Flori de Alissum - îngrijire și plantare în pământ deschis, soiuri cu fotografie

Alyssum (Alyssum) - un gen care include peste 100 de soiuri de diverse plante, dintre care doar câteva au găsit recunoașterea în ochii grădinarilor și se găsesc adesea în grădini. Alyssum (Burachok, Lobularia) aparține familiei de plante crucifere - Brassicaceae.

Un mic alisum cu flori abundente aparține unor plante decorative puțin exigente. În articol vom lua în considerare și vom afla principalele avantaje ale alissumului, în special plantarea și îngrijirea, fotografii cu specii populare, soiuri.

Scurta descriere

Primăvara, forma stâncoasă va încânta paturile cu flori galbene aurii, din vară până în toamnă vom fi încântați de alissumul de mare cu flori albe, roz sau violet. Florile sunt mici, dar numeroase, localizate pe o tulpină, colectate în așa-numitele ciorchine. Lăstarii cu flori ating o lungime de 30 cm, cresc dintr-o priză de frunze alungite, de culoare verde-cenușiu.

Tipuri populare de alissum

Mai jos sunt tipurile populare de lobularie cu fotografii.

Argint (Alyssum argenteum)

Perenă, cu o înălțime de aproximativ câteva zeci de centimetri, habitatul natural este continentul european. Se diferențiază în inflorescențe decorative galbene, frunze lungi, lanceolate argintiu-gri-verzui.

Alyssum alyssum (Alyssum alyssoides)

Plantă perenă, înaltă de 30 cm, cu cerințe mici. Habitate naturale - Europa de Sud, Caucaz. Crește în șanțurile de pe marginea drumului, prin pășuni. Florile sunt galbene, frunzele lanceolate, cenușii, păroase.

Rocky (Alyssum saxatile)

Cultivat în grădini, o varietate cu calități decorative ridicate. Cerințe mici de habitat. În aprilie este acoperit cu mii de flori galbene, creând perne solare interesante, care contrastează bine cu alte culori, de exemplu, cu phlox-ul violet. Originar din regiunile muntoase din Europa și Asia. Arbust cu lăstari lemnoși. Flori colectate în bici. Frunzele sunt lanceolate, gri-verde. Arbustul atinge o înălțime de 30 cm. După înflorire, dacă nu doriți ca planta să producă semințe, prune florile și așteptați-vă din nou la înflorire..

Speciile stâncoase perene cresc bine, creând câmpuri de flori galbene în timpul înfloririi. Când inflorescențele se înroșesc, merită tăiate tulpinile. Apoi frunzele devin acoperite cu grămadă de argint, florile pot apărea din nou la începutul toamnei.

Muntele Alissum (Alyssum montanum)

Caracteristică perenă a peisajului european. Are o formă înfiorătoare, tufișurile ating o înălțime de 20 cm. Florile galbene sunt colectate în ciorchini. Frunzele sunt gri-verzui, lanceolate. Considerată o plantă de lungă durată.

Sea lobularia - marine alissum (Alyssum maritimum, Lobularia maritima)

O plantă anuală cu o aplicație foarte diversă. Plantat în grădină, în cutii, ghivece pe balcon, terasă. Formează tufe compacte, foarte ramificate, cu flori. Înflorește abundent vara în culori - alb, galben, roz, violet. După tăiere, înflorește din nou, astfel încât să puteți prelungi perioada de înflorire. Atinge o înălțime de 20-30 cm, caracterizată prin culori strălucitoare colectate în ciorchini. Frunze lanceolate păroase.

Soiurile marine au o aromă foarte plăcută, ușor dulce de miere. Cel mai adesea sunt albe, dar se găsesc și în nuanțe:

Există soiuri cu frunze decolorate în nuanță albă sau cremoasă..

Soiuri ampeli de alissum

În timpul sezonului, planta crește, tulpinile se atârnă, alissum ia o formă înecată.

Alyssum ampelous, fotografie

Specia marină include un întreg grup de soiuri cu denumirea colectivă ampelous. Aceste soiuri arată excelent în grădină, pe balcon, terasă. Numele ampelos este asociat cu forma plantei, care are lăstari caracteristici, ușor agățate, răsucite, acoperite cu flori frumoase în timpul înfloririi alisului. Tăierea corespunzătoare a soiurilor de ampel va ajuta la crearea unei sfere interesante, arată frumos atunci când este eliberat liber.

Florile funcționează grozav pe verande, în ghivece agățate. În grădină, ele pot fi plantate deasupra pietrelor, astfel încât lăstarii să cadă bine. Ampel alissum iese în evidență în fiecare grădină, este foarte popular.

Cele mai obișnuite tipuri de auguri de grădină:

 1. Munte;
 2. nautic;
 3. stancoasa;
 4. argint.

Flori de Alissum - calități decorative

Alyssum perene și anuale merită atenție, se caracterizează prin înflorire abundentă, cerințe de cultivare scăzute. Înflorirea celor mai comune soiuri în grădinile noastre începe în aprilie - un alisum stâncos, de munte. În luna mai, înflorirea se încheie cu un aspect stâncos, în iunie este muntoasă, dar argintul și marinele încep să înflorească. Argintul înflorește până în august, marin, în funcție de data însămânțării - până toamna. Înflorirea toamnei repetă priveliștea la munte..

Toate speciile menționate, cu excepția celor marine, sunt plante perene. Alyssum de mare - anual.

Soiuri populare de alissum

Vizualizați numeleNumele soiului, fotografieDescriere
Nautic„Regina violetă” „Regina violetă” (Regina violetă)Alyssum cu flori mici în nuanțe de violet, liliac.
Nautic"Covorul regal" (covorul regal)Soiul atinge o înălțime de 20 cm, cu flori purpuriu-albe..
stâncos„Plenum” (Plenum)Soi foarte valoros datorită florilor pline.
Nautic"Covor de zăpadă" (covor de zăpadă)Alyssum alb anual, caracterizat prin flori albe.
NauticRosie O’DayVarietate cu flori în nuanțe de roșu și roz.
stâncosCompactum (Compactum)Varietate, flori bogat în galben auriu, compact.
stâncoscitrinumSoi înflorit cu flori de lămâie.
stâncos"Placer de aur"Acoperirea solului cu flori mici, galbene.
stâncosValul de AurAlyssum răspândit, cascador, înflorit profund.
stâncos"Dulceata mare"Alyssum cu flori mari de violet, liliac, alb.
NauticNoaptea orientalăSoi cu flori purpurii închise
Nautic„Regina zăpezii” (Prințesa zăpezii)Câștigător multiplu al multor expoziții. Rezistent la rece, înflorește cu flori mici, în diferite nuanțe: roz, roșu, alb, galben, violet. Compact, frumos distribuit, înflorește profus pe tot parcursul sezonului. Recomandat pentru balcoane, vase înalte, coșuri suspendate. Plantat în pământ va da un covor de flori.

Cultivare și îngrijire

Lobularia nu aparține plantelor ornamentale solicitante. Preferă pozițiile însorite sau ușor semi-umbrite. Florile perenă de grădină alissum sunt complet rezistente la îngheț, specia marină este considerată o plantă anuală.

Cerințele solului

Cerințe de sol Burachka:

 • permeabil;
 • ușoară
 • de preferat drenat;
 • alcalin sau neutru.

Speciile stâncoase sunt complet rezistente la îngheț, nu au cerințe speciale de sol, deși este mai bine să alegeți soluri permeabile și chiar stâncoase. Solul argilos este de asemenea potrivit. Soiurile de roci sunt obișnuite cu soluri stearce și stâncoase, deci nu au nevoie de îngrășăminte, însă este necesară depășirea substratului.

Unde să plantezi vederi stâncoase?

Soiurile de mare și rocă sunt unite de o pasiune pentru soare, soiurile marine sunt ceva mai pretențioase pentru cultivare..

Soiurile de rocă pot fi plantate pe paturi de flori, ele cresc bine și pe pietre, cărora floarea este deosebit de potrivită, din cauza originii. Ele pot, de asemenea, ziduri de piatră rupestre. Merită să folosiți preferințele plantei care crește cel mai bine în locuri uscate și însorite - puține flori pot rezista la astfel de condiții, în special fără îngrijire suplimentară.

Udare, îngrășăminte și stimulente

Udarea și fertilizarea alissumului se realizează în funcție de necesități. Alyssum rocky nu trebuie să fie irigat. Dacă vara este însorită și uscată, florile vor înflori din nou în septembrie.

