Hortensie de grădină: caracteristici ale cultivării, plantării și îngrijirii în teren deschis

Hortensia de grădină este o plantă care atrage atenția multora prin înflorirea ei cu adevărat luxoasă. Mai departe vom lua în considerare caracteristicile creșterii acestui arbust, precum și unele dintre subtilitățile de îngrijire a acestuia, pe care începătorii le vor întâlni cu siguranță, dorind să planteze o astfel de frumusețe în grădina lor.

Specii de plante

Astăzi în lumea horticulturii există o mulțime de tipuri de hortensii. Cel mai frecvent printre ele este soiul cu frunze mari - această plantă este picuroasă, dar nu poate tolera înghețurile severe. Florile ei pot fi vopsite în diverse culori pe care planta le arată vara. Înălțimea unui arbust adult din acest soi atinge doi metri.

La fel de populară este și hortensia pețiolelor. Această plantă seamănă cu un înfiorător prin aspectul său, datorită căruia este adesea folosit pentru decorarea arcadelor și a structurilor de grădină. Este indicat să îl plantăm lângă suporturi mari, altfel planta se va răspândi de-a lungul solului. Inflorescențele acestei hortensii de grădină au o culoare delicată alb-roz, care atrage atenția multor fani.

Un alt tip obișnuit de hortensie este treelike-ul. Arbustul acestei plante poate atinge până la 3 metri înălțime, așa că în perioada de înflorire pare foarte impresionant. Hortensia albă de grădină, așa cum o numesc adesea fanii plantelor, are pedunculi mari, asemănăți cu pălării uriașe cu aspectul lor. Acest soi este deosebit de nepretențios în îngrijire. Mai mult, este o hortensie de grădină rezistentă la îngheț, pregătirea pentru iarna acestui arbust se realizează fără probleme.

Un alt tip comun de hortensie este paniculata. Această plantă încântă ochiul prin inflorescențele sale unice, prezentate sub formă de panicule mici și mari, lungimea cărora poate atinge uneori 30 cm. Aceste soiuri se disting prin rezistența lor la îngheț și nepretenția în îngrijire. În ceea ce privește varietatea de nuanțe, culoarea inflorescențelor poate varia de la alb-zăpadă până la verzui.

Cum să plantezi

Trebuie menționat că procesul de plantare a arbustului considerat în teren deschis este destul de simplu și nu necesită abilități speciale pentru grădinar. Pentru ca planta să se simtă cât mai confortabil, este necesar să alegeți locul potrivit pentru aceasta. O opțiune ideală pentru plantarea butașilor este latura însorită, unde nu va exista umbrire prelungită.

În ceea ce privește perioada de aterizare, aceasta nu are nici o importanță redusă. Deci, acest proces se realizează cel mai bine în lunile călduroase de primăvară sau toamnă (mai sau septembrie).

În ceea ce privește procesul de scufundare a portaltoiului butașilor în pământ, pentru aceasta trebuie să săpați mai întâi o gaură mică, a cărei adâncime și lățime va ajunge la 50-60 cm.

În partea de jos a fosei formate, este necesar să se stabilească un amestec special necesar pentru a îmbunătăți procesul de creștere a plantelor, precum și îngrășământ (vom vorbi despre ce ar trebui să facă parte din aceste componente). După aceea, trebuie să încărcați tulpina acolo. La plantarea unei plante, trebuie avut în vedere faptul că gâtul rădăcinii sale trebuie să fie localizat la nivelul solului.

În stadiul final de plantare, tufișul trebuie udat din abundență, astfel încât rădăcinile să fie saturate de suficientă umiditate. Numai astfel vor lua puterea necesară și vor intra destul de repede în faza creșterii și dezvoltării active după plecarea și aterizarea inițială.

Hortensia de grădină are anumite cerințe pentru plasarea sa în sol. Pentru ca planta să se simtă confortabilă, în timpul plantării, este necesar să lăsați o anumită distanță între tufișuri - aproximativ 1,5 metri. Așadar, vor putea crește corect, fără a interfera între ele și vor arăta, de asemenea, destul de impresionante și luminoase, încântând oaspeții grădinii cu înflorirea lor puternică și abundentă.

Compoziția marcajului la aterizare

După cum sa menționat mai sus, pentru creșterea accelerată a unei plante, este necesar să se ocupe cu îngrășământul acesteia chiar și în momentul plantării. Pentru a face acest lucru, înainte de scufundarea gambei în groapă, este necesar să puneți componente utile, printre care trebuie să existe o masă de substanțe destinate să consolideze planta, precum și îngrășăminte.

Ce necesită hortensia de grădină pentru consolidarea și înrădăcinarea timpurie a acesteia? Compoziția amestecului care are un efect direct asupra acestor procese ar trebui să includă sol cu ​​humus, precum și nisip și turbă, luate în proporții de 2: 2: 1: 1.

Vorbind despre îngrășăminte, trebuie menționat că hortensia este o plantă destul de pictură. Așa cum au remarcat majoritatea specialiștilor în domeniul proiectării peisajului, pentru ca tufișul să absoarbă cel mai mare număr de componente utile, datorită cărora a crescut rapid și a înflorit din abundență, superfosfații sub formă de granule (60 g), humus ar trebui inclus în îngrășământ pentru un butași (10 kg), sulfură de potasiu și, de asemenea, uree (20 g).

Atunci când plantați o plantă, este necesar să acordați atenție faptului că hortensia de grădină tolerează dezgustător o ședere în sol calcaros. De aceea, varul trebuie eliminat complet..

Informații generale de îngrijire

Plantarea hortensiilor în teren deschis, precum și îngrijirea ulterioară a acesteia, nu întâmpină dificultăți. După cum remarcă mulți grădinari, este puternic chiar și pentru persoanele care încep să crească flori..

Cultivând hortensie pe site-ul dvs., trebuie să acordați cu siguranță atenție udării plantei. Ar trebui să fie moderat și, în plus, sistemul său de rădăcină nu ar trebui să aibă nevoie de umiditate, altfel frunzișul de hortensie devine rapid lent și își pierde aspectul prezentabil. Pentru a asigura umezirea constantă a solului în care planta plantată, mulți grădinari recomandă aruncarea arbuștilor cu rumeguș sau turbă primăvara, aceste componente protejează solul de pătrunderea razelor solare, precum și de uscare..

Studiind caracteristicile creșterii hortensiei în sol deschis și îngrijirea plantei, trebuie să acordați atenție faptului că tufișul are nevoie de oxigen pentru a intra în regiunea sistemului radicular. După cum știți, acest lucru se poate realiza doar prin menținerea friabilității constante a solului, precum și curățarea periodică a buruienilor.

Tunderea

O caracteristică a îngrijirii hortensiei este, de asemenea, că acest arbust are nevoie de tăiere regulată și corectă. Recomandările specialiștilor notează că acest proces ar trebui să fie realizat exclusiv primăvara, pentru o anumită perioadă înainte de începerea procesului de creștere. În procesul de tuns, este necesar să eliminați ramuri vechi, lăsând numai lăstari tineri. Trebuie remarcat faptul că ramurile tinere trebuie, de asemenea, scurtate puțin, tăind 3-4 rinichi.

În toamnă, potrivirea hortensiei de grădină este contraindicată. Singurele excepții sunt acele cazuri când trebuie să eliminați inflorescențele decolorate. Florile vechi tăiate trebuie să fie, întrucât acestea hrănesc puterea plantei, împiedicând dezvoltarea noilor muguri.

