Fitolamp pentru plante. Cum să alegi ce ai nevoie și cât costă un fitolamp

Sezonul de vară începe în februarie-martie: trebuie să pregătiți unelte, să cumpărați îngrășăminte și, bineînțeles, sădirea plantelor. Creșterea și dezvoltarea plantelor depinde în mare măsură de soare, dar în timpul iernii nu există suficientă lumină naturală, așa că răsadurile trebuie luminate. Alegem un fitolamp pentru răsaduri în mod competent: sigur, durabil și eficient. Selectarea fitolampelor pentru răsaduri necesită o abordare serioasă. Grădinarii oferă un număr imens de aparate electrice pentru fiecare gust și buget. Dar cum să alegi un fitolamp pentru plante? Ar trebui să vă concentrați în principal pe caracteristicile tehnice ale dispozitivului și principiul funcționării acestuia.

Soiuri de fitolamine

Mulți cred că plantele pot fi iluminate cu o lampă incandescentă convențională, dar această părere este eronată. Procesul de fotosinteză este activat sub rezerva mai multor factori:

• culoarea albastră și roșie sau combinația lor;

• zona de putere și încălzire selectată corect;

Dispozitivele de iluminat „Acasă” nu îndeplinesc aceste cerințe: strălucesc într-un spectru verde sau galben necorespunzător și deseori se supraîncălzesc răsadurile. O astfel de iluminare suplimentară duce la inhibarea proceselor vegetative la plante. Nu uitați de partea materială a problemei - sursele convenționale au un consum de energie mult mai mare decât fitolampele speciale.

Dacă aveți posibilitatea de a alege fitolaminele pentru răsaduri, acordați atenție următoarelor tipuri:

Fitolampe luminescente

Fitolampe simple și fiabile, cu capacitatea de a controla tonul strălucirii (cald / rece). Dispozitivul este ieftin, dar nu este durabil. În medie, durata de funcționare este de 3500 ore. Folosiți cu atenție dispozitivul ca Radiația UV este dăunătoare pentru ochi..

Fitolampe de sodiu

Puternic, cu putere mare de lumină. Sunt utilizate în principal în complexe mari de seră ale diferitelor întreprinderi agricole, dar mulți grădinari folosesc un design similar pentru plantele de interior. Sfat important: alegeți corect puterea pentru a evita arsurile la plante. Iluminarea roșie activează înflorirea și stimulează fructificarea, este mai puțin periculoasă pentru ochi. Aparatul este destul de scump, dar servește cel puțin 25.000 de ore.

Fitolampe de inducție

Sigur și foarte eficient, nu răspundeți la căderi de tensiune, nu pâlpâie și menține luminozitatea strălucirii timp de 20 de ani. Reproducerea culorii este aproape de solar, plantele nu se supraîncălzesc. Dezavantajul unui fitolamp de inducție este costul ridicat, dar este justificat de fiabilitatea dispozitivului.

Fitolampe care economisesc energie

Tipul cu putere redusă de agrolampe luminescente. O opțiune bună pentru instalarea la fața locului pe fiecare instalație..

Fitolampe cu LED

Cea mai promițătoare și profitabilă opțiune pentru grădinari. Principalul avantaj al acestor lămpi este durabilitatea și eficiența lor. Disiparea minimă a căldurii, capacitatea de a regla tonul iluminării de fundal, rezistența la căderi de tensiune, siguranța și prietenia cu mediul explică popularitatea ridicată a acestor fitolampe. Durata de viață până la 50.000 de ore.

Cum să alegeți un fitolamp: evidențierea

Dacă nu știți cum să alegeți un fitolamp, începeți prin a studia caracteristicile tehnice:


• culoare - roșu, alb sau albastru, sau o combinație a acestora;
• undă - de la 440 la 460 nm pentru albastru și de la 640 și la 660 nm pentru roșu;
• forma - este selectat în funcție de zona de expunere și aranjarea ghivecilor cu plante. Există fitolampe rotunde, liniare sau pătrate. Pentru soluții personalizate, casetele cu diode sunt potrivite;
• putere - este selectat în conformitate cu condițiile de întreținere a răsadului. Pentru pervazul ferestrelor este nevoie de mai puțină lumină și sunt necesare aparate mai luminoase pentru camerele întunecate..


Nu mai puțin importante sunt zona radiatorului și a luminii. Ei bine, dacă există posibilitatea instalării lentilelor suplimentare - acest lucru va extinde semnificativ posibilitățile de utilizare a unui agrolamp.


Fără a evidenția suficient, este imposibil să crești răsaduri de înaltă calitate. Un fitolamp selectat corect va asigura dezvoltarea productivă a plantelor și va compensa lipsa luminii solare.

Fitolamp pentru răsaduri

Dificultatea creșterii răsadurilor este că acest proces se încadrează în februarie - aprilie. Nu există suficientă lumină în această perioadă a anului pentru o fotosinteză completă, prin urmare, se folosește încolțirea artificială a răsadurilor folosind fitolampe.

