Caracteristici ale creșterii orhideelor ​​Phalaenopsis, posibile erori de îngrijire, boli, dăunători

Una dintre cele mai populare și frumoase plante cu flori, orhideea Phalaenopsis este, de asemenea, susceptibilă la efectele nocive ale bolilor, paraziților și erorilor de îngrijire, la fel ca alte plante de interior. Pentru a evita dezamăgirea atunci când aveți grijă de această plantă, trebuie să vă amintiți constant regulile de îngrijire, să nu ratați apariția semnelor de deteriorare a florilor de către paraziți și boli. Eficacitatea luptei împotriva influenței lor, tratamentul corect depinde în mare măsură de diagnosticul corect. Pentru a face acest lucru, trebuie să parcurgeți simptomele problemelor. Recomandările și fotografiile noastre vă vor ajuta în acest sens..

Condiții optime pentru orhideele phalaenopsis

Pentru orhideele din această specie, camerele bine luminate de lumina soarelui difuză sunt potrivite. În natură, phalaenopsisul crește pe copaci, iar razele soarelui în drumul către ele trebuie să depășească coroana. Locația estică a ferestrelor este considerată ideală. Dacă sunt orientate spre sud, controlați intensitatea radiațiilor solare vara. Expunerea prelungită la razele directe este în detrimentul plantei. Protecția va fi umbrirea ferestrelor cu hârtie, folie reflectorizantă și bucăți de tapet. Phalaenopsis este înclinat să ajungă la lumină. Pentru a-și menține stabilitatea și aspectul plăcut estetic, trebuie rotit periodic.

Falaenopsisul sănătos este cel mai bun decor pentru orice cameră

În plantele așezate pe ferestrele nordice și vestice, intensitatea înfloririi va fi mai mică. Pentru o dezvoltare și înflorire adecvată, Phalaenopsis are nevoie de lumină de 12 ore și, de preferință, de 15 ore.

Regimul de temperatură necesar acestui tip de orhidee nu contrazice ceea ce se găsește de obicei în majoritatea spațiilor rezidențiale. Vara este de +25, +28 grade, iarna este suficient și +18, +20.

Una dintre principalele caracteristici ale acestor orhidee este absența aproape completă a perioadelor de repaus..

Pentru a planta flori, phalaenopsis are nevoie de o reducere a temperaturii de 5–7 grade noaptea. O astfel de amplitudine de temperatură este comună sau destul de posibilă în case și apartamente..

Dar scăderea temperaturii la +10 grade poate determina rădăcinile să-și piardă capacitatea de a absorbi umezeala. Planta transformă procesele metabolice în consumul rezervelor acumulate anterior, care este plină de deteriorarea rapidă a sistemului de susținere a vieții. Rădăcinile se atrofiază treptat, frunzele se încrețesc, iar planta moare. Uneori, o astfel de reacție la o temperatură scăzută este confundată cu udarea insuficientă. Și o creștere a cantității de umiditate într-o astfel de situație agravează situația..

Phalaenopsis are nevoie de aer curat. Ventilarea frecventă este foarte utilă pentru plantă, dar trebuie protejată de curent, altfel planta se poate îmbolnăvi.

Atunci când o plantă nu oprime, phalaenopsis arată minunat

Acest tip de orhidee este destul de higrofil. Pentru viața sa normală, este necesară menținerea constantă a umidității la 60–80%.

Dacă în sezonul rece camera este încălzită de convectoare electrice sau alte dispozitive care usucă aerul, orhideea trebuie să fie umezită suplimentar cu o pistolă pulverizatoare. În acest caz, sistemul de rădăcină ar trebui să fie mai hidratat și nu frunzele.

Boli și dăunători care afectează cel mai des o plantă

Există multe boli la care Phalaenopsis este predispusă. Sursele pot include ciuperci, bacterii, virusuri și produse reziduale parazite.

descompunere

O categorie extinsă separată din această listă sunt diferite tipuri de putregai. Lista posibilelor simptome este foarte largă și depinde de condițiile locale, umiditatea aerului, intensitatea irigării și temperatura camerei. Enumerăm cele mai frecvente și pronunțate cazuri:

 • putregai maro;
 • putregai negru;
 • putregai radicular;
 • putregaiul gri;
 • putregaiul fusarium.

Ce spune o frunză lingură, înnegrită?

Unele boli comune ale phalaenopsis își manifestă simptomele pe frunzele unei plante. Modificările de culoare, structură și densitate a frunzelor care sunt observate la timp vor contribui la prevenirea efectelor cele mai dăunătoare..

Neagra de pe frunze spune elocvent că un pericol grav apare asupra plantei

Cele mai frecvente diagnostice:

 • făinarea;
 • antracnoza;
 • pete de frunze.

În cazul diagnosticării unei boli virale a unei orhidee, din păcate, aceasta nu este supusă tratamentului și resuscitării. O astfel de plantă trebuie eliminată. Cel mai eficient mod este să arzi orhideea.

Căpușe, insecte la scară, afide și alți paraziți

Un efect foarte dăunător asupra plantei este exercitat de activitatea vitală a paraziților. Ca multe alte flori de interior, orhideele riscă să fie deteriorate de diverse insecte..

Cele mai comune dăunători:

 • arahnoid, rădăcină și alte tipuri de căpușe;
 • whitefly;
 • sluguri (pot fi în substrat);
 • parazitare care suge (afide, scute, insecte);
 • Thrips.

Un tip separat de pericol este dezvoltarea bolilor virale și fungice în locurile de acumulare de afide. Astfel de locuri în sine devin hotbats de boală..

Tabel: Probleme întâlnite la creșterea Phalaenopsis

SimptomePosibile motive
Greșeli de îngrijireboalădăunător
Frunzele se îngălbenescUmiditate ridicată, lipsa circulației
aerul interior
Putregai de fususDezvoltare fungică
boli
din cauza
activitate de viață
paraziți (afide)
Frunzele inferioare se îngălbenescPescări lungi la rece, acoperirea cu apă a substratuluiPutregai de fusus
Frunze lipicioaseActivitatea vitală a fluturilor albe
Picături lipicioase pe frunzeActivitatea vitală a fluturilor albe,
acarianul de păianjen
Wither frunzePrizele, declin prelungit
temperaturi ambientale, acoperirea cu apă a substratului
Putregai de fusus
Petele pe frunzeinfecțios
boală,
putregaiul gri,
antracnoza,
virale
boală
Activitatea vitală a thrips-urilor, sugării paraziților, căpușelor
Web pe plantăPutregaiul gri,
fungice
boli
Activitate de viață
acarianul de păianjen
Rădăcini putredeUmiditate ridicata si temperatura aeruluiPutregaiul radacinii,
fungice
boli
Activitate de viață
căpușă rădăcină
Mucegai pe rădăciniSubstrat cu umiditate ridicatăPutregaiul radacinii,
fungice
boli
Pete întunecate pe frunzeinfecțios
boală,
antracnoza
Pete ușoare pe frunzeUtilizarea apei reci la udare, a lovit
diverse aerosoli pe suprafața frunzelor,
expunere prelungită la solar solar agresiv
ușor (vara)
virale
boală,
făinarea,
putregaiul gri
Activitate de viață
muște albe
Radacini, frunze uscateUdare inadecvată, umiditate scăzutăPutregaiul radacinii,
Fusarium
putrezi,
făinarea
Viața de păianjen
căpușe
Puncte albe pe frunzeFăinarea,
antracnoza,
virale
boală
Activitatea vitală a afidelor, a insectelor la scară, a thrips-ului
Frunze de fardLipsa circulației adecvate a produselor proaspete
umiditatea aerului din cameră
Putregaiul radacinii,
putregai maro
Produse de gunoi rădăcină
Creșterea punctelor putredeExpunere îndelungată la temperaturi scăzute,
umiditate crescută
Putregai negruActivitatea vitală a păduchilor de lemn
Blacken frunzeExpunere îndelungată la temperaturi scăzute,
curentul rece, stagnarea apei în interior
frunze de sinus
infecțios
boală,
antracnoza
Plantă picături muguriExpunerea la proiectele la rece, redusă
temperatura aerului
Activitatea vitală a afidelor, căpușelor și insectelor la scară
Frunzele se răsucescLipsa circulației adecvate a produselor proaspete
umiditatea aerului din cameră
Fusarious
putrezi,
făinarea,
putregaiul rădăcinii
Activitatea vitală a afidelor, a tulpinilor