Top dressing

În procesul de creștere a hortensiei, o problemă importantă este subiectul arbuștilor de top dressing. Trebuie menționat că efectuarea acestui tip de acțiuni nu este necesară în primii doi ani de după plantarea plantei în teren deschis. În această perioadă, tufa tânără se va hrăni cu îngrășămintele care au fost puse în groapă în timpul plasării sale în ea..

După doi ani, hrănirea plantei este o necesitate. Mai mult, acesta trebuie să fie realizat în strictă concordanță cu un anumit algoritm. Începutul hrănirii anuale a tufișului trebuie să fie efectuat la începutul primăverii, când înflorirea are loc numai și butașii răsturnate intră în faza activă de creștere. În acest moment, este important să se introducă îngrășăminte complexe constând din potasiu, azot și fosfor, care sunt prezente în majoritatea formulărilor oferite în magazinele din grădină.

A doua etapă a nutriției plantelor ar trebui să apară în timpul apariției primelor peduncule pe ramuri. La un moment dat, trebuie introdus în sol un amestec de superfosfat și sulfat de potasiu - ingredientele trebuie să fie combinate în proporții egale.

După ce planta intră în faza înfloririi abundente, terenul de sub acesta trebuie fertilizat cu excremente de pui sau bălegar de vacă. Fertilizând arbustul cu componentele indicate, trebuie amintit că numărul lor ar trebui să fie mic, altfel frunzele plantei vor începe să se îngălbenesc și să cadă. Mai mult, excesul de gunoi poate provoca o iernare slabă a tufișului.

Hortensia de grădină este o plantă care răspunde pozitiv la introducerea acidului lactic sub ea. Conținutul său se găsește în zer, kefir, precum și în pâinea înmuiată.

Reproducerea și îngrijirea

Plantarea perenilor de hortensie în procesul de propagare a acesteia are câteva caracteristici. Ca în majoritatea cazurilor, această plantă se propagă exclusiv într-un mod vegetativ, prin butași și împărțirea tufișului.

Procesul de plantare a unui tufis trebuie făcut primăvara. Atunci când alegeți elemente pentru separare, trebuie să acordați atenție prezenței unui număr suficient de muguri pe ramuri - ar trebui să existe cel puțin 2-3.

Dacă un grădinar decide să se reproducă prin butași, atunci este mai bine să înceapă acest proces în iunie. Pentru a face acest lucru, tăiați vârfurile non-lemnoase ale arbustului și plantați-le într-un sol de turbă amestecat cu o cantitate mică de nisip. Până la formarea rădăcinilor, trebuie menținut un nivel crescut de umiditate în sol, pentru care se poate adăuga mușchi de sphagnum în sol. Așa cum arată practica, atunci când se creează suficientă umiditate și o selecție corespunzătoare a solului, înrădăcinarea plantei are loc în 4-5 săptămâni, după care poate fi plantată în pământ deschis.

Pregătirile de iarnă

Trebuie menționat că, pe tot parcursul verii, hortensia arată ca o adevărată regină a grădinii, decorand întregul teritoriu cu înflorirea abundentă. Cu toate acestea, după vară, vine o perioadă în care este necesar să pregătiți corect arbustul pentru iernare. Să luăm în considerare principalele caracteristici ale îngrijirii în toamnă..

Hortensia de grădină în perioada de toamnă necesită respectarea condițiilor speciale de irigare, care asigură menținerea unui nivel normal de umiditate a solului sub acesta. Volumul de apă trebuie redus brusc atunci când temperatura medie zilnică începe să scadă sub +7 grade, iar în timp ce termometrul se află în regiunea 0, umiditatea solului trebuie oprită complet. Atunci când pregătiți hortensia de grădină pentru iarnă, ar trebui să acordați atenție și vremii: dacă este ploios, atunci nu trebuie să existe umiditate suplimentară intenționată a solului.

În sezonul toamnei, sistemul de rădăcini are nevoie de hrănire specială. În acest moment, îngrășămintele fosfor-potasiu trebuie aplicate pe sol. Aceasta este caracteristica principală a îngrijirii toamnei..

Grădinăritul de hortensie în aer liber necesită tăiere periodică cosmetică. În toamnă, grădinarul trebuie să îndepărteze cu grijă lăstarii uscați, precum și resturile de inflorescențe, fără a atinge părțile principale ale tulpinilor sănătoase. Tăierea hortensiei de grădină în această perioadă ar trebui să fie în special blândă. Ar trebui să fie efectuat cu cel mai bine ascuțit instrument..

Despre dăunători

Principalul pericol pentru orice hortensie stradală este afidul de frunze. În cazuri mai rare, un acarian păianjen fals se instalează pe tufișuri, iar această plantă poate fi infectată și cu cloroză și mucegai pudră..

După cum arată practica, dăunătorii apar pe arbuști datorită faptului că în solul în care cresc, există conținut de var. Pentru a rezolva problema, la fiecare trei zile planta trebuie udată cu soluții cu adăugarea de azotat de potasiu.

În ceea ce privește afidele, puteți scăpa de acest dăunător tratând planta cu infuzie de usturoi. Pentru a-l găti, trebuie să luați o găleată de apă și să turnați 200 g de usturoi zdrobit în ea. Masa trebuie lăsată să se infuzeze timp de câteva zile, iar apoi irigați treptat tufișul cu ea până când dăunătorul este distrus.

Combinație cu alte plante

O caracteristică a hortensiei de grădină este că se combină perfect atât cu rudele sale, cât și cu alte plante de foioase, cu flori și chiar conifere. În mod deosebit de armonios, acești arbuști luxoși arată cu niște coacăze spinoase, pâlcuri de zi și, de asemenea, cu junipe subdimensionate. Atunci când planificați un design de peisaj în care va fi prezentă hortensia panicată, ar trebui să acordați atenție la vezica Kalinos, precum și la murele de frunze violet..

Plantați această plantă de lux în fundal. Deci nu va întuneca alte plante și va acționa și ca un fundal luminos și foarte frumos. Soiurile care cresc sub formă de arbuști mici pot fi plantați de-a lungul căilor de grădină și sub formă de garduri vii.

Tot despre frumusețea hortensiei în creșterea casei

Hortensia care înflorește cu inflorescențe luminoase luxoase poate crește atât în ​​grădină, cât și în interior. Grija și cultivarea soiurilor de casă, desigur, diferă de cultivarea hortensiilor în grădină. Publicația noastră vă va informa în detaliu despre regulile conținutului camerei din hortensii.

Apa iubitoare de frumusețe

Denumirea latină pentru hortensia - hortensie - se traduce literalmente ca „un vas cu apă”. Acest nume a fost dat acestei plante dintr-un motiv: hortensia este foarte iubitoare de apă și nu tolerează deloc seceta.

Hortensia se încântă cu frumusețea sa atât în ​​cameră, cât și în grădină

Hortensia este o plantă de foioase care aruncă frunzele pentru iarnă și se retrage..

Principalele caracteristici ale hortensiei:

 • există aproximativ 80 de specii și un număr mare de soiuri de hortensie;
 • speciile de hortensie sunt împărțite în lianoide, asemănătoare copacilor și arbuștilor;
 • unele tipuri sunt rezistente la îngheț;
 • hortensiile de grădină cresc până la trei metri înălțime, iar lianiforme chiar până la treizeci;
 • hortensii vii de aproximativ 20 de ani.

Pentru cultivarea acasă, se folosește hortensia cu frunze mari, pe care crescătorii o folosesc pentru a crea hibrizi și soiuri noi ale acestei plante spectaculoase..

