Cineraria Litoral: cultivarea semințelor

Litoral Cineraria - o frumoasă plantă de argint, excelentă pentru decorarea paturilor de flori, granițe, poteci în grădină, dealuri alpine și design de peisaj. Aspectul neobișnuit al plantei, nepretenția și farmecul sever fac ca cineraria de pe litoral să fie iubită de mulți grădinari și designeri. Mulți sunt interesați de întrebarea: este posibil să crească din semințe? Raspundem - poti! Și mai jos vom spune în detaliu cum se prepară semințele pentru plantare, cum se poate semăna cineraria de pe litoral și, de asemenea, vom vorbi despre îngrijirea în continuare a plantei.

Informații generale despre plante

Litoralul Cineraria este anual, unul dintre mai mult de mii de soiuri de cineraria. Această plantă este bine cunoscută de mulți grădinari și designeri de peisaj datorită aspectului său unic. Valoarea principală a litoralului cineraria nu sunt florile, ci frunzele. Acestea sunt foi mari, modelate de cenușă-argintiu, care se ridică deasupra solului sub formă de tufișuri, atingând o înălțime de până la cincizeci de centimetri.

Pe lângă culoarea neobișnuită, frunzele au și o textură unică - sunt pubescente, plăcute la atingere și, prin urmare, varietatea cinerariei de coastă este numită și „praf de argint”. Florile cinerariei argintii au o culoare inconsistentă, de culoare galben-portocaliu și adesea grădinarii elimină inflorescențele, astfel încât să nu strice imaginea.

Se disting două varietăți principale de cineraria de argint, care sunt utilizate pe scară largă.

Tabelul 1. Soiuri de cinerarie

calitateDescriere
Un soi care se distinge prin frunze solide, ovale, mai degrabă decât sculptate. Înălțimea plantei ajunge la 45 de centimetri, iar cu cât este mai veche cirinaria cultivarului Cirrus, cu atât foile albe devin mai albe.
Soi cu creștere redusă (înălțime de până la 25 de centimetri) cu frunze cu model alb-argintiu. Considerat soiul clasic și cel mai popular..

Litoralul cineraria prețurile semințelor

Cum să plantezi semințe de cineraria de pe litoral?

Plantarea semințelor este singura cale de a crește cineraria de coastă. Cel mai confortabil moment pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a plantei este primăvara devreme, primele zile ale lunii martie. Varza tânără este cultivată acasă, într-un recipient sau cutie pentru răsaduri. Plantarea semințelor acestei plante este foarte simplă, trebuie doar să alegeți unul dintre cele două moduri:

 1. Semănați semințele în sol umed, la o adâncime de 0,5-1 centimetri și presărați ușor deasupra cu nisip de fracțiune medie.
 2. Stoarceți semințele într-un sol umed, liber și acoperiți cu un film dens sau pahar..

Semințele de Cineraria sunt achiziționate cel mai bine de la un magazin horticol, deoarece sunt foarte mici, iar colectarea lor de la o plantă adultă poate fi problematică. Rețineți că cineraria apare foarte amiabil și dens, lucru care trebuie luat în considerare la achiziționarea semințelor.

Primele germeni de cineraria vor apărea peste zece zile și, în același timp, plantele se vor scufunda. Răsadurile tinere sunt îndepărtate cu grijă dintr-o cutie comună și transplantate în ghivece separate cu pământ. Este adecvat orice substrat neutru sau ușor acid..

Întrucât litoralul Cineraria iubește un climat cald, tropical, plantele trebuie să fie expuse la soare - fără o iluminare suficientă, cineraria se va rătăci. În ghiveci, trebuie să crești lăstarii timp de două luni, pentru a le planta în sol deschis până la jumătatea lunii mai.

Video - Litoral Cineraria, aterizare, îngrijire

Cineraria în creștere pe un pat de flori

Cineraria de argint de litoral este extrem de nepretențioasă, dar dacă grădinarul creează condiții favorabile pentru aceasta, calitățile decorative ale plantei vor fi cu adevărat de vârf! Este necesar să alegeți locul potrivit pentru plantare, pentru a oferi compoziția dorită a solului, pentru a organiza udarea și aplicarea diferitelor pansamente.

Care sol este potrivit?

Pentru ca cineraria de argint să se simtă bine, o compoziție neutră de pământ va face - puteți turna orice amestec universal pentru plante ornamentale pe patul de flori. Dar, este imperativ să creăm o pernă de scurgere a cineraria (la o adâncime de aproximativ un metru, așezați un strat de argilă extinsă mare, piatră zdrobită sau luptă cu cărămidă). De asemenea, substratul în care vor fi plantate plantele trebuie să fie liber, bine permeabil la apă și aer.

Prețurile pietrei zdrobite

Unde să așezi patul cu flori?

Pentru o cineraria de pe litoral, este potrivit un loc sau un teritoriu însorit, care uneori capătă o umbră. Rețineți că într-o zonă deschisă, unde lumina strălucitoare a soarelui pătrunde întotdeauna, cineraria va fi cea mai elegantă, iar decorativitatea frunzelor va fi dezvăluită pe deplin. La umbră, planta va fi cascată, nu va atinge dimensiunea maximă.

Temperatura

Cineraria de argint tolerează bine temperaturile ridicate, regimul optim de temperatură este de aproximativ douăzeci de grade. Mult mai distructivă pentru o plantă rece. Sub cinci sau șase grade pentru cineraria - îngheț, din care moare repede. Din acest motiv cineraria este anuală, dar dacă săpați tufișurile, le transplantați în ghivece și le transferați la iarnă la căldură, anul viitor planta va trăi perfect în sol deschis.

Umiditate

Cineraria argintie are un sistem de rădăcini foarte puternic și lung, iar planta suge literalmente umiditatea din sol. Prin urmare, nu este nevoie de udare frecventă și abundentă pentru plantă. Dimpotrivă, excesul de apă este mai nociv pentru cineraria de pe litoral decât seceta - dacă floarea este transfuzată, rădăcinile vor putrezi. Dacă vremea a fost tulbure mult timp, fără ploaie, atunci cineraria este irigată aproximativ o dată pe săptămână.

Nutriția plantelor

La intervale de la fiecare două săptămâni, se recomandă alimentarea cinerariei prin introducerea îngrășămintelor în sol care conțin azot și minerale. Suplimentele complexe precum Crystal sau Ava sunt potrivite pentru uzină. Experții recomandă alternarea îngrășămintelor de fiecare dată, astfel încât planta să nu fie obișnuită.

Cineraria: creșterea din răsaduri, plantare și îngrijire în grădină

Postat de Tamara Altova 01 septembrie 2018 Categorie: Plante de grădină.