Tratamentul și prevenirea bolilor

După cum se poate observa din tabelul simptomelor, phalaenopsis este susceptibil la multe tipuri de putregai, care afectează toate părțile plantei. O astfel de varietate de boli asociate cu degradarea este cauzată de natura iubitoare de umiditate a florii, de specificul umidității substratului și de instabilitatea schimbărilor de temperatură prelungite.

Apariția bolilor virale și fungice în majoritatea cazurilor este asociată cu un substrat infectat de proastă calitate. Mai puțin frecvent, bolile virale sunt transferate la plantă din alte flori de interior..

Ce să faci când o plantă începe să putrezească

Tratamentul bolilor precum putregaiul maro și negru în stadii avansate (mai mult de 30% din plantă este afectată) este aproape imposibil. Dacă o zonă mai mică este capturată de degradare, puteți încerca să salvați floarea. Pentru a face acest lucru, trebuie să efectuați un fel de operație. Tăiați cu atenție zonele afectate cu un cuțit steril, încercând să minimizați deteriorarea țesutului sănătos. După operație, locurile de tăieturi presărate cu praf de cărbune și tratate cu lichid Bordeaux. Aruncați substratul, sterilizați vasele, turnați un substrat curat și sănătos în ele.

În timpul reabilitării, orhideea trebuie să creeze cele mai confortabile condiții: diferența minimă admisă de temperatură (amplitudine 5–7 grade), umidificare stabilă, circulația aerului în cameră, dar fără curent..

Dacă alte orhidee sunt situate în imediata apropiere a plantei afectate, acestea trebuie tratate cu lichid Bordeaux (puteți utiliza un alt medicament care conține cupru). Cea mai bună prevenire a unor astfel de boli este respectarea atentă la ventilație, umezire, udare și iluminare.

Cu respectarea strictă a regimurilor de udare, iluminare, ventilație, instalația nu va trebui salvată

Dacă este detectată putregaiul rădăcinii în phalaenopsis, trebuie luate urgent măsuri urgente. Scoateți substratul, uscați vasul. Ștergeți rădăcinile putregaiului, îndepărtați zonele afectate. După aceasta, sistemul radicular trebuie tratat într-o soluție specială (0,2% Topsin sau Fundazol). Pentru cel mai util efect, rădăcinile sunt cufundate într-o soluție de 2-3 ori cu un interval de 10 zile. O astfel de orhidee trebuie transplantată într-un substrat curat dezinfectat..

Prevenirea putregaiului radicular - este respectarea cu atenție a regimului de umiditate și udare, precum și monitorizarea stării substratului, înlocuirea sa în timp util.

Înfrângerea orhideei cu putregaiul Fusarium este asociată cel mai adesea cu circulația aerului slabă și încălcarea regimului de irigație. O astfel de putregai afectează toate părțile frunzelor, precum și lăstarii tineri. Frunzele se îngălbenesc, se ondulează, devin moi. Uneori, procesul de putrezire a fusariumului este însoțit de apariția unei acoperiri de spori fungici roz. Cu o leziune la scară largă, tratamentul este imposibil. În caz de infecție locală, orhideea trebuie tratată într-o soluție de Fundazol 0,2%. Această procedură trebuie efectuată de 2-3 ori pe zi, timp de 10-14 zile. În acest caz, întreaga plantă poate fi cufundată în soluție împreună cu ghiveciul. Fundazolul este cel mai eficient medicament fungicid în lupta împotriva putregaiului fusarium..

Fundazolul este utilizat pentru a trata diferite tipuri de putrefacție, în special, fuzarioza. De asemenea, adecvat ca prevenire a mucegaiului pudră. Principalul agent activ în acest medicament este benomilul, care inhibă procesele vitale ale celulelor patogene, în urma cărora mor. Măsurile sistemice de prevenire folosind Fundazol vor ajuta la prevenirea majorității bolilor putrefactive și fungice ale orhideelor. Proporțiile soluției sunt următoarele: 1 gram de Fundazol la 1 litru de apă. Puteți utiliza soluția cu un pulverizator. Cu o soluție, udă solul, șterge frunzele. După uscarea soluției, pe plantă va apărea un înveliș alb. Clătiți recomandat doar după o zi. Aceasta este o substanță destul de toxică, prin urmare, ar trebui utilizată în echipamente de protecție. În multe țări, fundazolul este interzis din cauza toxicității. Este recomandat ca contactul gravidă cu el.

În timpul tratamentului, pulverizarea cu apă trebuie întreruptă. Nu permiteți expunerea directă la tirajele instalației, în timp ce este necesară ventilația.

Fundazolul este un efect fungicid sistemic (penetrant), protector și terapeutic

Ca și în cazurile anterioare, cea mai bună prevenire a infecției cu Fusarium va fi respectarea necondiționată a regimurilor și regulilor de îngrijire pentru phalaenopsis.

Lupta împotriva putregaiului gri presupune eliminarea zonelor afectate, urmată de tratarea țesuturilor sănătoase cu preparate care conțin fungicide. Cu daune mari (mai mult de 50%), planta va trebui eliminată și tratată cu fungicide toate florile interioare cele mai apropiate.

Fungicidul este o substanță (origine chimică sau biologică) care inhibă dezvoltarea ciupercilor.

Prevenirea putregaiului cenușiu este similar cu etapele descrise mai sus..

Un alt pericol - ciuperci

Spotting-ul frunzelor și antracnoza sunt boli fungice. Simptomele lor sunt exprimate prin leziuni locale multiple ale frunzelor de culoare închisă. O astfel de pagubă seamănă mai mult cu scufundările. Phalaenopsis este afectat de antracnoză, în principal datorită umidității crescute. Un alt motiv poate fi stagnarea apei în bolurile frunzelor tinere și în punctul de creștere. O plantă afectată pe larg este eliminată cel mai bine. Dacă locurile leziunilor nu sunt foarte multe, ele pot fi tăiate, iar țesutul sănătos poate fi tratat cu cenușă. De asemenea, carbonul activat îngrășat este potrivit. Substratul trebuie schimbat, iar vasul trebuie sterilizat. Pe toată perioada reabilitării, planta trebuie izolată de alte flori similare..

Această floare phalaenopsis este afectată de boala fungică antracnoză.

Prevenirea bolilor fungice este o respectare strictă a regimului de udare și hidratare, precum și excluderea apei de la atingerea punctului de creștere și a sinusului lăstarilor tineri de orhidee. Umiditatea camerei ar trebui să fie cuprinsă între 40–70%. Aerisirea este destul de frecventă, în funcție de sezon..

O boală precum mucegaiul pudră are simptome pronunțate. Se caracterizează prin apariția plăcii albe pe plantă. Mai mult, o astfel de placă apare pe toate părțile plantei, inclusiv mugurii și inflorescențele. O astfel de boală se dezvoltă rapid și duce la moartea unei orhidee, dacă nu sunt luate la timp măsurile de tratament necesare. Temperatura crescută și umiditatea anormal de ridicată contribuie la dezvoltarea mai rapidă a acestei boli..

