Fatsia: reproducere și îngrijire la domiciliu

Fatsia este un arbust cu frunze verzi slabe din familia Aralianilor. Locuiește în Orientul Îndepărtat - în China și Coreea.

Descriere

Fatsia se distinge prin frunze mari, până la 40 cm lățime, suculente, luminoase și lucioase, care formează o coroană densă. Disecția și claritatea lor creează un aspect exotic și original al plantei. Are o nuanță de flori galben-verzi conectate într-o umbrelă-inflorescență. Înălțimea plantei în habitatul său natural este de aproximativ 4 m.

Trăiește în natură într-un climat cald și umed, cu veri blânde, reci, dar fără ger și ierni uscate. Tolerează diferențe mari de temperatură..

Fatsia este folosită pentru decorare și amenajare în regiuni cu un climat tropical cald. În Rusia, crește pe coasta Crimeei și Caucaz, deoarece este acolo climatul cel mai favorabil. Floarea se va potrivi în interiorul camerei, va umple spațiul gol și va deveni un bun decor.

Printre multe soiuri de Fatsia, departe de toate sunt potrivite pentru cultivarea acasă, una dintre ele este Fatsiya japoneză (Aralia) - un tufiș care crește până la 150 de centimetri chiar și atunci când folosești iluminat artificial, este de asemenea nedemne.

Se găsește în Japonia pe insula Nansei și în sudul Peninsulei Coreene. În zonele cu un climat subtropical: Noua Zeelandă, insula Juan Fernandez.

Răspândire hibridă răspândită între Fatsia și iederă - Fatsahedra. Este o viță de iarbă, poate atinge dimensiuni uriașe până la 5 metri. Are frunze mari în formă de palmier, contururi asemănătoare cu iedera. Plantă rezistentă și fără pretenții.

Vederi la domiciliu

VedereDescriere
FațăArbust ondulat cu frunze mai mari, decât cele japoneze, de culoare smarald închis, format din 5 lame.
Samurai sau japoneziAspectul său nu diferă de Față, o trăsătură caracteristică sunt fructele de albastru închis și florile parfumate palide.
ImperiuFrunzele sale sunt cele mai mari dintre cele prezentate - până la 60 cm lățime. Înflorește extrem de rar.

Vederi spre grădină

VedereDescriere
variegatePlantă mică care încadrează o placă de frunze - galben pal.
MitseriCea mai mică specie cu frunze verzi strălucitoare.
AureimarginalisCâteva specii, se remarcă prin vene brune pe frunze.
anelisCea mai strălucitoare dintre soiuri. Frunze cu vene albe, acoperite cu pete aurii și galbene.

Ingrijirea casei

Cum să cumpărați o plantă:

 1. Alege o tânără Fatsia care nu a avut timp să crească.
 2. Înfășurați în mai multe straturi de pungi de plastic pentru a menține căldura aerului.
 3. Nu îndepărtați pachetele timp de 2-3 ore pentru a vă obișnui cu noile condiții.
 4. Verificați dacă există insecte dăunătoare; clătiți cu apă caldă și săpună dacă este necesar.
 5. După 1,5-2 săptămâni, transplantați într-un vas mai mare.

Acest arbust are nevoie de udare abundentă cu apă moale apărată și sol umezit. În perioadele de toamnă și de iarnă, udarea trebuie redusă. Trebuie evitate uscarea pământului și umiditatea excesivă..

SezonTemperaturaIluminatUmiditateTop dressing
Vară+20... 22 ° CEvitați lumina directă a soarelui.Pulverizare regulată cu apă caldă.De câteva ori pe săptămână.
Toamna+15 ° CLumină puternică.Pulverizarea nu mai mult de o dată pe săptămână.O dată pe săptămână, cu îngrășăminte organice cu minerale.
Iarnă+10 ° CLumină puternică. Este necesar să creșteți durata orelor de zi în mod artificial.Pulverizarea de 1-2 ori pe lună.Opriți fertilizarea sau reduceți o dată pe lună.
Arc+18-20 ° CLumina difuză și slabă.Pulverizarea regulată cu apă de cel puțin +20 ° C. Crește umiditatea până la 60-70%.O dată pe săptămână, cu îngrășăminte organice cu minerale.

Sol și pământ

O floare are nevoie de un sol bogat în nutrienți. Puteți folosi substratul finisat sau îl puteți pregăti singur. Este necesar să amestecați pământul cu gazon și nisip într-un raport de 1: 1: 1. Stratul de drenaj este așezat pe fundul rezervorului.

Tăierea și transplantul

Tăierea și transplantul de grasimi pentru densitatea coroanei este foarte ușoară. Într-un arbust tânăr, partea de sus trebuie să fie ciupită. În curând va apărea frunze pe trunchi, iar lăstari tineri la bază.

Este recomandabil să transplantăm planta doar o dată pe an: dacă rădăcinile au umplut cea mai mare parte a ghiveciului și au încolțit prin găurile de scurgere.

Pentru a face acest lucru, trebuie să alegeți un recipient cu 3-6 cm mai mare decât cel precedent, dând preferință unui ghiveci cu pereți întunecați, deoarece acestea reflectă mai puțin lumina soarelui și nu vor provoca acoperirea solului. Umpleți o treime cu un agregat de argilă extinsă sau cu cărămidă spartă. Arbustul se simte, de asemenea, bine hidroponic..

Ameliorarea

Există trei moduri de a propaga Fatsia. Vegetativ: butași și straturi aeriene, precum și semințe.

Butasii

 1. Se desfășoară doar în iunie și primăvară..
 2. Tăiați partea apicală a lăstarului și mai mulți muguri.
 3. Acoperiți butașii cu o folie de plastic sau un borcan de sticlă.
 4. De îndată ce plantele tinere se rădăcină, plantați-le în ghivece diferite, cu pământ și sol pregătit.

stratificarea

 • Utilizați această metodă numai primăvara, dacă doar trunchiul este gol.
 • Folosind o lamă, faceți o incizie subțire pe tulpină și acoperiți-o cu mușchi, care este saturat cu fitohormoni sau îngrășăminte nutritive (1 gram per litru de apă), acoperiți cu o peliculă deasupra.
 • Evitați uscarea mușchiului.
 • După 2 luni, numai după ce apar lăstarii, tăiați trunchiul ușor sub locul unde s-a format rădăcina.
 • Transplantă floarea într-un recipient separat.

seminte

Unul dintre cele mai dificile moduri de a obține succesul acasă este dificil, potrivit pentru crescătorii cu experiență:

 1. Puneți semințele în cutii, săpând în sol la o adâncime de 15 mm.
 2. Compoziția pământului: o parte din pământ și pământ de nisip, nisip.
 3. Preveniți schimbarea condițiilor de temperatură - nu mai mult de +20 grade.
 4. De îndată ce semințele încolțesc, transplantați-le în ghivece diferite cu dimensiuni de până la 10 cm.
 5. Schimbați compoziția solului: două părți de pământ și o parte de frunze și nisip.
 6. Puneți varza într-un loc luminat.

