Begonia (70 fotografii): tipuri și caracteristici de îngrijire

Begonia este una dintre cele mai spectaculoase și elegante plante de casă. Florile ei sunt ca porțelanul, văzându-le odată, este dificil să confundăm cu altceva. Se plantează în paturi de flori, parcuri, grădini și piețe. În lume există aproximativ 1000 de soiuri de begonii și de câteva ori mai multe soiuri hibride. Nu există două ghivece de flori identice, fiecare dintre ele este foarte individual.

caracteristici generale

Begonia și-a primit numele în onoarea lui Michel Begon - un celebru botanist și sfert de maestru al flotei franceze. Aceasta este o familie vastă și diversă, astfel că soiurile diferă semnificativ: ierboase și stufoase, semi-stufoase, înfiorătoare, tuberculoase, anuale și perene.

Separat, există vederi decorative, remarcabile pentru culorile mari strălucitoare. Și separat - de foioase, cu frunze bogate luminoase de nuanțe saturate.

Tulpinile soiurilor stufoase seamănă cu bambusul. Sunt rezistenți și erecti. În begoniile înfiorătoare, sunt subțiri și flexibile. În rizomi - gros și banal. În grădini se cultivă în mare parte begoniile înflorite..

Tipuri de begonie

O singură clasificare generală acceptată a begoniilor nu există. Ele sunt împărțite după aspect, după tipul rizomului, tipul tulpinilor, prin creșterea în ghivece sau în sol deschis.

Begonia regală

Un soi de frunze originar din India este considerat unul dintre cele mai frumoase dintre toate sutele și mii de soiuri. Este vorba despre frunzele spectaculoase de o culoare neobișnuită: zmeură, bronz, violet-stacojiu. Dimensiunea lor ajunge la 20x30 cm.

Suprafața este măcinată, cu vene și tranziții complexe. Există forme hibride cu plăci aproape negre. Dar florile Regiei begonia sunt de nereprezentat. Sunt mici și destul de lipsite de claritate..

Begonia Carolinolinată

Acesta este unul dintre cele mai neobișnuite și, în același timp, cele mai multe soiuri autohtone, el a venit din Mexic. Lăstarii târâți largi sunt acoperiți cu frunze alungite originale, disecate cu palmele, cu margini înfundate și vene pronunțate..

Florile se adună în inflorescențe libere. Sunt destul de palide, de culoare roz roz, dar arată foarte interesant pe fundalul frunzișului saturat..

Begonia de tigru

Soiul mexican și-a primit numele datorită colorației caracteristice a frunzelor. Plăcile în sine sunt de un verde pal, dar pete-dungi întunecate se desprind de vene.

Begonia de tigru este un arbust scăzut, cu tulpini târâtoare. Este absolut decorativ și aproape niciodată găsit în sălbăticie..

Begonia corală

Specia și-a luat numele pentru nuanța blândă de corali a pedunculilor și inflorescențelor colectate într-o perie. Acesta este un arbust brazilian, care în condiții favorabile poate crește până la un metru. Împușcături - greu și erect.

Partea frontală a frunzelor este întunecată cu pete argintii, iar partea din spate este palidă. Placa în sine este o formă alungită cu vârf.

Begonia perenie

Acesta este cel mai popular soi de grădină begonia sub formă de tufiș mic îngrijit până la jumătate de metru. Planta preia această formă în timp. Lăstari tineri - în poziție verticală.

Frunzele sunt rotunde, dense, luminoase și cu puf mic. Cel mai adesea sunt de culoare verde-închis, dar uneori sunt palide și roșiatice.

În funcție de soi, florile pot fi obișnuite sau duble. Se estompează rapid, dar aproape instantaneu cedează celor noi, astfel încât o astfel de begonie poate înflori tot anul.

Ampel begonia

Ampel begonia este regina arcadelor, balcoanelor și teraselor. Crește cu cascade pitorești agățate și este cultivat în coșuri sau ghivece..

Nuanțe de culori - aproape orice, în culori alb, roșu și galben. Acestea pot fi de diferite dimensiuni și texturi, de la neted la dublu gros..

Begonia Elator

Este un hibrid delicat și elegant, ideal pentru răsadurile de acasă. Se mulțumește cu înflorirea abundentă și frecventă, dimensiunea compactă și aspectul îngrijit al tufișului.

Frunzele mici, de până la 8 cm, în formă de inimă cresc pe lăstarii cărnoși. Partea lor din față este strălucitoare, iar spatele este mat, aproape catifelat.

Begonia Care

Begonia este destul de nepretențioasă, dar are nevoie de stabilitate. Numai în acest fel floarea este cu adevărat dezvăluită în toată gloria sa. Soiurile înflorite se pot delecta cu o revoltă de culori pe tot parcursul anului. Și speciile de foioase luxuriante și luxuriante arată luxoase în colțurile verzi.

Temperatura

Begonia este o plantă termofilă. Vara, se simte cel mai bine la o temperatură de 20-23 de grade. În timpul iernii, nu permiteți hipotermia sub 15-16.

Având în vedere dragostea pentru climatul tropical, florile au nevoie de umiditate. Dar pulverizarea frunzelor nu este recomandată. Din aceasta se deteriorează și merg pete.

Folosiți un umidificator sau o tavă suplimentară acoperită cu lut expandat umed. Deci, begoniile vor avea suficientă umiditate, iar sistemul de rădăcină va rămâne în siguranță.

Iluminat

Cu cât mai multă lumină solară, cu atât mai bine. Mai ales pentru speciile cu flori strălucitoare. Dar amintiți-vă că frunzele de begonia sunt delicate. Umbră-le de razele directe prea agresive.

Dar soiurile de foioase nu sunt atât de solicitante - au suficientă lumină difuză la ferestrele de est sau de vest.

Udarea

Begonia are nevoie de udări abundente. Mai ales în vara caldă. Dar nu lăsați apa să stagneze: mai bine des, dar mai puțin. Înainte de următoarea udare, așteptați până când solul se usucă. Folosiți numai apă stagnantă.

Iarna, begonia este în repaus, astfel încât udarea este redusă. Și soiurile tuberoase hibernează cu totul. Trebuie să fie așezate în turbă și să nu mai atingă deloc..

Îngrășăminte și fertilizare

Fertilizarea este necesară atunci când begonia a înflorit deja. Pentru a sprijini această frumusețe este nevoie de o mulțime de resurse. Utilizați aditivi și impurități o dată la 2 săptămâni după apariția primelor flori. Rețineți doar că amestecurile cu azot sunt potrivite numai pentru specii de foioase..

Tunderea

Pentru a forma o coroană magnifică, begonia trebuie tăiată periodic. Începeți de la stadiul unei flori tinere. Doar tăiați apexul periodic, acest lucru stimulează creșterea ramurilor laterale.

În viitor, repetați procedura, dacă este necesar. Tăiați doar tulpinile cele mai uscate sau mai depășite. Dacă doriți, coroana begonia poate fi formată - atunci tăierea se face pe baza rezultatului dorit..

Plantarea și reproducerea

Begonia este propagată prin toate metodele standard: divizare, butași și tulpini. Dar diferite specii au propriile nuanțe. Asigurați-vă că le verificați în avans, altfel begonia nu va înflori.

Cel mai simplu mod este cu soiurile de tuberculi. Este suficient să tăiați, să împărțiți și să transplantați tuberculii în amestecul de nisip în februarie-mai. Doar ține minte că încolțesc și se înrădăcinează încet.

Pentru plantarea begoniilor, orice amestec de sol pentru plante de foioase este potrivit. În această problemă, ea nu solicită. Nu este nevoie de un transplant regulat. Aceasta trebuie făcută pe măsură ce floarea crește, astfel încât sistemul de rădăcini să fie confortabil în ghiveci.

Controlul dăunătorilor și bolilor

Un set de probleme tipice cu begonia este standard pentru plantele cu flori de foioase..

- Excesul de umiditate provoacă boli fungice și mucegai pudră. Verificați miezul buclei, de obicei, problema începe de acolo. Pentru tratament, eliminați toate fragmentele deteriorate, reduceți udarea și tratați floarea cu medicamente antifungice;

- Dintre paraziți, afidul și acarianul păianjen se găsesc cel mai des. Folosiți insecticide clasice pentru a le combate;

- Dacă begonia nu înflorește sau mugurii cad, este cel mai probabil frig, vânt sau nu este suficientă lumină. Încercați să schimbați locul și să nu râvniți cu pansament;

- Frunze îngălbenitoare - înseamnă că begoniile nu au suficient umiditate sau îngrășăminte. Uneori acesta este un simptom al dăunătorilor care distrug rădăcinile. Apoi, trebuie să curățați rizomul, să-l dezinfectați cu permanganat de potasiu și să transplantați floarea în sol nou.

Begonia - fotografie

Mai multe fotografii nu sunt în măsură să transmită toată frumusețea și varietatea speciilor de begonia. Dar am colectat această colecție pentru inspirație și suntem fericiți să o împărtășim cu voi!

Creșterea, propagarea și grija pentru begonia regală acasă

Descrierea gradului

Begonia regală, numită și Rex begonia, este un hibrid dintr-o familie glorioasă. Din statul Assam, situat în nord-estul Indiei, au fost aduși primii săi reprezentanți. Begonia Rex este o plantă perenă cu o rădăcină târâtoare și tulpină mică..