Atenţie! Alisurile, în special cele stâncoase, nu tolerează acoperirea cu apă a solului. Trebuie să aveți grijă pentru a preveni stagnarea apei, altfel acest lucru poate duce la putregaiul rădăcinii..

După înflorirea și tăierea plantelor, merită udat cu îngrășământ multicomponent lichid pentru plantele cu flori pentru a stimula reînflorirea.

Dăunători și boli

Alyssum nu este foarte vulnerabil la boli și dăunători. Dintre insectele cu griji, o purică crucifere poate livra - o insectă mică cu dimensiunea de 2-3 mm, se hrănește cu frunze, în zilele călduroase poate distruge răsadurile în 3-4 zile.

 1. agrotehnice - buruieni pentru buruieni care servesc ca aliment pentru purici;
 2. însămânțare timpurie pe vreme noroasă;
 3. chimice - utilizate pentru înfrângerea a 10% din tufișuri - pulverizare cu insecticide: karate 5%, 35% cenușă sau contrapartide moderne.

În perioadele ploioase sau cu udare excesivă, rădăcinile de alissum sunt afectate de putregaiul rădăcinii, frunzele sunt acoperite cu o placă alb-cenușie - mucegai pudră. Putregaiul rădăcinilor apare exterior pe plantă cu îngălbenirea frunzelor. Plantele bolnave sunt dezgropate, apoi spălate rizom cu o soluție slabă de permanganat de potasiu, asigurați-vă că transplantați în alt pat. Mucegaiul praf poate trata frunza cu o soluție fungicidă - topaz 10%, karatan 18%.

Tunderea

Uneori alisiul nu mai înflorește. Se întâmplă ca soiurile marine să înceteze să înflorească. Apoi, trebuie să tăiați tulpinile cu flori decolorate - după aproximativ 2-3 săptămâni, florile ar trebui să înflorească din nou. Soiurile de mare arată delicate, obișnuite cu un climat mai cald, deoarece provin din regiuni din apropierea Mării Mediterane, dar sunt surprinzător de rezistente la frigul de toamnă. Dacă nu ar fi înghețuri severe, înflorirea ar continua chiar până la mijlocul lunii decembrie (în ghivece de balcon).

Ameliorarea

Speciile perene pot reproduce în mai multe moduri:

 • metoda de propagare a semințelor;
 • stratificarea;
 • împărțirea tufișului;
 • răsaduri (răsaduri).

În cazul speciilor de roci, separarea plantelor, în special a celor vechi, este în pericol.

Propagarea alissum - cultivarea răsadului

Marea Alyssum (anual) este semănată în pământ deschis din aprilie până în mai într-un loc permanent direct în sol. Puteți pregăti în prealabil puieți în containere. Este mai bine să semeni o sfeclă în rânduri cu o distanță de 15-20 cm. După plantarea semințelor pe răsaduri, apar lăstari care trebuie subțiri, lăsând plantele la fiecare 5 centimetri. Semințele germinează după aproximativ o săptămână. Florile înfloresc la aproximativ 2 luni de la semănat.

Este important să știți când să colectați semințele de alissum. Colectarea semințelor se realizează la sfârșitul lunii septembrie după înflorire. Inflorescențele se freacă între degete, separând semințele, uscate cu grijă.

Metoda de plantare a straturilor și butașilor

Mai des alisurile sunt propagate prin stratificare, care ar trebui depozitate într-un loc cald în apă. Dacă eliberează rădăcini, au nevoie de mult aer și aer. Această metodă consumă destul de mult timp și nu funcționează întotdeauna..

Soiurile de rocă și munte sunt propagate prin butași obținuți din lăstari semi-lignificați (sunt luați în august și, după înrădăcinarea în septembrie, sunt plantați).

Propagarea prin răsaduri

Se pot cumpăra răsaduri și chiar alise înflorite la majoritatea magazinelor din grădină. Acestea sunt vândute mai ales în mai, dar pot fi găsite aproape pe tot parcursul sezonului. Răsadurile sunt plantate în grupuri de 2-3 plante la o distanță de 30 cm, ceea ce dă 11 plante pe 1 metru pătrat. Spațiul dintre ele se poate umple rapid, deoarece tufele se răspândesc rapid.

Alisele perene pot fi semănate direct în pământ, dar propagarea prin butași facilitează dezvoltarea unui design.

Design peisagistic

Alyssum este o ofertă excelentă pentru alpinism, design de graniță și paturi de flori perene.

Alissum pe stânci, fotografie

De asemenea, sunt potrivite pentru cultivarea în containere de pe terasă, balcon, în special vedere la mare. Soiurile de mare arată foarte bine pe paturile cu flori. Deoarece sunt mici, arată foarte bine și în ghivece, coșuri suspendate. Le puteți crește cu succes pe balcoane, terase, în special pe partea de sud, nu umbrite de copaci, clădiri. Când plantați pe balcoane sau în ghivece mari, așezați-le lângă marginea recipientului, astfel încât tulpinile să poată atârna liber.

Borura de rocă este perfect combinată cu alte plante perene de primăvară, de exemplu, cu phlox.

Alyssiums sunt flori foarte frumoase - atât cu vedere anuală la mare, cât și perenă. Arată diferit, dar înfloresc frumos și nu sunt exigente. Este vorba despre plante mici, exclusiv decorative, care includ multe specii, complet diferite între ele. Alyssum este relativ nepretențios în ceea ce privește condițiile, solurile, prin urmare, devine adesea un locuitor de paturi de flori, roci, decorarea balcoanelor, teraselor.

Alyssum: crește din semințe când se plantează

Iarba de acoperire a solului Alissum este perenă și anuală. Planta înflorește cu mici flori numeroase, nuanțele pot fi foarte diverse: galben, alb, roșu, roz, violet.

Alyssum este cultivat în moșii private, în paturi cu flori urbane. Foarte multe soiuri au un interval de timp de înflorire destul de mare: iunie-octombrie. Alyssum este foarte rezistent la frig, poate tolera gerurile de -10º10, iar unele specii pot să nu cadă frunze toată iarna.

Tipuri și soiuri populare

Toate tipurile de Alyssum sunt împărțite în:

 • Anuare. Cele mai populare, deoarece schimbă adesea compozițiile peisajului.
 • Perene. Printre aceste specii puteți găsi foarte ciudat - 8 cm, și arbuști care ating 80 cm înălțime.

Floricultura decorativă preferă 6 tipuri de Alyssum.

Plantă perenă dens ramificată plantă, cu o înălțime de nu mai mult de 20-25 cm. Planta formează tufișuri galbene sferice compacte și foarte frumoase. Alissum Rocky înflorește primăvara târziu. Înflorirea durează aproximativ 1-1,5 luni. Destul de des, înflorește în mod repetat în august. Planta este considerată nepretențioasă. Este necesară îngrijire minimă, ceea ce nu ia mult timp de la grădinari.

Rock Alissum este reprezentat de soiuri:

 • Valul de aur. Înflorirea începe în al doilea an de viață.
 • Compactum. Plantă foarte aromată, înălțime de până la 18 cm.
 • Plenului. Inflorescențe galbene terry, creșterea atinge 30 cm.

Este considerată cea mai scurtă specie rezistentă la îngheț printre plante perene. Înălțimea tulpinilor florilor atinge 15-20 cm. Frunzișul pubescent gri-verde acoperă tulpinile târâtoare. Inflorescențele galbene dense înflorește adesea în aprilie, emanând o puternică aromă de miere.

Deși această specie este perenă, în regiunile temperate este cultivată anual. Tufe luxuriante cu frunze argintii, ovale, ușor pubescente, înfloresc din aprilie până în septembrie. Culoarea petalelor depinde de soi, poate fi albă sau violet deschis.

Cele mai frecvente soiuri dintre grădinari:

 • Violeta Konigin are flori violet strălucitoare, crește până la 15 cm.
 • Taini Tim este foarte scăzut, de numai 8 cm, caracterizat prin înflorire abundentă de alb-zăpadă.
 • Printesele In sunt crescute în ghivece de flori atârnate. Lăstarii lungi, aproape jumătate de metru, sunt împrăștiați cu flori aromate liliac ușor.

Este considerat cel mai decorativ aspect. Lăstarii lungi foarte ramificați arată foarte bine în containerele agățate. În ele, arată ca o minge înfloritoare imensă.