Hortensiile interioare pot atinge o dimensiune de până la 1,5 metri. Soiurile noi pentru reproducere în interior au, de obicei, o înălțime de 50 până la 100 cm.

 • frunzele de hortensie sunt serrate, ovate cu un vârf ascuțit, lung de 10-15 cm. Blush toamna și toamna de iarnă;
 • inflorescențe cu diametrul de până la 35 cm, constând din sepale mari, care pot fi monofonice, de culori diferite sau o pot schimba pe măsură ce se dezvoltă și în funcție de aciditatea solului;
 • sepalele mici sunt situate în interiorul sepalelor;
 • florile pot fi sterile sau fetale. Semințele sunt foarte mici;
 • forma florilor poate fi de patru tipuri: sferice, în formă de umbrelă, pineale și racemose;
 • sepalele de diferite tipuri și soiuri au o formă diversă, pot fi terry;
 • hortensia înflorește de la începutul verii până la sfârșitul toamnei;
 • Numărul inflorescențelor pe hortensii crește odată cu vârsta plantei.

Atunci când este crescut acasă, hortensia este destul de capricioasă, dar sub rezerva regulilor de îngrijire, cu siguranță te va încânta cu înflorirea ei.

Schema de culori a hortensiilor este diversă, în plus, culoarea florilor depinde de aciditatea solului. Datorită acestei proprietăți, hortensia este numită cameleon de plante. Există soiuri care nu își schimbă culoarea din compoziția chimică a solului.

Mugurii de flori din hortensia obișnuită cu frunze mari se formează la vârfurile lăstarilor de anul trecut, astfel încât tăierea se face numai pe lăstari, lăstari în plus, fără a atinge blaturile cu muguri de flori..

Acum s-au dezvoltat noi soiuri în care se formează muguri cu flori viitoare atât pe lăstarii trecutului, cât și în acest an. Acestea se numesc reparație.

Hortensia este o plantă tolerantă la umbră. Mai mult, florile ei nu tolerează lumina soarelui.

În condiții naturale, hortensia crește în Asia, America, China și Japonia. Mai multe specii cresc în Rusia în Orientul îndepărtat.

Hortensia nu tolerează căldura extremă, de aceea este plantată în grădină doar în locuri umbroase. Necesită umiditate ridicată.

Frunzele de hortensie pot fi consumate în ceai. Rădăcinile, ramurile și inflorescențele paniculei și hortensiei pomilor sunt utilizate în scopuri medicinale și fac din ele diverse preparate medicinale.

Soiuri de hortensie cu frunze mari pentru culoarea florii

Există un număr foarte mare de soiuri de hortensie cu frunze mari. Luați în considerare unele dintre cele mai populare, împărțindu-le pe categorii de culori.

Luminos

Sora Teresa (Soeur Therese):

 • diametrul inflorescențelor 30 cm;
 • inflorescențe albe cu o nuanță delicată de lila-roz până la sfârșitul înfloririi își schimbă culoarea în roz-verzui;
 • înflorește până în septembrie pe lăstarii anului trecut;
 • arbust dens, întins.

Inflorescențele surorii Teresa cultivar ating o dimensiune de 30 de centimetri

Madame Emil Mouillere:

 • diametrul inflorescențelor este de 20 cm;
 • flori, alb pur la începutul înfloririi, apoi dobândesc nuanțe roz deschis sau albastru deschis;
 • înflorește profund pe lăstarii trecutului și anul acesta până în octombrie;
 • frunze mai înguste decât alte soiuri.

Varietate Madame Emile Mulevo perioada de înflorire, la fel ca femeile franceze adevărate, nu uită să schimbe gama de culori a ținutelor lor

Albastru

Airlie Blue (Early Blue):

 • diametrul inflorescențelor 30 cm;
 • inflorescențele albastre cu nuanțe de albastru-violet au la început o culoare verzuie;
 • înflorește profund până în octombrie pe lăstarii anului precedent și curent;
 • are un sistem rădăcină puternic și tufă compactă.

Varietatea Airlie Blue se încântă cu înflorirea până în octombrie

Niko Blue:

 • diametrul inflorescențelor 30 cm;
 • inflorescențele sunt albastre strălucitoare; pentru a menține culoarea, este necesară o reacție acidă a solului la 5,5–7,0 pH;
 • înflorire abundentă până în septembrie - octombrie pe lăstarii anului curent și anul trecut;
 • arbust de dimensiuni medii cu creștere rapidă.

Inflorescențele soiului Niko Blue pot concura cu albastru deschis în luminozitate

Roz

Ramars Marte sau Marte:

 • diametrul inflorescențelor 30 cm;
 • inflorescențe roz-zmeură cu o margine albă care devine verde în timp;
 • înflorește până în septembrie pe lăstarii anului curent și precedent;
 • tufă compactă.

Tufele din cultivar Ramars Mars (Marte) sunt inflorescențe compacte, dar uriașe

Domnișoară Saori:

 • diametrul inflorescențelor este de 18 cm;
 • inflorescențele sunt alb plictisit, cu o margine roz, își păstrează culoarea originală indiferent de aciditatea solului;
 • înflorește până în septembrie pe lăstarii anului curent și precedent;
 • frunzulitul verde închis are o nuanță purpurie.

Soiul Miss Saori are o colorare originală nu numai a florilor, ci și a frunzelor

Tu și Iubirea mea:

 • inaltimea tulpinii 100 cm;
 • înflorește continuu din mai până în septembrie;
 • în sol alcalin este colorat roz. în acid, cu un conținut ridicat de aluminiu - în albastru;
 • frunzele sunt rezistente la mucegaiul praf;
 • rezistență la îngheț -29 о С.

Soiul rezistent la îngrijire Tu și dragostea mea a fost crescut recent - în 2015

Reds

 • diametrul inflorescențelor este de 20 cm;
 • flori roșii strălucitoare;
 • înflorire abundentă până în octombrie pe lăstarii anului trecut;
 • tufișul are o coroană densă.

Variety Delight înflorește profund chiar și în octombrie

Multicolor

 • diametrul inflorescențelor este de 20 cm;
 • flori de tei cu un mijloc-albastru violet și o margine albă;
 • înflorire abundentă până în octombrie pe lăstarii de anul trecut;
 • tufă compactă.

Varietate Bavaria - o adevărată extravaganță de flori și nuanțe

Red Red:

 • diametrul inflorescențelor este de 15 cm;
 • florile roșii cu o aciditate ridicată a solului au o nuanță purpurie;
 • înflorește până în octombrie pe lăstarii de anul trecut;
 • tufă luxuriantă, nu se adăpostește de inflorescențe masive.

Florile roșii din soiul Hot Red cu o aciditate ridicată a solului dobândesc o nuanță purpurie

Schloss Wackerbarth:

 • diametrul inflorescențelor 30 cm;
 • inflorescențele sunt roz cu centru albastru și franjuri verzi, verzi la începutul înfloririi;
 • înflorirea pe lăstarii anului trecut până în octombrie-începutul lunii noiembrie;
 • flori decorate cu stamine ușoare.

Inflorescențe uriașe, petale colorate, stamine elegante - toate acestea sunt soiul Schloss Wackerbart

Deseori cultivatorii începători caută o varietate de „amestec de hortensii”. Ar trebui să știți că nu există o astfel de varietate, această frază înseamnă hortensii multicolore în compoziție sau în sortimentul magazinului.

