Cultivarea ghimbirului

Ghimbirul este una dintre puținele plante de peste mări care pot fi cultivate acasă pe pervaz. Desigur, acest proces necesită îngrijire, răbdare, respectarea condițiilor și tehnologia de cultivare. În Europa, această metodă de obținere a culturilor de rădăcini proaspete este foarte populară, astăzi a ajuns în Rusia. Cum să crești ghimbirul acasă și ce caracteristici ale acestui proces trebuie să știi?

De ce să crești ghimbir acasă

De ce și cum să crești ghimbir acasă într-un climat atât de divers și instabil în Rusia? Condimentul este cultivat acasă în două scopuri:

 • de dragul de a obține rădăcini tinere proaspete și sănătoase;
 • cu un scop decorativ, deoarece este un locuitor rar al interiorului casei cu aspect exotic.

Ghimbirul crescut acasă este o garanție a unui produs natural, proaspăt și sănătos. Într-adevăr, în timpul procesului de creștere, nu este umplut cu stimulenți de creștere, îngrășăminte chimice, nu este expus pentru a prelungi perioada de valabilitate. În plus, ghimbirul proaspăt este foarte gustos și aromat, nu poate fi găsit pe rafturile supermarketului, deoarece perioada de valabilitate este mult mai scurtă decât rădăcina unui vechi.

Planta nu are o decorativitate ridicată, deși toată lumea va fi fericită să aibă un astfel de ghiveci de flori. Dacă respectați corect condițiile de creștere și aveți grijă în mod competent de aceasta, puteți realiza înflorirea, care în sine este un fenomen rar și exotic..

Există două modalități de a crește o plantă: din semințe și rădăcină direct. Prima metodă este mai laborioasă. În primul rând, este dificil să dobândești semințe și, în al doilea rând, perioada de germinare a acestora, ceea ce înseamnă că recolta este mult mai lungă decât la creșterea prin metoda vegetativă.

Puteți planta ghimbir într-o oală sau în pământ deschis, dar în același timp asigurând temperaturi și umiditate ridicate. În suburbi, obținerea unei culturi în grădină este reală doar cu o seră bună. Este mai ușor să începeți experimentul cu un pervaz..

Cum să crești ghimbirul din semințe

Propagarea condimentelor de către semințe este un proces lung și laborios. Dacă se achiziționează semințe, se prepară un recipient cu o adâncime mică pentru semănat și se umple cu sol ușor și liber, cu un conținut ridicat de humus. Hidratează solul cu o pistolă și semănă ușor semințele la o distanță de 3-5 cm unul de celălalt. Topiți-le ușor presărate cu sol, nu apă, acoperiți cu polietilenă și puneți-le într-un loc luminos și cald. În polietilenă, trebuie făcute mai multe găuri pentru schimbul de aer. Filmul este îndepărtat periodic pentru a uda solul cu un pistol pulverizat..

Puteți aștepta răsaduri în 2-4 săptămâni, în funcție de temperatură și umiditate. Când apar varza, polietilena este îndepărtată, se efectuează udare regulată, solul este dezlănțuit, îndepărtat de pe pervazul în soarele înfiorător. Când germenii sunt puternici, ei pot fi scufundați câte unul într-un recipient separat. Ghimbirul necesită o oală mare, altfel rădăcinile se vor dezvolta slab. Îngrijirea plantelor este similară cu cea efectuată la cultivarea condimentelor prin rădăcină.

Cum să alegeți și să pregătiți rădăcina

Pentru a crește condimente de peste mări acasă, trebuie să culegeți și să plantați corect ghimbirul.

Uneori, când ghimbirul se află acasă în condiții calde și umede, rinichii apar pe suprafața sa, care încep treptat să se umfle și să dobândească o culoare verde deschis. Un astfel de ghimbir este viu și ar trebui să fie plantat rapid în pământ..

Pentru a reduce aspectul de varză, rădăcina poate fi coborâtă mai întâi în apă timp de câteva ore. 2 părți de humus, 1 parte de pământ de grădină și 1 parte de nisip sunt turnate într-un vas larg. Toate se amestecă, se hidratează și se plantează, stropite cu 1-2 cm de sol deasupra. Puteți planta rădăcina nu în întregime, ci în parcelă. Aterizarea se realizează în februarie-martie, astfel încât până în septembrie să se recolteze.

Îngrijirea semințelor

Rădăcina plantată este acoperită cu folie de plastic cu găuri mici și așezată într-un loc cald. Temperatura pentru germinare rapidă nu trebuie să fie sub 18 grade. Îngrijirea aterizării constă în menținerea umidității ridicate a solului și menținerea unei temperaturi constante.

Ghimbirul poate fi cultivat pe balconul izolat, pe pervazul casei, într-o seră caldă din țară. Condimentul se referă la plante tropicale, deci necesită condiții non-standard pentru germinare și vegetație ulterioară. Nu suportă scăderea temperaturilor chiar și la 15 grade și uscarea solului. Răsadurile vor muri și nu vor încolți.

Îngrijire după germinare

Dacă sunt îndeplinite toate condițiile, încolțitul va apărea pe suprafața solului după 2 săptămâni. Când apare, îndepărtați folia de plastic și asigurați iluminarea timp de 12-14 ore pe zi. Ghimbirul încolțit arată ca o trestie tânără. Are o tulpină erectă puternică și frunze înguste.

Când ghimbirul a încolțit, solul din ghiveci nu trebuie lăsat să se usuce, altfel sistemul de rădăcină va fi slab, iar acest lucru va afecta negativ calitatea și cantitatea culturii. Dacă în timpul zilei pervazul ferestrei este prea intens iluminat de soare, germenii tineri umbresc ușor pentru a nu arde frunzișul delicat. În condiții naturale, condimentul crește la umbra copacilor mari sau a arbuștilor care îl protejează de lumina directă a soarelui și de uscarea solului.

Cel mai bun îngrășământ pentru ghimbir este humusul cu frunze. Așa se mănâncă această plantă în natură. Cultivarea ghimbirului la domiciliu necesită un pansament sistematic. Acestea ar trebui să fie îngrășăminte organice naturale care nu prezintă un risc pentru sănătatea umană. A crește un produs ecologic este real. Puteți adăuga un strat suplimentar de vermicompost în oală de sus, faceți pansament foliar cu stimulente naturale de creștere și folosiți infuzie de mulleină. Este suficient să alimentezi 1 dată în 2 săptămâni.

O astfel de îngrijire trebuie acordată plantei până în august. Până în acest moment, procesul activ de formare a rădăcinilor atinge punctul culminant. Apoi tuberculii se coacă.

Nevoia de nutriție este redusă, planta se pregătește treptat pentru schimbarea anotimpului și va arunca partea de deasupra.
Cultivarea ghimbirului se încheie cu recoltarea sau păstrarea plantei până anul viitor nemodificată cu partea aeriană tăiată. Grădinarii amatori lasă ghimbirul pentru al doilea an cu speranța de a vedea condimentul înflorit cu propriii ochi.

Ghimbir în al doilea an

În repaus și durează aproximativ 4 luni, ghimbirul este păstrat într-un loc răcoros până când apar noi varză. De obicei, în sezonul trecut, planta crește puternic, iar sistemul său rădăcină umple complet recipientul în care este plantată. O plantare densă și lipsa de spațiu liber pentru creșterea rădăcinilor dau un impuls plantelor pentru a produce pedunculi.

Aceasta apare la mijlocul verii, iar înflorirea are loc în jurul lunii iulie. În al doilea an, rădăcina de ghimbir crește ușor în dimensiuni, dar planta nu este capabilă să formeze tuberculi noi din cauza spațiului limitat. După înflorirea și ofilirea frunzelor și tulpinilor, planta poate fi dezgropată sau lăsată din nou pentru iernare. Ghimbirul este o plantă perenă, deci poate crește mai multe sezoane la rând. Trebuie doar să știți că în fiecare an calitatea rădăcinii se deteriorează, îmbătrânește și capătă mai multă amărăciune.

recoltat

Ghimbirul poate fi recoltat după ce partea plantelor se estompează. Aceasta înseamnă că rădăcinile au căpătat o putere maximă și că toți nutrienții sunt concentrați în ele. Toți rizomii sunt îndepărtați cu atenție din ghiveci sau seră, eliberați de rădăcini mici și nisip, spălați în apă curgătoare rece, uscați.