Cineraria (lat. Cineraria) - un gen de plante cu flori erbacee din familia Asteraceae sau Asters, apropiate de genul Krestovnik (lat. Senecio), care includ unele cineraria de grădină. Cel mai adesea, floarea cinerariei se găsește în Madagascar și în regiunile tropicale din Africa. În genul Cineraria (din latină acest cuvânt înseamnă „cenușă”) există aproximativ 50 de specii, iar genul Krestovnik are peste o mie de plante. Vă vom spune despre acei cinerari și nașii care sunt mai largi decât alți reprezentanți ai acestor genuri folosite în grădinăritul amatorilor.

Flori de Cineraria - descriere

Cineraria în condiții naturale sunt plante perene sau bienale, dar în cultură sunt cultivate ca anuale. Aceste plante au o tulpină puternic ramificată de 30 până la 90 cm Înălțimea tulpinilor pețiolelor, ovală sau în formă de liră, formând o rozetă bazală, sunt destul de mari, iar tulpina este mult mai mică. Atât frunzele cât și tulpinile plantei sunt foarte pubescente, ceea ce le face să pară că sunt acoperite cu pâslă. Inflorescențele-coșuri, simple sau duble, formează inflorescențele corymbose finale și constau din flori tubulare centrale galbene, iar florile de stuf pot fi albe, violet sau roșii. Planta Cineraria înflorește din iunie până la îngheț.

Cineraria în creștere din semințe

Semănat cineraria pentru răsaduri

De obicei, cineraria este propagată de semințe, care pot fi achiziționate în pavilionul din grădină sau într-un magazin specializat. Germinarea semințelor este destul de mare. Când să semeni cineraria pentru răsaduri? Semănatul se efectuează la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie. Semințele sunt așezate pe suprafața unui substrat umed, format din părți egale de nisip și turbă, fără închidere, presate ușor cu o scândură sau riglă din lemn, pulverizate cu apă dintr-un pulverizator, acoperiți culturile cu sticlă sau film și așezate într-un loc cald..

Îngrijirea răsadului de Cineraria

Tragerile vor începe să apară după 7-10 zile, iar recipientul este transferat imediat pe cel mai ușor pervaz, organizând protecția împotriva varzelor împotriva razelor solare directe. În stadiul de dezvoltare a două frunze adevărate, răsadurile sunt scoase din substrat împreună cu o grămadă de pământ și se scufundă în recipiente separate. Este mai bine să folosiți ghivece de turbă pentru o scufundare: nu trebuie să deranjați sistemul de rădăcină de răsaduri atunci când transplantați în teren deschis, deoarece le puteți planta pe un pat de flori fără a le scoate din recipientele de turbă.

Aterizare cineraria în teren deschis

Când să plantăm cineraria în pământ

Cineraria din semințe este plantată în grădina de flori în a doua jumătate a lunii mai, când înghețurile de întoarcere sunt lăsate în urmă și solul se încălzește bine. Cu două săptămâni înainte de plantare, răsadurile ar trebui să fie supuse procedurilor de întărire, al căror scop este pregătirea plantelor tinere pentru condițiile de mediu în care se vor afla. Răsadurile sunt duse zilnic în grădină sau balcon, organizând protecție împotriva curenților, rafalelor, a ploilor și a soarelui. Treptat, durata plimbărilor este crescută până când răsadurile nu pot fi în aer liber în jurul ceasului.

Cum se plantează cineraria

Alegeți o zonă însorită pentru plantă, care la prânz este în umbră parțială. Planta are nevoie de sol neutru sau ușor alcalin, fertil și bine drenat. Când vine timpul să plantați răsaduri de cineraria în grădină, nivelați parcela, faceți găuri la o distanță de 20-25 cm una de cealaltă și transplantați răsadurile în ele împreună cu un vârf de pământ prin metoda de transfer. După aceea, umpleți spațiul rămas în puțuri cu sol, strângeți bine și udă suprafața din abundență. Dacă nu sunteți sigur că nopțile reci nu se vor întoarce, acoperiți cineraria seara cu lutrasil sau filet, aruncând material pe arcuri metalice săpate în pământ.

Îngrijire pentru cineraria în grădină

Cum să aibă grijă de cineraria

Plantarea cinerariei și îngrijirea acestei frumuseți africane pe terenul deschis nu este deloc complicată: cultivarea cineraria presupune udare regulată, slăbirea solului între tufișuri, buruieni și îmbrăcăminte. Și nu uitați să îndepărtați inflorescențele ofilite pentru a crește timpul de înflorire a cinerariei, iar pentru speciile decorativ-foioase, mugurii trebuie tăiați imediat ce apar. După cum puteți vedea, totul este foarte simplu. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că îngrijirile slabe sau inadecvate pot cauza boala și moartea cinerariei, așa că încercați să efectuați procedurile de îngrijire necesare corect și în timp util, mai ales că nu este deloc dificilă.

Udare și hrănire cineraria

Din lipsa de umiditate, cineraria slăbește, se usucă și moare, iar din umiditate excesivă, rădăcinile plantei pot putrezi. Întrucât cineraria este caracterizată de toleranță la secetă, va trebui să udăm în timpul sezonului cu precipitații obișnuite doar în zilele foarte calde și uscate. Pentru umezirea solului, se folosește apă încălzită la soare. După udare sau ploaie, nu uitați să slăbiți solul din jurul tufișurilor, astfel încât aerul să intre în rădăcinile plantei. Buruienile pot fi scoase din complot în același timp..

Cineraria este hrănită atât cu îngrășăminte organice, cât și cu complexe minerale, sub formă de soluții care se adaugă la solul preumidat de 2-3 ori pe lună alternativ. Pansamentul organic se referă la soluțiile de excremente de pui (1:15) sau mullein (1:10).

Cineraria după înflorire

Deoarece plantele iubitoare de căldură din climatul nostru sunt cultivate într-o cultură anuală, la sfârșitul sezonului, când cineraria frumos înflorită își pierde atractivitatea, acestea o distrug: tufișurile sunt scoase, resturile vegetale sunt colectate cu atenție, iar solul este săpat până la adâncimea baionetei lopatei. Dacă locuiți într-o zonă în care iernile înghețate sunt mai degrabă excepția decât regula, puteți încerca să păstrați speciile decorativ-de foioase de cineraria până în sezonul următor, acoperind tufele cu un strat gros de frunze uscate. În primăvară, îndepărtați adăpostul și tăiați tufișurile înghețate, astfel încât să nu interfereze cu lăstarii tineri. Și toamna puteți transplanta cineraria din grădină într-un ghiveci și păstrați-o iarna într-o cameră răcoroasă, luminoasă, nepermițând uscarea solului, iar primăvara întoarce planta în grădina cu flori..

