Cum să recunoști și să protejezi degradarea rădăcinilor orhideelor

Mulți grădinari consideră că orhideea este o plantă capricioasă, termofilă, greu de înrădăcinat și de adaptat la noul mediu. O junglă caldă și umedă este considerată un mediu obișnuit pentru ea. Acasă, este mai dificil să oferiți îngrijire corespunzătoare plantei. Iubitorii de flori sunt adesea surprinși că rădăcinile unei orhidee s-au descompus și au început să se estompeze. Dar, cu un tratament adecvat, sistemul radicular poate fi reanimat, iar degradarea repetată este prevenită prin măsuri preventive.

Semne de rădăcini de orhidee sănătoase

De la rădăcinile florii depinde creșterea și sănătatea acesteia. Orice deteriorare a acestora duce la ofilirea și chiar moartea orhideei. Dar dacă se iau măsuri în timp util, sistemul rădăcină se va recupera rapid. Rădăcinile coloanei vertebrale au o tentă verde. Aceasta înseamnă că obțin cantitatea potrivită de umiditate. Sistemul radicular deshidratat devine argintiu, gri sau alb. La putrezire, densitatea sa se schimbă. Rădăcinile se rumenesc. Miroase rău și sunt acoperite cu mucus..

După cumpărarea unei flori, grădinarul ar trebui să inspecteze cu atenție sistemul de rădăcini pentru daune. Când sunt depistate, elementele afectate sunt tăiate, iar rădăcinile în sine sunt tratate cu carbon activat sau pudră de cărbune. Procesul de degradare provoacă apariția mucegaiului, care se infectează și duce la moartea altor plante.

Pentru o verificare amănunțită, se recomandă îndepărtarea completă a substratului și clătirea rizomilor. Dacă au zone întunecate cu o suprafață mică, atunci sunt pur și simplu tăiate într-o parte sănătoasă. În astfel de cazuri, orhideea este restaurată rapid. Dacă cea mai mare parte a rădăcinii este afectată, atunci mai des floarea moare.

Cum să recunoască putregaiul rădăcinii

Când sistemul de rădăcină al unei orhidee se descompune, frunzele plantei se ofilesc din cauza lipsei de nutrienți. La început, partea verde pur și simplu se estompează, chiar și cu udare crescută, iar apoi moare complet. Al doilea semn semnificativ este apariția unei acoperiri albe sau verzi pe sol și capacitate. Aceasta înseamnă că este prea multă umiditate, iar aerul pătrunde mai rău în sol.

O floare cu rădăcini putrede "stă" în ghiveci. El se poate încadra în direcții diferite. În paralel, rădăcinile aeriene devin uscate și se întunecă. Cultivatorii experimentați de flori recomandă replantarea orhideelor ​​într-un recipient cu pereți transparenti pentru a observa creșterea plantei..

Principalele cauze ale degradării

În orhidee, ca în toate epifitele, sistemul radicular este construit astfel încât floarea să nu absoarbă apă și nutrienți prin rădăcini mici. Toată nutriția apare prin porțiunea spongioasă a rizomului. Dacă acest proces nu reușește, orhideea începe să doară.

O altă cauză a degradării este pământul compactat, care nu a fost schimbat de mult timp. Devine grea și densă. Apa începe să stagneze, iar sistemul radicular putrezește. Pentru a evita acest lucru, terenul pentru cultivare este pregătit independent de scoarța dezinfectată de pin și mușchi de sphagnum. Lipsa de lumina soarelui poate provoca și degradarea. O parte din umiditate nu se evaporă și nu este absorbită, ceea ce afectează negativ starea sistemului radicular.

Poate putrezi din cauza alimentării necorespunzătoare a unei orhidee. Rădăcinile obțin ușor arsuri atunci când se folosesc compuși de fosfor și potasiu. Orhideea primește daune similare din cauza unui transplant de sloppy. În „rana” apare o infecție care slăbește planta. Rădăcinile florii se pot hrăni cu dăunători, de exemplu, gândacii de nuci. Acoperirea apei a substratului iarna și toamna este provocatoare. Floriștii nu controlează întotdeauna intensitatea irigării în anotimpuri diferite.

Resuscitarea sistemului radicular

Când rădăcinile putrezesc, orhideea trebuie transplantată. Înainte de aceasta, inspectați toate frunzele pentru prezența insectelor dăunătoare. Dacă este necesar, prelucrează orhideea. Nu alege frunze galbene. Cu cât o masă verde este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele unei orhidee de a face față efectelor degradării și de a se recupera singure.

După examinarea masei de la suprafață, trebuie să periați rădăcinile de pe sol și să evaluați starea acestora. Dacă solul este dens, atunci este spălat cu grijă sub apă curentă. În această etapă, toate elementele rădăcinii sunt eliminate, care, atunci când sunt comprimate, eliberează apă lipicioasă, putredă, uscată sau are alte daune severe. Faceți-o pruner. Feliile sunt cauterizate cu verde strălucitor, carbon activat sau scorțișoară măcinată. Întindeți orhideea pe o suprafață plană și uscată timp de șase până la opt ore pentru a se usca..

Este posibil să crești rădăcini într-o plantă tânără prin plasarea unei flori în apă. Înainte de scufundare, adăugați carbon activat la rata de comprimat pe un pahar de apă. Orhideea este plasată într-un borcan, astfel încât punctul de creștere să fie în aer, și nu în apă. Capacitatea este setată într-un loc luminos, cu o temperatură de cel puțin 23 de grade. Dacă este necesar, folosiți fitolamine iarna și curățați borcanul de orhidee mai departe de baterii.

După ce lăstarii se întind mai mult de cinci centimetri, floarea este transplantată într-un nou ghiveci. Regimul corect de lumină ajută la reînvierea plantei. Prin deficiența sa, frunzele își pierd strălucirea, iar partea inferioară a florii începe să putrezească și să moară.

Dacă rădăcinile noi nu cresc, atunci puteți hrăni masa verde a florii. Pentru a face acest lucru, utilizați o soluție de acid succinic (comprimat pe un pahar de apă). Puteți cumpăra formulare gata din magazine, de exemplu, Dr. Foley. Planta tratată este curățată departe de lumina strălucitoare, astfel încât arsurile să nu apară pe frunze. Rădăcinile aeriene se acoperă cu mușchi, dar astfel încât să se întindă pe procese, dar nu atinge trunchiul. Din când în când, se presară mușchi.

Înmuierea rădăcinilor orhideelor ​​în apă

Vitalitatea rădăcinilor este verificată prin tragerea orhideei din ghiveci, cufundându-le în apă. Floarea se păstrează în apă până la două ore. În acest timp, procesele viabile devin elastice și verzi. Dacă rămân decolorate, se recomandă tăierea lor. O rădăcină sănătoasă va fi ferm atașată de sol și, împreună cu masa verde, va participa la fotosinteză. Dacă se putrezește, atunci este necesar să se identifice cauza a ceea ce se întâmplă și să se dezvolte măsuri de resuscitare a florii.

În cazul în care planta este deteriorată de fluturi albi, mișcări, fleacuri sau alte insecte, este necesar să le tratați cu fungicide Aktara, Intavir, etc., care pot face față ciupercii. Printre ei ies în evidență „Oksikhom”, „Topas”, „Fitosporin”.

Putregaiul poate fi tratat folosind remedii populare. Sunt ecologice și nu sunt toxice. O decoctură de tuberculi ciclamen va ajuta la reînvierea orhideei. Pentru a face acest lucru, materialele vegetale sunt tăiate fin, turnate cu apă și fierte timp de o jumătate de oră. Mijloacele insista o zi. În bulionul rezultat, rădăcinile sunt coborâte timp de cinci până la zece minute.

Prelucrarea se realizează și cu o soluție de săpun de rufe în apă. Pentru a face acest lucru, o bucată de săpun este dizolvată într-un borcan de trei litri de apă. Partea inferioară a plantei este cufundată în lichid timp de câteva minute. Ajută la putrezirea unei soluții de apă și ulei de măsline. Puteți trata orhideea cu o soluție de ceapă. Pentru a face acest lucru, trei cepe se fierb timp de o jumătate de oră. Produsul rezultat este infuzat pe parcursul zilei. După aceea, rădăcinile florii sunt coborâte în ea timp de zece minute. Însă rețetele populare sunt folosite doar la faza inițială. În cazuri avansate, acestea nu vor ajuta.