Are păr roșu pufos. Arbustul Rex begonia este format din frunze care cresc pe butași lungi și atinge o jumătate de metru înălțime. Lamele frunzelor unor astfel de begonii nu se pot lăuda cu simetrie, au o bază în formă de inimă, margini înfundate sau ondulate. Partea superioară a frunzelor mari ale Rex begonia este catifelată, un model caracteristic unei anumite varietăți este vizibil pe ea. Partea de jos a frunzei este vopsită în verde visiniu. Florile sunt de dimensiuni mici, de culoare roz, situate pe pedunculi alungiți. Este obișnuit ca semințele prăfuite să se coacă în capsule speciale de fructe. Oamenii begonia Rex sau regali sunt adesea numiți „urechea lui Napoleon”.

Printre cultivatorii de flori din țara noastră, astfel de soiuri de begonii sunt populare. Dollar Down este o plantă de dimensiuni compacte, care are pliante roșu-scarlatină cu margini negre-brune pe margini. Mini Merry (Crăciun) este o specie care a primit frunze roșii de zmeură, cu margine în două culori - verde larg și alb-argintiu subțire. În centrul foii se găsește un model în formă de stea maro-visiniu. Benitochiba este o floare mică, cu frunze dresate și ceva mai lungi. Culoarea lor este bilaterală - verde închis de-a lungul venelor și roz perlat între ele. Gryphon (Griffin) - frunzele sale de culoare și formă seamănă ușor cu tipul anterior de begonie. Doar frunza lui este tăiată mai puternic - aproape până la tulpină.

Creştere

Begonia regală, pe care o vei păstra acasă, face anumite cereri în sine. Îngrijirea este prezența umidității normale în cameră. Se recomandă să așezați ghivece de flori pe paleți cu lut expandat sau pietriș umed. Cultivatorii de flori cu experiență din apropiere sunt sfătuiți să plaseze un bol cu ​​lichid sau o fântână decorativă. Pulverizarea unei astfel de plante poate dăuna - picăturile de pe suprafața frunzelor duc la pete, acumularea de apă în sinusuri - pentru a putrezi.

Plecarea include udarea - abundentă și constantă. Nu puteți suprasolicita solul astfel încât tulpinile și sistemul de rădăcini să nu înceapă să putrezească. Când plecați, aveți grijă de sistemul de iluminat - planta are nevoie de un luminos și difuz, dar fără soare directă. Cel mai bine este să plasați Rex begonia sau royal senpolia sellse ru begonia pe un prag de fereastră în partea de vest sau de est. Pentru creșterea normală și dezvoltarea plantei cu îngrijire completă, monitorizați indicatorii de temperatură - ar trebui să fie între 18 și 25 de grade. Țineți planta departe de sursa de căldură..

Un transplant de o frumusețe de lux la plecarea de acasă este efectuat în fiecare an. Este nevoie de o oală care să fie mai mare decât dimensiunea disponibilă. Pentru ca floarea să nu putrezească, gâtul rădăcinii nu trebuie adâncit. Acest tip de begonia preferă solurile ușoare, neutre de nutrienți, cu un pH de 5,8 - 6,5. Alegeți-vă pentru voi - cumpărați sol gata sau faceți-l pe cont propriu. Va necesita humus, pământ de foi, nisip și turbă în proporție de 3: 2: 1: 1. Părăsirea presupune introducerea îngrășămintelor minerale complexe de 2-3 ori pe lună - primăvara și vara.

În aceste perioade, floarea crește intens. Primăvara și vara, se recomandă adăugarea de fosfor, potasiu și azot în cantități egale, iar toamna, planta are nevoie de jumătate de azot și potasiu. Begoniile acestui soi au nevoie de tăiere - în februarie sau martie. Pentru a face acest lucru, strângeți vârfurile cu un rizom, rădăcinile depășite sunt trimise în centrul recipientului. Acest lucru este necesar pentru creșterea lăstarilor tineri și formarea unei tufe luxuriante. Este permis să se facă distincția între culturile adulte și cele neglijate. Cu o îngrijire corespunzătoare, pedunculii sunt îndepărtați astfel încât florile să nu epuizeze planta.

Video „Îngrijirea și transplantul begoniei”

Reproducerea și plantarea

Propagarea begoniilor Rex la domiciliu se realizează prin semințe, tulpini și butași cu frunze. În procesul de transplantare a culturilor primăvara, reproducerea lor se face încă prin împărțirea rădăcinilor. Tăierile sunt plantate într-un amestec ușor de sol la o temperatură de nu mai mult de 24 de grade căldură. Tulpina de înrădăcinare cu această metodă de propagare trebuie acoperită cu o peliculă sau pahar. Este permisă rădăcina într-un recipient cu apă.

La sfârșitul primăverii, se folosește reproducerea folosind o parte din frunză. După ce l-am așezat pe sticlă, acesta este împărțit în triunghiuri cu un aparat de ras, astfel încât un conductor să treacă prin partea superioară. Astfel de părți sunt presate în nisip cu o margine îngustă. Pentru o tăiere corectă, trageți o linie din partea de jos a prospectului de-a lungul unei vene mari deasupra punctului de ramificare. Pentru un contact mai bun cu solul, triunghiul este străpuns cu o scobitoare de mai multe ori. Recipientul este închis cu o peliculă și așezat la umbră. Aveți grijă de aerisirea și umezirea pământului. Peste o lună, vor apărea noi lăstari cu rădăcini.

Primele varză posedă doar frunze verzi, begonium senpolia soldse ru capătă luminozitate după reproducere pe măsură ce crește. Metoda de propagare prin semințe nu dă întotdeauna rezultatul scontat - gradul de germinare este destul de scăzut. În funcție de condițiile create și de îngrijire, begonia trăiește 2 - 3 ani. Se pretează la butași și continuă să trăiască într-o nouă floare..

Boli și dăunători

Condițiile favorabile pentru apariția dăunătorilor și a bolilor la plantele tale sunt supraîncălzirea sau udarea excesivă a solului, lipsa de lumină, murdărie și praf pe frunze.

Dacă planta aruncă frunzele, o lipsă de umiditate în sol și aer o afectează. Colorarea palidă este rezultatul lipsei de iluminare. Putregaiul gri este o consecință a umidității excesive și a temperaturii scăzute. Îndepărtați părțile afectate și tratați-le cu fungicid. Acarieni de păianjen, thrips, insecte la scară, afide pătrund în locuințe, de obicei, cu flori, legume și fructe, pământ, îmbrăcăminte și vânt.

Un acarian păianjen populează partea inferioară a frunzei și lăstarii tineri, ceea ce duce la decolorarea și moartea frunzei. Afidele se hrănesc cu seva, se instalează în colonii, provoacă albirea, răsucirea și deformarea begoniei lasă senpolia soldse ru. Mijloace eficiente de prevenire sunt considerate plantele de udare și transplantare în timp util. Când apar dăunători pe Rex begonia, cultura afectată trebuie izolată, tratată cu o plantă sau insecticid chimic.

Video „Begonia interioară și cultivarea sa”

Această plantă de interior este un decor minunat pentru orice cameră. Cum să-l crești corect - vei afla din clipul video de mai jos.

Begonia regală necesită îngrijiri regale?

Pagina principală »Begonia regală are nevoie de îngrijire regală?

Această plantă perenă ornamentală se caracterizează prin diverse forme de aparate de foioase, care arată foarte frumos în interiorul casei. Begonia regală - foarte nepretențioasă, îngrijirea este destul de simplă.

Descriere

Locul de nastere al plantei este Asia de Sud-Est. La Londra, au acordat atenție la ea la o licitație de orhidee asiatice în 1856 și, după 3 ani, au fost crescute trei forme noi de begonie regală. Specialiștii au început să se implice activ în selecția de noi soiuri și forme de plante.

Cele mai populare soiuri:

  Dollar Down - tufișuri joase, cu frunze roșii ascuțite și o margine neagră;

Begonia Dolar regal în jos

Begonia Royal Escargot (Melc)

Begonia royal Gryphon (Griffin)

Medicamentele care alcătuiesc această plantă activează circulația sângelui, au proprietăți anti-alergenice, vindecarea rănilor și fitoncide..
Begonia regală transformă energia negativă în pozitivă, o organizează și o armonizează, activează activitatea umană.

Cum să aibă grijă de begonia regală acasă?

Substratul de sol trebuie să aibă o reacție ușor acidă. Locul unde va fi așezat ghiveciul de flori trebuie să fie bine luminat de lumina difuză.
Udarea plantei trebuie să fie abundentă, dar nu trebuie permisă stagnarea umidității. De asemenea, trebuie să monitorizați umiditatea.

Arbustul crește bine și se dezvoltă la o temperatură de + 16... + 24 ° С.

Plantarea se realizează la 4 săptămâni (la creșterea din semințe). Vasul trebuie să fie încăpător, să aibă găuri de scurgere și o tavă.

Arbustul trebuie replantat la fiecare 3-4 ani. Este mai bine să efectuați acest lucru primăvara, deoarece în acest moment planta se adaptează cel mai bine. Pentru un transplant, este selectat un vas cu un diametru mai mare decât cel anterior, dar nu foarte adânc.