Boli și dăunători ai cinerariei

Bolile Cineraria și tratamentul acestora

Cineraria din grădină poate obține întârziere, rugină sau mucegai pudră.

Blight târziu este o boală fungică care afectează cel mai adesea culturile de umbre de noapte, așa că încercați să nu creșteți cineraria alături de cartofi, roșii, vinete sau ardei. Infecția este activată în condiții de umiditate ridicată. Simptomele bolii sunt petele brune pe frunzele plantei. Odată cu dezvoltarea întârzierii, plantele se ofilesc. Imediat ce apar semne ale bolii, eșantioanele afectate sunt îndepărtate imediat de pe loc și arse, iar cineraria sănătoasă este pulverizată din abundență cu o soluție de trei procente de sulfat de cupru. Solul în care au crescut tufișurile bolnave este, de asemenea, vărsat cu o soluție de vitriol, săpat și vărsat cu o soluție dintr-o lingură de Fitosporin-M într-o găleată de apă. În acest loc nu puteți crește nimic timp de cel puțin doi ani.

Mucegaiul praf este o boală obișnuită de grădină de natură fungică. Apare floare albicioasă pe frunzele și tulpinile plantelor. În timp, placa devine mai densă și maro. Zonele afectate încetează să se dezvolte, să înnegrească și să moară. Plantele își pierd efectul decorativ. Infecția începe de obicei la începutul verii, infecția este activată pe fundalul schimbărilor bruște de temperatură și umiditate, iar un factor precum o concentrație crescută de îngrășăminte cu azot în sol contribuie la dezvoltarea rapidă a bolii. La primele semne ale bolii, frunzele bolnave sunt sfărâmate, iar plantele și solul de sub ele sunt tratate cu Topsin, Topaz, Fundazol, Quadris, Tiovit Jet sau Bayleton. Probele puternic afectate trebuie scoase și arse..

Rugina este, de asemenea, o boală fungică. Puteți să-l recunoașteți prin apariția formațiunilor caracteristice de o culoare ruginie pe partea inferioară a plăcii. Când aceste pustule roșii sunt crăpate, sporii ciupercii se vărsă și sunt transportate de vânt și insecte către alte plante. Pustulele sunt proiectate pe partea superioară a frunzelor cu pete galbene deschise. Rugina provoacă o transpirație crescută (evaporarea umidității), ceea ce face ca planta să se usuce și să moară. Puteți distruge infecția tratând plantele și solul de pe site cu Topaz, Kuproksat, Strobi, Vectra sau Bordeaux, care se efectuează de 2-3 ori în 10 zile.

Dăunători și combaterea cinerariei

Cineraria din patul de flori poate suferi de acarieni, afide și fluturi albe. Toate aceste dăunători sug. Ei mușcă prin țesutul delicat de frunze și lăstari tineri și se hrănesc cu sucul lor..

Fluturele albe sunt mici molii albe care seamănă cu molii. Se așează pe partea inferioară a frunzelor și, dacă mișcați tufișul, se ridică deasupra plantei cu un nor alb. Ca urmare a activității fluturilor albe, plantele devin lente, dezvoltarea lor încetinește, apoi dezvoltă cloroza frunzelor. Fecalele Whitefly sunt un mediu favorabil pentru tot felul de ciuperci, care înfundă porii țesuturilor, care împiedică procesul de fotosinteză. Cu un număr mic de dăunători, acestea sunt curățate de pe fundul frunzelor cu o perie cufundată în apă cu săpun, dar dacă fluturele albe au fost crescute, tratați tufele cu o soluție de 1 g de Actara în 1 litru de apă.

Acarienii păianjen sunt oaspeți frecventi într-un pat de flori cu cineraria, deoarece preferă să se stabilească pe plante rezistente la secetă. În locurile mușcăturilor lor de pe frunze, rămân mici pete decolorate. Frunzele capătă treptat o culoare de mozaic și mor. Este dificil să te ocupi de căpușe, deci nu pierde timpul încercând să faci față acestor dăunători folosind metode alternative. Cea mai bună metodă de a scăpa de căpușe este de a trata cineraria pe frunze cu o soluție de acaricid (căpușele nu sunt insecte, ci arahnide), de exemplu, Actellika, Fitoverma sau Neorona.

Afidele, consumând suc celular de cineraria, slăbesc planta. Cineraria începe să rămână în urmă în creștere și dezvoltare, lăstarii tineri sunt deformați, frunzele se îngălbenesc, se ofilesc, larvele și afidele adulte se acumulează pe partea lor inferioară. Excrementele acestui dăunător - tamponul de cupru - este un mediu pentru dezvoltarea diferitelor infecții fungice, inclusiv ciuperca funingină, care acoperă frunzele cu o acoperire neagră urâtă. În plus, afidele, ca și alți dăunători care alăptează, sunt purtători de boli virale incurabile. Distruge afidele în aceleași moduri ca fluturile albe.

Tipuri și soiuri de cineraria

Cineraria grațioasă, sau fiul grațios (Senecio elegans = Cineraria elegans) este o plantă perenă sau bienală originară din sudul Africii, care este cultivată în cultură ca fiind anuală. Tulpina foarte ramificată a acestei specii atinge o înălțime de 30 până la 60 cm Înălțimea frunzelor care formează rozeta bazală sunt mari, frunzele tulpinii sunt mult mai mici. Atât tulpinile, cât și frunzele sunt acoperite cu grămadă lipicioasă. Coșurile, care se deschid de la jumătatea lunii iunie până în toamnă, sunt colectate în umbrele de corymbose. Florile de stuf pot fi albe, roz, zmeură, violet sau roșu, iar cele din mijloc sunt întotdeauna galbene. Cineraria grațioasă are două soiuri populare:

 • Nanus - tufișuri pitice până la 25 cm înălțime;
 • Ligulosus - o plantă cu coșuri din terry, formată din flori de stuf de culoare albă, roșie, mov sau violet.