Dacă orhideea a fost atacată de insecte, atunci carantina va fi cea mai bună. Este scos din oală, îndepărtând excesul de pământ. Solul poate fi spălat cu apă, iar procesele radiculare sunt ușor uscate. Recipientul este tratat și dezinfectat. După aceea, se efectuează un tratament cu insecticide. Floarea este lăsată două zile fără sol. Cel mai bine este să înfășurați rădăcina cu film de polietilenă. Insectele mor în această perioadă. Dar cultivatorul trebuie să vegheze astfel încât rădăcinile să nu se supraîncălzească în film. După proceduri, planta este transplantată într-un recipient cu sol nou

Elementele naturale din sol nu se potrivesc strâns, dar în timp, substratul se încinge, iar accesul aerului este limitat. În asemenea condiții, procesele rădăcină încep să putrezească. Dacă procesul a început, ar trebui să trageți orhideea din recipient și să îndepărtați pământul. Radacinile se spala sub apa curgatoare. Zonele cu deteriorare mecanică sunt tăiate, iar feliile în sine sunt tratate cu un antiseptic. După aceea, orhideea este transplantată în sol nou și udată cu apă moale, purificată. Solul din ghiveci ar trebui actualizat cel puțin o dată la trei ani. Amestecul trebuie selectat cu o structură liberă și particule fracționale mari..

Ciuperca în sol

Când apar pete galbene pe rădăcinile putrede, motivul este cel mai adesea în ciupercile conținute în sol. De obicei, acest fenomen apare atunci când există o lipsă de lumină și o udare necorespunzătoare. Floarea este izolată de alte plante, zonele deteriorate sunt tăiate cu un instrument prelucrat. Apoi, solul și planta în sine sunt tratate cu un fungicid sistemic. Vasul poate fi scufundat într-o soluție de medicament conform instrucțiunilor de utilizare. Prelucrarea se efectuează de trei ori cu un interval de două săptămâni. Timp de o săptămână, orhideea este îndepărtată într-un loc întunecat.

Adesea, sistemul de rădăcină se putrezește din cauza deteriorării mecanice, de exemplu, cu un transplant sloppy. Feliile netratate sunt o cale directă către infecția cu orhidee. În acest caz, transplantul cu tunderea elementelor putrede și dezinfectarea va ajuta la reînvierea florii. Orhideea este transplantată într-un sol bogat în minerale și monitorizată pentru îngrijirea corespunzătoare..

Deteriorarea rădăcinilor se poate datora hrănirii necorespunzătoare. Arsurile chimice determină incapacitatea de a absorbi umezeala. În solul umed, o astfel de rădăcină se umflă și începe să fie acoperită cu mucus. Orhideea este extrasă din recipient și scufundată într-un bazin cu apă caldă. În această poziție, ea este lăsată câteva ore. După aceea, sistemul rădăcină este curățat cu șervețele sau un prosop de hârtie. Zonele deteriorate sunt tăiate și dezinfectate. Se recomandă transplantarea orhideei într-un nou vas transparent. În primele două luni planta nu este fertilizată.

Între udare, solul din ghiveci ar trebui să se usuce. Nu este recomandat ca floarea să fie păstrată în pământ umed. Pentru ca acest lucru să se întâmple, planta trebuie să primească multă lumină. Dacă este puțin soare, atunci orhideea va începe să se ofileze, iar rădăcinile vor putrezi. La restaurarea sistemului rădăcină, este necesar să se controleze cantitatea de lumină primită și să se transplanteze floarea într-un nou recipient.

Solul vechi este înlocuit cu un substrat cu un strat de drenaj. Înainte de transplant, rădăcinile sunt curățate de pământ, spălate și lăsate să se usuce timp de 12 ore. Orhideea nu trebuie inundată, mai ales dacă nu există suficientă lumină naturală.

Masuri preventive

Pentru a evita degradarea, trebuie să urmați regulile de îngrijire a orhideelor. Planta prefera umiditatea de la 70 la 80%. Iarna, aerul este în plus umidificat. Temperatura recomandată pentru floare: de la 20 la 30 de grade. Lumina din cameră trebuie să fie slabă și difuză. În lunile de toamnă și de iarnă, floarea este iluminată cu un fitolamp. Udarea trebuie făcută astfel încât să fie abundentă, dar nu excesivă. Substratul nu trebuie să acru. Globul de pământ nu trebuie să se usuce. Pentru îngrășământ, se aleg compoziții speciale pentru orhidee. Transplantă floare o dată la doi ani.

Ce să faci dacă orhideea are rădăcini putrede

Planta nu produce un peduncle, frunzele au pierdut turgor și au început să cadă. În mod evident se întâmplase ceva cu orhideea. Ar trebui să examinați cu atenție rădăcinile, un ghiveci de flori la interior. Pentru a face acest lucru, floarea este îndepărtată cu atenție din sol, partea inferioară este spălată și inspectată. Rădăcinile sănătoase vii sunt verzi strălucitoare, elastice, dense. Dacă, atunci când sunt apăsate, se strecoară, eliberând un lichid, acesta este putred. Algele pot fi pe interiorul ghiveciului și în rădăcini. Părțile infectate trebuie îndepărtate, apoi se efectuează un complex de operațiuni de salvare..

De ce putrezesc rădăcinile

Motivul principal este irigarea excesivă, scurgerea insuficientă (stagnarea apei). Orhideea se îmbolnăvește de patogenul fungic Rhizoctonia. Apare sub formă de pete maronii la rădăcini, frunzele se îngălbenesc și se încrețesc.

Important! Planta este udată când solul este complet uscat. Puteți introduce un suport subțire de lemn în substrat. Când este scos din pământ și uscat, este timpul să umezim orhideea. Atenție la calitatea apei: folosiți filtre sau dezghețate, deoarece apa de la robinet conține impurități dăunătoare pentru floare.

Algele se pot forma în sistemul rădăcină. Motivele sunt un exces de îngrășăminte minerale sau de iluminat. Acest „cartier” duce la o lipsă de oxigen pentru orhidee, formarea substanțelor toxice. Rădăcinile se vor întuneca, vor începe să putrezească, frunzele se vor estompa.

Putregaiul poate fi rezultatul bolilor:

 1. Fusarium - putregaiul trunchiului, rădăcinilor orhideelor, îngălbenirea, ofilirea și căderea frunzelor, mugurii, florilor. Boala este cauzată de mucegaiurile Fusarium atunci când au fost folosite instrumente nesterile sau o suprafață de lucru. Frunzele devin mai subțiri, galbene și încrețite. Secțiunea transversală a rizomului devine o nuanță purpurie. Orhideea poate muri.
 2. Light tardive (coroană sau putregaiul miezului) - se manifestă ca pete umede maronii pe întreaga suprafață a plantei. Afectează sistemul vascular al trunchiului, becurilor etc..
 3. Putregaiul negru este cauzat de întârziere. Se răspândește repede. Frunzele se înmoaie și se înnegresc, rădăcinile devin negre sau roșcate, punctele de creștere dispar. Orhideea trebuie izolată de alte plante..
 4. Putregaiul bacterian moale se manifestă sub formă de pete umede în întreaga plantă: pe rădăcini aeriene, bulbi, trunchi și frunze.

Orhideea trebuie replantată la fiecare 2-3 ani, schimbând oala în una mai mare și adormind pe un substrat proaspăt. Solul se compactează în timp, ceea ce determină degradarea rădăcinilor din cauza lipsei de oxigen și drenaj. În plus, orhideea nu primește suficienți nutrienți..

Un exces de pansament, hipotermie, o oală prea mare sau mică provoacă putrezirea rădăcinilor. Când există o mulțime de îngrășăminte în sol, acestea au arsuri. O altă regulă importantă: ar trebui să hrăniți orhideea numai după udare. La îngheț, frunzele deteriorate sunt de asemenea îndepărtate..

Ar trebui să aveți precauție la transplant. Rădăcinile blânde sunt ușor deteriorate, ceea ce poate provoca infecții și putregai..

Dăunătorii orhideelor ​​sunt gândacii de nuci. Larvele lor depuse în sol mănâncă rădăcinile plantei. Frunzele, mugurii devin netezi din cauza lipsei de apă. Puteți reînvia o orhidee ca asta. Rădăcinile se spală în apă caldă. Solul proaspăt este introdus într-un ghiveci nou, dezinfectat și este transplantată o orhidee. Udarea este oprită timp de 10 zile, planta nu este hrănită și nu se adaugă substanțe chimice. Floarea este urmărită. Dacă a început să construiască sistemul de rădăcini, frunzele devin rezistente - Phalaenopsis a fost salvat.

Pregătirea florilor

Măsurile preliminare sunt următoarele. Orhideea este îndepărtată cu atenție din ghiveciul de flori. Spălați rădăcinile cu puțină apă caldă. Dacă este detectată mucegaiul, puneți o soluție slabă de permanganat de potasiu. În continuare, părțile putrezite trebuie îndepărtate prin tăierea cu foarfece ascuțite în zone verzi dense. Instrumentul tăiat este dezinfectat (de exemplu, peroxid de hidrogen). Procedura este necesară pentru ca putregaiul să nu se răspândească în părțile sănătoase ale orhideei. Felii stropite cu scorțișoară măcinată, carbon activat în pulbere.

Notă! Nu tratați secțiunile cu soluții care conțin alcool. Vor arde rădăcinile.