Dacă cultura s-a dovedit a fi bogată, aceasta este împărțită în noduli separați și introdusă la frigider pentru depozitare sau amestecuri de vitamine, tincturi etc. Pentru ca ghimbirul să fie păstrat timp îndelungat și bine, acesta trebuie să fie bine uscat, ferit de defecte și de orice defecte. Câteva rădăcini pot fi pregătite imediat pentru plantarea ulterioară, când va fi timpul potrivit..

Ghimbirul este o plantă puternică, dar necesită îngrijire atunci când crește într-un climat neobișnuit pentru aceasta. În Olanda, un vas din acest condiment tropical poate fi văzut pe aproape fiecare fereastră - este atât de popular și venerat. Toți cei care cresc acest condiment de peste mări pe pervaz pot fi mândri de a avea acasă una dintre cele mai bogate componente medicinale ale plantei..

Creșterea ghimbirului acasă și în țară

Tot mai mulți oameni învață despre beneficiile ghimbirului și despre beneficiile sale pentru sănătate. Printre numeroasele rețete de înfrumusețare, femeile aleg rețete cu ghimbir: odată cu ele, pierd foarte ușor în greutate, conferă părului un chic fără precedent și prospețime și tinerețe pe față. Dar nu este mai bine să crești singur? Deci va fi mult mai convenabil și mult mai ieftin. Mai jos vom explica în detaliu cum să crească acest condiment și planta acasă.

 • Citiți și despre rădăcina de ghimbir (beneficii și rău) și măștile feței de ghimbir..

Puțini oameni au văzut cum arată această plantă, toată lumea este obișnuită să vadă condimentele sub formă de rădăcină uscată sau proaspătă. Este interesant faptul că marinarii obișnuiau să cultive plante de ghimbir în ghivece, pentru a se proteja de scorbut în călătoriile lungi pe mare și să le folosească ca antidot. Chiar și grecii antici au descris frumusețea de nedescris a înfloririi ghimbirului, care produce o floare galben deschis, cu margini de liliac pe tulpina rădăcinii. Se propagă nu prin semințe, ci prin divizarea rizomului.

Cum să plantezi ghimbir acasă într-o oală

Creșterea ghimbirului acasă începe cu alegerea materialului de plantare. Cel mai bun moment pentru plantare sunt lunile de iarnă. Obțineți o rădăcină proaspătă cu o piele strălucitoare și netedă în orice departament de legume din supermarket. Nu ar trebui să fie înghețate sau prea uscate, mugurii de lăstari pot fi văzuți pe rădăcina „dreaptă” - este ca ochii pe cartofi.

Atunci când alegeți o oală, acordați atenție că are un fund larg, deoarece planta crește în lățime. Umpleți fundul cu un strat de drenaj grosime de 3-5 cm. Pentru aceasta, amestecați în proporții egale terenul turf, nisipul și humusul frunzelor.

Săpați coloana vertebrală în pământ până la adâncimea de 2-3 cm cu ochii în sus și turnați multă apă. Dacă totul este făcut corect, atunci primele lăstari de ghimbir vor apărea în 2 săptămâni. În condiții de cameră, vasul este așezat într-un loc rece și uscat, la cel mult 15 grade.

Cum să îngrijești rădăcina de ghimbir în timp ce crești

După apariția lăstarilor mult așteptați, planta are nevoie de îngrijire adecvată. Ne vom baza pe faptul că ghimbirul iubește căldura și umiditatea, ceea ce înseamnă că sarcina principală a cultivării competente va fi udarea frecventă și menținerea căldurii și umidității în apropierea plantei.

Nu exagera! Ea va duce inevitabil la moartea tânărului ghimbir. Trebuie să udi des și puțin câte puțin. Pentru ca apa să nu stagneze, iar rădăcina să nu putrezească, slăbiți cu atenție pământul după fiecare udare. Umiditatea este ușor de întreținut dacă pulverizați ghimbirul în creștere de mai multe ori în fiecare zi cu un pistol pulverizator..

În ciuda faptului că această plantă este fotofilă, lumina soarelui direct poate fi periculoasă pentru ea, deci penumbra va fi cel mai bun loc. Nu uitați de pansament - ca orice organism în creștere, ghimbirul necesită adăugarea de îngrășăminte minerale și organice: potasiu - pentru creștere, fosfor - pentru înflorire.

Cum să crești ghimbir în țară

Dacă doriți să cultivați ghimbir într-o parcelă de grădină, răspândiți mai întâi rădăcina casei. Plantarea este de dorit în februarie-martie, după care planta va începe să încolțească activ primăvara. Până în acest moment, este recomandabil să-l transplantați în grădina din țară. Pentru a crește în grădină, încolțește mai multe rădăcini simultan. Urmați cele 3 reguli principale: nu lăsați solul să se usuce, pulverizați pentru a preveni uscarea frunzelor și protejați-vă de lumina directă a soarelui.

Alimentați ghimbirul din când în când cu mulleină diluată cu apă în proporție de 1:10. Începând cu luna august, alternează substanțele organice cu îngrășăminte de potasiu pentru a forma mai bine tuberculii noi.

Opriți complet recoltarea înainte de recoltare..

La sfârșitul lunii septembrie, frunzișul de ghimbir va începe să se prăbușească în diferite direcții, treptat îngălbenindu-se și căzând. Din acest moment, rădăcinile sunt săpate. Unii o cultivă ca o floare decorativă, caz în care rădăcinile trebuie lăsate să iarnă în pământ. Pe lângă rădăcinile picante, se consumă tulpini și frunze proaspete. Ei au o mulțime de vitamine și nutrienți, cu toate acestea, pentru a obține rădăcini mari, nu ar trebui să vă lăsați îndepărtat cu prunele.

După săparea rizomilor, acestea sunt curățate de reziduurile de sol, rădăcinile suplimentare sunt eliminate și uscate timp de 3 zile la soare.

Cum se păstrează rădăcinile de ghimbir

Ghimbirul proaspăt trebuie păstrat într-un loc uscat (pivniță sau subsol la cel mult 2–4 grade Celsius) sau la frigider timp de câteva luni. Puteți să le tocați fin, ca chipsurile, și să se usuce - astfel rădăcinile vor fi păstrate mai mult, cu toate acestea, ghimbirul depozitat în acest fel va fi mai ascuțit și mai parfumat.

Creșterea ghimbirului acasă: secrete și reguli

Ghimbirul este o plantă de paine de turtă bine cunoscută, cu o serie de proprietăți benefice. Rădăcina conține un număr mare de vitamine A, C și grupa B, oligoelemente și aminoacizi. Componentele arzătoare ale ghimbirului se încălzesc, accelerează metabolismul, îmbunătățesc circulația sângelui. De aceea, ghimbirul este utilizat pentru pierderea în greutate..

Ceaiul de ghimbir este un remediu bine-cunoscut pentru răceli, însoțit de congestie nazală. De asemenea, rădăcina are un efect expectorant și antiinflamator. Este foarte des utilizat ca diaforetică la primul semn al unei boli..

Soiuri de ghimbir pentru cultivare pe pervaz

Pentru a crește ghimbirul din cada rădăcină acasă, trebuie să alegeți un soi potrivit pentru acest lucru. Următoarele sunt descrieri ale celor mai comune specii din cultură:

TitluGhimbir negru (Barbados)Ghimbirul alb (bengalez)
GustFoarte ascutit.Mai puțin cald, foarte picant.
CaracteristiciFolosit sub formă brută.Înainte de utilizare, înălbitori cu acid sulfuric.