 • Valul alb de cristal - o plantă compactă, înălțime de până la 25 cm, formând o bilă înflorită continuă. Genele mari, cu inflorescențe aromate albe și ajung la o lungime de 35 cm.
 • Pastel Esther Bonnet. Planta este foarte ramificată, formează lăstari de până la 25 cm lungime, flori mici de culori pastelate.

Această specie este, de asemenea, numită covor de zăpadă, deoarece alissum în miniatură, care emană o aromă puternică de miere, acoperă solul cu un covor alb-zăpadă. Înflorește destul de mult timp: iulie-octombrie.

Când să plantezi alissum pe răsaduri

Mai mult de jumătate din cultivatorii preferă metoda răsadului de cultivare a Alyssum. Cu această metodă, puteți planta în mod garantat zona necesară, fără teamă că unele semințe să nu se încolțească și să se formeze pete chelie printre plantații.

Deoarece Alyssum este destul de rezistent la frig, răsadurile sale pot fi plantate la sfârșitul primăverii. Astfel, semințele sunt semănate pentru a obține răsaduri la sfârșitul lunii martie, dar, cu toate acestea, cultivatorii de flori au semănat de la mijlocul lunii aprilie.

Floarea crește rapid, tufișurile dezvoltate sunt gata de plantare într-o lună. Cu toate acestea, pregătindu-se pentru însămânțare, trebuie să se țină cont de 2 factori: condițiile de creștere și caracteristicile climatice ale regiunii.

În regiunile nordice, nu trebuie să se pregătească răsaduri prea devreme, deoarece până la plantare va depăși și poate deveni foarte bolnav. Pentru creșterea ghiveciului, momentul semănatului nu contează. Ar trebui să se țină seama de o nuanță mai importantă - iluminatul.

Lipsa de lumină va duce la întinderea răsadurilor de Alyssum, va fi fragilă, dureroasă. Pentru aterizări timpurii, este imperativ să se prelungească orele de zi în mod artificial.

Cultivarea alisului din semințe acasă

Materialul de semănat Alissum are o germinare bună și nu necesită o pregătire specială înainte de semănat. Puteți cumpăra semințe în magazine sau vă puteți colecta.

Pregătirea solului și rezervoare

Pentru semințele mici de Alyssum, alegeți un recipient larg. Celulele pot fi diferite pentru ele: mari și mici. Re-containerele sunt tratate cu o soluție de mangan. În partea de jos sunt făcute mai multe găuri pentru a preveni acumularea de apă.

Solul va avea nevoie de culoare slabă și ușoară. Puteți cumpăra un substrat special pentru răsaduri de flori la magazinele de vânzare cu amănuntul.

Cultivatorii experimentați de flori preferă propriul sol compilat. Pentru a face acest lucru, amestecați solul din grădină cu nisip, adăugați turbă și condimentați-l cu humus.

Pentru a accelera procesul de germinare a semințelor, amestecul este udat cu apă fierbinte.

Cum să semeni corect

Semințele de alissum nu trebuie înmuiate în prealabil înainte de însămânțare. Capacitatea lor de germinare este excelentă și, în afară de aceasta, calibrul în miniatură este destul de greu de semănat atunci când începe să eclozeze - riscul de a deteriora varza este prea mare. Semințele sunt pur și simplu rar stropite.

 • Solul este pregătit în avans, nivelat, ușor umezit, astfel încât semințele să aibă o aderență mai bună.
 • Semințele mici sunt așezate mai rar, încercând să mențină o distanță de 10 cm.
 • Câmpul de însămânțare se realizează prin presarea ușoară a semințelor în sol, dar nu sunt presărate deasupra: trebuie să germineze în lumină naturală.
 • Deasupra recipientului sunt acoperite cu sticlă, un film transparent.

Cu umiditate și lumină suficientă, primele lăstari trebuie așteptate într-o săptămână.

Dacă se observă o îngroșare excesivă, atunci culturile trebuie subțiri pentru a nu se îmbolnăvi. Distanța optimă între tufișuri trebuie să fie de aproximativ 20 de centimetri.

Cum să semeni alissum - video

Îngrijirea semințelor

Când au apărut pentru prima dată germenii, au nevoie de îngrijire minimă - dezlegare foarte precisă, îndepărtarea buruienilor cu penseta. Verdele excesive trebuie monitorizate și eliminate zilnic..

Pentru răsadurile tinere de Alyssum, temperatura + 10... + 15 ° С va fi cea mai potrivită. De asemenea, este necesară ventilația periodică și hidratarea moderată..

Când un răsărit formează 2-3 frunze, este de obicei scufundat dintr-un recipient comun. Cu toate acestea, această procedură nu este necesară, deoarece la această vârstă răsadurile sunt deseori transplantate într-un loc permanent.

Există momente în care, chiar și cu o îngrijire corespunzătoare, Alyssum se întinde. Apoi prindeți imediat tragerea principală: îndepărtează o treime, sau chiar jumătate din tulpină. După procedură, floarea începe să se aglomereze, formând mai intens lăstarii laterali.

Când să plantăm alissum în pământ deschis

Ca toate răsadurile, Alyssum este plantat atunci când este suficient de crescut și puternic. Pregătiți solul, verificând umiditatea: dacă există amenințarea unui exces de umiditate constant, este prevăzut cu drenaj.

De asemenea, pământul este diluat cu nisip sau cu alte materiale vrac. Cu un drenaj bun, Alyssum crește, de asemenea, în umbră parțială. Excesul de umiditate duce la degradarea rădăcinilor florii și aceasta moare.

Transplantul de plante se efectuează în mai-iunie. În acest moment, răsadul dobândește mai multe perechi de frunze pline. Un alt punct de care este luat în calcul la plantarea unei flori este gerul de primăvară. Răsadurile tinere nu ar trebui să fie expuse la temperaturi scăzute atunci când sunt transplantate numai și încă nu sunt pe deplin crescute..

Când pregătiți un loc pentru o plantă, trebuie să se țină cont de faptul că acesta crește în lățime, de aceea este mai bine să se respecte o distanță de 0,5 metri între tufiș.

Gropile sunt pregătite spațioase pentru a așeza o răsaduri cu o grămadă de pământ. După plantare, Alyssum este bine udat.

Cum să aibă grijă de alissum vara

Pentru a păstra frumusețea unei flori, cultivatorii de flori udă și hrănesc în mod regulat..

Top dressing

La 5 săptămâni după transplantarea culturii, trebuie alimentată cu îngrășăminte cu azot și potasiu. Până la deschiderea mugurilor, trebuie avut grijă de valoarea nutritivă a solului. Este saturat cu soluție Agricola-7 amestecat cu uree.

Persoanele anuale sunt hrănite de 4 ori pe sezon, primele 2 fiind efectuate înainte de înflorire. Fertilizați florile cu aditivi complexi.

Udarea

Udarea Alyssum este complet exclusă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

 • Precipitațiile sunt peste medie;
 • Alimentație adecvată;
 • Sol fertil.

Udarea cu Alyssum trebuie să fie abundentă și frecventă în solul permeabil la lumină. Gradul de umiditate poate fi determinat empiric: dacă pământul este uscat la o adâncime de 4 cm, atunci este necesară udarea.

Deseori, cultivatorii de flori se mulează imediat după transplant pentru a reduce udarea. Această activitate nu anulează cultivarea regulată..

Cum se prelungește înflorirea

Este foarte plăcut să te bucuri de frumusețea lui Alyssum toată vara și să inhalezi aroma sa temeinică. Și este nefericit că înflorirea se va opri în curând. Puteți prelungi prin udare.

Alyssum este o floare destul de rezistentă la secetă, dar lipsa de umiditate scurtează perioada de înflorire, prin urmare, pentru o perioadă mai lungă de vegetație, este necesară o udare regulată.

De asemenea, ar trebui să țineți cont de gusturile florii și să o plantați pe soluri libere, cu umiditate moderată. Mai mult, locul trebuie să fie cald, deschis, bine luminat. Nu trebuie să conțină foarte mulți nutrienți.

Cu lipsa de lumină, perna înflorită va deveni mai puțin densă. Când este saturată de îngrășăminte, floarea începe să creeze masă verde, uneori ignorând înflorirea completă.

Cultura necesită cultivare de înaltă calitate. După primul val de înflorire, planta trebuie tăiată câțiva centimetri pentru a provoca creșterea de noi flori.