Cineraria sângeroasă sau cineraria hibridă (Senecio cruentus = Pericallis cruenta = Senecio hybridus = Cineraria cruenta) provine din Insulele Canare. Frunzele ei sunt de culoare verde deschis, ovale, ușor pubescente. Coșurile cu flori de stuf de diferite culori și un mijloc galben de flori tubulare seamănă cu margarete - uneori terry și alteori cu două tonuri. Această specie este folosită pentru cultivare în grădină și ca plantă de ghivece. Cele mai bune soiuri:

Cineraria litoral, sau argint cineraria, sau argint cineraria sau litoralul botez (Cineraria maritima = Senecio maritima) apare în natura Mediteranei. În cultură, această plantă perenă de foioase ornamentale este cultivată anual. Are frunze de cirrus, acoperite cu pubescență groasă de argint de dedesubt, datorită căreia planta arată ca pâslă. Inflorescențele neatractive din florile galbene sunt îndepărtate cel mai bine pe măsură ce apar. Cele mai bune soiuri ale speciei:

 • Cirrus - tufișuri de până la 45 cm înălțime, cu frunze ovale de argint verde, cu margini șerțate. În timp, culoarea frunzelor devine alb-argintiu;
 • Barcă de argint - o plantă alb-argintie cu tulpini erecte și frunze subțire disecate acoperite cu pubescență de pâslă;
 • Praf și argint - soiuri subdimensionate compacte cu frunze de argint.

Cineraria în proiectarea peisajului

Datorită compactității și colorației strălucitoare a coșurilor, cineraria înflorită frumos este adesea folosită pentru a proiecta stratul frontal al unui pat de flori sau al unei margini. Specii înflorite de cineraria cultivate în ghivece împodobesc balcoane, terase și verande. Sunt utilizate cu succes în paturile de flori mixte de lângă alte plante sau creează un amestec de cinerarii de diferite culori, singure. Cei mai buni parteneri pentru această plantă sunt gălbenele, phloxes, petunii, celosia, coleus, begoniile, ageratumele, balsaminele, lobelia și salvia.

Cineraria argintie este plantată în crenguțe de zidărie sau ca graniță decorativă pe un fundal de flori strălucitoare.

Sfaturi ale profesioniștilor: cum și când să semeni răsaduri pentru răsaduri?

Mulți dintre noi am întâlnit o plantă la vânzare înainte de sărbătorile de primăvară de o frumusețe extraordinară: frunzele mari în formă de inimă abia sunt vizibile sub abundența de flori viu colorate asemănătoare margaritelor mici.

Și ce zici de o uimitoare plantă ornamentală cu frunze de pe un pat cu flori cu frunze sculptate în alb-argintiu? Toate aceste plante aparțin aceluiași gen - cineraria.

Descrierea florii și caracteristicile acesteia

O astfel de diversitate a speciilor nu ne permite să descriem întregul gen în ansamblu: ele diferă atât frunzele, cât și culorile florilor. Cu toate acestea, structura flori este similară - multe coșuri mici de flori de mușețel sunt localizate pe o inflorescență corymbose.

Primii lăstari ai unei flori. Fotografie folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

Cele mai frecvente tipuri de cineraria sunt:

Specia disponibilă comercial - cineraria sângeroasă - are cele mai strălucitoare culori: albastru, roz, alb, roșu și violet. Există multe flori, mari (până la 4 centimetri), frunzele sunt verzi în formă de inimă cu o ușoară pubescență. Înălțimea plantei până la 25 de centimetri. Se folosește doar ca plantă solitară în cultura ghiveciului, datorită perioadelor de creștere îndelungate: 9 luni trec de la apariția până la înflorire.

Ce soiuri pot fi cultivate în grădină?

Litoral (argintiu)

Perenă crescută anual ca urmare a intoleranței la temperaturi negative. Specii cu frunze decorative, cu frunze delicate de alb-argintiu. Există soiuri cu frunze deschise sculptate, soiuri cu formă de frunze ovale și margine ondulată. Există soiuri de dimensiuni medii cu o înălțime de până la 50 de centimetri și subdimensionate (15-20 centimetri fiecare).

Un lucru le unește - nedemne de condițiile de creștere, nepretenții, proprietăți decorative ridicate în planul din mijloc sau aproape în grădina cu flori. Înflorirea acestei specii nu poate fi numită decorativă: florile mici nedescriptate sunt îndepărtate cel mai adesea împreună cu pedunculii. Singura condiție pentru obținerea plantelor extrem de decorative este abundența soarelui direct, deoarece la umbră frunzele vor avea o umbră mai verde.

Graţios

Se referă la plante perene care nu ocupă în condițiile noastre. O specie înflorită cultivată în răsaduri pentru a decora paturile de flori. Florile de diferite nuanțe sunt terry sau simple, cu un centru galben. Înflorește aproape toată vara, dar nu la fel de decorativ ca sângeros. Înălțimea are 90 de centimetri, arată minunat în partea de mijloc sau îndepărtată a grădinii cu flori.

Cineraria de gradul mării. Fotografie folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

Nepretențioase, tolerează zilele călduroase uscate. Preferă locurile însorite, cu soluri ușoare nisipoase..

Semănatul acasă

Ambele specii, populare în horticultură, este de preferat să crească prin semințe, deoarece nu orice persoană are posibilitatea de a salva plante adulte pentru butași ulterioare.

Cum și când să plantăm semințe?

Cel mai bun moment pentru semănarea cinerariei pentru răsaduri, indiferent de specie, este începutul lunii aprilie (primul deceniu). În funcție de regiunea climatică, această perioadă poate fi modificată: pentru regiunile sudice - cu 15 zile mai devreme, pentru cele nordice - mai târziu. În prezența pământului protejat - aterizarea se realizează direct pe sol la mijlocul lunii aprilie.

Semințele de Cineraria sunt mici, au o germinare prietenoasă bună. Când semănatul trebuie să fie distribuit uniform pe o suprafață ușor compactată a solului. Este mai bine să alegeți un sol ușor, liber, hrănitor: turbă, humus, nisip, aditivi (perlit, vermiculit). După însămânțare, solul este umezit cu un pulverizator, acoperit cu o peliculă, lăsat să germineze la 20-22 ° C.

Ventilați recipientele pentru răsaduri în mod regulat. Îndepărtați condensul acumulat, lăsați recipientele deschise timp de 10-15 minute de două ori pe zi. Acest lucru va evita putregaiul semințelor, moartea din cauza bolilor fungice ale întregului răsaduri eclozionale. Fotografiile apar după aproximativ 7-10 zile.

Cum să aibă grijă de răsaduri?

Răsadurile nu necesită condiții speciale de creștere. Când apar răsaduri, filmul sau sticla trebuie îndepărtată, transferați răsadurile într-un loc răcoros. Acest lucru este necesar pentru a împiedica creșterea (extinderea) răsadurilor din cauza luminii naturale insuficiente. Este suficient să reduceți temperatura la 16-17 ° C pentru a obține o răsaduri puternice armonioase.

