Cineraria

Cineraria (Cineraria) este un gen de plante aparținând familiei Aster sau Asteraceae. Grădinarii cultivă atât diverse tipuri de cinerarie, cât și specii aparținând familiei ceneraria nașului (Senecio), care sunt membri ai familiei asters, reprezentanți ai familiei astro. Genul cineraria reunește aproximativ 50 de specii care se găsesc în natură, în timp ce în funcție de diverse surse, conform diferitelor date, există 1-3 mii de specii. Mai jos vom vorbi despre tipurile de cineraria și nașii, care sunt cele mai populare în rândul grădinarilor.

În latină, cineraria înseamnă „cenușă”. Este reprezentat de arbuști și plante erbacee. În sălbăticie, o astfel de floare poate fi întâlnită doar în regiunile tropicale din Africa și Madagascar. Acasă, se cultivă doar cineraria sângeroasă (Cineraria cruenta), care se numește și cineraria hibridă (Cineraria hybrida), dar de fapt această plantă este o cruce hibridă. În horticultură, această plantă este cultivată ca anuală sau bienală. Înălțimea tufișului cu lăstari puternic ramificați este de 30–90 centimetri. Plăcile mari cu frunze petiolate au formă ovală sau liră, la mai multe specii sunt disecate sub formă de pină. Pe suprafața frunzelor și a lăstarilor există pubescență. Compoziția inflorescențelor corymbose finale include coșuri terry sau simple cu flori linguale, având culoare albă, violetă, roșie și galbenă. Înconjoară o insulă de flori galbene tubulare. Înflorirea se observă din a doua jumătate a lunii iunie până la primul îngheț.

Cineraria în creștere din semințe

Semănat

Pentru a crește cineraria din semințe, trebuie mai întâi să le cumpărați. Acest lucru se poate face într-un magazin de flori, deoarece în grădini o astfel de plantă poate fi întâlnită relativ rar. Semințele au o germinare foarte bună. Se recomandă să semeni semințe pentru răsaduri în primele zile din aprilie. Pentru a face acest lucru, recipientul trebuie să fie umplut cu turbă amestecată cu nisip (1: 1). Semănatul se efectuează pe suprafața substratului, semințele nu sunt îngropate. După însămânțare, trebuie să luați o riglă de lemn și tamponați suprafața substratului. După aceasta, răsadurile trebuie udate cu un pulverizator sau folosind metoda inferioară. Acoperiți recipientul cu sticlă transparentă..

răsaduri

Primele răsaduri, de regulă, apar după 1-1,5 săptămâni. După aceasta, containerul trebuie mutat într-un loc cu iluminare bună. Recoltarea în ghivece individuale se efectuează după ce 2 plante reale se formează pe plante. În timpul unei scufundări, planta trebuie îndepărtată cu grijă cu ajutorul unui pământ de pământ. Se recomandă utilizarea brichetei de brichete de turbă ca recipient, ca urmare, în timpul plantării în sol deschis, vor fi probleme de mai multe ori mai puține. Cu o îngrijire corespunzătoare a răsadurilor din grădină, veți transplanta plante tinere puternice.

Aterizare cineraria în teren deschis

La ce oră să aterizezi

Cultivarea unei astfel de flori nu este foarte dificilă, mai ales dacă știți regulile de bază pentru îngrijirea ei. Este recomandat să alegeți o zonă însorită, dar nu uitați că la ora prânzului, astfel de plante au nevoie de umbrire. Sol adecvat bine drenat, saturat de nutrienți, neutru sau ușor alcalin. Răsadurile plantate pot fi plantate numai după ce nu există amenințare de îngheț noaptea, de regulă, acest lucru apare la mijlocul lunii mai.

Cum să plantezi

Plantarea pe terenul deschis al acestei plante nu este practic diferită de plantarea altor plante. Distanța dintre găuri trebuie să fie de la 20 la 25 de centimetri. Aterizarea se realizează împreună cu o forfecă de pământ. Când se plantează cineraria, apoi se compactează solul și se irigă. În cazul în care există pericolul de îngheț noaptea, apoi seara, planta trebuie acoperită cu lutrasil sau spanbond, iar dimineața - îndepărtați-o.

Caracteristici de îngrijire

Nu este dificil să îngrijești această floare, dar este foarte important să o udi corect. Cu apă insuficientă, cineraria se slăbește și, dacă există prea multă umiditate, atunci puterea începe să apară pe sistemul radicular. Trebuie amintit că aproape toate speciile acestei plante sunt rezistente la secetă și, cel mai adesea, au ploi suficiente. După ce planta este udată sau trece ploaia, suprafața solului trebuie slăbită, îndepărtând iarba existentă. Când florile încep să se estompeze, ele trebuie tăiate, ca urmare a acestei cinerarii vor înflori mult mai mult. Hrănirea se efectuează de 2 sau 3 ori în 4 săptămâni și se folosește îngrășământ mineral pentru aceasta. Speciile înfloritoare decorative trebuie hrănite de 1 dată în 7 zile folosind alternativ îngrășăminte minerale și organice. Dacă aveți un aspect decorativ-foioase, atunci mugurii în acest caz trebuie tăiați imediat ce apar.

Reproducerea cinerariei

Modul de creștere a unei plante din semințe este descris mai sus, cu toate acestea, numai aceste specii cu flori decorative pot fi propagate doar prin această metodă. Speciile de frunze decorative pot fi, de asemenea, propagate prin metode vegetative. Cineraria de litoral (Cineraria maritima), de exemplu, poate fi propagată vara prin butași de zece centimetri. În acest caz, aveți nevoie de o „cuticule” (cutie portabilă), în care se vor planta butași. O astfel de adaptare este necesară, astfel încât să fie posibilă îndepărtarea cu ușurință a plantelor tinere (butași) din razele directe ale soarelui. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de scânduri și placaj. În partea de jos, nu uitați să faceți găuri pentru drenaj. Apoi, se toarnă un strat de sol de grădină de zece centimetri amestecat cu nisip, deasupra se află un strat de nisip gros de râu (grosimea de 5-7 centimetri). Suprafața trebuie nivelată, iar substratul trebuie turnat cu o cană cu o soluție de potasiu roz de mangan. Procesați tăierea tulpinii situată sub rădăcina rădăcinii, apoi cufundați-o într-un substrat în „cuticula” și tamponați puțin solul din jurul său. După aceasta, mânerul este acoperit cu o sticlă recoltată de plastic, lipindu-l ușor în nisip. Acest adăpost poate fi îndepărtat numai după înrădăcinarea completă. Dacă este necesar, udarea solului deasupra sticlelor trebuie efectuată de 2 ori pe zi. Plantele înrădăcinate trebuie să înceapă să se obișnuiască cu mediul extern, pentru asta trebuie să eliminați sticlele din ele în fiecare zi timp de 1-2 ore. După ceva timp, adăpostul trebuie îndepărtat spre bine și este mai bine să îl faci când este înnorat sau în ploaie. Pentru iarnă, butașii sunt așezați într-o cameră răcoroasă, fără a le scoate din „cuticule”. Primăvara, sunt plantați în sol deschis..