Case îngrășate într-un vas de hortensie din fotografie

Îngrijirea hortensiei acasă

De la o culoare prea strălucitoare, inflorescențele de hortensie ard și devin pătate. Prin urmare, trebuie așezat pe ferestrele de est sau de vest. Hortensia va crește bine și departe de fereastră, în special din sud. Pentru înflorire este suficientă hortensia ușoară împrăștiată.

Pentru a împiedica ruperea tulpinilor, uneori trebuie să fie menținute inflorescențe prea grele folosind suporturi de ramură.

Hortensia se simte cel mai bine în aer liber. Prin urmare, la temperaturi pozitive, este de dorit să îl păstrați pe balcon, pridvor sau să ieșiți în grădină. Dacă acest lucru nu este posibil, ventilați în mod regulat camera și, la temperaturi ridicate, așezați-o pe ferestrele nordice.

Încercați să duceți hortensia la aer curat mai des

Hortensia nu-i plac schimbările bruște ale temperaturii, la fel ca și curenții.

Hortensia are nevoie de aer umed:

 • este necesar să se pulverizeze hortensie dimineața, în special pe vreme uscată și caldă;
 • în căldură, asigurați-vă că așezați vasele din apropiere cu apă;
 • o opțiune bună pentru hidratare: puneți floarea într-un recipient umplut cu apă pe un strat de doi centimetri de lut expandat sau perlit grosier.

Hortensia nu tolerează seceta, deci cea mai importantă condiție pentru creșterea acesteia este monitorizarea umidității solului. Ar trebui să fie întotdeauna puțin umed..

La udare, utilizați apă moale, deoarece excesul de var este afectat grav de plantă. Pentru a face acest lucru, puteți fierbe un robinet, așteptați până când se acumulează sedimentul în partea de jos și scurgeți apă curată.

Din primăvară până în toamnă, hortensia trebuie udată din abundență și apa nu trebuie scoasă din tigaie. Pentru a păstra umezeala deasupra solului, este necesar să se așeze mulci. Cel mai bine este să folosiți gunoaie de conifere sau scoarță de pin mărunțită pentru aceasta..

Ce materiale sunt utilizate ca mulci:

 • gunoaie de conifere;
 • coaja de pin tocată;
 • rumeguș de conifere;
 • turbă înaltă;
 • sphagnum de mușchi.

Toamna, la începutul căderii frunzelor, udarea este redusă.

În timpul iernii, udarea este necesară numai pentru a nu usca pământul de pământ și rădăcinile plantei. Când apar primele frunze noi, udarea începe să crească.

De asemenea, hortensia nu tolerează stagnarea apei, are nevoie de un bun drenaj.

O dată sau de două ori pe lună în timpul udării este necesar să acidulați solul. Puteți folosi pentru acest suc de lămâie, acid citric.

 • consum de suc: cinci picături pe litru de apă;
 • consum de acid citric: pulbere la vârful unui cuțit la un litru de apă.

Este necesar să hrăniți hortensie de la începutul primăverii până la sfârșitul verii de 2 ori pe lună cu îngrășământ pentru hortensii sau pentru plante cu flori. Îngrășămintele cu hortensie conțin în principal magneziu și fier.

Pentru o creștere mai bună și mai rapidă a masei verzi a plantei, o puteți hrăni cu îngrășăminte cu azot în perioada de creștere - înainte de înflorire.

Îngrășăminte granulare cu azot se dizolvă în apă caldă și se udă planta o dată pe săptămână.

Norma de azot sub formă de uree (uree): o jumătate de linguriță la 1 litru de apă.

Pentru pulverizare este convenabil să se utilizeze amoniac (amoniac), va fi, de asemenea, o prevenire suplimentară a dăunătorilor. Ei pot și udă planta. Pulverizarea este suficientă o dată pe săptămână. Rata de utilizare a amoniacului: o jumătate de linguriță la 1 litru de apă.

Ce indicatori de aciditate și alcalinitate a solului schimbă culoarea hortensiei

Dacă doriți să mențineți sau să schimbați culoarea hortensiei, atunci există pansamente speciale de top pentru acest lucru.

Utilizați produse speciale în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Se pot utiliza și alte metode: adăugarea de sulfat de aluminiu sau o ușoară curățare cu făină de dolomită sau cenușă. Aplicați aceste medicamente, asigurați-vă că controlați aciditatea solului.

Dacă pH-ul este 7,0 - solul este neutru, dacă indicatorul este mai mic - solul este acid, cu un indicator mai mare - sol alcalin.

 • Solul acid (Ph 3–6) cu un conținut ridicat de aluminiu susține nuanțe de albastru, albastru și violet de inflorescențe;
 • solul neutru sau ușor acid (pH 6–7) susține culori deschise, albe;
 • mai mult sol alcalin (pH 7–8) cu un conținut mai mic de aluminiu dă culoare roz și roșu.

Aciditatea optimă pentru hortensie este cuprinsă între 5,5 și 6,0 pH. Hortensia nu tolerează solurile puternic alcaline (calcaroase)! Cu o reacție puternic alcalină a solului, hortensia nu poate absorbi fierul, dezvoltă cloroza frunzelor, care se îngălbenesc și cad.

Pentru a determina aciditatea trebuie să cumpărați un dispozitiv special.

Indicatori de alcalinitate a solului:

 • ușor alcalin: pH 7–8;
 • mediu alcalin: pH 8–8,5;
 • puternic alcalin: pH 8,5 și mai mare.

Nu permiteți alcalinitatea să crească peste 8 pH.

Aciditatea este susținută de gunoi de conifere, scoarță de pin, turbă de cal, udare cu permanganat de potasiu și acid citric (sau suc de lămâie).

Alalinitatea susține prezența tei (cretă, făină de dolomită) și cenușă în sol.

Aciditatea trebuie măsurată la câteva zile după depunerea fondurilor. Dacă „nu atinge” valoarea dorită, cererea trebuie repetată.

Inflorescențele de culoare roșie pot fi „pictate” în nuanțe de liliac și violet, schimbând culoarea roz în albastru. Mai mult, dacă turnați o soluție doar pe o parte a bucșei, obțineți o tranziție foarte frumoasă a culorilor.

Când utilizați astfel de produse, asigurați-vă că acestea nu cad pe frunze și flori și nu depășiți dozajul!

Dozele de medicamente care schimbă compoziția chimică a solului:

 • Pentru a schimba culoarea roz în albastru, roșu în violet-liliac, trebuie să creșteți concentrația de aluminiu în sol: 1 lingură de sulfat de aluminiu la 1 litru de apă.
 • Schimbăm culoarea albastră în roz, oprind îmbrăcămintea superioară cu aluminiu și sporind reacția alcalină a solului: 1 linguriță de făină de dolomită este săpată uniform în sol și monitorizăm alcalinitatea, care ar trebui să se încadreze în intervalul 7–8 pH. Dacă pH-ul este mai mic de 7, adăugați cenușă în sol (1-2 linguri). De 1-2 ori pe lună la udare, adăugați permanganat de potasiu în apă: 5-7 boabe la un litru de apă.

Nu vă așteptați la schimbări instantanee. Culoarea nu poate începe să se schimbe decât din cel de-al doilea sezon. Dacă culoarea hortensiei încă nu se schimbă, va trebui să înlocuiți solul.

Tăierea: ce se poate și nu se poate face

În cazul în care soiul crește lent, tăierea trebuie făcută în mod rar. În consecință, dacă creșterea hortensiei este rapidă, atunci va fi necesară tăierea.

