Floare decembristă: îngrijire la domiciliu, reproducere, transplant. Bolile și tratamentul plantelor

Floarea este un Decembrist, el este un zygocactus, numit Schlumberger, poate fi găsit în colecția multor cultivatori de flori. Această plantă este nepretențioasă în natură și decorativă. În plus, înflorește înainte de Anul Nou, pentru care, de fapt, a fost numit. Îngrijirea la domiciliu, transplantul unei flori Decembrist, probleme de reproducere și creștere, precum și semne asociate cu planta - acest lucru și multe altele veți găsi în materialul nostru.

Descriere

Decembristul aparține unei familii numeroase de cactusi forestieri. În mediul natural, acest epifit poate fi găsit în pădurile tropicale din America de Sud, unde crește pe ramurile și rădăcinile copacilor. Zigocactus a fost introdus în țările europene la începutul secolului al XIX-lea și a câștigat instantaneu dragostea cultivatorilor de flori, datorită naturii sale capricioase și decorativității ridicate..

Zygocactus Schlumbergera este un arbust veșnic verde care atinge 30–50 cm înălțime. Are o coroană voluminoasă, formată din tulpini înecate. Lăstarii se formează din segmente asemănătoare cu frunze dense..

Cultura înflorește iarna, pentru care, de fapt, și-a luat numele. Mugurii de cactus se formează pe vârfurile tulpinilor. Pedunculi tubulari, cu mai multe niveluri, cu stamine lungi. Petalele sunt vopsite în roșu, alb, galben, violet și roz..

Datorită activității crescătorilor, s-au obținut multe soiuri de flori. Următoarele soiuri sunt deosebit de populare:

 • Decembrist Russeliana. Soiul se caracterizează printr-o creștere rapidă. Lăstarii lui ajung până la 80 cm înălțime. Frunzele sunt plane, fluturate la margini și vopsite în verde închis. Petale de pedunculi mari, ușor îndreptate spre vârfuri.
 • Decembrist Gertner. Arbust mare acoperit cu frunze dense, cărnoase. Pedunculi în formă de clopot pictate în culori saturate de portocaliu strălucitor.
 • Decembrist Bukley. Planta ajunge până la o jumătate de metru înălțime. Mugurii sunt mari, cu mai multe niveluri până la 8 cm lungime. Soiul se caracterizează prin înflorire lungă, care apare în noiembrie și se încheie în martie..

Dacă creați condiții confortabile, atunci iubirea acestor soiuri de zigocact va deveni decorațiunea colecției. Ceea ce confirmă următoarea fotografie cu floarea Decembristului.

Ingrijirea casei

Zygocactus nu poate fi numită o plantă fără pretenții, deoarece pentru a obține înflorire lungă și numeroși muguri din ea, trebuie să creați condiții confortabile pentru planta. Următoarele activități agricole vor ajuta în acest sens:

 • udare regulată, dar moderată;
 • pansament frecvent;
 • transplant periodic;
 • formarea coroanei;
 • prevenirea dăunătorilor și a bolilor.

De asemenea, este important să mențineți o anumită temperatură și umiditate în camera în care este cultivată cultura..

Iluminat

Zygocactus este fotofil, dar lumina solară directă este contraindicată. Plasați un ghiveci de flori lângă ferestrele de est sau de vest. Pe partea de nord, Decembristul va lipsi lumina, ceea ce îi va afecta decorativitatea..

Dacă ferestrele din apartament sunt orientate spre sud, puteți crește un animal de companie aici. Cel mai important, nu uitați să umbrați floarea după-amiaza. Pentru a face acest lucru, agățați tul sau tifonul peste oală.

Temperatura

Floarea Decembrist, îngrijirea la domiciliu pentru care analizăm, se referă la plante iubitoare de căldură. Și în timpul sezonului de creștere este indicat să mențineți temperatura în cameră la + 18... + 25 ° C. Dar în perioada inactivă care apare la floare din septembrie și durează până la sfârșitul lunii octombrie, trebuie să transferați oala într-o cameră răcoroasă, cu o temperatură de +15 ° C. În caz contrar, zigocactus nu va elibera muguri.

Udarea

Decembrist se referă la cactusi, dar spre deosebire de rudele sale, el are nevoie de udare regulată. În același timp, Schlumbergera nu tolerează prea multă umiditate, așa că tratați umiditatea cu responsabilitate. Udati floarea o data pe saptamana cand solul se usuca. În căldura verii, creșteți umidificarea și, odată cu apariția vremii reci, reduceți-o. Utilizați apa de irigare la temperatura camerei filtrată în orice moment..

Zygocactus în mediul său natural crește în pădurile tropicale, așa că trebuie să creeze un mediu similar acasă. Pentru a crește umiditatea din cameră, instalați un dispozitiv special lângă floare - un umidificator. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci așezați oala pe o paletă umplută cu mușchi umed. Și, de asemenea, de 1-2 ori pe săptămână pulverizați frunzele plantei cu apă caldă din sticla de pulverizare și ștergeți-le cu un burete umed de praf. Dă-ți animalului tău un duș cald cel puțin o dată pe lună.

Top dressing

Oferind îngrijire pentru floare Decembristului acasă, nu uitați de pansament. În primăvară, fertilizați zigocact la fiecare 30 de zile cu formulări complexe concepute pentru plantele cu flori. Folosiți doar jumătate din doza indicată în instrucțiuni. Vara, hrănește floarea de două ori pe lună. Zigocactus nu are nevoie de îngrășăminte toamna și iarna.

Formarea coroanei

Lăstarii decembristului cresc diferit, iar dacă doriți să dați coroanei de culoare o formă îngrijită, atunci nu uitați de formare. Pentru a face acest lucru, scurtați ramurile proeminente în afara oalei. Acest lucru va îmbunătăți, de asemenea, creșterea lăstarilor laterali și, de asemenea, va stimula depunerea viitoarelor muguri.

Amintiți-vă însă că tăierea segmentelor de zygocactus este strict interzisă. Din aceasta, se vindecă mult timp și poate chiar putrezi. Cum să scurtăm lăstarii în acest caz? Răsuciți ușor segmentele cu degetele. Organizați acest eveniment în fiecare an, după plante cu flori.

Transfer

Cu o îngrijire corespunzătoare, floarea Decembrist crește bine acasă și devine aglomerată în vasul vechi. În plus, în timp, planta extrage toți nutrienții din sol. Prin urmare, nu puteți face fără un transplant. Florile tinere organizează acest eveniment la fiecare 3 ani. Transplant zygocactus adult la fiecare 5 ani.

Înainte de a transplanta Decembrist, pregătiți substratul. Planta prefera solul liber, nu foarte fertil, iar solul universal pentru cactusi este potrivit pentru acesta. Dacă doriți să faceți singur un substrat, apoi amestecați următoarele componente în părți egale:

Înainte de a transplanta Decembrist în acest substrat, asigurați-vă că dezinfectați amestecul. Pentru a face acest lucru, încălziți-l în cuptor sau țineți-l peste abur. După dezinfectare, adăugați cărbune în sol (nu mai mult de 10% din volumul total de sol).

Rădăcinile zigocactului sunt superficiale, iar un vas larg, dar puțin adânc, este potrivit pentru el. Nu trebuie să plantați planta într-un recipient supradimensionat, deoarece într-un vas spațios rădăcinile florii putrezesc adesea. Alegeți un vas al cărui diametru este cu 2-3 cm mai mare decât precedentul.