Boli și dăunători

Cineraria cu frunze decorative este susceptibilă la infecții prin mucegai pudră sau rugină (cu umiditate și căldură ridicată), iar afidele și acarienii păianjen se pot așeza și pe ea. Deoarece aceste flori au pubescență densă, va fi mai ușor să preveniți infecția decât să vindecați boala. Insecticidele sistemice sunt folosite pentru exterminarea dăunătorilor. Dar trebuie amintit că toate speciile acestei plante sunt foarte rezistente la boli și dăunători..

După înflorire

A fost deja menționat mai sus că această plantă cu înflorire foarte spectaculoasă în latitudinile medii este cultivată de grădinari ca anual. În acest sens, după ce se estompează, este pur și simplu distrus. Cu toate acestea, speciile decorative și de foioase este destul de posibil de salvat până anul viitor. Pentru a face acest lucru, ele trebuie să fie pregătite pentru iernare, și anume, tufișurile plantei trebuie acoperite cu un strat de frunze uscate. Primăvara, trebuie să îndepărtați frunzișul, apoi să tăiați părțile care au fost înghețate din cineraria, deoarece acestea pot preveni creșterea lăstarilor tineri. Există, de asemenea, un al doilea mod care va ajuta la menținerea acestei plante până în primăvară. În toamnă, ar trebui să fie transplantat într-un ghiveci de flori, apoi transferat într-o cameră răcoroasă suficient de luminată. Odată cu venirea primăverii viitoare, trebuie doar să transplantați această floare în pământ deschis.

Principalele soiuri și tipuri cu fotografii

Toate tipurile acestei plante, care este cultivată de grădinari și florariști, sunt împărțite în 2 grupuri diferite. Primul dintre ele este frunzișul decorativ. Astfel de cinerarii, de regulă, sunt cultivate în cea mai mare parte în pământ deschis. Al doilea grup este înflorit decorativ. Astfel de plante sunt cultivate ca plante de interior..

Litoralul Cineraria (cineraria maritima)

Se mai numește argint cineraria, argint cineraria sau cruci de pe litoral. Această plantă decorativă și de foioase este perenă. Compoziția ieșirii sale de frunze bazale include plăci de frunze de o culoare neobișnuită de culoare verde-argintiu. Această specie este foarte populară în designul peisajului. Cert este că este un fundal excelent pentru alte verzi, precum și pentru plantele care au flori de o culoare foarte strălucitoare, saturate. De asemenea, această specie poate fi numită și „praf de argint”. Cele mai populare soiuri sunt:

 1. "Praf de argint" - astfel de tufe compacte au o înălțime mică și plăci de frunze de dantelă.
 2. „Cirrus” - o astfel de tușă are o înălțime mai mare în comparație cu cea precedentă, iar pe tufele sale luxuriante se află pliante ovalate cu ovală.

Cineraria hibridă (Cineraria hybrid)

Ceea ce se mai numește și cineraria roșie, sau cineraria sângeroasă - o astfel de plantă stufoasă este decorativă-înflorită. Un tufiș poate avea o înălțime de aproximativ 30 de centimetri și chiar mai mult. Plăcile mari cu frunze rotunjite au o lungime de 10-20 centimetri. Pe fundalul frunzișului minunat, florile strălucitoare ies în evidență, care au aspect similar cu margaretele sau margaretele. Cele mai populare soiuri sunt:

 1. Grandiflora - un tufiș are o înălțime de 50 până la 70 de centimetri. Florile sunt destul de mari și au un diametru de 5-8 centimetri.
 2. Dublu - tufele pot avea o înălțime de 35-70 de centimetri, florile au un diametru de cinci centimetri.
 3. Stella - tufele sunt foarte mari (70–90 centimetri), iar diametrul florilor este de 2-4 centimetri.
 4. Simpatie - această plantă se distinge prin faptul că florile sale pot fi vopsite într-o varietate de combinații de nuanțe de culori.

Cineraria fină (Senecio elegans)

Înălțimea tulpinii foarte ramificate este de aproximativ 60 de centimetri, pe suprafața sa există pubescență sub formă de păr lipicios, precum și pe suprafața plăcilor de frunze. Florile pot fi teribile sau simple. Fac parte din coșuri, care fac parte din inflorescențe cu formă corymboză. Înflorirea durează până la primul îngheț. Soiuri populare:

 1. Nanus - un tufiș dintr-un astfel de soi pitic are o înălțime de aproximativ 25 de centimetri.
 2. Ligulosus - florile de terry pot fi vopsite într-o varietate de culori.

Cameră Cineraria

Cineraria interioară se încântă cu înflorirea abundentă și frumusețea florilor strălucitoare. Floarea este cultivată ca o plantă perenă, dar mai des anuală. Înflorirea arată foarte impresionant. Dintre numeroasele soiuri de plante, puteți alege o floare pentru fiecare gust, în funcție de culoarea inflorescențelor.

Ingrijirea si cresterea camerei cineraria

Când crești o floare de cameră, respectă o serie de reguli simple. Pentru plantă, este necesar să se aloce un loc în camera în care planta va fi prevăzută cu lumină solară difuză. O atenție deosebită trebuie acordată udării cineraria. Udarea ar trebui să fie regulată, solul trebuie să fie întotdeauna ușor umed. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că un exces de umiditate afectează negativ planta. Cineraria interioară este udată cu apă caldă, evitând umiditatea din inflorescențe și frunzele plantei. Pentru a menține umiditatea aerului, este mai bine să puneți o oală cu o plantă pe un palet cu pietricele umezite, lut expandat. În plus, puteți pulveriza periodic apa în jurul plantei cu apă..

Pentru ca planta să se simtă bine, este necesar să aerisiți camera din când în când. Cineraria interioară nu trebuie fertilizată cu îngrășăminte. Este demn de remarcat faptul că în timpul căldurii perioada de înflorire a plantei este redusă. Temperatura favorabilă a aerului pentru floare este de 10-14 grade de căldură. În acest caz, garantat plante cu flori abundente și lungi.

Propagarea camerei cineraria

Cineraria de interior este propagată de semințe. Semănatul se face în orice moment, în funcție de momentul în care doriți să obțineți o plantă cu flori. Dacă semeni semințe în mai sau iunie, planta va înflori iarna, dacă este semănată din iulie până în decembrie, atunci înflorirea va începe primăvara. Lăzi cu culturi sunt plasate într-o cameră cu o temperatură a aerului de 20-22 grade. O culegere de plante se realizează cu aspectul a 2-3 frunze reale. Plantele sunt transplantate în ghivece individuale cu un diametru de aproximativ 10 cm.

Boli și dăunători

Cineraria de interior este un tratament preferat pentru mulți dăunători. Dăunătorii includ fluturi albi, afide și acarieni. Floarea nu este rezistentă la boli precum putregaiul cenușiu, rugina. Datorită predispoziției plantelor la diverse boli și dăunători, acestea sunt cultivate ca plantă anuală.

Cineraria în interior: caracteristici de îngrijire (24 de fotografii)

Cineraria este o plantă minunată care poate fi crescută acasă. Această plantă provine din genul Astrovidae (Compositae). Tipurile de cineraria sunt foarte diverse. În frumusețea sa, această floare nu este comparabilă cu oricare alta de acest fel. Reprezentanți ai acestei familii până în prezent, există aproximativ cincizeci de specii. Acest articol va descrie în detaliu cum să aveți grijă de această plantă, cum să o plantați, cum să o cultivați și multe altele..