Insecte dăunătoare și daune

Dăunătorii sunt deosebit de periculoși: văpăi, afidă de rozătoare, slobber de spumă, viespe și frunze de frunze. Pentru a scăpa de ele trebuie pulverizat cu fungicide de mai multe ori pe săptămână.

Grădinarii cu experiență recomandă fonduri: Actellin, Vectra, Zircon și Perimore.

Soluția de săpun care trebuie pulverizată pe frunze de 2-3 ori pe zi ajută din mijloace improvizate.

DeterioraCauzăTratament
insolațieApare cu expunere prelungită la lumina directă a soarelui, după care frunzele se usucă și apar riduri..Creșteți umiditatea aerului, ascundeți arbuștii într-un loc umbrit.
Lipsa de umiditate /

Umiditate excesivă

Cu lipsa apei, frunzele sunt scurse și fragile.
Cu un exces de coroană înecat, lent și înmuiat.
Apa abundent când este uscat, legați frunzele înfundate de suport. Pentru a exclude udarea timp de câteva zile cu prea multă umiditate.
Putregaiul griPoate apărea când floarea crește într-un mediu umed și umed. Tulpina putrezește și se întunecă.Tăiați părțile afectate și așezați-le într-un loc ventilat.

Domnul rezident de vară recomandă: Fatsia - o plantă tonică

Proprietățile benefice ale Fatsiei sunt un număr mare de uleiuri esențiale și substanțe chimice din frunze..

În medicină, un arbust este utilizat ca agent revigorant pentru a spori imunitatea. Pentru prevenirea diabetului, medicamentele sunt preparate din rădăcina Fatsiei.

Printre proprietățile dăunătoare se numără toxicitatea. Sucul de frunze conține substanțe toxice care pot provoca iritații, mâncărimi și roșeață a pielii, în special persoanele sensibile pot suferi alergii locale, lucrul cu planta necesită mănuși.

Fatsia este o cultură rezistentă și fără pretenții. Chiar și un grădinar fără experiență poate crește o plantă puternică și puternică, care va încânta ochii gospodăriilor..

Fatsia ingrijire japoneza

Fatsia, o plantă de casă, care este mult mai des întâlnită în birouri decât în ​​case și apartamente. Iar ideea nu este lipsa popularității Fatsiei în rândul grădinarilor amatori. Cert este că Fatsia crește foarte repede și poate atinge dimensiuni considerabile la fel de rapid. Înălțimea minimă a contorului sau chiar mai mult. Ca cultură de interior, Fatsia japoneză este cultivată în principal, dar mult mai des puteți găsi un hibrid de Fatsia și iederă interioară (Heder) - Fatsheder. Condițiile de detenție și regulile de îngrijire pentru aceste plante sunt practic aceleași.

Fatsia - îngrijire la domiciliu

Acordați atenție specială! Fatsia este o plantă otrăvitoare. Fii atent când lucrezi cu acesta.!

Temperatura conținutului

În sezonul cald, temperatura moderată a camerei va fi cea mai acceptabilă pentru Fatsia (în mod optim la +20 - 22 grade), dar cu udare și umiditate corespunzătoare, poate tolera cu succes o temperatură mai ridicată. Iarna, are o perioadă relativă de odihnă. În Fatsia, practic nu este exprimat în nimic, procesul de creștere încet-încet. Dar acest lucru se întâmplă numai atunci când se creează condiții pentru o iernare rece. Temperatura recomandată în această perioadă este de +15 - 16 grade. Pentru speciile de Fatsia variegate, aceasta este limita inferioară, pentru altele, temperatura de iarnă poate fi mai mică până la +10 grade. Dacă nu este posibil să se creeze condiții Fatsia pentru iernare, atunci acest lucru nu este critic, se poate retrage în condiții normale de cameră. Dar în acest caz, perioada inactivă nu vine, iar planta continuă să se dezvolte. De asemenea, poate avea nevoie de iluminare suplimentară..

Iluminat

Plantă Fatsia „cultivar unic”. Pentru o dezvoltare normală, are nevoie de un spațiu maxim. Într-un grup cu alte plante sau în spații strânse, se va dezvolta mult mai rău. Acest lucru este valabil mai ales în cazul formelor variate de Fatsia, care necesită mai multă lumină. Speciile cu frunze verzi pot suferi unele dintre dezavantajele sale, dar este de dorit ca lumina să fie strălucitoare, difuză. Fatsia trebuie protejată de lumina directă a soarelui, în special vara..

Udare și umiditate

Supraîncărcarea terenului este inacceptabilă! Acest lucru poate duce la consecințe ireversibile. Ca urmare a unei singure uscări, frunzele Fatsiei se ofilesc și nu mai sunt restabilite la forma lor anterioară. Vara, când solul se usucă mult mai repede, trebuie să observați cu atenție regimul de irigație al Fatsiei. Ar trebui să fie abundent și produs imediat uscând stratul superior al pământului într-un vas. Iarna, dacă planta este menținută în condiții răcoroase, udarea este redusă semnificativ și depinde direct de temperatura conținutului. De asemenea, pentru a evita pericolul de apariție a apei, asigurați-vă că vă scurgeți excesul de apă din bazin (aproximativ o oră sau două după udare).

Aerul uscat nu este mai puțin dăunător pentru Fatsia decât uscarea pământului. Vara, pulverizează-l cât mai des. Împreună cu pulverizarea, este recomandat să-i aranjezi în mod regulat un duș cald. Același lucru este valabil și pentru plantele care sunt ținute iarna la temperaturi obișnuite și calde din încăpere. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât este mai rar și se pulverizează, până când sunt abandonate complet.

Top dressing

Fatsia reacționează recunoscător la îmbrăcarea de top atât cu îngrășăminte minerale cât și organice. În perioada de dezvoltare activă în sezonul cald, este necesar să o hrăniți de trei ori pe lună, cu intervale egale. Cu un conținut cald iarna - o dată pe lună, cu o răceală - sunt complet excluse.

Transplant de grasimi

În primii doi ani, Fatsia crește mai intens, ceea ce înseamnă că trebuie transplantat într-un vas mai mare. Dar nu ar trebui să-l transplantați imediat într-un vas mare, „pentru creștere”. Creșteți mărimea oalei treptat. În viitor, transplanturile pot fi efectuate mai rar, după cum este necesar..

Fatsia din acele plante care sunt destul de potrivite pentru cultivarea hidroponică. Acasă, este cultivat cu succes într-un hidrogel. Dintre amestecurile de pământ, cel mai folosit amestec de părți egale de terenuri de gazon, pământ de frunze, humus, turbă și nisip. Drenajul de calitate este necesar.

Cresterea grasimilor

Există mai multe moduri de a propaga această plantă: butași, straturi și semințe. Cea mai răspândită metodă a fost propagarea Fatsiei prin butași, ca fiind cea mai simplă și mai eficientă.

Cel mai favorabil moment pentru el este primăvara. Trebuie avut în vedere faptul că pentru înrădăcinarea cu succes a butașilor Fatsia este necesară o temperatură de cel puțin 23 de grade, umiditatea suficientă a aerului și a substratului de pământ. Pentru plantare, se ia o gamba dezvoltata cu muguri bine dezvoltati. Nu are sens să durezi prea mult o tulpină. Destul dacă va avea trei rinichi. După aceea, tulpina Fatsia este plantată într-un amestec de turbă și nisip sau turbă și perlită și acoperită cu un borcan de sticlă, o pungă transparentă sau altele asemenea. Când tulpina este înrădăcinată, poate fi transplantată în pământ obișnuit pentru Fatsia.