Ceea ce ai nevoie pentru a crește ghimbirul

Cultivarea ghimbirului acasă ar trebui să înceapă cu achiziționarea de material de plantare. Pentru a face acest lucru, puteți vizita cel mai apropiat supermarket. Ghimbirul achiziționat este destul de potrivit pentru plantare și crește bine într-un apartament. Atunci când alegeți tuberculii rădăcini, trebuie acordată atenție stării rinichilor. Ele trebuie să fie intacte. Următorul lucru de făcut după cumpărare este să alegeți un loc potrivit pentru cultivare în casă..

Alegerea unui loc în casă

Ghimbirul provine din tropice. Are nevoie de multă lumină solară.

De aceea, pentru cultivarea ghimbirului într-un apartament, ferestrele de orientare sudică sunt cele mai potrivite. Pe ele, planta se va simți cât mai confortabil..

Selectarea și pregătirea containerelor

Pentru a crește ghimbirul de la rădăcină acasă, alegeți recipiente largi și puțin adânci. Sistemul său rădăcină este situat aproape de suprafața solului, aproape că nu crește în profunzime. În plus, rădăcinile nedezvoltate ale pământului se pot acidula cu ușurință, ceea ce va duce la moartea plantei.

În fundul vasului trebuie să existe găuri de scurgere. Chiar și stagnarea pe termen scurt a umidității poate provoca moartea plantei.

Selecția solului: cumpărați sau faceți-vă singuri

Pentru a planta rizomi de ghimbir, aveți nevoie de un sol extrem de hrănitor, liber. Poate fi compus din părți egale de teren gazon, humus și nisip curat de râu. Pentru cultivare, este adecvat și un substrat industrial pregătit pe bază de turbă universală. Atunci când compilați solul, este foarte important să aveți grijă și la construcția stratului de drenaj al argilei expandate, pietricelelor sau nisipului grosier.

Pregătirea rădăcinii pentru plantare

Pentru a accelera apariția răsadurilor, rădăcina este germinată în prealabil.

Pentru a face acest lucru, este înmuiat în apă caldă cu adăugarea unui stimulator de creștere timp de 2-3 zile. În acest caz, apa trebuie schimbată de 2-3 ori pe zi.

Ca stimulent se folosește „Epin”, „Zircon” sau câteva picături de suc de aloe obișnuite de casă.

După înmuiere, mugurii de pe suprafața rădăcinii ar trebui să se umfle și să devină verzi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, tuberculii rădăcini sunt lăsați în apă câteva zile..

Germinarea se poate face în alt mod. Pentru a face acest lucru, pregătiți un recipient cu apă, o broască de lemn sau o scobitoare. Tubercul este străpuns pe ambele părți și suspendat, astfel încât acesta atinge ușor suprafața apei. De îndată ce apar mugurii rădăcinii, acesta este plantat imediat în pământ.

Crearea condițiilor necesare

Creșterea ghimbirului într-un apartament este posibilă numai dacă se creează anumite condiții. Nu este suficient pentru a planta o rădăcină, pentru o dezvoltare reușită are nevoie de o anumită temperatură, iluminare și umiditate.

Temperatura

Pentru a crește ghimbirul acasă pe un pervaz, ai nevoie de o temperatură de cel puțin + 23 ° C. Când scade la + 15 ° С, planta nu mai crește și se încadrează într-o perioadă latentă.

Vara, containerele cu plante sunt scoase la balcon. Noaptea rece și mult aer proaspăt îi vor beneficia..

Umiditatea aerului

Ca toți oamenii de la tropice, ghimbirul are nevoie de umiditate ridicată. Prin urmare, este pulverizat regulat cu apă caldă, așezată anterior.

Pentru a crește umiditatea, lângă recipientul pot fi așezate și recipiente mici de apă.

Iluminat

Pentru o dezvoltare reușită, ghimbirul are nevoie de o cantitate mare de lumină strălucitoare. În același timp, este importantă și lungimea zilei. Când este crescut în timpul iernii, ar trebui să fie de cel puțin 12 ore.

Pentru a oferi nivelul necesar de iluminare, ghimbirul organizează iluminare de fundal. Pentru aceasta, lămpile fluorescente obișnuite sunt destul de potrivite. Acum sunt puse la vânzare fitolampe speciale. Spectrul lor este adaptat maxim pentru plantele în creștere. Acest lucru vă permite să obțineți rezultate excelente chiar și în lumina ambientală minimă..

Plantarea rădăcinii de ghimbir: un ghid pas cu pas

După aceea, la cada rădăcinii, rinichii se trezesc și se umflă, îl plantează în pământ. Pas cu pas, arată așa:

 1. Rizomii mari sunt împărțiți în părți. Fiecare dintre procesele trebuie să aibă cel puțin un rinichi mare, viabil.
 2. Secțiunile formate sunt presărate cu pulbere de cărbune și lăsate să se usuce..
 3. Delenki sunt plantate la o adâncime de cel mult 1-2 cm. Sunt așezate pur și simplu la suprafață, apoi stropite cu un strat subțire de sol.

Primele varză vor apărea nu mai devreme de două săptămâni mai târziu. De îndată ce cresc la o înălțime de câțiva centimetri, încep să se fertilizeze.

Cultivarea ghimbirului

Cum crește ghimbirul acasă este puternic influențat de îngrijire. Caracteristicile tehnologiei de cultivare sunt descrise în detaliu mai jos..

Udarea

Pe tot parcursul sezonului de creștere, ghimbirul are nevoie de udare abundentă. Apa de irigare trebuie să fie moale. Pentru a face acest lucru, este trecut printr-un filtru sau apărat. Udarea se efectuează dimineața după uscarea stratului superior al solului. Dacă plantele sunt cultivate iarna și păstrate la rece, intensitatea irigării este redusă semnificativ. În astfel de condiții, ghimbirul este udat în medie o dată la 2 săptămâni..

Solul din ghiveciul nu trebuie să se usuce complet.

Desfacerea solului

După fiecare udare, suprafața substratului trebuie desfăcută. Acest lucru trebuie făcut cu mare atenție, cea mai mare parte a rădăcinilor de ghimbir este situată la o adâncime de 2 cm. Lipsa cultivării în timp va duce la înfometare cu oxigen, ceea ce poate provoca cascadorii.

Top dressing

Ghimbirul poate fi cultivat acasă fără fertilizare, dar recolta în acest caz va fi foarte modestă. În perioada de creștere intensă, trebuie alimentat cu îngrășăminte organice și minerale. Imediat după apariție, accentul se pune pe pansament cu un conținut ridicat de azot. Se folosesc până când plantele au dezvoltat o masă suficientă a frunzelor. După aceea, acestea trec la îngrășăminte fosfor-potasiu, care contribuie la formarea și creșterea activă a tuberculilor.

Recoltarea și depozitarea

De îndată ce frunzele de ghimbir încep să se îngălbenesc și se destramă în direcții diferite, udarea este redusă la minimum. Pulverizarea plantelor nu mai este necesară. Aceste semne indică începutul maturării tuberculilor..

După ce frunzele s-au uscat complet, încep să se recolteze. Rizomii sunt dezgropate, curățate de rădăcini reziduale și de sol. Apoi, în 2-3 zile, sunt uscate la temperatura camerei. După aceea, sunt colectate și puse la depozit în subsol sau în pivniță, cu o temperatură care nu depășește + 5-6 ° С.

Dacă există puține rădăcini, acestea pot fi depozitate în compartimentul vegetal al frigiderului, învelite anterior într-o pungă de plastic.

O parte din tuberculi săpați pot fi folosiți pentru propagarea ulterioară. Acest lucru va evita costul achiziționării materialului de plantare..

Tuburile destinate reproducerii sunt depozitate împreună cu restul. Ei ies până la sfârșitul iernii. După ce tuberculii au încolțit, pot fi plantați. În viitor, ghimbirul poate fi propagat exact în acest fel, folosind material de plantare adaptat la condiții specifice..

Probleme posibile

Când crești ghimbir pe pervaz, poți întâmpina o serie de probleme. Cele mai multe dintre ele apar din cauza erorilor în îngrijire. Ghimbirul poate suferi și de atacuri dăunatoare..