Scurtă descriere a plantei

Cineraria este o plantă erbacee care crește în Madagascar. Acasă, cineraria interioară numită Cineraria cruenta (sângeroasă) se simte bine. Înălțimea acestei plante este de la treizeci până la nouăzeci de centimetri. Frunzele sunt mari, de formă ovală, tulpinile sunt în jos și ramificate. Inflorescențele au culori diferite: roșu, alb, violet, galben ș.a. Înflorirea începe din iunie până la ger. Prin frumusețea sa, nimeni nu poate concura cu această floare, este neobișnuit și arată foarte frumos în orice interior, ceea ce este important. Această plantă este destinată adevăraților cunoscători ai frumuseții..

Ce este cineraria sângeroasă?

Cineraria sângeroasă este cel mai frumos reprezentant al acestei familii. Nu are frunze ovale, iar florile nu sunt mari, dar diferă într-o paletă bogată de nuanțe. Datorită formei florii, această plantă este adesea confundată cu margaretele. Cu toate acestea, culoarea dă imediat această floare..

Este puțin mai dificil să crești acest soi decât alte tipuri de cruci: este recomandat să-l semeni imediat în ghivece separate și să nu-l culegi mai târziu. Motivul pentru aceasta este o lungă așteptare pentru înflorire. Mai mult de 9 luni trebuie să treacă din momentul plantării înainte ca florile să poată fi văzute. Având în vedere că planta este anuală, nu toată lumea va decide să planteze o astfel de floare acasă.

Semănatul se efectuează în decembrie, semințele nu pot fi acoperite: sunt distribuite pe vârful pământului și ușor presate. Pământul prealabil trebuie să fie dezlegat și bine umezit..

Temperatura totală trebuie menținută la douăzeci de grade, este foarte importantă în fiecare zi să îndepărtați condensul din film, care trebuie acoperit cu toate vasele.

La aproximativ șaisprezece zile de la plantare, răsadurile ar trebui să ecloze. Dacă aveți nevoie de o alegere, aceasta trebuie făcută după ce apar mai mult de 2 frunze.

Luminați acest tip de cineraria necesită puțin mai puțin decât restul. Dacă decideți să plantați o floare vara pe teren deschis, trebuie să o protejați de lumina directă a soarelui, puneți-o într-un loc umbrit. Sub rezerva tuturor condițiilor de mai sus, planta ar trebui să înflorească până în toamnă. Chiar și înghețurile minore pot ucide cineraria, așa că anul viitor va trebui să fie semănat din nou.

Cultivarea semințelor și răsadurilor

Cineraria poate fi cultivată atât din semințe, cât și din răsaduri. Dacă decideți să recurgeți la prima opțiune, atunci în primul rând, trebuie să cumpărați semințe de flori. Nu vor fi dificultăți în acest sens, deoarece semințele de cineraria sunt vândute în aproape toate magazinele. Vreau să subliniez că germinarea semințelor este destul de mare și este ușor să obțineți răsaduri de la ele, trebuie doar să știți cum este îngrijită cineraria, dar mai multe despre asta mai târziu.

Este recomandat să semeni semințe în aprilie; alege un recipient profund și larg. Plantați planta într-un amestec de nisip / turbă în părți egale. După însămânțare, solul trebuie turnat cu atenție din pulverizator și acoperit cu o peliculă sau chiar sticlă pentru a crea un efect de seră - este o astfel de cultivare de flori care va duce la rezultatul dorit.

Dacă decideți să recurgeți la a doua opțiune (cumpărarea de răsaduri), ar trebui să acordați atenție că planta trebuie să aibă două frunze reale, doar o astfel de răsad se va înrădăcina bine și va crește puternic și frumos. Nu este recomandat să păstrați răsaduri în ghivece până în primăvară, este recomandat să-l transplantați în brichete de turbă, care ulterior pot fi plantate direct în pământ deschis. Dacă faci totul bine, atunci planta te va încânta cu flori frumoase. Dacă decideți să mențineți planta în condiții de cameră, atunci trebuie să alegeți cu siguranță un loc pentru ea însorită și caldă, atunci floarea își va arăta frumusețea la 100%.

Ingrijirea casei

Cineraria, ca orice altă plantă, necesită îngrijire, mai ales dacă va fi păstrată acasă.

Iată o scurtă descriere a modului de îngrijire a unei flori:

 • Tehnica de udare adecvată. Întrucât cineraria este o plantă destul de „capricioasă”, trebuie udată cu precauție extremă. Apa rezervată la temperatura camerei este ideală pentru irigare. Apa trebuie turnată numai pe rădăcina plantei; apa nu este recomandată pentru frunze sau flori. Este foarte important să mențineți umiditatea pământului, dar în același timp, cineraria nu poate fi umezită prea mult. Aveți nevoie de un „teren de mijloc”.
 • Sol bun. Așa cum am menționat mai sus, solul trebuie să fie hrănitor și slăbit. Turba cu compost în proporție de 50/50 este perfectă pentru acest tip de flori. Nu este de prisos să adăugați o bucată de scoarță în sol, ceea ce va contribui la permeabilitatea la aer a pământului..
 • Top dressing. Cineraria trebuie hrănită, în special în perioada de înflorire. Complexele de îngrășăminte minerale vor ajuta la menținerea plantei în ordine, cu o îngrijire corespunzătoare, floarea își va mulțumi gazda cu înflorirea frumoasă.
 • Umiditatea camerei. Îngrijirea la domiciliu implică nu numai udarea și îmbrăcarea superioară, trebuie să știți că umiditatea aerului este foarte importantă pentru o floare. Cineraria trebuie păstrată la o temperatură de 15 grade. Pentru a face floarea mai confortabilă în interior, este necesar să pulverizați aerul din jurul florii de mai multe ori pe zi. Amintiți-vă, această plantă nu îi place proiectele, așa că urmăriți cu atenție acest lucru.

Ce poate îmbolnăvi o plantă?

Trebuie să înțelegeți că îngrijirea unei flori include în mod necesar controlul dăunătorilor și a diferitelor boli care pot deteriora planta în diferite perioade ale dezvoltării sale.

Cea mai frecventă boală care afectează cineraria este așa-numita putregai gri. Această boală își manifestă efectul sub forma căderii de flori și frunze la udarea unei plante. Principala modalitate de a face față acestui dezastru este să tratați cu medicamente speciale care pot fi cumpărate cu ușurință la orice magazin de flori..

O altă boală care afectează această plantă este alternaria. Această boală se manifestă sub formă de pete maronii pe frunzele plantei. În acest caz, este necesar să tratați floarea cu un fungicid.

Nu te poți raporta calm la insecte și chiar la fluturi. Acești dăunători pot cauza daune severe plantei, deoarece cineraria trebuie tratată cu insecticide la primul semn de deteriorare a florii de către dăunători.

Această plantă atrage grădinarii nu numai prin varietatea sa de flori, ci și prin utilitatea sa. S-a constatat că planta curăță perfect aerul de compuși organici.