Cultivarea alisului din semințe în pământ deschis

Semănatul de primăvară

În primul rând, pregătirea solului pentru semănatul alisului ar trebui să înceapă prin îmbunătățirea proprietăților sale de scurgere. Gropile sunt săpate în locurile debarcărilor propuse și se pun pietricele, nisip, lut expandat.

Atunci asigurați-vă că faceți compost sau humus. Obligatoriu pentru solurile acide, calcinarea se efectuează, deoarece alissum categoric nu le tolerează. Solul este săpat, nivelat. Unii grădinari recomandă chiar și vărsarea cu apă clocotită cu mangan..

În aprilie, semințele de Alyssum sunt împrăștiate pe o zonă pregătită ușor umezită. Răsadurile emergente sunt udate cu mod redus. Când răsadurile cresc, se subțiază, se plantează. O astfel de plantă va înflori până în iulie - după 2 luni de la însămânțare.

Semănatul iarna

Uneori, semănatul Alyssum petrece un baldachin. Floarea rece-de iarnă dă răsaduri timpurii și înflorește mult mai devreme.

Cu toate acestea, există un risc considerabil de înghețare a materialului de plantare, datorită plantării sale superficiale.

Pentru a implementa o cultură de succes înainte de iarnă, trebuie să țineți cont de astfel de factori:

 • Temperatura medie pe timpul iernii;
 • Durata frigului din zonă.

Cultivatorii cu experiență semăn întotdeauna semințe în noiembrie și sunt supuse unei stratificări naturale. Procedura se realizează direct pe sol, care încă nu s-a răcit complet după căldura din vară. Pe vremea caldă în acest moment, nu este exclusă posibilitatea apariției lăstarilor, care vor trebui acoperite calitativ pentru iarnă..

Alți susținători ai însămânțării dinainte de iarnă împrăștiau semințele pe sol înghețat atunci când apare o temperatură constantă, aproape de zero. În acest caz, germinarea semințelor este exclusă, iarna în siguranță sub zăpadă, iar primăvara dă răsaduri puternice.

De obicei în latitudinile medii, însămânțarea se efectuează la sfârșitul lunii octombrie, iar în regiunile sudice - chiar la începutul lunii decembrie. Dacă vremea este caldă, atunci nu trebuie să vă grăbiți cu semănatul de iarnă, deoarece răsadurile vor apărea neapărat, ci vor muri când ger.

Semănatul de iarnă are multe avantaje:

 • Se creează condiții naturale de creștere, sub care semințele sunt supuse vernalizării și dau lăstari puternici;
 • Vremea instabilă de primăvară face dificilă alegerea momentului optim pentru culturi, iar plantările de iarnă ele însele o pot selecta cu exactitate;
 • Există locuri unde pământul rămâne rece destul de mult timp. Toți factorii negativi pentru plantațiile de primăvară nu afectează plantările de toamnă;
 • Semănatul înainte de iarnă elimină dificultățile de răsaduri în creștere făcute de pervazurile ferestrelor. În plus, natura însăși realizează stratificarea necesară;
 • Printre semințe, selecția naturală se realizează independent. Numai cea mai puternică încolțire și se disting prin rezistență la boli și frigul neașteptat;
 • În plantele de semănat de toamnă, sistemul de rădăcini este mai dezvoltat, miezul. Pătrunde adânc în sol, extrăgând umezeala. Astfel, Alyssum necesită mai puțină udare, devine mai tolerantă la secetă..

Și totuși, semănatul de iarnă, pentru toate meritele sale, nu este lipsit de dezavantaje:

 • Dezghețurile de iarnă pot provoca trezirea semințelor, iar gerurile ulterioare le vor distruge;
 • Acoperirea cu apă lungă poate ucide semințe;
 • Germinarea semințelor este mult mai mică, deoarece condițiile stabilite în fața lor sunt prea dure.

Cum și când să vă recoltați semințele

Semințele de Alyssum sunt foarte mici, este incomod să le colectăm. Cu toate acestea, dacă urmați recomandările, colecția va avea succes:

 • Cel mai bun timp de recoltare a semințelor - sfârșitul lunii septembrie.
 • Este nevoie de o zi pentru ca semințele să nu zboare și să se usuce.
 • Genele unei flori sunt ridicate cu atenție și sub ele se întinde o pânză sau o peliculă..
 • Inflorescențe frecate de mâini, tot conținutul, se toarnă pe un substrat.
 • Întregul amestec este uscat, cernut pentru a separa semințele de coajă și este pus într-un sac de pânză.

Probleme în creștere

Pentru a exclude posibilele boli ale Alyssum, nu neglijați regulile de plantare și îngrijire. În absența pansamentului, a umidității excesive, a tăierii sanitare, pot apărea diverse boli:

 • Cea mai frecventă problemă este întârzierea. Solul saturat de umiditate începe să se înmoaie, infectează gâtul rădăcinii florii. Pentru a scăpa de putregaiul maro, solul este tratat cu fungicide Kuproksat, Ordan. Nici o udare nu se efectuează.
 • O altă problemă care afectează cultura este mucegaiul pudră. Apare după tunderea excesivă, după alimentarea cu Alyssum cu îngrășăminte cu azot. Mucegaiul praf poate provoca, de asemenea, modificări puternice ale temperaturii. Când apare o boală, se folosește fungicidul Fundazol sau lichidul Bordeaux.
 • Alyssum aparține cruciferului, de aceea este adesea lovit de purici de varză. Produsele chimice adecvate sunt folosite pentru a scăpa de dăunător..
 • Adesea, omizile pot fi văzute pe plantă. Îi poți alunga cu infuzia de tutun.
 • Alyssum este pulverizat cu agenți bacterieni Lepidocide, Kinmix pentru a scăpa de molii și albii de varză.

Ce culori combină alissum pe un pat de flori

Popularitatea lui Alyssum își mărește sociabilitatea. Arată excelent într-o varietate de compoziții. În paturile de flori, cultura este plantată în compania multor plante perene și anuale. Chiar și acoperirea solului și plantele ampeloase se combină bine cu ea..

O floare este plantată în mixborders, rockeries, Alissum se găsește adesea în dealurile alpine. Buchetele de lux sunt realizate din soiuri înalte, combinându-le cu lalele, irisuri, trandafiri.

Plantate pe dale de piatră, pe versanți uscați. Un contrast foarte neobișnuit este Alyssum purpuriu cu phlox roz sau irisuri pitice. Alyssum și Muscari vor crea o compoziție strălucitoare.

O combinație bună de Alissum va fi în compoziții cu heliotrope, garoafă turcească, pelargoniu. Adesea, cultura acționează ca o plantă de fundal, subliniind perfect uitarea de mine, crinii, bărbieritul, ciorchinele, puroiul.

Purple Alyssum este în armonie cu cineraria argintie, galbenele aurii. Soiurile albe arată luxoase cu salvia, begonia, petunia.

Material video aferent

Alyssum - în creștere și îngrijire. Perioada de graniță anuală

Alyssum de la plantare la înflorire într-un singur videoclip

Alyssum este destul de popular printre grădinari. Înflorirea sa magnifică și lungă câștigă tot mai mulți fani. Și mirosind aroma sa de miere de neuitat, este imposibil să nu te îndrăgostești de o floare minunată.

Plantarea semințelor de alissum pentru răsaduri și caracteristicile îngrijirii florilor

Alyssum este o plantă ideală pentru decorarea peluzelor decorative, a marginilor și a pereților și totul pentru că are o creștere foarte mică - aproximativ 20 cm. Poate fi, fără îndoială, numită cea mai populară dintre plantele de acoperire a solului. În plus, alissum își încântă proprietarii cu înflorire frumoasă pe toată perioada verii.

Alyssum este o plantă ornamentală cu aromă de miere. Alte denumiri pentru alissum sunt lobularia, burlachok, zidar, molie de gazon

Când să semeni Alyssum pentru răsaduri în 2020, conform calendarului lunar?

Alyssum este perenă și anuală. Mai jos sunt datele pentru o recoltă de un an, așa că dacă ați cumpărat semințe dintr-o cultură perenă, ar trebui să plantați puțin mai devreme, deoarece o specie perenă are nevoie de mai mult timp pentru a germina.

Zile favorabile pentru semănatul Alyssum în funcție de lună

Calendarul lunar vă va ajuta să determinați care zile sunt cele mai bune pentru plantarea alissumului. Zile favorabile pentru plantarea acestei plante pentru răsaduri:

 • Februarie - 1-20, 25-29;
 • Martie - 2-14, 29-31;
 • Aprilie - 1-2, 5-7, 9, 18, 19, 20, 24, 25.