Metoda de tratament presupune înmuierea plantei într-o soluție de sulf coloidal. Medicamentele destinate combaterii mucegaiului pulberilor se numesc Topsin-M, Skor, Fundazol.

Prevenirea include pulverizarea periodică a phalaenopsis cu Fitosporin.

Bolile virale sunt incurabile

Înfrângerea phalaenopsisului orhideelor ​​de către bolile virale este un fenomen rar. Ele apar în modele și pete specifice pe frunzele plantei. Planta afectată trebuie izolată imediat de restul și, fără întârziere, eliminată. Nu există încă remedii pentru bolile orhideelor ​​virale. În același timp, este mai bine să ardeți o orhidee împreună cu un substrat și o oală.

Prevenirea bolilor virale va fi respectarea tuturor regimurilor necesare funcționării normale a florii.

Acțiunile de resuscitare în timp util vor ajuta la refacerea turgorului frunzelor de phalaenopsis. Acestea includ furnizarea instalației cu condiții favorabile. Schimbarea locației sale în interior. Asigurați-vă că izolați orhideea de ciorne, evitați hipotermia. Înlocuirea substratului ajută adesea..

Galerie foto: Cele mai frecvente boli

Phalaenopsis dăunători orhidee și control

Nu este la fel de frecvent ca bolile fungice și putregaiul, dar nu mai puțin periculoase pentru orhidee sunt dăunătorii, paraziții și produsele lor de deșeuri.

Înmuierea instalației nou achiziționate în apă va fi prima măsură de salvare a oaspeților nedorite care trăiesc în substrat. Toți oaspeții neinvitați vor începe să iasă. Dacă nu ar fi acolo, atunci va fi suficient să se usuce orhideea.

Prezența paraziților poate fi apreciată de starea frunzelor și rădăcinilor plantei.

Muguri picurați, pete lipicioase - căutați un scut

Scara este localizată pe frunzele plantei în colonii. Indivizii individuali au doar câțiva milimetri lungime. Acesta este un parazit care suge care se hrănește cu sucul unei plante și eliberează produse deșeuri vâscoase care blochează fotosinteza normală. Ca urmare, acest lucru duce la epuizarea rapidă și moartea orhideei.

Tratamentul presupune colectarea manuală și distrugerea tuturor insectelor la scară. În stadiul inițial de dezvoltare, parazitul are un integument mai delicat decât cel al unui individ format din adulți, cu o înveliș protector de ceară. Foarfecele tinere pot fi îndepărtate cu un tampon de bumbac înmuiat într-un insecticid și mai mulți adulți vor trebui să muncească mai mult. Cel mai simplu mod este de a curăța planta cu o periuță de dinți moale. Nu se recomandă curățarea plantei cu alcool, kerosen și alte lichide inflamabile. Deci poți dăuna florii. După colectarea paraziților, orhideea este tratată cu Fitoverm, repetând procedura din nou după o săptămână. Substratul trebuie înlocuit, iar vasul trebuie sterilizat. În timpul îndepărtării manuale a gărzilor, trebuie să fiți extrem de atenți, deoarece doar câteva persoane ratate nu vă vor reduce munca la nimic.

Prevenirea va fi spălarea frunzelor la fiecare 4-5 zile.

Utilizarea insecticidului Fitoverm pentru orhidee asigură următoarele proporții: 2 ml de medicament la 50 ml apă. Pulverizați soluția de la pistolul pulverizator la întreaga plantă. Trebuie clarificat faptul că Fitovermul afectează numai insectele la scară adultă care sunt capabile să se hrănească singure. Prin urmare, prelucrarea este întotdeauna efectuată din nou după 5-7 zile. Fitovermul nu poate fi utilizat împreună cu alte insecticide.

Fitoverm toxicitate scăzută pentru om.

Fitovermul este un produs biologic de a patra generație bazat pe produsele vitale ale microorganismelor din sol

Cum să te salvezi de la o mâncare

Indivizii adulți formați sub formă de colonii creează o structură albă asemănătoare bumbacului în locuri de atașare la plantă. Acești paraziți, ca și scuturile, sunt practic nemișcați, dar nu au o coji de ceară de protecție, ceea ce facilitează foarte mult îndepărtarea lor manuală. Dacă se observă o insectă, atunci se iau măsuri imediat. Viermele se poate ascunde în axilele frunzelor tinere, în frunze uscate, în sistemul de rădăcini.

Tratează o plantă afectată de o mâncare de trei ori cu Fitoverm

Izolați orhideea infectată de dăunători de restul plantelor. Îndepărtați mâncărurile cu un tampon de bumbac. Inspectați cu atenție locul în care a stat floarea. Mealbugs pot trăi pe obiecte din jur. Tratează planta cu Fitoverm în proporții similare cu cele din lupta împotriva insectelor la scară (2 ml de medicament la 50 ml de apă). Faceți tratamentul de 3 ori cu un interval de 10 zile. Eliminați bulbii uscați, frunzele și rădăcinile - aceasta este o prevenire excelentă a ocupării plantelor de către viermi. Dacă floarea în momentul detectării insectelor este în faza de înflorire, atunci, din păcate, mugurii și florile trebuie de asemenea eliminate. Un parazit care s-a instalat în muguri poate fi salvat acolo de la acțiunea unui insecticid.

Dăunător alb pe frunze îngălbenitoare

Whitefly este periculos cu larvele sale. Ele sugă nutrienții din frunzele de orhidee. În acest caz, planta însăși devine galbenă, își pierde forma și poate muri. Determinarea fluturilor albe este ușoară. Aceste insecte au o culoare albă deosebită, ca și obloanele interioare obișnuite. Ascuns de partea din spate a foii.

Lupta împotriva fluturelor albe implică spălarea frunzelor cu o soluție de săpun de rufe (proporție de soluție: 1 până la 6), pulverizarea florii și substratul cu Actellik. Clătirea frunzelor cu apă curată la fiecare 4-5 zile.

Actellik este un protector de încredere al plantelor de interior de la larve de fluture albă, afide, thrips și alți paraziți. Acesta este un insecticid puternic, dar suficient de toxic pentru oameni. Este mai bine să îl utilizați ultima dată, când alte medicamente nu au dat rezultatul scontat..

Pentru orhidee, 2 ml de Actellik se diluează în 100 ml apă, urmată de aducerea volumului soluției la 1 litru cu apă curată. Acesta va fi potrivit pentru utilizare în timpul zilei. Pulverizați soluția din pulverizator pe întreaga zonă a instalației. Repetați procedura după 7-10 zile. Nu pulverizați insecticidul în interior și asigurați-vă că folosiți echipament de protecție.

Actellik - un intexicid foarte puternic

Lupta împotriva paraziților precum thrips și afide oferă aceleași măsuri ca în cazul fluturilor albe.

O bună prevenire în combaterea dăunătorilor va fi monitorizarea atentă a plantelor, înlocuirea la timp și selectarea atentă a substratului.

Tichetul rădăcină este cauza deteriorarii rădăcinii

Căpușa rădăcină infectează sistemul radicular al plantei. Umiditatea ridicată contribuie la reproducerea rapidă. Căpușa trăiește într-un substrat netratat.

Măsurile de control includ îndepărtarea zonelor afectate, dezinfectarea lor cu praf de cărbune, înlocuirea substratului și dezinfectarea vasului. Rădăcinile în sine sunt de asemenea dezinfectate, pentru care folosesc o soluție roz pal de permanganat de potasiu.