Se întâmplă ca planta să se estompeze rapid, principalele motive sunt lipsa de umiditate, multă iluminare, tiraj, temperatură ridicată în cameră, scurgere slabă.

Îngrijirea corectă a plantelor selectată și respectarea regulilor simple vor permite proprietarului florii să se bucure de frumusețea ei mult timp. Deci, grija pentru cineraria, deși are unele nuanțe, dar nu este nimic complicat în ea. După ce ați antrenat în mod corect răsadurile, puteți obține flori sănătoase și frumoase, care pot decora orice casă sau pot completa plita cu flori de culori neobișnuite.

Dacă decideți să plantați cineraria acasă, trebuie să înțelegeți că această plantă este destul de capricioasă, așa că ar trebui să vă calculați puterea și capacitățile.

Desigur, interiorul cinerariei este pur și simplu magnific, se va încadra în orice design. Prin frumusețea și neobișnuința sa, această plantă nu are egal, oaspeții nu vor rămâne indiferenți la cineraria.

Apropo, floarea este perfectă ca un cadou pentru o femeie, de exemplu, pe 8 martie. Pe lângă datele sale estetice atractive, floarea purifică și aerul de substanțe nocive, așa că pentru bolnavii de alergie și astmatici, această plantă va fi o opțiune ideală.

Cineraria: plantare și îngrijire în aer liber

Cineraria aparține familiei Astrov. Structura este similară cu genul Krestovnikovs. În sălbăticie crește în principal în țările africane fierbinți. Floarea este folosită activ pentru decorarea grădinilor, paturilor de flori, mixborders.

Descrierea Cineraria

În latină, numele florii înseamnă cenușă. Acesta este o plantă erbacee perenă sub forma unui arbust ornamental. Nu tolerează înghețurile, așa că în Rusia este plantat ca anual, bienal.

Ajunge la 30-90 cm, are lăstari ramificați. Cele mai multe soiuri cu frunze disecate cirrus. Placi rotunjite, pubescente, largi.

Florile de stuf sub formă de tuburi formează inflorescențe sub formă de scut. Petale de diferite culori: crem, alb, canar, budincă. Înflorire lungă: de la prima lună de vară până la îngheț.

Tipuri și soiuri de cineraria

Genul cineraria cuprinde 50 de specii. Cu toate acestea, nu toată lumea este cultivată într-un mediu artificial. Speciile cultivate sunt de obicei împărțite în 2 grupe:

 • frunziș decorativ - plantat în pământ deschis;
 • înflorire decorativă - proiectată pentru întreținerea locuinței.

Argint (litoral)

Cultivat în grădini. Frunzele bazale sunt verzui-argintii, colectate într-o rozetă. Cineraria de litoral este populară în amenajarea teritoriului. Această varietate se mai numește și praf de argint..

Cele mai populare soiuri:

TitluÎnălțime (cm)Frunze
Praf de argint15-20Ornamentale, din dantelă.
cirrusdouăzeciDantură, ovală.

Sângeros (hibrid)

Acesta este singurul soi cultivat în interior. Cu toate acestea, în literatura de specialitate despre botanică aparține familiei Krestovnikov.

Până la 30 cm, uneori mai mult. Frunzișul este mare, oval, atinge 10-20 cm.Un contrast colorat cu verdeața este creat de flori variegate asemănătoare cu gerbera sau margarete. Soiuri populare de cineraria hibridă:

TitluÎnălțime (cm)Flori (circumferința în cm)
grandiflora50-705-8
Dubla35-705
stellata70-902-4
Simpatie20-604

Graţios

Ramurile sunt ramificate, până la 60 cm. Lăstarii și plăcile sunt acoperite cu vilozități lipicioase. Mugurii formează coșuri. Cele mai frumoase soiuri:

TitluÎnălțime (cm)Flori
nanus25Tonuri diferite
LigulosusPână la 60Terry, diverse nuanțe

Cultivarea cinerariei

Plantarea se poate face imediat pe stradă sau pe răsaduri. A doua metodă este de preferat, în acest caz înflorirea va fi mai lungă.

Cineraria în creștere prin răsaduri

De obicei, semințele pentru înmulțire sunt achiziționate de la un magazin de flori. Au o germinare bună. Auto-colectarea semințelor este rară, deoarece o plantă se găsește rar în grădinile rusești.

Semănatul se efectuează în prima jumătate a lunii aprilie:

 • Turnați turba cu nisip într-un recipient (1: 1).
 • Întindeți semințele fără să săpați în pământ.
 • Rigla din lemn pentru tamponarea pământului.
 • Umeziți răsadurile printr-o duză de pulverizare cu o duză fină sau prin udarea inferioară.
 • Acoperiti cu folie de sticla sau plastic pentru a crea un mediu de sera. Scoateți zilnic adăpostul pentru ventilație, udare și îndepărtarea evaporării din pereți.
 • Primele lăstari apar după 7-10 zile. După aceea, rearanjați containerele în cea mai luminoasă cameră.
 • După formarea a 2 frunze reale, scufundați vârfurile cu o vată de pământ în căni separate, de preferință în brichetele de turba-humus.

Condiții necesare pentru cineraria

Trebuie respectate următoarele reguli de izolare:

FactorCondiții
LocațieAlegeți cea mai strălucitoare. Umbra la căldura amiezii. Ele pot arde verdeață. Acest lucru va provoca pete maronii.
TemperaturaOptim - + 15... + 18 ° С. La +20 ° C și mai sus, verdele se va estompa. Noaptea, planta tolerează o scădere până la +5 ° C. Dacă cineraria crește acasă, atunci din aprilie până în octombrie, țineți-o pe loggia, terasa, într-o cameră ventilată constant.
AmorsareaCând plantați în grădină, săpați în prealabil pământul, făcând turbă, compost și nisip.

Plantele de interior trebuie să fie plantate în containere de dimensiuni medii umplute cu pământ de turbă și lemn tare, compost.

Pentru ambele tipuri de cultivare, se recomandă adăugarea de bucăți de scoarță de conifere și cenușă de lemn pe substrat pentru a preveni deteriorarea infecției.

UmiditateÎnalt, dar nu poți pulveriza tufișul din cauza grămăii. În cameră puteți pune un bazin cu mușchi umezit. Udă abundent solul pe stradă, fără să inunde rizomul.
UdareaAbundant, dar evitați stagnarea fluidelor. După umezire, slăbiți solul, rupând o crustă dură.
Top dressingRegular, mai ales când floarea este plantată pe un substrat sărac. Faceți amestecuri minerale de câteva ori pe lună. Primăvara - îngrășăminte care conțin azot pentru a construi o masă verde frumoasă. Vara - compuși fosfor pentru o înflorire mai bună. Modificați mineralele în organice (mullein) de mai multe ori în timpul sezonului.

Copiile din cameră se hrănesc la fiecare 7 zile.

TundereaDupă ofilire, tăiați inflorescențele. Scurtat, crescând în direcții greșite ramuri pentru a scurta.