Cum se transplantează

Începeți evenimentul la mijlocul sfârșitului lui decembrie. Atunci floarea este mai ușor să suporte stresul procedurii. Cum se transplantează Decembrist acasă:

 1. Turnați așchii de cărămidă, argilă extinsă sau pietricele ca drenaj în partea de jos a rezervorului de aterizare. Acest strat ar trebui să ocupe o treime din volumul oalei. Se toarnă un strat de centimetru de sol în drenaj.
 2. Scoateți cu atenție planta din ghiveciul vechi. Este indicat să umezim bine solul cu 3-4 ore înainte de eveniment, atunci este mai ușor să scoți floarea din recipient.
 3. Îndepărtați cu atenție solul vechi. Dacă doriți, puteți spăla rădăcinile Decembristului sub un curent blând de apă. Dacă există procese deteriorate sau deteriorate, apoi tăiați-le cu foarfecele și presărați locurile tăiate cu cărbune zdrobit.
 4. Pune floarea într-o oală nouă și întinde ușor rădăcinile.
 5. Umpleți golurile cu sol și atingeți ușor pereții containerului, astfel încât pământul să fie compactat.
 6. Toarnă puțină apă caldă și așezată peste pământ.

Prima dată după transplant, este recomandat să păstrați Decembristul într-un loc răcoros, în care lumina directă a soarelui nu cade. Când floarea „se îmbolnăvește” și eliberează frunze noi, rearanjează oala în locul ei obișnuit.

Pregătirea înfloririi

Zigocactus produce muguri numai dacă plantele sunt pregătite corespunzător pentru înflorire. Pentru aceasta, este important să oferim Decembristului cel puțin două luni de odihnă. Începeți pregătirea de la sfârșitul lunii august. În primul rând, transferați floarea într-o cameră cu o temperatură de +12. +15 ° C. Puteți să vă duceți animalul de companie pe balcon. Dar asigurați-vă că nu cade sub înghețul nopții.

De la începutul toamnei până în noiembrie, nu fertilizați floarea. În acest moment, apă-l abia după ce segmentele încep să crească. Pentru a vă hidrata, este recomandat să folosiți ceai slab preparat, și nu apă. Apoi, Decembrist va depune mai mulți muguri de flori. În noiembrie, întoarceți zigocactul într-o cameră cu o temperatură normală (+ 15... + 20 ° C). Creșteți treptat udarea și începeți să fertilizați.

În timpul înfloririi, Decembristului nu îi place nicio mișcare sau eveniment. Prin urmare, în timp ce zigocactul are muguri, încercați să nu deranjați plantele și nu rearanjați ghiveciul din loc. În caz contrar, mugurii vor cădea. Udați cultura ca de obicei în acest moment, dar refuzați să pulverizați.

Ameliorarea

Schlumbergera se propagă numai prin butași. Începeți evenimentul la începutul primăverii, când toți mugurii Decembristului au plecat. Puteți combina acest eveniment cu formarea coroanei.

Cum se propagă zygocactus:

 1. Pentru butași, selectați lăstari puternici cu 2-3 segmente și deșurubați-le cu mâna. Înainte de aterizare, asigurați-vă că le uscați timp de 2-3 zile.
 2. Umpleți vasele de 100-200 ml cu pământ cu aceeași compoziție ca și pentru plantele adulte.
 3. Turnați din abundență substratul și butașii plantelor în el la o adâncime de 1 cm.
 4. Acoperiți aterizarea cu folie sau pahar și puneți-l într-un loc în care lumina directă a soarelui să nu cadă.
 5. Mențineți o temperatură de + 15... + 20 ° C în apropiere de seră. Nu uitați să aerisiți plantarea zilnic și să pulverizați în mod regulat solul cu apă caldă din pistolul de pulverizare..
 6. Când butașii se rădăcină și devin mai puternici, îndepărtați adăpostul.

Șase luni mai târziu, transplantează plantele tinere în ghivece individuale până la jumătate de litru. În viitor, oferiți florilor îngrijirea obișnuită acasă. Reproducerea florii Decembristului, după cum vedeți, este un proces simplu. Principalul lucru este să urmați recomandările, iar butașii vor lua rădăcină.

Boli și dăunători

Zygocactus este o plantă cu imunitate puternică, dar cu erori de îngrijire, floarea Decembrist acasă se poate îmbolnăvi. În unele cazuri, este afectată de boli fungice, cum ar fi fusariul, fitomul sau tevatura târzie. Aceste boli apar numai la plantarea în solul contaminat. Prin urmare, substratul trebuie dezinfectat înainte de transplant. Dacă infecția a apărut deja, fungicidele, de exemplu, „Topaz” sau „Vitaros”, vor ajuta la vindecarea acesteia..

Oferind îngrijire pentru floare Decembristului acasă, nu trebuie să uităm că planta iubește umiditatea ridicată. În aer uscat, zigocactul este adesea atacat de dăunători, cum ar fi mâncărurile și acarienii păianjen. Pentru a scăpa de insecte, tratați planta cu un insecticid Actara sau Fitoverm. Amintiți-vă însă că aceste medicamente dăunează culturii. Prin urmare, este mai bine să preveniți apariția paraziților. Și pentru aceasta, asigurați-vă îngrijirea corespunzătoare a florii către Decembrist acasă.

semne

Decembrist a fost creditat de mult timp cu proprietăți magice pozitive și negative:

 • Se crede că zigocactul nu îi place bărbaților și nu este recomandat să crească femei singure.
 • Dacă Decembrist a înflorit în noaptea de Revelion, atunci anul viitor familia va avea noroc.
 • Dacă Schlumbergera a eliberat muguri în aprilie, merită să vă pregătiți pentru dificultăți financiare..
 • Zygocactus vede intenții rele. Dacă floarea are un aspect dureros, nu uitați cine v-a vizitat recent pentru a vizita. Poate că această persoană îți dorește să faci rău.

Și în sfârșit: zygocactus aduce noroc și bogăție materială în casă. Dar o mascotă fericită va fi un animal de companie care este crescut cu dragoste. Prin urmare, asigurați-vă îngrijirea corespunzătoare la domiciliu a florii interioare lui Decembrist, iar plantele nu numai că vă vor mulțumi cu numeroși boboci luxoși, dar vă vor face și mai fericiți.

Cultivarea acasă a unei flori Decembrist: îngrijire, semne, soiuri

Doamnele îl iubesc pe Decembrist pentru nepretenție și înflorire festivă în noaptea de Revelion. Dar nu trebuie să uităm că și el are nevoie de oarecare îngrijire acasă. Floarea Decembrist și semnele despre efectul ei asupra locuitorilor casei au o istorie destul de lungă. Superstițiile pot determina unele gospodine să refuze să cultive plante în casele lor. Dar este totul adevărat? În revizuirea de astăzi, vom lua în considerare regulile de bază pentru îngrijirea, transplantul și reproducerea acestei plante, ce boli este susceptibilă și cum să facă față dăunătorilor..
Înflorirea are loc în Anul Nou

Scurta descriere a florilor

Este greu de imaginat că în condiții naturale, Decembrist obișnuit pentru mulți crește în tropice pe trunchiurile și rădăcinile copacilor. Aparține familiei cactusului forestier și este un zigot. Numele botanic al florii este Schlumbergera. Este numit după francezul Frederick Schlumberger, care avea o colecție extinsă de suculente..

În natură, planta trăiește pe copaci

Planta este un arbust format din tulpini înăbușite, ramificate, aplatizate. Tulpinile sunt formate din segmente alungite cu mici denticule de-a lungul marginilor.

Avantaje și dezavantaje

Decembrist este o plantă perenă care nu necesită condiții speciale de creștere. Chiar și grădinarii fără experiență pot crește o astfel de floare. Datorită tulpinilor înecate, este adesea folosit ca plantă ampel..

Decembrist - planta ampel

Planta are rădăcini superficiale, ceea ce o face solicitantă pentru calitatea solului. Cu toate acestea, chiar și în condiții adverse, floarea este capabilă să supraviețuiască datorită prezenței rădăcinilor aeriene, care primesc umiditate din aer.