Propagarea grasimii prin stratificare. Această metodă este cel mai adesea folosită dacă planta mamă a crescut, este expusă și este timpul să o întinerim. Pentru a obține o tulpină cu drepturi depline dintr-o astfel de plantă este problematic. În acest caz, se face o incizie pe scoarța trunchiului gol cu ​​un cuțit, legat cu un sphagnum umezit cu mușchi, care la rândul său este acoperit cu un film. Filmul va păstra umiditatea timp de ceva timp, dar din când în când trebuie îndepărtat și starea mușchiului trebuie verificată, dacă este necesar umezirea acesteia. Un rezultat bun este dat prin umezirea mușchiului cu o soluție de orice stimulent rădăcină. Acest proces este de lungă durată și durează mai mult de o lună. Când rădăcinile apar și se dezvoltă bine în locul tăieturii, trunchiul de sub rădăcini este tăiat și plantat ca o plantă independentă.

Fatsia - frumusețe orientală cu frunze sculptate sub o umbrelă deschisă

Fatsia este o plantă care a fost îndrăgită de mult timp de grădinari. A câștigat popularitate specială la începutul secolului XX datorită faptului că crește rapid și se înmulțește cu ușurință. Acest frumos arbust cu frunze de iarnă se lovește cu frunze elegante netede, care arată ca frunze de arțar. Conform învățăturii Feng Shui, Fatsiya este capabilă să protejeze atmosfera pozitivă din casă..

Originea, speciile și soiurile Fatsia

Patria Fatsiei (Fatsia latină) este Japonia, deși în sălbăticie acest arbust perenă, care atinge 6 metri înălțime, poate fi găsit nu numai în „Țara Soarelui Răsărit”, ci și de-a lungul rezervoarelor din Taiwan și Coreea de Sud. Planta are frunze frumoase din piele, cu o formă rotunjită în formă de inimă, care în cele din urmă se disecă în 5-9 lobi. Frunzele sunt principalul său avantaj și motivul popularității sale uriașe. Inflorescențele-umbrele de culoare albă și galben verzui atrag prin rafinarea lor, deși nu au o valoare decorativă specială. În natură, fatsia crește în locuri umbroase și umede..

Fatsia aparține genului monotipic al plantelor dicotiledonate din familia Araliaceae (Fam. Araliaceae). O singură specie este cultivată în interior - Fatsia japoneză. Are un alt nume - Fatsiya Siebold. Planta a fost cultivată timp de aproximativ trei secole, dar a fost adusă în Europa mult mai târziu - la mijlocul secolului XIX.

Fatsia japoneză poate atinge o înălțime de 1,5 metri, crește destul de repede (aproape se dublează într-un an) și se înmulțește bine. Foarte populare sunt soiurile:

 • Pânză de păianjen (lovituri albe împrăștiate în tot frunzișul);
 • Variegata (frunzele de culoare verde închis sunt mărginite de dungi ușoare);
 • Annelise (nuanță aurie);
 • Murakumo Nishiki (culoare galben pal);
 • Tsumugi Shibori (are multe pete albe).

Nu mai puțin atractiv este Fatshedera Lizei, o plantă care apare ca urmare a traversării Fatsia și iedera. Acest hibrid are loburi de culoare verde închis și o tulpină lungă subțire (până la 5 m).

Este interesant! Fatsiya japoneza poate absorbi și arunca toată negativitatea din casă, creând astfel o atmosferă caldă, liniștită și confortabilă.

Fatsia este uneori numită aralia, deși fatsia este o plantă de interior, iar aralia este o plantă perenă de grădină. În sălbăticie, există astfel de tipuri de aralie: manciurică, continentală, în formă de inimă. Aceasta din urmă (Aralia cordata) este cea mai apropiată în aparență de Fatsia. Aceasta este o plantă erbacee cu frunze bifide pinnate pe tulpini lungi. În natură, poate fi găsit pe poiană, margini de pădure doar pe Sakhalin și Insulele Kuril. Rădăcinile de Aralia sunt utilizate în scopuri medicinale - preparatele medicale sunt făcute pe baza lor.

Galerie foto: Soiuri Fatsia

Cerințe de retenție pentru grasimi

Fatsia este udată cu apă moale și decontată la temperatura camerei. Întrucât floarea iubește umiditatea ridicată, trebuie pulverizată cu apă o dată pe zi (30 ° C), pusă sub un duș cald și șterge frunzele cu un material moale. Astfel de proceduri sunt efectuate în perioada de primăvară-vară. Fatsii variați sunt mai pretențioși în ceea ce privește iluminatul și căldura. Chiar și în perioada rece de odihnă, au nevoie de o temperatură de cel puțin 16 ° C.

Iarna, planta este plasată într-un loc mai rece, dar destul de luminat. Pentru mulți grădinari, este extrem de dificil să găsești condiții potrivite. În acest caz, desigur, nu puteți face fără a evidenția. Cea mai bună opțiune este instalarea lămpilor fluorescente albe reci.

Pentru Fatsia, 6–8 ore de iluminare artificială pe zi sunt suficiente.

Tabel: Condiții de creștere a grasimilor

Condiții de creșterecerinţe
Toamnă iarnăPrimavara vara
IluminatO iluminare bună sau o umbră parțială. Teama de a nu fi direct
razele de soare
Umiditatea aeruluicincizeci%60-75%
Temperatura10-15 ° C18–22 ° C
UdareaModerat - 1 dată pe săptămânăAbundant - de 2 sau 3 ori pe săptămână
Top dressingDispărutO dată pe săptămână cu îngrășământ pentru plante ornamentale cu frunze

Transplant de plante

Floarea este transplantată în primii doi ani de viață o dată pe an, apoi - o dată la trei-patru ani. După achiziție, Fatsia trebuie, de asemenea, transplantat pentru a înlocui vasul de plastic cu unul de lut și pentru a schimba substratul. Ghiveciul de lut este selectat cu un diametru mai mare decât sistemul de rădăcini al florii cu 3-4 cm și cu 5 cm mai adânc decât fostul ghiveci, întotdeauna cu găuri de scurgere.

Dacă există o singură gaură, puteți mai găuri câteva pentru a nu se uda prea mult.

Porii dintr-un vas de lut vor contribui la evaporarea rapidă a umidității. Este necesară o capacitate mai profundă, astfel încât rădăcinile Fatsiei să nu crească în găuri și să nu sufere în timpul transplantului.

1/3 din vas este umplut cu drenaj (lut expandat). Un amestec adecvat de sol poate fi preparat independent, luând sol de gazon, sol compost, turbă și nisip grosier în proporție de 2: 1: 1: 1. Dacă este necesar, puteți tăia sau rupe vasul, respectând măsurile de siguranță. Vasul este așezat într-o tigaie cu pietriș umed pentru a împiedica uscarea solului..