Nu uitați că inflorescențele de hortensie sunt situate pe vârfurile lăstarilor, astfel încât acestea nu pot fi tăiate. Tăierea lăstarilor pentru o mai bună ramificare se poate face fie numai pe butași plantați (în al doilea an după plantare), fie pe hortensii de reparație.

Dacă hortensia ta oferă o abundență de lăstari, atunci îi poți tăia excesul chiar și cu flori, ei stau în apă mult timp. Poate că vor lua rădăcină și vor da viață plantelor noi..

Din hortensii alcătuiesc buchete cochete, atât singure, cât și în compania altor flori

Inflorescențele decolorate sunt tăiate pe măsură ce se usucă deasupra mugurii de sus.

Principii de tăiere a hortensiei:

 • dacă planta are mai puțin de 4 ani, trebuie tăiate numai lăstari uscați;
 • pe hortensii tăiate lăstari vechi, îngroșate și mici;
 • lăstarii subțiri sunt tăiați primăvara, iar bolnavul și uscatul pot fi tăiați toamna;
 • nu udati planta timp de câteva zile înainte de tăiere.

Schema: tăiem tot excesul și uscăm

Cum să pruneți hortensia:

 1. Alegeți lăstari uscați, excesivi sau prea mici și tăiați-le cu foarfece sterile ascuțite sau secante.
 2. Tratați feliile cu pulbere de turmeric, verde strălucitor sau carbon activat.
 3. Puteți apă de hortensie la o zi după tăiere, când feliile se usucă puțin.

Trunchiurile principale ale plantei nu trebuie să rămână mai mult de opt. 4-5 ramuri se lasă pe fiecare trunchi.

Perioada de odihnă

La începutul căderii frunzelor, astfel încât rădăcinile să nu putrezească, udarea hortensiilor este redusă. Planta nu mai consumă atâta apă ca în timpul creșterii și înfloririi, de aceea este important să monitorizăm starea solului. Ar trebui să fie la fel ca solul achiziționat umed atunci când deschideți doar pachetul.

După căderea frunzelor de hortensie, este necesar să se asigure o temperatură mai mică de 10 ° C.

Hortensia iernează cel mai bine la o temperatură de + 5–8 ° C. Prin urmare, cea mai bună opțiune este să duceți vasul cu planta la un subsol uscat. Nu trebuie să uităm în acest moment să udăm treptat pământul, pentru a preveni moartea sistemului radicular.

Dacă nu aveți un subsol, ar trebui să așezați hortensia în cel mai tare loc din casă sau apartament. Nu are nevoie de lumină în acest moment.

Încă de la începutul primăverii, hortensia trebuie adusă în casă, pusă mai întâi în locul cel mai tare, dar mai luminos. Când crește frunze, puteți muta planta într-un loc mai cald.

Tabel: cum să aveți grijă de hortensie

SezonIluminatUdareaTemperaturaUmiditateTop dressingAciditate
Primavara varaLumina risipităAbundent, solul trebuie să fie întotdeauna umed+17–22 ° C50-60%, pulverizând dimineața cu apă moale caldăDe 2 ori pe lună cu îngrășământ pentru hortensii, azalee, rododendroni sau pentru plante cu floriAcidificați apa la udare de 1-2 ori pe lună: 5 picături de suc de lămâie sau acid citric pe vârful unui cuțit la 1 litru de apă
Toamna. Picarea frunzelorLumina risipităModerat, tăiat de iarnă+9–12 ° CCel puțin 50%Nu fertilizațiAcidificați apa de 1-2 ori pe lună
Iarnă. Timp de odihnăPoate fi păstrată fără luminăFoarte moderat, doar pentru a nu exagera solul și rădăcinile+5–8 ° CScăzutNu fertilizațiUdare fără acid

Boala și tratament

Hortensiile rareori se îmbolnăvesc. Dar, cu o îngrijire necorespunzătoare și slăbirea sistemului imunitar, planta poate fi afectată de boli fungice sau bacteriene și poate fi atacată de dăunători..

Principalele probleme la creșterea hortensiei:

 • dacă hortensia este păstrată în condiții prea umede și umbrite, atunci pe planta se poate forma mucegai pudră (boală fungică);
 • pe vreme foarte uscată și caldă (mai mult de + 27 ° C) hortensia poate fi afectată de un acarian păianjen;
 • la căldură extremă (mai mult de +30 ° C), hortensia poate arunca frunze; la un soare prea puternic, frunzele încep să se îngălbenesc, florile se usucă și se usucă;
 • pe solurile alcaline (exces de var, un indicator de peste 8 pH), hortensia formează cloroză - îngălbenirea frunzelor;
 • cu umiditatea insuficientă a aerului și solului, hortensia încetează să mai înflorească, frunzele se usucă, rădăcinile se pot usca;
 • cu drenaj slab și udare abundentă, rădăcinile încep să putrezească, în urma cărora se formează boli fungice.

Tabel: probleme de hortensie și soluția lor

ProblemăCauzăDecizie
Florile și lăstarii se ofilescRădăcinile sunt inundate sau apar dăunători în solÎn absența drenajului, este necesar un transplant de plante urgent cu înlocuirea solului:
 1. Verificați rădăcinile și tăiați-le pe cele putrede.
 2. Tratează cu Fitosporină sau un alt fungicid.
 3. Uscați rădăcinile fără a uda câteva zile. Apoi apă în mod obișnuit.

Dacă hortensia nu este turnată, verificați prezența dăunătorilor (acestea sunt clar vizibile în sol după irigare). Tratează solul cu Thunder-2.Frunzele se îngălbenesc și cad. Frunza în sine este galbenă, venele sunt verzi, apoi se usucăCloroză - din exces de var în sol, lumină prea strălucitoare și lipsă de fier în sol.Mutați planta pe lumină difuză, puteți chiar să o îndepărtați de pe pervaz.
Măsurați aciditatea solului, dacă indicatorul este peste 8 Ph, trebuie înlocuit.
Nu pulverizați hortensia cu apă tare în exces de var..
Alimentați planta cu chelat de fier: dizolvați 4 grame de sulfat de fier într-un litru de apă caldă filtrată (sau distilată), adăugați 2,5 grame de acid citricFrunzele se usucă în jurul marginilor.Lipsa de umiditateAsigurați udarea în timp util, pulverizați planta dimineața cu apă fiartă caldă, fără sedimentePe frunze apar pete. Placă albicioasă pe frunze, apoi se formează găuri în locul petelor și plăciiBoala fungica sau bacteriana. Înflorire albicioasă - mucegai pudrăTratează cu un fungicid (de exemplu, Chistoflor + Phytolavinum) în trei doze într-o săptămână.
Verificați dacă condițiile de detenție corespund standardelor necesare: temperatură, umiditate, udare, iluminat.
Hrăniți cu îngrășământ complexHortensia nu înfloreștePlanta nu a observat o perioadă de dormit de iarnă.
Temperatură prea marePuneți hortensia în cel mai cool și mai însorit loc. Se pulverizează cu adăugarea unui imunostimulant (Epin, Zircon) și se alimentează cu îngrășământ cu fosfor: 2 g Suprafosfat la 1 litru de apă. Epina la 1 litru este suficientă 7-8 picăturiRecipient rădăcină prea spațiosTransplant într-un vas mai mic, corespunzător dimensiunii sistemului rădăcinăTrunchiul a început să se înnegrească mai josPiciorul negru - putrezește de stagnarea apei + temperaturi scăzute