Pentru a forma forma corectă, este necesar să ciupiți tufișul. La începutul primăverii, când încep să crească lăstari noi, prindeți-i vârful (distanța de la vârful de 1 cm).

Dacă planta este afectată de boală, îndepărtați părțile afectate cu un cuțit ascuțit dezinfectat. Zonele împărțite trebuie presărate cu pulbere de carbon activat..

Iarna, begonia regală trebuie plasată într-o cameră cu o temperatură nu mai mare de 15,5 ° C. Udarea trebuie să fie luată în considerare cu atenție - nu permiteți revărsarea apei sau subumplerea.

Boli și dăunători: metode de tratament

Planta este foarte sensibilă la schimbarea condițiilor și la îngrijirea necorespunzătoare. Când apărările begoniei regale sunt slăbite, microorganismele patogene care provoacă boala o pot deteriora:

 • putregaiul cenusiu - petele de frunze apar pete maronii, apoi sunt acoperite cu un strat gri. Astfel de frunze trebuie eliminate, tufișul tratat cu o soluție fungicidă;
 • mucegai pudră - lamele de frunze înveli un strat alb. Scoateți frunzele afectate, tratați tufișul cu o soluție fungicidă.

De asemenea, o plantă slăbită poate fi deteriorată de dăunători:

 • acarianul de păianjen - o insectă foarte mică (0,5 mm), se hrănește cu seva celulară, ceea ce duce la epuizarea tufișului. Begonia regală este tratată cu o soluție de săpun sau o soluție insecticidă;
 • afidă - mănâncă suc celular. Tufa este tratată cu infuzie de tutun..

Cum să propagați o begonie regală?

Planta poate fi propagată:

 • frunza - o lamă sănătoasă și mare a frunzelor este împărțită în părți deasupra locurilor de bifurcație ale venelor principale (după 1,5 cm). Butașii de frunze se așază într-un substrat umed de sol, acoperit cu o peliculă. În fiecare zi, filmul este ridicat pentru ventilație. După 30 de zile, se formează rădăcini, iar după altă lună - primele frunze;
 • butași tulpini - lăstari tăiați aproximativ 15 cm lungime cu 3 frunze, tratate cu un stimulent de creștere, plantate adânc într-un substrat umed de sol, acoperit cu un bol de sticlă și așezat într-un loc cald. Apoi, efectuați zilnic aerisirea și, dacă este necesar, umezirea substratului. După o lună, se formează sistemul rădăcină;
 • semințe - iarna, însămânțarea de suprafață se efectuează în substratul pregătit. Apoi, semințele sunt pulverizate cu apă dintr-o sticlă de pulverizare și acoperite cu sticlă, care este apoi ridicată periodic pentru ventilație. Când apar varză, plantele sunt transferate într-o cameră rece, bine luminată (pentru a preveni întinderea). După apariția primei perechi de pliante, plantele sunt transplantate în pahare de scufundare separate, umplute cu substrat de sol. Begoniile regale sunt transplantate în ghivece de flori într-o fază de 5-6 frunze.

Avantajele acestei metode de reproducere sunt conservarea trăsăturilor soțului și a calităților plantei-mamă.

 • copii - la replantare, plantele tinere sunt separate împreună cu sistemul de rădăcini și plantate în ghivece de flori umplute cu un substrat;
 • divizarea rizomului - un tufiș care are cel puțin 5 ani, este îndepărtat din ghiveciul de flori, rădăcinile spălate, împărțite în părți (fiecare ar trebui să aibă un rinichi sau un proces). Plantate în ghivece cu flori largi, udate și așezate într-o încăpere caldă luminoasă.

Utilizare în proiectarea peisajului

Pentru a crea o atmosferă primitoare, un ghiveci de flori este cel mai bine plasat în sufragerie. Planta va atrage atenția tot anul și se va încânta cu aspectul său. Este foarte bine să folosiți un ghiveci de flori cu begonia regală atunci când creați o grădină de iarnă. Dacă așezați un vas cu o plantă în aer liber în grădină, atunci doar în umbra parțială.

Acest tuf regal are o mulțime de fani, deoarece frunzele sale elaborate, interesant colorate sunt superioare în frumusețe multor flori. Pentru mulți oameni, begonia regală este o plantă preferată de acasă..

Floarea către invidia oaspeților - Begonia regală

În ciuda varietății uriașe de soiuri și specii de plante din genul Begonia, Royal este considerat a fi inegalabil de drept. Al doilea nume al său este Begonia Rex.

Această floare este proprietarul unei frunze cochete, dense, suculente, cu forme și nuanțe caracteristice. Selectorii și grădinarii apreciază begonia regală pentru decorativitatea sa, nu pentru frumusețea florilor.

Acest articol oferă toate informațiile de bază despre begoniile regale..

Istoricul și descrierea plantei

În 1956, la o licitație londoneză dedicată orhideelor ​​asiatice, a fost deschisă o nouă floare - Begonia regală. Și trei ani mai târziu, crescătorii au crescut mai multe subspecii ale plantei. De atunci, activitatea activă a început să creeze cele mai noi soiuri hibride..

În ansamblu, speciile asiatice au fost folosite pentru încrucișare. În procesul de selecție, au fost dezvoltate numeroase tipuri de flori, care diferă prin forma și culorile frunzelor. În ceea ce privește inflorescențele, acestea sunt mici și nu poartă calități decorative. King begonia este considerată o plantă perenă cu un rizom îngroșător.

Frunzele de diferite forme pe butași lungi formează o tufă de până la 50 cm înălțime.Deasupra, frunzișul este catifelat, asimetric, cu modele diferite..

Vedeți fotografia cum înflorește begonia:

Soiuri comune

Ca rezultat al multor ani de selecție și încrucișare a diferitelor clase de plante, drept rezultat, a fost obținut un număr imens de hibrizi. Cele mai frecvente soiuri de begonia regală sunt:

 • Jungla africană.
 • Farmec.
 • Fang negru.
 • Craciun Fericit.
 • Cruce de fier.
 • Mikado.
 • Vesuvius.
 • daemon.
 • Madame Ponpadour.

Locație și iluminat

Soiurile de begonii decorative și de foioase au o culoare bogată, vibrantă a frunzelor care are nevoie de lumină intensă. Cu lipsa de iluminare, frunzele devin palide, uscate. Dar lumina directă a soarelui este, de asemenea, în detrimentul begoniei regale.

Locația cea mai confortabilă este umbra parțială. Lumina nu trebuie să cadă pe plantă doar pe o parte. În acest caz, coroana begonia va fi cu o singură față, înclinată spre fereastră. Acest lucru devine vizibil mai ales când orele de zi și ratele de creștere a florilor cresc. Nu uitați să întoarceți oala în fiecare săptămână.

Sol recomandat

Solul pentru begonia regală trebuie să fie liber, moale, îmbogățit cu minerale, cu un pH neutru. O astfel de compoziție este creată de un amestec de nisip de râu, turbă, teren de foi, argilă. Solul poate conține și scoarță de pin, care acidifică și dezleagă solul. Pământul din paturi sau turbă pură nu se potrivește. Cea mai bună opțiune este să cumpărați sol gata. Înainte de plantare, orice sol trebuie încălzit și ușor umezit cu apă caldă în picioare.

Plantarea și întinerirea

O floare interioară are nevoie de un transplant anual. Faceți-o la începutul primăverii. Pentru a face acest lucru, alegeți un ghiveci cu un diametru mai mare decât precedentul, dar nu adânc, pentru ca lichidul să nu stagneze.

Dimensiunea maximă a vasului este de 9-10 cm în diametru. Este necesar să vă asigurați că rădăcinile plantei sunt la 2-4 cm de suprafața solului. La fiecare 4 ani begonia necesită întinerire. Acest lucru se datorează faptului că floarea își pierde forma, tufișul se descompune, frunzele și inflorescențele scad în dimensiune.

În locul vechilor butași, unul nou este plantat în sol pregătit anterior. Atenție la prezența drenajului în oală. O compoziție neobișnuită va fi dacă plantați mai multe soiuri de begonia regală într-un singur ghiveci.

Îngrijiri de bază

În natură, begonia regală crește în tropice, unde este umedă și fierbinte. Planta nu este solicitantă, dar merită să fie atentă la unele nuanțe de îngrijire:

 1. Un regim de temperatură confortabil este considerat a fi de +20 până la + 24 ° С, în sezonul rece nu mai mic de + 16 ° С. Este necesar un schimb de aer regulat, dar nu lăsați floarea într-un pescaj. Schimbările de temperatură pot afecta negativ starea acesteia..
 2. Begonia preferă camerele răcoroase cu aer umed. Umiditatea din cameră variază între 50-70%. Frunzele mari de flori au o zonă de evaporare semnificativă, în timp ce sistemul de rădăcini nu este în măsură să compenseze umiditatea pierdută. Iarna, nu lăsați planta pe pervaz. Dintr-o fereastră rece, rădăcinile nu sunt confortabile, nu primesc suficientă nutriție. Iar frunzele, dimpotrivă, se usucă din jetul de curent fierbinte care vine din baterii.
 3. Begonia regală trebuie udată cu generozitate, de 1-2 ori pe săptămână. În căldură este mai bine să vă hidratați zilnic. Dar asigurați-vă că lichidul nu stagnează în oală, altfel este posibil să putrezească sistemul radicular. Uneori încearcă să compenseze umezeala cu udări abundente, ceea ce nu trebuie făcut. Folosiți numai apă moale, de preferință acidulată, cu adaos de suc de lămâie. Nu lăsați umiditatea pe frunze. Udare minimă iarna.
 4. Begonia regală trebuie hrănită vara și primăvara. Procedura se efectuează o dată pe săptămână, de preferință cu îngrășăminte minerale, cu proporții egale de K, Ca, P.

