintr-o fereastră deschisă..

  Aveți grijă de plantele dvs., asigurați-le condițiile necesare de lumină și temperatură, pulverizați mai des. Animalele de companie verzi sănătoase și puternice sunt capabile să reziste la infecții și răspândirea acestui dăunător dăunător pentru mai mult timp. Nu se știe că scabia tolerează umiditatea ridicată, așa că spală praful din frunze mai des și aranjează o „zi de baie” pentru animalele de companie o dată pe săptămână..

  Scabia sau crusta falsă se înmulțesc foarte repede și cu un stadiu puternic de deteriorare, planta nu mai poate fi salvată nici măcar prin utilizarea tuturor metodelor populare și moderne de control.