Scopul și avantajele fitolampelor

Lămpile fitoluminiscente moderne prezintă caracteristici apropiate de iluminatul natural. Iluminează plantele iarna și primăvara devreme. Fără ele, cursul morfogenezei și fotosintezei nu ar fi corect. Încercând să obțină iluminare suplimentară, plantele încep să se întindă în sus (spre soare), se subțiază, se slăbesc.

Fitolampa pentru plante emite lumină în intervalul potrivit pentru cultivarea multor plante - spectrul este de 640-660 nm pentru lumina roșie și 430-460 nm pentru albastru. Uneori, producătorii de lămpi pentru agrocultură adaugă încă LED-uri cu lungimea de undă de 612 nm, adică lumină portocalie, dar nu este implicat în fotosinteză. Fitolaminele nu emit căldură, precum lămpile incandescente. În plus, avantajele unor astfel de dispozitive sunt:

 • rentabilitate;
 • Eficiență ridicată;
 • dimensiuni mici;
 • durabilitate (poate dura câteva sezoane);
 • Siguranță.
Plantă cu lipsă de lumină

Tipuri de fitolamine pentru răsaduri

Fitolaminele de astăzi pentru flori sunt aparate electrice care au un dispozitiv și un principiu diferit de funcționare. Fiecare dintre tipurile descrise mai jos are avantajele și contra sa inerente pe care trebuie să le luați în considerare la cumpărare. Dispozitive comune:

 • luminescent;
 • economie de energie;
 • sodiu;
 • inducţie;
 • LED.

Fitolampe luminiscente pentru răsaduri

Spectrul, care este deplasat către radiații ultraviolete, are un efect pozitiv asupra dezvoltării sistemului radicular. Lămpile Camelion Bio, Osram Fluora sunt populare. Ele emit o nuanță roz, care este cauzată de o schimbare a radiației albastre și roșii care predomină în spectru. O lampă roz pentru plante are acest efect datorită aplicării unui fosfor. Este permisă utilizarea mărcilor LBT și BT, iar LDC și LD vor inhiba răsadurile.

Fitolampe luminiscente pentru răsaduri

În general, aceste surse luminiscente sunt ieftine, dar cu putere redusă - va trebui să instalați 3-4 bucăți pe cutie cu răsaduri. Costul lămpilor fluorescente, în funcție de capac, lungime și iluminare (lm) este în medie de 250-500 p. Dispozitivele puternice, cu lungimea de 120 cm și o durată de viață de peste 4000 ore costă aproximativ 700 r.

 • economic în muncă;
 • temperatura scazuta, deci nu arde rasaduri;
 • capacitatea de a alege o lampă în funcție de umbra strălucirii: este nevoie de lumină caldă în perioada de înflorire, frigul ajută sistemul rădăcină să crească.
 • putere redusă - pentru a suplimenta răsadurile, va fi necesară instalarea de fitolampide în pereche;
 • cost ridicat în comparație cu lumina convențională a zilei;
 • nu puteți sta într-o cameră cu lumina de fundal aprinsă mult timp, deoarece partea albastră a spectrului afectează negativ vederea;
 • utilizare dificilă în sere când cultivă plante rezistente la frig - lămpile nu se aprind imediat și pot pâlpâi în mod vizibil.

Dispozitive de economisire a energiei

Un astfel de agrolamp pentru răsaduri după principiul funcționării este similar cu economia de energie. Echipamentele de balast sunt încorporate în bază. Lampa se conectează la o lampă standard E27. Există la vânzare dispozitive de economisire a energiei care sunt potrivite pentru evidențierea și accelerarea maturizării plantelor individuale. Încălzirea lor nu este suficientă pentru a provoca răsaduri de ars. Gama de prețuri de astfel de dispozitive este largă - de la 200-300 p. până la 600-700 p. și mai mare.

 • consum redus de putere;
 • temperatura scazuta;
 • durată de viață lungă (până la 15000 h).
 • sunt mai scumpe decât lumina obișnuită a zilei;
 • este dificil să găsești un dispozitiv adecvat pentru plante, de exemplu nu toată lumea are spectrul luminos potrivit;
 • putere redusă de lumină datorită unui tub de sticlă strâmt (efect de auto-întunecare).

Biolampuri de sodiu

Lămpile cu oglindă cu arc (Dna) și oglindă cu arc de sodiu (Dna) sunt identice în funcționare și design. Singura diferență este în suprafața oglinzii interne, care poate fi aliajele de aluminiu sau argint. Oglinda este capabilă să direcționeze lumina emisă în direcția dorită. Lămpile de sodiu generează o strălucire de culoare galben-portocaliu, care este bun pentru răsaduri.