Dacă găsiți pete putrede pe rădăcinile unei flori, îndepărtați-le imediat cu un cuțit dezinfectat și tratați cu lemn zdrobit sau cărbune activat. Scoateți cu atenție rădăcinile care au încolțit în găuri, deoarece fatsia răspunde dureros la deteriorarea lor - frunzele pot pierde turgor.

Atunci când o plantă adorme în timpul transplantului, gâtul rădăcinii este lăsat neprevăzut. Solul este ușor compactat. Apa prima dată din abundență, apoi timp de o săptămână pe măsură ce stratul superior se usucă.

Video: transplant de grasimi

Fatsia de podă înflorită

Aralia interioară înflorește în cazuri rare. Înflorirea durează din iunie până în august. Flori - umbrele deschise sunt colectate în inflorescențe paniculare și nu diferă într-un aspect decorativ, dar atrag prin aroma lor delicată. Toamna, planta este înrădăcinată cu fructe mici de albastru închis..

Tăierea fatsiei se face de obicei o dată după transplant, pentru a forma coroana plantelor tinere. Doar plantele tinere sunt tăiate în primii 3 ani de viață. La exemplarele mai vechi, orice tăiere înrăutățește aspectul și face planta mai puțin spectaculoasă. Mai exigent pentru tunderea Fatsheder, care este tăiat de 4-5 ori pe an. În plus, pentru a determina forma plantei faceți pensete (ciupind vârful). Această procedură trebuie tratată cu precauție: atingerea frunzelor unei flori poate provoca o reacție alergică..

Fatsia, în majoritatea cazurilor, nu are nevoie de sprijin. Se întâmplă când frunzele lente sunt așezate pe barele de distanțare, astfel încât acestea să devină din nou rezistente. Pereții casei pot servi drept suport pentru plantă..

Fatsia împodobește adesea pereții unei case

Cel mai adesea, suportul este selectat pentru fatsheder, deoarece această plantă are un trunchi lung și subțire. Stâlpii, grătarele, arcadele, vitrinele servesc ca suport pentru aceasta..

Tabel: remedierea erorilor de îngrijire a grasimilor

Ce se întâmplă cu plantaCe să faci pentru a remedia situația
Frunze tinere îngălbenite
 • Reglați udarea (apă numai cu apă stătătoare),
 • prevenirea proiectelor,
 • creșteți iluminatul.
Wither frunzeReglați udarea astfel încât să nu existe revărsare sau uscare.
Frunzele devin palideReglați iluminatul astfel încât să nu lipsească sau să existe exces de lumină.
Frunzele sunt uscate
 • Creșteți udarea,
 • pulverizați regulat,
 • temperatura mai scazuta.
Pe tulpini era o acoperire gri,
frunzele întunecate
 • Îndepărtarea mecanică a zonelor deteriorate,
 • udare moderată,
 • respectarea temperaturii.
Frunzele mici nu cresc noi
 • Verificați dăunătorii,
 • ajustați alimentarea,
 • selectați substratul structurii dorite.
Frunze fragileCreșteți umiditatea aerului.
Frunze mărunțiteEvitați lumina directă a soarelui.

Dăunători și boli din Fatsia

Adesea, frunzele cochete din Fatsia suferă de acarieni de păianjen, fluturi albe, afide, thrips și insecte la scară. Adesea, paraziții pot fi neutralizați cu o soluție de săpun de rufe sau alcool. Pentru a face acest lucru, soluția este aplicată pe un burete moale și fiecare frunză este ștersă complet. Dacă dăunătorii au reușit să se înmulțească, atunci nu puteți face fără un insecticid.

Tabel: Insecticidele grase

Numele medicamentuluiConsumul de substanțe
Aktara1 g la 1 litru de apă
Actellic1 fiolă (2 ml) la 1 litru de apă
Karbofos5 g la 1 litru de apă

Apa pentru soluție este luată caldă (25 ° C).

Atenţie! Când lucrați cu insecticide, nu uitați să luați măsuri de siguranță: pulverizarea într-un spațiu nerezidențial, verificați bine duzele pulverizatorului pentru a preveni scurgerile, purtați mănuși și ochelari de siguranță.

Este mult mai rău dacă infecțiile fungice și virale sunt cauza stării precare a araliei interioare. Deseori provoacă moartea plantei.

Tabel: Boala Fatsia

boalăSimptomeMetoda de tratament
Putregaiul gri
 • Placă pudră pe partea inferioară a tulpinii,
 • frunze maro închis.
 • Limitați udarea,
 • îndepărtați toate locurile deteriorate.
antracnozaMarginile frunzelor se usucă
 • Limitați udarea;
 • reglați temperatura;
 • îndepărtați toate frunzele deteriorate, tratați punctele tăiate cu o soluție de permanganat de potasiu sau carbon activat zdrobit;
 • dacă zona afectată este mare, atunci pulverizați cu Bactofit sau Fitosporin o dată la 7 zile timp de trei săptămâni.

Cresterea grasimilor

Cultivarea grasimii din semințe este o metodă mai puțin costisitoare și consumatoare de timp. În cele mai multe cazuri, semințele sunt cumpărate, deoarece înflorește și dă roade doar în seră. Dacă ați cumpărat semințe, încercați să semănați, fără a pune capăt până anul următor, deoarece își pierd rapid germinarea. Cel mai bun moment pentru însămânțare este primăvara, când poți face fără a evidenția varza. Creșterea grasimii constă în următorii pași:

 1. Semințele se înmoaie două zile în apă la temperatura camerei. Dacă există un compresor pentru acvariu, atunci îl puteți pune acolo pentru a satura apa cu oxigen. În acest caz, sunt suficiente 10-12 ore de înmuiere.
 2. Substratul este preparat ușor și liber - turba și perlitul în raport de 1: 1. Dacă luați nisip, sterilizați-l într-o „baie de apă” sau calcină în cuptor. Pentru a preveni putrezirea răsadurilor, este necesar să luați o oală cu găuri. În același scop, drenajul este așezat în partea inferioară.
 3. Semințele sunt distribuite uniform pe sol cu ​​0,5 cm și stropite cu un strat subțire de nisip. Recipientele sunt acoperite cu sticlă sau peliculă, astfel încât umiditatea să nu se evapore și să se pună într-un loc întunecat pentru germinare. Semințele cresc la o temperatură de 13-15 ° C.
 4. În aproximativ o lună, vor apărea răsaduri, iar containerele cu răsaduri vor fi transferate într-o temperatură mai caldă de 15-18 ° C și într-un loc iluminat unde lumina solară directă nu pătrunde.
 5. Răsadurile de murat se fac când apare a treia frunză adevărată. Temperatura scade la 10-15 ° C. După șase luni, când plantele mici devin mai puternice, acestea, împreună cu o grămadă de pământ, sunt transplantate în ghivece de 8-11 cm înălțime cu un substrat nutritiv..