După ce rădăcinile s-au uscat, le puteți cufunda 10-15 minute într-o soluție fungicidă. Medicamentul previne pătrunderea ciupercilor dăunătoare. Orhideea se lasă la uscat timp de 2-3 ore.

Pentru trimitere! Unii grădinari recomandă lăsarea plantei la uscat timp de 72 de ore și abia apoi se trece la resuscitare.

În continuare, locurile feliilor sunt tratate cu un stimulator de creștere. Puteți stropi cu praf de acid succinic. Activitățile de restaurare încep.

Salvarea orhideelor

Măsurile de urgență sunt efectuate în absența 90-95% din masa rădăcinii. Modalități de salvare a orhideelor:

Seră de casă

Folosit pentru a crea umiditate și căldură ridicată, adică. microclimatul tropical. Sunt confecționate dintr-o sticlă de plastic, o cutie de plastic, o cutie din policarbonat, un recipient de sticlă, un cadru cu o peliculă, o pungă de plastic. Partea inferioară a unei sticle mari de plastic este tăiată, iar orhideea este acoperită.

Sfat! Magazinul vinde apă îmbuteliată în sticle de 2, 5, 10 litri. Această capacitate este perfectă. Există diverse vase de plastic de dimensiuni de vânzare cu sau fără capac (dacă cumpărați fără capac, puteți utiliza folie de clingă).

Un cadru este confecționat din lemn sau sârmă solidă și pungi de plastic și sunt trase un film. Acest design este potrivit dacă există mai multe orhidee care trebuie resuscitate..

Și în final, cea mai ușoară opțiune este să acoperiți recipientul cu planta cu o pungă de plastic.

În continuare, un strat subțire de lut expandat este plasat într-un vas de flori. Deasupra este așezat un coaj mare sterilizat, un strat de sphagnum abur purificat (ușor umezit) sau mineral vermiculit, care creează un microclimat favorabil dezvoltării sistemului de rădăcini și a plantei în ansamblu. Cumpărați ingrediente la un magazin de flori. Temperatura în seră trebuie să fie de 22-28 0 C, umiditatea - mai mult de 70%, iluminarea - 12-14 ore pe zi. În lipsa luminii naturale, se utilizează iluminare artificială cu lămpi. Substratul este umezit periodic, rădăcinile sunt verificate pentru putrezire și, dacă este necesar, tuns. Ventilați sera noaptea (iarna - 20 de minute, vara o puteți lăsa deschisă noaptea). După 10-14 zile apar rădăcini. Când cresc până la 3-4 cm, orhideea este transplantată într-un vas mic cu un substrat special.

Sfat! Înainte de plantare, se folosește „Epin”, în soluția căruia planta este coborâtă timp de câteva ore. Apoi se presară cu "Kornevin" și se plantează într-o seră pregătită.

Utilizarea apei fără aditivi

După toate procedurile preliminare (îndepărtarea și dezinfectarea rădăcinilor putrezite), orhideea este plasată într-un pahar cu apă caldă filtrată până la 6 ore, apoi uscată. Lumina ar trebui să fie lumină, dar nu directă, temperatura - de la +20 la +27 ° C. Apa nu trebuie să atingă frunzele..

Apa dulce

Utilizarea apei cu sirop de zahăr, miere, glucoză. Pentru a acumula rapid o nouă masă rădăcină, adăugați 1 linguriță din oricare dintre substanțele enumerate pe litru de apă în apă. În fiecare a doua sau a treia zi, puteți adăuga chelat de fier.

Cocktail hrănitor

O soluție de acid succinic este preparată după cum urmează: 1 comprimat la 1 litru de apă fierbinte.

Pentru trimitere! 1 comprimat de acid succinic este egal cu substanța din pulbere de la vârful cuțitului.

Nu păstrați mai mult de o zi. Procesează rădăcini, rădăcini reziduale sau locul de creștere prin pulverizarea sau udarea zilnică a solului. Dacă orhideea este în mușchi, udată cu o soluție de acid succinic în proporție de 1 comprimat la 0,5 litri de apă. Mossul trebuie să fie complet uscat înainte de udare. Pentru ștergerea zilnică a frunzelor și a punctelor de creștere a rădăcinii, utilizați o soluție de 2 tablete și 0,5 l de apă.

Vitamine Farmacia cumpără vitamine în fiolele B1, B6, B12. Creșteți într-un litru de apă. Puneți orhideea peste noapte în soluție. Se scoate dimineața, se usucă timp de 15 minute, se pune în condiții normale.

Notă! Frunzele și rozeta trebuie să rămână la suprafață. Scufundați doar o parte din plantă, unde se vor afla rădăcinile. Când apa intră în sinusurile frunzelor, acestea sunt șterse.

Kornevin

Este un stimulent al creșterii. Adăugați o dată la 2 săptămâni la apă pentru udarea orhideei prin imersiune. Proporție: 1 gram la 1 litru de apă. Se lasă până la 6 ore. De asemenea, se hrănesc cu potasiu și fosfor, dar nu des (aproximativ o dată pe lună). Floriștii recomandă următoarea metodă:

 • medicamentul este diluat în apă, coborâți partea inferioară a plantei;
 • o tabletă de carbon activat este dizolvată într-un alt recipient;
 • orhideea este plasată într-un al doilea recipient (temperatura apei - nu mai mare de 25 0 C);
 • frunzele se șterg periodic cu o soluție de acid succinic;
 • pe măsură ce apa se evaporă, aceasta este reumplută la nivelul anterior.

După 2 luni, ar trebui să apară rădăcini tinere. Când cresc până la 6-7 cm, planta este transplantată în substrat.

Fitosporin

Este utilizat pentru prevenirea și tratarea diferitelor tipuri de putregai și boli fungice. 10 grame de medicament se diluează în 5 litri de apă, paste - 4 grame la 200 ml. Orhideea se pune în soluție timp de o jumătate de oră. Îl scot, îl lasă să se scurgă, se întorc la locul obișnuit.

Important! Citiți cu atenție instrucțiunile.

Procedura se repetă după uscarea completă a solului pentru toate soiurile de orhidee (Phalaenopsis și altele) prin clătire, pulverizare, udare.

Fitosporin-M ReanimatoR este un remediu mai concentrat pentru cazurile complexe de boală de orhidee.

Prelucrarea prin ambele mijloace se efectuează dimineața, astfel încât lumina directă a soarelui să nu cadă pe plantă. Dacă s-a efectuat un tratament cu peroxid, atunci Fitosporin este utilizat nu mai devreme decât în ​​2-3 ore.

Fundazol, Arceride

Drogurile se luptă cu Fusarium. Penetrează în rădăcini și acționează din interior. "Fundazolul" pentru pulverizare este diluat în apă în proporție de 1 gram la 1 litru. Puteți aplica metoda de imersiune. Orhideea este coborâtă în soluție timp de 10-15 minute, lichidul este lăsat să se scurgă. Apa nu se spală. Pentru a prelucra rădăcinile, pregătiți grosimea medicamentului, amestecată cu apă caldă. Apoi aplicați cu o perie pe zonele deteriorate.

Re-tratamentul cu medicamentul se efectuează după 14 zile..

Accelerează formarea și creșterea rădăcinilor noi. Folosiți suc de casă sau cumpărat. Ultimele 4 picături sunt diluate într-un litru de apă. Floarea este udată periodic. Folosește aloe de casă. Luați frunza inferioară (cel puțin 3 ani), strecurați sucul și diluați cu apă 1 la 10 (în unele surse - 1 până la 40). Un tampon de bumbac este umezit într-o soluție și frunzele sunt șterse. Procedura ajută la creșterea masei radiculare. De asemenea, ung locul unde cresc rădăcinile, folosind frunze de aloe sau o soluție pregătită. Păstrați soluția, frunze de aloe în frigider.

Aterizare regulată

Este utilizat în prezența uneia sau a mai multor rădăcini vii. Phalaenopsis este plantat într-un recipient mic (în funcție de dimensiunea plantei) cu substratul obișnuit. Oferiți 12 ore de vară, temperatura 22-25 0 С, umiditatea nu mai mică de 60%. Udarea după uscarea completă a solului prin imersare în apă timp de 30 de minute. După 2-3 săptămâni, va apărea o nouă rădăcină. O altă opțiune sugerează utilizarea pulverizării stratului superior al substratului în loc de udare. Sau un vas cu o plantă pus într-o tigaie cu puțină apă.

Deasupra apei

Apa este turnată într-un recipient transparent (borcan de sticlă, sticlă de plastic). Orhideea este plasată în interior, astfel încât să nu atingă lichidul. Pentru a face acest lucru, partea superioară a unei sticle de plastic este tăiată. Iluminat - 12 ore, temperatură - 22-28 0 С. Pentru a stimula procesul de recuperare, floarea este coborâtă o dată pe zi în apă îndulcită timp de 1 oră. Uscat și întors în recipient.