Prevenirea va fi o selecție atentă a substratului, înlocuirea sa în timp util și absența acoperirii cu apă.

Galerie foto: simptomele parazitului phalaenopsisului

Dezinfectarea vaselor și a substratului

Pentru a dezinfecta vasul, acesta poate fi tratat cu apă clocotită, sterilizată sub un flux de vapori de apă. Dar astfel de metode pot deforma recipientele din plastic de proastă calitate. Cel mai bun mod este să înmoați vasul într-o soluție de permanganat de potasiu timp de 15 minute. Când pregătiți o soluție, concentrați-vă asupra culorii sale, care ar trebui să fie roz pal, în niciun caz strălucitoare sau chiar mai puțin violet. Apoi uscați vasul, nu va fi de prisos să îl ștergeți cu alcool.

Aceasta ar trebui să fie culoarea soluției de permanganat de potasiu pentru dezinfectare

Pentru a dezinfecta substratul, puneți-l într-un recipient cu apă curată și fierbeți 15 minute, apoi uscați pe un prosop curat.

Video: dăunători și boli de orhidee

Reanimați și restaurați

Puteți încerca să salvați chiar și o orhidee aproape moartă. Modalitățile de a reveni la viață depind de starea plantei și de cauza ofilirii. Toate metodele de resuscitare includ înlocuirea substratului și dezinfectarea vasului.

Frunzele și căderea

Este suficient ca o plantă cu frunze ofilite să ofere condițiile necesare vieții normale: în primul rând, să respecte modurile corecte de hidratare, udare, iluminare și ventilație.

Dacă orhideea a pierdut frunzele, atunci pe lângă cele de mai sus, este necesar să hrăniți planta. Pentru aceasta, sunt adecvate îngrășămintele cu azot. Dar este necesar să se monitorizeze concentrația de azot, deoarece excesul său poate duce la consecințe și mai grave..

Exemple de îngrășăminte populare pentru orhidee, cu o concentrație normală de azot:

 • Greenworld pentru orhidee;
 • Suite Kemira;
 • Cameleon;
 • Oază;
 • Bona-Forte.

Îngrășământul complex Kemira Lux este destul de potrivit pentru hrănirea phalaenopsis, care a pierdut frunzele

Majoritatea grădinarilor profesioniști recomandă utilizarea îngrășămintelor în proporții puțin mai mici decât cele indicate pe ambalaj. Phalaenopsis poate fi, de asemenea, scufundat într-un recipient cu o soluție de îngrășământ timp de 15-20 de minute. După aceasta, floarea trebuie uscată.

Metoda de resuscitare a phalaenopsis, care a pierdut frunze:

 1. În primul rând, trebuie să inspectați sistemul root. Dacă este afectată din abundență de procesele de descompunere (mai mult de 50%), planta este aproape sortită. Dacă majoritatea rădăcinilor au aspect elastic și curat, atunci trebuie lăsate, restul îndepărtat și tratat cu butași de praf de cărbune.
 2. Pregătiți sistemul rădăcină pregătit cu o soluție de Fundazol. (Proporțiile și modul de aplicare sunt indicate mai sus).
 3. Sanitizați substratul și vasul.
 4. După aceea, așezați sistemul rădăcină într-un vas cu substratul tratat, iar vasul în sine într-o pungă de plastic. Pachetul trebuie să fie spațios, creând un aspect de seră.
 5. Trebuie să legați o pungă imediat după pulverizarea plantei cu apă. Sera trebuie să fie adesea ventilată, ar trebui introdus aer curat o dată pe zi.

Păstrați orhideea în seră până când apar frunze noi. După formarea lor, planta trebuie să restabilească udarea și stropirea normală.

Mini-seră - un bun ajutor în reanimarea plantelor

Nu lăsați rădăcina să putrezească complet

Îngrijirea necesară poate ajuta chiar și o plantă care și-a pierdut cea mai mare parte din sistemul de rădăcini..

Acțiuni de resuscitare a sistemului radicular al phalaenopsisului:

 1. În primul rând, planta trebuie scoasă din substrat și clătită bine în apă caldă.
 2. Apoi, ar trebui să uscați orhideea. Timp de 2-3 ore, trebuie să stea pe hârtie sau un prosop la temperatura camerei..
 3. Inspectați rădăcinile tinere rămase și evaluați starea lor. De obicei la Phalaenopsis au o culoare verde deschis. Structura lor trebuie să fie elastică. Rădăcinile sunt alunecoase și moi, trebuie îndepărtate.
 4. Îndepărtați toate rădăcinile moarte și suspecte. Locurile de tăiere trebuie tratate cu praf de cărbune sau medicamente antiseptice speciale. Lăstarii tineri cu rădăcină cu aspect sănătos ar trebui să fie plasați într-un amestec de întărire pentru o zi, care este vândut în magazinele de flori sub formă de fiole, pulberi și lichide. Apropo, cultivatorii cu experiență recomandă o procedură de întărire o dată pe lună, în special în perioadele schimbătoare ale anului. Orhideele sunt udate prin imersiune într-o soluție apoasă, unde se adaugă astfel de amestecuri conform recomandărilor producătorului..
 5. După aceasta, planta trebuie plasată într-un vas cu apă. Frunzele nu trebuie să fie în contact cu lichidul. Schimbați apa din vas o dată pe zi.
 6. După creșterea rădăcinilor tinere până la o lungime de 3-4 cm, transplantați orhideea în solul pregătit.

Adesea, există recomandări care recomandă plasarea orhideelor ​​într-o soluție de zahăr (1 linguriță de zahăr în 1 litru de apă).

Procesul de creștere a rădăcinilor

Adesea, într-un vas nou, floarea trebuie să fie fixată. Acest lucru este necesar pentru a îmbunătăți sistemul root..

În timp ce planta de reînviere este susținută de panglici

Video: reanimare orhidee phalaenopsis

Recenzii ale iubitorilor unei flori frumoase: ajută să crească și să înflorească

Am observat recent un mic punct înfiorător alb într-un vas de phalaenopsis. Insecta este foarte mică, rotundă, albă sau gălbui, nu ca toate dăunătorii obișnuiți. Am început să mă uit în alte ghivece și, într-un anumit grad sau altul, le-am găsit în toate ghivecele de phalaenopsis (erau vizibile pentru că oalele erau transparente). S-au târât de ceva timp pe frunzele plantelor și înapoi în scoarță. Pe frunze au apărut prokusii. Au apărut după cumpărarea de la mâinile „prințului leopard” din Taiwan.
Tratat toate plantele cu Actara - insectele nu au reacționat deloc, au continuat să se târască liniștit și să se friczeze pe orhidee. Pe parcurs, am citit diverse forumuri și am încercat să stabilesc cine era. Inutil.
Procesat toate plantele cu Fitoverm - din nou nimic! au continuat să se strecoare puternic. Și acum nu-mi mai amintesc pe ce site am găsit o descriere a căpușei de ceapă - succesul a fost sută la sută! Se dovedește că este foarte periculos, iar cel mai trist lucru este că iubește orhideele!
O fată m-a sfătuit să iau saci mari de gunoi, să pulverizez în Dichlorvos, să pun acolo o orhideă, să leg o pungă și să o las 10-12 ore. Sincer - a fost înfricoșător! La început am decis să prelucrez o singură plantă și să văd ce se întâmplă!
După 12 ore de găsire a phalaenopsis într-un sac cu diclorvos, nu am găsit nici o căpușă în oală. Planta arăta neplăcut. După câteva zile, am procesat toate celelalte plante în același mod. Căpușele au dispărut!
Dar! Prelucrarea trebuie făcută de 3 ori la 5 zile (mi s-a spus). Instrumentul este mirositor și otrăvitor. Am procesat plantele în baie și până la sfârșitul procedurii am fost aproape ca o căpușă.
De două ori le-am gravat, rămâne ultimul test. Dar indiferent ce faci pentru florile tale preferate! Iată o poveste...
Noroc tuturor în lupta împotriva muierii înfiorătoare!