 1. Se taie butași sănătoși și rădăcină pentru a menține varietatea.
 2. Verificați sistemul de rădăcini și solul. Dacă există rădăcini sănătoase, planta poate fi salvată..
 3. Îndepărtați totul înnegrit și putred și înlocuiți solul.
 4. Tratează planta, în special rădăcinile, cu Fitosporină (pastă) și un imunostimulant. Pentru 1 litru de apă, lipiți pe vârful unei lingurițe și 7-8 picături de stimulator.
 5. Pulverizați frunzele și lăstarii cu pansament de azot + Fitosporină + săpun verde: o jumătate de linguriță de amoniac + paste la vârful unei lingurițe + linguriță de săpun verde la 1 litru de apă.
 6. În plus, tratați cu Metronidazol (Trichopolum), alternând mijloace: 1 comprimat pe litru de apă. Tratează de 2 ori pe săptămână
Lăstarii se usucă și se spargSistemul rădăcină este excesiv
 1. Pentru a uda un glob de pământ, vărsați pământul în mai mulți pași.
 2. Decupați alergările uscate.
 3. Păstrați solul uscat și pulverizați planta..
 4. Nu scurgeți apa din tigaie, turnați pietriș, argilă extinsă sau perlită grosieră în ea și adăugați apă la uscare.
Pe frunzele crește, „puf” alb, ramePrezența dăunătorilor: creșteri - insecte la scară; alb "puf" - farfurie; pânze de păianjen - bifeazăTratează cu un control cuprinzător al dăunătorilor.
Scorbuturile și viermii trebuie mai întâi curățați, apoi pulverizați planta cu medicamentulFrunzele în găuri, mugurii de flori se ofilesc și cad, frunzele și lăstarii se ofilescDăunători: weevil, afhidăTratează medicamentul cu dăunători. De exemplu, Fitoverm, BitoxibacilinăPe frunze sunt vizibile pasajele din microworms.Solul este infectat cu nematode.Tratează solul și frunzele cu Nematofagină. Este recomandabil să înlocuiți solul (după transplantare, tratați-l pentru prevenire de două până la trei ori)Pe frunze pete circulare sau multicolore. Frunzele se întăresc și se deformează.Boala viralăPurtătorii de virus sunt insecte. Verificați prezența florii, îndepărtați părțile afectate ale plantei.
Tratează solul și planta timp de două luni de 2 ori pe săptămână cu următoarea compoziție: fitolină la vârful unei lingurițe + 8 picături de epina + o doză de ExtraFlorN1 + acid boric la vârful unui cuțit la 1 litru de apă.
În primul rând, acid boric diluat - este diluat numai în apă cu o temperatură mai mare de 40 ° C. Acest complex este antiviral, dăunători, fungicid și imunostimulant.
Planta trebuie să fie pusă în carantă separat de altele, în absența semnelor de vindecare va trebui distrusă, solul aruncat, vasul trebuie tratat cu apă clocotită

Pentru prevenirea bolilor fungice și bacteriene, adăugați în sol la udare de 1-2 ori pe lună un produs bio bazat pe bacterii benefice: Gamair, Rizoplan (Planriz), Alirin-B.

Video: boli de hortensie și dăunători

Plantarea (transplantarea) hortensiei: sol, ghiveci și instrucțiuni

Nu este posibil să crești o plantă de lux în niciun sol. Solul din hortensie ar trebui să fie slăbit, acru și hrănitor. Puteți pregăti singur solul: teren de gazon 2 părți, gunoi de conifere 1 parte, turbă 1 parte, coaja de pin tocată 0,5 parte, nisip 0,5 parte.

Din solurile gata cumpărate, puteți utiliza soluri pentru hortensii, azalee, rododendroni, conifere.

Hortensia iubește foarte mult apa, dar într-o mlaștină se va simți și rău, rădăcinile vor începe să putrezească și vor apărea boli fungice. Prin urmare, la aterizare, este necesar să îi oferiți un drenaj bun.

Drenajul include găuri pe fundul vasului și un strat de 1-2 cm de argilă extinsă, pietricele sau perlit grosier.

În partea de jos a vasului de hortensie trebuie să existe un strat de drenaj de 1-2 cm

Potul trebuie schimbat pe măsură ce sistemul de rădăcină crește. Nu plantați planta într-un ghiveci prea spațios. Când rădăcinile umplu complet spațiul, apoi transplantează planta într-un ghiveci ceva mai spațios. Rădăcinile hortensiei cresc superficial, dar dens.

Dacă rădăcinile au început să apară din orificiul de scurgere - este timpul să transplantăm hortensia

În medie, hortensiile trebuie transplantate la fiecare 3-4 ani la începutul primăverii..

Pentru plantare, pregătiți:

 • oala noua;
 • teren;
 • drenaj;
 • mulci: gunoi de conifere, scoarță de conifere zdrobite, rumeguș de conifere sau turbă (se poate folosi și sphagnum);
 • apă fiartă cu adăugare de permanganat de potasiu la o culoare ușor roz (pentru irigare);
 • pulverizator cu apă caldă curată (pentru pulverizarea frunzelor).
 • La plantare, rădăcinile prea lungi pot fi tăiate cu foarfece sterile;
 • Gâtul rădăcinii poate fi adâncit cu 2-3 cm;
 • Când transplantarea solului nu este uscată, o parte din pământ rămâne pe rădăcini;
 • După plantare, trebuie să compactați pământul astfel încât să nu existe goluri între rădăcini (acest lucru poate duce la uscarea lor);
 • Rădăcinile în timpul plantării trebuie îndreptate și nu îndoite;
 • După transplant, unele frunze pot cădea de hortensii - acest lucru este normal.

Etapele de aterizare

 1. Scoatem planta din ghiveci, despărțind cu grijă bila de pământ de pereți cu un cuțit.

Scoatem hortensia din ghiveci, despărțindu-se lama de pământ de pereți cu un cuțit

Se scutură excesul de sol din rădăcini și se inspectează, dacă este necesar, se taie excesul, se usucă și se îmbolnăvește.

Îndepărtăm excesul de pământ și examinăm sistemul rădăcină

Deci avem planta într-un ghiveci nou

Turnați hortensia cu o soluție roz deschis de permanganat de potasiu și pulverizați frunzele cu apă caldă curată

Toarnă un strat de mulci deasupra solului

La câteva zile după plantare, hortensia trebuie hrănită cu îngrășământ complex.

Video: plantarea și creșterea hortensiilor în ghiveci

Propagarea hortensiei de cameră

Hortensia este propagată acasă prin butași, împărțind tufișul sau semințele. Cel mai simplu și eficient mod - butași. Hortensia propagată în acest fel înflorește în al doilea an după plantare. Înrădăcinarea butașilor este ușoară atât în ​​sol, cât și în apă.

Tăierile pot fi făcute de la sfârșitul lunii mai până în septembrie.

Tăierile în pământ

Pentru butași trebuie să se pregătească:

 • secatoare sterile;
 • drog Kornevin;
 • substrat pentru plantare (nisip curat sau sol infertil);
 • oală mică mică;
 • adăpost (celofan, sticlă tăiată de plastic etc.);
 • atomizator cu apă caldă;
 • pulbere de curcuma sau de cărbune pentru feliere.

Pentru butași, este mai bine să alegeți lăstari verzi, neliniați.

Procesul de altoire pas cu pas:

  Tăiați tulpina verde selectată.