Procesul de cules a răsadurilor. Fotografie folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

Udarea se efectuează cu atenție, pentru a nu spăla răsadurile. Pansarea superioară se face la fiecare două săptămâni cu orice îngrășăminte complexe disponibile. Când răsadurile ajung în faza celei de-a doua frunze adevărate, este necesar să se scufunde în containere individuale, răsaduri sau în sol protejat sub firbond.

Condițiile de creștere după scufundare rămân aceleași.

Aterizare în aer liber

Numai după ce riscul apariției înghețurilor de întoarcere este redus, este posibil să începeți plantarea plantelor tinere pe pământ deschis. Asigurați-vă că întăriți răsadurile înainte de plantare: astfel cineraria tânără va tolera mai ușor schimbările de temperatură și umiditate. În Rusia centrală, această perioadă se încadrează la mijlocul lunii mai: să fim ghidați de condițiile meteo actuale.

Dacă înghețurile depășesc plantele plantate, acoperiți-le cu o peliculă sau material de acoperire pentru a preveni pierderea plantelor. Schema de aterizare a cinerariei litoralului într-un loc permanent 20x20 sau 25x25 centimetri. Astfel, plantele obțin suficient spațiu liber pentru a-și arăta calitățile decorative.

Cineraria elegantă este plantată la o distanță mai mare (30x30 centimetri). Aceasta se asigură că cineraria primește nutrienți în abundență și se bucură de înflorirea luxuriantă pe tot parcursul sezonului..

Boli și dăunători

Cineraria elegantă și litorală este foarte rezistentă la leziuni. Dar, ca orice plantă de grădină, cineraria este afectată de boli, dăunători.

Plante frumoase cu flori. Fotografie folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

Cea mai frecventă nenorocire este întârzierea, în prezența unei plante infectate alături, boala se va răspândi la cineraria. Folosiți fungicide pentru a păstra tufișurile. Părțile afectate ale cinerariei trebuie îndepărtate. Alte boli comune ale acestei culturi sunt mucegaiul pudră și rugina, de care fungicidele vor ajuta să scape..

Printre dăunători, afidele se găsesc cel mai des pe această cultură: este suficient să tratăm dublu plantările cu orice agent insecticid. Rar, mai ales în zilele toride, cu lipsa de udare, aceste specii pot fi afectate de un acarian păianjen. Datorită pubescenței dense a frunzelor de cineraria de coastă, utilizarea mijloacelor acaricide de acțiune de contact poate fi neconcludentă: un agent chimic pur și simplu nu poate ajunge la dăunător. Încercați să udați la timp.

Video util

Vă recomandăm să vizionați un videoclip practic despre cineraria în creștere:

Răsadurile de cineraria, cultivate în conformitate cu toate regulile, vă vor încânta cu proprietăți decorative (înflorire sau frunze frumoase) pe tot parcursul sezonului, până la îngheț.

cineraria

1. Șapte secrete ale succesului:

1. Temperatura de creștere: pe tot parcursul anului, temperatura este cuprinsă între 18 și 29 ° C.
2. Iluminat: locație bine luminată, cu multă lumină solară reflectată.
3. Udare și umiditate: udare abundentă și regulată primăvara și vara, cu uscarea ușoară a pământului. În toamnă, frecvența de irigare este redusă în funcție de temperatura conținutului. Umiditatea poate fi crescută numai cu debutul căldurii puternice de vară sau când încălzirea centrală este pornită.
4. Tăierea: sanitară - efectuată pentru a menține un aspect atractiv și a preveni răspândirea bolilor fungice, constă în îndepărtarea la timp a frunzelor vechi îngălbenite și a florilor decolorate cu un instrument steril ascuțit.
5. Sol: un substrat nutritiv și liber, bazat pe materie organică, cu drenaj excelent și pH ușor acid.
6. Top dressing: primăvara și vara, top dressing-ul de 2 ori pe lună, toamna și iarna, aplicarea îngrășămintelor este oprită și reînnoită doar primăvara. odată cu apariția primelor frunze tinere.
7. Propagare: butași primăvara și vara sau semănat primăvara.

Denumirea botanică: Cineraria.

Floarea Cineraria - o familie. Asteraceae sau Asters.

Origine. Plantele interne sunt zone tropicale ale Africii.

Cu ce ​​seamănă. Cineraria este o plantă erbacee înfloritoare atractivă..

Frunzele sunt simple, verzi, formează o rozetă bazală, în formă de suliță sau în formă de inimă, cu numeroase vene bine definite. Suprafața frunzei de frunze are o pubescență rară și margini cu dinți fine.

Înflorirea cinerariei este atât de abundentă încât frunzele se ascund practic sub flori. Pedunculii depășesc ușor înălțimea rozetei cu frunze și poartă mici cu diametrul de 3 - 7 cm, dar flori foarte strălucitoare în nuanțe de albastru, roz, visiniu, alb, violet și roșu.

Adesea există plante cu flori de 2 tonuri.

Unele tipuri de cineraria nu au o înflorire luxuriantă, dar diferă prin frunzișul alb-argintiu, care va umbri perfect orice alte plante..

Înălţime. În funcție de soi, plantele ating 30-60 cm înălțime. Mărimea plantelor va depinde și de condiții.

2. Plantarea și îngrijirea itinerariilor

2.1 Propagarea, care crește din semințe

Cum și când să semeni cineraria pentru răsaduri?

 1. Semănatul semințelor se realizează la sfârșitul iernii sau primăverii.
 2. Semințele sunt semănate pe suprafața solului, strecurându-le puțin pe suprafața substratului și nu le acoperă cu pământ - au nevoie de lumină pentru a germina.
 3. Răsadurile vor avea nevoie de căldură și umiditate bună. Răsadurile de top sunt acoperite cu plastic sau sticlă transparentă pentru a menține umiditatea uniform ridicată..
 4. La o temperatură de 21 - 24 ° C, germinarea va avea loc în 2 până la 3 săptămâni.
 5. Odată cu apariția primilor lăstari - adăpostul, adăpostul începe să fie deschis câteva minute pe zi și apoi complet eliminat.
 6. O cules de răsaduri se realizează după apariția primelor frunze adevărate.

Unele specii sunt propagate cu succes vegetativ - prin butași..

2.2.Grunt

Pentru cultivarea unei flori de casă, este potrivit un teren bine drenat și bogat în nutrienți, bazat pe materie organică - turba și humusul frunzelor, cu un pH ușor acid. Solul trebuie să fie nutritiv și slăbit, permeabil la gaze și apă.