Pentru iluminarea de 1 m 2 este suficient un fitolamp cu o capacitate de maximum 100 de wați. Într-o cameră în care nu există lumină solară, biolampul de sodiu pentru plante poate fi utilizat împreună cu lămpi fluorescente (LBT sau LB). Modificarea mai scumpă (Dnaz) are un reflector de oglindă încorporat, iar DnT îi lipsește și este mai ieftin. Costul biolampelor de sodiu este de la 400-500 r. până la 2-3 mii p.

 • putere ridicată de lumină până la 150 Lm la 1 W de consum;
 • durabilitate;
 • nu irită nervii optici ai ochilor;
 • temperatura aerului de lucru de la -60 la +40 grade.
 • temperatura ridicată a balonului - dacă intrați în contact din greșeală cu pielea, vă puteți arde singur; dacă scade apă, lampa poate exploda;
 • timpul de pornire după aplicarea tensiunii este de 5-10 minute (este necesar pentru încălzirea dispozitivului);
 • dificultăți de eliminare, întrucât în ​​balon există mercur, a cărui vapori provoacă intoxicații;
 • este necesar să se mențină o distanță față de răsaduri pentru a preveni arsurile;
 • este imposibil să focalizați fluxul de lumină, astfel încât camera va fi iluminată în toate direcțiile.

Dispozitive de inducție

Principiul funcționării este în mare parte similar cu dispozitivele luminescente convenționale - formarea unui arc într-un mediu gazos. Nu există electrozi în interiorul becului, ceea ce crește durata de funcționare la 15-20 de ani, cu un mod de funcționare zilnic de 10-12 ore. Becul nu se încălzește, astfel încât lămpile cu inducție pot fi instalate lângă materialul de răsad, crescând intensitatea strălucirii.

 • perioadă lungă de operare;
 • luminozitatea scade cu timpul minim (cu aproximativ 5%);
 • nu se teme de supratensiunile puterii;
 • nu clipește în timpul lucrului;
 • redarea culorilor este foarte aproape de spectrul luminii solare;
 • nici o încălzire puternică.

Practic nu există deficiențe în fitolampele cu inducție. Singurul negativ este costul ridicat. O lampă de inducție specializată poate costa în medie 4-5 mii de ruble. până la 10-11 mii p.

Agrolampe cu LED

Spectrul unor astfel de fitolamine lipsește unde infraroșii și ultraviolete. Este convenabil să se efectueze o iluminare suplimentară a răsadurilor RGB cu lămpi LED cu bază E27. Controlerul este instalat în lampă. Iluminarea poate fi controlată folosind o telecomandă portabilă. Când oamenii sunt interiori, fitolampul trebuie tradus și modul de lumină albă.

 • durată de viață lungă, supusă condițiilor de temperatură - până la 50.000 ore;
 • consum redus de putere;
 • lămpile sunt înșurubate într-o lampă standard, fără dispozitive suplimentare;
 • prietenia cu mediul;
 • intensitatea luminii poate fi reglată.

Dispozitivele LED sunt practic lipsite de defecte, cu excepția prețului lor. Lămpile specializate cu o lungime de undă de 440 și 660 nm sunt de la 700 la 2000 p. și altele.

Cum se folosește un fitolamp

Pentru a obține rezultatul dorit, fără a face rău răsadurilor, urmați regulile de instalare și funcționare. Pași de instalare:

 1. Pentru a amplasa fitolampele, construiți un cadru de lemn deasupra cutiei cu răsaduri și montați deja echipamentul pentru plasarea lămpilor în el. O alternativă este utilizarea unui suport.
 2. Imediat după însămânțarea răsadurilor, puteți instala lampa la o distanță de 12-14 cm de vârful răsadurilor. Pe măsură ce crești, aduce înălțimea la 20-25 cm.
 3. Puteți instala ecrane de oglindă. Vor trimite lumină maximă plantelor. Puteți face singur reflectoarele folosind folie, o foaie întinsă pe pereți, hârtie albă etc..

În timpul funcționării, urmați câteva recomandări:

 • Direcția fluxului de lumină ar trebui să fie de sus în jos. Datorită acestui fapt, este posibilă realizarea activării proceselor de vegetație. Căderea razelor din partea plantei va fi percepută ca abordarea nopții, care activează procesele morfogenezei, care este responsabil de pregătirea culturii pentru întuneric.
 • Când pulverizați, picăturile de lichid nu ar trebui să cadă pe fitolamp, altfel dispozitivul va defecta.
 • Durata expunerii depinde de cultură. Roșiile adoră lumina foarte mult - 15-17 ore, puțin vinete și piper - 11-13 ore. Pe vreme înnorată puteți aprinde lumina de fundal după-amiaza.