Zile proaste

Dacă nu aveți ocazia să plantați alissum în zilele de bun augur, atunci puteți dedica orice altă zi acestei ocupații. Nu uitați însă că există zile în care categoric nu este recomandat să faceți nicio muncă în grădină.

Nu este necesar să plantezi alissum pe răsaduri în următoarele zile:

 • Februarie - 9, 21-23;
 • Martie - 9, 19, 20, 21, 24;
 • Aprilie - 8, 15-17, 23.

Când să plantăm în funcție de regiune?

Fiecare regiune din Rusia are propriile condiții climatice și vremea proprie la un moment dat sau altul al anului. Din această cauză, momentul plantării alissum poate varia ușor. Perioada de aterizare ar trebui să depindă de regiunea în care trăiți și de condițiile meteorologice într-o perioadă de timp dată..

În Moscova și regiunea Moscovei

În capitala țării noastre, cel mai bine este să debarcați la începutul sau la mijlocul lunii martie, iar transplantul în teren deschis ar trebui să cadă în luna mai.

Pe banda de mijloc

Aici, datele de aterizare nu diferă de datele de la Moscova, debarcare și în martie și debarcare în mai.

În Urale

Dacă locuiți în Urali, atunci trebuie să plantați alissum puțin mai devreme, undeva la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie, și totul pentru că clima de aici este mai continentală. Aterizarea ar trebui să înceapă la mijlocul lunii mai.

În Siberia

În Siberia, se întâmplă ca primăvara să rămână până la începutul lunii iunie. Tocmai în aceste numere trebuie să fie plantată alissum, dar aterizarea, precum și în Urals, este la sfârșitul lunii martie sau în primele zile ale lunii aprilie.

În regiunea Leningrad

Această regiune se caracterizează printr-o schimbare accentuată a vremii, așa că atunci când plantați și plantați plantele, trebuie să vă concentrați în primul rând pe condițiile meteorologice. Data optimă de aterizare este la mijlocul lunii martie, iar aterizarea este a doua jumătate a lunii mai.

Soi Alyssum. Ceea ce este mai bine să alegeți?

Alyssum este împărțit în două tipuri: perenă și anuală. Dintre plantele ornamentale, se disting 5 soiuri principale:

Alyssum Rocky

Particularitatea acestui soi este că formează tufișuri sferice și mai degrabă în miniatură, care arată foarte frumos în paturile de flori printre plantele înalte. În plus, alisul stâncos nu necesită deloc îngrijire atentă. Acest lucru facilitează foarte mult grădinarii decorarea grădinilor din față și a paturilor de flori.

Alyssum Gmelin

Acest soi este considerat cel mai scurt, înălțimea sa atinge rar chiar și 20 cm. De asemenea, este rezistent la îngheț, motiv pentru care mugurii săi apar în aprilie.

Odată cu apariția primelor inflorescențe, apare o aromă incredibil de delicioasă de miere..

Marea Alissum

Sea alissum are frunze argintii care sunt în jos. Culoarea inflorescențelor sale are de obicei o nuanță deschisă, de la alb la violet deschis.

Acest soi este considerat peren, dar în multe regiuni temperate este plantat anual..

Alyssum Ampelny

Acest soi de alissum este perfect pentru decorarea teraselor, verande deschise și foișoare. Ramurile sale sunt foarte ramificate, există multe inflorescențe mici asupra lor, acest lucru creează efectul unei mingi.

Alyssum Snowy

Principala caracteristică a acestui soi este că are o perioadă de înflorire destul de lungă - din martie până în iunie. Este considerat decorativ, deoarece acoperă solul cu o pătură de zăpadă, ceea ce pare foarte neobișnuit.

Cultivarea Alyssum prin răsaduri: cum și când să semeni

Acasă, plantarea semințelor de alissum pe răsaduri nu este atât de dificilă și este suficient să cunoști câteva trucuri și să acționezi în etape.

Pregătirea semințelor

Semințe, ca orice alte produse și lucruri pe care trebuie să le cumpărați de la un producător de încredere. De asemenea, trebuie să analizați calitatea ambalajului și dacă există daune. Daunele pot indica faptul că semințele nu au fost depozitate în mod corespunzător, materialul de plantare sărac nu va produce plante frumoase.

Semințele de alissum nu au nevoie de pretratare, deoarece au deja o germinare suficient de bună.

Pregătirea solului și rezervoare

Nu există cerințe stricte pentru capacitate. Poate fi orice recipient din lemn sau plastic, principalul lucru este că nu este ridicat și cu găuri de drenaj în partea de jos.

Principalele cerințe pentru sol: este bine să treci apă și aer, să fii ușor și slăbit. Pentru alissum, grundul obișnuit universal pentru culturi de flori este potrivit, dar puteți face singur. Pentru a face solul, luați: turbă, nisip și humus în părți egale.

După ce ați amestecat toate ingredientele pentru sol, acesta trebuie decontaminat - acest lucru reduce șansele de boală. Cum să alegi și să pregătești solul pentru răsaduri

Semănatul direct

Pentru a semăna semințe, nu este necesar să știți niciun secret, este suficient să procedați în următorii pași:

 1. Faceți găuri de drenaj.
 2. Creați un strat de drenaj mic.
 3. Puneți sol pregătit în recipient, dar nu la marginile containerului.
 4. Apoi, faceți dungi mici de 3-4 cm adâncime.
 5. Întindeți semințe mici pe o fâșie.
 6. Presărați semințele cu un strat de nisip.
 7. Pulverizați din pulverizator.
Răsadurile de alissum apar la 5-7 zile de la însămânțare. Când apar varza, se elimină germeni suplimentari, lăsând până la 5 cm între răsaduri.

Cum să aibă grijă de Alyssum

Îngrijirea corectă a răsadurilor este primul pas pentru obținerea unei plante mari și frumoase. Dacă acesta este obiectivul dvs., citiți cu atenție următorii pași și urmați regulile.

Top dressing

Această plantă nu are nevoie de îngrășăminte speciale, este suficient să aplicați îngrășăminte obișnuite achiziționate la fiecare două săptămâni.

Când apar 2-3 pliante reale, alisiul este plantat în căni separate. Solul în această perioadă nu trebuie să se usuce și să fie udat constant.

Udarea

Udarea trebuie făcută de la pulverizator. După apariția primilor lăstari, încercați să nu vă urcați pe tulpini, turnați doar pe rădăcini.

Cum se prelungește înflorirea

Plantele cu flori pot fi extinse numai dacă se respectă toate regulile. Adică trebuie udat, fertilizat în timp util și, de asemenea, este necesar să dezlegați solul și să eliminați buruienile.

Reguli de scufundare Alyssum

Atunci când alegeți alissum, trebuie să acționați extrem de atent pentru a minimiza orice riscuri. Trebuie să utilizați următoarele reguli:

 • Hidratează solul cu câteva ore înainte de procedură..
 • Dacă vă aruncați într-un recipient comun, distanța dintre plante nu trebuie să fie mai mică de 2-3 cm.
 • După procedură, nu uitați să udați planta.
Răsaduri de alissum

Cultivarea Alyssum din semințe în pământ deschis

Semănatul de primăvară

Înainte de plantarea plantelor în pământ, trebuie avut grijă să fie asigurată o drenare bună. Pietrele sau nisipul pot fi folosite ca drenaj..

Humusul trebuie adăugat în sol, apoi săpat și nivelat..

Grădinarii cu experiență recomandă udarea solului cu o soluție fierbinte de permanganat de potasiu.

Când răsadurile devin suficient de mari, sunt transplantate într-un loc permanent, formând grupuri pitorești de flori.

Semănatul iarna

Semănatul înainte de iarnă trebuie făcut pe sol care încă nu s-a răcit complet de vară. Dacă apar lăstari, atunci acestea trebuie acoperite cu un film.

Puteți împrăștia semințele pe suprafața solului la o temperatură apropiată de zero, atunci doar răsăriturile de soare nu apar. Semințele iernează și germinează doar primăvara.

Timpul de aterizare

Alyssum tolerează bine înghețurile mici, dar cel mai bine este să-l aruncăm în pământ deschis când vremea este stabilă și caldă..

Loc de aterizare

Cel mai bun loc pentru alissum este însorit, dar trebuie să vă asigurați că nu există stagnare de apă.