Boli frecvente

Begonia regală, ca și alte plante de interior, este susceptibilă la boli. Motivul principal pentru aceasta este o încălcare a climatului interior corect. Abaterile de la parametri pot duce la dezvoltarea unor astfel de boli:

 • Făinarea O boală fungică a florilor de interior, datorită căreia apare o acoperire albă pe suprafața frunzelor. Când ciuperca se răspândește, apar pete gălbui, de formă rotundă. Sunt vizibile pe lumen sau pe spatele frunzelor. Mucegaiul praf se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată și lipsă de ventilație. Această boală trebuie combătută prin pulverizare cu fungicid sau sulf..
 • Putregaiul sistemului radicular. Boala se dezvoltă din cauza unui exces de umiditate în sol și a unei temperaturi scăzute în cameră. Inițial, rădăcinile plantei sunt deteriorate. Această boală se răspândește și la frunze, se răsucesc, iar tulpinile suferă un proces de descompunere. Puteți scăpa de begonia de la o problemă similară, eliminând zonele deteriorate și tratând cu o soluție fungicidă..

Cu o îngrijire necorespunzătoare, begonia regală suferă adesea:

 • Culoarea palidă și ușoară a frunzelor - excesul de soare.
 • Frunze subțiri, alungite - lipsa iluminării plantelor.
 • Margini uscate de frunze - lipsa de umiditate.

Pentru a preveni acest lucru, luați în mod regulat măsuri preventive: slăbirea solului, udare corespunzătoare în timp util, ventilație, iluminare optimă, umiditate și temperatură confortabilă.

dăunători

Insectele dăunătoare intră în casă cu pământ, flori, fructe nedecontate, legume.

 • Afide. Ea mănâncă sucul plantei, ceea ce duce la deformarea frunzelor. Ei se ocupă de acest dăunător prin tratarea infuziei de celandină, bulion de ceapă.
 • Acarianul de păianjen. Situat în partea de jos a foii. Preferă și lăstarii tineri. Aspectul căpușei este indicat de paloare, frunze care cad. Îi place un dăunător de păianjen într-un mediu interior uscat. Pentru a distruge folosiți o soluție de săpun.
 • Thrips. Mici dăunători zburători. Semne ale prezenței lor pe begonii: pete maro închis pe frunze, care sunt distribuite de-a lungul marginilor sau în centru. Ulterior, frunza devine galbenă și moare. În acest caz, este necesar un tratament urgent al begoniilor cu o soluție insecticidă..

Ca o precauție împotriva insectelor rele, este important să ștergeți frunzele de begonie din praf și murdărie cu o cârpă uscată. Inspectați planta de cel puțin 2 ori pe lună.

Ameliorarea

Principiile de bază ale reproducerii begoniei sunt semințele, butașii sau împărțirea rădăcinilor:

 • Semințele sunt semănate la sfârșitul iernii într-un rezervor cu drenaj. Ghivecele cu răsaduri viitoare trebuie să fie în condiții de seră. După 2-3 săptămâni apar primele lăstari. Primele frunze vor avea culoarea verde, în timp vor dobândi o culoare corespunzătoare soiului.
 • Mod vegetativ. Pentru reproducere, este important să luați un părinte sănătos, puternic. Puteți lua tulpina, frunza, o parte din frunză. Frunzele tăiate pot fi puse în apă sau puse în sol umed până când apar rădăcinile. Mai ales procesul are loc rapid dacă sunt folosiți stimulanți de creștere. Preparate precum "Kornevin", "Zircon". Este încă important să se creeze un efect de seră pentru plante.
 • Împărțirea rizomilor se realizează în perioada plantării sau transplantului unei plante. O parte din rădăcină este plantată într-un amestec de sol pregătit anterior. Se lasă într-o cameră cu o temperatură de + 20-24 ° C. După câteva săptămâni, germenii tineri eclozează.

Se crede că begonia regală aduce armonie în casă. Cel mai bun loc pentru ea este camera de zi. Aici se adună diverse energie, odată cu sosirea oaspeților. Planta este capabilă să neutralizeze toate negativul și să recreeze o atmosferă favorabilă..

Videoclipuri asemănătoare

De asemenea, puteți afla despre begoniile regale în acest videoclip:

Dacă găsiți o eroare, selectați o bucată de text și apăsați Ctrl + Enter.

Flori

Articole populare

Soiuri și tipuri de begonii: înflorire mereu, regală, tuberculoasă și altele

Begonia este una dintre cele mai strălucitoare și mai diverse plante. Fiecare varietate de această frumusețe are propria culoare, formă, dimensiune unică. Astăzi, există mai mult de nouă sute de specii de begonii diferite, cu caracter și preferințe proprii. Cea mai mare varietate de flori poate crește până la trei metri, în timp ce cea mai mică begonie atinge o înălțime de doar câțiva centimetri.

Patria acestei frumuseți exotice este pădurile tropicale fierbinți din Africa, Asia și America de Sud..

Știați că begonia...

 • Begonia nu tolerează bătaia.
  Aceasta este o floare foarte calmă care nu va tolera o schimbare frecventă și nerezonabilă a locației. În plus, begonia preferă ca nimeni să nu intervină în spațiul său, de aceea este necesar să-i atingeți frunzele, inflorescențele și lăstarii cât mai rar posibil.
 • Begonia iubește lumina.
  Dacă doriți să alegeți cel mai bun loc pentru frumusețea dvs., puneți un ghiveci pe o fereastră de sud-est sau sud-vest. Planta preferă lumina strălucitoare, dar nu tolerează lumina directă a soarelui.
 • Begonia adora caldura.
  Temperatura de vară pentru o floare nu este mai mare de 20 de grade, iar iarna nu trebuie să scadă sub 18 grade. Astfel, pe tot parcursul anului, begonia preferă o temperatură plată a aerului fără schimbări bruște.
 • Begonia nu tolerează solul prea umed.
  Vara, planta necesită o udare destul de frecventă, dar excesul de umiditate poate dăuna sistemului radicular. Iarna, udarea este redusă și udată numai după ce solul se usucă câțiva centimetri. Pentru irigare folosiți apă caldă și caldă.
 • Begonia nu tolerează procedurile de apă.
  În niciun caz planta nu trebuie pulverizată chiar și la căldură, acest lucru va duce la apariția unor pete maroniu închis pe frunze. Umiditatea optimă a aerului poate fi menținută cu un umidificator sau prin plasarea unui recipient cu apă lângă instalație.
 • Begonia este solicitantă pentru compoziția solului.
  În amestecul de pământ pentru begonia trebuie incluse următoarele componente:
  • Terenul este turf, frunze și humus;
  • Turbă;
  • Nisip.

Dacă plantați o plantă tânără, puteți utiliza sol format din pământ cu frunze și pământ de turbă.

În amestecul de pământ cumpărat din magazin, este mai bine să adăugați mușchi de sphagnum strivit.

Caracteristici ale transplantului de begonie.

De regulă, plantele sunt transplantate o dată la câțiva ani primăvara, când observați că sistemul de rădăcini este aglomerat într-un ghiveci. Solul este turnat într-un vas de flori, astfel încât, ulterior, este posibil să adăugați sol atunci când apar rădăcini suplimentare. Prima înflorire are loc la aproximativ o lună și jumătate după transplant.
Acestea sunt orientări generale pentru îngrijirea begoniilor. Cu toate acestea, fiecare specie și varietate a acestei flori necesită o atenție specială..

Begonia perenie

Soi: Begonia perenie

Din istorie: Toate begoniile perenne sunt arbuști nu mai mult de jumătate de metru înălțime. Placa este largă, netedă, are o formă simplă și vene. Tulpina este cărnoasă și netedă. Inflorescențele sunt mici, pot avea culori diferite: alb, roz sau roșu. Flori colectate în inflorescențe situate pe pedunculi lungi.

Această categorie de plante este reprezentată de mai multe specii:

 • Begonia grațioasă (Begonia gracilis), patria sa este Mexic;
 • Begonia Schmidt (Begonia Schmidtiana), care este comună în Brazilia;
 • Begonia lyncheana, al cărui habitat natural este Columbia.

Îngrijirea plantelor

Pentru ca begonia să-și justifice pe deplin numele, este necesar să se prevadă condiții confortabile pentru aceasta.

Iluminare: planta are nevoie de ore lungi de zi - cel puțin 16 ore. Fitolaminele sunt utilizate ca sursă suplimentară de lumină. Dacă este imposibil de organizat un astfel de mod de iluminare, este necesar să așezați ghiveciul cu planta într-un loc răcoros (cel puțin 15 grade). Acestea sunt condiții optime pentru o perioadă de repaus begonia..