Rădăcinile aeriene permit florii să primească umiditate nu numai din sol

Cum și când înflorește Decembristul

Pentru a vedea cum înflorește Decembristul, trebuie să aștepți iarna. Datorită acestui fapt, el a primit nume populare - Decembrist, cactus de Crăciun sau bradul de Crăciun.

Înflorirea are loc iarna

Culoarea naturală a inflorescențelor este de la o nuanță albă și zmeură. Prin eforturile crescătorilor, speciile hibride au apărut cu inflorescențe de nuanțe roz, somon, galben și alte nuanțe. Florile Schlumberger luxuriante, cu mai multe niveluri, au o grămadă de stamine alungite.

Soiuri de flori Decembrist: fotografii, caracteristici

Schlumbergera Truncated este o specie foarte comună. Tulpinile sale au vene roșiatice, florile au nuanțe de la roz pal până la violet.

Tulpinile Schlumbergera trunchiate ating 40 cm

Schlumbergera Bukley - ampelos, are lăstari de culoare verde închis.

În ultimii ani, o colecție de soiuri hibride s-a extins semnificativ. Păpușa de lavandă Schlumbergera este excelentă pentru cultivarea ampelului. Inflorescențele au o nuanță de lavandă. În funcție de subspecia Schlumberger, Lavender Doll are o formă și lungime diferită a florilor. Schlumbergera Crăciunul Fantasy este foarte popular printre grădinari. Plantele din această specie au o nuanță de somon rară. Inflorescențe de aceeași culoare Sanibel.

Printre hibrizi cu flori galbene, sunt populare soiurile Sarmantă de aur, Crăciunul de flăcări, Cambridge, Crăciunul de Crăciun, Tangerina crepusculă..

Varietatea Cambridge crescută prin încrucișarea farmecului de aur și a flăcării de Crăciun

Crăciunul alb este cea mai comună varietate cu flori albe. Una dintre caracteristicile distinctive ale acestui hibrid este o perioadă lungă de înflorire. Schlumbergera Opuntioides atrage atenția cu o formă neobișnuită de tulpini. Ramurile acestui soi sunt acoperite de spini..

Florile hibride de culoare galbenă strălucitoare seamănă cu o orhidee. Madame Butterfly Hybrid înflorește înaintea altor specii.

Cum să îngrijești o floare Decembrist acasă

Schlumbergera este un tip neobișnuit de cactus. Înflorește iarna, nu îi plac temperaturile ridicate și lumina soarelui strălucitoare. Prin urmare, condițiile de întreținere ale acestuia sunt radical diferite de condițiile pentru cultivarea altor cacti și suculente. Există anumite reguli pentru a avea grijă de Decembrist, astfel încât să înflorească și să aibă tulpini luxuriante și sănătoase..

Înflorirea luxuriantă depinde de condiții

Condiții de creștere a temperaturii, locație

Decembristul, ca și alți reprezentanți ai zigotocului, nu tolerează expunerea la lumina directă a soarelui. Cu toate acestea, instalația are nevoie de o iluminare bună. Prin urmare, pentru amplasarea Decembristului, este de preferat să folosiți pervazuri în partea de est a camerei. Vara, floarea poate fi plasată în aer liber sau balcon.

În perioada de formare a mugurilor, planta nu poate fi mișcată. Acest lucru poate determina căderea mugurilor..

Condițiile de temperatură trebuie selectate în funcție de perioadele de dezvoltare a plantelor. Creșterea activă (vegetație) are loc în perioada mai caldă a anului - din aprilie până în septembrie. În timpul sezonului de creștere, floarea are nevoie de acces gratuit la oxigen, temperatura ideală pentru aceasta va fi de + 20 ° С.

Toamna, Schlumberger îngheață pentru a se pregăti pentru înflorire. Conținutul necorespunzător este motivul pentru care Decembristul nu înflorește acasă. Pentru o ședere confortabilă, floarea trebuie să creeze condiții de răcoare și umiditate scăzută. Dacă vara planta a fost ținută în aer, atunci toamna poate fi lăsată acolo, menținând temperatura nu mai mică de + 12 ° C, temperatura iarna - de la + 16 ° C la + 22 ° C.

Ce teren este necesar pentru Decembrist

Înainte de a planta un Decembrist, ar trebui să-i pregătești un sol de calitate. Schlumbergera este o specie reprezentativă de epifite care cresc în mod natural la alte plante. În consecință, solul trebuie să permită umidității și aerului să treacă liber. Amestecul de sol este pământ de foi și nisip în părți egale. Pentru o mai bună nutriție a florii, turbă sau cărbune se adaugă la amestec. Solul de cactus preambalat vândut în magazine nu va funcționa, deoarece conține exces de turbă.

Solul Cactus este suprasaturat cu turbă

Reguli de transplant decembrist la domiciliu

Cum se transplantează Decembrist acasă, pentru a nu dăuna florii? Acest lucru este recomandat după înflorire la începutul primăverii. Primii ani, lăstarii se transplantează în fiecare primăvară, apoi o dată la 3 ani. Un vas nou în diametru ar trebui să fie cu 2 cm mai mare decât cel vechi. O treime din ea este umplută cu drenaj. Pentru a îmbunătăți permeabilitatea la umiditate, la amestecul de sol se adaugă argilă extinsă mică. Schlumbergera nu necesită o oală înaltă, deoarece are rădăcini de suprafață.

Cum să udăm Decembristul, în funcție de perioada anului

Spre deosebire de alte cactus, care pot fi rareori udate, Schlumberger are nevoie de udare regulată. Cu toate acestea, nu puteți umple floarea, deoarece rădăcinile ei pot putrezi. Trebuie să udati cu apă moale la temperatura camerei.

Planta are nevoie de cea mai mare umiditate în timpul înfloririi. Toamna, Decembristii sunt udati pe masura ce solul se usuca.

În timpul sezonului de creștere, este necesară o udare moderată. Decembristul trebuie pulverizat regulat cu apă caldă, astfel încât planta să se hrănească cu umiditate, iar tulpinile să fie curățate de praf.

Catalog de flori de interior cu fotografii și numele acestora. Într-o publicație specială a portalului nostru, vom vorbi în detaliu despre florile de interior. Veți afla tipurile de flori de interior, despre flori de fructe de interior și veți face cunoștință cu galeria foto.

Cum să propagați Decembrist acasă

Schlumberger se propagă prin butași. Mai multe segmente extreme ale împușcăturii sunt deșurubate și lăsate să se usuce câteva zile. Pentru a obține plante noi sănătoase, este important să știm cum să plantăm corect procesul Decembrist. Legăturile uscate sunt plantate în sol pre-umezit și acoperite cu un borcan sau film pentru a crea un efect de seră. Lăstarii se înrădăcinează într-un loc umbrit la o temperatură de + 16 ° C la + 20 ° C.

Lăstarii sunt înrădăcinați cel mai bine la umbră.

Este convenabil să se propage floarea după tăierea în timpul formării tufișului.

Formarea tufișului se realizează prin deșurubarea legăturilor inutile și bolnave înainte de apariția mugurilor. În acest moment, apar multe segmente de reproducere sănătoase..

Cum să faci ca Decembrist să înflorească acasă: reguli de îngrijire și remedii populare

Cu o îngrijire corespunzătoare, Schlumberger înflorește regulat iarna. Tăierea tulpinilor bolnave stimulează înflorirea, deoarece mugurii se formează numai pe lăstari sănătoși, și hrănesc planta. Formarea mugurilor este promovată de îngrășăminte cu potasiu și fosfor, cenușă de lemn, precum și hrănirea universală pentru cactus. Vara, se folosesc îngrășăminte cu azot. Pansamentul trebuie făcut la fiecare trei săptămâni și oprit cu o lună înainte de înflorire.