Îngrijirea Alissum în aer liber

Alyssum nu necesită îngrijire atentă. Dar totul trebuie să fie făcut după cum este necesar: udarea, cultivarea și îndepărtarea buruienilor.

Dacă locuiți într-o zonă cu precipitații abundente, atunci nu trebuie să irigați. Dar uneori este necesar să verificați dacă o plantă are nevoie de apă sau nu. Pentru a face acest lucru, verificați dacă solul este uscat la o adâncime de 4 cm. Dacă s-a dovedit a fi uscat, atunci este necesar să creșteți numărul de irigații.

Uneori este posibil să fertilizați planta cu un îngrășământ achiziționat cu conținut de fosfor.

De asemenea, este necesar să eliminați inflorescențele uscate și să eliminați buruienile.

Dăunători și boli

Alyssum se referă la varză, ceea ce înseamnă că cel mai important dăunător al său este puricele crucifere. Prin urmare, merită să aveți grijă de tratarea plantelor cu insecticide..

De asemenea, udarea excesivă și stagnarea apei pot duce la putregai, iar aceasta, la rândul său, duce la moartea plantei.

Totuși, uneori alisul este bolnav de mucegai pudră, dar este ușor să scapi de ea cu ajutorul lichidului de Bordeaux.

Cel mai adesea folosite ca flori în ghiveci în litoralele agățate de pe litoral. Într-un anotimp, este capabil să înflorească de două ori: la începutul verii și la mijlocul toamnei

întrebări frecvente

Cum se stimulează semințele pentru o creștere ulterioară?

Puteți crește viteza de germinare a semințelor prin stimulanți de creștere convenționali sau acid boric / succinic.

De ce semințele nu germinează?

Primul motiv pentru care semințele de alissum pot să nu germineze este lipsa luminii. Dacă acest lucru este în regulă, atunci atenție la temperatura camerei.

De ce să înmoaie semințele?

Înmuierea semințelor este necesară pentru a trezi procesele de creștere din ele. Semințele de Alyssum nu trebuie să fie înmuiate în prealabil, deoarece au o coajă subțire de semințe și pot germina ușor.

Cum se întăresc răsadurile de Alyssum?

Pentru întărire, trebuie să mutați recipientul timp de câteva ore cu primele lăstari pe stradă și în fiecare zi trebuie să creșteți timpul petrecut pe stradă.

Ce trebuie să faceți dacă răsadurile de Lobularia nu cresc?

Este necesar să mutați recipientul într-un alt loc, să adăugați lumină și căldură.

Ce culori combină alissum pe un pat de flori?

Combinația de culori din patul de flori este o chestiune de gust, puteți face o combinație complet neobișnuită, să vă dați voie imaginației și să nu vă fie frică să experimentați.

Plantarea și îngrijirea Alyssum în propagarea terenului deschis prin butași

Alyssum (alyssum) este o plantă perenă (unele folosesc ca anual) care poate decora orice terasă, balcon, grădină și grădină de legume. Potrivit atât pentru plantare în pământ deschis, cât și în ghivece, pentru a crea diverse expuneri de peisaj.

Conţinut

Informatii generale

Această floare minunată poate fi văzută pe ferestre și balcoane, trecând pe lângă clădiri înalte. Sunt pline de o mare varietate de nuanțe. Fiecare poate alege după gustul său. Acesta atinge o înălțime de 0,4 m, o mulțime de flori, sunt mici și colectate într-o perie.

În grădină este foarte frumos să le plantezi cu paturi de flori rotunde sau ovale, alcătuiește compoziții sub formă de tranziție lină de la nuanțe mai saturate la cele delicate. Înflorește în mai și încântă ochiul până la sfârșitul toamnei. Are o aromă puternică de miere..

Cele mai aromate sunt considerate albe, deci sunt plantate cel mai bine în parcuri, piețe și paturi orașe, întrucât mirosul se răspândește pe o distanță lungă.

Tipuri și soiuri de alissum

Alyssum de mulți ani este destul de rezistent la îngheț, dar numai până la o temperatură de cel puțin 15 ° C. Dacă iernile sunt mai blânde, atunci tufișul se răstoarnă cu ușurință, dacă îl stropiți cu frunze uscate și îl zdrobiți cu zăpadă sub formă de zăpadă. Tunderea alisului înainte de îngheț nu este recomandată, suficient din cea care a fost efectuată după înflorire, dar primăvara.

Alyssum este o plantă perenă ramuroasă cu o înălțime de până la 0,3 m. Crește sub formă de emisferă cu diametrul de până la 0,4 m. Frunzele de pe tufă se păstrează chiar și iarna. Înflorește cu flori galbene, adunate în perii dense.

Există astfel de soiuri:

 • „Citrinum” - alissum galben-lămâie, cascador.
 • "Compactum" - foarte aromat, cu doar 18 cm înălțime cu inflorescențe mici.
 • „Valul de Aur” - scăzut, înflorește la numai doi ani de la plantare cu flori galbene.
 • "Plenum" - un tufiș foarte neobișnuit cu flori duble. În înălțime atinge 0,4m.

Marea Alissum

Această specie crește doar în locuri cu un climat cald. Crește de la 8 la 40 cm, ramurile cresc, se răspândesc de-a lungul pământului, formând arbuști pufoși cu mici inflorescențe luminoase. În sălbăticie, se găsesc doar alissuri albe și liliace din această specie, dar un număr imens de nuanțe sunt derivate artificial, a căror înflorire este observată din primăvară până în toamnă.

Se disting următoarele soiuri:

 • Taini Tim este o plantă în formă de înveliș în miniatură, înălțime de aproximativ 8 cm, înflorește atât de strâns încât nu sunt vizibile frunze pe tulpină. Puteți experimenta în siguranță combinând-o cu tufe înalte. Fantezia nu are nicio limită.
 • „Esther Bonnet Deep Rose” - înflorește profus, cu flori roz saturate. Îi place solul moderat umed. Dacă este foarte multă umezeală, aceasta se va descompune, dacă este puțin, va înceta să înflorească.
 • Wonderland Blue este compact cu mici inflorescențe purpurii. Îi plac pământurile bine drenate. Înălțime 8-10cm, lățime până la 30 cm.

Muntele Alissum

Perenă rezistentă la îngheț cu tulpini plantate dens de douăzeci de centimetri cu flori galbene.

Litoralul Alyssum este anual, are flori albe și tulpini înalte de 10-15cm. Fotofil, rezistent la îngheț și secetă, dar în veri fierbinți, necesită umiditate. Dacă nu există suficient îngrășământ în sol, atunci fertilizarea poate fi necesară. În caz contrar, infloriile abundente vor fi în pericol..

Pe lângă soiurile și tipurile de alissum de mai sus, există și altele. Crescătorii vin cu forme și palete din ce în ce mai diferite ale acestei plante minunate.

Plantare și îngrijire în aer liber Alyssum

Lucrări de debarcare implicate la sfârșitul lunii mai. Este selectată o zonă luminoasă, cu un sol suficient de cald, uscat, bine drenat, care trebuie fertilizat cu humus. Alissum înflorește bine lângă pietre încălzite (poate fi o cale de piatră în grădină sau plăci decorative în jurul unui pat de flori, orice) și farfurii.

Când plantați flori pe pământ deschis, se ține cont de creșterea lor în lățime, deci trebuie să mențineți o distanță de aproximativ 40 cm între fiecare tufiș. Găurile trebuie să fie puțin mai mari decât dimensiunile rizomului, astfel încât să se așeze liber în gaură. După plantare, planta este udată din abundență.

Udarea alisului

Grija pentru alissum constă în udare abundentă, dar numai în pământ bine drenat, în caz contrar, dacă apa rămâne prea mult timp în rădăcini, planta va dispărea, iar când seceta, dimpotrivă, florile se ofilesc și cad..

Aveți nevoie de echilibru, deci cum să determinați momentul potrivit? Pentru a face acest lucru, este suficient să săpați un sol cu ​​o lopată de 4-5 cm adâncime, dacă este uscat acolo - trebuie să udați.

Hrănirea Alissum

Pentru o bună creștere și înflorire, nu uitați de îngrășăminte. Plantele perene sunt hrănite cu înflorirea, iar alissum anual, pentru a se bucura de înflorirea sa de mai multe ori - crește numărul de îngrășăminte.

Tăierea alissum

O mulțime de importante pentru o bună creștere și înflorire este tăierea. Din tufele perene, florile de anul trecut, frunzele ofilite și tulpinile lipsă sunt îndepărtate primăvara.