Regimul de temperatură trebuie să fie constant pe tot parcursul anului - nu mai mic de 20 și nu mai mare de 25 de grade.

Udare: udarea plantei este necesară după ce coma de pământ a fost uscată câțiva centimetri și îndepărtați excesul de apă din tigaie.
În ciuda faptului că begonia iubește umiditatea ridicată, nu o puteți pulveriza. Este necesar să folosiți metode alternative pentru a crește umiditatea în cameră.

Transplant: pentru plantare, este mai bine să folosiți un sol special, prezentat în magazine și să adăugați vermiculit sau perlit. Un strat de drenaj bun este necesar. Este mai bine să alegeți un recipient pentru begonia lată, cu o adâncime de nu mai mult de 20 de centimetri.

Înflorire: Pentru a asigura înflorirea constantă a begoniilor, este important să hrăniți tufișul de două ori pe lună. Pentru a face acest lucru, utilizați îngrășăminte complexe care conțin mangan și bor.

Tăierea: planta nu are nevoie de tăiere specială, este suficient să îndepărtați frunzele și lăstarii deteriorați.
Dacă begonia ta perenă este foarte matură, nu o poți transplanta, ci reînnoiește-l prin creșterea unei plante tinere din butași cu frunze.

Begonia tuberculoasă

Soi: begonie tuberculoasă

Din istorie: o categorie destul de diversă de plante, unde puteți găsi soiuri cu plăci de frunze terry și netede, inflorescențe simple și simple de diferite culori, simple și variate.

Acest tip de plantă este reprezentat de mai multe specii. De regulă, florile sunt colectate în inflorescențe, frunze asimetrice și lăstari cărnoși.

 • Begonia se zguduie. Înălțimea tufișului atinge 35 de centimetri, inflorescențe roșii.
 • Begonia Sutherland. Acesta este un grad ampelos de begonie cu inflorescențe de cupru și o înălțime de tufis de până la 35 de centimetri.
 • Begonia este cu mai multe flori. Se diferențiază în diverse nuanțe de inflorescențe, precum și flori terry.

Îngrijirea plantelor

Iluminare: având în vedere că begonia preferă căldura și lumina, alegeți ferestrele sudice și estice pentru soiurile tuberice, însă evitați lumina directă a soarelui pe frunze și inflorescențe. În timpul iernii, este necesar să oferiți câteva ore de lumină puternică pentru begonia. Dacă locuința dvs. nu are aceste condiții, utilizați o sursă suplimentară de lumină..

Temperatură: este important să se respecte regimul de temperatură: vara este necesară menținerea temperaturii nu mai mare de 20 de grade, iar iarna nu mai mică de 15 grade.
Begoniile tuberoase au nevoie de udări abundente, dar trebuie evitat un exces de umiditate. Iarna, udarea este redusă la minimum.

Umiditate: pentru a asigura umiditatea necesară, puteți folosi turbă umedă, care este turnată într-un palet și puteți pune o oală de flori în ea.

Transplant: o plantă este replantată doar în caz de urgență, atunci când sistemul rădăcină necesită un ghiveci mai mare. Procedura se realizează primăvara..

Begonia regală

Sort: begonia regală

Din istorie: Begonia regală are un al doilea nume - Rex begonia. Patria acestei plante uimitor de atractive este Assam, situată în nord-estul Indiei..

Această specie este o plantă erbacee. Tulpina este cărnoasă și scurtă, acoperită cu păr roșu, sistemul de rădăcini este foarte dezvoltat. Frunzele sunt atașate de lăstari cu ajutorul tulpinilor lungi, făcând tufișul begoniei regale foarte luxuriant. Plăcile cu frunze sunt mari, decorative, au o formă asimetrică, margini șerpuite și vârf ascuțit. De regulă, partea superioară a frunzei este catifelată și acoperită cu un model divers, iar partea inferioară cu vene și de culoare verde închis cu o nuanță de visiniu. În înălțime, planta poate atinge jumătate de metru.

Acest tip de begonii, spre deosebire de soiurile frumos înflorite, au flori roz nedescrise, nu mai mult de un centimetru în diametru.

Cele mai frecvente soiuri de begonia regală.

- Melc (Escargot). Este vorba de un tufiș mic, cu o înălțime de cel mult 30 de centimetri. Cele mai valoroase sunt frunzele ușor ondulate, care sunt răsucite în spirala originală din jurul pețiolului. Colorarea plăcii de frunze este de asemenea foarte rafinată: măslin închis cu o dungă argintie.

- Dolar jos. Acesta este un soi de begonie în miniatură, cu frunze neclaritate stacojie, îndreptate în vârf și încadrate de o margine neagră..

- Gryphon (Gryphon). O plantă de dimensiuni medii, cu frunze foarte mari, încadrate de o frumoasă margine sculptată. Culoarea frunzelor este în două culori: verde închis și roz perlat.

Îngrijirea plantelor

Umiditate: acest soi de begonia este cel mai solicitant de umiditatea aerului. O cauză comună a decesului plantelor este aerul uscat și cald. Pentru a evita problemele de umiditate, puteți utiliza o tavă cu nisip liber, pietriș sau argilă extinsă. O fântână decorativă arată frumos lângă plantă, care umidifică și aerul din cameră.
Ca și alte specii, begonia regală nu tolerează pulverizarea, ceea ce duce la putrezirea frunzelor și la apariția unor pete întunecate.

Udare: în ceea ce privește udarea, ar trebui să fie regulat, astfel încât solul să rămână mereu umed, dar nu udat. La udare, nu lăsați apa să intre pe frunze.

Temperatură: Ferestrele estice și occidentale sunt ideale pentru begoniile regale, unde nu există lumina directă a soarelui, ci mai degrabă iluminarea luminoasă.
Vara, temperatura aerului nu trebuie să depășească 25 de grade, iar iarna - să scadă sub 18 grade. Această begonie nu are nicio perioadă de repaus.

Transplant: este mai bine să transplantați planta în primăvară anual într-un vas cu diametru mai mare. Alegeți un ghiveci larg.

Top dressing: Begonia regală necesită un pansament destul de frecvent - de două până la trei ori pe lună în perioada de creștere activă. Este mai bine să alegeți îngrășăminte minerale complexe.

Propagare, ciupit: Dacă doriți să formați o tufă luxuriantă, ciupiti vârfurile lăstarilor la sfârșitul lunii februarie și direcționați rădăcinile aeriene spre centrul vasului.
Planta se propagă destul de ușor cu butași de frunze.

Ampel begonia

Soi: Ampel begonia

Din poveste: Aceasta este o plantă uimitoare care, cu o îngrijire corespunzătoare, poate înflori de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei. În același timp, begonia ampeloasă este o plantă complet picuroasă și nu necesită cunoștințe și abilități speciale.

Lăstarii de begonia cad, motiv pentru care soiul este ampelos. Frunzișul are o culoare suculentă, strălucitoare. Cele mai atractive inflorescențe sunt terry, în cascadă. Când alegeți o plantă, încercați să găsiți begonia cu pedunculi masculi. În acest caz, veți admira flori mari, duble, cu un diametru care atinge opt centimetri. Durata de înflorire a fiecărei flori este de până la zece zile.

Îngrijirea plantelor


Temperatură: Pentru creșterea begoniei amelioase, este de preferat să alegeți un coș suspendat sau o vază înaltă. Pentru formarea unui număr mare de inflorescențe este necesară o iluminare strălucitoare, ferestrele din sud sunt un loc ideal, dar este mai bine să rearanjați florile de pe ferestrele de est în timpul căldurii de vară. Temperatura optimă este de 20 de grade. Acest soi este cel mai rezistent și poate rezista la temperaturi de 25 de grade și chiar 12 grade.

Udare: udarea ampelă begonia trebuie să fie regulată, în special în timpul înfloririi. Iarna, udarea este redusă brusc. Este important să vă asigurați că solul nu rămâne mult timp uscat și prea umed.

Înflorire, îmbrăcăminte de vârf: Înflorirea abundentă este posibilă numai dacă se hrănește suficient begoniile. Prima fertilizare cu îngrășământ azotat se realizează la începutul primăverii. În timpul înfloririi se folosesc îngrășăminte minerale complexe. Vara de două ori trebuie să hrăniți tufișul cu îngrășământ organic.

Îngrijire: planta necesită curățenie, pentru aceasta este necesară îndepărtarea florilor uscate și a frunzelor deteriorate. Primăvara, puteți petrece proceduri cu apă caldă pentru a ajuta femeia frumoasă să se trezească după iarnă..

Begonia Elator

Soi: Begonia Elator

Din poveste: Aceasta este cea mai frumoasă și cu înflorire abundentă begonia. Floriștii sunt foarte iubitori de ea, deoarece iarna inflorerescențe mari, roșii, înfloresc pe tufiș. De aceea, acest soi se mai numește begonia de iarnă..
Aceasta este o plantă erbacee, perenă, care atinge o înălțime de cel mult patruzeci de centimetri. Tulpina begonia este cărnoasă și groasă, frunzele sunt aranjate alternativ, până la opt centimetri lungime, atașate la tulpină cu ajutorul unui pețiol. Forma plăcii de frunze seamănă cu forma unei inimi cu marginea accidentată. Partea exterioară a foii este lucioasă, strălucitoare și suculentă, partea inferioară este mată, are o nuanță verde deschis. Flori colectate în inflorescențe, situate pe pedunculi lungi.