2.3.Cineraria acasă

Grija pentru cineraria acasă nu este complicată. Planta se distinge însă prin nepretenția sa și necesită respectarea anumitor tehnici agricole. Florile decolorate și frunzele vechi ar trebui eliminate în mod sistematic pentru a prelungi timpul de înflorire și a menține un aspect îngrijit. Tăierea sanitară se realizează cu ajutorul unui instrument ascuțit și steril. Duceți floarea la aer curat în sezonul cald, așezându-le sub acoperire de vânturi puternice, ploaie și lumina directă a soarelui.

2.4.Când înflorește

Practic, perioada de înflorire a acestei plante frumoase cade primăvara - vara. Durata înfloririi depinde direct de temperatura mediului - dacă nu depășește 18 ° C, atunci înflorirea va dura aproximativ 1 lună.

2.5.Cineraria într-un vas - cum se transplantează

Planta preferă condițiile ușor înghesuite - în ghivece mici, înflorirea cinerariei decorative va fi mai abundentă. Adesea plantele sunt aruncate după înflorire și nu au nevoie de transplant. Când este păstrată ca plantă perenă, plantarea într-un sol nou se realizează primăvara - cu apariția primelor semne de creștere nouă, dar înainte de înflorire.

2.6 Boli și dăunători

Frunzele au arsuri atunci când sunt expuse la lumina directă a soarelui. Odată cu stagnarea umidității, începe putregaiul rădăcinii. Dacă cineraria este întinsă - poate că nu are suficientă lumină. Bucsa se va estompa cu uscarea prelungită a substratului.

Insecte dăunătoare - acarieni păianjen, afide, fluturi albe.

Dăunători de insecte

Denumirea insecteiSemne de infecțieMăsuri de control
whiteflyMici puncte luminoase pe lamele frunzelor, îngălbenind și frunzele care cad. Fluturele albe, albe, zboară de pe suprafața frunzelorProduse chimice: Zeta, Rovikurt, INTA-VIR, Fufanol și chiar Karbofos, Actellik, Aktara, Confidor, Comandant, Tanrek. Remedii populare: soluție de săpun, soluție de usturoi, infuzie de pădure și tutun, infuzie de păpădie, capcane lipicioase pentru insecte adulte
Acarianul de păianjenPânză de păianjen subtilă pe frunze, îngălbenind și cădând frunzele cu pagube extinse. Suprafața lamelor de frunze devine moartă și este acoperită cu mici fisuri. Dezvoltarea plantelor încetinește.Moduri populare. Plantele pot fi spălate în duș și lăsate în baie într-o atmosferă umedă timp de o jumătate de oră. Iradierea cu o lampă ultravioletă în fiecare săptămână timp de 2 minute. Produse chimice pe bază de piretru, pulberi de sulf, Fitoverm, Actellik.
afidePicăturile adezive apar pe lamele frunzelor, lamele frunzelor se ondulează și se deformează, mugurii delicate și frunzele tinere se ofilesc. Pe vârfurile de lăstari, muguri sau partea inferioară a lamelor frunzelor, se pot observa colonii de insecte. Florile afidelor plantelor afectate pot deforma.Metode populare: infuzie de urzică, decoct de frunze de rubarba, pelin, soluție de săpun, infuzie de tutun și păpădie, ceapă, gălbenele, galbenă, tansy, praf cu cenușă de lemn. Produse chimice: Pudre de sulf, tratament cu săpun de potasiu verde cu masă verde fără a intra în pământ, Decis, Actellik, Fitoverm.

2.7 Udare

Mențineți substratul în mod uniform în timpul creșterii și înfloririi. Scurgeți excesul de umiditate din tigaie la câteva minute după udare. Cineraria nu-i place suprasolicitarea comelor de pământ.

2.8.Temperature

De preferat va fi un conținut rece la o temperatură de 10 - 16 ° C. Dacă temperatura camerei depășește 18 ° C, cineraria interioară se va estompa rapid. În lunile de iarnă, plantele sunt menținute la rece - la o temperatură de aproximativ 10 ° C. Cineraria acasă nu-i place o schimbare accentuată a temperaturii. Floarea de grădină nu tolerează înghețul, astfel încât iernarea pe stradă se termină adesea cu moartea pentru plante.

2.9.Light

Cazare luminos luminată, fără soare directă. În lipsa luminii, înflorirea tufișului va fi mai puțin abundentă, cu toate acestea, cineraria nu poate tolera lumina directă a soarelui.

2.10

Cineraria cu vase are o suprafață limitată de hrănire și are nevoie de aplicare suplimentară de îngrășăminte. Primăvara și vara, hrăniți îngrășăminte cu o concentrație mare de fosfor în jumătate de concentrație la fiecare 2 săptămâni.

2.11 Pulverizare

Tolerează o atmosferă destul de uscată a spațiilor rezidențiale, dar este mai bine să creșteți umiditatea aerului, așezând planta pe un palet cu pietricele ude sau înconjurand oala cu un strat de mușchi sphagnum umed. Este indicat să efectuați pulverizarea doar dimineața, deoarece pubescența frunzelor poate reține umiditatea și nu va avea timp să se evapore înainte de întuneric, nu tolerează curentul rece.

2.12 Scopul, utilizarea

Plante ornamentale compacte sau plante cu foioase care pot decora orice grădină de flori din grădină și vor deveni un accent luminos pe patul de flori. Aspectul strălucitor și nepretenția la condițiile de creștere, rezistența la poluarea aerului face ca această plantă să fie foarte populară în floricultură. Soiurile cu creștere scăzută sunt cultivate în paturi de flori ca graniță. Florile sunt folosite pentru tăiere - nu își pierd aspectul atractiv mult timp într-o vază cu apă. Crengile uscate de cineraria argintie pot fi folosite ca floare uscată - vor decora interiorul timp de câteva luni sau chiar ani.

2.13 Notă

Cineraria casnică este considerată plante otrăvitoare și trebuie ținută departe de copii și animale de companie..

2.14 Hidroponica

Crește bine pe hidroponică.

3. Soiuri și tipuri de cineraria:

3.1.Cineraria argintie, crucea de cenușă sau litoralul Iacobi - Jacobaea maritima

Specie cu frunze decorative, originară mediteraneană, această varietate înaltă este o plantă perenă mică perenă de 15–45 cm înălțime, cu frunzișul argintiu delicat, tăiat profund. Lamele frunzelor sunt acoperite cu o pubescență foarte densă, subțire, de culoare argintie - gri. În teren deschis, cineraria de argint este cultivată ca o plantă anuală, dar atunci când este crescută acasă, poate produce muguri în al doilea an care se deschid în flori galbene strălucitoare, cu petale subțiri, alungite, asemănătoare cu păpădia. Adeseori ciupește tulpinile de flori, astfel încât planta să nu irosească energia la înflorire.