Cum să alegeți un fitolamp pentru răsaduri

În primul rând, decideți tipul de lampă, în funcție de preferințele și bugetul dvs. Cântărește pro și contra de fiecare opțiune. Apoi luați în considerare criteriile de selecție rămase:

 • Forma. Dacă aveți o masă, un raft lung, un pervaz sau un raft, atunci alegeți un fitolamp liniar. Ea va lumina răsaduri plantate într-un rând lung, uniform. Dacă plantele sunt amplasate pe un suport de rază și trebuie să evidențiați o suprafață mică, atunci fitolampul de la subsol este potrivit.
 • Indicatorul spectrului diodelor. Priviți spectrograma care se află pe ambalajul produsului. Ar trebui să aibă vârfuri în sectoarele albastru și roșu ale spectrului. Lungimea de undă optimă pentru răsaduri în sectorul albastru este de 440-450 nm, în roșu - 650-660 nm. Dacă indicatorii spectrali deviază puternic în ambele direcții, atunci refuzați să cumpărați.
 • Tipul spectrului. Spectrul principal pentru a da energie plantelor de fotosinteză este spectrul bicolor. Fitolampurile cu spectru complet au o gamă mai largă de vârfuri în câmpurile albastre și roșii. Sunt universale, deci potrivite pentru multe plante. În ceea ce privește eficiența energetică, acestea sunt ușor inferioare celor bicolore. Multispectrum (spectru multicolor) - un dispozitiv unic care combină lumina albastră, roșie, roșu îndepărtat și alb cald. Acest lucru va oferi stimularea maximă a fructificării și înfloririi în multe plante..
 • Putere evaluată și reală. Primul indicator este puterea la care dioda funcționează la capacitate maximă. Cu o astfel de încărcare, viața lui va fi scurtă. Pentru ca dioda să dureze mai mult, puterea sa este egală cu jumătate din puterea nominală. Dacă pe pachet este scris că lampa include 12 diode cu o putere de 3 W, care în total dă 36 W, atunci puterea reală de la priză este de aproximativ 18 W.
 • Calculul puterii. Un loc important este raportul dintre calorifer și diodă. Formula pentru calcularea numărului de diode: M = K × M1, unde M este puterea totală a fitolampului, K este numărul de diode, M1 este puterea unei diode.
 • Zona radiatorului. Radiatorul este o carcasă din aluminiu, situată într-un cerc în lămpile de bază. În dispozitivele liniare, radiatorul este întregul corp. Este conceput pentru a atomiza căldura produsă de diode. Prin urmare, volumul său este proiectat astfel încât diodele să nu se supraîncălzească. Temperatura maximă pe cristalul diodelor nu trebuie să fie mai mare de 70-75 grade, altfel vor eșua rapid. Raportul dintre numărul de diode și aria caloriferelor trebuie bine calibrat. Nu mai puțin importantă este distanța dintre elemente, astfel încât căldura să fie distribuită mai rapid.
 • Luați în considerare distanța de la lampă la zona de bliț. Cu o putere reală de 7-10 W și o distanță până la răsaduri de 20-30 cm, suprafața în diametru va fi de 25-30 cm. Dacă indicatorul de putere este de 15-20 W și distanța de 40-45 cm, atunci acoperirea ariei va fi de 85-90 cm. Pentru ca fitolampul să-și păstreze funcțiile și efectul de iluminare să nu scadă, echipează-l cu lentile suplimentare care îngustează fasciculul de lumină.
 • Posibilitatea de a instala lentile suplimentare. Obiectivul primar și unghiul de iluminare al diodelor este de 120 de grade. Dacă atârnați lampa prea sus, atunci lumina pentru răsaduri va ajunge mai puțin - acest lucru va crește dispersia acesteia. O astfel de aplicație este ineficientă. Puteți rezolva problema instalând lentile suplimentare, care sunt 15, 30, 45, 60 și 90 de grade. Selectarea lor va face posibilă determinarea înălțimii și menținerea puterii lămpii, utilă pentru plante.
 • Preț și garanție. Costul fitolampelor, în funcție de tip, capacitate, poate fi de la 400-500 până la 2000-3000 ruble și mai mare. Există seturi întregi pentru uz casnic și producție profesională de culturi - costă 15-20 de mii de ruble fiecare. Producătorii oferă o garanție pentru iluminat suplimentar pentru răsaduri. Este mai bine să acordați preferință acelor companii care vă pot înlocui lampa dacă nu reușesc înainte de scadență. Cea mai bună alegere - phytolamps cu garanție de 1 an.

Modele populare

Nu puteți greși cu achiziția examinând și comparând prețurile, specificațiile, precum și avantajele și contra contra opțiunilor care vă interesează. Modelele populare includ:

 • Minifarm 15 W E27;
 • Uniel LED-M80-20W / SP / E27;
 • Espada Fito, T8;
 • Phytolamp E27 Two Spectra.

Minifarm 15 W E27

Această lampă este formată din leduri de 3 W și un radiator din aluminiu, capabil să ofere iluminare pe termen lung. Mini-fermierul de 15 watt E27 are un raport optim de spectru albastru și roșu. Parametri detaliate:

 • pret: 1400 r.;
 • caracteristici: bază - E27, spectru - universal (roșu 660 nm + albastru 450 nm, în raport 4: 1), putere - 5 LED-uri de 3 W fiecare, energie electrică - 7 W, alimentare - 110-240 V, lentile - 90 grade, durata de utilizare aproximativă - 50.000 h, diametru - 9,5 cm, înălțime - 10 cm, greutate - 0,26 kg;
 • plusuri: elemente de supraveghere, durabilitate, fixare convenabilă, economisire de energie, spectru luminos optim;
 • contra: nu.