Plantarea și îngrijirea cineraria în aer liber

Plantarea în grădină se desfășoară în a doua decadă a lunii mai, când probabilitatea revenirii vremii reci dispare. Proces pas cu pas:

 • Alegeți o zonă drenată cu nutrienți, sol alcalin sau aciditate neutră.
 • Săpați gropile, lăsând o distanță de 20-25 cm.
 • Mișcați tufele cu o forfecă de pământ la găuri.
 • Compactează și udă pământul.
 • Pentru a preveni înghețarea seara, izolați plantele cu material de acoperire din fibră de polipropilenă. Trage dimineața.

Este important să respectați regulile de udare. Cu un lichid insuficient, tufișul slăbește și se usucă, iar odată cu excesul de umiditate, apare putregaiul rădăcinii, floarea va muri ca urmare. Planta este rezistentă la secetă, de aceea suferă de obicei apa de ploaie.

După udare, este necesar să slăbiți cercul de trunchi. În procesul de distrugere a ierbii de buruieni.

Propagarea vegetativă a cinerariei

Soiurile cu frunze decorative sunt propagate prin butași. Lăstarii se plantează în butași. Aceasta este o cutie portabilă care poate fi mutată într-un alt loc pentru a proteja tufele de razele ultraviolete. Este confecționat din grinzi de lemn și foi de placaj. Găurile de scurgere trebuie făcute pe partea inferioară.

Aterizarea se face toamna:

 • Separați butașii.
 • Se toarnă pământ de grădină gros de 10 cm într-un recipient special.
 • Întindeți un strat de nisip (5-7 cm).
 • Nivelați suprafața și umeziți-vă cu o soluție roz de permanganat de potasiu (pentru dezinfectare).
 • Plasați butașii într-un accelerator de creștere (de exemplu, Kornevin) timp de câteva ore.
 • Plantează lăstari, ramă pământul în jurul trunchiului.
 • Se acoperă cu o sticlă (se taie gâtul) lipindu-l ușor în pământ. Apa de peste 2 ori pe zi.
 • După înrădăcinare, începeți să obișnuiți tufe tinere pentru mediu. Luați capacul zilnic timp de 1-2 ore, crescând treptat timpul.
 • După o săptămână, scoateți complet sticla. Mai bine pe vreme înnorată sau ploaie..
 • Pentru ca iarna să se rearanjeze într-o cameră rece.
 • Primăvara să aterizeze pe stradă.

Boli și dăunători

Cineraria este rezistentă la diverse boli și leziuni ale insectelor. Cu toate acestea, erorile de conținut pot cauza următoarele probleme:

Boala / dăunătorsemneMăsuri de control
Făinarea
 • Întunecarea, uscarea verzelor.
 • Pete albe care produc picături asemănătoare cu roua.
 • Frunze cazatoare.
 • Îndepărtați piesele afectate.
 • Se tratează cu soluție de sodă (la 1 litru de apă 3 g de substanță).
 • Ștergeți cu infuzie de usturoi (turnați 25 g de 1 litru de lichid și lăsați 24 de ore).
 • Folosiți droguri achiziționate: Tiovit Jet, Bayleton, Topaz, Hom, Vitaros, Fundazol, Skor, Vectra.
 • Schimbați stratul superior al substratului pe unul nou (pre-igienizat).
Rugini
 • Pustule portocalii de diferite forme și dimensiuni.
 • Pulbere de culoare rugină care se revarsă din ele.
 • Îngălbenirea și căderea timpurie a frunzelor.
 • Distruge frunzele bolnave.
 • Tratează cu sulf coloidal, Bordeaux lichid 1%.
 • Aplicați preparate Abiga-Vârf, Cumulus, Poliram, Strobi. După 1-2 săptămâni, repetați tratamentul.
afide
 • Acoperire cu sirop lipicios pe partea aeriană.
 • Puncțiuni microscopice proboscopice.
 • Puncte negre sau verzi în mișcare.
 • Apariția furnicilor în apropierea tufișului, atrasă de lichidul dulce.
 • Deformare verde.
 • Slăbirea plantei.
 • Curățați vid.
 • Ștergeți cu apă cu săpun.
 • Adu păsări în grădină.
 • Cumpărați larve de dușmani naturali în magazinul de flori: brățări de dantelă, buburuze, anumite specii de viespe etc..
 • Spray cu insecticide: Fitoverm, Săgeată, Tanrek.
Acarianul de păianjen
 • Pânză subțire (în principal din partea inferioară a lamelor).
 • Puncte albe mici (semne de la fălcile insectelor).
 • Deformarea mugurilor, frunzelor, lăstarilor.
 • Verdele îngălbenitoare.
 • Izolați tufișul.
 • Spălați dăunătorii cu un jet de apă.
 • Tratează cu soluție de alcool.
 • Utilizați medicamente achiziționate: Apollo, Actofit, Vermitek, Actellik, Neoron.

Dachnik recomandă: ce să faci cu cineraria iarna

În Rusia centrală, o floare este cultivată anual, deoarece nu va putea tolera înghețurile de pe stradă. La sfârșitul toamnei, toate lăstarii sunt distruși, site-ul este săpat.

Unii grădinari păstrează tufe pentru anul viitor. Acestea sunt mutate în vase și transferate într-o cameră rece, luminată (+ 10... + 15 ° C). Într-un astfel de mediu vor înflori. Primăvara, plantele sunt din nou plantate în grădină.

În sudul Rusiei, o floare poate iarna pe stradă. Pentru a preveni înghețarea, este necesar să o acoperiți cu lemn de 10-15 cm sau ramuri de molid de brad. Când zăpada se topește și pământul se va încălzi (la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai), îndepărtați adăpostul.

Cineraria este o floare decorativă rezistentă, care nu necesită abilități și cunoștințe speciale pentru reproducere. Chiar și începătorii în floricultură pot face față. Când creează toate condițiile de dezvoltare, el este extrem de rar bolnav și se mulțumește cu frumusețea sa pe tot sezonul.

Flori de cineraria de interior - în creștere din semințe, fotografie

Un prieten s-a plâns de multă vreme și la telefon despre ceea ce crește „încet-încet”. Semințele acestei flori au fost ciupite mult timp, iar răsadurile au dobândit încet frunze... In absentia, am decis că nu voi intra în contact cu astfel de ghivece de flori. Dar când a venit să-și viziteze prietenul și a văzut „animalele de companie” înflorite din abundență, ca o femeie adevărată, și-a schimbat imediat părerea în sens opus și a decis ferm: „Vreau!”. Nu s-a spus mai curând decât s-a terminat, întorcându-se acasă în acea zi, a condus într-o florărie și a cumpărat până la trei saci de semințe...

Care este diferența dintre această floare rară?

Aceasta este o perenă decorativă cu flori ierboase. Este adevărat, mulți oameni cresc cineraria, așteaptă să înflorească (durează aproximativ 6 săptămâni), apoi aruncă o oală.

Genul său este larg - are până la 50 de specii. Cu toate acestea, pe pervazurile noastre puteți vedea doar cineraria sângeroasă sau sângeroasă (este și hibridă). Da, la început florile unei astfel de plante erau stacojii, dar acum, datorită selecției, strălucesc cu toate nuanțele curcubeului. Planta este cunoscută și sub numele de naș..