Gheaţă

http://forum.passiflora.ru/archive/index.php/t-2150.html?s=54df6e63b5b48e9f941b5afcda4efc9e

Fetelor, voi scrie aici, poate experiența mea va ajuta pe cineva. Am primit un phalaenopsis cu un punct de creștere complet degradat sau, mai bine zis, doar o frunză centrală a căzut la sosire, dar putregaiul a mers mai departe. Primul lucru pe care Maxim a încercat să îl umple, dar, din moment ce este lichid, a jucat un rol: putregaiul nu s-a oprit, ci a continuat. A trebuit să curăț totul cu muguri de bumbac și am turnat, tamponând, în punctul de creștere al antibioticului în tablete. Putregaiul s-a oprit. Rădăcina era aproape dispărută. O foaie este partea de jos și asta este. Acum, după 1,5 luni, mai am aceeași frunză și altceva urcă - fie rădăcina, fie copilul, încă nu este clar. Pentru mine, am concluzionat: dacă putregaiul este în punctul de creștere, atunci numai comprimatele sub formă de pulbere.

Snejana

http://forum.passiflora.ru/archive/index.php/t-15019.html?s=54df6e63b5b48e9f941b5afcda4efc9e

Folosiți scorțișoară, este cel mai puternic antiseptic natural. Și non-toxic pentru mediu. Nu încalcă (nu arde) stratul celular al țesuturilor. Și mereu la îndemână.
Voi da propriul meu exemplu. Punctul de creștere al unei orhidee cu o frunză tânără putrezită. Am scos foaia, s-a separat ușor. Nu am răzuit nimic, nu l-am cojit, l-am acoperit generos cu scorțișoară. După 2–4 săptămâni, o nouă frunză a început din același punct de creștere. Noua foaie este complet intactă și nu este putredă.

Natalie

https://forum.bestflowers.ru/t/domashnjaja-apteka-dlja-orxidej.138491/

Anul acesta am luat în calcul greșelile mele anul trecut. Vara, orhideele stau pe balconul meu deschis. Anul trecut le-am adus în cameră și nu le-am tratat cu o căpușă, el a făcut o plimbare.A trebuit să le curăț de mai multe ori cu alcool curat, nu numai plantele în sine, ci și ghivece, rame și pervazuri de la pulverizator. Anul acesta am dus vasul cu planta direct la baie, l-am pulverizat lăcomios cu alcool, apoi l-am pus pe pervazul ferestrelor. Deci, prelucrate toate plantele, nu am pubescență, nu pot fi procesate cu alcool. Totul este curat, toate plantele sunt vii, fără consecințe. Și, desigur, nu va exista Actara în apartamentul meu!

Kirsha

http://www.molo.ru/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=6269&start=15

Fără îndoială, îngrijirea unei astfel de plante de casă picante precum phalaenopsis necesită anumite abilități. Aceasta este o înțelegere a proceselor vitale ale orhideei și o evaluare la timp a simptomelor posibilelor boli și o orientare suficientă în lumea dăunătorilor florilor de interior. Dar frumusețea acestei flori pentru adevărații cunoscători acoperă orice costuri de timp și bani pentru îngrijirea ei.

De ce a apărut orhideea de pe frunze pete uscate indentate de alb

Dacă orhideea nu se dezvoltă bine și apar pete albe uscate - aceasta poate fi o dovadă a unei boli grave. Pentru a face față eficient și a salva floarea, trebuie să identificați cauza problemei în timp util.

Contact prelungit cu apa

Orhideea se îmbolnăvește adesea cu organizarea greșită a udării. Umectarea excesivă a amestecului de sol dăunează plantei mult mai mult decât udarea prematură. Umiditatea cronică duce la pierderea rădăcinilor și a frunzelor și apoi la moartea culturii florilor.

Dacă rădăcina se putrezește, poate fi dificil să o restaurați.

Se recomandă următorul tratament:

 1. Extrageți orhideea din oală, îndepărtați amestecul de sol umed și tăiați bine rădăcinile afectate.
 2. Presărați locurile tăiate cu cărbune măcinat sau scorțișoară. Apoi puneți planta pe o bucată de pânză și uscați.
 3. Pregătiți un nou rezervor pentru plantarea culturii florilor. Oala trebuie pre-dezinfectată și apoi umplută cu un substrat din scoarța de pin și alte substanțe care consumă apă.
 4. Plantați floarea în compoziția pregătită și puneți lut expandat umed. Pe frunze trebuie să puneți o pungă și să păstrați în această stare aproximativ 4-5 zile.

După această perioadă, orhideea este udată treptat, asigurându-se că substratul se usucă complet. După începutul creșterii rădăcinii, pachetul este eliminat din floare.

Când aveți grijă de o plantă, ar trebui să respectați regulile recomandate pentru umezirea solului:

 1. Apa numai după ce amestecul de sol s-a uscat complet.
 2. Folosiți apă decontată, fiartă sau filtrată.
 3. Nu folosiți apă rece.

Soarele sau căldura

Cauza arsurilor termice este o încălcare a organizării iluminatului artificial. Dispunerea incorectă a lămpilor duce la petele pe epidermul frunzelor. Când apare o astfel de problemă, nu recurgeți la un tratament special. Va fi suficient să reglați lumina de fundal și să tăiați frunzele deteriorate ale plantei.

Pe orhidee pot apărea și puncte de lumină cu expunere prelungită la lumina directă a soarelui. În unele cazuri, aceasta este însoțită de deshidratare și pierderea turgorului din masa verde a florii. Pentru a reînvia cultura plantelor, aceasta este îndepărtată de soare și bine stropită cu apă. Restaurarea rapidă a turgorului va ajuta la procesarea unui instrument special "Epin-Extra". În viitor, trebuie să fii atent la floare, alegând locul potrivit pentru a o găsi..

Infectie virala

Infecția cu virus poate contribui și la apariția unor pete albe pe epidermă. Adesea boala nu se manifestă pentru o perioadă lungă de timp. Dar odată cu dezvoltarea condițiilor favorabile, virusul se activează și afectează rapid planta.

Un focar poate duce la:

 • schimbarea locației;
 • diferențe de temperatură;
 • o creștere sau scădere bruscă a umidității.

Combaterea virusului este dificilă. Dacă există o suspiciune cu privire la o astfel de boală, puteți încerca să izolați orhideea bolnavă de alte flori și să efectuați un tratament cu un medicament antibacterian cu spectru larg sau fungicid.

Dacă semnele bolii sunt foarte pronunțate, florile afectate trebuie distruse imediat, deoarece virusul se răspândește rapid și nu există medicamente eficiente pentru combaterea acesteia.

Atunci când aveți grijă de orice plantă de casă, aspectul unei probleme este întotdeauna mai ușor de prevenit decât să încercați să corectați situația. Dacă observați condițiile de temperatură necesare, udați floarea corect și respectați condițiile de iluminare recomandate, orhideea se va dezvolta bine și va înflori profund timp îndelungat.

Pe petele de orhidee de pe frunze - ce să faci

Orhideea este o plantă exotică care a devenit recent populară iubitorilor de flori interioare. Cu o încălcare a îngrijirii, planta își pierde rapid atractivitatea. Pe frunzele orhideei apar pete de culori diferite. Pentru a rezolva problema, trebuie să cunoașteți cauzele posibile ale petelor și măsurile de combatere a acestora.