Uniel LED-M80-20W / SP / E27

Lampa cu LED-uri cu economie de energie, care este echipată cu o bază E27, are un spectru special de emisie, cu culori predominante de albastru și roșu. Aceasta activează procesele fotosintezei. Corpul dispozitivului este fabricat din plastic. Parametri detaliate:

 • pret: 1760 r.;
 • caracteristici: formă - dreaptă, tensiune de rețea - 175-250V, diametru - 8 cm, lungime - 14,6 cm, durată de viață - 25000 h, putere - 20 W, tip capac - E27, garanție - 24 luni;
 • plusuri: nu este aproape încălzit, ansamblu de înaltă calitate, o suprafață mare de iluminat, eficiență energetică;
 • Contra: lumina roz poate fi foarte strălucitoare, este nevoie de ecranare în sufragerie.

Espada Fito, T8

Fitolampa este folosită în sere, sere, conservatoare. Potrivit chiar pentru evidențierea acvariilor. Se recomandă instalarea unui fitolamp la o distanță de 50-60 cm de plante. Parametri detaliate:

 • pret: 1750 p.;
 • caracteristici: număr de diode emisie de lumină (LED-uri) - 120 roșu și 40 albastru, lungime de undă - 650-660 nm (roșu) și 440-460 (albastru), protecție împotriva umidității - IP40, putere - 24 W, consum curent - 0,11 A, tensiune alimentare electrică - 220 V, carcasă material - aluminiu, resursă modul LED - 50.000 ore, dimensiuni - 120x3.2 cm, greutate - 350 g;
 • plusuri: universale, pot fi ghirlande, puternice
 • Contra: lumină puternică, cu o suprafață mare de iluminare.

Phytolamp E27 Two Spectra

Fitolampa cu LED-uri cântărește mai puțin decât mulți analogi (aproximativ 180 g). Acest model de lampă este format dintr-un număr mare de leduri roșii și albastre. Parametri detaliate:

 • pret: 800 r.;
 • caracteristici: număr de diode emisoare de lumină (LED-uri) - 166 roșu și 20 albastru, lungime de undă - 650-630 / 640/650/660 nm (roșu) și 430/440/450/460 (albastru), putere nominală - 20 W, consumată - 7 W, unghi de fascicul - 120 grade, flux luminos total - 420 lumeni, opțiune de conectare - E27, suprafață iluminată - 2m 2, dimensiuni - 92x90 cm, greutate - 180 g;
 • plusuri: ieftin, luminos, economic, cu putere bună;
 • contra: nu.

Fitolampe - mântuire pentru plante de interior și de seră

Cultivarea plantelor la domiciliu devine din ce în ce mai populară, deoarece, cu o îngrijire adecvată, plantele nu numai că îmbunătățesc climatul din casă și joacă o funcție decorativă, dar și sunt capabile să înflorească și să dea roade. Este adevărat, pentru ca plantele ornamentale, ierburile sau culturile fructifere să trăiască confortabil în interior, este necesar să le oferim o iluminare perfectă, similară cu soarele. Fitolaminele pentru plante vin în salvare în acest caz..

Plantele au nevoie de lumină pentru un proces sănătos de fotosinteză și creștere. Primăvara și vara, de obicei soarele de la ferestre este suficient pentru o creștere confortabilă a culturilor, dar în sezonul rece plantele interioare nu au lumină. Cu ajutorul fitolampelor moderne este posibilă îmbunătățirea condițiilor de viață pentru orice plante și, în consecință, creșterea înfloririi și a numărului de fructe.

Cum se alege: tipuri, caracteristici, caracteristici, pro și contra

Tipuri de fitolamine:

Luminescent

Pro:

 • Excelent pentru lumină
 • Practic nu se încălzește
 • Sunt foarte bugetari

Minusuri:

 • Spectrul de emisii este dăunător oamenilor și animalelor
 • Poate provoca dureri de cap și alergii.

Iluminat luminiscent pentru iluminarea plantelor interioare utilizate pentru al doilea deceniu

Descărcarea de gaze

Există mai multe tipuri de lămpi cu descărcare pentru iluminarea florilor:

Lămpile pe bază de sodiu sunt lideri printre diferitele lămpi fluorescente, deoarece au o serie de avantaje mari:

 • Au un spectru cât mai aproape de lumina soarelui.
 • Putere ridicata de lumina.
 • Durabilitate ridicată.
 • Strălucirea roșiatică accelerează înflorirea și fructificarea.
 • Acestea sunt economice și costuri reduse..

Avantajele lămpilor cu mercur:

 • Accelerarea maturarii și fructificării.
 • Dimensiuni compacte.