Cu 30 de zile înainte de înflorire, îmbrăcarea superioară trebuie oprită

Metodelor populare de îngrijire a Schlumberger pot fi atribuite udării cu frunze de ceai. Un astfel de pansament se efectuează în perioada de toamnă, când planta se odihnește, precum și în timpul iernii în timpul înfloririi. Se crede că formarea de muguri stimulează infuzia de coajă. Cojile de ouă spălate sunt insistate în apă caldă pe tot parcursul zilei.

Este important să ne amintim că schimbarea locației unei plante poate duce la căderea florilor. Pentru a prelungi perioada de înflorire, inflorescențele ofilite trebuie eliminate la timp. Mai multe informații despre înflorirea lui Decembrist sunt descrise în videoclip:

Controlul dăunătorilor și bolilor

Ca orice altă plantă de interior, Decembrist este sensibil la boli. Prevenirea și tratarea la timp a bolilor, precum și prevenirea apariției dăunătorilor sunt un element esențial al îngrijirii. Mai multe tipuri de dăunători pot ataca o plantă. Informațiile despre acestea sunt prezentate mai detaliat în tabel..

dăunătorManifestareMetode de luptă
ShieldsPete maronii convexe pe tulpini.Clătiți tulpinile cu un flux de apă caldă curentă, ștergeți cu un tampon de bumbac umed, săpun de rufe grăbit, tratați planta cu un insecticid conform instrucțiunilor.
Acarianul de păianjenPlacă „ruginită” pe tulpini, țesătură subțire.
GunoaieBulele albe mici care seamănă cu vata de bumbac între segmentele tulpinilor.
Scutellul lasă pete maronii pe tulpini

De ce Decembristul are frunze lente? Cauze, prevenirea bolilor, tratament

Ce să faci dacă tulpinile Decembristului se estompează? În primul rând, este necesar să se ocupe de cauza acestui comportament al plantei. Înăbușirea poate apărea din cauza udării insuficiente, a hipotermiei, a supraîncălzirii sub soare, a unui exces de îngrășământ în sol. În toate aceste cazuri, trebuie recuperat un factor nociv pentru recuperarea Schlumbergera..

Dacă ternarea lăstarilor, pierderea elasticității se adaugă la ofilirea plantei, se poate concluziona că floarea este infectată cu o boală fungică. În acest caz, tratamentul fungicid și transplantul în sol nou vor ajuta.

Frunzele lente pot indica o boală fungică sau o îngrijire necorespunzătoare

De ce Decembristii fac frunze roșii și cum să-l reparăm

Cauza lăstarilor de înroșire poate fi de asemenea condiții improprii. Datorită luminii strălucitoare, alimentării necorespunzătoare, udării excesive, segmentele tulpinilor se pot înroși și pot cădea. Se recomandă transplantarea plantei și crearea de condiții mai confortabile pentru creștere. Adesea frunzele roșii sunt un semn că planta s-a înghețat. În acest caz, trebuie mutat într-un loc mai cald, apoi tulpinile vor deveni din nou sănătoase.

Semne și superstiții asociate cu floarea Decembrist

Decembristul este favoritul multor gospodine. Cu toate acestea, superstițiile asociate acesteia sunt capabile să amenajeze grădinari împotriva acestei flori frumoase. Poate cel mai groaznic semn este opinia că Decembristul dă moarte. Se crede că, dacă planta se va rătăci și va muri din niciun motiv aparent, atunci unul dintre membrii gospodăriei va muri în curând în casă. Unii numesc floarea un bărbat. Adică, proprietarul acestei plante va rămâne o bătrână servitoare sau se va certa constant cu soțul ei.

Unii grădinari se tem să înceapă un Decembrist din cauza superstițiilor

Dar Schlumberger are și semne pozitive. De exemplu, îi ajută pe proprietari să-i identifice pe cei care nu au înțeles. Dacă o floare trece peste bord după ce a vizitat un anume oaspete acasă, se crede că această persoană dorește stăpânii răului. Se crede că Schlumbergera, care a înflorit la timp, prezice un an de succes. Dar înflorirea în sezonul cald prezice eșecul.

De unde să cumpărați o floare Decembrist: prețuri și ajutor la alegere

Decembristul este o floare obișnuită, deci nu este dificil să o dobândești. Este dificil să găsești doar soiuri de plante rare, cum ar fi Laranja Dobrada, cu petale frumoase de culoare roz-alb terry și Angel Dance cu muguri mari albi de zăpadă. Soiurile hibride Schlumbergera rare arată mai impresionante și mai neobișnuite decât obișnuitul Decembrist, dar costă și o ordine de mărime mai scumpă.

Laranja Dobrada - o varietate rară de Schlumbergera cu culori foarte spectaculoase.Hibrid Dance Dance are muguri albi de zăpadă.

Decembristii pot fi cumpărați în magazine cu amănuntul cu flori, magazine online și grădinari amatori sub formă de semințe, segmente înrădăcinate sau plante tinere.

Cel mai practic este să achiziționați o fabrică într-un magazin cu amănuntul. Acest lucru va evalua vizual starea plantei..

Atenție la aspectul tulpinilor. Ar trebui să fie verzi sănătoase, cu un luciu ușor, elastic, să nu aibă pagube..

Comparația valorii Decembrist în funcție de vânzător este prezentată în tabel.

TitluseminteSegment înrădăcinatPlantă tânără
Magazin de vânzare cu amănuntulDe la 60 de rub.Stoc epuizat.De la 450 de rub.
Magazin onlineDe la 35 de rub.De la 100 de rub.De la 140 de rub.
Vânzător particularStoc epuizat.De la 30 de rub.De la 50 de rub.
Semințele au o germinare bună

În concluzie, trebuie menționat că îngrijirea corespunzătoare a florii Decembrist și propagarea ulterioară a acesteia nu este o sarcină dificilă. Toată lumea este în măsură să crească o plantă cu înflorire frumoasă. Principalul lucru este să respectați regulile de mai sus și să nu aveți prea mare încredere în superstiții.

Floarea decembristă: îngrijire și reproducere

Decembrist - o plantă care ne încântă iarna cu culorile strălucitoare. Nu este de mirare că se numește pom de Crăciun, de multe ori înflorește tocmai în aceste sărbători. Este imposibil să nu te îndrăgostești de acest bărbat chipeș, văzând pentru prima dată. Există dorința de a o crește singur. Grădinarii începători au o serie de întrebări legate de cultivarea acesteia: de ce planta nu înflorește, cum să o îngrijească, să o propage, să o protejeze de boli și dăunători. Luați în considerare în detaliu toate momentele de îngrijire a Crăciunului.

Fapte interesante despre floarea decembristului

Decembrist aparține familiei cactusilor. O numesc diferit: bradul de Crăciun, zygocactus, cactus de pădure, Schlumbergera, culoarea Varvarin, floarea bunicii, gâtul de raci. În condiții naturale, crește în pădurile din Brazilia, situate pe rădăcinile și trunchiurile copacilor sau în creivele rocilor. Speranța sa de viață este de până la 30 de ani..

„Zigo” este un cuvânt grecesc care înseamnă balansoar. Numele zygocactus a apărut datorită tulpinilor sale ramificate în două sub forma unui braț balansoar.

Decembrist a venit în Europa de la Rio de Janeiro. El a fost adus de colecționarul Allan Cunningham în 1816. Florile din plante erau doar roșii și roz. Crescătorii au reușit să crească soiuri cu o paletă de înflorire diversă. Violetul, albul, zmeura, violetul, portocaliu strălucitor, clopotele galbene în mai multe niveluri acoperă planta. Zygocactus înflorește în perioada noiembrie-februarie.