Rădăcini sus

Carbonul activat este diluat în apă. Orhideea pregătită este plasată într-un recipient cu susul în jos. Lichidul trebuie să ajungă la mijlocul foii. Anterior, frunzele pot fi „colectate” cu cauciuc liber. Baza plantei este pulverizată zilnic cu apă caldă, decontată (filtrată, dezghețată)..

Pe scoarță

Folosiți cumpărate sau asamblate pe cont propriu. În al doilea caz, coaja este dezinfectată: fiartă timp de 1 oră, calcinată în cuptor. În continuare, se înmoaie câteva zile în apă. Orhideea este fixată pe o bucată de scoarță umedă folosind popi și elastic. Locul de creștere a rădăcinilor este tratat cu o soluție de vitamina B1. Rădăcinile se formează în termen de 3 luni. Coaja uscată este înmuiată în mod repetat.

Stimulator de creștere HB-101

Medicamentul este diluat în apă filtrată în proporție de 1 picătură la 1 litru. Luați un recipient mic, turnați soluția (aproximativ ¼ capacitate), puneți o bucată de polistiren (astfel încât orhideea să nu atingă produsul), așezați o floare. Locul formării rădăcinilor nu ajunge la soluție. Orhideea este acoperită cu o pungă de plastic. Diluat în apă, medicamentul poate fi pulverizat periodic cu frunze. După plantare în sol, planta poate fi tratată prin udarea substratului de 1 dată pe săptămână.

Apă oxigenată

Are proprietăți antiseptice, previne pătrunderea infecțiilor, ajută la vindecarea orhidelor de putregai. Feliile de rădăcini de orhidee sunt tratate (nediluate cu o soluție de 3%, reperat cu un tampon de bumbac), pulverizați frunze, tulpini, rădăcini, pseudobulbe. Florile și mugurii nu sunt procesate. Procedura nu se efectuează pe vreme însorită..

Rețetă: se iau 2 linguri de peroxid de hidrogen 3%, 2 linguri de săpun lichid sau bărbierit de săpun, 2 linguri de alcool medical la 1 litru de apă. După îndepărtarea zonelor infectate, planta este pulverizată. La udare, folosiți o soluție de 20 ml peroxid pentru 1 litru de apă.

Interesant! Unii scriu că apa cu peroxid saturează florile cu oxigen. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice ale acestor informații..

Dacă au fost detectate algele, etapele de resuscitare vor fi următoarele: rădăcinile sunt spălate de 2-3 ori cu soluție de permanganat de potasiu 0,1%. În caz de daune severe, acestea sunt spălate într-o soluție de înălbitor. Dacă vasul de flori este slab, înfășurați-l cu o țesătură densă, folie (nuanță). Fără iluminare, algele vor muri.

Stimulatorul restaurării rădăcinilor este cafeaua măcinată neagră. Motivele, care au rămas în ceașcă cu cafeaua băută, sunt turnate cu apă, a insistat. Se diluează în proporție de 1 la 1 și se udă orhideea. Cafeaua conține azot, magneziu, potasiu. Substanțele contribuie la formarea clorofilei în frunze, înflorind odată cu formarea unui număr mare de muguri.

Condiții de resuscitare a orhideelor

Procesul de restaurare a plantelor este o perioadă de la o lună la 1 an și este următorul. O orhidee care a crescut un număr de rădăcini verzi sănătoase de aproximativ 5 cm lungime este plantată într-un vas mic. Plantarea se realizează într-un substrat proaspăt de înaltă calitate pentru acest tip de plantă. Înainte de asta, însă. Se recomandă să țineți planta un timp în sphagnum, apoi în sol normal. Planta nu este hrănită, udată puțin.

Sfat! Pentru a evita putrezirea rădăcinilor tinere, spuma este plasată în centrul ghiveciului, sub bază.

Când rădăcinile au atins o lungime mai mare de 7 cm, orhideea este transplantată într-un recipient mare. Substratul include: scoarță de conifere mari, de dimensiuni medii, sphagnum, cărbune. Solul este umezit în prealabil, turnat uniform, agitat periodic. Golurile sunt umplute cu bucăți de scoarță. Puteți seta o copie de rezervă pentru a sprijini o orhidee restaurată.

Concluzie

Este posibil să reanimați o orhidee chiar și în absența rădăcinilor și a frunzelor. Restaurează Phalaenopsis va ajuta sfatul iubitorilor și grădinarilor experimentați. Un set de măsuri va asigura sănătatea, bunăstarea și înflorirea abundentă a orhideelor.

Rădăcinile putrezesc și frunzele orhideei se îngălbenesc. Cum să salvezi. Instrucțiune pas cu pas

Cum să distingi rădăcinile vii de cele moarte?

Dacă aspectul orhideei a devenit deprimant, provocând îngrijorare, examinați-o cu atenție. Vă rugăm să rețineți următoarele:

 • starea frunzelor. Dacă rădăcinile orhideei încep să putrezească, frunzele se vor îngălbeni rapid, vor fi acoperite cu pete maronii și vor muri una câte una;
 • timp de înflorire. O plantă cu un sistem rădăcină deteriorat pur și simplu nu este în măsură să hrănească mugurii. Drept urmare, se sfărâmă;
 • stabilitatea tufișurilor. Dacă orhideea cade într-o parte sau când ghiveciul este ridicat, acesta se oprește foarte mult, deci nu este nimic de reținut pe suport. Rădăcinile ei au slăbit.

Dacă este detectat cel puțin unul dintre semnele enumerate, este necesar să eliberați floarea de sol, determinând starea rădăcinilor. Distingeți rădăcinile vii de morți după cum urmează:

 • după culoare - cele sănătoase au o culoare de la albicios la verde, cele putrede diferă în negru sau maro;
 • la atingere - vii se disting printr-o textură elastică, densă, morții au o textură scobită, atunci când sunt presate sunt zdrobite, umiditatea curge din ele, stratul exterior este îndepărtat în vena interioară (similar cu un fir).

Cauzele cariilor radiculare

Rădăcinile orhideelor ​​putrezesc atunci când sunt întreținute necorespunzător sau când sunt afectate de boală. În cele mai multe cazuri, planta poate fi salvată dacă cauza bolii este corect determinată.

O udare prea abundentă. Când substratul este într-o stare constant umedă, rădăcinile nu se pot îmbăta. Paradoxal, dar este. Între udarea solului ar trebui să se usuce. Adică razele soarelui trebuie să pătrundă în el, uscându-l. Lumina este principala condiție în care rădăcinile pot bea apă. Dacă nu este suficient, atunci cu solul umed, apa nu intră în frunze.

Solul dens. Un substrat proaspăt se distinge prin prezența unor elemente individuale care sunt libere în ghiveci. Între particulele de sol rămâne un decalaj de aer. Oxigenul intră în rădăcini, permițându-le să respire. Din când în când, scoarța de copac, care face parte din sol, este distrusă. Devine mai mic, compactat. Golul de aer dispare. Ca urmare, rădăcinile orhideelor ​​putrezesc din cauza sufocării.

Rădăcinile de orhidee putrezesc, ce să facă. Fotografie

Fertilizare excesivă. Structura delicată a rădăcinii este foarte sensibilă la concentrația de îngrășăminte și frecvența aplicării lor. O doză mare poate provoca o arsură chimică și moartea țesutului viu.

Daune provocate de om. Dacă în timpul unui transplant de flori, mai multe rădăcini se desprind și nu le-ați procesat, așteptați probleme. Țesutul viu este un pasaj pentru bacterii și infecții. Nu este capabil să furnizeze apă frunzelor, dar, fiind într-un mediu umed, putrezeste.

Lipsa de lumină este una dintre cauzele principale ale tuturor bolilor plantelor. Având o structură specială din două straturi de rădăcini, orhideea absoarbe apa în condiții bune de iluminare. Lumina nu trebuie să cadă numai pe frunze și muguri, ci și pe rădăcini. Fără lumină, sunt saturate de umiditate, dar nu o livrează la etaj. Dacă nu există lumină mult timp, apa stagnează și distruge sistemul radicular.

Dăunători. Substratul acoperit cu apă este un loc ideal pentru reproducerea surelor. Acestea sunt insecte mici care sunt în continuă mișcare. În dimensiune, nu sunt mai mari decât vârful acului, au o culoare albă. Se hrănesc cu țesutul vegetal în descompunere. Apariția sublivelor este un semn sigur de descompunere..

Boli fungice. Dacă rădăcinile orhideei putrezesc și pe frunze apar pete galbene caracteristice cu un mijloc putred, atunci ciupercile solului pot fi cauza bolii. Ele se dezvoltă numai în condiții necorespunzătoare de întreținere a florilor: atunci când există multă umiditate și nu este suficientă lumină. Rădăcinile sunt saturate de apă și nu o pot împinge fără o iluminare bună..