Există, de asemenea, o metodă vegetativă de propagare a frumuseții orientale - butași apicali sau tulpini și stratificare aeriană:

 1. Tăierile tăiate cu lungimea de 10-15 cm cu un instrument steril (cuțit sau pruner).
 2. Secțiunile sunt praf cu sulf sau carbon activat..
 3. Plantat în nisip umed, înmuiat în prealabil timp de 3 ore într-o soluție de stimulent radicular (Charkor, Heteroauxin).
 4. Recipientele sunt acoperite cu folie de plastic pentru a crea un efect de seră. Tăierile germinează la o temperatură de 25 ° C și lumina împrăștiată.
 5. După o lună, rădăcinile apar pe butași, care sunt plantați în amestecul de sol finisat. Lutul expandat este plasat și în ghivece..

Video: Creșterea grasimilor

Dacă planta are un aspect inestetic (trunchiul este gol, frunzele se usucă și se ridează), ar trebui să i se acorde o a doua viață prin propagarea prin stratificarea aerului. Pentru a face acest lucru, trebuie să:

 1. La începutul primăverii, faceți o incizie mică pe trunchi.
 2. Puteți introduce o potrivire în locul tăieturii, astfel încât piesele tăiate să nu se închidă.
 3. Incizia este presată de Kornevin, iar mușchiul umed este așezat pe portbagaj și învelit cu un film.
 4. După formarea rădăcinii, lăstarul este tăiat cu 3 cm sub sistemul de rădăcini și transplantat în sol nutritiv.
 5. Partea inferioară poate fi udată și așteptați lăstari noi, sau puteți experimenta și încerca să plantați iederă pe trunchi.

Recenzii de flori

Când crești Fatsia, trebuie să fii atent la udare. O singură uscare a comelor de pământ duce la scăderea frunzelor. Puteți îndrepta frunzele doar cu ajutorul unei pieptene.

caramelă

https://forum.bestflowers.ru/t/fatsija-fatsia-japonica-aralija-japonskaja.2272/

Fatsia este foarte iubitoare de lumină. Am cumpărat-o pe a mea la sfârșitul lunii octombrie, stă pe frigider lângă fereastră și în urmă cu aproximativ o lună și jumătate am făcut ceva ca un incubator deasupra acestui loc cald: am atașat un fundal. Deci Fatsia a inundat din toate rinichii posibili și imposibili. Mă tem că va cădea în curând. Dar deja am hrănit-o încet Ideal o dată...

pasărea Colibri

http://homeflowers.ru/yabbse/index.php?showtopic=4625/

Fatsia - aceasta este prima mea experiență în îngrijirea plantelor de interior. În acest timp, copacul a crescut mare, aproximativ 1,5 metri. Frunzele erau verzi, frumoase, neobișnuite. Am fost fericit ca un copil, am avut grijă, am șters fiecare frunză. Apropo, această plantă este foarte rezistentă și este considerată una dintre cele mai iubite și populare plante de interior. Fatsiya, așa cum ați observat deja din nume, provine din Japonia și poate atinge un marcaj de cinci metri. Arborele adoră foarte tare locurile răcoroase, în apartamentul meu nu am găsit un astfel de loc, pentru că, în cele mai multe cazuri, păstrez flori pe pervaz, și există radiatoare de încălzire peste tot. Fatsia mea stătea pe podea, lângă fereastră. Eu ud Fatsia foarte puțin, mai ales vara trebuie să mențineți planta umedă constant. În fiecare an trebuie transplantat sau, cum se spune, întinerit. Dacă nu se face acest lucru, atunci frunzele vor crește mici și urâte și, în cel mai rău caz, poate rămâne o tulpină goală. Și datorită faptului că aerul din apartamentul meu este uscat, umidificatorul este constant în camera copiilor, frunzele se rup în mod constant și vârfurile sunt adesea maronii. Am cumpărat un medicament special pentru fertilizarea plantelor Orton Rost și nu prea a ajutat. În general, din copacul uriaș mai am un proces mic, pe care l-am plantat din nou.

Carpowayulia

http://otzovik.com/review_62705.html/

Era un tufiș superb care începu brusc să se ofileze, frunzele se usucă, cad, în groază generală. Apoi am descoperit (așa cum credeam) motivul acestui comportament al plantei.... un acarian de păianjen. L-am discutat pe Fatsyu de la această bătaie - și se pare că planta a început să prindă viață..... au apărut noi frunze, toate astea... dar în curând, am observat că frunzele se uscau chiar în faza de „desfășurare”, ca să zic așa... nu am dezvăluit motivul. Frunzele se usucă și se usucă.... Planta a stat mai întâi pe o fereastră strălucitoare, dar nordică, apoi s-a mutat la fereastra de sud cu umbrire.... nimic nu a ajutat....
Acum planta crește în biroul de pe fereastra de vest. Nu strălucește cu pufos și frumusețe, dar în principiu crește... nu mai usucă frunzele.
Udarea cu apă decontată o dată pe săptămână.... în zilele călduroase de vară de 2 ori pe săptămână. Top dressing primăvară-vară (ocazional, pentru că la birou nu există mai ales timp pentru a face acest lucru). Asta e tot.
Solul ei pentru palme + jumătate universal.

barsuchok

https://iplants.ru/forum/index.php?showtopic=17320/

O filială din Fatsia mi-a fost dată cu mult timp în urmă cu 5 ani. Am înrădăcinat-o și planta a intrat în creștere. Dar anul viitor a încetat să crească. Am așteptat anul acesta, fără rost... În al treilea an l-am transplantat din nou și creșterea a reluat. Dar anul următor totul s-a oprit din nou și nici aici, nici acolo. Și primăvara trecută au apărut din pământ noi crenguțe. Și acum, mai mulți muguri au fost deja conturați pe portbagaj și, fără a aștepta primăvara, unii dintre ei au lansat deja o frunză mică.

Vesta

http://www.floralworld.ru/forum/index.php?topic=1889.0/

În ciuda unor pretențiozități la plecare, Fatsia a câștigat inimile multor iubitori de flori. Deși nu este recomandat pentru utilizarea în florarium (poate îneca plantele vecine), o cadă cu o floare va arăta întotdeauna spectaculos în interiorul tău.

Fatsia japoneză - îngrijire la domiciliu

Fatsia japoneză (Fatsia japonica) este populară în rândul iubitorilor de plante de interior, deoarece se potrivește aproape oricărui interior. Se înmulțește ușor și cu o îngrijire corespunzătoare crește o tufă frumoasă cu o coroană șic. Caracteristicile acestei flori de casă, cele mai interesante soiuri, reguli pentru îngrijirea unui apartament sunt descrise în detaliu mai jos..

Cum arată japonezii Fatsiya, la ce familie

Fatsiya Japanese aparține genului Fatsiy. Familia este Araliaceae, care include plante de arbust și lianike. Prezintă frunze mari verzi și o lungime semnificativă a tufelor..

Extern, planta este foarte asemănătoare cu castanul. Uneori se numește acasă în Japonia: „castan de casă”, „castan japonez”. Pentru un astfel de nume, planta datorează frunzele sale frumoase. Seamănă foarte mult cu castanele, doar ca dimensiuni mult mai mici.