Prezența unui pom de Crăciun în casă contribuie la crearea unei energii luminoase și moi. Contribuie la reducerea certurilor și a scandalurilor, la accelerarea reconcilierii. Acesta este un fel de talisman care protejează împotriva negativilor..

Zygocactus - patronul persoanelor cu profesii creative.

Floriștii adoră să-l crească nu numai pentru aspectul său frumos, ci și pentru capacitatea sa de a purifica aerul de compuși nocivi.

Reguli de îngrijire a decembristului

Crearea condițiilor optime în tot timpul este cheia viitoarelor înfloriri.

Caracteristici în creșterea Decembrist:

 • Caracteristica principală este înflorirea în timpul iernii, într-un moment în care alte flori sunt în repaus.
 • În ciuda originii sale din țările calde, el preferă temperaturile reci..
 • Pe pervazul situat în părțile de sud și de vest ale casei, Decembristul se simte inconfortabil.
 • Vara, planta are nevoie de aer curat. Colțul umbrit al balconului, loggia, terasa este un loc bun pentru a-l așeza. Este necesară protecția proiectului.
 • În zilele toride, el trebuie pulverizat periodic, deoarece îi place umiditatea ridicată.
 • Decembristul este un ficat lung. Când creează condiții optime de îngrijire, îi mulțumește pe proprietari cu înflorirea lui timp de 15-20 de ani.

Iluminat

Crăciunul iubește umbra parțială. Pragurile de ferestre din partea nordică și estică a casei sunt ideale. Este suficientă lumină, dar nu există soare strălucitor.

Iarna, planta nu are nevoie de iluminare suplimentară, deoarece reducerea orelor de zi servește ca un semnal pentru pregătirea mugurilor.

Temperatura optimă pentru creștere

Zigocactus rezistă cu ușurință la diferențe mari de temperatură (de la + 2 ° C la + 37 ° C). Dar cultivatorii experimentați de flori recomandă păstrarea ei într-un loc umbrit, în căldura verii. Temperatura optimă pentru aceasta în timpul iernii este de 12-16 ° C, iar în zilele de vară - 18-25 ° C, în timpul înfloririi - la nivelul de 20-22 ° C. Reduceți temperatura începe treptat din luna septembrie. Planta se pregătește să marcheze bobocii.

Udarea

Umiditatea stagnantă a paletelor și a apei dure în timpul irigării provoacă putrezirea rădăcinilor. Lichidul din palete trebuie scurs. Apa este luată la fiert, decontată sau filtrată la temperatura camerei..

Decembrist are nevoie de udare dacă pământul s-a uscat până la adâncimea de 2-3 cm. Nu-i place nici seceta, nici ploaia.

Primăvara și vara este udată mai des și mai abundent. Vine o perioadă de creștere intensă și de acumulare de forță.

Udare minimă toamna.

Îngrijirea decembristului după înflorire

După înflorire, se lucrează la ciupirea lăstarilor. Ele ajută la stimularea formării de noi procese..

Planta nu este tăiată ca altele. Nu este recomandat să folosiți foarfece, este mai bine să o faceți manual prin smulgerea sau deșurubarea segmentelor de frunze. Dacă doriți o tufă densă, procesele lungi sunt eliminate. Eliminarea frunzelor scurte va ajuta să ofere un aspect ampel..

Apoi floarea este ridicată într-un loc răcoros, lăsați-o până în martie. Udarea este redusă. Nu transplantați.

Transplantul Decembristului începe în luna martie. Plantele tinere sunt transplantate în fiecare an, apoi după 3-5 ani.

Ghiveciul este selectat superficial, dar lat. Când plantați un copac de Crăciun într-un recipient spațios, există o dezvoltare activă a masei verzi și încetarea așezării noilor muguri.

Rădăcinile zigocactului au nevoie de acces aerian. Aveți nevoie de drenaj. Fundul este umplut până la o înălțime de 3 cm: lut expandat, bucăți mici de cărămidă, pietriș. Puteți utiliza solul pentru cactusi sau orhidee amestecate cu pământ de grădină. Sau combinați nisip, teren de gazon, pământ de foi în raport de 1: 1: 2 și completați amestecul cu turbă și o cantitate mică de cenușă de lemn. Unii cultivatori adaugă coji de nucă tocate..

La transplantarea unei plante sănătoase se utilizează metoda transbordării. Îndepărtați cu grijă zigotul din ghiveciul anterior și, împreună cu lama de pământ, așezați-l într-un recipient nou. Atingeți ușor pe pereții laterali pentru a umple golurile formate. Udat o zi mai târziu.

Când cumpărați un Decembrist în pământ de turbă în timpul transplantului de rădăcini, aruncați-l cu atenție din pământ. Este important să nu permiteți denaturarea, să poziționați planta direct, altfel coroana se va forma urât.

David Gerald Hession (autorul cărților populare de grădinărit) oferă o schemă de îngrijire a Crăciunului:

 • Noiembrie-ianuarie - perioada de înflorire cu regimul obișnuit de udare, cu o temperatură de cel puțin 15 ° C;
 • Februarie-Martie - timp de odihnă cu udare rară;
 • Aprilie-Mai - îngrijire obișnuită cu udare abundentă după uscarea solului;
 • Iunie-septembrie - găsirea zigocactului în aer liber, loggia, balconul într-un loc umbrit, cu protecție împotriva bâlciului;
 • Septembrie-Noiembrie - pregătire pentru înflorire, udare rară, cu o creștere treptată spre sfârșitul perioadei, condiții răcoroase.

În noiembrie, ei stabilesc unde va înflori, mai des udat. Temperatura - peste 15 ° C.

Top dressing

Fertilizarea se realizează cu îngrășăminte minerale în perioada de creștere o dată pe lună. Folosiți îngrășăminte specializate pentru cactusi cu un conținut scăzut de azot. Azotul excesiv afectează negativ sistemul radicular..

Este util să se hrănească cu infuzie de drojdie. Este suficient să pregătiți o soluție formată din 1 lingură de zahăr, 2 linguri de drojdie și 1 litru de apă caldă. Insistați 2 ore. Se diluează cu apă într-un raport de 1: 5.

Din august, hrănirea este redusă și apoi complet oprită.

În timpul înfloririi, se hrănesc de 2 ori pe lună cu îngrășăminte pentru plantele cu flori.

Propagarea decembristului

Cea mai frecventă metodă este propagarea prin butași. Este suficient să ciupești 2-3 segmente de tulpină, să le păstrezi 2 zile într-un loc umbrit și să pui în căni de plastic cu pământ de turbă. Înfășurați bine. Puteți să-l puneți într-un alt recipient și să-l acoperiți cu un pahar, o cutie sau o sticlă de plastic pentru a crea un efect de seră. Ventilați regulat. Tăieturile sau frunzele individuale prind rădăcini.

Mențineți temperatura aerului - 18-20 ° C. Intervalul dintre martie și mai inclusiv este momentul pentru un transplant. Aceste lucrări sunt combinate cu tăierea unei tufe.

Procesele de înrădăcinare în apă nu este cea mai bună opțiune. Rădăcinile apar la nivelul membrului inferior, atunci când sunt plantate în pământ, sunt adesea deteriorate. Se rădăcină imediat în amestecul de pământ.

Metoda de propagare prin semințe este folosită mai rar. Primele varză apar după 2 săptămâni.