Vara, când florile s-au ofilit, procedura se repetă, în plus, lăstarii se taie la 8-10 cm, ceea ce stimulează înflorirea repetată. În plus, va reîmprospăta aspectul tufișului, deoarece de-a lungul verii alissum-ul a crescut în lățime. Nu are nevoie de un transplant. Crește frumos într-un singur loc de câțiva ani..

Cultivarea semințelor Alyssum

Există două modalități de a propaga semințele de alissum: răsaduri și fără răsaduri.

Semănatul în pământ deschis se efectuează la începutul lunii mai, prin scufundarea semințelor la o adâncime de cel mult 2 cm. După apariție, puieții trebuie să fie ordonați. Plantele plantate în acest fel vor înflori târziu. Puteți semăna în noiembrie, în timpul iernii lăstarii vor suferi selecție naturală, iar cele mai puternice vor înflori în timp.

Dacă utilizați a doua metodă de răsad, atunci înainte de semănat, este selectat un sol ușor saturat cu îngrășăminte, așezat în cutii de răsaduri, semințele sunt împrăștiate deasupra și presărate deasupra cu același amestec de sol.

După aceea, se creează condiții de seră (se acoperă cu folie) și se pun într-un loc uscat, cald și bine luminat. Temperatura camerei trebuie să fie cuprinsă între 10-15 ° C. Fotografiile vor apărea într-o săptămână.

Colecția de semințe de Alissum

În ceea ce privește colectarea semințelor, aceasta se realizează la sfârșitul lunii septembrie. Pentru a face acest lucru, sub tufă întindeți o copertină (sau coperta) și frecați inflorescențele în mâini. Ca urmare, se obțin semințe (gunoiul este eliminat). Dacă întârziați cu colectarea, semințele vor cădea, dar pot fi alunecate de sub tufișuri cu o mătură și curățate de la sol și alte gunoaie.

Propagarea alissum prin butași

Împărțirea tufei, acesta este unul dintre tipurile de reproducere. Se deosebește prin faptul că nu numai că vă permite să descărcați un tufiș excesiv, dar, de asemenea, garantează supraviețuirea 100%, deoarece butașii sunt separați doar de tufe sănătoase de vârsta mijlocie (de exemplu, după doi ani). Aterizarea în pământ nu este diferită de răsaduri.

Boli și dăunători

 • Puricii cruciferi este cel mai periculos dintre toți dăunătorii pentru această plantă, deoarece este dificil de îndepărtat. Cea mai ușoară metodă de combatere a acestui parazit este să pulverizați tufișul cu o soluție de 1 lingură. linguri de oțet și 10 litri de apă. Cu condiția să fie un tufiș pentru adulți. Nu se recomandă utilizarea de medicamente mai puternice, din cauza posibilelor consecințe (lipsa înfloririi, pierderea culorii strălucitoare a frunzelor etc.).
 • Un alt parazit sunt omidele, în lupta împotriva cărora va ajuta un decoct de mușețel (florile uscate sunt vândute într-o farmacie) sau infuzia de tutun cu săpun.
 • Cu drenaj slab al solului și stagnare constantă a apei, se dezvoltă putregaiul maro - aceasta este o boală care afectează sistemul de rădăcină al florii. În plus, există o amenințare de infecție cu alissum cu mozaic viral sau mucegai pudră.

Dacă urmați toate recomandările, această plantă va fi sănătoasă și plăcută pentru ochi de la an la an.

Mi-a plăcut articolul! Evaluează-l într-un rating.

Aveți întrebări în creștere! Scrieți în comentarii.

Când și cum să semeni alissum pentru răsaduri: instrucțiuni detaliate + nuanțe importante

Alyssum este un luminos anual care va decora paturi de flori cu mai multe flori și grădini de stâncă. Este folosit pentru a umple spațiile goale de pe site. Planta este nepretențioasă, produce numeroase inflorescențe și atrage polenizatorii. Cultivarea alisului din semințe este o metodă de reproducere fiabilă și potrivită pentru toate regiunile..

Descrierea alissum

Alyssum este o plantă înfundată cu o înălțime de până la 25 cm. Se distinge prin ramificarea puternică și formează tufișuri emisferice cu lățimea de 40 cm, tulpinile sunt desalinizate la bază. Frunzele - alungite, obovate, cresc în rozete.

Alyssum produce flori mici de culoare galbenă, albă, violetă sau roz. Sunt asamblate cu perii dense. Sezonul de creștere este lung: înflorirea începe primăvara și durează până la îngheț. Când creșteți prin semințe, primele inflorescențe vor apărea la 40 până la 50 de zile de la plantare. Aroma este puternică, mierea, atrage albinele și alte insecte.

Floarea crește activ și umple zone goale. Alyssum este nepretențios la condițiile meteorologice: tolerează bine înghețurile și umiditatea ridicată. Potrivit pentru cultivare în granițe, rabatok, alunecări alpine. Arată spectaculos în ghivece de flori și vase suspendate.

Cum să aduni semințe

Pentru alissum în creștere, semințele sunt achiziționate într-un magazin sau colectate independent. După înflorire, formează păstăi alungite pe lăstari. Coacă mici semințe plate de culoare maro. În 1 g de material de plantare conțin până la 3500 de bucăți.

Semințele sunt recoltate la sfârșitul lunii septembrie sau octombrie. Alegeți o zi uscată, fără vânt. Păstăile de semințe sunt tăiate sau sfărâmate manual. Apoi întindeți o bucată de țesătură și macinați inflorescențe peste ea. S-au eliminat resturile mari.

Materialul rezultat este lăsat într-o zonă uscată, ventilată. Până la primăvară, se păstrează într-o pungă din țesătură, într-o cameră uscată și întunecată. Germinarea persistă timp de 3 ani.

Dacă semințele s-au dus deja, acestea sunt colectate de pe sol. Pentru a face acest lucru, ridicați lăstarii plantei și măturați cu atenție păstăile. Pentru a nu pierde timpul de colectare a semințelor, folosiți pungi speciale din lutrasil. Acestea sunt puse pe inflorescențe și strânse. Toamna, blaturile sunt tăiate.

Cum arată semințele de alissum, puteți vedea în fotografie:

Când să plantăm semințe de alissum

Momentul plantării semințelor de alissum depinde de metoda de cultivare aleasă. În plus, concentrați-vă pe calendarul lunar.

În funcție de regiune

În sud, semințele de alissum sunt plantate imediat în pământ deschis. Lucrările se desfășoară la sfârșitul toamnei, în noiembrie sau primăvară, când solul se încălzește. Pentru creșterea în sud, semințele sunt plantate cel mai bine primăvara, la începutul lunii mai. Până în acest moment solul se va încălzi bine.

În regiunile medii și mai reci, se practică cultivarea prin răsaduri. Containere și sol pre-pregătite. Plantarea alissum pentru răsaduri se efectuează în martie sau aprilie. Plantele sunt aduse într-un loc permanent la sfârșitul lunii mai. Dacă se așteaptă înghețuri, atunci lucrările sunt amânate până la finalizarea lor.

Conform calendarului lunar

Atunci când alegeți o zi specifică pentru plantarea semințelor, alissum este ghidat de calendarul lunar. Se crede că luna afectează toate organismele vii, inclusiv plantele. Calendarul lunar este întocmit pentru fiecare an. Cel mai bine este să utilizați rețetele pentru zona dvs..

Pentru cultivarea cu succes a florilor, se recomandă începerea lucrărilor pe luna în creștere. Nu cel mai bun moment pentru a planta semințe este o lună nouă, o lună plină, o fază în scădere.

De asemenea, țineți cont de constelația în care se află luna. Pentru semne de aer înfloritoare abundente sunt responsabile: Gemeni, Balanță și Vărsător. Dacă luna trece în constelația Rac, Scorpion sau Pești, atunci lucrările de aterizare sunt de asemenea permise. Filigranele contribuie la creșterea plantelor ornamentale.

Răsaduri de alissum acasă

Răsadurile se practică în regiuni cu climă instabilă. Rezultatul este plantele puternice și sănătoase, care încep să înflorească devreme. Pentru a cultiva alissum din semințe acasă, pregătiți solul și recipientele. După apariția răsadurilor, acestea sunt îngrijite. Răsadurile fortificate sunt transferate în grădină.