Pețiolele sunt destul de lungi. Frunzele mari sunt amplasate pe ele, atingând aproape 30 cm în diametru. Înregistrarea în sine nu este complet solidă. Este format din 5 sau 8, și uneori 9 lame. Nu este o coincidență faptul că Fatsia din japoneză înseamnă „opt”, deoarece tocmai sunt atât de multe lame pe care o frunză de plantă le are cel mai adesea. În general, o lamă a frunzelor seamănă cu o elipsă sau cu o inimă.

Pentru trimitere! Fatsia este un gen de plante în cadrul căruia a fost izolată o singură specie care poate fi cultivată acasă..

Specificațiile de culoare sunt foarte diferite. Există atât forme monocrome, cât și variante variate. Pot exista crestături și crestături de-a lungul marginilor celor mai bizare și diverse forme..

Arbust înalt cu formă de frunze rafinată

În dimensiune este mai mult de un arbust. Dar tulpina este destul de subțire, deși atinge 1 metru (maximul înregistrat este de 2 metri). Într-o plantă Fatsia, floarea nu are aceeași atracție ca frunzele. Inflorescențele sub formă de umbrele de la albicioase inconsciente sau mai multe flori verzui sunt, de obicei, tăiate de sapa, înainte de înflorire.

Dacă părăsiți inflorescențele, după un anumit timp în locul lor, puteți găsi fructe de albastru albastru-albastru, chiar violet. Semințele nu se întunecă întotdeauna în ele, deci nu este nevoie și sens să le lase în scopul reproducerii.

Inflorescențe de umbrele sub formă de umbrele

Soiuri comune

Fatsia japoneză este destul de diversă. Există aproximativ o duzină de soiuri care sunt cultivate în scopuri decorative în interior..

 • În primul rând, se distinge soiul de păduchi Fitzheder. Planta este de remarcat prin faptul că este un hibrid interesant de iederă obișnuită și arbuști. Drept urmare, proprietarul poate obține o viță de vie de cinci metri. Diferența sa avantajoasă este că este totdeauna verde, culoarea frunzelor poate fi cea mai bizară și interesantă. Florile sunt mici și nescrise.
 • Fatsia cultivar Moseri (Mazeri) crește foarte lent. Arbustul în sine este cascador, dar coroana frunzelor este foarte groasă și atractivă. Planta este destul de capricioasă, deoarece necesită respectarea unui regim de temperatură constant, umiditatea. Pentru mulți dintre Fatsia Mazeri este dificil să mențină parametrii optimi de microclimat.
 • Soiul Samurai, prin contrast, este o plantă foarte înaltă. Acesta atinge 1,5 metri înălțime. Frunzele arată foarte atractive datorită formei speciale în formă de stea și strălucirii caracteristice..
 • Fatsia Spider Web, cu o îngrijire corespunzătoare într-un mediu acasă confortabil, pare foarte neobișnuit. Frunzișul are o înflorire misterioasă albicioasă care seamănă cu o pânză. Coroana în sine este sferică, destul de mare. Ajunge în unele cazuri în diametru de o jumătate de metru.
 • Varietatea de Fatsia Variegata este interesantă pentru frunzele care sunt aranjate în spirală cu privire la tulpină. De asemenea, culoarea lor atrage atenția - este verde saturat cu pete delicate de cremă mată, pete. Pete albe în jurul marginilor.

Soiuri Fatsia Moseri

Fatsia japoneză - Îngrijire la domiciliu

Nu ar fi adevărat să scrie că pentru o plantă precum fatsia, îngrijirea la domiciliu este simplă. Este necesar să se respecte nu numai regimul de temperatură, ci și umiditatea optimă. În caz contrar, diferite boli așteaptă Fatsia..

Cel mai bun pentru japonezii Fatsia este considerat o atmosferă caldă. Conform regulilor de îngrijire, temperatura medie care trebuie respectată acasă ar trebui să se situeze la aproximativ 19 grade.

Cu siguranță temperatura nu trebuie să depășească +21 și să fie sub nivelul de +17 grade, altfel Fatsia se înrăutățește, se îngălbenesc rapid.

În condiții interioare, floarea trebuie să fie într-un loc ușor umbrit. Acest lucru se datorează faptului că Fatsia nu tolerează expunerea la lumina directă a soarelui..

Cea mai bună cale de a ieși este să orientați floarea în partea de nord. Pe ferestrele sudice va exista o nevoie suplimentară pentru a umbri fatsiya.

Pentru respectarea corectă a regimului de apă, este necesar să se evalueze solul superior. Imediat ce începe să se usuce, este necesar să udăm planta.

Umiditatea excesivă în floarea interioară nu tolerează bine. Fatala pana la fatalitate si uscare. Prin urmare, sunt necesare găuri de scurgere, dar nu sunt paleți adânci..

Pentru a menține îngrijirea corespunzătoare pentru o plantă de interior atât de capricioasă precum Fatsia, este recomandat să ștergeți foile cu un burete umed.

Atenţie! În zilele călduroase, la temperaturi ridicate, planta este pulverizată cu apă caldă.

 • Umiditate

Având în vedere că patria tuturor plantelor aralia este tropica și subtropica, umiditatea trebuie menținută la un nivel ridicat. Prin urmare, este foarte important să pulverizați planta, precum și să ștergeți periodic frunzele cu apă caldă. De asemenea, este necesar pentru prevenirea diferitelor boli..

Amestecul ideal pentru Fatsii conține pământ, turbă și nisip. Ei trebuie să fie prezenți în cantități egale. Soddy sau frunze ales.

Atenție la indicele de aciditate - nu trebuie să fie mai mic de 5,0 și nici mai mare de 7,0 pH.

Planta răspunde recunoscător la îngrășăminte. Principalul lucru este să nu exagerați. De exemplu, în timpul iernii, dressing-ul nu este deloc necesar. Dar vara, o dată pe săptămână, puteți adăuga îngrășăminte organice.

 • Caracteristici de îngrijire de iarnă, perioada de odihnă

Iarna, aveți grijă de plantă mai atent. Iluminarea suplimentară este necesară cu lămpi fluorescente sau fluorescente.

Atenţie! Regimul de temperatură se schimbă oarecum - este mai bine să rezistați la valori care nu depășesc +16 grade.

 • Tunderea

Prinderea vârfului lăstarilor ajută ramura plantei. Aceasta păstrează forma necesară frumoasă a coroanei arbustului..

Planta tolerează ciupirea. Prin urmare, tăierea se poate face de mai multe ori pe an..

Cum se propagă floarea interioară Fatsiya japoneză

Există trei moduri. Fiecare dintre ele este convenabil în felul său și are avantaje și dezavantaje..

Germinarea semintelor

Principala condiție pentru implementarea acestei metode de reproducere este integritatea și păstrarea semințelor. Trebuie să aibă o germinare bună.

Mai întâi trebuie să alegeți substratul potrivit. Pentru a face acest lucru, luați o parte din sol, o parte din nisip și o parte din gazon. Acesta va fi substratul nutritiv pentru Fatsia. Trebuie introdus în recipiente și bine umezit..

Fatsia reproduce cu ușurință

Semințele sunt luate mari, întregi. Sunt semănate rar, apoi acoperite cu un strat subțire de pământ cu frunze. Recipientele sunt lăsate într-un loc cald, acoperite cu o peliculă (se poate folosi sticlă).