Probleme întâlnite la creșterea Decembrist

Începătorii se confruntă cu o serie de probleme care apar atunci când cresc Decembristi:

 1. Wither frunze. Motivele sunt lipsa de umiditate. Planta trebuie pulverizată mai des.
 2. Pliante se usucă sub iluminare necorespunzătoare sau dăunători.
 3. Frunzele cad - nu este suficient de fertilizat.
 4. Frunzele se înroșesc dacă planta este expusă la lumina directă a soarelui, la îngheț sau la mulți lăstari s-au format. În astfel de situații, se recomandă trecerea la umbră parțială, creșterea temperaturii ambientale sau tunderea.
 5. Apariția frunzelor încrețite înseamnă că există nereguli în udare. După umidificare în timpul unei secete, pomul de Crăciun se va recupera rapid. Și cu exces de umiditate, rădăcinile putrezesc, este necesar un transplant.
 6. Mugurii nu se formează dacă camera este prea caldă sau rece.
 7. Decembristul va dispărea. Există mai multe motive: boala este o întârziere a ficatului sau a fitopului și afectarea rădăcinilor. Rădăcinile mor în timpul hipotermiei atunci când sunt udate cu apă rece. Arsurile radiculare pot apărea în timpul îmbrăcării superioare cu îngrășăminte concentrate. Transplantul în alt sol ajută la salvarea plantei de la moarte. Asigurați-vă că verificați sistemul de rădăcină, îndepărtați piesele deteriorate.

Cea mai frecventă întrebare este de ce Decembristul nu înflorește și ce să facem pentru a-l înflori? Orice discrepanță în condițiile menținerii sale afectează înflorirea. Motivele sunt foarte diverse: amplasarea și iluminarea necorespunzătoare, nu a fost efectuat un transplant în timp util, rar udat sau hrănit puțin, prezența dăunătorilor sau a bolii.

Pentru ca Decembristul să înflorească, el trebuie să fie încurajat să facă acest lucru. În septembrie-octombrie, pentru el sunt create condiții cu o scădere treptată a temperaturii. Îl poți lăsa pe stradă sau pe loggia. Atâta timp cât nu plouă și temperatura nu scade sub 10 ° C. O lună mai târziu, îl aduc în cameră, ridică un loc cald și luminos pentru el, încep să-l udă.

Unii grădinari oferă în septembrie să îndepărteze într-un loc întunecat o lună și să înceteze aproape udarea.

A doua condiție este un vas mic, într-o capacitate mare, Decembristul nu înflorește.

Boli și dăunători

Fuzariul, fitomul și infecția cu întârziere se produc din pământul grădinii. Rădăcinile și gâtul rădăcinii sunt deteriorate. Planta devine palidă, cenușie, ofilită. Segmentele cad. Pentru tratamentul fuzariozei se folosesc fungicide: bayleton, mikal și fity - preparate topaz, maxim, vitaros.

O pată întunecată la baza tulpinii indică o boală târzie a vălului. Ulterior, se răspândește pe întreaga lungime a tulpinii. Se recomandă îndepărtarea zonelor deteriorate.

O acoperire ruginită pe Decembrist este un semn de deteriorare a unui acarian păianjen. Partea inferioară a frunzelor este locul inițial al plasării acesteia. Apoi se ridică. Punctele ușoare sunt vizibile pe frunze, umiditatea inadecvată contribuie la apariția acestor insecte mici. Pentru combaterea lui sunt folosite actellik, vertimek, neoron, actofit, fitoverm..

Mealybug este o insectă mică suptă. Secretează mucusul lipicios. Se pare că planta este împletită cu făină, mugurii suferă de mâncare. Puteți scăpa de el cu ajutorul insecticidelor (actar, confidor), produse de pulverizare săptămânală Pancake, infuzie de coada-calului.

Scorbutul este o insectă mică, dar îl poate distruge pe Decembrist suge sucuri din el. Zona afectată este curățată cu o soluție de karbofos sau tanreka cu un tampon de bumbac sau o periuță de dinți. Folosiți o soluție de săpun. Tăiați lăstarii deteriorați.

În concluzie, vreau să le spun grădinarilor începători că nu ar trebui să vă fie frică să începeți o floare care vă place. Chiar dacă Decembristul nu a înflorit pentru prima dată. Nu disperați. Studiază doar recomandările pentru creșterea acestei plante frumoase. Totul se va rezolva. Nu este chiar atât de greu.

Decembrist: îngrijirea florilor acasă

Una dintre cele mai populare plante de interior din vremea URSS este Decembrist. Grija pentru o floare este simplă, de aceea este considerată una dintre cele mai nepretențioase soiuri de cactus. Uimit? Până în zilele noastre, planta nu pierde popularitate.

Decembrist: îngrijire, tăiere, udare

Denumirea științifică a florii este Schlumbergera zygocactus. Acesta din urmă a fost un colecționar celebru de suculente.

Cactusii epifiti cresc în tropice pe ramurile copacilor. Decembristul este un cactus „greșit”. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de rude, floarea preferă umiditatea și nu îi place soarele strălucitor.

Arborele de Crăciun, sau Decembrist, și-a primit numele de iarnă din cauza perioadei de înflorire din decembrie - ianuarie. Deși în condiții adecvate, zigocactul poate înflori de mai multe ori pe an. Ca plantă de casă, Decembrist diferă în astfel de caracteristici:

 • Nu-i plac geamurile vestice și sudice cu iluminare directă.
 • Vara, preferă aerul proaspăt și dușurile frecvente sau pulverizarea..
 • În timpul legării mugurilor, planta nu poate fi rearanjată într-un alt loc și întoarcerea ghiveciului.
 • Decembrist arată excelent ca o plantă ampel.

Grija pentru Decembrist este diferită semnificativ de cactus. Cel mai bine este să plasați planta pe fereastra de est. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să găsiți o zonă luminoasă, dar fără soare luminos. Deși bradul de Crăciun nu este fastidios la condițiile de temperatură, cu toate acestea, schimbările puternice pot afecta negativ starea acestuia. Este bine când temperatura camerei nu crește peste +25 ° C și nu scade sub +18 ° C.

Monstera: îngrijire la domiciliu

Dacă vă place Decembrist, îngrijirea la domiciliu este ușoară. Urmați aceste reguli:

 • Asigurați udare regulată a instalației, dar nu inundați. Decembrist nu tolerează uscarea. Este posibil să așezați mușchiul într-o paletă, care păstrează bine umiditatea. Udă floarea cu apă decontată.
 • În toamnă, înainte de înflorire, încercați să curățați planta într-un loc răcoros. Temperatura de +10 ° С și +15 ° С stimulează perfect înflorirea.
 • Decupați floarea Decembrist în iunie. Lăstarii suplimentari ar trebui să fie deșurubați manual la joncțiunea frunzelor. Astfel, puteți forma o formă frumoasă a tufișului și evitați creșterea inutilă.

Acum știți cum să aveți grijă de Decembrist. Să aflăm alte aspecte ale creșterii.

Decembrist: transplant și reproducere

Fiecare plantă de casă are nevoie de un transplant în timp. Motivul poate fi o creștere puternică și lipsa de spațiu în ghiveci. În acest caz, Decembrist poate înceta să înflorească. De asemenea, puteți împărți tufișul în mai multe părți și să-l plantați în recipiente separate.

Dacă nu crești un pom de Crăciun ca plantă ampel, atunci încearcă să plantezi mai multe tufișuri într-un balcon lung. În acest caz, planta va crea un ecran verde, iar iarna va surprinde cu înflorire abundentă..