Cum să plantezi hortensie în pământ deschis pentru înflorirea luxuriantă în grădină

Când treci pe lângă hortensii înfloriți, opriți-vă involuntar și admirați floarea lor magnifică. Inflorescențele luxuriante provoacă o dorință de a-și decora grădina cu ele și de a planta aceeași tufă în propria lor zonă. Cu toate acestea, nu toată lumea reușește imediat. Cert este că aceasta este o plantă care necesită anumite condiții pentru creștere. Și fără a le cunoaște, puteți obține doar experiență negativă.

De asemenea, am decis odată să plantez un tufiș de hortensie pe site-ul meu și, desigur, nu am reușit. Din lipsă de experiență, am ascultat doar recomandările vânzătorului, care, se pare, niciodată nu au plantat aceste tufișuri frumoase și mi-au oferit informații greșite despre creșterea acestei frumuseți. Acum, când am studiat tehnologia de aterizare, o pot împărtăși cu tine.

Hortensia (hydrangia - „un vas cu apă”) este o plantă perenă de arbust cu o înălțime de până la 3 metri. În prezent, există mai mult de 70 de specii. Unele specii cresc în copaci sau viță de vie, învăluind trunchiuri de arbori și atingând o lungime de până la 30 de metri. Planta înflorește din primăvară până toamna târzie cu inflorescențe sferice luxuriante. În marea majoritate a inflorescențelor sunt de culoare albă. Dar pot fi atât albastre cât și roz. Totul depinde de aciditatea solului. Deci, pe solurile acide, inflorescențele sunt de culoare albastră, în neutru - bej deschis, în soluri alcaline - roz sau liliac.

Când să plantăm răsaduri de hortensie - primăvara sau toamna

Mulți grădinari începători care doresc să planteze hortensie în grădina lor se întreabă: când este mai bine să o plantezi - primăvara sau toamna? Puteți planta primăvara și toamna. Și este mai bine să o faci în mai sau septembrie.

În zonele cu climă rece, plantarea se realizează la începutul primăverii, unde pământul se încălzește lent și frigul se instalează rapid. În acest caz, plantele sunt de preferat plantate imediat după iarnă, dar așteptați până când solul se va încălzi..

Este important să se determine timpul de aterizare. Dacă plantați o plantă cu frunze, căutați întotdeauna alte plante din grădina dvs. Dacă alte tufișuri încă dorm și mugurii nu sunt umflați pe ele, atunci înseamnă că este prea devreme pentru a planta răsaduri cu frunze. Mugurii emergenți sunt un semnal că este timpul să plantați răsaduri de hortensie.

Vara sau toamna, puteți planta sau transplanta un tufiș, fără teamă că ar putea muri în timpul unei lovituri reci. Există însă și alte probleme. O plantă poate muri din cauza soarelui puternic sau a deshidratării. Acest lucru poate fi evitat prin cunoașterea caracteristicilor plantei..

În ceea ce privește transplantul de plante, când locul a fost ales inițial incorect. Transplantat până când rinichii se umflă când s-a încălzit pământul. Planta va tolera un astfel de transplant fără durere. În același timp, săpau un tufiș cu o grămadă mare de pământ și îl mută într-un loc nou.

Plantarea de hortensii pentru înflorirea luxuriantă

Modalitățile de plantare a răsadurilor, de a alege un loc și de a pregăti o groapă de plantare nu depinde de momentul în care veți planta. Totul se face la fel, primăvara, toamna.

Pentru a hortensia a înflorit ulterior magnific, alegerea locației este importantă. Cel mai adesea, vânzătorii din vânzarea de răsaduri spun că planta iubește un loc însorit deschis. Dar acest lucru este cam greșit. Povestea trebuie explicată ce este umbra și umbra parțială.

Panicat, cultivat în regiunile sudice, este de preferat să se planteze în umbra parțială. Adică, cele mai bune locuri sunt zonele umbrite între copaci sau arbuști. Arborele (grădina) este, de asemenea, mai bine să plantezi la umbră parțială, adică la prânz soarele ar trebui să lumineze planta la minimum. Cu toate acestea, în regiunile nordice ale țării, în regiunea Leningrad și chiar mai în nord, această regulă poate fi neglijată, deoarece există puține zile însorite în aceste zone.

Cu frunze mari - plantează în nori, de parcă ar fi plantat la soare, frunzele ei vor cădea. Și odată cu apusul soarelui ei se vor ridica mult timp și vor suferi din cauza lui. Alte specii: serrat, cu frunze de stejar - plantate doar la umbră.

Dacă în timpul aterizării nu este posibil să se creeze o umbră sau o umbră parțială, atunci este umbrită cu un fel de ecran protector.

Cum să plantezi răsaduri de hortensie în pământ deschis

Indiferent de soi și specie, solul și groapa de plantare sunt preparate identic. Dar solul din gaura pentru plantare ar trebui să fie ușor și fertil, astfel încât planta să aibă suficientă rezistență și nutriție timp de mai mulți ani, deoarece tufișul va crește în acest loc mult timp. Dacă solul este fertil, atunci când săpați o gaură, stratul fertil superior este pus deoparte, va veni la îndemână chiar mai târziu. Este săpată o gaură mică, cu dimensiunea de 30 x 30 cm și adâncimea pe baioneta unei lopeți. Chiar dacă răsadul este mic, groapa ar trebui să fie încă mult mai adâncă decât înălțimea ghiveciului.

Dacă solul este greu, atunci drenajul (lut expandat sau cărămidă spartă) este turnat mai întâi pe fundul găurii. Dacă solul este ușor, nisipos, atunci întregul pământ este eliminat din groapă și apoi sol nutritiv cu o cantitate mică de pământ din aceeași zonă.

Partea inferioară a găurii este umplută cu o compoziție de nutrienți:

 • Cosuri de conifere sau frunze - 3 mână mari (se pot aduce din pădure),
 • Suprafosfat - 50-70 g (aproximativ 2 mână),
 • Sulfat de potasiu - 2 linguri. L.

Gaura este presărată cu o cantitate mică de sol fertil, care a fost îndepărtat din vârful găurii. Toate conținuturile sondei se amestecă bine. Apoi adăugați uree 1,5 linguriță. l., nu numai că dă o masă verde, dar crește, de asemenea, aciditatea solului. Și apoi adăugăm excremente de cai sau păsări granulate, le puteți înlocui cu un oaspete de gunoi. Amestecăm din nou totul bine și presărăm deasupra solului nutritiv rămas, care a fost amânat mai devreme.

De ce trebuie să pregătesc solul înainte de plantare? Cert este că după 3 ani, aciditatea solului din cauza ploii și a zăpezii va scădea. Pentru o înflorire bună și luxuriantă a hortensiei, este necesară menținerea constantă a acidității solului pH mai mult de 5,0-5,5.

Răsadurile de hortensie sunt adesea vândute în ghivece mici cu un pământ de pământ. Înainte de plantare prin transbordare, obținem o răsaduri împreună cu pământul. Dacă sistemul de rădăcini în comă de pământ este strâns răsucit, atunci rădăcinile sunt îndreptate cu atenție, astfel încât acestea să se agațe. Radacinile putrezite curate.

După aceea, punem răsadul în gaură și începem să presărăm pământul: un strat de pământ fertil, un strat de turbă, turnăm apă în gaură.

Când apa este absorbită din nou, turnați un strat de pământ și turbă. După ce am adormit până la capătul găurii, ne asigurăm că gâtul rădăcinii este deasupra nivelului solului, tăiem pământul cu mâna ta. Facem o canelură de udare în jurul răsadului, o udăm din nou bine.