Iată cum arată acest ghiveci de flori:

 • tufă până la 60 cm înălțime, adesea mai compactă (aproximativ 30 cm);
 • frunze în formă de inimă cu margini șerpuite, mari (cresc până la 10-20 cm);
 • flori strălucitoare (uneori cu două tonuri, cu centre albe) sunt colectate în coșuri.

Floarea de flori înflorește din decembrie până în iunie. Cineraria cultivată din semințe va înflori șase luni mai târziu.

Ea nu numai că decorează casa, dar participă și la procesul de fotosinteză și, potrivit oamenilor de știință moderni, curăță și aerul de compuși periculoși.

Datorită formei acestei flori, uneori este confundată cu margaretele. Deși margaretele decorative moderne au aproape întotdeauna flori luxuriante rare, cineraria este un scut al florilor ale cărui petale sunt aranjate la rând.

Cineraria se întâmplă doar în cameră?

Nu, există vederi de stradă spre Cineraria (în fotografie - litoral, argintiu, este cultivat pentru frunze frumoase). În condiții de teren deschis, această plantă se transformă într-un an, deoarece nu tolerează iernile noastre. Este adevărat, dacă în fiecare toamnă o săpați cu grijă, plantați-o într-o oală de cameră și întoarceți-o pe un pat de flori în primăvară, veți obține aceeași perenă. Dar majoritatea grădinarilor nu fac acest lucru, le este mai ușor să germineze cineraria din semințe și să planteze răsaduri proaspete.

Subtilitățile de reproducere ale acestei flori

Un mod mai puțin popular de a propaga cineraria este de a împărți tufișul. Se realizează înainte de începerea înfloririi acestei culturi. Cu toate acestea, rareori crește un tufiș, astfel încât să poată fi împărțit.

În unele magazine, răsadurile de cineraria gata sunt vândute - trebuie doar să îl cumpărați și să le plantați acasă. Verificați un astfel de material de plantare: răsadurile ar trebui să aibă cel puțin 2 frunze adevărate. Răsadurile mai tinere (cu frunze de cotiledon) pot să nu supraviețuiască să se mute în casa ta sau să se rădăcineze într-un loc nou.

Dar majoritatea grădinarilor cumpără semințe.

Cineraria în creștere din semințe

 1. Umpleți o tavă largă cu compost de argilă (sau poate fi un amestec clasic „germinativ” de turbă și nisip). Puneți semințele pe suprafața sa, puteți să le împingeți ușor. Presărați ușor cu nisip. Apă acest sol fără timid.
 2. Sprot semințe sub un film sau pahar. Ridicați zilnic această seră, ștergeți-o de condens (aceasta este protecția împotriva bolilor fungice), lăsând aer curat în tavă. Imediat ce solul începe să se usuce, udă-l.
 3. În timpul germinării, camera trebuie să fie de aproximativ 20 de grade. Și fără soare directă, doar lumină difuză!
 4. Primele capete de răsad vor apărea după 15-20 de zile. La început, ele pot fi mult mai mici decât semințele semănate. Dar mai târziu, „cei mai tineri” germeni pot crește. Deși cineraria este „lentă”, germinarea semințelor sale este considerată ridicată.
 5. Apariția răsadurilor este un semn că sera poate fi curățată.
 6. Când copiii devin mai puternici și mai mari, examinați-i. Răsadurile ar trebui să fie subțiri prin scoaterea celor slabi și părăsirea celor puternici. Lăsați aproximativ 2,5 cm de spațiu liber între lăstari.

În primul rând, răsadurile cresc 2 frunze rotunjite cotiledonate (false). Apoi vor fi cele reale cu caracteristici ale speciilor. Văzând aceste frunze, puteți scufunda răsaduri, mișcându-vă fiecare într-un vas separat. Cumpărați un recipient de dimensiuni medii (cu un diametru de aproximativ 15 cm). Umpleți vasul cu pământ „adult”, care este descris mai jos. Aici vor înflori tufișurile.

Puteți afla mai multe despre procedura de selectare din acest videoclip:

Ce grijă are nevoie de un astfel de ghiveci de flori?

 • Iluminat. La fel ca majoritatea florilor moderne, cineraria adoră lumina strălucitoare, dar difuză, în care soarele nu cade direct pe frunze. Semințele, varza sau o plantă pentru adulți trebuie păstrate pe pervazul vestic sau estic.
 • Temperatura. Ghiveciul nu-i place căldura, este bine la 10-15, maxim 20 de grade. Cineraria înflorită se va potrivi cu noaptea de +4 grade, așa că iarna poți ține oala cu ea pe un balcon închis, neîncălzit. În ceea ce privește vara, ghiveciul de flori trebuie așezat fie în apropierea aparatului de aer condiționat (dar pentru a nu sufla direct pe floare), fie aflat pe stradă, așezându-l acolo în umbra parțială.
 • Udarea. Din moment ce ghivecele cu flori au o mulțime de rădăcini, absorb o cantitate mare de apă la un moment dat. Udați cineraria din abundență, dar numai atunci când vârful solului din oală vi se pare uscat. Aveți grijă, turnați doar pe pământ, sub rădăcină, astfel încât să nu cadă nici o picătură de apă pe frunzele și florile sensibile ale plantei (am o mini irigare în acest scop, iar dacă floarea crește foarte mult, folosirea clismei pentru copii nu este plăcută din punct de vedere estetic, ci foarte practică ) Luați apă moale, decontată.
 • Umiditatea aerului. Pe de o parte, această plantă preferă să crească în aer umed. Pe de altă parte, cineraria nu-i place să fie pulverizată. Dacă aerul din apartamentul dvs. este uscat, păstrați oala cu un vas de flori pe o tavă largă umplută cu lut expandat. Apă-l din când în când. Argila expandată va absorbi apa și o va da încet aerului. Astfel, umiditatea corectă va fi obținută lângă vas.
 • Nutriție. Nu este necesar să hrăniți acest vas - va avea suficienți nutrienți în sol, a căror bază este compostul. Cu toate acestea, îngrășământul mineral complex va ajuta ghiveciul să înflorească mai magnific și mai strălucitor.
 • Amorsarea. 2 părți de foioase (pădure) + 1 porție de turbă + 0,5 părți de compost + unele perlite sau bucăți mici de scoarță de pin.
 • Transfer. Dacă crești cineraria ca anual, poți face fără o astfel de procedură.

Tratamentul Cineraria

 • Boala. Iarna, ghiveciul de flori este păstrat la rece. Îi place, dar dacă îl turnați de câteva ori, în oală se poate dezvolta o boală fungică. Dacă vedeți pete pe frunze sau frunzele (florile) cad după fiecare udare, puteți lupta în continuare pentru ghiveciul de flori - tratați-l cu fungicid achiziționat.
 • Dăunători. Această floare este uneori atacată de insecte dăunătoare care pot sări de pe alte ghivece infectate (în aer liber, fluturii se pot alătura și ei, care nu se bucură întotdeauna în mod pașnic de polenul de flori). De îndată ce veți vedea oaspeți neinvitați lângă o floare, presărați-l cu un insecticid, acesta va respinge insectele dăunătoare.