Frunze îngălbenitoare

Problema se observă cu lipsa bateriilor. Acest lucru se întâmplă dacă plantați ghimbir într-un sol prea sărac sau dacă refuzați complet să aplicați fertilizarea. Pentru a ajuta planta să se redreseze, îngrășămintele trebuie aplicate corect și în timp util..

Îngrășămintele trebuie să fie plantate în conformitate cu instrucțiunile atașate. O suprarabilitate a nutriției nu este mai puțin dăunătoare decât lipsa acesteia.

Uscarea marginilor și capetelor frunzelor

În cele mai multe cazuri, frunzele încep să se usuce cu umiditate insuficientă. Ghimbirul trebuie cultivat cu pulverizare constantă și udare grea..

Pete maronii pe frunze

O astfel de deteriorare a frunzelor este observată atunci când planta primește arsuri solare. Vasul de ghimbir trebuie să fie reorganizat într-un loc mai puțin însorit sau trebuie să fie aranjate umbrirea. În viitor, planta trebuie să fie atentă mai atent, făcând în timp util toate îngrășămintele necesare. Acest lucru va contribui la recuperarea rapidă a acestuia..

Acoperire lipicioasă

Când ghimbirul este deteriorat de un acarian de păianjen, pe frunzele sale apare o placă caracteristică de păianjen. Acest dăunător se înmulțește foarte repede, stăpânind rapid noi plante, așa că ar trebui să acționați imediat. Pentru combaterea acarienilor de păianjen, se folosesc preparate speciale de acaricide..

Datorită caracteristicilor fiziologice, agenții de combatere a dăunătorilor convenționali sunt ineficienți în controlul acarienilor păianjen..

Pentru procesare, puteți utiliza „Actellik” sau „Fitoverm”. Sunt crescute în concordanță strictă cu adnotările atașate. După 10 zile, tratamentul trebuie repetat.

Ghimbirul cultivat pe un pervaz este un produs 100% natural, ecologic. Poate fi folosit ca condiment, pentru prepararea ceaiului parfumat proaspăt sau în scop medical..

Cum să crești ghimbir acasă

Sfaturi pentru îngrijirea ghimbirului

Dacă vă place căldura, confortul și o atmosferă casnică, veți fi cu siguranță interesat de o plantă pentru casă, cum ar fi ghimbirul, care poate fi cultivat cu ușurință pe pervazul ferestrelor. Și foarte curând veți putea prepara ceai de ghimbir gustos și sănătos, încălzind iarna, vindecând răcelile, oferind liniște și liniște. Deci, ceea ce este necesar pentru a crește ghimbir acasă?

Patrie și aspectul de ghimbir

In vivo, ghimbirul este o plantă perenă aparținând familiei de ghimbir. Locul de nastere al tufei este Asia, unde un climat cald domneste pe tot parcursul anului. În traducere, numele de ghimbir înseamnă „coarne”, este această formă pe care o are sistemul de rădăcină al plantei.

Pe rizom sunt rinichii care dau viață la lăstari noi. Culoarea cărnii rizomului este albă, cu toate acestea, odată cu vârsta devine gălbuie. Lăstarii plantei sunt foarte asemănătoare cu ramurile de stuf și cresc în condiții interioare până la un metru. Frunzele sunt mari, strâns legate de tulpină.

Îngrijirea ghimbirului nu necesită cunoștințe speciale, este suficient pentru a oferi plantei condiții cât mai aproape de naturale, adică udări abundente, umiditate ridicată și o temperatură confortabilă a aerului.

Mod de udare

Ghimbirul are nevoie de udare regulată pentru a menține umiditatea solului, udarea în timpul formării pedunculilor și creșterea activă este deosebit de importantă. Principala condiție este de a preveni stagnarea apei în vasul de flori și tigaie, dar este periculos și pentru ghimbir să se usuce amestecul de pământ. Excesul de umiditate duce la degradarea sistemului radicular, iar lipsa apei duce la riduri și ofilire..

Udarea trebuie să fie abundentă și regulată. Este necesară utilizarea apei moi, apărate timp de câteva zile, la temperatura camerei. Dacă planta are o perioadă latentă, udarea trebuie redusă, între udarea solului ar trebui să se usuce.

Cerințe de iluminat

Ghimbirul este o plantă iubitoare de lumină și are nevoie de lumină strălucitoare pe tot parcursul anului, dar lumina directă a soarelui poate provoca arsuri pe frunze. Cel mai bun loc pentru un ghiveci cu ghimbir în apartament este ferestrele de vest sau de est.

Mod de temperatură

Temperatura de vară pentru ghimbir nu trebuie să scadă sub +28 grade și să nu depășească +32 grade.

În ceea ce privește climatul de iarnă, totul depinde de dacă intenționați să organizați o perioadă de odihnă pentru ghimbir sau dacă o veți crește și pe vreme rece. Pentru perioada de repaus, este necesar un regim de temperatură de +10 până la +15 grade, iar pentru un mod de cultivare normal, o temperatură de +18 până la +20 grade este adecvată. Principalul lucru este să evitați schimbările bruște ale temperaturii în orice moment al anului, în special la începutul primăverii și toamnei, când temperaturile aerului de noapte și de zi sunt foarte diferite. Este mai bine să nu treceți ghimbirul la aer curat în acest moment..

Umiditatea aerului

Având în vedere că ghimbirul crește în mod natural în pădurile tropicale, umiditatea ridicată a aerului este importantă pentru aceasta. Este necesar să pulverizați uzina zilnic, mai ales pe vreme rece, când încălzirea centrală funcționează..

Dacă planta are o perioadă latentă, frunzele se îngălbenesc și se ofilesc, pulverizarea trebuie oprită, dar pentru plantele care continuă să crească în timpul iernii, este important să continuați să pulverizați tufișurile.

Pansament de ghimbir

Ghimbirul are nevoie de o cantitate suficientă de nutrienți, în special în perioada de creștere activă. Din primăvară până în toamnă, planta este hrănită la fiecare zece zile, folosind îngrășăminte minerale complexe sau o soluție slabă de mulleină..

Din a doua jumătate a lunii august până la jumătatea toamnei, îngrășămintele organice sunt aplicate pe sol alternativ cu amestecuri de nutrienți de potasiu.

În perioada inactivă (dacă a venit), trebuie să opriți fertilizarea solului.

Transplant de ghimbir

În primii ani, planta nu poate fi transplantată, oferind ghimbirului posibilitatea de a crește mai puternic. S-ar putea să aveți norocul să vedeți ghimbirul înflorit. Apoi tufișul este replantat anual la începutul primăverii, în timp ce rizomul trebuie împărțit și solul înlocuit cu unul nou. De asemenea, trebuie să alegeți un vas mai mare, plat și lat. În partea de jos a rezervorului trebuie să faceți găuri pentru ieșirea apei. O atenție deosebită trebuie acordată rezistenței și fiabilității ghiveciului, deoarece sistemul rădăcină de ghimbir este atât de puternic încât poate rupe un ghiveci de flori.

Propagarea ghimbirului

Tipuri de reproducere:

Această metodă nu este practic folosită în floricultura interioară, deoarece ghimbirul cultivat în condiții cultivate nu produce semințe.

Acțiuni pentru creșterea ghimbirului pe pervaz:

Experții recomandă alegerea ghimbirului pe piață. Principalul lucru este să alegeți o rădăcină cu o piele netedă și un număr mare de rinichi. Nu trebuie să existe pete și mucegai pe ghimbir. De asemenea, ar trebui să cumpărați un rizom cu o structură fibroasă, deoarece aceasta este o rădăcină veche care este deja capabilă să crească.

 • Stimularea creșterii renale;

Pentru a face acest lucru, puneți ghimbirul în apă caldă timp de câteva ore..