Cum se tratează rădăcinile putrezite ale orhideelor

Dacă rădăcinile unei orhidee putrezesc, ce ar trebui să fac? Aceasta este principala întrebare care interesează orice cultivator a cărui casă este decorată cu frumuseți exotice. Pot ajuta floarea? Pentru resuscitare, plantele vor avea nevoie de:

 • un cuțit ascuțit sau foarfece care au fost dezinfectate cu alcool sau foc;
 • cărbune sau pulbere de carbon activat;
 • soluție de furatsilina sau mangan;
 • substrat nou și oală transparentă.

ce să faci dacă rădăcinile de orhidee putrezesc? Cum să salvezi?

Pentru a ajuta o plantă bolnavă, se efectuează mai multe operații:

 • scoate planta din ghiveci și zdrobește solul;
 • inspectează rădăcinile, determinând gradul înfrângerii lor;
 • tăiați rădăcinile moarte cu foarfece ascuțite sau un cuțit;
 • felii presărate cu cărbune;
 • dacă există o mulțime de rădăcini tăiate, planta este plasată timp de câteva minute într-o soluție slabă de furatsilina sau mangan pentru dezinfectare; după o oră, uscat;
 • zonele putrezite nu trebuie lăsate în timpul tăierii, mai ales dacă sunt la baza florii;
 • planta este plasată în sol nou, fără udare;
 • puse într-un loc luminos, protejat de lumina directă a soarelui.

Pentru creșterea unei orhidee, sunt suficiente câteva rădăcini sănătoase cu o lungime de 5 cm, care o pot satura cu umiditate. Părțile moarte îndepărtate din timp vor permite celulelor vii să se dezvolte și să se înmulțească. Radacinile cresc în timp.

Orhideele uscate și putrezesc rădăcini - ce trebuie să faceți și cum să reanimați o floare de uscare. 125 de fotografii și instrucțiuni video pentru restaurarea orhideelor

Orhideea - o plantă frumoasă, plăcută cu flori strălucitoare. Foarte des, cultivatorii de flori se confruntă cu faptul că mugurii de flori încep să cadă, iar frunzișul devine lent și pierde elasticitatea, planta în sine nu ține bine în pământ. Motivul este putrezirea rădăcinilor. Cu o clarificare prematură a cauzelor bolilor sistemului radicular, nu va fi posibilă salvarea orhideei.

Rezumatul articolului:

Semne de lipsa sănătății orhideelor

Când examinați o floare, ar trebui să vă gândiți la sănătatea ei atunci când găsiți următoarele simptome:

Apariția frunzișului. Când rădăcinile încep să putrezească, frunzele își schimbă rapid culoarea în gălbuie. Pe ele apar pete maronii, iar frunzele mor una după alta și cad.

Timp redus de înflorire. O orhidee bolnavă nu are suficiente substanțe nutritive pentru a hrăni mugurii de flori. Prin urmare, mulți dintre ei încep să se sfărâme fără să înflorească..

Poziția constantă a plantei în ghiveci. Cu o boală a sistemului radicular, planta nu se ține bine în sol, se dezleagă, cade într-o parte. Motivul pentru aceasta este slăbiciunea rădăcinii..

Dacă apare cel puțin unul dintre aceste semne, ar trebui să îndepărtați imediat orhideea din sol pentru a determina starea sistemului radicular.

Puteți distinge o rădăcină vie de o rădăcină muribundă după cum urmează:

 • culoare - la o rădăcină sănătoasă, gama de culori se extinde de la albicios la verde suculent; rădăcina putredă devine neagră sau maro;
 • palparea - o rădăcină sănătoasă se caracterizează prin densitate, elasticitate; sistemul rădăcinilor bolnave are goluri, atunci când este presat, rădăcina este zdrobită, se eliberează o cantitate mare de umiditate; învelișul din piele exterioară este ușor îndepărtat către miez.

Factorii care afectează putrezirea rădăcinilor

Cel mai frecvent motiv pentru care putrezirea rădăcinilor orhideelor ​​este îngrijirea necorespunzătoare sau afectarea bolii. În multe cazuri, orhideea poate fi încă vindecată, dar trebuie să determinați sursa de descompunere..

Umiditate excesivă a solului

Dacă amestecul de sol conține o cantitate foarte mare de umiditate, rădăcinile nu pot absorbi apa. Solul trebuie să se usuce între udare sub influența luminii solare.

O cantitate mare de lumină este un factor determinant în absorbția cu succes a apei de către rădăcini. Cu o cantitate mică de lumină solară, umiditatea nu intră în frunzele plantei.

Solul ramificat

Amestecul de sol proaspăt conține particule care formează cavități în ghiveci. Au camere de aer. Acest lucru permite sistemului radicular să absoarbă oxigen..

În timp, solul devine mai dens, compactat, bulele de aer devin mult mai mici. Planta are foame de oxigen, iar rădăcinile sale încep să putrezească..

Alimentația în exces

Orhideea are rădăcini foarte delicate, sunt foarte sensibile la cantitatea de minerale și oligoelemente din sol și la regularitatea lor. Cu un exces de îngrășământ, un spațiu de ardere apare pe rădăcini, celulele vii mor.

Pentru hrănirea orhideelor, merită să utilizați numai îngrășăminte specializate pentru acest tip de flori cu o frecvență de cel mult 2 ori pe lună.

Daune mecanice

Transplantarea unei orhidee merită să fie atentă și atentă. Dacă orice rădăcină este ruptă, nu există nicio prelucrare a resturilor, în acest loc poate apărea putregai. Întrucât un mediu umed favorizează dezvoltarea nucleării putrefactive.

Nu sunt suficiente raze de lumină

Razele de soare sunt necesare atât pentru părțile de deasupra cât și pentru cele subterane ale orhideei. O bună absorbție a umidității apare numai cu lumină suficientă. În absența sa, umiditatea începe să stagneze în sol și putrezirea rădăcinilor.

Este convenabil să plantezi o orhidee într-un ghiveci de flori transparent, starea solului și a rădăcinilor este atât de bine urmărită, iar accesul fluxurilor de lumină la rădăcină crește.

dăunător

Cu exces de umiditate în sol, dăunătorii se reproduc foarte repede. Când apare o insectă, sistemul rădăcină se descompune și se putrezește..

Ciuperci pe rădăcini

Dacă rădăcina orhideei se usucă sau se putrezește, frunzele își schimbă culoarea, ele produc pete de nuanță gălbuie, cu putregai în centru. Bolile fungice apar numai încălcând condițiile florii.

Pentru a salva orhideea cu rădăcini putrede, trebuie să efectuați astfel de acțiuni:

 • pentru a obține o floare dintr-un vas-cache și a scutura solul;
 • a inspecta;
 • tăiați rădăcinile afectate;
 • tratează locurile tăieturilor cu cărbune;
 • cu o cantitate mare de putregai, după îndepărtarea zonelor bolnave, planta este cufundată într-o soluție de furatsilină pentru dezinfectare și apoi trebuie uscată;
 • este necesar să îndepărtați toate zonele putrede;
 • transplantati in sol nou, nu udati;
 • pune vasul la lumină, protejează-te de razele directe.

Oferind îngrijire bună orhideelor, vă puteți bucura de înflorirea luxuriantă mult timp. Un sistem puternic de rădăcină este cheia unei plante puternice.

Cum să reanimezi o orhidee fără rădăcini

Conținutul de orhidee acasă sperie grădinarii începători din cauza fricii de moartea plantelor. Cu o lipsă de experiență în îngrijire, sistemul de rădăcină al florii suferă cu adevărat putrezirea sau uscarea. Și din moment ce joacă un rol important în viața plantei, deteriorarea ei afectează în mod direct starea pseudobulbelor, a frunzelor și a înfloririi.

Dar puteți, chiar dacă pierdeți numărul maxim de rădăcini de orhidee, să le creșteți folosind mai multe metode.

Cum să înțeleg că rădăcinile unei orhidee sunt putrede

Putregaiul rădăcinilor subterane și aeriene este o boală comună a plantelor domestice cu îngrijire necorespunzătoare sau deteriorarea insectelor dăunătoare. Acest proces începe cel mai des iarna, cu o scădere a orei de zi și o scădere a temperaturii.

Dacă leziunile nu sunt grav neglijate, ele pot fi tratate. Pentru a înțelege dacă o floare este bolnavă sau nu, este necesar să se facă distincția între rădăcinile sănătoase și cele predispuse la degradare. Există mai multe principii pentru recunoașterea lor..

Prin semne externe

Prima metodă este determinarea prin aspect general și la atingere. Rădăcini de orhidee sănătoase (stânga) și bolnave (dreapta)

Sistemul rădăcină al orhideei ar trebui să fie:

 • consistență densă;
 • culoarea argintie în stare normală și verde atunci când este umezită (cloroplastele, principalii participanți la fotosinteză, încep să strălucească), la plantele vechi galben sau pur și simplu maro;
 • neted și elastic.

Dacă procesele putrefactive au început, atunci apar următoarele simptome:

 • culoare închisă, aproape negru;
 • lichid, mucus;
 • Matrite;
 • miros putrefactiv;
 • filiform.