Cele mai frecvente soiuri:

 • Schwabenland. Soi înalt, caracterizat prin înflorire abundentă.
 • Annebell Soi de mărime medie, cu flori galbene, semi-duble.
 • Piccora. Soi cu creștere scăzută, cu flori suculente, roz, duble.

Îngrijirea plantelor

Alegere: puteți cumpăra Elatior begonia doar dacă puteți oferi plantei multă lumină. În același timp, begonia nu trebuie expusă la lumina directă a soarelui..

Temperatură: temperatura aerului de vară nu trebuie să depășească 25 de grade, iar cea inferioară nu trebuie să scadă sub 18. Acest tip de begonie poate fi pulverizat, dar foarte atent, pentru a preveni umezirea excesivă a solului, frunzelor și florilor.

Udare: udarea plantei este necesară în mod regulat pe măsură ce solul se usucă, dar excesul de apă trebuie turnat din tigaie.

Transplant: Solul trebuie să fie liber, hrănitor și să treacă ușor de apă. În magazin este mai bine să alegeți un primer special pe bază de turbă și să adăugați vermiculit..

Înflorire: după înflorire, tufișul își pierde decorativitatea, însă este suficient să-l întinerești, să tai lăstari mici și slabi, să-l transplantezi într-un ghiveci mai mare și foarte curând planta va deveni luxuriantă și frumoasă.

Pentru a asigura înflorirea abundentă, este necesar să se reducă orele de zi pentru begonia la nouă ore în câteva săptămâni. Pentru a face acest lucru, acoperiți tufișul cu un film întunecat. Puteți trata planta cu un medicament care încetinește creșterea plantelor. După două săptămâni, lumina zilei ar trebui să fie din nou cel puțin 16 ore.

Mason Begonia

Sort: Begonia Mason

Din istorie: Cea mai decorativă parte a begoniei lui Mason este, fără îndoială, frunzele sale cu modele originale. În centrul fiecărei foi, puteți vedea o nuanță de ciocolată în formă de cruce. Locul de nastere al plantei este Noua Guinee..

Arbustul crește până la o înălțime de 20 de centimetri. Fiecare frunză begonia poate atinge o lungime de până la 20 de centimetri. De regulă, frunzele sunt verzi cu o nuanță gălbuie și o ușoară acoperire argintie. În timpul verii, nescris, pot apărea flori mici de culoare verzuie..

Îngrijirea plantelor

Temperatură, umiditate: Cerințe speciale pentru îngrijirea begoniei Mason - umiditate ridicată și temperatură ridicată a aerului pe tot parcursul anului, cel puțin 15 grade.

Transplant: este mai bine să alegeți sol compost și să așezați un strat de drenaj bun pe fundul vasului. Pentru a face planta să pară sănătoasă și puternică, este necesar să transplantați tufișul în fiecare primăvară într-un ghiveci mai mare. Când begonia atinge dimensiunea maximă, vă puteți limita la înlocuirea solului de top într-un vas.

Udare, pansament: udarea trebuie să fie atentă și moderată pe tot parcursul anului. Umiditatea trebuie menținută ridicată. Pentru a face acest lucru, puneți vasul cu planta într-o tavă cu nisip umed sau pietricele. În perioada de creștere activă, este necesar să alimentați tufișul cu îngrășăminte complexe.

Begonia de tigru

Soi: begonia tigru

Din istorie: begonia Tiger este numită begonia Bauer. Plantele interne sunt păduri tropicale din Mexic și America..

Acesta este un arbust cu pământ cu un număr mare de frunze care seamănă cu o inimă și în formă de șerpuire. Lungimea frunzelor nu depășește șapte centimetri. Suprafața superioară a plăcii frunzei este de culoare măslinie, cu o nuanță maro și pete mici de verde. Tulpinile sunt ramificate și erecte. Mărimea maximă a plantelor nu depășește 30 de centimetri.

Florile sunt mici și lipsite de claritate, mulți grădinari le taie astfel încât frunzele să aibă posibilitatea de a obține cantitatea maximă de nutrienți.

Îngrijirea plantelor

Udare, importanță: planta nu este capricioasă și nu necesită condiții speciale. Este necesar să mențineți constant umiditatea ridicată în cameră și să umeziți în mod regulat solul. În acest caz, este important să vă asigurați că excesul de umiditate nu este reținut în ghiveci, iar apa nu ajunge pe frunzele plantei. Pentru irigare folosiți numai apă moale și ușoară, caldă. Pentru ca umiditatea aerului să fie potrivită, este mai bine să puneți ghiveciul pe un palet cu lut expandat umed sau cu pietricele.

Temperatură: Temperatura cea mai confortabilă este de 22 de grade vara și de cel puțin 18 grade iarna.

Iluminat: În ceea ce privește iluminatul, este mai bine să oferiți begoniilor o umbră parțială sau o iluminare difuză. Optim sunt ferestrele nord, nord-vest și est.

Begonia este o plantă surprinzător de diversă, originală și neobișnuită. Fiecare cultivator își va găsi cu siguranță soiul preferat de plante. În ciuda faptului că fiecare specie necesită o anumită atenție și îngrijire, eforturile tale vor fi răsplătite atunci când tufișul înflorește cu culori strălucitoare. Amintiți-vă că acest tip de begonie necesită umiditate ridicată, lumină puternică, temperatură ridicată a aerului, udare precisă și, desigur, dragoste și îngrijire.

Îți place articolul? Abonați-vă la canal pentru a vă ține la curent cu cele mai interesante materiale

Cum să propagați bambusul acasă?

Acum nimeni nu este surprins de plantele neobișnuite. Mulți încearcă să-și decoreze casa cu compoziții exotice, din care bambusul este adesea o parte integrantă. Vaze cu aceasta arata elegant si original. Acest articol oferă informații despre cum să propagați bambusul și cum să-l îngrijiți..

Bambus interior

Planta de casă din bambus nu are nicio legătură cu planta care crește în sălbăticie. Dacă te uiți atent, este clar vizibil chiar și în fotografie. Bambusul real este considerat iarbă și crește până la patruzeci de metri înălțime.

În Feng Shui, planta este numită floarea fericirii sau a bambusului Norocos. Cum să propagați bambusul și să-l îngrijiți în viitor, astfel încât să se mulțumească cu frumusețea sa mult timp?

De remarcat este faptul că Dracaena Sander este o plantă fără pretenții. Compozițiile plexului ei decorativ vor deveni o podoabă a oricărei case sau birouri. În condiții interioare, bambusul poate crește pentru o perioadă foarte lungă de timp, principalul lucru este să îi oferiți îngrijire corespunzătoare. Planta poate fi cultivată nu numai în sol, ci și în apă.

Aspectul plantei

Planta seamănă foarte mult cu bambusul. Este format dintr-o tulpină goală, pe vârful căreia se află mai multe lăstari și frunze. Trunchiurile pot crește direct sau inițial îndoite într-o spirală. De obicei, bambusul interior este vopsit cu verde strălucitor. Cu toate acestea, se pot găsi și soiuri aurii de paie. Dacă în timpul orei de zi, bambusul este în soarele luminos, atunci dobândește o nuanță de verde închis. Ornamentala și nepretenția au făcut planta foarte populară.

Bambusul este o plantă de casă, îngrijire pentru care nu provoacă prea multe probleme. Singurul dezavantaj este lipsa înfloririi. O plantă poate înflori la vârsta de patruzeci de ani, iar după aceea moare adesea. Totuși, acest lucru nu interferează cu formarea compozițiilor interesante din bambus care arată spectaculos.

Opțiuni de creștere

Înainte de a vorbi despre modul de propagare a bambusului acasă, merită să fiți atenți la faptul că poate fi cultivat în apă și în sol. Ambele metode sunt bune pentru uz casnic..

Multe gospodine preferă cultivarea în apă. Această metodă este foarte convenabilă și nu provoacă probleme. Apa dintr-o vază sau un alt recipient poate fi schimbată doar o dată pe săptămână - acest lucru este suficient pentru a crea condițiile necesare pentru o plantă fără pretenții.

Baza de apă permite instalației să se dezvolte pe deplin. Bambusul chiar și în condițiile camerei crește până la 1-2 metri. Cultivând mai multe plante, puteți crește foarte repede numărul lor, creând o grădină tropicală întreagă. Cum să propagați bambusul acasă?

În condițiile în care plantele cresc în apă, este foarte important să folosiți îngrășăminte. În caz contrar, bambusul va dobândi o nuanță deschisă și va pierde frunzișul. Top dressing-ul se aplică direct pe apă în momentul în care este schimbat în proaspăt. De regulă, o hrănire este suficientă timp de două-trei luni. Este mai bine să utilizați îngrășăminte minerale concepute pentru acest tip de.

Într-un recipient, puteți crește mai multe tulpini. În scop decorativ, plantele sunt legate între ele folosind împletitura. Pentru creștere, puteți utiliza containere cu diferite forme. Poate fi nu numai vase și recipiente, ci și pahare, vaze de sticlă, ulcioare. După atingerea creșterii de bambus de 50-80 centimetri, containerele de creștere sunt așezate pe podea lângă sursa de lumină. Pentru a umple vaza, este necesar să utilizați apă moale, care a fost lăsată timp de câteva zile. Apa filtrată și clorurată nu trebuie utilizată..