Rizomul trebuie împărțit în mai multe părți, încercând să tai ghimbirul de-a lungul liniilor jumperilor. Drept urmare, ar trebui să rămână câțiva rinichi pe fiecare bucată. Pentru ca putregaiul să nu se formeze în locurile de tăiere, acestea trebuie stropite cu cărbune zdrobit, după ce materialul de plantare, se usucă 24 de ore la aer curat.

Proprietăți importante ale amestecului de pământ: respirabilitate și compoziție nutritivă bogată. Solul optim este următoarea compoziție: teren de gazon, humus și nisip în proporții egale. Dacă intenționați să cumpărați un substrat gata, este mai bine să acordați preferință amestecurilor de pământ pentru frunze decorative cu o aciditate neutră (pH 5-6) sau aciditate slabă (pH 6-7).

Nu puteți planta ghimbir prea adânc, adâncimea maximă este de 2 cm. Rizomii ar trebui să fie orizontali, cu rinichii în sus. În acest caz, rădăcina nu trebuie să fie în contact cu pereții vasului. Solul trebuie păstrat umed. Primele germeni apar în momente diferite, în medie, apariția germenilor necesită de la două până la opt săptămâni.

Ghimbir înflorit

Perioada de înflorire a ghimbirului începe în a doua jumătate a primăverii și durează toată vara. Lăstarii se formează din rizom și ating o înălțime de 40 cm. În partea superioară a fiecărui peduncul are o inflorescență care seamănă cu o ureche și este acoperită cu flori mici de culoare albă, galbenă, roz sau violet..

Ghimbirul începe să înflorească la vârsta adultă (după trei ani) și numai dacă este păstrat în condiții favorabile. Principala condiție pentru apariția florilor este temperatura aerului ridicat și umiditatea ridicată în cameră, în timp ce este necesar să protejați ghimbirul de lumina directă a soarelui.

Pentru a stimula înflorirea, experții recomandă plantarea ghimbirului într-un vas mic și nu transplantează planta timp de trei ani.

Tăierea și modelarea unei plante

Înainte de a începe să tăiați ramuri de ghimbir, gândiți-vă la ce creșteți planta. Dacă de dragul rădăcinilor picante, atunci din când în când este necesar să se subțieze coroana de ghimbir, dând astfel putere pentru creșterea rizomilor. Dacă doriți să crească o tufă de ghimbir luxuriant pe pervazul dvs., nu trebuie să tăiați frunzele.

Boli și dăunători de ghimbir


În general, ghimbirul este destul de rezistent la diverse boli și dăunători. Cea mai periculoasă perioadă este considerată a fi iarnă, când, sub influența încălzirii centrale, aerul din camere este prea uscat și apare un acarian păianjen.

Drept urmare, planta devine palidă, pe plăcile frunzelor se formează mici puncte de galben, care cresc în dimensiune în timp, captând întreaga zonă a frunzei. Aceasta înseamnă că acarianul de păianjen suge activ sucul din frunze. Dacă nu ajutați planta la timp, pur și simplu se va usca.

 1. Oferiți o cantitate mare de umiditate plantei;

Acest lucru este valabil și pentru udare și umidificare. Planta trebuie plasată într-o tavă umplută cu pietricele ude sau argilă extinsă. Ghimbirul este pulverizat regulat. De asemenea, trebuie să efectuați în mod regulat proceduri de apă, spălarea plantei la duș, după învelirea ghiveciului într-o pungă de plastic. Apoi coroana plantei este acoperită cu polietilenă transparentă și lăsată în această formă timp de o săptămână. În condiții de umiditate ridicată, care se formează în interiorul ambalajului, toate insectele mor. Cu toate acestea, nu va funcționa în acest fel pentru a distruge ouăle dăunătoare depuse..

 1. Tratament chimic.

Acesta este cel mai eficient și mai fiabil mod de a combate acarienii păianjen. Pentru a ucide toate insectele, ghimbirul trebuie procesat o dată pe săptămână..

Batoanele care sunt lipite într-o oală cu o plantă nu sunt eficiente împotriva acarienilor păianjen..

Notă pentru cultivator

De ce frunzele de ghimbir se îngălbenesc?

Pot fi mai multe motive și toate sunt asociate cu condiții improprii pentru cultivarea unei plante:

 • Expunerea la lumina directă a soarelui;
 • Solul greu care nu transmite aer către sistemul radicular;
 • Udare în exces.

Este suficient să identifici și să elimini corect cauza bolii plantei.

De ce ghimbirul frunze uscate?

Pot fi două motive și ambele sunt legate direct de umiditatea insuficientă:

 • Udare insuficientă;
 • Aerul din cameră este prea uscat.

Video pentru îngrijirea ghimbirului


Dacă sunteți un susținător al creșterii plantelor interioare cu beneficii, acordați atenție ghimbirului - o plantă tropicală în care nu numai rădăcinile, dar și lăstarii se vindecă. Creșterea ghimbirului pe un pervaz este destul de simplu. Este suficient să cumpărați o rădăcină de condimente pe piață și să oferiți suficientă lumină și apă. Principalul lucru este să vă amintiți că ghimbirul nu tolerează schimbările bruște de temperatură și preferă un climat cald - până la +30 de grade vara.

Cum să crești ghimbir acasă

Cercurile horticole au fost de mult zvonite că propriul ghimbir delicios, picant și aromat poate fi cultivat cu ușurință dintr-o bucată de rădăcină de ghimbir de la un supermarket. Nu există niciun motiv să nu încercați: dacă în țările tropicale este cultivat în grădini de legume, atunci pe pervaz, cu grijă bună, totul ar trebui să funcționeze.

Când cumpărați ghimbir, trebuie să căutați o piesă care să aibă rinichi sănătoși și dezvoltați. Uneori, pentru a găsi o piesă potrivită, trebuie să săpați o mulțime de rădăcini în magazin. Nu luați rădăcini care arată vechi și uscate - nu vor reuși. Și dacă rădăcina vi se pare puțin uscată, înainte de plantare, țineți-o timp în apă caldă - acest lucru va trezi rinichii „adormiți”.

Cel mai bun moment pentru plantarea ghimbirului este primăvara devreme. Rădăcina de ghimbir este împărțită în bucăți, astfel încât fiecare să aibă un rinichi. Plantate într-un ghiveci superficial, dar larg și mare, deoarece planta trebuie să se răspândească în lățime.

Ca și în cazul tuturor culturilor care necesită soarele să germineze, plantarea ar trebui să fie superficială, superficială, cu rinichii în sus. Compoziția solului: o parte din gazon, o parte din turbă, o parte din nisipul mare de râu și îngrășământ care conține fosfor pentru tuberculoși (conform instrucțiunilor).

O grijă suplimentară este menținerea solului „umed”. Trebuie să ai răbdare: poate dura câteva săptămâni înainte de a încolți ghimbirul. După aceea, ghimbirul poate fi păstrat pe pervaz, pulverizând zilnic. Nu este foarte fotofil și se va simți bine chiar și pe fereastra de nord. Vara, un vas de ghimbir poate fi pus în grădină, doar la umbra parțială și într-un loc ferit de vânt. Pe vreme caldă - apă din abundență, neîncălzită - puțin. De obicei, în lunile de vară în sălbăticie, planta crește vizibil. Ghimbirul este adus în cameră atunci când temperatura aerului de pe stradă începe să tinde până la 10 grade.

Până la mijlocul toamnei, udarea este redusă treptat - solul din ghiveci ar trebui să se usuce și să stimuleze creșterea rizomilor. Când frunzele se estompează, iar tulpina crește subțire, rădăcina este săpată cu grijă, spălată și uscată. Rădăcina poate fi păstrată la frigider câteva luni, poate fi congelată sau murată. Este folosit ca remediu pentru răceli, la prepararea băuturilor, sosurilor, produselor culinare.

Iubitorii de ghimbir împărtășesc experiența lor crescându-l pe FORUMHOUSE, cresc-o în grădinile lor de iarnă. Apropo, vizionează un videoclip despre cum să echipezi o grădină de iarnă în cel mai bun mod.

Crescând sănătos și frumos ghimbir acasă.