Cum se transplantează Decembrist? Consultați aceste orientări:

 1. Transplant după înflorire - în jurul sfârșitului lunii februarie.
 2. Încercați să transplantați tufele tinere în fiecare an pe măsură ce cresc, iar adulții la fiecare patru ani.
 3. Luați oala cu o mărime mai mare decât cea anterioară. Floarea Decembrist are un sistem rădăcină superficială, deci forma ghiveciului trebuie să fie largă și puțin adâncă.
 4. Acoperiți partea inferioară a containerului cu o scurgere mare cu o treime.
 5. Stropiți solul deasupra. Este mai bine să luați unul special pentru suculente, iar dacă îl cumpărați pe unul universal, atunci slăbiți-l suplimentar cu nisip.
 6. Scoateți planta din ghiveciul vechi cu o grămadă de sol. Dacă nu aveți de gând să împărțiți tufișul, atunci îndepărtați ușor stratul superior al pământului și trimiteți planta cu lotul rămas într-un recipient nou.
 7. Stropiti radacinile cu sol proaspat, tamponati usor.
 8. Se toarnă puțină apă decontată.

Acesta este trucul. Cum se reproduce Decembrist? Dacă în ghiveci există o bucșă și nu poate fi împărțită, atunci metoda vegetativă vă va ajuta. Nimeni nu a anulat butași, deși va dura mai mult până la rădăcină. Iată cum să propagați Decembrist acasă:

 1. Deșurubați cele două verigi extreme de la scăpare.
 2. Se lasă să se usuce câteva zile.
 3. Acum lipiți planta în sol umed și acoperiți-o cu un borcan pentru a crea un efect de seră..
 4. Pune recipientul la umbră, amintindu-ți că aerul.
 5. Curând tulpina ar trebui să prindă rădăcină.

Decembrist, a cărui reproducere poate fi efectuată imediat după tăiere, vă va încânta cu înflorire abundentă mult timp.

Decembrist: boală și nutriție

Dacă vă plac florile, Decembristul va prezenta cu siguranță un cadou de Crăciun. Trebuie doar să aveți grijă bine de plantă și să acordați atenție stării sale.

Crăciunul este susceptibil la boli, prin urmare, pe lângă îngrijirea standard, proteja planta de dăunători. Iată câteva semne care indică probleme:

 • Decembrist - floare nepretențioasă. Dar dacă observați că planta se usucă, se înroșește și își pierde frunzele, atunci aceasta indică boli precum fusarium, fitom sau înfocare târzie. Le puteți învinge cu fungicide..
 • Dacă frunzele unui pom de Crăciun sunt acoperite cu un strat ruginit, atunci aveți de-a face cu un acarian de păianjen. Cum altfel suferă Decembrist? Planta este acoperită cu o rață între frunze. Medicamentele speciale vor ajuta să facă față dăunătorului.
 • Ați observat bulgări albi între lăstari? Acest lucru indică un dăunător numit mâncăr. Spălați planta la duș și tratați cu preparate.

În plus, pot exista și alte motive. Dacă planta se rătăcește și se instalează instabil într-un ghiveci, aceasta înseamnă că rădăcinile au murit din cauza irigării cu apă rece sau, dimpotrivă, sunt suprasolicitate la soare. Îngrășămintele concentrate ar putea deteriora sistemul radicular.

Cum să salvezi o floare Decembrist? Grija este de a transplanta planta în sol nou.

Ce se întâmplă dacă frunzele cad? După cum am scris mai sus, acarianul păianjen ar putea deveni motivul. Dacă nu se găsesc semne evidente de deteriorare, atunci problema este lipsa de nutrienți. Procedăm la îmbrăcarea florii în acest fel:

 1. De la începutul lunii martie, facem îngrășăminte cu fosfați și potasiu.
 2. Nu mai fertilizați planta cu o lună înainte de înflorire.
 3. Vara, în perioada de creștere activă, aplicăm îngrășăminte universale de două ori pe lună.

De asemenea, puteți prepara în mod independent îngrășământ dintr-o soluție de mulleină și cenușă de lemn. După înflorire, începeți transplantul de plante, iar după o lună puteți face îngrășăminte cu azot.

Ați decis să aveți un Decembrist acasă? Părăsirea, hrănirea și transplantarea unei plante nu va provoca dificultăți. Respectând recomandările descrise, puteți crea condiții favorabile pentru aceasta și puteți realiza o înflorire abundentă.

Decembrist acasă, reproducere

Autor: Natalya Categorie: Plante de casă Publicat: 18 februarie 2019 Actualizat: 23 ianuarie 2020

Decembristul este un cactus, dar... „greșit”. Judecă-te pentru tine: nu există spini, îi place umiditatea și nu tolerează lumina directă a soarelui, refuză să înflorească în timpul secetei... Cultivatorii experimentați de flori spun că grija de Crăciun este mai mult ca grija pentru țara sa exotică - orhidee, decât pentru cactusii înțepători.
În latitudinile noastre, Schlumbergera înflorește iarna, pentru care a primit numele de „iarnă”: bradul de Crăciun, Decembrist. Dar cu o grijă adecvată, Decembristul poate înflori două, sau chiar de trei ori pe an..

 • Cum să obții un Crăciun atât de înfloritor abundent?
 • De ce Decembristul începe să dispară?
 • Ce trebuie să faceți dacă Decembrists se lasă?

Experții noștri știu răspunsurile la aceste întrebări și la multe alte întrebări despre îngrijirea Schlumberger.

Conţinut

Ascultați articolul

Plantarea și îngrijirea Decembrist

 • Înflorire: iarna, în decembrie-ianuarie.
 • Iluminare: lumină difuză strălucitoare sau umbră parțială ușoară (ferestrele de est sau de vest, fereastra sudică trebuie să fie umbrită după-amiaza).
 • Temperatură: intervalul posibil este de la 18 la 40 ° C, însă, vara, planta este confortabilă la 18-22 ˚C, iarna la 14-16 ˚C.
 • Udare: moderat, după uscarea substratului la o adâncime de 1-3 cm.
 • Umiditate: crescută. Pulverizarea periodică este recomandată de mai multe ori pe săptămână vara și de 1-2 ori pe lună iarna.
 • Top dressing: din martie până în septembrie o dată la două săptămâni cu îngrășământ mineral complex pentru cactusi.
 • Perioada de odihnă: octombrie-noiembrie.
 • Transplant: plantele tinere sunt transplantate la fiecare 3 ani, adulți - o dată la 5-6 ani.
 • Tunderea: coroana este modelată prin smulgerea segmentelor în plus cu mâinile tale.
 • Propagare: vegetativă (altoire sau altoire).
 • Dăunători: insecte la scară, acarieni de păianjen, mâncăruri.
 • Boli: turtie târzie, fitom, fusarium, înfrângere de bacterii din grupul Erwinia.

Este greu de crezut, dar în natură există cactusi care iubesc apa, se tem de soare și nu au spini și sunt numiți Decembristi (lat. Schlumbergera), sau Schlumberger, sau zygocactus. Aparțin genului cactusilor epifiti sud-americani care cresc în pădurile tropicale pe ramurile copacilor. De ce sunt numiți Decembristi? Da, pentru că încep să înflorească în mijlocul unei veri tropicale - în noiembrie-decembrie și se termină la sfârșitul lunii ianuarie. Zigocactus a fost adus în latitudinile noastre de către colecționarul Allan Cunningham în 1816..

Decembrist Flower - Caracteristici

Toate plantele au caracteristici. Principala caracteristică a Decembrist este că înflorește atunci când se odihnesc alte flori. Dar el are alte calități care îl disting de toți ceilalți locuitori ai ferestrelor tale.