Principalele cauze ale petelor pe frunze

Pe orhidee, petele de pe frunze sunt un semn că planta s-a infectat cu organisme patogene. Pătrunderea infecției are loc în diferite moduri:

 • Poate că planta nu a fost transplantată mult timp, substratul a fost prepelițat și compactat. Rădăcinile orhideelor ​​nu au oxigen, astfel că planta a slăbit.
 • Nu există scurgere în partea inferioară a ghiveciului, se acumulează excesul de umiditate, apare o suprasolicitare. Rădăcinile devin ude, putrezesc și pe frunze apar pete întunecate. Este necesară transplantarea instanței, după ce au fost șterse anterior toate părțile infectate.
 • Uscăciunea excesivă a aerului poate provoca, de asemenea, infecții fungice..
 • Orhideea este foarte iubitoare de lumină, dar lumina directă a soarelui poate provoca arsuri galbene pe frunze. În acest caz, este necesar să rearanjați ghiveciul în alt loc..
 • Frumusețea exotică necesită mult spațiu liber. Dacă ghivecele cu flori stau foarte aproape, floarea îi lipsește aer. Nu puteți pune o plantă lângă o fereastră deschisă - schițele sunt contraindicate pentru aceasta.

Important! De multe ori nu poți hrăni o floare. Un număr mare de îngrășăminte nu va beneficia, ci daunele.

Dacă îți dai seama ce anume a determinat slăbirea plantei, poți prezice recuperarea și reluarea înfloririi.

Tipuri de pigmentare

Grădinarii cu experiență avertizează că petele care apar pe frunzele de orhidee sunt primul semn că o floare este bolnavă. Dacă te uiți la culturile afectate, poți vedea că petele au culori diferite..

Pete maronii

Petele brune sau brune de pe frunze pot fi uscate, umede, grase. Petele uscate indică umiditate ridicată în camera în care crește orhideea. Procesul de răspândire a petelor întunecate este rapid: apar din ce în ce mai multe focare, care pot fi eliminate numai prin eliminarea fragmentelor deteriorate ale plantei.

Puncte negre

Pe orhidee, punctele negre de pe frunze pot indica una dintre cele două boli: cloroză sau îndoială târzie. Odată cu întunericul, frunzele își schimbă culoarea de două ori. Mai întâi devin purpurii și apoi se înnegresc. Boala apare din cauza umidității crescute. Odată cu cloroza, frunzele înnegrite se încolăcesc în tubuli și cad. Dacă nu răspundeți la schimbarea culorii frunzelor, boala se va dezvolta, iar planta va muri.

Pete galbene

Petele de galben pe frunzele orhideei pot avea o altă natură. Punctele mici sunt arsuri solare. Evident, ghiveciul de flori era în lumina directă a soarelui. Petele vor dispărea dacă recipientul cu floarea este rearanjat într-un loc mai răcoros. Dacă petele galbene sunt mici, acesta este un indicator că s-a instalat o infecție fungică pe orhidee.

Important! Punctele galbene sunt de asemenea periculoase. Ele cresc treptat și se împing prin frunze..

Există pete galbene pe orhidee

Alte pete posibile

Petele de pe frunzele orhideelor ​​nu sunt doar galben, negru sau maro, ci și alte culori.

Petele albe de pe frunzele orhideei indică faptul că planta are bacterii decontate care provoacă o boală numită mucegai pudră. Se răspândește de jos în sus: după frunze, tulpinile sunt acoperite cu pete, rădăcinile sunt afectate de ultimele.

Uneori, pe frunze apar pete roșiatice și luminoase. Ele pot fi un semn al diferitelor probleme. Așa apar arsurile din razele luminoase ale soarelui. Uneori, petele luminoase sunt un semn al bolii, cum ar fi antracnoza sau putregaiul maro. Dacă o insectă infectează o zgârie sau un acarian păianjen, floarea poate de asemenea să fie acoperită cu pete similare..

Notă! Dacă o pată apare brusc pe plăcile frunzelor plantei (indiferent unde, deasupra sau dedesubt), trebuie să începeți imediat să tratați floarea. Pentru a face acest lucru, utilizați substanțe chimice sau metode alternative.

Cauzele petelor

Localizarea pe frunzele plantelor poate apărea din diverse motive. Deci se manifestă boli virale, bacteriene sau fungice. Uneori motivul poate fi temperatura scăzută a aerului în locul unde se află ghiveciul cu flori. Pentru a înțelege de ce apar pete pe frunze, trebuie să știți care sunt bolile orhideelor.

Localizare bacteriană

Petele de natură bacteriană pot fi de diferite nuanțe în funcție de agentul cauzal al bolii și de varietatea florilor:

 • Dacă pe frunze există pete negre pe orhidee, atunci planta este afectată de bacteriile din genul Bacillus. La început, culoarea petelor este galbenă sau albicioasă și se înnegresc în timp.
 • Dacă petele sunt umede, brune, aspectul lor este cauzat de bacterii din genul Pseudomonas, Erwinia sau Burkholderia gladioli.

Expunerea la temperaturi scăzute

Frumusețea sudică este foarte capricioasă și nu rezistă la temperaturi peste 28 ° C. Temperatura optimă pentru dezvoltarea sa este de 20-25 ° C. Planta poate crește la 15 ° C, dar apoi devine vulnerabilă la infecții.

La temperaturi scăzute ale aerului și umiditate ridicată, petele de pe frunzele florii apar din cauza deteriorării putregaiului bacterian brun. La început sunt apă, apoi se întunecă și cresc.

Boli virale ale orhideei

Uneori această floare, la fel ca o persoană, primește o infecție virală. Virusul poate fi pe trunchi sau frunze mult timp și nu se manifestă în niciun fel. Imediat ce condițiile de viață ale plantei se agravează (schimbările de temperatură, umiditate, mutarea într-un loc nou), virusul se activează, începe să se înmulțească activ și infectează florile care stau în apropiere..

Notă! O orhidee infectată cu un virus nu poate fi vindecată. Trebuie aruncată, altfel boala va afecta toate plantele de interior.

Pentru a preveni o infecție virală, florile de interior trebuie tratate periodic cu fungicide..

Boli fungice

Aceste boli includ antracnoza (mucegai pudră). O puteți distinge printr-o acoperire moale de culoare albicioasă pe frunzele plantei. Apoi se usucă și cad. Cauzele bolii - umiditate ridicată și temperatură ridicată a aerului.

Schema de dezvoltare a antracnozei:

 • pe frunze apar pete negre;
 • cresc și acoperă întreaga frunză;
 • apar dents.

Important! La udarea unei orhidee, trebuie să vă asigurați că apa nu cade în axilele frunzelor.

Cum să salvezi o orhidee dacă există pete pe ea

Dăunători de orhidee

Datorită insectelor dăunătoare, nu numai pete apar pe orhidee, ci și o acoperire lipicioasă pe frunze. Adesea insectele acționează ca distribuitori ai bolilor infecțioase. Dăunătorii cu flori includ: scabia, viermii prăjiți și rădăcini, afide, fluturi albi și țânțari de ciuperci.

Scut

Insecta se așează pe trunchiul de flori sau sub frunze, din cauza cărora se formează tuberculi pe ele. Deci dăunătorul își protejează ouăle, din care apar noi persoane și se împrăștie în întreaga plantă. Parazitele sug sucul, acoperind frunza cu un strat lipicios. Acesta este un mediu minunat pentru apariția ciupercii funingine, care înfundă porii în țesuturile florii. Drept urmare, planta simte acut o lipsă de oxigen.