3.2 Cineraria hibridă sau traversarea hibridă - Cineraria hybrida, Senecio hybrida

Această specie - originară din Insulele Canare, este o plantă ierboasă, înfloritoare, abundentă, pitică, erbacee. În timpul înfloririi, este aproape complet ascuns sub flori mari albastre, roz, violet, roșii și albe, care sunt adesea folosite pentru tăiere. Florile acestui soi seamănă cu mușețelul. Această plantă perenă cu creștere rapidă poate atinge 45 cm înălțime..

Pentru înflorirea abundentă, această plantă necesită o cantitate mare de lumina soarelui..

Tipul hibrid este cineraria comună „Veneția” - un arbust perenă frumos înflorit care crește foarte repede și în timpul înfloririi este acoperit cu inflorescențe mari dintr-o varietate de flori de visiniu, violet, alb, roz, albastru, albastru sau roșu. Adesea florile acestui soi au dungi albe în interiorul petalelor. Aceste plante bienale rămân compacte și nu depășesc 30 cm înălțime. Soiuri crescute special pentru creșterea acasă.

3.3 Bloody Cineraria - Cineraria cruenta

Cineraria sângeroasă sau nașul sângeros - un astfel de nume neatrăgător se ascunde sub sine o fermecătoare plantă perenă. Frunzele sunt rotunjite, verzi, cu o venă de plasă, moi, acoperite cu părul slab. Florile sunt mari, pe pedunculi înalți, deseori se găsesc muguri roșii, roz, purpurii, bicolori, petalele lor având un centru alb. Înflorirea este foarte abundentă.

3.4.Cineraria elegant - Senecio elegans

O plantă cu flori erbacee anuale din Africa de Sud. Aspectul acestei plante este foarte variabil - pot varia în înălțime, dimensiune și culoare a florilor. Florile sunt colectate în inflorescențe mici pe vârfurile pedunculilor înalte, schema de culori variază de la alb la zmeură și liliac. Perioada de înflorire este foarte lungă, centrul florilor este adesea colorat galben. Frunzele sunt verzi, deschise, profund sculptate..

De asemenea poti fi interesat de:

Caracteristici de creștere cineraria interioară acasă

Această plantă decorează de obicei paturi de flori, contrastând cu aproape orice flori. Se dovedește că o astfel de frumusețe poate fi cultivată pe un pervaz obișnuit. Florile, pe care exemplarele de grădină le taie fără milă, în cameră vor fi foarte binevenite. Este o cineraria de argint sau de litoral.

Jacobaea maritima aparține familiei numeroase de asteri și are multe specii

Descrierea botanică a cineraria de argint

Această plantă are multe nume: argint cineraria, litoral iacobian, cruce ashy. Dar majoritatea grădinarilor îl numesc pur și simplu cineraria. Jacobaea maritima aparține familiei numeroase de asteri și are multe specii. Acasă, în Marea Mediterană, este un arbust sau arbust veșnic verde, care atinge o înălțime de 60 cm, în paturile noastre de flori planta este mult mai modestă - cel mai adesea nu mai mare de 25 cm. Dar un lucru rămâne neschimbat - frumusețea uimitoare a frunzelor complet pubescente de o culoare argintie uimitoare. Simplu, puternic disecat, sunt foarte decorative.

Cineraria înflorește cu flori de coș nu prea decorative, care au o culoare galbenă de muștar. Sunt asemănătoare cu margaretele, nu numai ca aspect, ci și în structură: trestii marginale destul de lungi și flori tubulare scurte, care sunt strâns montate între ele și alcătuiesc mijlocul. Diametrul florilor este de aproximativ 1,5 cm. Dar plantele nu sunt apreciate pentru ele, prin urmare, pedunculii sunt tăiați în grădină, astfel încât planta să nu își piardă efectul decorativ. Dar, dacă permiteți înflorirea cinerariei, atunci va da semințe - acheni cilindrice.

Cineraria înflorește cu flori de coș galben de muștar nu prea decorative

Nu încercați să gustați această frumusețe de grădină - tulpinile și frunzele conțin un alcaloid, care este cel mai puternic relaxant muscular care acționează ca o otravă curare.

Planta este destul de nepretențioasă. În Marea Mediterană, poate tolera nu numai căldura și seceta, ci și vânturile puternice din mare, transportând multă sare de mare. Dar excesul de umiditate este dăunător pentru el, deci nu trebuie să te implici în udare. La plantare, este necesar să se asigure un drenaj bun, astfel încât apa să nu stagneze. Cel mai confortabil loc pentru a crește cineraria este umbra parțială, unde își va dezvălui pe deplin potențialul și va atinge o decorativitate maximă..

În patria sa, cineraria este perenă, în grădinile noastre crește anual, deoarece nu poate supraviețui iernii aspre. Dar poți transplanta planta într-un ghiveci și o poți transfera în cameră. Acolo se va simți confortabil și va decora pervazul pe toată iarna lungă. Și o puteți face mai ușor și o puteți crește din semințe în condiții de cameră.

Principii de bază ale creșterii cinerariei interioare (video)

Cineraria camerei de cultivare din semințe

Îl puteți semăna oricând..

Algoritmul pentru cultivarea cineraria de argint din semințe:

 • tava pentru creștere nu trebuie să fie mai adâncă de 7 cm, trebuie să se facă găuri în ea pentru scurgerea apei;
 • sol - humus argilos;
 • semințele sunt semănate superficial, ușor presărate cu nisip alb alb, nu le puteți presara complet sau acoperiți solul cu hârtie subțire, care trebuie umezită și menținută umedă până când semințele germinează; nu este necesar să îndepărtați hârtia, răsadurile încolțite se vor rupe cu ușurință;
 • umeziti solul din pulverizator, acoperiti recipientul cu sticla sau o punga de plastic, care trebuie scoase zilnic pentru o perioada scurta de timp pentru ventilare.
 • recipientul este păstrat în lumină ambientală, monitorizând umiditatea stratului de suprafață;
 • germinarea durează aproximativ 3 săptămâni, lăstarii la speciile din interior sunt de obicei inegale, în cineraria argintie, primele plante apar într-o săptămână, ele germinează mult mai amiabil;
 • după apariție, adăpostul este îndepărtat;
 • răsadurile crescute se subțiază, lăsând cele mai puternice la o distanță de 2,5 cm;
 • după ce se formează perechea de frunze adevărate, plantele sunt plantate în ghivece.
Puteți semăna cineraria în orice moment

Plantând cineraria de argint acasă

Puteți transplanta o plantă din grădină la sfârșitul toamnei sau o puteți cultiva din semințe, urmând instrucțiunile date. Cerințele pentru condițiile de creștere pentru cineraria de argint vor fi aceleași în ambele cazuri.