Cultivarea solului

Dacă vă gândiți la modul de propagare a bambusului acasă, acordați atenție faptului că planta se dezvoltă mult mai bine în sol. Prezența constantă a rădăcinilor în apă nu este pe placul culturii. Apa nu rămâne mult timp în sol.

Orice sol potrivit pentru bambus. Puteți achiziționa chiar și un substrat universal. Grija pentru o plantă în sol este mult mai simplă decât în ​​apă, deoarece nici nu necesită înlocuirea fluidelor..

Metode de reproducere

Cultivatorii neexperimentați de flori probabil nu știu să se propage bambus norocos. Plantele noi pot fi obținute în mai multe moduri: butași, semințe (foarte rar), lăstari apici și urmași. Este demn de remarcat faptul că reproducerea prin vârfuri și urmași necesită mult timp și efort. Aceste metode sunt considerate destul de complicate. Propagarea bambusului acasă folosind semințe este, în general, o sarcină nerealistă. Semănatul semințelor, apariția ulterioară a răsadurilor și îngrijirea lor este un proces lung și laborios. Prin urmare, propagarea bambusului prin butași este cea mai bună opțiune. Floriștii consideră că această metodă este cea mai optimă pentru o plantă exotică.

Propagarea prin butași

Tăierile de bambus sunt cele mai bune primăvara. Ca material pentru plantare, se folosesc lăstari tineri, care în această perioadă apar pe tulpina unei plante adulte. Sunt tăiate cu atenție din tulpina principală și plantate în pământ pentru înrădăcinare.

Pentru înrădăcinare, puteți utiliza același sol ca și pentru plantarea unei plante adulte. Bambusul crește foarte repede și acest lucru se aplică nu numai tulpinilor, ci și rădăcinilor, deci vasul pentru tulpină trebuie să fie spațios și înalt. Chiar și cele mai mici butași vor crește rapid și vor umple recipientul cu rădăcini..

Aterizare

Bambusul este o plantă de casă, a cărei îngrijire nu va provoca prea multe probleme. Grădinarii cu experiență recomandă combinarea acestuia cu un transplant anual pentru a simplifica procesul de reproducere. Cel mai bun moment pentru transplant este primăvara. În același timp, are loc propagarea prin butași. După plantare, lăstarii tineri au nevoie de o oarecare îngrijire, care constă în slăbirea solului și udarea regulată. Hidratează zilnic solul. Pentru a face acest lucru, utilizați apă decontată, a cărei temperatură este de cel puțin 22-25 de grade. Ca procedură obligatorie pentru îngrijire ar trebui să fie umed ștergând frunzele de praf.

Nu mai puțin important este dezlegarea solului. Plantele tinere au nevoie de aer proaspăt care le pătrunde prin sol. Dezlegarea optimizează procesul și ajută la rădăcina butașilor.

Bambusul se simte excelent în diferite condiții. O plantă fără pretenții crește rapid și într-o perioadă scurtă de timp este capabilă să decoreze casa cu compoziții tropicale.

Grija pentru bambus este destul de simplă. Udarea obișnuită și îmbrăcarea superioară vor face planta frumoasă și verde. Dacă frunzele și tulpinile sunt ușoare - înseamnă că este timpul să fertilizați.

Bambusul este foarte sensibil la lumină, trebuie cultivat pe partea însorită, dar în același timp razele luminoase pot dăuna culturii. Mai bine să oferiți instalației lumină difuză..

Utilizare în proiectarea peisajului

Compozițiile de bambus sunt utilizate în mod activ nu numai pentru decorarea interiorului casei, ci și pentru amenajarea balcoanelor și a serelor. Nu mai puțin utilizate în mod activ de designerii de peisaj pentru amenajarea așa-numitului bambus decorativ. Propagarea în casa de la țară sau în casa unei astfel de plante va da o mică bucată din tropice.

Designerii folosesc diferite tipuri de plante pentru a crea compoziții, garduri decorative și alte modele.

Pentru plantarea bambusului în țară, este de preferat să alegeți un loc în umbră parțială. Iubește udarea zilnică. Restul culturii este nepretențios.

În loc de cuvânt de cuvânt

Dracaena Sander este o plantă frumoasă și neobișnuită, care s-a înrădăcinat de mult în multe apartamente. Simplitatea reproducerii și îngrijirii vă va permite să obțineți plante noi din butașii dobândite în câțiva ani, din care puteți construi în mod independent orice compoziție care va decora casa și va adăuga exotică în interior.

Dacă ați visat mult timp la o astfel de plantă, dar nu ați îndrăznit să o achiziționați, nu ezitați să mergeți la magazin, deoarece chiar și un cultivator începător va face față conținutului său.

Îți place articolul? Abonați-vă la canal pentru a vă ține la curent cu cele mai interesante materiale

Trandafir în ghivece: fotografie, cultivare și îngrijire acasă

Trandafirii de casă plantați în ghivece sunt, de asemenea, frumoși, precum trandafirii de grădină. Astăzi, tufele decorative sunt un înlocuitor excelent pentru plantele în teren deschis. Dar pentru trandafirii în ghiveci este necesară o atenție specială: este necesar să se creeze condiții adecvate pentru creștere și înflorire. Acest lucru este descris în articol..

Întrucât planta nu este considerată tropicală, are nevoie de condiții moderate. Plecarea include furnizarea de temperaturi, umiditate, iluminare adecvate. Încă trebuie să știți despre regulile de udare și fertilizare a plantei.

Cele mai bune soiuri

Există mai multe soiuri populare de trandafiri în ghiveci care le plac gazdelor. În același timp, toată lumea are caracteristici. Cele mai bune includ:

 1. Trandafirul în ghiveci al lui Cordan. Această floare este importantă pentru a asigura o îngrijire atentă, iar apoi din mai până în octombrie va înflori profund. Creșterea sa nu depășește 30 cm, frunziul verde închis și mugurii clasici (sunt roșii, roz, galbene și albe). Acești trandafiri în ghiveci sunt plantați pe pământ deschis, creând granițe frumoase. Diferența față de restul speciilor este lipsa de aromă.
 2. Baby Masquerade. Tufele în înălțime ating 30 cm. Pe mai multe lăstari ramificate puternice care formează o tufă îngustă, practic nu există spini. Frunzele mici de culoare verde închis umbresc perfect florile de cameleon cu lățimea de 3-4 cm. În primul rând, culoarea lor este gălbuie, apoi devine roz și roșu. Parfumul durează pe tot parcursul înfloririi, care este aproape neîntrerupt.
 3. Angela Rippon Este considerat un trandafir în miniatură. Când înflorește, este acoperit cu flori mici cu lățimea de 3-4 cm, tufele cresc 40 cm înălțime.În creștere, este necesar un tratament preventiv împotriva mucegaiului pulberi și a petelor negre. Plantele nu au nevoie de tăiere. Pansarea superioară se efectuează în cantități mici, dar deseori.
 4. Dimineața de Paște Soiul este rezistent la infecțiile fungice. Tufele groase includ lăstari drepte cu frunze dure de culoare verde închis. Înflorirea luxuriantă continuă fără întrerupere.
 5. Prințesa focului. Acești trandafiri ating o înălțime de 30-40 cm. Floarea include lăstari ramificați în sus, acoperiți cu frunze de culoare verde închis. Florile terry au un diametru de 3-4 cm.

Atunci când alegeți o plantă pentru locuință, trebuie să acordați atenție aspectului. Ar trebui să fie atractiv și proaspăt. Este important ca ramurile și frunzele să fie verzi, suculente, fără pete și vârfuri uscate. Este necesar să se controleze faptul că lăstarii tineri nu sunt alungiți. Radacinile si tulpinile nu trebuie uscate si deteriorate..

Dacă planta este vândută într-un ghiveci, atunci solul trebuie să fie moale, respirabil. Un factor important la cumpărarea unui trandafir este sănătatea plantei, nu numărul mugurilor de pe ea..

Temperatura și umiditatea

Vara, un trandafir în ghiveci necesită temperatură moderată, iar iarna - rece. Acasă, astfel de plante sunt mai afectate de supraîncălzirea și uscarea din sol. Temperaturile potrivite de vară sunt cuprinse între 20 și 25 ° C. Dar fluctuațiile mici vor fi utile. Iarna, trandafirii sunt transferați într-un loc răcoros, unde trebuie să fie de 10-15 ° С.

În camera în care se află astfel de plante este de dorit un aer umed. Într-un mediu foarte uscat, tufișurile se infectează cu paraziți, așa că trebuie să pulverizați în mod regulat (la fiecare 2 zile). Dacă trandafirul în ghiveci este situat într-o cameră rece, atunci nu are nevoie de pulverizare frecventă. Și pentru a îndepărta praful din frunze, puteți efectua un duș scurt și cald. Apropo, într-o zi însorită, este mai bine să nu pulverizați apa pe floarea în sine, deoarece acest lucru poate strica mugurii și dezvoltarea bolilor fungice.

Iluminat

Un trandafir în ghiveci, ca multe plante ornamentale, este considerat fotofil. Dar nu aduceți problema supraîncălzirii tufișurilor, așa că este mai bine să le așezați pe o fereastră orientată spre partea sud-estică sau vestică.