Puteți salva o orhidee dacă curățați toate tuberculii și o tratați cu un agent insecticid care are efect gastro-intestinal. Atunci când este folosită, planta absoarbe otravă și devine ea însăși otravă. Cantar, suge sucul, este otrăvit și moare. „Plăcile” uscate sunt îndepărtate cu o periuță de dinți, apoi reprocesate.

Pe orhidee

Viermi

Dacă mâncărurile mici s-au instalat pe orhidee, este foarte dificil să le îndepărtați. Microscopic, paraziții se ascund în muguri, se înmulțesc cu larve. Viermele împleteste larva cu fire, fixându-l pe plantă, astfel încât indivizii ecloși să se poată hrăni. Paraziții adulți și larvele sug sucul florii. Pe frunze rămân pete mici. O plantă slăbită își pierde capacitatea de a rezista bolilor. Puteți distruge dăunătorul cu un insecticid care pătrunde în tractul gastrointestinal al paraziților.

Este mai dificil să tratați planta dacă viermele s-a așezat pe rădăcini. Viermele de rădăcină este similar cu mâncarea, dar are dimensiuni mai mici. Este imposibil să vezi dăunătorul sub stratul de sol, dar prezența acestuia poate fi apreciată de frunzele căzute, petele galbene pe ele și încrețirea treptată a plăcilor din cauza lipsei de nutriție.

Important! În scopuri de prevenire, un insecticid uscat poate fi turnat într-un vas. În timpul udării, se va dizolva și va ajunge la rădăcini cu apă.

Dacă pe orhidee apar pete lipicioase pe flori, acesta este un semn de deteriorare a afidelor. Insecta rasare foarte repede, se hraneste cu seva celulara, astfel ca frunzele deteriorate sunt lipicioase. Ulterior, o ciupercă se dezvoltă asupra lor. Dăunătorii de culoare verde deschis se contopesc cu frunzele, așa că la început este posibil să nu fie observați. Când frunzele încep să se curbeze pe plantă, trebuie să sune alarma. Combateți un dăunător cu insecticide chimice, produse biologice sau remedii populare.

Nou dăunător - afide

whitefly

Apariția petelor albe pe frunze și tulpini indică apariția fluturilor albe, o insectă asemănătoare cu o molie. Dăunătorul este foarte periculos, deoarece sugă sucul din țesuturile orhideelor. Dacă un fluture zboară lângă o floare, este necesar să o transferați într-un loc rece, pulverizați-o cu otravă și înfășurați-o într-o pungă pentru a crea un efect de seră.

Tantari cu ciuperci

La începutul primăverii, în ghivece de flori pot apărea țânțari de ciuperci (sciaide). Acest lucru se datorează faptului că primăvara, când nu există suficientă căldură solară, solul nu se usucă bine, devine răcoros în cameră. Pentru a distruge țânțarii, este necesar să uscați solul sau să îl înlocuiți cu proaspete și să-l umpleți cu nisip. În plus, trebuie să tratați solul cu un insecticid.

Prevenirea bolilor observate

Orhideea este o frumusețe de spirit. Este mai bine să fii atent la ea zilnic (respectați regulile de îngrijire, udare, hrănire) decât apoi să tratați pentru boli. Măsurile preventive vor ajuta la menținerea florii sănătoase:

 • Respectarea regimului de hrănire. Trebuie să cumpărați îngrășăminte speciale, pe ambalajul căruia există o notă „Pentru orhidee”. Nu puteți utiliza îngrășăminte universale pentru plantele de interior, deoarece au mult azot, ceea ce nu este potrivit pentru familia de orhidee.
 • Udare echilibrată Orhideea este higroscopică, dar nu tolerează umiditatea excesivă. Ar trebui udat doar atunci când solul este complet uscat (în acest caz ghiveciul de flori devine ușor). În această stare, rădăcinile sunt albe. Un vas cu flori este așezat într-un vas mai larg, turnat bine cu apă și lăsat timp de 30 de minute, astfel încât rădăcinile să fie saturate de umiditate. Pentru irigare ar trebui să ia apă caldă cu un conținut scăzut de sare.
 • Aerisirea în timp util a camerei. Planta are nevoie de o bună circulație a aerului, dar nu tolerează curenții.
 • Suficient de lumină. Orhideea este o plantă fotofilă care are nevoie de iluminare suplimentară iarna.
 • Transplantul regulat. Acest lucru trebuie făcut la fiecare doi ani în primăvară. Ca sol, solul special pentru orhidee este potrivit.

Timpul florilor pentru transplant

Orhideea este o plantă care poate fi pe placul frumuseții sale de câteva decenii. Pentru a împiedica petele de diferite culori să apară pe frunze, trebuie să urmați regulile de îngrijire (udare, temperatură, iluminare) și să protejați floarea de dăunători.

Pete pe frunzele orhideelor: cauze și reguli de tratament

Orhideea este o floare foarte frumoasă, dar capricioasă, care necesită îngrijire constantă și competentă. Această plantă este susceptibilă la multe boli, printre care există atât frivol, cât și incurabil. Foarte des, pe frunzele orhideei apar pete ciudate de diferite culori. Astăzi aflăm despre originea acestor leziuni și învățăm cum să le abordăm..

De ce apar petele?

Există atât de multe tipuri diferite de orhidee. Această floare cochetă este luată de mulți oameni care doresc să-și decoreze casa, dar orhideea este capricioasă în grijă. Fără un tratament adecvat, această floare își poate pierde în curând aspectul atractiv, se îmbolnăvește și chiar moare. Mulți grădinari iubitori de orhidee au întâmpinat cel puțin o dată problema apariției unor pete caracteristice pe frunzișul lor. Pot avea o culoare diferită, pot fi uscate, umede, lipicioase și chiar pufoase. Să luăm în considerare mai detaliat ce provoacă formarea unor astfel de defecte pe frunze.

Negru

Adesea apar pete negre pe frunze, ceea ce indică faptul că planta suferă de o anumită boală.

Cel mai adesea, punctele negre indică apariția întârzierii. Această boală afectează adesea orhideele și este periculoasă..

Inițial, petele de pe floare au o nuanță purpurie, apoi se întunecă, devenind negre. Dacă observați astfel de neoplasme, atunci ar trebui să vă grăbiți cu tratament, deoarece floarea poate muri. În cele mai multe cazuri, punctele negre apar din cauza udării excesive a plantei.

Pe frunze apar defecte negre și în cazul bolii sale cu cloroză. Cu o astfel de boală, frunzișul este acoperit mai întâi cu pete întunecate, apoi ondulează.

Infecția fungică poate provoca, de asemenea, puncte negre și galbene. Mărimea petelor poate varia. În acest moment ciuperca se dezvoltă activ în interiorul țesuturilor florii. Drept urmare, el poate lovi prospectul, din cauza căruia va muri.

Galben

Uneori pot apărea pete vizibile de galben pe frunzele acestei flori frumoase. Uneori, formarea lor indică condiții incomode de întreținere a plantelor, de exemplu, în lumina directă a soarelui. Din această cauză, pe frunzele orhideei apar foarte des mici puncte gălbui. Pentru a rezolva această problemă, nu trebuie să utilizați formulări medicinale speciale - trebuie doar să rearanjați vasul cu planta într-un loc mai convenabil pentru aceasta.

Pe frunzișul orhideei pot apărea pete galbene împreună cu puncte negre. Aceasta indică faptul că planta a fost atacată de o infecție fungică descrisă mai sus..