Apoi, mulgeți solul sub răsadurile plantate cu gunoaie conifere, turbă sau humus. Este important ca mulciul să fie așezat înapoi la 3-4 cm de tulpină. Stratul de mulci trebuie să fie de 6-8 cm. Este un strat atât de gros, care nu va permite evaporarea apei și a solului supraîncărcat cu buruieni..

La sfârșit, este la modă să udăm răsadurile cu stimulente de creștere: rădăcină, eutoxină, zircon, etc. Udarea cu aceste medicamente va contribui la înrădăcinarea rapidă a răsadului, în special în timpul transplantului.

Propagarea hortensiei

Hortensia poate fi propagată în următoarele moduri:

Butași - atunci când partea frunzară a tulpinii cu unul sau mai mulți muguri este tăiată dintr-un tufiș tânăr. Puneți imediat partea tăiată în apă la umbră și tăiați imediat partea superioară a lăstarului cu un mugur și lăsați 2-3 perechi de frunze pe fund. Apoi frunzele inferioare sunt complet eliminate, cele superioare sunt scurtate la jumătate. Plasăm butașii într-un fel de stimulator de creștere, evitând ca frunzele să intre în soluție. Când rădăcinile apar pe ea, tulpina poate fi transplantată în sol.

Straturi - aceasta seamănă cu reproducerea coacăzelor stratificate. Pentru a face acest lucru, mai întâi dezlegați pământul sub tufiș, faceți o canelă adâncită de 1,5-2 cm și puneți ramurile inferioare de pe tufă în ea. Straturile sunt fixate pentru a le menține bine în pământ și stropite cu sol nutritiv. Straturile sunt realizate cel mai bine primăvara. Vara, lăstarii tineri vor pleca de la ei la locul de atașament. Când lăstarii ating o înălțime de 20 cm, trebuie să fie spud. Hilling-ul se repetă la fiecare 7-10 zile, până când lăstarii cresc la 50 cm, iar toamna separă stratul și se transplantează într-un loc permanent.

Frații sunt în creștere tânără de la un tufiș adult. Pentru a separa urmașii. Partea superioară a solului este îndepărtată cu mare atenție pentru a nu deteriora rădăcinile tufișului uterin. Separăm fuga și o plantăm în grădină. În funcție de starea răsadului, o cresc în grădină în cursul anului sau doi. Abia apoi transplantat într-un loc permanent.

Împărțirea tufei este folosită atunci când este transplantată o tufă mare. Această metodă se aplică tuturor tipurilor de hortensie, cu excepția paniculatelor. La începutul primăverii, înainte ca mugurii să se deschidă și când pământul se va încălzi. Înainte de a replanta, tufișul este bine vărsat cu apă și abia după aceea săpă tufișul, spală rădăcinile de pe pământ și îl împarte în mai multe părți. În fiecare parte, rădăcina este ușor tăiată și plantată într-un loc permanent..

Propagarea semințelor va dura mai mult timp și răbdare. Semințele pot fi cumpărate în orice magazin de grădinărit sau le puteți comanda online de la pepiniere specializate. Semințele achiziționate sunt de culoare maro închis, în formă alungită. Când cumpărați, vedeți că semințele sunt ferite de muiere și mucegai..

Hortensie - plantarea și îngrijirea acasă într-o oală

Cel mai bine este acasă să propagați hortensii prin însămânțarea semințelor pentru răsaduri. Semințele sunt preparate după cum urmează.

 • Presărați semințe pe o farfurie. Turnați-le cu apă. Semințele care apar, curate, nu germinează.
 • O bucată de tifon este așezată pe o farfurie, umplută cu o cantitate mică de apă, deasupra capacului nova cu o bucată de tifon. Lăsați farfurioara cu semințe la cald până când semințele eclozează. Este la modă să acoperi farfuria cu un capac de plastic sau o peliculă, astfel încât semințele eclozează mai repede.

Semințele nu uitați să verificați. Dacă apar mucus pe ele, acestea sunt spălate cu atenție și lăsate să germineze din nou..

Pentru a planta semințe de eclozare, trebuie să pregătiți solul pentru ele. Luați o parte din turbă, nisip, humus și 2 părți de teren de gazon și pin.

Solul este amestecat, turnat în ghivece, se face o gaură superficială în mijloc, unde este așezată sămânța germinată, dar nu este acoperită cu pământ. Recipientul este acoperit cu folie de sticlă sau plastic. Fotografiile apar după 20 de zile. Deschidem periodic recipientul, vedem că pământul este umed, dar evită umezeala. Cultivăm răsaduri într-o oală timp de 2-3 ani. Când ajung la 20-30 cm, numai atunci le plantăm într-un loc permanent în grădină.

Cum să păstrați răsaduri de hortensie înainte de plantare primăvara

După cumpărarea răsadurilor la începutul primăverii sau primirea lor prin poștă de la creșe, nu este întotdeauna posibil să le plantezi imediat. Motivul poate fi primăvara târziu, când solul nu se dezgheță mult timp. Acest videoclip este destinat începătorilor care, pentru prima dată, s-au confruntat cu o problemă similară. În acest caz, va spune candidatul științelor agricole Oktyabrina Ganichkina.

Îngrijire de hortensie în aer liber

Hortensia este o plantă termofilă. Are nevoie de sol fertil, umiditate suficientă și se teme de pesti. Îi place un loc bine luminat, dar iubește mai mult nuanța parțială. Ea are nevoie mai ales de lumina soarelui înainte de prânz, așa că este mai bine să o plantăm pe partea de est a clădirilor decât în ​​vest.

Îngrijirea arbuștilor se reduce la udări obișnuite, în special pe vreme uscată, îmbrăcarea de vârf, tăierea și pregătirea pentru iarnă.

Udarea. Pentru a reface umiditatea din frunze și flori, este necesară udarea constantă a plantelor, în special pe vreme caldă și aridă. În zilele toride, udarea se efectuează de 2 ori pe zi. Pentru informații, hortensiei nu îi place udarea cu apă tare cu un conținut excesiv de săruri de calciu și magneziu.

Tunderea se realizează de trei ori: primăvara, vara și toamna. În primăvara lui martie - începutul lunii aprilie, o mică parte din lăstarii înghețați este îndepărtată. În timpul verii, inflorescențele decolorate sunt tăiate chiar deasupra frunzelor superioare sau la 10 cm de la vârf. În toamnă, se efectuează tăierea mai intensivă. În același timp, se taie ramurile inferioare cu muguri slab exprimați sau subdezvoltate. Lăstarii subțiri și subdezvoltați sunt tăiați la lăstarii vechi de doi ani.

Top dressing. Planta este foarte sensibilă la îngrășăminte, deci fertilizarea se realizează la fiecare 2 săptămâni cu un amestec de superfosfat, sulfat de potasiu și amoniu. În perioada în care mugurii de flori încep să fie legați, se preferă îngrășămintelor cu predominanță de potasiu și fosfor. În plus, în timp, aciditatea solului scade, de aceea este important să alimentăm plantele cu o soluție de kefir sau o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Hortensiei nu-i plac îngrășămintele organice proaspete. Dacă totuși decideți să le hrăniți, ar trebui să fie bine putrezite. Sau preferați îngrășămintele organice granulare vândute în magazine specializate.

Și cum să pregătiți și să acoperiți hortensia pentru iarna în acest videoclip.

După ce ai citit acest articol până la sfârșit, acum știi cum să plantezi hortensia și să-l îngrijești. Sper că acum veți avea un arbust frumos care vă va încânta cu înflorirea frumoasă toată vara. Multă baftă!