Puțini au reușit să vadă ghimbir înflorit. O plantă a cărei rădăcină este aproape la fel de valoroasă ca ginsengul este greu de găsit în sălbăticie.

Acum este cultivat în principal în scopuri industriale, deoarece proprietățile benefice ale rizomului și mirodeniului obținut din acesta sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri și sunt populare în multe țări.

Rădăcina de ghimbir mărunțită este adăugată în sosuri pentru preparate din carne și pește, fără gustul inițial al ghimbirului este imposibil de imaginat prăjiturele și brioșele de Crăciun.

Puteți citi mai multe despre proprietățile și contraindicațiile benefice ale rădăcinii de ghimbir aici..

Tânguirea sângelui, îmbunătățirea digestiei, ghimbirul care crește imunitatea a fost foarte scumpă, deoarece a fost creditat cu proprietăți aproape magice.

Se credea că el incită pasiunea la femei, ajută la păstrarea masculinității pentru bărbați până la o vârstă foarte fragedă. O pulbere sau o bucată de rădăcină de ghimbir au fost luate de-a lungul unei călătorii lungi pentru a alunga spiritele rele.

De când a devenit posibil să cumpărați nu numai ghimbir pudră, ci și întreg rizomul, secretul plantei a devenit disponibil. Acum este cultivat pe aproape toate continentele. Și nu numai în scopuri industriale.

Iubitorii exotici decid să experimenteze din curiozitate și pun întrebarea: este posibil să crești ghimbir acasă? Da, pentru că pentru a crește ghimbir acasă, este suficient să cumpărați o rădăcină într-un magazin sau într-o piață.

Ghimbirul este cultivat acasă cel mai adesea ca plantă decorativă anuală. Rizomul servește ca material de plantare.

În fotografie puteți vedea cum crește ghimbirul și cum înflorește:

Cumpărare

Atunci când alegeți o rădăcină pentru plantare, acordați atenție stării sale. Nu contează de unde îl obțineți, într-un magazin specializat, în piață sau în departamentul de legume al unui supermarket, singura condiție este ca rădăcina de ghimbir să fie proaspătă.

Luați în considerare următoarele simptome:

 • coaja trebuie să fie uniformă și netedă;
 • rădăcina în sine nu trebuie deteriorată;
 • o bucată de rizom încrețit și fibros este puțin probabil să germineze;
 • nu puteți lua ghimbir congelat;
 • ar trebui să existe mai multe muguri vii pe rădăcină, asemănătoare cu ochii de cartofi.

Dacă ați dobândit o rizomă suficient de mare cu mai mulți muguri și sărituri, puteți să o împărțiți cu atenție și să încercați să crească mai multe plante

Pământ și aterizare

O condiție importantă pentru succes este solul. Pentru o plantă tropicală, care este ghimbir, este potrivit un amestec de sol, unde în proporții egale se amestecă humus de foioase, nisip și cernoziom.

Pentru plantare, nu cumpărați ghivece adânci, sunt potrivite containere largi și puțin adânci, unde este așezat drenajul și apoi amestecul de sol.

Cum să plantezi?

Această secțiune explică modul de plantare a ghimbirului acasă. Puneți rădăcina sau părțile sale în amestecul de sol pregătit orizontal în sus cu rinichii. Nu este necesar să adânciți materialul de plantare, ci doar să acoperiți rinichii cu un strat de 3 - 5 cm.

Apa din belșug. Și apoi puneți recipientul cu ghimbir într-o cameră răcoroasă, cu umiditate scăzută.Udare, nu uitați că această plantă nu-i place umiditatea stagnantă - trebuie să o udați des, dar nu foarte profusiv.

Primele lăstari pot apărea în 3 săptămâni.

Cum crește rădăcina?

Deci, cum crește ghimbirul? Văzând încolțitul mult așteptat, schimbați schema de îngrijire a plantelor. Frecvent, de 5 ori pe săptămână, udarea va asigura o bună creștere a tragerii.

Temperaturile de până la 25 de grade și absența pescajului vor adăuga animalului dvs. de companie o șansă de dezvoltare reușită.

Fertilizarea minerală o dată pe săptămână și fertilizarea organică cu un conținut ridicat de potasiu vor susține adaptarea.

Ghimbirul nu tolerează coborârea temperaturii la 15 grade, iar absența umidității o poate distruge. Nu permiteți solului să se usuce, în cazul în care varza moare, planta nu revigorează.

Menținerea căldurii și udarea regulată vă vor ajuta să reușiți să crești ghimbir ca plantă de casă..

Dacă obiectivul tău este să obții o rădăcină sănătoasă, atunci toamna, când frunzele încep să se îngălbenesc și să se ofileze, oprește udarea și taie tulpinile plantei:

 1. Luați rizomul din pământ, curățați-l de pământ.
 2. Lăstarii tineri albi pot fi depozitați la frigider sau într-o cameră uscată, bine ventilată, astfel încât în ​​ianuarie să poată fi plantați din nou în sol pentru creșterea unei noi culturi..
 3. Rizomul pentru care ați crescut ghimbir timp de 9 luni poate fi utilizat ca medicament sub formă proaspătă sau înghețată..

Ca aromă, o rădăcină bine uscată și măcinată este potrivită. Puneți recolta, tăiați-o în pană, într-o zonă uscată, bine ventilată timp de două-trei luni, apoi tocați-o bine.

Creșterea ghimbirului acasă

Dacă scopul experienței dvs. nu este să obțineți o recoltă rădăcină sănătoasă acasă, atunci la începutul frunzelor ofilite, oferiți ghimbirului odihnă, reducând udarea. Puneți recipientul într-un loc rece și întunecat. Hidratează periodic solul. În primăvară, când vine timpul să „treziți” o floare, începeți udarea abundentă și îmbrăcarea superioară.

În videoclip puteți vedea cum să crești ghimbirul de la rădăcina casei:

Fii răbdător. Chiar și în condiții foarte bune, ghimbirul începe să înflorească după 3 până la 4 ani. Dar ghimbirul cultivat de tine dintr-o rădăcină obișnuită vă va încânta și vă va surprinde pe voi și pe oaspeții dvs. cu pseudosteme originale, asemănătoare bambusului, din frunze împăturite până la 1 metru înălțime și strălucitor foaie originală asemănătoare cu sedge.

Înflorirea de ghimbir este cu adevărat unică: inflorescențele sale portocalii strălucitoare, galbene saturate sau maro sunt colectate într-un fel de vârf în vârful vârfului, decorand axilele frunzelor.

Cultivarea în aer liber

Dacă sunteți un fericit proprietar de câteva sute, atunci puteți încerca să creșteți ghimbirul în pământ deschis. Trebuie să o plantați într-o seră pentru a evita riscul de a îngheța un sud-est blând.

Restul tehnologiei în creștere nu este prea diferit de creșterea într-un apartament:

 1. Oferind drenaj și un amestec adecvat pentru culturile de rădăcini, apă în mod regulat și pulverizați pământul plantei.
 2. Nu uitați de pansament de vârf: sol bine îngrijit, îngrășămintele de potasiu vor ajuta la creșterea unui rizom cu multe rădăcini tinere, care va deveni un material de plantare adecvat în sezonul viitor..
 3. În condițiile climatului nostru, va fi necesară îndepărtarea ghimbirului la mijlocul sau la sfârșitul lunii august.
 4. Nu mai udă cu o săptămână înainte de recoltare..
 5. Tăiați tulpinile decolorate.
 6. Împărțiți rizomul depășit imediat în părți, separându-le pe cele destinate plantării și trimitându-le pentru depozitare.
 7. Înghețarea sau uscarea părților pentru a fi utilizate într-o zonă bine ventilată..

Dacă ghimbirul este plantat într-o seră, asigurați-vă că plantele mai înalte cresc în apropiere sau faceți o copertină care vă va proteja sudul de arsuri.

Propagarea semințelor

Cumpărarea de semințe de ghimbir în magazine este foarte dificilă. Dacă ai noroc, așezați semințele în sol ușor, dar nu le adânciți. Acoperiți recipientul cu polietilenă sau sticlă, creând un efect de seră.