Când plantele încolțesc și apar 2-3 frunze pe ele, încep procesul de scufundare. Următoarea etapă este plantarea plantelor separat într-un ghiveci..

Tăierile înrădăcinate

Dintre metodele de propagare vegetativă, cea mai frecventă folosind butași. Partea superioară a plantei este tăiată primăvara. Butașii ar trebui să aibă în continuare muguri umflați, de preferință în cantitate de 3. Pentru viteză, îi puteți trata cu un accelerator de creștere special.

Un amestec de turbă și sol este introdus într-un recipient. Puteți adăuga și ceva nisip acolo. Tulpina finită este consolidată în acest sol, de preferință adâncimea de 2 cm. Temperatura optimă este de +26 de grade.

Atenţie! Pentru a crea un efect de seră, un recipient cu mâner este acoperit cu un borcan.

Când tragerea se rădăcină, puteți planta o plantă nouă într-un ghiveci separat.

Aerul zăcea

Creșterea cu următoarea metodologie durează mai mult și este mai dificilă. În același timp, este rentabil și eficient..

Mai întâi trebuie să găsiți două noduri vecine mai aproape de vârf. Pe tulpină se face o incizie superficială orientată vertical.

Înveliți-l cu mușchi umed. Este mai bine dacă este umezită cu fitohormoni sau alți stimulenți de creștere. Puteți fixa mușchiul pe trunchi cu folie. Alternativă - film înfundat.

Principala condiție este de a preveni uscarea mușchiului. Undeva după 30-60 de zile, rădăcinile apar la locul inciziei. După 30 de zile, este deja posibil să tăiem planta sub nivelul rădăcinii și să transplantăm. Astfel planta Fatsia este întinerită.

Transfer

Momentul ideal pentru transplantarea Fatsia este sfârșitul primăverii sau chiar începutul verii. Se crede că multiplicitatea ideală este de 1 dată în 2-3 ani.

Cu transplanturi mai frecvente, riscul de deteriorare a sistemului radicular depășește nevoia și beneficiul.

Necesitatea transplantului este determinată de găurile de drenaj. Dacă rădăcinile au pătruns în ele, atunci este timpul să transplantăm castanul japonez.

Noul container trebuie să fie cu 5 cm mai mare decât cel precedent. O plantă este așezată acolo, care a fost zdruncinată cu grijă de solul vechi, a tăiat rădăcinile bolnave sau putrede.

Boli și dăunători

Pentru o astfel de plantă de spirit, precum Fatsia, îngrijirea la domiciliu necesită constant și minuțios. Nerespectarea poate duce la diverse boli și probleme..

Scalpul cade rapid pe o plantă vulnerabilă. Este foarte dificil să eliminați paraziții. În exterior, acestea sunt tuberculi maronii pe frunze, mai aproape de „vene”. Se atașează de frunză, se hrănesc cu sucuri și infectează bacteriile. Ca urmare, foaia devine la început mai puțin elastică, apoi devine galbenă și se usucă. Planta în sine încetează să înflorească, începe să doară. Dacă nu faceți nimic, în consecință, Fatsia va muri..

Acarianul de păianjen este un alt dăunător care poate fi găsit pe frunzele și tulpinile din Fatsia, cu aer insuficient umezit în casă. Frunzele sunt învăluite în stânci albe lipicioase - un semn sigur al prezenței parazitului. După un timp, frunzele se îngălbenesc, se usucă și cad, acoperite cu pete maro închise..

Pentru trimitere! Pentru a controla insectele, folosiți insecticide sistemice, care pot fi găsite în magazinele din grădină.

Semne și superstiții

În japoneza veche, numele plantei înseamnă „opt”. Aceasta se referă la numărul de lame de pe o frunză. Acest nume al florii nu are altă semnificație.

Acasă, japonezii sunt convinși că floarea protejează casa de spiritele rele. Astăzi, Fatsia este folosită în încăperile unde există, evident, multă energie negativă. Ajută să scapi de gândurile neplăcute, negative. Dacă credeți observațiile și credințele, frunzele castanului japonez absorb toată negativitatea și toate vibrațiile sumbre.

Dacă în familie există conflicte, certuri dese, scandaluri, Fatsia japoneză liniștește gospodăria. Ea aduce calm, înțelegere în casă..

Castanul japonez este o floare de spirit. Dar cu o grijă adecvată, arată foarte profitabil și completează orice soluție interioară. Este importantă prevenirea bolilor, astfel încât planta să nu moară pe neașteptate..

Spectacular Fatsia: Îngrijire la domiciliu

Fatsia este o floare elegantă, cu „păr” luxos de frunze, capabilă să captiveze inima oricărui cultivator.

Și nu este de mirare, pentru că această plantă cu creștere rapidă și foarte eficientă curăță și casa de energie negativă.

Este suficient să stăpânești principiile de bază ale îngrijirii pentru Fatsia - iar ea se va stabili în casa ta mult timp.

Aralia este perfectă pentru grădinarii care adoră să petreacă mult timp în grădina lor preferată.

Tipuri de Fatsia

Un nativ din Japonia, ale cărui frunze sunt surprinzător de similare cu arțarul sau castanul, se numește Fatsia sau Aralia, iar în latină sună ca Fatsia sau Aralia. Această plantă veșnic verde aparține familiei Araliev.

Frunzele de grasime sunt principalul sau decor. Sunt monofonice sau variegate, în timp ce florile din Fatsia sunt destul de lipsite de claritate. Toată diversitatea speciilor din Fatsia poate fi reprezentată după cum urmează:

Fatsia Japonica, denumirea latină pentru Fatsia japonica, este cea mai populară specie, dând naștere la multe altele. Este un arbust care atinge 1 sau 2 metri înălțime, cu frunze lucioase de până la 30 cm în diametru.

Au crescut mai multe soiuri de Fatsia japoneză:
Argentei marginatis este o specie stufoasă ale cărei frunze sunt mărginite de o dungă albă. Aurei marginatis - aspect stufoasă, cu frunze decorate cu margine galbenă. Moseri - un aspect foarte compact, cu frunze mari dintr-o nuanță verde suculentă.

Fatsia sau Aralia Care

Grija pentru flori interioare Fatsia necesită o cantitate minimă de lumină. Dar această aralie este foarte pretențioasă pentru udare și umiditate..

Merită cel puțin o dată să usuci solul într-un ghiveci sau să-l exagerezi cu udare, iar planta își va pierde imediat forma sau chiar se va îmbolnăvi. Dar acest lucru nu înseamnă că este imposibil să fii de acord cu Fatsia - trebuie doar să te obișnuiești cu ea și să înveți să înțelegi de ce are nevoie.

Este foarte important să ne amintim că toate părțile Fatsiei conțin substanțe toxice. Toate operațiunile de plantare și îngrijire a plantelor trebuie făcute cu mănuși de cauciuc.

De asemenea, nu strică să plasați Fatsia în locuri care nu sunt accesibile copiilor și animalelor de companie.

Selectarea locației și iluminarea

Fatsia este remarcabilă pentru faptul că nu este capricios pentru iluminat. Poate fi așezat atât în ​​umbră parțială, cât și în lumină.