 • În primul rând, Decembrist este incomod pe pervazul sudic și vestic, deoarece iluminarea intensă poate provoca moartea segmentelor finale ale lăstarilor plantelor..
 • În al doilea rând, vara, Decembrist, la fel ca nicio altă plantă interioară, nu are nevoie de aer curat: un loc umbrit pe balcon, loggia, terasa este potrivit.
 • În al treilea rând, vara, Decembristului îi place să facă un duș, dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci măcar pulverizează-l din când în când.
 • În al patrulea rând, cu o bună grijă, un Decembrist de lungă viață vă poate felicita cu buchetul său de Anul Nou Fericit de 15-20 de ani.
 • În al cincilea rând, floarea Decembrist se referă tocmai la acele plante capricioase care nu ar trebui perturbate în momentul înmugurării - rearanjați din loc în loc și chiar întoarceți oala cu planta.
 • În al șaselea rând, Decembrists poate fi cultivat ca o plantă normală sau ca ampelos.

Veți afla treptat despre alte caracteristici în următoarele secțiuni ale articolului..

Îngrijirea decembristului acasă

Cum să aibă grijă de Decembrist

Tehnologia agricolă a decembristului Zygocactus este direct opusă tehnologiei agricole a cactusilor înșiși, cerințele lor în cea mai mare parte coincid cu condițiile pentru cultivarea plantelor de casă obișnuite, de foioase..

Dacă se poate uita cactusul este udat și nu va suferi prea mult din aceasta, atunci Decembrist are nevoie de udare regulată cu apă rece bine menținută și umiditate ridicată a aerului, ceea ce se realizează prin pulverizare regulată sau plasarea oalei cu Decembrist pe o tigaie cu pietricele umede. Cactiții tolerează perfect soarele, iar Decembrist suferă de lumina directă a soarelui și necesită umbrire.

În ceea ce privește temperatura aerului, Decembrist nu este capricios în această chestiune. Începând cu luna martie, Decembrist trebuie să fie hrănit lunar cu un îngrășământ complex pentru flori, dar doza trebuie să fie luată la jumătate din cât sugerează producătorii. Vara, când începe creșterea intensivă a tulpinilor, trebuie să hrăniți planta de două ori pe lună, iar în septembrie, încetați hrănirea. Tratamentul preventiv cu fungicide nu va interfera cu planta.

Cum să decortezi un Decembrist

Decembrist este tuns în iunie, iar partea în exces a împușcăturii nu este tăiată, ci deșurubată de mână, oferind plantei o formă frumoasă, scurtând lăstarii care cresc incorect. Plantele formate în acest fel au un aspect atractiv și înfloresc mai abundent..

Cum se transplantează Decembrist

Transplantul decembrist se face după înflorire, la sfârșitul lunii februarie. Plantele tinere sunt transplantate anual, adulții - o dată la 4-5 ani. Alegeți un vas larg și scăzut pentru plantă, deoarece sistemul de rădăcină al Decembristului este superficial. Stratul de drenaj ar trebui să umple vasul cu o treime. În ceea ce privește solul, păstrați solul cactus.

Puteți face solul singur: amestecați o parte din pământul moale și nisipul și două părți de sol de foi, adăugați cărbune zdrobit pentru dezinfectare și pentru o mai bună permeabilitate a apei - firimă de cărămidă sau argilă extinsă. Solul pentru Decembrist trebuie să fie ușor acid.

Propagarea decembristului

Răspunsul la întrebarea „cum să propagăm decembristul?” foarte simplu: vegetativ, prin butași. 2-3 “legături” extreme sunt desfăcute de la tragere, uscate câteva zile, apoi plantate în sol umed și acoperite cu un borcan de sticlă sau sticlă de plastic pentru a crea un efect de seră. Recipientul este plasat la umbră și ventilat regulat. Temperatura optimă pentru înrădăcinarea butașilor decembristului este de 15-20 ºC. Adesea, pomul de Crăciun este propagat acasă imediat după tuns, deoarece, ca urmare a formării tufișului, rămâne material gata pregătit pentru butași.

Dăunători și boli ale decembristului

Vrăjmașii decembristului

Bolile și insectele fungice îl enervează pe Decembrist. Fusariumul, fitomul și vânătaia târzie sunt boli fungice, ale căror agenți pătrund în plantă din solul infectat, iar gâtul rădăcinii plantei suferă în primul rând de acestea. Drept urmare, floarea devine palidă, cenușie, pierde segmente și uscat în solul umed.

Fusariumul este tratat cu fungicide, și fitom și vânătaie târzie - cu medicamente Maxim, Topaz, Vitaros.

Dacă planta a fost acoperită cu o acoperire ruginită, atunci cel mai probabil a fost lovită de un acarian păianjen - insecte mici, de culoare brună, galbenă sau roșiatică, care apar pe plantă în condiții de umiditate insuficientă. Actellik, Fitoverm sau Neoron vor ajuta să scape de căpușă.

Gâștele albicioase care au apărut brusc între lăstari, precum vata de bumbac, sunt urme ale activității boabelor, care pot fi neutralizate cu ajutorul Actara.

De ce se dezbracă Decembrist

Decembristul va dispărea, așa cum am aflat deja, dacă s-a îmbolnăvit de întârziere sau de fitom. O altă cauză a letargiei frunzelor poate fi boala rădăcinilor. Dacă planta și-a pierdut stabilitatea și trunchiul ei se învârte, este foarte posibil ca rădăcinile plantei să fi murit din cauza hipotermiei ca urmare a turnării apei reci într-o încăpere răcoroasă sau, invers, din faptul că ghiveciul de flori s-a supraîncălzit la soare.

Ar putea arde rădăcinile Decembristului și o concentrație prea puternică de îngrășăminte. În acest caz, planta trebuie transplantată imediat într-un alt substrat, deoarece cel vechi este saturat cu îngrășământ concentrat, care continuă să distrugă rădăcinile.

De ce Decembristul nu înflorește

Decembristul trebuie să simtă când este timpul să înflorească. Pentru a face acest lucru, el trebuie să asigure o perioadă completă de odihnă: de la sfârșitul lunii septembrie până la sfârșitul lunii noiembrie, reduceți udarea și încetați hrănirea instalației, așezându-o într-o cameră nesănătoasă.

Acum amintiți-vă cum să înfloriți Decembrist: transferați floarea într-un loc luminos și cald și începeți să udați, ajutând astfel Decembristul să se trezească. Rotiți planta în jurul axei sale pentru a obține o iluminare uniformă pe toate părțile florii. De îndată ce mugurii încep să se formeze, asigurați-vă că substratul din ghiveci nu se usucă și că nimeni din casă nu vă rearanjează sau vă rotește floarea, altfel planta poate intra în panică și arunca mugurii.

Dacă urmați aceste reguli, Decembristul dvs. va înflori cu siguranță.

De ce cade Decembristul

Uneori, s-ar părea, fără niciun motiv, că frunzele Decembristului s-au dus. Dar nu se întâmplă nimic. Să încercăm să ne dăm seama.

Se știe că acarianul păianjen poate fi cauza „căderii frunzelor” și știi deja să scapi de el. Dacă dăunătorul nu este detectat de dvs., atunci cauza probabilă poate fi o lipsă de nutrienți (hrănire neregulată, substrat epuizat). Încercați să pulverizați Decembrist cu o soluție de îngrășăminte pentru cactusii epifitiți o dată sau de două ori sau aplicați-i sub rădăcină și veți vedea cât de repede planta își recapătă puterea. Dacă nu ajută, schimbă solul.

Cauza căderilor segmentelor finale poate fi aerul prea uscat sau stresul transferat de către instalație - o scădere accentuată a temperaturii, o schimbare a mediului, un curent sau un transplant întârziat..

Decembrist interior după înflorire

Când decembristul se estompează, începe să reducă treptat udarea, așezând planta într-un loc răcoros, unde va sta până la sfârșitul lunii martie, odihnind după înflorire. La sfârșitul lunii martie, Decembrist începe perioada vegetativă, deci transferă floarea la locul ei obișnuit, crește treptat udarea și începe să fertilizeze planta.