Metoda experimentată

Vitalitatea rădăcinilor este determinată nu numai de semne exterioare, de asemenea, este posibil să extrageți planta din ghiveci, să o scufundați în apă și să o lăsați timp de 3 ore. Rădăcinile sănătoase sunt hrănite, capătă elasticitate și saturație, dacă procesele sunt încă limpede și palide, atunci sunt infectate.

Cauzele putrezirilor rădăcinilor orhideelor

 • Umiditate excesivă dacă nu sunt respectate regulile de udare.
 • Locație greșită, lipsă de lumină.
 • Boli fungice care afectează sistemul radicular.
 • Lipsa aportului de oxigen din cauza solului slab sau a unei compactări puternice.
 • Arsura provocată de excesul de îngrășământ.

Orhideea are rădăcini uscate: cauze

Uneori se întâmplă contrariul și rădăcinile se usucă. Motivul este și nerespectarea regulilor de irigare, dar numai atunci când planta nu are suficientă umiditate. Dacă situația nu este corectată, tulpinile de flori vor începe să se usuce, iar apoi frunzele.

Opțiuni de resuscitare a orhideelor

Este important să detectați bolile într-un stadiu incipient, caz în care va fi mai ușor să reanimați floarea.

În primul rând, trebuie să determinați nivelul de descompunere. Pe baza acestui lucru, alegeți metoda de întoarcere a orhideelor ​​la viață.

Porțiune minoră deteriorată

Dacă doar unele mici secțiuni ale rădăcinilor au suferit boli și se formează procese noi, se utilizează metoda schimbării regimului:

 • Orhideea este îndepărtată din ghiveci, eliberată cu atenție de pe sol prin spălare.
 • Zonele afectate sunt determinate, îndepărtate, tratate cu cărbune sau fungicide, Kornevin.
 • Stai la uscare, de obicei durează 3 ore.
 • Plasați planta într-un vas mic (6-7 cm) cu un substrat format din mușchi și argilă extinsă și creați condiții care diferă de plasarea anterioară. Ei pun într-un loc mai luminat sau oferă iluminare, prelungind orele de zi (cel puțin 12 ore). De asemenea, creșteți regimul de temperatură (+ 22... + 25 ° C).
 • Umidifică pe măsură ce solul se usucă. Puteți face acest lucru prin scufundarea recipientului cu planta în apă timp de o jumătate de oră, asigurându-vă că stratul superior este umed, dar apa nu rămâne în partea de jos.

Pagubă serioasă

Când se descompune o mare parte, se aplică metoda cultivării rădăcinilor de orhidee în condiții de seră.

Etapa inițială a reabilitării este aceeași ca în primul caz:

 • Planta este scoasă din ghiveci, rădăcinile putrezite sunt tăiate, foarte atent. Zonele afectate rămase pot anula toate eforturile, provocând un nou val de degradare.
 • După ce secțiunile sunt tratate cu fungicide sau cărbune. Dacă se detectează mucegai, floarea este plasată într-o soluție slabă de permanganat de potasiu timp de 20 de minute.
 • Apoi, floarea este așezată pe un vas special, cu fundul convex, apa filtrată moale este turnată acolo, astfel încât rozeta frunzelor să nu o atingă, iar partea inferioară să fie cufundată în ea. Adesea siropul de zahăr sau mierea se adaugă în apă, iar planta în sine este tratată cu un stimulent de creștere, Kornevin..
 • După 6-7 ore, planta este eliberată și uscată.
 • Metoda în sine constă în crearea unui spațiu închis pentru o floare bolnavă, unde dioxidul de carbon acumulat stimulează cloroplastele să formeze noi celule. În același timp, acestea oferă o temperatură confortabilă de +25 ° C și o umiditate constantă de cel puțin 70%. Astfel de condiții pot fi create folosind orice recipient de sticlă. Aerizează periodic sera. Dozat udat.
 • Asigurați-vă că aranjați o orhidee cu iluminare bună timp de cel puțin 12-14 ore pe zi.
 • O dată pe lună sunt hrăniți cu îngrășăminte (soluție de epin, miere).

Condiții de revitalizare a orhideelor ​​și acțiunilor după resuscitare

Perioada de recuperare a plantelor poate dura de la o lună la un an, chiar dacă totul este făcut corect.

Cel mai bun moment pentru resuscitarea unei flori este primăvara sau toamna. Iarna, șansele de mântuire sunt mult mai mici.

Când datele exterioare ale orhideei se îmbunătățesc, când frunzele devin verzi și încep să crească noi rădăcini aeriene, acestea încetează hrănirea cu îngrășăminte și reduc udarea.

Respectarea regulilor de îngrijire nu este un proces care necesită foarte mult timp, mai ales dacă este o orhidee Phalaenopsis fără pretenții, trebuie doar să monitorizați mai atent planta pentru a face acțiuni corective în timp..

Dachnik recomandă: creșterea rădăcinilor la copiii cu orhidee

Metodele de resuscitare și de creștere a rădăcinilor la orhidee pot fi aplicate în cazul neapariției îndelungate a rădăcinilor la copii în timpul reproducerii.

Pentru a face acest lucru, utilizați metoda unei sere acasă folosind mușchi de sphagnum. De asemenea, înot pe spumă peste apă.

Creșterea rădăcinilor în orhidee este un proces destul de ușor și nu consumă foarte mult timp, chiar și un cultivator începător fără experiență poate face față, respectând doar regulile.

Cum să vă salvați orhideea preferată dacă rădăcinile sale sunt putrede

Cauzele rădăcinilor putrezite

Rădăcinile plantelor epifite sunt lipsite de procese subțiri care ar absorbi apa și nutrienții din sol, ca în florile noastre obișnuite. Apa intră prin straturile de celule goale care acoperă rădăcinile, avansând în rădăcină și apoi mai sus, spre frunze. Acest proces depinde de cantitatea de lumină solară și de aer. Se încetinește atunci când lipsește iluminarea, se poate opri complet dacă rădăcinile sunt strâns acoperite cu un substrat. Procesul de degradare începe atunci când apa rămâne în celulele velamenului (parte spongioasă a rădăcinii), fără a se deplasa mai departe și a nu se evapora.

Principalele cauze ale putregaiului rădăcinii sunt încălcarea regulilor de îngrijire a plantei, de exemplu, udarea excesivă, în special la temperaturi scăzute ale aerului și lumină scurtă de zi. Dacă substratul nu se usucă între udări, rădăcinile vor începe mai devreme sau mai târziu să putrezească. Trebuie amintit că umiditatea este absorbită mai repede odată cu creșterea activă și înflorirea, iar perioada de repaus necesită o scădere a frecvenței de udare. Udarea inadecvată duce la uscarea din rădăcini, ceea ce înseamnă o scădere a activității vitale a întregii plante.

Dacă uitați să schimbați substratul în timp, componentele sale sunt zdrobite, devin mai dense, prăjesc, păstrează excesul de umiditate, nu lăsați aerul, ceea ce duce și la degradarea rădăcinilor.

Dacă deteriorați rădăcinile în timpul transplantului sau permiteți infecția substratului cu boli fungice, larvele gândacului de nuci, acest lucru poate duce, de asemenea, la degradarea rădăcinilor. Velamenul tandru poate avea o arsură chimică atunci când se aplică îngrășăminte, în special fosforul de potasiu, într-o concentrație prea mare. Toate aceste necazuri devin cauze ale putregaiului rădăcinilor, afectează starea întregii plante: frunzele își pierd elasticitatea, încep să se estompeze, nu mai vorbim despre înflorire.

Instrucțiuni de salvare a plantelor

Planta trebuie scoasă din ghiveci, eliberată de particule de substrat, clătiți rădăcinile sub apă curentă, evaluați starea acestora. După spălare, planta este lăsată să se usuce în umbra parțială timp de câteva ore.

Rădăcinile putrezesc trebuie tăiate la țesutul viu - ultima tăiere se face literalmente „vie”, astfel încât să nu mai rămână particule putrede care să provoace continuarea procesului. Instrumentul poate fi un cuțit ascuțit sau foarfece care sunt tratate cu apă clocotită sau alcool înainte de utilizare..

Zonele tăiate sunt unsă din abundență cu cărbune activat de cărbune sau cenușă de lemn, unii cultivatori folosesc scorțișoară. Puteți scufunda baza orhideei într-o soluție de fungicid, mai ales dacă a fost detectată o infecție fungică. Feliile se lasă să se usuce și apoi se încep o serie de proceduri pentru a crește rădăcini noi.