Pregătirea solului

Pentru alissum folosiți sol nutritiv ușor. Planta preferă reacția neutră a solului sau ușor alcalină. Substratul finisat este achiziționat într-un magazin. Orice sol universal pentru răsaduri este potrivit.

Substratul pentru alissum în creștere poate fi preparat independent. Pentru aceasta, aceștia iau pământuri sărate, turbă non-acidă și nisip grosier în proporție de 3: 1: 1. Componentele sunt bine amestecate. Ca îngrășăminte, la amestec se adaugă o mână de cărbune..

Pentru a crește o floare, folosiți prudență cu pământ din grădină. Pre-dezinfectați-l: încălziți la cuptor 20 de minute. Acest lucru va ajuta la dezinfectarea solului de infecții și larve de dăunători. O opțiune bună este să păstrezi pământul pe balcon, astfel încât să înghețe bine..

Selectarea capacității

Pentru cultivarea alisului din semințe, orice recipient este potrivit: cutii din lemn, căni și sticle de plastic, casete etc. O condiție prealabilă este prezența găurilor de scurgere pentru a îndepărta umiditatea. Odată cu umiditatea crescută a solului, răsadurile se dezvoltă lent și sunt susceptibile la boli.

Pentru a evita culesul în timpul procesului de creștere, utilizați recipiente separate sau tablete care păstrează turbă. La transplantare, rădăcinile florii pot fi deteriorate și va dura mai mult timp pentru adaptare. Apoi pentru fiecare plantă furnizați un recipient separat.

Plantarea semințelor pentru răsaduri

După pregătirea recipientelor, trebuie să semeni alissum pentru răsaduri:

 1. Rezervoarele sunt umplute cu substrat..
 2. Pe suprafață sunt trase brazde cu o adâncime de cel mult 3 mm.
 3. Semințe amestecate cu nisip grosier.
 4. Ia o șoaptă a amestecului rezultat și distribuie-l uniform pe brazdă.
 5. Presărați semințele cu sol.
 6. Substratul este pulverizat cu apă caldă dintr-o sticlă de pulverizare..
 7. Containerele sunt acoperite cu sticlă și păstrate la cald..

O modalitate alternativă de plantare a semințelor este nu folosirea brazdelor, ci distribuirea uniformă a materialului la suprafață. Apoi culesul devine un pas obligatoriu la creșterea alisului.

Dacă se folosesc containere separate pentru creșterea florii, ordinea plantării se schimbă. În fiecare se pun mai multe semințe, care sunt presărate cu pământ. Când apar lăstarii, alegeți cea mai puternică plantă. Restul nu sunt scoase, ci tăiate la nivelul solului. Drept urmare, fiecare răsad va rămâne în propriul său recipient.

Primele germeni apar după 3 - 5 zile, lăstari în masă - după 7 zile. Când semințele germinează, trebuie să îndepărtați paharul și să rearanjați casetele de pe geam.

Răsaduri de alissum în fotografie:

Îngrijirea semințelor

După germinarea semințelor, alissum oferă îngrijire. Plantele nu tolerează excesul de umiditate. Deficiența sa afectează negativ și creșterea florii. Răsadurile se udă la fiecare 3 până la 5 zile, când solul este uscat. Este mai bine să folosiți apă caldă și așezată. Se aplică cu ajutorul unui pistol de pulverizare sub rădăcinile răsadurilor..

Când crești alissum, este important să se asigure o iluminare bună. Dacă orele de vară nu sunt suficient de lungi, atunci includeți fitolampele. Sunt atașate la o distanță de 35 cm de răsaduri. Camera cu răsaduri este aerisită periodic, dar nu sunt permise buruienile reci.

Dacă semințele de alissum sunt plantate prea dens, atunci este necesară o culegere. În primul rând, aspectul a doua - a 3-a foaie. Plantele sunt scoase cu atenție din recipiente și distribuite în căni separate. După cules, răsadurile sunt udate și păstrate într-un loc cald..

Plantarea răsadurilor în pământ

O floare este plantată într-o zonă însorită. Pentru cultivarea alisului, sunt adecvate solurile fertile ușoare. Toamna, sălcul de flori este săpat, fertilizat cu compost și cenușă de lemn. În primăvară, este suficient să se realizeze o cultivare profundă. Florile sunt plantate în grupuri. Între ele se lasă cel puțin 15 cm, deoarece tufișurile încep să crească rapid.

Pentru plantarea alisului alegeți o zi caldă tulbure. Pe site-ul selectat faceți găuri de aterizare pentru dimensiunea sistemului root. Răsadurile sunt scoase din containere prin transfer și introduse într-o locaș. Rădăcinile adormesc și sunt bine udate.

Plantarea semințelor imediat în pământ

Semănatul alissum este posibil imediat în pământ deschis. Primăvara pregătesc un loc pentru creșterea unei flori. Paturile sunt săpate, curățate de resturi vegetale și pietre.

Ordinea plantării semințelor de alissum pe pat:

 1. Semințe amestecate cu nisip grosier.
 2. Amestecul este distribuit uniform pe suprafața patului de flori.
 3. Se toarnă deasupra un strat subțire de sol.
 4. A udat abundent locul de plantare a semințelor.
 5. Dacă se așteaptă înghețuri, noaptea, terenul este acoperit cu polietilenă.

Tăcerile de alissum din semințe vor apărea în 7 - 10 zile. Când răsadurile cresc, acestea sunt subțiri. Între plante se lasă cel puțin 20 cm.

Plantarea semințelor pentru iarnă

Pentru a cultiva alissum din semințe, utilizați metoda de plantare de iarnă. Lucrările se desfășoară în toamna lunii octombrie sau noiembrie. Alegeți perioada în care solul îngheață puțin, dar zăpada încă nu a căzut. În timpul iernii, materialul suferă o stratificare naturală. Primăvara, după ce zăpada se topește și solul se încălzește, semințele încep să încolțească activ..

Materialul de plantare este împrăștiat pe suprafața solului. Adormiți și adormiți cu un strat mic de sol și frunze uscate. În primăvară, locul de aterizare este curățat și udat. Tufele sunt subțiri astfel încât tufișurile să nu interfereze între ele pe măsură ce cresc. Înainte de înflorire, răsadurile pot fi transplantate într-un alt loc.

Îngrijirea Alissum în aer liber

Alyssum este un an fără pretenții care necesită îngrijiri minime. Când crești o floare, este important să îi oferi udare și hrănire.

În timpul înfloririi

În timpul înfloririi, alisum este udat la fiecare 4-5 zile. Orientat la condițiile meteorologice. Dacă plouă mult, atunci nu este necesară umiditate suplimentară. Patul de flori nu permite uscarea solului. Udarea florilor dimineața sau seara este cel mai bine..

După udare, solul este desfăcut pentru a-l satura cu oxigen. Drept urmare, plantele absorb mai bine umiditatea și nutrienții. La creșterea alisului, udarea este combinată cu pansamentul de top. Alegeți un îngrășământ cu flori complexe. Primul pansament este efectuat atunci când apar primii muguri, următorul - după 4 săptămâni.

După înflorire

După înflorirea din tufișuri, se colectează semințe. Dacă este planificat să crească alissum ca anual, atunci planta este dezgropată și eliminată de pe șantier. Pentru a păstra floarea pentru anul următor, este săpată și așezată într-o cutie. În timpul iernii, tufișul este păstrat într-un loc răcoros și udat regulat. Primăvara este plantat pe un pat de flori.

Boli și dăunători de alissum

Cu umiditate ridicată, alissum suferă de putregaiul maro. Boala afectează lăstarii și gâtul rădăcinii. Pe frunze și flori poate apărea o acoperire albicioasă - mucegai pudră. Când apar primele semne de boală, patul de flori este pulverizat cu preparate pe bază de cupru: Ordan, Thanos, lichidul Bordeaux. Cu o înfrângere serioasă, aterizarea este imposibil de salvat, ele trebuie distruse.

La creșterea alisului, este posibilă apariția dăunătorilor: purici cruciferi, molie de varză, albă, omizi. Pentru combaterea lor, plantele sunt pulverizate cu Scânteie sau Lepidocid. Pentru a preveni tratamentul, petreceți la 2 săptămâni.

Concluzie

Cultivarea alisului din semințe va ajuta la decorarea grădinii cu flori luminoase și nepretențioase. Aterizarea se face acasă în containere pregătite cu sol. Răsadurile de alissum asigură condițiile necesare. Florile cultivate sunt transferate în grădină.