Dezavantajele lămpilor cu mercur:

 • Expunere ridicată la UV.
 • Pericol de contaminare cu mercur cu un balon spart.

Avantajele lămpilor cu halogenuri metalice:

 • Dă o cantitate mare de lumină.
 • Se încălzește suficient de puternic, oferind căldură plantelor.

Contra lămpilor cu halogenuri metalice:

 • Pericol de explozie din cauza umidității.
 • Durată scurtă de serviciu.
 • Preț mare.

Lumini cu leduri

Iluminatul cu diode îndeplinește toate funcțiile necesare culorilor interioare

Această opțiune este cea mai sigură și mai confortabilă pentru iluminarea plantelor casnice. Întrucât o lampă folosește simultan diode cu diferite spectre, plantele primesc toate componentele necesare pentru creșterea normală și formarea fructelor.

Avantajele fitolampelor cu LED:

 • Putere și eficiență luminoase excelente.
 • Incalzire usoara.
 • Eficiența costurilor.
 • Ușor de folosit.
 • Prietenie cu mediul.

De asemenea, lămpile pentru plantele în creștere sunt împărțite în funcție de spectrul de culori în:

Bulbii cu spectru rece sunt excelenți pentru creșterea plantelor vegetative, deoarece această gamă accelerează dezvoltarea răsadurilor.

Spectrul cald accelerează perioada de înflorire și stabilizează rata mare de formare a fructelor.

Spectrul luminii de zi este potrivit pentru orice etapă de cultivare și poate fi utilizat ca o lampă de sine stătătoare pentru plantele de interior sau de seră..

Reguli de instalare

Instalarea unui fitolamp nu este dificilă dacă respectați o serie de anumite reguli:

 1. Distanța de la sursa de lumină la plantele în sine ar trebui să fie de la 30 la 40 cm, în cazul unor lămpi, dimpotrivă, ar trebui să depășească 50 cm.
 2. Direcția de iluminare ar trebui să fie similară cu cea a soarelui, adică să lumineze plantele de sus în jos.
 3. Pentru a ilumina un metru pătrat de plante, este necesară o iluminare de la 70 W.

Top 10 modele

Piața modernă de grădinărit și amenajare a teritoriului oferă un număr imens de echipamente de iluminat speciale pentru cultivarea plantelor în condiții de casă sau de seră. Mai jos vă puteți familiariza cu primii zece și puteți alege pe cel care vi se potrivește cel mai mult în funcție de caracteristici.

SCARĂ-60

LADDER-60 este lider pe piața curentă pentru acest tip de iluminat. O lampă dreptunghiulară lungă este suspendată în sere sau spații de locuit. Lungimea lămpii este de 60 de centimetri.

Beneficii:

 • versatilitate
 • Protecție excelentă la umiditate
 • Convenabilitatea fixării
 • Posibilitatea lucrului pe tot parcursul anului
 • Performanțe ridicate de iluminare
 • Putere mare (luminează până la 1 mp răsaduri)
 • Durată lungă de viață.

Singurul dezavantaj al acestui fitolamp poate fi considerat un cost ridicat (aproximativ 9500 de ruble), dar dacă doriți să obțineți o recoltă excelentă, această lampă va fi un ajutor excelent în atingerea obiectivului.

MINIFERMER BIKOLOR 36 WATT E27

MINIFERMER BIKOLOR 36 WATT E27 este considerat cea mai bună sursă de lumină LED pentru plantele casnice, deoarece are cea mai optimă gamă de lumină (450 și 660 nm) și poate crește semnificativ creșterea și productivitatea plantelor..

Beneficii:

 • Gama de strălucire
 • Zona extinsă de iluminare
 • Design minimalizat
 • Instalare usoara

Ca dezavantaj, merită remarcat gradul ridicat de încălzire a radiatorului, care poate fi prevenit atunci când ventilatorul este situat în apropiere.

BRIGHTNESS FITO WST-05

Fito-iluminarea producției rusești YARCHESVET FITO WST-05 este deosebit de populară în rândul compatrioților datorită raportului plăcut calitate-preț. Lampa are două moduri de funcționare și două opțiuni de montare. Este excelent ca lumină principală în anotimpurile reci și întunecate..

Beneficii:

 • Două moduri de operare
 • Eficienta energetica
 • Două opțiuni de montare
 • Spectru plăcut ochilor

SUN FITO-P D-10

Lampa LED SUNFEDAR FITO-P D-10 are o lungime de 62 de centimetri și este echipată cu un difuzor din plastic, datorită căruia este capabil să lumineze un număr mai mare de plante.