Pentru a proteja planta vara de lumina directă a soarelui, este recomandat să o puneți în aer liber - pe un balcon sau terasă. În lipsa acestei oportunități, oala trebuie mutată într-un alt loc sau întunecată.

Oală și sol

Florile au voie să fie plantate în containere de diferite forme și dimensiuni. Principala condiție în acest caz este aceea că ar trebui să existe atât de mult spațiu în recipient, astfel încât tușa să se poată dezvolta, iar aerul să poată circula cu ușurință. Tufele puternic supraîncărcate trebuie transplantate într-un recipient mare. Când cumpărați o oală, trebuie să luați în considerare culoarea florilor și stilul interiorului.

În ceea ce privește capacitatea, cele mai bune sunt vasele din lemn și ceramică. De asemenea, pot fi din plastic, dar aceste containere nu sunt foarte fiabile. Solul din ele se usucă rapid vara, ceea ce provoacă ofilirea mugurilor. Ghivecele din lut sunt, de asemenea, mai bine să nu aleagă - sunt capabile să piardă rapid apă.

Trebuie menționat că atât pentru trandafirul în ghiveci de Cordan, cât și pentru alții din lista de mai sus, este necesar să alegeți solul permeabil la aer și umiditate. Următorul substrat nutritiv este potrivit pentru plante:

 • teren gazon - 4 părți;
 • humus - 4 părți;
 • nisip - 1 parte.

Puteți cumpăra un amestec gata. Este important ca vasul să aibă un sistem de drenaj bun, astfel încât excesul de umiditate să treacă prin sol. Dar dimensiunea găurilor de scurgere trebuie să fie astfel încât apa să nu iasă rapid din rezervor.

Udarea

Și dacă sunt acasă trandafiri în ghiveci, cum să îi îngrijești? O udare bună este necesară, care se realizează pe măsură ce solul se usucă. Chiar și plantele au nevoie de pansament în faza de vegetație și de tăiere în timp util. Udarea este necesară mai ales vara, în timpul înfloririi și creșterii. Uscarea pământului este considerată periculoasă, așa că trebuie să udați floarea imediat ce solul ei s-a uscat.

Dar nu merită să vă turnați. Trandafirii sunt sensibili la revărsare, mai ales toamna și iarna. Prin urmare, atunci când opriți înflorirea, este necesar să reduceți udarea. Pentru această procedură se folosește apă caldă decantată, filtrată..

Top dressing

Grija pentru un trandafir în ghiveci presupune hrănire. Deoarece apa din ghivece se evaporă rapid, este adesea necesar să hrănești pământul. Primăvara și vara, acest lucru trebuie făcut la fiecare 2 săptămâni, alternând nutrienți minerali și organici.

Se folosesc îngrășăminte standard pentru culturile de culoare. Înainte de utilizare, acestea sunt dizolvate în apă. Trebuie avut în vedere faptul că florile nu răspund bine la îmbrăcarea pe vreme rece înnorată. Nu merită o lună să fertilizați plantele nou achiziționate sau transplantate. Nu hrăniți și tufe bolnave.

Tunderea

După cum se poate observa în exemplul trandafirului în ghiveci al lui Cordan, îngrijirea acestor flori implică tăierea în timp util. Include îndepărtarea frunzelor îngălbenite, uscate și a florilor ofilite în timpul sezonului de creștere. Această procedură face ca planta să se formeze, iar înflorirea va fi timpurie și magnifică. Florile trebuie tăiate la prima frunză, eliminând tulpinile slabe.

De asemenea, trebuie să tăiați înainte de hibernare, scurtând tulpinile la o înălțime de 10 cm. 4-5 muguri trebuie lăsați pe ramuri. Lăstarii de schi sunt folosiți pentru reproducere..

Cum se face propagarea??

Este importantă nu numai respectarea îngrijirii la domiciliu. Un trandafir în ghiveci (Cordana sau orice alt soi) trebuie propagat corect. Pentru a face acest lucru, utilizați metoda Cherenkov. Este recomandabil să efectuați această procedură din mai până în septembrie. Butașii aliniați (10-15 cm lungime) sunt tăiați dintr-o tragere decolorată de secatoare. Apoi sunt așezate în apă caldă curată..

Pe mâner ar trebui să fie 3-5 rinichi și mai multe foi. Primele rădăcini apar după 3 săptămâni. Tăierile dezvoltate sunt plantate într-un substrat pregătit. Plantele mici (200-300 ml) sunt folosite pentru plantarea plantelor tinere. Pentru a înrădăcina butașii, se adaugă un stimulator de creștere a heteroauxinei. Primii muguri trebuie îndepărtați. Dacă plantarea se face înainte de hibernare, atunci anul viitor poate exista o creștere rapidă, înflorirea.

Pentru orice soiuri ale acestei plante frumoase, inclusiv trandafirul în ghiveci de Cordan, îngrijirea la domiciliu are propriile sale caracteristici, în funcție de perioada anului. Acest lucru trebuie luat în considerare pentru a crește flori frumoase și sănătoase..

Arc

În acest moment, trandafirul are frunze și crenguțe noi. Planta trebuie udată mai abundent și hrănită cu îngrășăminte minerale. Se folosește lichid din excremente de păsări sau mulleină. Primăvara, planta nu trebuie să fie deficitară de umiditate sau lumină. Uneori, seara, trebuie să pulverizați floarea cu apă rece fiartă.

Când trandafirul depășește vasul, acesta este transferat într-un recipient mare, evitând traumele la rădăcini. După înghețurile de primăvară, la o temperatură constantă de noapte caldă, puteți transfera vasul în aer curat. Pentru a obișnui tufișuri la soarele luminos este necesar treptat. Pentru aceasta, floarea este plasată într-un colț umbrit și abia după 10-14 zile trebuie transferată într-un loc însorit.

Îngrijirea de vară presupune udare, pulverizare, îngrășare regulată, îndepărtarea părților ofilite ale plantei. Pentru a preveni supraîncălzirea în timpul verii, este necesar să se monitorizeze starea florii. Este necesar să se inspecteze pentru a identifica în timp util bolile și dăunătorii.

După creștere, tufișul este transbordat într-un recipient spațios. Dacă floarea situată pe fereastră este luminată doar pe o parte, atunci ajunge la lumina soarelui. Pentru a asigura o iluminare uniformă, trebuie să întoarceți vasul în mod regulat. Folosind această procedură, va fi posibilă prevenirea dezvoltării unei plante cu o singură față.

Toamna

Planta trebuie mutată într-o cameră și așezată pe fereastra de sud. După înflorire, este pregătit pentru iernare: trebuie udat mai rar și completat treptat top dressingul. Înainte de iernare, tufișul este tuns. Pe muguri se lasă 5 muguri, frunzele nu se elimină.

Tunderea trebuie făcută seara. Dacă săriți procedura, atunci vara următoare planta înflorește mai târziu și nu atât de abundent. În plus, tufișul va avea un aspect sloppy. Dacă tăierea nu a fost efectuată toamna, atunci aceasta trebuie făcută primăvara..

În acest moment, planta nu crește și nu înflorește, aruncă doar resturile frunzelor. Iarna, rar trebuie udat și pulverizat. Când pământul s-a uscat, floarea trebuie udată numai după 2-3 zile. Temperatura trebuie să fie de la 15 la 17 ° C. Puteți transfera floarea pe pervaz.

Nu trebuie să existe încălzire și electrocasnice lângă tufă. Dacă apartamentul are încălzire centrală, atunci se utilizează următoarele opțiuni de protecție:

 • o floare este plasată între rame;
 • toamna nu este nevoie să închideți fereastra în care va fi amplasat trandafirul pe timp de iarnă;
 • o parte a ferestrei trebuie să fie împrejmuită cu polietilenă;
 • recipientul trebuie așezat pe un suport cu pietricele umede sau pietriș și asigurați-vă că pietrele sunt umede.

Boli probabil

Cauza bolilor trandafirilor în ghiveci este considerată îngrijire necorespunzătoare:

 • temperatura foarte ridicata;
 • umiditate crescută;
 • ventilație inadecvată.

Trandafirii în miniatură într-un spațiu închis pot avea următoarele afecțiuni:

 1. Spotting de frunze este o afecțiune fungică care se manifestă sub formă de mici formațiuni întunecate pe frunze. Treptat se îngălbenesc și se sfărâmă. Spotting apare în umiditate ridicată. În timpul udării, nu lăsați apa să intre pe frunze. Foile dureroase trebuie eliminate. Săpunul antifungic sau fungicidele sunt utilizate pentru a elimina boala..
 2. Făinarea Cu această afecțiune, pulbere albă apare pe frunze, tulpini, muguri. Frunzele tinere își schimbă forma. Boala apare din cauza schimbărilor frecvente de temperatură. Fungicidele sunt folosite pentru a-l elimina..

Astfel, lăsarea de trandafiri în ghiveci nu provoacă probleme. Cultivarea acestei plante vă permite să vă creați propria mini-grădină cu flori. Trandafirii vor avea o atmosferă confortabilă.

Îți place articolul? Abonați-vă la canal pentru a vă ține la curent cu cele mai interesante materiale