Plantarea cerințelor de sol și ghiveci

Această plantă are un sistem de rădăcini destul de voluminoase, deci mărimea ghiveciului nu trebuie să fie mică, în special pentru epruvetele adulte. O gaură de scurgere în oală ar trebui să fie obligatorie, deoarece crucea ashy nu poate tolera blocarea rădăcinii. Dar chiar dacă există o oală cu un volum suficient de mare, nu va funcționa să crească cineraria de argint acasă mai mult de o iarnă - rădăcinile cresc prea mult. Același lucru se întâmplă și cu nașul sângeros, dar dintr-un alt motiv - înflorește în condiții de cameră doar un anotimp..

În ciuda faptului că planta este perenă, este practic imposibil de obținut pentru a produce pedunculuri în mod repetat.

Solul pentru crucea de cenușă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • ușoară și hrănitoare;
 • bine aerat;
 • ușor de trecut umiditatea;
 • au o reacție neutră sau ușor acidă.

Puteți recomanda un amestec de gazon și pământ de frunze în părți egale cu un adaos mic de nisip.

Când și cum să plantați cineraria interioară

Totul depinde de momentul în care doriți să obțineți o plantă înflorită, deoarece frunzele vor fi decorative în orice moment. Dacă, de exemplu, doriți ca înflorirea să înceapă de Ziua Îndrăgostiților, însămânțarea ar trebui să se facă la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie. Între răsaduri și începutul înfloririi durează de obicei 5-6 luni. Dar aceasta este pentru speciile de interior. Pentru ca cineraria de argint să decoreze podurile de flori vara, trebuie să fie semănat la începutul lunii aprilie. E adevărat, în acest caz, nu va avea timp să înflorească în grădină.

Când plantați într-un ghiveci, trebuie prevăzut drenarea, este suficient un strat mic de lut expandat sau bucăți de ghivece vechi. Pun un pic de sol deasupra, plantează planta, răspândind cu atenție rădăcinile. Nu trebuie să existe rădăcini îndoite. Presărați pământ pe pereții vasului. Plantă plantată udată.

Cum să crească cineraria din semințe (video)

Grija pentru cineraria de argint acasă

Această floare nu este considerată capricioasă, dar există anumite particularități în îngrijirea ei..

Temperatură, umiditate și iluminare

În ciuda originii sale sudice, această plantă nu îi place temperaturile ridicate. Discrepanța dintre temperatura din cameră și cerințele plantei este cea care explică multe eșecuri în creșterea unui naș de argint. Același lucru se poate spune despre cineraria interioară. Pentru existența de succes, are nevoie de o cameră și mai rece. Este importantă nu numai respectarea regimului de temperatură în intervalul de la 15 la 20 de grade, dar și să ne asigurăm că nu există fluctuații de temperatură.

Crucea de argint nu tolerează umiditatea excesivă a solului, dar îi place aerul umed. În același timp, este nedorit să se pulverizeze, la fel ca toate plantele pubescente. Dar puteți face altfel. În partea de jos a unei palete largi, turnați pietricele și turnați apă acolo. Ghivecele cu cineraria sunt așezate deasupra pietricelelor, astfel încât fundul lor să fie pe pietricele, dar nu atinge apa.

Această floare nu-i place lumina directă a soarelui. Este cel mai confortabil pe un pervaz orientat spre est sau spre vest. Orientarea spre nord-est, nord-vest este, de asemenea, acceptabilă. Dacă este suficientă lumină în fereastră, puteți chiar să o puneți pe fereastra de nord.

Important! Umiditatea solului trebuie să fie moderată, dar constantă. Este reglat de modul corect de udare..

Frecvența și regulile de udare a cinerariei de acasă

Nu este necesar să udăm scrumiera cât mai des, dar destul de abundent. Asigurați-vă că apa din ghiveci nu stagnează - acest lucru este în detrimentul plantei. Pentru irigare, ar trebui să utilizați apă bine decontată cu o temperatură de cel puțin 20 de grade. Apa care intră în frunzele plantei este inacceptabilă.

Cineraria nu-i place lumina directă a soarelui

Hrănește cineraria de argint acasă

Volumul închis al oalei face obligatorie nutriția regulată a plantelor. Trebuie să vă hrăniți la fiecare 2-3 săptămâni, alegând îngrășăminte minerale cu un conținut scăzut de azot. O plantă are nevoie de ea doar în perioada inițială, când cineraria de argint crește masa frunzelor.

Prevenirea bolilor și protecția dăunătorilor

Cel mai adesea, îngălbenirea și căderea frunzelor se datorează erorilor în îngrijire. Este suficient să le elimini și planta va reveni la normal. Dar fiul ashy are, de asemenea, propriile sale boli și dăunători.

În teren deschis, afidele pot ataca această plantă. Puteți lupta cu orice insecticid sau tratați tufișurile cu infuzie de urzică. În condițiile camerei, un acarian păianjen se poate enerva. O soluție de săpun de rufe sau orice acaricid permis pentru utilizare în cameră ajută în lupta împotriva acestuia.

Păstrarea într-o încăpere umedă, neventilată poate provoca micoză și întârziere în plante. Pentru a preveni acest lucru, evitați aerul umed stagnat. Acest lucru este deosebit de important în timpul înfloririi nașului..

Conținutul într-o încăpere umedă și neventilată poate provoca micoză cineraria și întunecare târzie

Cum să aibă grijă de înflorirea cineraria

În perioada de înflorire, orice plantă necesită îngrijire specială. Este necesar un pansament neplanificat. Aceasta va prelungi înflorirea. Dar udarea pentru această perioadă trebuie limitată puțin. Este foarte bine să pruneți inflorescențe deja decolorate, înflorirea va fi mai lungă.

Există destul de multe varietăți de cineraria de argint. Cele mai decorative sunt următoarele.

 • Cirrus - are caracter necaracteristic pentru speciile care nu sunt complet disecate, dar decorativitatea plantei nu scade din aceasta; înălțime până la 45 cm;
 • Praf de argint - are catifea frumoasă frunze puternic disecate de culoare argintie; înălțime nu mai mult de 25 cm.

Există alți reprezentanți ai nașilor clanului sau ai lui Iacob, care se simt bine în cameră.

Cum se taie cineraria (video)

Nu ignorați această plantă ornamentală frumoasă. Plantează-l în grădină pe un pat de flori sau într-un apartament într-un ghiveci de flori. Va fi la loc peste tot.