Pentru a construi rădăcinile folosind mușchi de sphagnum, un amestec de mușchi, scoarță și vermiculit, apă. Faceți-o pur și simplu într-o cameră sau într-o seră mică. Principalul lucru este că planta are suficientă lumină (cel puțin 12 ore pe zi), aer proaspăt, temperatură confortabilă (+ 23... + 27 ° C), umiditate la 70%. Dacă se păstrează chiar și lăstarii rădăcini mici, rădăcinile pot crește timp de 1-5 săptămâni. Când a fost necesar să tăiați ieșirea frunzelor la bază, creșterea rădăcinilor noi se poate prelungi timp de 11-13 luni.
Un strat de argilă extinsă se toarnă într-un vas cu diametrul de 6–8 cm, se pune deasupra mușchi de sphagnum, se pune o rozetă de orhidee pentru a contacta mușchiul cu locurile din care se presupune că vor crește rădăcinile. Mușchiul este umezit prin pulverizare, păstrează umiditatea mult timp, oferindu-i treptat plantei. Dacă vermiculitul este pus sub mușchi, planta va primi nu numai umiditate, ci și îngrășământ mineral.

Este cel mai ușor să mențineți condițiile potrivite în seră. Este fabricat dintr-un vechi acvariu, o sticlă mare de plastic. O seră cu oală este plasată pe o fereastră sau sub un fitolamp. Este important ca planta să primească suficientă lumină difuză. Umiditatea poate fi adusă până la 80–100%, iar temperatura poate fi menținută la + 25... + 27 ° C. O seră trebuie aerisită zilnic, luând o oală timp de 15-30 de minute.

Pentru a crește rădăcini deasupra apei, planta este plasată într-o vază (pahar, sticlă) - astfel încât să atingă ușor apa doar cu baza de ieșire. Apa (neapărat curată și moale) se toarnă dimineața, iar după 6-7 ore se scurge. Acest proces se repetă zilnic. În apă se poate adăuga zahăr sau miere (nu mai mult de 1 lingură. La 1 litru). O dată la câteva zile, puteți adăuga chelat de fier, iar după 15-20 de zile - o soluție de îngrășăminte cu potasiu-fosfor.

În fiecare zi, frunzele de orhidee sunt șterse pe ambele părți cu un tampon umezit cu o soluție de acid succinic. Faceți cel mai bine dimineața.

Video „Resuscitarea unei orhidee cu rădăcini putrede”

Video despre cum să eliminați rădăcinile putrede și să resuscitați o orhidee.

Prevenirea degradării

Orhideea este transplantată într-un nou substrat atunci când rădăcinile cresc până la o lungime de 4-5 cm. Cea mai bună prevenire a putregaiului radicular va fi respectarea regulilor de bază pentru îngrijirea plantei. Orhideea crește bine și în mod regulat se bucură de înflorire, dacă creează condiții confortabile. Principalul lucru este să udăm planta nu mai mult decât este necesar, să folosiți apă moale curată, nu uitați să schimbați substratul, lăsați-o să se usuce între udări.

Cum să reanimezi o orhidee dacă rădăcinile putrezesc: căi

Cum să reanimezi o orhidee dacă rădăcinile sunt putrede? Planta poate fi salvată dacă se observă astfel de daune la timp. Phalaenopsis (contrar credinței populare) este o plantă destul de tenace, deci dacă acționați corect și rapid, atunci după o anumită perioadă floarea se va reface.

Cum să previnem putregaiul

Orhideele sunt recomandate să fie cultivate în recipiente transparente. Experții asociază acest lucru cu particularitățile existenței unei plante în natură. În recipiente transparente din sticlă sau plastic, rădăcinile phalaenopsisului sunt vizibile. Într-o stare umedă sănătoasă, ar trebui să fie de un verde deschis. Dacă rădăcinile devin de un verde pal sau alb, iar frunzele se ofilesc, atunci phalaenopsis are nevoie de udare moderată și regulată. Contrar credinței populare, orhideele sunt destul de tenace, astfel încât defectele minore în îngrijire sunt puțin probabil să provoace putrezirea rapidă a sistemului radicular.

De regulă, bolile orhideelor ​​sunt asociate cu solul selectat în mod necorespunzător sau cu ghiveci de flori prea slăbiți pentru transplant. Particule dense de pământ în sol nu ar trebui să fie, deoarece acest lucru poate provoca stagnarea apei, ceea ce duce la moartea rădăcinilor și împiedică curgerea oxigenului. Cel mai bine este să utilizați un substrat care constă din mușchi de sphagnum și coaja uscată de pin pentru transplantul de phalaenopsis. O astfel de compoziție poate fi preparată independent.

Caracteristici ale structurii sistemului root

Dacă orhideea are rădăcini putrede, ce ar trebui să fac pentru a reînvia planta? Pentru a evita greșelile viitoare, este necesar să se determine ce a determinat exact degradarea. Phalaenopsis are o structură specială a sistemului radicular. Planta nu are păr pe rădăcinile prin care curge în mod normal umiditatea. Partea superioară a rădăcinii este formată din celule goale în care fluidul intră prin capilare. Umiditatea poate fi „pompată” de la un strat de celule la altul. Din această cauză, mai întâi apa se deplasează în centrul sistemului și abia apoi în sus. Pentru ca apa să treacă liber între straturi, anumite condiții sunt necesare, de exemplu, lumină strălucitoare.

Probleme cu degradarea apar, de obicei iarna. În această perioadă, pe banda de mijloc, deficitul de lumină solară este mai ales acut. În mediul natural, orhideele trăiesc în tropice, unde nu trebuie să te descurci cu o lipsă de soare. Dar când nu există suficientă iluminare, toată umezeala rămâne în straturile superioare, din cauza căreia frunzele încep să se îngălbenesc. În solul liber, o cantitate mică de apă se va evapora în mod natural, dar o parte din ea poate provoca degradarea rădăcinilor..

De ce putrezesc orhideele

Dacă rădăcinile unei orhidee putrezesc, aceasta poate fi cauzată de:

 • compactarea solului în care crește phalaenopsisul;
 • arde părți ale plantei;
 • top dressing agresiv;
 • deteriorarea mecanică a sistemului radicular, de exemplu, în timpul unui transplant de plante;
 • atacul dăunătorilor și boala.

Bolile fungice, care sunt o cauză comună a cariilor radiculare, sunt deosebit de periculoase pentru orhidee..

Compactarea vaselor

Substratul optim pentru creșterea phalaenopsis este un amestec de mușchi și coaja uscată de pin. Plantele care sunt cultivate în pământ obișnuit se îmbolnăvesc și mor mai repede. Acest lucru este cauzat și de caracteristicile structurale ale sistemului root. Chiar și un substrat adecvat trebuie înlocuit din când în când cu unul nou. Solul își pierde structura, este foarte compact și se poate crăpa în particule mici. Toate acestea afectează în mod negativ frunzele și sistemul rădăcinii plantei. Dacă orhideea are rădăcini putrezite, ce ar trebui să fac? Desigur, economisirea phalaenopsisului doar prin înlocuirea solului nu va funcționa, dar pentru a evita această situație, substratul trebuie schimbat. Nu-l sigilați.

Îngrășământ și îngrășăminte

Phalaenopsis este foarte sensibil la diverse pansamente de vârf, deci trebuie să se facă precauție extremă în această chestiune. Sărurile de potasiu și fosforice pot avea un efect deosebit de negativ asupra stării plantei. Când folosiți substanțe chimice concentrate, rădăcinile se pot arde, după care nu vor mai putea să-și îndeplinească pe deplin toate funcțiile. Ce să faci dacă o orhidee are rădăcini putrede din cauza unei arsuri chimice? Este necesar să opriți imediat fertilizarea și să transplantați planta în sol proaspăt. Când sunt transplantate, secțiunile putrede ale sistemului radicular sunt îndepărtate. Dacă leziunea este minoră, nu este necesar tratament suplimentar pentru plantă.

Daune mecanice

Pe măsură ce phalaenopsisul crește, planta trebuie transplantată. Este ușor de deteriorat sistemul radicular în timpul transplantului. Chiar și o ușoară tăiere va fi suficientă pentru ca o parte din rădăcină să înceteze să-și îndeplinească pe deplin funcțiile. Rădăcina poate începe să putrezească, apoi putregaiul se va răspândi în întregul sistem, ceea ce va duce la moartea plantei. Cum să reanimezi o orhidee dacă rădăcinile sunt putrede? În caz de deteriorare mecanică (dacă este detectată la timp) este de obicei suficient pentru a tăia zonele proaste și a dezinfecta secțiunile.

Atacul dăunătorilor

Cum să reanimezi o orhidee dacă rădăcinile putrezesc și frunzele au căzut? Dacă planta este în stare gravă, atunci, cel mai probabil, nu va funcționa pentru a o salva. Dar cu siguranță trebuie să cunoașteți cauzele morții phalaenopsisului pentru a preveni astfel de greșeli în îngrijirea altor orhidee. Poate motivul este atacul gândacilor de nuci. Astfel de dăunători sunt larve care mănâncă procesele de rădăcină. Există putregai, care în timp se poate răspândi la întreaga plantă.