Apă și ventilează-te zilnic. Fotografiile vor apărea în câteva zile. Când apare prima frunză, ghimbirul poate fi plantat în ghivece separate. Primul an este cel mai dificil, această plantă delicată are nevoie de lumină difuză, temperatură ridicată și umiditate.

După 3 până la 4 ani, puteți săpa și împărți primul rizom. Procesul necesită mult timp, așa că puțini oameni cultivă această plantă din semințe.

Nume stiintific

Ghimbirul este o plantă perenă care aparține familiei de ghimbir. Pe lângă vindecarea bine cunoscută, există mai mult de 140 de tipuri de ghimbir..

Rădăcina cu coarne este al doilea nume pentru ghimbir, în literatura științifică se numește Zingiber officinale. Dintre toate speciile, aceasta - vindecarea - este cea mai cunoscută..

Boli și dăunători

Datorită proprietăților sale, ghimbirul este rezistent la majoritatea bolilor. Dintre dăunători, doar un acarian păianjen este periculos pentru el, lupta împotriva căruia nu este dificilă: pulverizați regulat planta, ștergeți frunzele - iar căpușa nu se va apropia de animalul dvs. de companie.

Putregaiul rădăcinii, îngălbenirea frunzelor, petele de pe ele pot fi asociate cu încălcarea condițiilor de îngrijire a ghimbirului. Observați cu atenție toate măsurile preventive, apă și slăbiți solul după fiecare udare în timp util, nu permiteți stagnarea apei - iar animalul dvs. de companie se va simți bine.

Cultivarea ghimbirului acasă sau în țară nu este o sarcină dificilă, dar foarte interesantă. Și veți obține o mulțime de emoții pozitive, încercând să „îmblânzi” condimentul oriental.

Dacă găsiți o eroare, selectați o bucată de text și apăsați Ctrl + Enter.

Crește ghimbirul de la rădăcină acasă

Este dificil să găsești o persoană care nu este familiarizată cu proprietățile benefice ale ghimbirului. Această plantă combate o răceală umană, crește imunitatea, îmbunătățește digestia, afectează tensiunea arterială și joacă un rol important în pierderea în greutate. Un fapt remarcabil este faptul că cea mai utilă parte a plantei este sistemul de rădăcină al ghimbirului, părțile de la suprafață ale plantei nu sunt de niciun folos. Astăzi voi împărtăși experiența mea despre cum să crească ghimbir acasă..

Descrierea culturii

Rădăcina de ghimbir este o parte densă și dură a plantei, de culoare ușor galbenă, cu o piele subțire. Rădăcina de ghimbir are o aromă unică și picantă un gust picant. În ciuda faptului că partea din tulpină a plantei nu este interesată de grădinari ca materie primă utilă, grădinarii nu sunt adversi pentru plantarea ghimbirului în albia lor, deoarece ghimbirul are proprietăți decorative ridicate. Fiind o rudă îndepărtată de lalea, cardamomul și turmericul, originar din Asia exotică, ghimbirul atrage grădinarii cu o delicată floare galben-roșie, care se formează pe una dintre numeroasele tulpini ale plantei. Ghimbirul crescut acasă atinge 1 m înălțime. Camera în care trăiește această cultură este umplută cu o aromă subtilă de lămâie. Mulți grădinari cred, pe bună dreptate, că rădăcina ghimbirului, de fapt, este tulpina sa. Forma sa tuberculoasă complexă nu seamănă cu rădăcina rafinată cunoscută nouă. Dar indiferent de ce parte a plantei este numită rădăcina de ghimbir obișnuită la noi, să o cultivăm acasă nu este dificil.

Plantarea ghimbirului

Cultura de ghimbir nu este disponibilă înmulțirea semințelor, pentru a crește ghimbirul acasă, vei avea nevoie de o rădăcină proaspătă, care poate fi găsită în cel mai apropiat supermarket. Ghimbirul poate fi plantat acasă tot timpul anului, cu toate acestea, cel mai optim timp de plantare este prima lună de primăvară. Urmați instrucțiunile simple pentru o procedură de aterizare reușită..

 • Verificați rădăcina pentru a detecta boala: petele întunecate și petele moi indică materialul învechit. Dacă observați muguri mici pe rădăcină, această rădăcină este pregătită pentru plantare. În absența rinichilor, implicați în stimularea creșterii lor. Ușor: puneți ghimbirul timp de câteva ore în apă caldă.
 • Pregătiți amestecul de ghimbir. Raportul optim de ingrediente: o parte argilă și trei părți de turbă. Dacă mai aveți solul din plantarea legumelor, puteți folosi și acest teren.
 • Obțineți un ghiveci gratuit, pe măsură ce planta crește, sistemul de rădăcini va avea nevoie de mult spațiu. Asigurați drenaj de calitate, nu uitați de găurile de pe fundul vasului.
 • Tăiați cu atenție rădăcina în mai multe părți, astfel încât 1 sau 2 muguri să rămână pe fiecare parte. Plantează rădăcina în sol, astfel încât rinichiul să fie deasupra. Nu adânciți rădăcina mai mult de 1 cm.
 • Apați abundent plantațiile, acoperiți cu folie, puneți-le într-un loc luminos și cald.
 • Puteți îndepărta filmul doar o lună mai târziu, după eclozarea plantelor.

Îngrijirea ghimbirului

Jumătate din poveste rămâne în urmă, am plantat și hrănit cu succes ghimbirul pe pervaz. Următoarea etapă este o parte importantă, îngrijirea ghimbirului.

 • Ghimbir în creștere, se bazează pe cunoașterea a două puncte slabe ale culturii: căldura și umiditatea. Puneți ghiveciul pe fereastra de sud, dar umbrați-l ușor de lumina directă a soarelui. În lipsa unui pervaz cald și luminos în apartament, asigurați instalației iluminare fito.
 • Vara, transferați ghiveciul pe stradă sau pe balcon. Nu vă faceți griji dacă o umbră din culturile vecine cade pe plantă. Lumina diminuată este bună pentru cultură.
 • Udarea ghimbirului este moderată, pe măsură ce solul se usucă. Nu umpleți planta, nu tolerează excesul de umiditate, dar nu așteptați până când pământul este complet uscat.
 • Ghimbirul adoră pansamentul de top sub formă de îngrășăminte organice și minerale. Pentru creșterea și dezvoltarea verdeaței, asigurați cantitatea necesară de potasiu în sol, iar fosforul este necesar pentru ghimbirul înflorit. Adevărat, nu așteptați înflorirea în primul an după transplantare. Pansamentele cu ghimbir petrec primii ani, până când planta devine mai puternică.
 • Iarna de ghimbir are loc la rece și calm, fără udare și griji suplimentare.

A crește ghimbirul de la rădăcină este o idee grozavă care combină beneficiile culturii, aspectul estetic și practica în floricultură.

Cum să crești ghimbir acasă

Cunoscut de mulți, ghimbirul este o cultură subtropicală adaptată să crească pe soluri deschise în regiunile fierbinți din Asia de Sud. Oricine obișnuiește să judece această cultură doar prin rădăcinile sale suculente, trebuie să știe că ghimbirul este o plantă perenă la originea sa..

Descrierea culturii

Înălțimea sa variază de obicei de la 50 la 100 cm și are ea însăși frunze lanceolate acoperite cu piele subțire și o inflorescență roșie similară cu o ureche. Propagarea cu succes a tuberculilor de ghimbir ramificat este posibilă numai în următoarele condiții:

 • Într-un loc unde se presupune că va crește ghimbir în apartament, ar trebui să existe o cantitate suficientă de căldură și lumină ambientală;
 • Înainte de plantarea ghimbirului, ar trebui să fie posibilă găsirea permanentă a tuberculilor sub influența acestor factori (timp de aproximativ două zile);
 • O altă cerință obligatorie este posibilitatea udării constante și prezența unui sol nutritiv adecvat pentru plantă.