Chiar și cultivatorii de flori experimentați pot calcula puțin atunci când au grijă de această floare. Ce se poate face greșit și există șanse de a remedia totul, bloggerul fito va spune:

Pentru a rezuma: scurt și clar

 • Cineraria este o plantă perenă decorativă cu flori pe care majoritatea oamenilor o cresc ca plantă anuală. Cert este că, în cele mai multe cazuri, un astfel de ghiveci moare după înflorire.
 • Propagă floarea cu semințe și nu contează ce perioadă a anului le semeni..
 • O plantă adultă îi place lumina difuză, indirectă, aerul rece, udarea abundentă, umiditatea ridicată (dar fără pulverizare).

Floare de acasă de cineraria. Cineraria hibridă și îngrijirea.

În timpul înghețurilor de iarnă, mulți oameni echipează acasă o mini-seră. Pentru a face acest lucru, pot folosi floarea populară, al cărei nume este cineraria hibridă. Această plantă are o creștere mică, frunze de un verde pal, cu o formă rotunjită, precum și inflorescențe sub formă de coș.

Florile pot lua o culoare diferită, astfel încât să puteți planta mai multe plante în ghivece diferite și să obțineți o compoziție unică. Cei care vor crește cineraria hibridă ar trebui să înțeleagă că nu mai pot flori o plantă acasă. După înflorire, cultura moare.

Cel mai adesea, un tip hibrid de cineraria este cultivat acasă. Este apreciată de grădinari și de oamenii obișnuiți pentru că are flori incredibil de frumoase. Va fi un element excelent în proiectarea grădinii de flori, paturi de flori și margini joase. Adesea, atunci când părăsiți un aranjament floral, un tip hibrid de cultură poate fi utilizat în combinație cu plante precum Cannes, salvie Pelargonium.

În plus, cineraria hibridă este prezentată într-o mare varietate de nuanțe, astfel încât să poată fi plantată una într-un pat de flori. Datorită abundenței de culori, fiecare plantă va oferi grădinii de flori un aspect neobișnuit și atractiv..

Înălțimea culturii atinge 10-30 cm. Cel mai bine este să crești cineraria hibridă în recipiente. Când vine frigul, ele pot fi aduse în casă împreună cu planta. Și primăvara pentru a scoate capacitatea pe stradă.

Puteți instala un recipient cu o floare pe balcon, loggia, foișor.

Pe video - hibrid Cineraria în creștere din semințe:

Aterizare

Propagarea cinerariei hibride are loc prin semințe. Dacă doriți să vedeți înflorire frumoasă iarna, atunci materialul de plantare va fi plantat în mai-iunie. Înflorirea începe să se formeze în 8-9 luni din momentul plantării semințelor. Este necesar să le puneți în containere speciale. Acestea ar trebui să pună sol sterilizat.

Pentru sterilizare, este suficient să pregătiți compoziția solului și să o introduceți la cuptor pentru 30-40 de minute. Pentru planta în cauză, un amestec de turbă și nisip va fi o opțiune excelentă. Trebuie să le luați în cantități egale.

Presărați materialul de plantare cu sol și acoperiți recipientul cu sticlă sau film. Instalați un recipient cu semințe într-o cameră unde temperatura este de 21-24 grade.

Puteți vedea primele lăstari în 7-10 zile. Când 2-3 frunze sunt deja găsite pe varză, atunci merită să efectuați un cules. Pentru a transplanta răsadurile în recipiente separate, este necesar să se ia germeni împreună cu o grămadă de pământ.

Cert este că astfel de plante au încă un sistem rădăcină slab, astfel încât la transplantare poate fi rănit. Recipientele noi trebuie transferate într-o cameră rece. Acolo, temperatura nu trebuie să fie mai mare de 15 grade. De asemenea, trebuie să aveți grijă de iluminatul obișnuit. Îngrijirea suplimentară a răsadurilor se reduce la irigare constantă și la pansament săptămânal.

După primul transplant, după un anumit timp, puteți alege din nou. În acest caz, acestea trebuie plantate în sol într-o seră, unde regimul de temperatură nu este ridicat.

În septembrie, o plantă mono ornamentală este transplantată într-un ghiveci mic. Este instalat și într-o seră. Când vine frigul, puneți planta în casă. În ianuarie poți vedea prima floare.

De fapt, cineraria hibridă este o plantă care nu necesită îngrijire atentă. Este necesar să se respecte regulile elementare, astfel încât, în toată perioada de înflorire, cultura să aibă inflorescențe luminoase și abundente.

Selectarea locurilor

Planta în cauză este considerată fotofilă. Deci, pentru el, merită să alegi un loc bine luminat. Dar, cu creștere intensă, merită să obțineți lumină împrăștiată, astfel încât razele directe să fie pur și simplu inacceptabile. Plasați culturile în picioare pe o fereastră care dă spre partea de est. În timpul înfloririi, cineraria nu este delicioasă cu privire la alegerea locului. Însă modul în care se întâmplă este descris în detaliu în acest articol..

Mod de temperatură

În fotografie - cineraria hibridă:

Temperatura ridicată a plantei este inacceptabilă. Dacă ferestrele dvs. sunt orientate spre sud, atunci supraîncălzirea constantă va face ca floarea să devină mai lentă și să nu înflorească profund. În timpul înfloririi, cineraria hibridă poate rezista la temperaturi de 5 grade.

Udarea

Planta, deși este rezistentă la umiditate, iubește umiditatea. Așadar, trebuie să-l udă din abundență și în mod regulat. Dar nu trebuie să existe apă stagnantă, deoarece acest lucru va duce la apariția putregaiului. Este mai bine să efectuați irigarea dimineața sau seara.

Un transplant de plante după ce se estompează nu este efectuat. El o va arunca. Recolta va fi cultivată într-un amestec de sol format din turbă, sol cu ​​frunze și compost. Acestea vor trebui luate într-un raport de 1: 2: 0,5. Perlita sau scoarța poate fi adăugată pentru a crește friabilitatea solului..

Cineraria hibridă poate fi afectată de dăunători și anumite boli. Dacă găsiți părți afectate pe un tufiș, atunci trebuie eliminate imediat. În continuare, cultura este procesată folosind preparate speciale. Pentru a combate anumite insecte și afecțiuni, există formulări medicinale..

O altă îngrijire implică utilizarea îngrășămintelor. De regulă, acestea sunt implicate în etapa plantelor cu flori, apoi după și înainte de iernare. Folosiți pansament mineral și organic.

Cineraria hibridă este o plantă ornamentală care este cultivată activ astăzi acasă. Cultura are o schemă de culori incredibil de abundentă, astfel încât oricine poate transforma un pat de flori, oferindu-i originalitate și frumusețe.

Cineraria poate fi adesea văzută în magazin în timpul sezonului rece: un mic tufiș cu frunze rotunjite de culoare verde deschis și un capac luxuriant de inflorescențe luminoase-coșuri de diverse culori, cel mai adesea albastru sau roz la margini și alb mai aproape de mijloc. Dar acasă, această frumoasă plantă compactă nu crește - moare la scurt timp după înflorire. Care este secretul cinerariei?