Și, de asemenea, mulți cultivatori de flori se confruntă cu faptul că pe frunzele florii apar pete convexe inegale de culoare galbenă. Ulterior, acestea par să împingă prin ele însele o zonă infectată a frunzei. Moartea țesutului de frunze de flori nu este cea mai gravă problemă care poate fi rezolvată foarte repede și simplu. Principalul lucru este să vă asigurați îngrijirea corectă și constantă a orhideei, să folosiți apă potrivită pentru irigare.

Petele galbene apar și ele datorită dezvoltării bolilor bacteriene. Cu această afecțiune, punctele au o culoare uniformă. Dimensiunea lor atinge de obicei aproximativ 7 mm. O astfel de boală apare din cauza condițiilor de temperatură prea ridicate și a unei ventilații precare în cameră.

Maro și maro

Petele brune și brune care apar pe frunzele orhideei pot indica probleme mai grave. Astfel de defecte sunt atât grase, cât și umede și uscate. Așadar, petele uscate se manifestă adesea datorită nivelurilor prea mari de umiditate din camera în care se află floarea. Această boală ar trebui să fie temută, deoarece petele se vor răspândi și mai mult peste plantă în timp, prinzând tot mai multe zone.

Petele brune de pe frunze se formează și din cauza putregaiului bacterian..

Cu astfel de probleme, defectele se propagă pe întreaga suprafață a plantei. Se întâmplă ca frunza de orhidee să fie complet blocată de astfel de formațiuni. În acest caz, nu mai rămâne altceva decât să înlăture obiectul deteriorat..

Pe frunzele orhideei apar pete maronii, dacă există o boală precum putregaiul maro. Rădăcinile florii suferă de obicei de această boală, iar apoi frunzele. La început sunt mici zone pe pete, dar apoi defectele acoperă întreaga foaie.

albe

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite de deținătorii de orhidee sunt petele albe care apar pe frunzele plantei. Dacă frunzele plantei sunt acoperite de leziuni similare, atunci aceasta indică o boală activă bacteriană, virală sau fungică.

Există cazuri când pe frunze apare o acoperire aproape transparentă sau albicioasă. Un astfel de defect se face de obicei simțit pe frunzele inferioare ale florii. În viitor, petele trec de la frunze la rizomi și tulpină, din cauza cărora acestea din urmă se usucă, iar planta în sine pur moare. Această boală gravă se numește mucegai pudră. Trebuie să începeți să luptați cât mai curând posibil. Tratamentul unor astfel de afecțiuni este o sarcină complexă și îndelungată..

Luminos

Petele care apar pe frunzele orhideelor ​​nu sunt de obicei foarte luminoase. Cele mai frapante și mai vizibile sunt de obicei petele galbene și albe care apar din diverse motive. Cu toate acestea, se întâmplă și că peticele roșii strălucitoare apar pe lamele frunzelor acestei flori magnifice. Cauza acestor defecte poate fi:

 • prezența orhideelor ​​în lumina directă a soarelui, care afectează această plantă este fatală;
 • putregai maro;
 • antracnoza;
 • paianjen atac de acarieni.

Ce să tratezi?

Nu contează în ce punct au apărut petele frunzelor și puncte de diferite culori - acestea se pot forma deasupra sau de pe spatele plăcii.

În toate cazurile, este necesar să începeți tratarea florii la timp, altfel aceasta va muri. Pentru aceasta se folosesc diverși agenți chimici și metode alternative eficiente..

chimicale

Astăzi în magazinele specializate de grădină puteți găsi multe substanțe chimice eficiente și ieftine care protejează orhideea de tot felul de nenorociri. Puteți scăpa de petele de pe frunzele acestei flori folosind următoarele produse populare, dovedite de mulți grădinari:

 • "Fundazole";
 • "Fitosporin";
 • soluții fungicide speciale;
 • medicamente antibacteriene și antiseptice;
 • preparate care conțin cupru;
 • Amestec de Bordeaux;
 • remediu pe bază de ulei - Promanal;
 • Quadrice
 • "A inflori";
 • otrăvuri intestinale - „Actellik”, „Aktara”, „Nurell-D”;
 • otravă de contact - „Fozalon” și multe altele.

Înainte de a utiliza substanțe chimice extrem de eficiente pentru tratamentul orhideelor, este foarte important să citiți instrucțiunile de utilizare a acestora. Chiar dacă vă considerați o florară cu experiență, nu ar trebui să neglijați această regulă dacă nu doriți să dăunați serios plantelor și sănătății proprii.

Dacă sunteți florar începător, atunci este recomandat să consultați despre utilizarea acestor fonduri cu specialiști care au experiență suficientă. Astfel poți evita greșeli grave în tratamentul orhideelor..

Este necesar să cumpărați toate fondurile enumerate (și altele asemenea) doar în magazine specializate, pentru a nu se poticni cu un produs de calitate sau fals.

Metode populare

Nu toți cultivatorii de flori recurg la tratamentul orhideelor ​​cu substanțe chimice agresive. Desigur, se demonstrează ca fiind foarte eficiente, dar trebuie să lucrați cu ele cu atenție dacă nu doriți să dăunați florii. Mulți oameni decid să abandoneze utilizarea acestor fonduri, preferând metodele populare.

 • În multe cazuri, este suficient să izolăm planta afectată și să îi oferim condiții ideale, de exemplu, pentru a atinge procentul optim de umiditate din încăpere..
 • Este permisă tratarea frunzelor cu scorțișoară sau carbon activat. Astfel de remedii sunt eficiente atunci când vine vorba de apariția unor pete întunecate pe frunze.
 • Mulți cultivatori de flori tratează zonele deteriorate de pe pliante cu iod. Desigur, o astfel de metodă va fi eficientă dacă defectele nu se execută deja. Dacă situația nu este simplă, atunci fără utilizarea substanțelor chimice, cel mai probabil, nu va fi posibil să o faceți.

Fiecare cultivator are propriile sale secrete pentru combaterea bolilor orhideelor ​​din arsenal, dar experții vă sfătuiesc să contactați imediat substanțele chimice și să nu pierdeți timp prețios.

Reguli de procesare

Luați în considerare regulile de bază pentru prelucrarea orhideelor, dacă apar pete.

 1. În primul rând, floarea deteriorată trebuie izolată de alte plante..
 2. Fixează dimensiunea petelor formate pe plantă.
 3. Nu vă grăbiți să pulverizați orhideea. Analizați modul de udare pe care îl accesați. Dacă este necesar, reduceți udarea.
 4. Dacă pata este uscată și nu crește mai departe, atunci nu trebuie făcut nimic - urmăriți cum se va „comporta” în continuare.
 5. Dacă pata este umedă și crește, atunci este necesar să o tăiați într-o secțiune de țesut verde sănătos. Uscați locurile tăiate și tratați cu un produs adecvat. Scorțișoara, unghiul activ sau clorhexidina pot fi utilizate..
 6. Tratează floarea cu fitosporină.
 7. Manevrați bine toate instrumentele. Ardeți pe foc deschis.
 8. Plasați floarea într-un loc luminos, dar nu sub razele ultraviolete directe.
 9. Observați plantele de carantină încă câteva săptămâni.

Măsuri preventive

Nu uitați de măsurile preventive necesare..

 • Oferiți instalației o udare corespunzătoare. Va fi necesară umezirea din nou a solului numai după 2-3 zile, pe care acesta va rămâne uscat.
 • Aveți grijă de temperatura aerului adecvată. Diferențele zilnice nu trebuie să depășească 4-5 grade.
 • Planta trebuie să fie aprinsă 10-12 ore pe zi. Lumina trebuie să fie difuză.
 • Fertilizați o orhidee de câteva ori pe lună.
 • Ridicați soluri bune care conțin scoarță de copac, mușchi, turbă și nisip de râu. Oferiți un strat bun de drenaj.