Informatii suplimentare. Îndeplinirea acestor condiții asigură nu numai o creștere reușită, ci și înflorirea ulterioară a „oaspetei” din țările tropicale îndepărtate.

Pe baza acestui fapt, creșterea ghimbirului pe o loggie în suburbii, de exemplu, este un adevărat dar pentru toți iubitorii de reproducere a plantelor domestice..

O astfel de activitate poate fi percepută ca o opțiune foarte reală sau potențial posibilă pentru punerea în aplicare a preferințelor lor de către fiecare dintre grădinari..

Crescătorii și amatorii cunosc multe varietăți de plante care diferă în următoarele caracteristici:

 • Culoarea rizomului, care poate fi fie verde deschis cu o tentă ușor gălbui, fie galben pal cu vene subțiri, cu aspect ușor verzui;
 • Configurația sa (ușor alungită sau similară cu pumnul, coarnele, brațul etc.);
 • Prin mirosul emis de fructe (cu miros de lămâie sau iarbă).

Toate aceste specii, locul de reproducere al cărui apartament este ales, au o proprietate comună inerentă gustului rădăcinilor (au un gust ascuțit caracteristic).

Dimensiuni impresionante ale culturilor

Dacă s-a decis ca casa să fie folosită ca loc de iernare pentru plante decorative, așteptați un an, apoi transplantați rizomul care crește în grădină într-un ghiveci. Această limitare se datorează faptului că poate înflori doar în al doilea an și numai acolo unde va fi suficient de spațios (înălțimea sa poate atinge un metru).

Pentru a germina cu succes ghimbirul de la rădăcină, va trebui să-l selectați mai întâi și să studiați cu atenție regulile de reproducere. Trebuie menționat că, în scopurile indicate, sunt mai potrivite următoarele soiuri:

 • Zerumbet (cu flori foarte amintite de trandafiri);
 • Ghimbir japonez (cu înflorire timpurie și aromă atractivă);
 • Un soi numit "Minunat", formând o grădină strălucitoare de flori de stacojiu;
 • Kasumunar (plantă cu flori albe de orhidee).

Cele mai multe dintre aceste specii, în primul rând, sunt caracterizate de înflorire lungă și foarte frumoasă și pot deveni baza pentru plantarea unei grădini florale decorative acasă. În același timp, toți sunt capabili să producă o recoltă destul de bogată sub formă de rizomi deosebit de valoroși și utili.

Caracteristici benefice

Toată lumea poate astăzi să cumpere rădăcini de ghimbir, deoarece acestea sunt disponibile gratuit cu amănuntul. Dar mulți pasionați de grădinărit visează să o crească singuri, deoarece principalul secret al acestei rădăcini picante este proprietățile sale unice de vindecare..

Toate acestea sunt explicate prin faptul că ghimbirul conține un număr mare de oligoelemente, precum și multe vitamine. În același timp, și-a dobândit aroma unică datorită uleiurilor esențiale conținute în rădăcina sa. Medicamentele și tincturile, preparate pe bază de ghimbir, ajută la o serie de boli cronice, și anume:

 • În anumite doze, acestea sunt luate pentru a restabili sistemul digestiv (pentru a normaliza funcționarea tractului gastric și pentru a preveni indigestia);
 • Dacă sunt detectate boli virale sau catar, rădăcina vindecătoare ajută prin capacitatea sa de a rezista proceselor inflamatorii, întărind în același timp imunitatea pacientului;
 • Cu ingestia regulată și dozată de alimente, preparatele bazate pe acesta blochează procesul de formare a cheagurilor de sânge, adică este un mijloc excelent de protecție împotriva atacului cerebral (principalul lucru este că tehnologia pentru prepararea lor este urmată);
 • Pentru femei, rădăcina de ghimbir este utilă deoarece ajută în tratamentul unei astfel de boli precum infertilitatea și, de asemenea, facilitează starea femeilor însărcinate în timpul toxicozei.

Rețineți că lista de mai sus este doar o mică parte din problemele cu care poate face față acest minunat produs. Toate complexitățile despre cum să crești ghimbirul acasă vor fi discutate mai jos..

Caracteristici de reproducere

Răspunzând la întrebări despre cum se obține ghimbirul prin creșterea acasă, trebuie menționat că această cultură poate fi plantată atât în ​​grădină, cât și în casă (prin reglarea pervazului în acest scop, de exemplu).

Când este diluat în apartament, ghimbirul de obicei aterizează iarna sau chiar la începutul primăverii. Aterizarea sa se face într-un sol destul de moale, bine dezlegat, ceea ce va permite ca germenii să se despartă liber.

Important! În faza inițială a creșterii acestei rădăcini utile, este permisă hrănirea pământului cu îngrășăminte de potasiu.

Un vas adecvat sau orice alt recipient folosit în aceste scopuri ar trebui să aibă un fund suficient de larg, care este asociat cu dezvoltarea sistemului de rădăcină al plantei. Acest lucru se explică prin faptul că tuberculul rădăcină se dezvoltă pe larg cu creșterea, umplând tot spațiul liber.

Înainte de plantarea ghimbirului într-un recipient pregătit în prealabil pentru el, se toarnă pe fundul său un strat de drenaj lut expandat, cu o grosime de cel mult 4-5 cm, iar apoi se așază pământul. Este permisă utilizarea solului special, amestecându-l în proporții egale cu gazon, nisip și adăugându-le humus de foioase.

Tehnologia de aterizare

Înainte de a crește ghimbir acasă, trebuie să găsești metoda corectă și singură de plantare..

Înainte de a cultiva fructe de ghimbir acasă pe balcon, cel mai important este să alegeți responsabil materialul sursă (adică rădăcina sau tuberculul, care, în primul rând, nu ar trebui să fie exagerat). În plus, ar trebui să aibă mici muguri de înmulțire (așa-numitele „ochi”).

Informatii suplimentare. Un astfel de proces arată foarte asemănător cu „ochiul” cartofilor și are același scop funcțional..

Atunci când se plantează în sol în regiunile sudice, ghimbirul preferă locurile unde există umbră parțială, precum și zonele luminate de soare de dimineață până la prânz. În plus, zona de aterizare ar trebui să fie protejată de vânt, iar solul din acest loc ar trebui să fie umed și bine încălzit..

Adăugăm că ghimbirul este o plantă „iubitoare de lumină”, dar, pe de altă parte, lumina directă a soarelui care cade pe un teren de grădină deschis poate fi fatală.

Ghimbirul de interior crește foarte lent, dacă este foarte norocos, germenii săi se pot forma în câteva zile (de obicei trebuie să aștepți cel puțin două săptămâni).

Rădăcina trebuie plantată la o adâncime de aproximativ 3 cm; în timp ce ochii de pe ea sunt întotdeauna localizați deasupra. În continuare, trebuie să-l presărați cu pământ, apoi să turnați apă pe acest loc. După 13-14 zile, rădăcina trebuie să încolțească, care nu trebuie transfuzată, lăsându-le moderat umede..

Îngrijire și curățare

După ce s-a plantat ghimbirul, cel mai important lucru este să asigurăm îngrijirea rădăcinii sale, ceea ce necesită o udare regulată, produsă în doze strict limitate. Îngrijirea corectă a acestei plante înseamnă, în primul rând, supravegherea cu atenție a stării solului, prevenind supra-hidratarea și uscarea acesteia.

În timpul sezonului de creștere activă, ghimbirul trebuie fertilizat cu mulleină, preparat conform schemei clasice (1 parte pentru 10 porții de apă, aplicat aproximativ 1 dată în 3 săptămâni) și, de asemenea, hidratat cu o pulverizatoare. Luna august este momentul finalizării fazei active a formării culturilor de rădăcini, după care nu mai au nevoie de îngrijire intensivă.

În concluzie, remarcăm că până la sfârșitul toamnei, când tulpinile de ghimbir încep să se îngălbenesc, frecvența de udare ar trebui redusă la minimum, iar apoi să înceteze complet hidratarea. După ce partea uscată s-a uscat complet, puteți începe să săpați tuberculii plantei.