În urma atacului gândacilor de nuci, orhideea încetează să mai primească cantitatea necesară de umiditate, datorită căreia frunzele se îngălbenesc și se estompează. Cum să salvezi o orhidee, dacă rădăcinile putrezesc de la dăunători? Mai întâi trebuie să clătiți bine sistemul de rădăcină al plantei în apă caldă curată și apoi să schimbați solul în unul nou și să-l transplantați în plantă. Vasul trebuie igienizat sau ar trebui luat unul nou..

Phalaenopsis nu trebuie udat timp de zece zile după transplant. Trebuie să așteptați această perioadă pentru a vă asigura că nu mai rămâne niciun dăunător în substrat sau rădăcini. Cert este că larvele nu tolerează seceta. Infecția poate apărea din nou dacă udarea începe imediat. În această perioadă, ar trebui să refuzați, de asemenea, să alimentați și să utilizați orice substanțe chimice, deoarece un sistem rădăcină slăbit poate avea o arsură.

Boli de plante fungice

În unele cazuri, cauza putregaiului rădăcinilor este o ciupercă. Cum să reanimezi o orhidee dacă rădăcinile sunt putrede? Este puțin probabil să se întâmple acest lucru dacă infecția s-a extins deja într-o parte semnificativă a sistemului radicular al phalaenopsisului. Pentru a preveni acest lucru, din când în când, în scopul prevenirii, tratați planta cu preparate speciale.

Cum să înțeleg că rădăcinile putrezesc

Cum să reanimezi o orhidee, dacă rădăcinile putrezesc, acasă? Puteți salva planta numai dacă observați la timp că rădăcinile nu sunt în ordine. Acest lucru poate fi determinat de următoarele semne: partea aeriană a plantei începe să se amețească, pe pereții containerului apar urme de sporulare sau alge verzi, frunzele și-au pierdut elasticitatea (nu revin la normal după udare), rădăcinile aeriene s-au întunecat, s-au uscat sau s-au înmuiat.

Dacă apare cel puțin unul dintre aceste simptome, trebuie să verificați starea rădăcinilor. Pentru aceasta, planta trebuie scoasă din pământ. Este necesar să se stabilească câte rădăcini vii rămân, iar restul trebuie îndepărtat imediat. Salvarea plantelor poate fi începută numai după această etapă.

Culturi noi rădăcini

Dacă rădăcinile unei orhidee putrezesc, cum să salvezi planta? Metoda de resuscitare a phalaenopsis depinde de cât de deteriorat este sistemul de rădăcină al plantei. Când frunzele devin lente, copiii încetează să crească, iar udarea nu dă nimic, trebuie să scoți planta din ghiveci și să examinezi partea inferioară. Rădăcinile vii sunt ferme și ferme la atingere. Din cauza lipsei de lumină, acestea pot avea o culoare maro, dar acest lucru nu înseamnă o boală. Rădăcinile putrede devin goale, se întind în mâini, când sunt presate, apa curge din ele. O astfel de plantă nu mai poate fi salvată. Necesitatea tăierii zonelor afectate de necroză..

Dacă toate rădăcinile putrezesc, puteți încerca să construiți altele noi. Această metodă implică utilizarea unui substrat de calitate, cu o structură bună și o densitate suficientă. În perioada de recuperare, ar trebui să încerci să udi planta cât mai rar. Acest lucru trebuie făcut numai dacă solul este uscat. În caz contrar, rădăcinile tinere pot începe să putrezească din nou. Este recomandabil să efectuați udarea dimineața cu apă filtrată.

În primul rând, locurile de felie trebuie igienizate. Pentru aceasta, se folosește pulbere de carbon activat, iar unii grădinari folosesc scorțișoară. Nu este recomandat să utilizați medicamente care conțin alcool. Astfel de substanțe chimice nu vor face decât să înrăutățească, deoarece o plantă slăbită va fi și mai arsă și mai udată. Acest lucru va face dificilă creșterea rădăcinilor sănătoase..

Apoi, orhideea trebuie să fie uscată la aer timp de trei ore. Planta trebuie tratată cu Zircon sau Epin. Soluția se diluează în apă curată (o picătură la un litru de apă). Resturile rădăcinilor sunt puse în lichid timp de una până la două ore, dar apa nu trebuie să atingă frunzele. Este important să ne amintim că resuscitarea cu succes a unei plante nu va reuși decât dacă orhideea primește o cantitate suficientă de lumină. În timpul iernii, de exemplu, trebuie să iluminați fitolamp. Tratamentul frunzelor cu acid succinic este, de asemenea, necesar. Acest lucru va ajuta planta să-și recapete puterea mai repede..

Ce să faci cu copiii

Dacă toate rădăcinile unei orhidee putrezesc, ce ar trebui să fac? În primul rând, trebuie să resuscitați planta, adică să tăiați zonele putrede, să procesați feliile, să dezinfectați sistemul de rădăcini și să transplantați phalaenopsis într-un nou substrat. Dacă există flori pe flori, trebuie să le examinați cu atenție. Cei care au deja rădăcini aeriene ar trebui inspectați. Peduncul principal este recomandat să fie tăiat. Este mai bine să nu atingeți rădăcina copilului, deoarece vătămă mai mult planta mamă.

Reanimare cu efect de seră

Cum să reanimezi o orhidee dacă rădăcinile sunt putrezite și nu există frunze? Este mai bine să folosiți o seră dacă aproape toate rădăcinile s-au descompus, iar frunzele s-au ofilit sau au căzut. Puteți cumpăra o seră finită sau să o faceți singur dintr-o sticlă mare, o cutie dintr-o prăjitură sau un acvariu vechi. Argila expandată trebuie turnată în recipient și sphagnum trebuie plasat deasupra. Urmează phalaenopsisul.

Iluminat și întreținere în seră

Plantele deteriorate trebuie să ofere un iluminat amplu și difuz. Temperatura adecvată a aerului este cuprinsă între +22. +25 ° C. Temperatura scăzută nu va ajuta la creșterea rădăcinilor noi, ci provoacă numai mucegaiul. O temperatură prea ridicată va determina orhideea să evaporeze activ umiditatea, în loc să o absoarbă. În acest caz, creșterea rădăcinilor va fi imposibilă sau încetinită semnificativ..

Sera trebuie să fie aerisită de două ori pe zi. Acest lucru va accelera formarea de rădăcini noi. Este indicat să ventilați sera seara sau noaptea. Iarna, 20 de minute este suficient pentru aerisire, iar vara puteți lăsa sera deschisă până dimineața. Acest lucru va beneficia doar de planta imatură, care este restaurată după îngrijirea necorespunzătoare, atacul dăunătorilor sau arderea chimică a îngrășămintelor.

În locurile de contact cu mușchiul, trebuie să inspectați periodic sistemul de rădăcină al plantei și frunzelor. Dacă se observă pete de apă întunecate, phalaenopsis trebuie îndepărtat din seră și uscat bine, apoi așezat pe cealaltă parte..

Hrănirea unei plante bolnave

Dacă orhideea are rădăcini putrezite, ce ar trebui să fac? După transplantarea în seră pentru a stimula creșterea sistemului radicular o dată la zece până la douăzeci de zile, trebuie să vă hrăniți. În același timp, este necesar să se asigure că conținutul de azot din îngrășăminte nu depășește 14%. Creșterea activă a rădăcinilor sănătoase este promovată de potasiu și fosfor, iar o plantă slăbită are nevoie și de fier. O supradozaj de preparate din fier este aproape imposibil, astfel încât puteți fertiliza phaenenopsis la fiecare două-trei zile. Regulatoarele de creștere trebuie utilizate doar o dată pe lună.

Pentru a menține elasticitatea frunzelor, trebuie să le freci cu o soluție de miere sau zahăr. Trebuie să crești o linguriță într-un litru de apă. Puteți adăuga îngrășământ în același lichid. Cu toate acestea, această metodă nu este acceptabilă pentru restaurarea rădăcinilor atrofiate..

Perioada de recuperare

Cum să reanimezi o orhidee dacă rădăcinile sunt putrede? Atunci când utilizați orice metodă de restaurare pentru recuperarea plantelor va necesita o perioadă de la o lună la un an. Totul depinde de starea inițială a phalaenopsisului, numărul de rădăcini, procentul de descompunere, starea frunzelor și condițiile de detenție.

Imediat ce lungimea noilor rădăcini ajunge la trei până la patru centimetri, puteți transplanta planta într-un substrat. Dar trebuie să luați nu recipientul în care planta a fost conținută anterior, ci un vas mic. Turba adecvată. Această capacitate este convenabilă prin faptul că la rădăcinile rădăcinilor nu este necesar un transplant, care dăunează orhideei. Phalaenopsis poate fi pur și simplu deplasat complet într-un recipient nou cu un substrat.

Udarea după transplantarea unei plante sănătoase este necesară ca de obicei. Timp de două-patru săptămâni, planta trebuie să fie fixată pe o rezervă. Phalaenopsis va începe să se recupereze după ceva timp. Poate să apară un rădăcină rădăcină, care nu este de dorit să se elimine, deoarece va slăbi planta..