Avantajele lămpii:

 • Protecția umidității
 • Protecție împotriva prafului
 • Prezența unui difuzor din plastic
 • Obiective care direcționează raze de lumină
 • Montare în lanț convenabil
 • Posibilitate de conectare la o priză
 • Consum redus de putere

PHILIPS GREEN POWER 600W 400V

Corpul de iluminat sodic PHILIPS GREEN POWER 600W 400V are o putere excelentă de lumină și este ideal pentru creșterea florilor și fructelor exotice, arbuști și copaci necunoscuți care necesită multă lumină solară. O lampă de sodiu cu spectru albastru activează procesele de dezvoltare a răsadurilor fără a îmbunătăți extinderea acesteia. Lampa realizată sub formă de tub de descărcare cu presiune ridicată. Becul de la PHILIPS este fabricat din silicat rezistent la căldură, rezistent la deteriorare și la temperaturi ridicate, ceea ce crește durata de funcționare.

Beneficii:

 • Putere ridicata de lumina
 • Eficienta energetica
 • Montare ușoară
 • Siguranța pentru viziunea umană
 • versatilitate

LAMPURI FLORA E27 36W

O altă fito-lampă rusă cu un raport preț-calitate plăcut. LAMPURILE FLORA E27 36W este ideală pentru iluminarea răsadurilor sau culturilor subdimensionate. Cu acesta, chiar și în condiții de apartament, vă puteți bucura de fructe de pădure, ierburi, legume pe tot parcursul anului. O lampă este suficientă pentru a lumina mai multe tufe, și, dacă este necesar, această lampă este capabilă să reanimeze chiar și o plantă foarte uscată.

Deoarece acest dispozitiv combină două tipuri de becuri - albastru și roșu, plantele vor avea toate condițiile necesare pentru o creștere și dezvoltare confortabilă. Producția internă a corpului de iluminat FLORA LAMPS E27 36VT vă permite să setați un preț accesibil pentru toți, cu o calitate excelentă a unității. Este demn de remarcat eficiența energetică a dispozitivului.

FITOVATT HARAU

FITOVATT HARAU - fito-lampă rusă, care, cu o putere optimă, are o gamă completă de lumină și este ușor de instalat. Dispozitivul este potrivit pentru cultivarea diverselor culturi de fructe și fructe de pădure, ierburi. Este mai bine să folosiți lampa FITOVATT HARAU într-o seră sau în seră. Puterea lămpii poate fi selectată pe baza funcțiilor dorite, precum și a zonei de iluminare dorite.

Iluminat FITTOVAT HARAU disponibil în 4 versiuni:

 • 60 de centimetri și o putere de 12 wați
 • 80 de centimetri și o putere de 15 wați
 • 1 metru și putere 18 wați
 • 1,2m la 21 wați

O varietate de corpuri de lumină vă permite să creați fito-iluminare individuală pentru seră sau apartament. Lămpile sunt completate de picioare detașabile și au, de asemenea, un cadru rezistent și ușor din aluminiu.

SPB-T8-FITO

Fitolampul intern SPB-T8-FITO este potrivit chiar și pentru cei care abia încep să crească plante, deoarece ajută la obținerea unor rezultate maxime și a unui număr mare de fructe, chiar și din culturi deosebit de rapide. Dispozitivul este format din două fitolampe, dispozitivele și conductoarele necesare, cu care puteți combina surse de lumină între ele. Dispozitivele sunt fixate folosind șuruburi metalice de înaltă rezistență și, întrucât dispozitivul aproape că nu generează căldură, lămpile pot fi amplasate chiar și la cea mai aproape distanță posibilă de răsaduri.

Lampa are un spectru roșiatic, care este foarte confortabil pentru ochi și contribuie la formarea mai bună a fructelor. Spectrul de culori al SPB-T8-Fito asigură întărirea maximă a rădăcinilor și tulpinii culturilor și, de asemenea, protejează florile de toate tipurile de boli. În plus, acest dispozitiv reduce intensitatea evaporării apei, ceea ce reduce irigarea.

JAZZWAY PPG T8I- 900 AGRO 12W IP20

Această opțiune de iluminat este cea mai accesibilă și o puteți găsi în aproape fiecare magazin pentru grădină. Această sursă de lumină este cea mai potrivită pentru plantele roditoare, iar spectrul său este format din raze roșii și albastre în proporția cea mai confortabilă pentru plante. Datorită dimensiunii sale compacte, puteți instala acest tip de corp de corpuri de iluminat chiar și pe pervazul apartamentului, iar apoi verdeața, legumele și fructele de pădure vă vor încânta pe tot parcursul anului. Puteți instala JAZZWAY PPG T8I- 900 AGRO 12W IP20 folosind șuruburile și cablurile speciale incluse.

Lampa are o greutate mică, dar asigură un flux luminos mare, care este suficient pentru dezvoltarea corespunzătoare a plantelor și fructificarea acestora. De asemenea, experții susțin că, cu această lampă, puteți reînnoi flori puternic uscate. De asemenea, producătorul garantează o durată de viață lungă..