Cu toate acestea, formele cu frunze variegate necesită puțin mai multă lumină decât omologii lor simpli. De asemenea, este necesar să înțelegem că la umbră creșterea lăstarilor încetinește.

O locație ideală este o fereastră spre vest sau est. Pentru sănătatea Fatsia este foarte important să ventilați camera mai des. Vara, planta nu va fi rănită de faptul că este în aer curat, ci de umbrire obligatorie de la soarele înfiorător.

Primăvara și vara, temperatura cea mai bună pentru Fatsia este cuprinsă între +18 și +22 ° C. Toamna și iarna, planta poate fi păstrată atât într-o cameră caldă, cât și în una rece, cu o temperatură de +10 până la +15 ° C. Dacă există posibilitatea de iluminare suplimentară, este de preferat să păstrați fatsia caldă și, în caz contrar, rece.

Udare și umiditate

Când udăm Fatsia, cel mai important lucru este regularitatea. Dacă cel puțin odată ce viermele de pământ este exagerat, frunzele plantei se ofilesc. Revenirea lor la poziția inițială este posibilă numai cu ajutorul suporturilor.

Vara, Fatsia trebuie udată din abundență și imediat după uscarea stratului superior. Toamna, udarea este necesară din ce în ce mai puțin. În timpul iernii, cu conținut răcoros, este necesar să udăm Fatsia foarte slab, dar fără a aduce pământul la uscat într-un vas.

Dacă Fatsia petrece iarna caldă, udarea nu se reduce atât de mult. Cu toate acestea, dacă udarea pare excesivă pentru plantă, frunzele ei își vor pierde forma și vor cădea. Prea puțină udare, pe de altă parte, va duce la vârfurile frunzelor uscate..

Fiind o plantă ornamentală de foioase, Fatsia are nevoie de umiditate ridicată și pulverizare regulată. De asemenea, pentru a umezi frunzele, o cârpă sau un burete înmuiat în apă este perfectă. Un duș cald este un alt mod de a-i oferi Fatsia cea mai bună formă..

În timpul iernii, pulverizarea trebuie redusă, iar la păstrarea la rece trebuie oprită complet. Este foarte important să folosiți apă moale decontată pentru irigarea și hidratarea Fatsia..

Aloe vera, o plantă valoroasă pentru sănătate, va fi întotdeauna la îndemână dacă respectați regulile simple pentru îngrijirea acesteia..

Transfer

Copii tinere de Fatsia trebuie transplantate în fiecare primăvară, în timp ce adulții - o dată la doi sau trei ani. Este important să ne amintim că această plantă are nevoie de un drenaj bun din lut expandat - ar trebui să ocupe cel puțin o treime din ghiveci. Fatsia poate fi cultivată cu succes și în hidroponie..

Solul transplantat de grasimi poate fi cumpărat într-un magazin sau format independent de următoarele componente:

 • 2 părți de teren gazon;
 • 1 parte de teren humus;
 • 1 parte turba;
 • 1 parte nisip grosier.
conținut ↑

Tunderea

Pentru ca fatsia să se formeze sub formă de tufă luxuriantă, este necesar să ciupiți lăstarii unei plante încă tinere. Tunderea lăstarilor în exces va ajuta, de asemenea, pentru o mai bună ramificare..

Top dressing

Se recomandă ca Fatsia să fie fertilizată de la începutul primăverii până la toamnă la fiecare 10 zile. Un îngrășământ ideal pentru ea ar fi un îngrășământ organic sau mineral destinat plantelor ornamentale și de foioase. Iarna, nu trebuie să hrăniți planta.

Ameliorarea

Fatsia este capabilă să se reproducă prin astfel de metode.

Tăieri apicale, pe care există mai mulți muguri noi. Radacinați-le trebuie să fie primăvara într-un amestec umed de turbă-nisip.

La o temperatură de aproximativ +25 ° C, în seră sub formă de borcan de sticlă și ventilează de două ori pe zi, ceea ce creează condiții excelente pentru înrădăcinare.

În continuare, trebuie să plantați butașii în ghivece separate. Din ele cresc plante mici, acoperite cu frunze dense..

Prin stratificarea aerului în cazul în care Fatsia a pierdut frunzișul și trunchiul său este gol. Pentru a reînnoi planta, primăvara trebuie să faceți o incizie pe trunchi, apoi înfășurați-o cu mușchi înmuiat cu fitohormoni și fixați-o pe toate cu un film.

În loc de fitohormoni, puteți utiliza o soluție: 1 g de îngrășământ complex pentru un litru de apă. După câteva luni, timp în care trebuie să mențineți mușchiul umed, rădăcinile vor apărea din incizie.

Două luni mai târziu, trebuie să tăiați partea superioară a Fatsiei de sub site cu rădăcini noi și să puneți într-un vas separat. Ciotul rămas trebuie tăiat aproape la rădăcină. Dacă îl udă sau îl acoperi cu mușchi umed, după un timp va elibera lăstari noi și va forma din nou o tufă luxuriante.

Semințe, semănându-le în sol la o adâncime de aproximativ 1 cm și conținând la o temperatură de aproximativ +18 ° C. Răsadurile fortificate trebuie să fie plantate în ghivece separate și cultivate într-un loc unde este lumină de zi.

Boala Fatsia

Putregaiul cenușiu este o problemă frecventă a plantelor atunci când este păstrat la rece și la umiditate ridicată..

Putregaiul este localizat în partea inferioară a tulpinii, care este acoperit cu un strat pufos gri închis..

Pentru a salva planta, trebuie să îndepărtați părțile afectate de ciupercă și să îmbunătățiți condițiile plantei.

În condiții avansate, fungicidele pot fi folosite pentru a trata planta. La câteva zile după prelucrare, merită actualizarea completă a solului și dezinfectarea oalei.

Probleme frecvente ale plantelor

Dacă încălcați regulile de îngrijire a orhideelor, pot apărea semne de durere diferite asupra plantelor.

 • Frunze moi și înecate - udare în exces.
 • Frunzele se usucă și se rup - umiditate scăzută.
 • Frunzele ridurilor - arsuri solare sau umiditate scăzută.
 • Vârfurile frunzelor se usucă și se rup - udare minunată.
 • Frunzele îngălbenite cad - udare în exces.
conținut ↑

dăunători

În cazul în care îngrijirea unei plante de interior Fatsia nu este suficient de bună, ea este atacată de următorii dăunători: acarianul de păianjen roșu, thrips, whitefly, afhid, scutellum.

Paraziții se așează pe ambele părți ale frunzelor, care, la rândul lor, se ondulează și se îngălbenesc. Dăunătorii trebuie îndepărtați cu un burete săpun sau cu o cârpă. În cazuri avansate, tratamentul plantei cu Actellik vă va ajuta.

Inutil să spun, Fatsia este o frumusețe foarte capricioasă, pe care numai o florară foarte grijulie și zeloasă o poate îmblânzi. Cu toate acestea, după cum știți, „răbdarea și forța de muncă vor macina totul”, iar dragostea, atenția și îngrijirea la timp vor cuceri chiar și bătăi impulsive.

Și pentru cei mai curioși, vă sugerăm să consultați videoclipul Fatsia