Ca plantă de casă, se cultivă cineraria hibridă (Cineraria hybrida), se mai numește și cineraria sângeroasă (Cineraria cruenta). Aparțin familiei Astrov și se găsesc în natură în Insulele Canare. Rudă apropiată - cineraria de pe litoral poate fi găsită pe paturi de flori, este cultivată ca o plantă ornamentală-de foioase și apreciată pentru culoarea neobișnuită de argint a frunzelor.

Frunzele cinerariei interioare sunt cernute, de culoare verde închis, moale la atingere, acoperite cu un puf subțire. Arbustul în sine este compact, cu o pălărie luxuriantă de flori nu depășește de obicei 35-50cm.

De-a lungul anilor de reproducere, s-au creat multe soiuri frumoase de hibrid cineraria. Ele diferă prin culoarea inflorescențelor-coșurilor, dimensiunea lor și înălțimea tufișului. Există cineraria cu flori mici, inflorescențele lor acoperă tufișurile cu o pălărie continuă de flori strălucitoare, există soiuri cu flori mari cu inflorescențe mari pe un peduncul înalt ramificat.

Principala caracteristică a cinerariei hibride este timpul său scurt de viață. După înflorire, planta este aruncată. Ar trebui cultivată mai probabil ca anual, dar perioada de vegetație în cineraria este lungă, florile apar abia la 8-9 luni de la plantarea semințelor. În condițiile noastre, cu ierni lungi la rece, această plantă termofilă este dificil de cultivat. Cel mai bun loc pentru cineraria este un conservator rece. Dar, de asemenea, este cultivat cu succes în grădini pentru înflorirea toamnei sau a iernii.

Planta cumpărată din magazin este păstrată cel mai bine într-o cameră rece, astfel încât înflorirea să dureze mai mult. Când cumpărați, trebuie să alegeți un exemplar cu un număr mare de muguri, dar ar trebui să existe puține flori înflorate. Iluminarea pentru înflorirea cineraria nu are o importanță deosebită, poate decora orice cameră. Dacă camera este prea caldă, înflorirea se va termina mai repede.

Locația. Cineraria este o plantă fotofilă, dar în timpul creșterii și dezvoltării preferă lumina difuză, decât lumina directă a soarelui. Păstrați-vă mai bine pe fereastra de est. O plantă cu flori poate fi amplasată oriunde.

Temperatura. Este de preferat conținutul rece. Temperatura este importantă pentru cineraria. Formarea mugurilor de flori necesită răcoare, temperatura nu este mai mare de +15 ° С. Plantele tinere nu le place căldura, temperatura peste 20 ° nu este de dorit pentru ele. De aceea, ferestrele sudice nu sunt potrivite - supraîncălzirea este periculoasă pentru o floare. Cineraria înflorită poate rezista la răcire pe timp de noapte până la 5 °.

Udarea. Planta este udată din abundență, dar nu în exces. Când apa stagnează într-un vas, cineraria este afectată de putregaiul divers.

Umiditate. Umiditate ridicată preferată, dar nerecomandată pentru pulverizare din cauza frunzelor pubescente.

transplant Nu este necesar, după înflorire.

Pamantul. Pentru cineraria, un sol sângeros sau hibrid poate fi format din 2 părți de pământ frunze, 1 parte de turbă și 1/2 parte de compost. Este util pentru slăbiciune pentru a adăuga bucăți de scoarță sau perlit la sol.

Reproducere. Cineraria este propagată prin semințe. Semințele sunt foarte mici, astfel încât sunt însămânțate fără a stropi cu sol. Substratul este ușor tamponat, udat, se pun semințe și cutia este acoperită cu sticlă sau film. Două săptămâni mai târziu, lăstarii apar la o temperatură de 21-22 grade. Scufundați-vă când planta apare primele două frunze adevărate. După care se recomandă scăderea temperaturii răsadurilor la +15 ° C.

Timpul pentru semănatul semințelor este în decembrie pentru înflorirea toamnei. Dar încurcarea cu răsaduri de multe luni este dificilă într-un apartament obișnuit. Dacă există o grădină sau o căsuță de vară, atunci cineraria hibridă poate fi semănată în martie-aprilie și apoi cultivată în grădină fără griji speciale vara. Odată cu debutul toamnei, tufele tinere sunt transplantate în ghivece, așteptând formarea mugurilor de flori. Instanțele depășite pot fi împărțite.

Când începe înghețarea, cineraria este transferată în cameră. Cel mai bine, dacă este rece, temperatura nu este mai mare de 15 grade. Poate fi un balcon sau un pridvor vitrat. Înflorirea are loc la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii și durează aproximativ o lună.

Decorarea excelentă a apartamentelor sunt plantele interioare.

Serile reci de iarnă „plăcute ochiului” Cineraria hibridă.

Dacă reproduceți mai multe soiuri pe pervaz, puteți admira varietatea de culori.

Când Cineraria înflorește, se pare că o mulțime de inflorescențe strălucitoare care arată ca margarete au fost introduse într-un ghiveci de flori.

Dar pentru ca Cineraria să se simtă confortabil acasă, trebuie să ofere îngrijire decentă.

Cineraria gospodărească este cultivată din semințe, pentru germinarea lor activă este necesară o abundență de lumina soarelui.

În acest caz, razele luminoase ar trebui să fie împrăștiate. Este deosebit de important ca lumina directă să nu cadă pe lăstarii tineri.

Chiar și iarna, încercați să nu păstrați această floare pe pervazurile sudice. Preferă ferestrele orientate spre vest sau est.

Mod de temperatură

În ciuda faptului că acasă Cineraria necesită multă lumină, nu îi plac temperaturile ridicate. Prin urmare, parametrii optimi sunt în intervalul +10 - + 15º 15.

Vara, nu trebuie să țineți planta acasă - dacă este posibil, relocați-o pe stradă (grădină sau balcon), ci să vă protejați de praguri.

Umiditate și udare

Cineraria va aprecia întotdeauna grija personală, încântată de înflorirea exuberantă. Dar pentru asta nu trebuie să lăsăm planta să se usuce.

Cineraria hibridă are un sistem de rădăcini destul de dezvoltat, care necesită o abundență de umiditate. Dar nu trebuie să umpleți floarea - așteptați să se usuce stratul superior de compost.

Umiditatea este importantă și pentru o floare - nu îi place seceta. Dar pulverizarea ar trebui să devină un „tabu”. Este mai bine să așezați în apropiere containere cu bile de lut expandat.

Top dressing

Atunci când este crescut în compost Cineraria, îngrijirea sub formă de fertilizare este redusă la zero, acest substrat de la sine este deja destul de hrănitor. Este de dorit ca turbă să fie prezentă în ghiveciul cu flori.

Ameliorarea

Această plantă de interior poate fi propagată în două moduri: din semințele colectate după înflorire și divizarea unui tufiș adult. Dar a doua metodă este acceptabilă înainte de perioada de înflorire..

Puteți semăna o floare pe tot parcursul anului. Va înflori în aproximativ 6 luni. După ce planta se estompează, este de obicei aruncată, umplând ghiveciul cu flori cu următoarele varză.

boală

Bolile acestei plante de casă pot fi evitate prin respectarea tuturor regimurilor..

Dacă udarea este perturbată, se poate provoca o infecție fungică.