FARA 16 W

Fitolampul ieftin Luchok la un preț redus are, de asemenea, o funcționalitate excelentă și vă permite să creșteți chiar și culturi fanteziste în mod eficient și cu o cultură mare. Lampa are un spectru complet de radiații, nu irită ochii și nu strică vederea. Corpul dispozitivului este confecționat dintr-un aliaj de înaltă calitate pe bază de aluminiu, rezistent la supraîncălzire. Acest dispozitiv poate funcționa în permanență și puteți alege singură locația lămpii cu diode, deoarece chiar și cu o poziție direct apropiată, lampa nu arde răsaduri.

Cele mai bune fitolpe

O lampă este un lucru indispensabil pentru cultivarea normală a răsadurilor, florilor, legumelor, verdeturilor în lumină naturală slabă sau chiar în absența acesteia. Fără aceasta, nu va fi ușor să recoltați o recoltă bună în sere și să asigurați o creștere stabilă a plantelor pe balcoane și pervaz. Toate acestea sunt garantate de fitolamine în prezența celor mai bune caracteristici și sunt prezentate doar în ratingul nostru. Pe baza unei analize amănunțite a celor 20 de candidați, au fost selectate 7 dintre cele mai eficiente, sigure, convenabile și versatile modele.

Fitolamp ce companie este mai bine să aleagă

Liderii printre producătorii de fitolampuri pentru iluminarea artificială a serelor și a spațiilor închise sunt producătorii chinezi și ruși. Clasamentul ia în considerare modele de branduri bugetare și companii din segmentele intermediare și premium.

Următoarele mărci comerciale au devenit câștigătorii selecției:

 • Uniel este un producător internațional pentru o gamă largă de produse de iluminat. Printre propunerile sale se numără lămpile cu economie de energie LED pentru plante, având o formă convenabilă, putere mare, dimensiune îngrijită. Sunt sigure pentru oameni, legume și flori, aproape că nu se încălzesc nici măcar cu o utilizare prelungită și prezintă rezultate rapide. În funcție de model, acestea sunt utilizate în sere și apartamente - pe balcoane și pervazuri.
 • Health Treasure este o companie producătoare care furnizează pieței produse pentru grădină, grădină, pentru animale de companie și hrană sănătoasă. Fito-lămpi cu LED-uri ale companiei sunt destinate în special uzului casnic, de exemplu, creșterea răsadurilor pe balcon. Folosesc maxim spectre roșii și albastre, care sunt perfect combinate între ele, ceea ce îmbunătățește calitatea fructelor. Nu sunt mai puțin populare din cauza consumului redus de energie..
 • Garden Show - sub acest brand, produsele pentru îngrijirea plantelor sunt produse acasă și în sere. Modelele sale suspendate pot fi plasate la o înălțime mai mare de 50 cm, în timp ce eficiența impactului lor nu este redusă. Aceasta este dictată de o putere bună și combinația optimă de spectre. Are atât lămpi întregi, cât și lămpi cu priză E. Avantajele lor sunt fire lungi pentru conectarea la o priză, răcire fiabilă, o durată de viață de 5-8 ani, o garanție de 3-4 ani.
 • Minifermer - compania furnizează pieței surse de iluminat pentru creșterea răsadurilor, florilor, legumelor în sere și sere, pe balcoane. Instrumentele ei folosesc un spectru roșu, albastru, alb, cu un efect moale. În medie, puterea lor este de 15 wați. Fitolaminele sale sunt cele mai bune pentru răsaduri, datorită faptului că nu „scot” tufișurile și nu provoacă arsuri, iar radiația lor este de asemenea confortabilă pentru ochii umani. Sunt echipate cu un număr mare de LED-uri și fire lungi, sunt ușor de configurat și ușor de instalat.
 • Navigator - companie specializată în crearea de echipamente de iluminat. În sortimentul său există și dispozitive pentru activarea fotosintezei la plante în condiții de lumină scăzută sau lipsa acestora. Sunt bine protejate de praf și umiditate și, prin urmare, servesc cel puțin 5 ani. Utilizarea lor nu necesită o cantitate mare de energie electrică, în ciuda puterii bune a dispozitivelor, egală cu o medie de 15 W.

Evaluarea celor mai bune fitolampe

TOP-phytolamps a fost pregătit pe baza evaluărilor clienților, a rezultatelor testelor de specialitate și a analizei caracteristicilor produsului. Înainte de a adăuga la evaluare, fiecare dintre ele a fost studiat cu atenție ținând cont de următorii parametri:

 • Tipul de fitolamine - spectru complet, bicolor, multispectral;
 • Numărul și luminozitatea LED-urilor;
 • Scop - pentru verdeață, flori, răsaduri, legume, etc.;
 • Locul de aplicare - balcon, pervaz, seră;
 • Putere;
 • Mărimi și greutate;
 • Ușurință de instalare;
 • Durata de viață;
 • Suprafata de acoperire;
 • Economie de energie;
 • Înălțimea optimă de instalare;
 • Lungimea fasciculului.

La selectarea fitolampelor, am luat în considerare siguranța acestora pentru oameni și plante în sine, precum și raportul dintre prețul rezonabil și calitatea bună.